kerstin_wow 29.10.04, 23:28 Glosuje na "När vi två blir en" Gyllene Tider Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: Szwedzkie przeboje 30.10.04, 14:25 Dla mnie jesli chodzi o Gyllene Tider, to wylacznie "Sommartider"! Zebys slyszala jak cala publicznosc wyla, kiedy grupa spiewala to na letnim turnieju! Odpowiedz Link Zgłoś
jus.tina Re: Szwedzkie przeboje 02.11.04, 13:18 Somartider to jest w ogole jakis fenomen, jest przebojem od paru lat, porywajacym wszystkie szwedzkie pokolenia:)Oddaje w pelni upodobania muzyczne szwedow: cos prostego,lekkiego, do pospiewania dla wszystkich. W ogole zespol robi niesamowita kariere, a przeciez ci kolesie nie sa juz wcale tacy mlodzi. Sam Per Gessle sprawdza sie solowo. Tego lata puszczali w szwedzkich radiach dwa nowe hiciory- jeden z "hej hej" w refrenie:), nie znam tytułów i nawet nie wiem czy byly to piosenki Gyllene Tider czy Pera Gessle (wlasciwe nie slychac roznicy, na jedno kopyto), ale były fajne, jak prawie wszystko co szwedzkie:) No może przesada, ale przynajmniej teraz jak o nich pomysle przypominja mi sie swietne wakacje.A moze ktos wie o jakie mi chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Szwedzkie przeboje 02.11.04, 15:26 Moj syn powiedzial, ze tá piosenka z refrenem "hej hej" zaczyna sie od slow: Jag sitter på en sten vid en sjö i en skog... Odpowiedz Link Zgłoś
kerstin_wow Re: Szwedzkie przeboje 02.11.04, 19:26 www.letssingit.com/ Wpisz w wyszukiwarce Per... albo Gylenne... i znajdziesz ta piosenke. To prawda zespol jest fantastyczny Z tego co jeszcze lubie to Tomas Ledin, Uno Svenningsson I jeszcze mi sie kojarzy fajna "Tess" Peter LeMarc Podajcie jeszcze takie fajne klimatyczne songi, wieczie, do gitary i ogniska... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Szwedzkie przeboje 02.11.04, 23:11 Piosenka "Sommartider hej, hej... sommartider" jest z 1982 roku, a ta "Siedze na kamieniu", gdzie tez jest w refrenie hej hej, jest z 1981 roku. Wszystko wg mego syna-experta. W tym roku byl dwa razy na koncercie Gyllene tider: w Falun i w Malmö. Kupil sobie kilka niesamowicie drogich koszulek. Dwa tygodnie temu pojechal z kolega do Halmstad (gdzie Per Gessle ma swa wille), bo byla wystawa z okazji 25-lecia grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstin_wow Re: Szwedzkie przeboje 03.12.04, 12:58 Pia! Jesli chcesz zrobic prezent synowi na Mikolaja - to kup mu najnowsze DVD z koncertu z Göteborga. Ja ide to zrobic dzis, bedzie jak znalazl dla mojego narzeczonego. Obawiam sie tylko ze on moze byc szybszy ;-) Wczoraj mu dlugo tlumaczylam zeby tego nie kupowal (bo ja chce mu to sprezentowac) bo na pewno nie bedzie mu sie podobac i wogole i ze wyrzucone pieniadze... :0) A on na to - to pewnie za pare dni dostane to na Mikolaki, co? Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Szwedzkie przeboje 03.12.04, 23:45 Dziekuje za propozycje, ale moj syn ma polki zawalone i nie chce przyczyniac sie do jeszcze wiekszej ciasnoty... Zreszta on najbardziej interesuje sie brytyjska grupa Duran Duran, a te setki innych grup to tak tylko "po drodze"... Odpowiedz Link Zgłoś
jus.tina Re: Szwedzkie przeboje 03.11.04, 10:46 wielkie dzieki! wlasnie o ta pisenke "z kamieniem" mi chodzilo:) nie pamietalam slow stad mialam trudnosci ze znalezieniem jej, a teraz moge sobie spiewac, bo melodie od wakacji jeszcze pamietam:) Skoro eksperci twierdza ze jest to piosenka z 1981 to tak musi byc:) ale wydana zostala dopiero na ich najnowszej plycie- w tej wyszukiwarce tak przynajmniej bylo. Ja co prawda na koncercie nie bylam, ale wylegiwalam sie na plazy "Tylosand" (w Halmstad), o ktorej spiewaja;) Mam tylko ich stara plytke z najlepszymi przebojami, oczywiscie z "somartider" na czele. Dlatego mam pytanie: czy ktos zna jakas szwedzka stronke z mp3, z ktorej mozna posciagac jakies szwedzkie piosenki? Czy u nich cos takiego w ogole funkcjonuje? W koncu to bardzo pozadny kraj;) Odpowiedz Link Zgłoś
kerstin_wow Re: Szwedzkie przeboje 03.11.04, 16:15 to jak sie nazywa ta piosenka? Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Szwedzkie przeboje 03.11.04, 16:59 Niestety, jestem juz na lotnisku malmö-sturup w drodze Wizzair do Warszawy i nie moge sie zapytac syna osobiscie. Ale wlasnie mam do niego pisac, tylko nie moge sie dostac na hotmail.com Przyznam sie ze z przebojow Gyllene Tider znam tylko Sommartider... Odpowiedz Link Zgłoś
kerstin_wow Re: Szwedzkie przeboje 03.11.04, 17:14 juz znalazlam ;-) Nazywa sie nie inaczej niz "En sten vid en sjö i en skog" ha ha :-) Odpowiedz Link Zgłoś
markus54 Re: Szwedzkie przeboje 04.11.04, 23:26 "Se på mig" - Jan Johansen - to jest moj faworyt i przepiekna ballada Odpowiedz Link Zgłoś
jus.tina Re: Szwedzkie przeboje 09.11.04, 13:41 Czy istnieje mozliwosc sciagniecia szwedzkich mp3? Odpowiedz Link Zgłoś
kerstin_wow Re: Szwedzkie przeboje 09.11.04, 22:10 tylko przez specjalne programy do sciagania plikow muzycznych, ale to ponoc nie jest legalne wiec nie podaje wiecej danych ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aniatko Re: Szwedzkie przeboje 18.11.04, 21:24 aj.... :) uwielbiam Skandynawię, ale do tej pory muzyka to było jedynie Gyllene, oczywiście solowe popisy Marie i Pera z Roxette, Saybia, dla której oszalałam, ale teraz doszło jeszcze coś, a raczej KTOŚ :) Markus54 wrzucił nazwę Jan Johansen i oszalałam ale na punkcie dwóch na razie piosenek - Se pa mig i Sista andetaget...Czy ktoś byłby tak milusi i kochany i przetłumaczył mi słowa tej piosenki? Mój szwedzki ogranicza się niestety do poziomu lekcji nr 5 czyli Mats mieszka w akademiku...a ta piosenka jest po prostu genialna. powaliła mnie muzyka, głos...chcę wiedzieć o czym on śpiewa.. Tu słowa z jakiejś stronki, tylko nie wszystkie szwedzkie znaki są...PLEASE!!!! om jag inte klarar av det jag tror du kommer svara ĺh om du bara ger dig av utan att jag fĺtt förklara om jag inte hunnit visa vem jag är innan morgonen är här om du tvivlar för en stund sĺ finns jag alltid här till det sista andetaget pĺ en hundradels sekund jag gör vad du begär till det sista andetaget jag ger dig allt jag nĺnsin kan vi stĺr och faller med varan du var den som hĺller mig när jag sjunker i förtvivlan ĺh du kan tvinga mig att se ljuset frĺn en andra sidan när jag tvivlar fĺr jag styrkan i frĺn dig till när du behöver mig om du tvivlar för en stund sĺ finns jag alltid här till det sista andetaget pĺ en hundradels secund jag gör vad du begär till det sista andetaget jag ger dig allt jag nĺnsin kan vi stĺr och faller med varan om du tvivlar för en stund sĺ finns jag alltid här till det sista andetaget pĺ en hundradels secund jag gör vad du begär till det sista andetaget till det sista andetaget det sista andetaget Odpowiedz Link Zgłoś
kerstin_wow Re: Szwedzkie przeboje 19.11.04, 17:56 Napiszcie jeszcze cos! Jestem nowa w Szwecji i bym chciala poznac troche szwedzkich przebojow, szczegolnie starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstin_wow Re: Szwedzkie przeboje 26.11.04, 11:49 to jeszcze dodam Bo Kaspers Orkiestra Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: Szwedzkie przeboje 29.11.04, 09:34 Kerstin - chce pogratulowac dobrego smaku. Jezeli chodzi o liryke to posluchaj jeszcze Tommy Nilsson, Lisa Nilsson, Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Tommy Körberg szczegolnie razem z Elaine Paige w "Chess", a z mlodszej generacji to Helen Sjöholm i Peter Jäback, ktorzy zablysli w musicalu "Kristina från Duvemåla" napisanego przez Björn Ulveaus i Benny Andersson. Polecam jeszcze jeden ciekawy szwedzki musical "Kacper Hauser" ale juz nie jest takiego formatu jak wczesniej wymienione. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstin_wow Re: Szwedzkie przeboje 29.11.04, 10:54 Poslucham na pewno dzieki! Z "Kristina från Duvemåla" strasznie mi sie podoba ten utwor jak ona pakuje swoja skrzynie przed wyjazdem... Niesamowicie piekne... Tomasa Ledina uwielbiam, to chyba moj najukochanszy szwedzki artysta! Reszta oczywiscie brzmi znajomo ale chyba nie zetknelam sie blizej z nimi... Glowa do gory, narobie :0) Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Do guido_contini 29.11.04, 11:28 Gratuluje swietnej znajomosci tematu! Na mnie wstrzasajace wrazenie za kazdym razem wywiera sluchanie ballady o Titanicu, napisanej przez zmarlego przedwczesnie kompozytora pochodzacego z Malmo i zamieszkalego od lat przy Triangeln. Niestety, to bardzo znane nazwisko wyplynelo mi z pamieci... Moze mam zly smak, ale bardzo lubie kontrowesyjnego Magnus Uggla z jego pelnych krytyki spolecznej utworami, szczegolnie "Hej, hej fula gubbar" - o starszych panach podrywajacych nastolatki. Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: Do guido_contini 29.11.04, 16:59 Nie wiem czy masz na mysli Björn Afzelius. Nie wiem jednak czy on napisal cokolwiek o Titanic.. Zobacz jego biografie na home.swipnet.se/~w-98597/Affe.html Magnus Uggla, owszem ciekawy, nawet bardzo ciekawy. Smak Twoj jest na miejscu. Ja wczesniej raczej o liryce wspomnialem, a Ty o krytyce splecznej, wiec dwa rozne swiaty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Do guido_contini 29.11.04, 20:04 Wlasnie o nim myslalam, ale teraz zaczynam sie zastanawiac czy to on byl tworca Titanica. Rzadko zwracam uwage na kompozytora. Magnus Uggla raczej ogranicza sie do wysmiewania pewnych mniejszych anomalii w spoleczenstwie, jak sklonnosc tzw. artystow do ukazywania swego zycia prywatnego na lamach plotkarskich czasopism (za pewna sumke pieniedzy, a moze po prostu z ekshibicjonizmu?) czy wlasnie podstarzalych mocno panow, ktorzy zyja podwojnym zyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Do guido_contini 01.12.04, 01:51 Moze mi podasz biografie Mikaela Wiehe? Pytalam syna o "Titanic", stwierdzil tak jak ja, ze zostal napisany przez Björn Afzelius. Kiedy powiedzialam, ze w jego biografii nie zostalo to podane, to jako alternatywe podal Mikael Wiehe, ktory przypuszczalnie jest wykonawca. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Do guido_contini 01.12.04, 11:44 No i koniecznie biografie Magnus Uggla, bo jego "Hej, hej fula gubbar" slyszalam setki razy i za kazdym razem sie tak samo smialam. Jego video do tej piosenki wydalo mi sie tak obrzydliwe, ze az sie odsunelam od telewizora kiedy po raz pierwszy "puszczal pawia" na kamere filmowa! Dla niewtajemniczonych: ta czynnosc wyraza odraze dla wszystkich, o ktorych spiewa w tej mocno satyrycznej piosence. A moze quido podasz mi skad bierzesz te biografie, to sama poszukam? Jest jeszcze jedna, niezapomniana dla mnie piosenka: "Sommaren är kort...", tak sie w kazdym razie zaczyna refren. Przypomina mi pozne lato 1982, kiedy to zostawiwwszy samochod przy Skanör kyrka szlismy przez moczary i kanaly, na plaze polozona 1,5 km dalej. Ze soba mielismy oczywiscie radio "bergsprängare", z ktorego wydobywaly sie tony tej piosenki puszczanej raz po raz. Eh, mlodosc... Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Do guido_contini 02.12.04, 10:22 Wystukalam www.home.swipnet.se aby znalezc haslo Magnus Uggla, ale pokazuje mi sie, ze jest jakis blad! Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Tomas Ledin spiewa.... 02.12.04, 15:53 "Sommaren är kort, det mesta regnar bort..."spiewa Tomas Ledin wg mego syna-experta. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Tomas Ledin spiewa.... 02.12.04, 16:02 www.tomasledin.se/diskografi.php?decade=1980&id=51 Znalazlam stronke Ledina, piosenka jest z roku 1982, z plyty "Gränslös". Naciskajac na tytul piosenki mozna POSLUCHAC refrenu. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Tomas Ledin spiewa.... 03.12.04, 13:38 Wg listy wpisanych, ktos wpisal sie tu 3/12 w poludnie. Szukam i szukam, i nie widze tej daty... Kto sie dzis wpisal i dlaczego go nie widze? Odpowiedz Link Zgłoś
kerstin_wow Re: Tomas Ledin spiewa.... 03.12.04, 14:53 ja sie wpisalam :0) kawaleczek wyzej, do tego cos do Ciebie wiec szukaj szukaj droga pia Odpowiedz Link Zgłoś
huginn chwyty 07.12.04, 17:05 Mam pytanie z innej beczki: jak są chwyty na gitarę po szwedzku? Odpowiedz Link Zgłoś
por_borewicz Re: chwyty i cos do koszyka z przebojami ;) 15.12.04, 19:09 huginn napisała: > Mam pytanie z innej beczki: jak są chwyty na gitarę po szwedzku? Mysle, ze sa tak samo jak sa chwyty na gitare po niemiecku albo po polsku ;-) no dobra, zartowalem. Niestety nie wiem, bo nie znam szewdzkiego :(. Co prawda, jak napisalem, szwedzkiego nie znam, ale wydaje mi sie, ze absolutnym hitem wszechczasow jest pierre_isacsson-da_gar_jag_ner_i_min_kallare o ile oczywiscie piosenka ta jest po szwedzku, a tak wlasnie mi sie wydaje. Nie mowie juz o tym, ze nie mam pojecia o czym jest ta piosenka, ale brzmi swietnie :) Moze ktos rozszyfrowac chocby glowny watek tekstu? Do posluchania, fragment jest tu Pozdrawiam serdecznie Por. Borewicz Odpowiedz Link Zgłoś