klaryska 14.10.05, 19:48 Ciekawe co o tym myslicie? Spotkalam sie z opinia ze to w Szwecji wiecej sie zmienilo, chociaz w Polsce upadek systemu wydawalby sie wiekszym historycznym odwroceniem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zzz12 Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 15.10.05, 00:00 A ja jestem w stanie to uwierzyc. Chociazby na przykladzie komputeryzacji: zwroc uwage, ile rzeczy mozna w Szwecji zalatwic przez internet: znalezc oferty pracy i wyslac ansökan, niemal wszystkie sprawy w Försäkringskassan mozesz tez zalatwic przez internet. W porownaniu do Polski, gdzie od kilkunastu lat bezskutecznie Prokom komputeryzuje ZUS bez szans na szybkie zakonczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
pernilla Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 15.10.05, 09:03 Wiec zmiana systemu spolecznego nie jest wystarczajaco duza? Komputeryzacja jest w Polsce rowniez. Pamietam jak pokazywalam karte do bankomatu ze wyciagam pieniadze z automatu ludzie sadzili ze kpiny sobie z nich robie. Wymienialnosc zlotowki, czy to nie duza zmiana? Mozliwosc wyjazdu za granice, pracy...to nie duza zmiana? Oj, oj... Odpowiedz Link Zgłoś
skagerak Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 16.10.05, 10:42 jakby nie patrzec, zmiany w Polsce sa nieporownywalnie wieksze niz w Szwecji komputeryzacja to nie szwedzki fenomen, to zmiana globalna ale i na tym polu Polska bije Szwecje na glowe Odpowiedz Link Zgłoś
dorota9915 Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 17.10.05, 16:50 Skagarek Podpisuje sie pod tym co piszesz:) Zmiany w Polsce pod wieloma wzgędami i na roznych plaszczyznach sa nieporownywalne do tych,ktore zaszly w Szwecji.Tam realizuje sie obrany kierunek partii rzadzacej i... tyle. W Polsce zmienilo sie w tym czasie tak dużo(ustrojowo,politycznie,gospodarczo i społecznie),ze wystarczy na kilka ...tomów. Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 19.10.05, 14:15 a Szwecja przyjela obcokrajowcow. Czy 50 letni mieszkaniec mogl sobie kiedys wyobrazic ze bedzie jechal w metrze razem z ludzmi z calego swiata. Czy mogl sobie wyobrazic ze moze byc napadniety przed praca. Zmienila sie menralnosc. Opiekuncze panstwo rozpada sie. Osoby na emeryturze maja problemy z dostaniem sie do lekarza. Myslicie ze taka Szwecje sobie wyobrazali w czasach swojej mlodosci. Szwedzi te moga swobodnie podrozowac. Z opowiesci slyszalam ,ze wczesniej nie wolno im bylo podjac zbyt duzo gotowki z konta, w zwiazku z tym nie mieli szans na odbywanie podrozy.( o tym moze niech lepiej napisze ktos kto tu mieszka dlugo). Odpowiedz Link Zgłoś
skagerak Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 19.10.05, 15:03 mysle, ze cos ci sie pomieszalo kiedys, nie mozna bylo wywiezc zywego pieniadza w ilosciach dowolnych bez zezwolenia, zupelnie jak i teraz ale wirtualnie, tak to sie dzis ladnie zwie, zawsze mozna bylo wywiezc tyle ile sie mialo na koncie, mysle o Szwedach Odpowiedz Link Zgłoś
dorota9915 Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 19.10.05, 16:22 Szwecja to praworzadny kraj. Bylam tam ostatnio i slyszalam ,ze za rozboj najpierw wiezienie a potem deportacja z zakazem wstepu. D. Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 20.10.05, 14:56 skagerak napisała: > jakby nie patrzec, zmiany w Polsce sa nieporownywalnie wieksze niz w Szwecji > komputeryzacja to nie szwedzki fenomen, to zmiana globalna ale i na tym polu > Polska bije Szwecje na glowe -------------------------------------------------------------------------------- co do zmian w danych krajach to zalezy z jakiego punktu widzenia...dla szweda w Szwecji zaszly ogromne zmiany a dla polaka w Polsce oczywiscie.....Ja tez uwazam ze w Polsce zaszly wieksze zmiany (moze dlatego ze jestem polka) ale te zmiany nie dotycza komputeryzacji.....i skagerak Polska jeszcze nie "bije Szwecji na glowe"...i jeszcze jakis czas zajmie zanim Polska dorowna na tym polu...... Odpowiedz Link Zgłoś
skagerak Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 20.10.05, 17:59 zmiany rozumiem jako coś co się zmieniło w sposób bardzo widoczny, radykalny i odczuwalny dla przeciętnego obywatela w tym kontekście i pod względem komputeryzacji Polska bije Szwecje na głowę, Polska w 1990 roku zaczynała od zera, kiedy w tym czasie komputery w Szwecji były już dość rozpowszechnione kiedy w Skandynawii telefonia komórkowa miała się już bardzo dobrze, to w Polsce telefony dostępne były prawie tylko na bazarach wiem co chcesz przez to powiedzieć, znam braki w komputeryzacji, ba oby tylko w komputeryzacji ale mówimy o skoku rozwojowym, o zmianach w państwie i społeczeństwie więc te są bezporówania większe w Polsce niż Szwecji, jeszcze żeby można było tak samo szybko zmienić mentalność i przyzwyczajenia to Polska byłaby wspaniałym krajem, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
ma1969 Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 21.10.05, 00:14 w szwecji zdecydowanie przybylo obcokrajowcow, wszelkiej masci czarnych, chinoli i arabow. to juz niestety nie to samo panstwo co 20 lat temu. system powoli sie pograza ze wzgledu na mase nierobow zyjacych za panstwowe pieniadze. dostac sie do lekarza to w malmo tragedia. nie dosc,z e kolejki to jeszcze lekarz potrafi cie zbyc byle slowem. nie ma prywatnych lekarzy. natomiast pod wzgledem infrastruktury to w szwecji robi sie caly czas i duzo. w polsce niestety nic albo prawie nic co na jedno wychodzi:( Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 21.10.05, 08:46 skagerak napisała: > Polska w 1990 roku zaczynała od zera, kiedy w tym czasie komputery w Szwecji > były już dość rozpowszechnione -------------------------------------------------------------------------------- tytul postu jest zmiany od 1975 roku....nie od 1990....wiec -------------------------------------------------------------------------------- komputeryzacji ale mówimy o skoku rozwojowym, o zmianach w państwie i > społeczeństwie więc te są bezporówania większe w Polsce niż Szwecji, -------------------------------------------------------------------------------- nie koniecznie sie z tym zgadzam.....zmiany byly rownie duze dla szweda jak i polaka...tylko rok sie od ktorego liczymy te zmiany jest rozny.....poza tym Szwecja nie tylko "przeszla" te zmiane ale i "zaszla" daleko...na tyle daleko ze nie wiem czy polska kiedys "tam" sie znajdzie...z roznych powodow.. Przy tym jak juz napislam ...ogolnie spolecznie wieksze zmiany zaszly w Polsce i w te zmiany mozna wliczyc i komputeryzacje.... ale ja nie uwazam ze Polska bije Szwecje na glowe w wlasnie tej dziedzinie......ale to moje zdanie...ty mozesz myslec co innego.... Odpowiedz Link Zgłoś
pernilla Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 21.10.05, 10:35 Biorac pod uwage BNP to w komputeryzacji Polska bije Szwecje o glowe. Komputer w domu to nie jest juz wyjatkiem, to rzecz normalna prawie dla kazdego Polaka mimo niskich zarobkow, bezrobocia.. Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 21.10.05, 11:35 pernilla napisała: > Komputer w domu to nie jest juz wyjatkiem, to rzecz normalna prawie dla kazdego > > Polaka mimo niskich zarobkow, bezrobocia.. -------------------------------------------------------------------------------- tak...hmmmmm.....ja w tym roku widzialam inny obraz komputeryzacji w Polsce....np: szwedzka szkola kupujac nowe komputery ,oddala swoje stare polskiej szkole podstawaowej gdzie wiekszosc dzieci i rodzicow w tym malym miasteczku nie tylko nie miala komputerow w domu ale nawet w swoim zyciu niewidziala komputera z bliska.....natomiast kazdy z tych rodzicow mialo swiadomosc ze komputer to wazna rzecz, ze ich dzieci musza znac sie na komputerach bo to w przyszlosci,"bez tago ani rusz", bo Polska w miejscu nie stoi....Nie Pernillo jeszcze polska nie bije na glowe Szwecji....ale rozwija sie szybko , szybciej niz inne kraje z "ukladu warzawskiego"..... Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Cos w tym jest 29.10.05, 00:59 ja sam oddaje moje stare komputery do Polski Do tej pory oddalem 6, a chwili obecnej 3 pracuja. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota9915 Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 03.11.05, 22:36 tak...hmmmmm.....ja w tym roku widzialam inny obraz komputeryzacji w Polsce....np: szwedzka szkola kupujac nowe komputery ,oddala swoje stare polskiej szkole podstawaowej gdzie wiekszosc dzieci i rodzicow w tym malym miasteczku nie tylko nie miala komputerow w domu ale nawet w swoim zyciu niewidziala komputera z bliska.....natomiast kazdy z tych rodzicow mialo swiadomosc ze komputer to wazna rzecz, ze ich dzieci musza znac sie na komputerach bo to w przyszlosci,"bez tago ani rusz", bo Polska w miejscu nie stoi....Nie Pernillo jeszcze polska nie bije na glowe Szwecji....ale rozwija sie szybko , szybciej niz inne kraje z "ukladu warzawskiego"..... ---------------------------------------- Najwyrazniej nie zdajesz sbie sprawy jak wielkie zmiany gospodarcze zaszły w naszym kraju. Ogromnie cieszy mnie jednak Twoja trafna ocena świadomości polskiego społeczeństwa. Społeczeństwa,które dżwiga niesamowity ciężar przemian polityczno-gospodarczych kraju w latach 1975-2005. Dlatego Wy,którzy możecie cokolwiek uczynic dla rodaków aby im poprostu...ulżyć- czyńcie to!!! Moim zdaniem najlepiej poprzez jakies stowarzyszenia czy instytucje powołane w tym celu.Jeżeli rozumiecie chociaz w części sytuację w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota9915 Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 25.10.05, 23:44 "Szwecja nie tylko "przeszla" te zmiane ale i "zaszla" daleko...na tyle daleko ze nie wiem czy polska kiedys "tam" sie znajdzie...z roznych powodow.." Ciekawe.... Jak daleko zaszła Szwecja I... Do czego...doszła? I... Czy Polska powinna "tam"... sie znalezć W imie... czego? i... po co? D. Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 29.10.05, 18:11 jezel ichodzi o komputery to szwecja niestety jest na wyzszym poziomie niz Polska...........a co do tego co napisalas to nie bardzo rozumiem ....co mialas na mysli?.....bo ja uwazam ze Polska to Polska...i nie zawsze dobrze jest ja porownywac z innymi krajami....moze to nie patriotycznie z mojej strony ...ale juz taka jestem .... a tu odpowiedz dla ciebie: -------------------------------------------------------------------------------- > Jak daleko zaszła Szwecja -------------------------------------------------------------------------------- Jest zdecydowanie bardziej zkomputeryzowana....to ze szwecji komputery jada do polski nie na odwrot ;) -------------------------------------------------------------------------------- > Do czego...doszła? -------------------------------------------------------------------------------- do wyzszego zkomputeryzowania (z internetem wlacznie) niz polska....bez wzgledu na to czy ktos ma prace czy nie...;) -------------------------------------------------------------------------------- > Czy Polska powinna > "tam" sie znalezć -------------------------------------------------------------------------------- Nie ma potrzeby jesli to polaka nie odpowiada....wedlog gustu ...nie ma musu ..... -------------------------------------------------------------------------------- W imie... > czego? > i... > po co? -------------------------------------------------------------------------------- w imie niczego... nie ma potrzeby jesli polacy to tak widza....i ty tez....bo w koncu mam to co sobie sami "zapracujemy" ...... nie chca polacy komputerow...nie ma potrzeby!....ale porownania roznych krajow, w roznych dziedzinach, nie zawsze sa dobre......jeden kraj jest lepszy w "tym" a inny kraj w "tamtym"....ale nie wszyscy to rozumieja..... Odpowiedz Link Zgłoś
dorota9915 Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 03.11.05, 22:19 Instytucjonalnie owszem,Szwecja wyprzedzila Polske w dzidzinie komputeryzacji (karty bankomatowe używano tam jakies 10-15 lat wczesniej)ale...na dzień dzisiejszy ten poziom już sie wyrównał!!!! Widać,jestesmy dobrzy w...sprincie:) Instytucjonalnie-zaznaczam,gdyż przecietny szwedzki nastolatek jak tez i starsze pokolenie niestety(z moich obserwacji)jest daleko,daleko za nami a jeżeli juz...to zupełnie konsumpcyjnie,bez nastawienia na rozwój. Spójrz co sie dzieje na rynku informatycznym-nasi spece sa wręcz rozchwytywani na całym świecie. Czyżby bez ...powodu???? Polska.... uznawana jest w świecie jako kraj rozwijajacy się nieporównywalnie szybciej w stosunku do innych krajów pod wzgledem rozwoju gospodarczego i nie tylko. Świadczę o tym różne wskazniki. D. Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 21.10.05, 16:56 Jak komputeryzacja wyglada w Polsce widac po forum... w ciagu tygodnia duza aktywnosc, w weekendy cisza... bo wiekszosc nie ma internetu w domu tylko nadaje z pracy. W Szwecji nie do pomyslenia. A pod innymi wzgledami, w Szwecji tez pewnie sie duzo zmienilo, niekoniecznie na dobre, ale w Polsce, moim zdaniem nieporownywalnie wiecej. Popatrzcie na Polskie sklepy tak wygladaly 20-30 lat temu a jak wygladaja teraz. Jak wyglada mozliwosc podrozowania. Teraz kazdy ma paszport w kieszeni i moze jechac gdzie chce (o ile go na to stac, ale to inna sprawa). Szwedzki zawsze mieli paszporty w rece i mozliwosc podrozowania. Jeszcze nie tak dawno na granicy polsko-szwedzkiej zadawano mi wiele pytan, teraz juz tego nikt nie robi. Mmamy prawo wypowiadana sie na dowolny temat i nikt za to nie idzie do wiezienia. Mamy demokracje, wolne wybory i jeszcze wiele innych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 24.10.05, 12:43 niestety znow nie ze sprawdzonego zrodla : ze Szwecji mozna bylo wywiezc 10 000 sek. powyzej tej sumy trzeba bylo miec zezwolenie z banku. Podrozni uzywali czekow podroznych, wiec kazdorozowo musieli miec te zezwolenie. Z tym ze 10 000 sek to bylo duzo pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
skagerak Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 24.10.05, 13:44 althea35 21.10.05, 16:56 + odpowiedz Jak komputeryzacja wyglada w Polsce widac po forum... w ciagu tygodnia duza aktywnosc, w weekendy cisza... bo wiekszosc nie ma internetu w domu tylko nadaje z pracy. W Szwecji nie do pomyslenia. calkowicie falszywy wniosek klaryska 24.10.05, 12:43 + odpowiedz niestety znow nie ze sprawdzonego zrodla : ze Szwecji mozna bylo wywiezc 10 000 sek. powyzej tej sumy trzeba bylo miec zezwolenie z banku. Podrozni uzywali czekow podroznych, wiec kazdorozowo musieli miec te zezwolenie. Z tym ze 10 000 sek to bylo duzo pieniedzy. informacja jest nieprecyzyjna, wowczas potrzebne bylo zezwolenie na wywoz w gotowce, w czekach mozna bylo "wywiezc" bez ograniczen Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 29.10.05, 00:55 W Szwecji nastapily ogromne zmiany m.in. przed ok. 15 laty i troche wczesniej. Pamietajmy, ze Szwecja byla wowczas w ogromnym kryzysie ekonomicznym i politycznym. Potrafila jednak wyciagnac sie na wyzyny w bardzo szybkim czasie, przebudowujac system spoleczny i polityczny i wprowadzajac dosc drastyczne ale skuteczne reformy. Czego Polsce nie udalo sie i chyba dlugo jeszcze nie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 29.10.05, 23:15 Kiedys w jakiejs szwedzkiej gazecie zobaczylam jakies porownanie 25 krajow UE. Polska w wiekszosci slupkow byla gdzies na szarym koncu... a w jedym na pierwszym miejscu! Nie rozumialam jeszcze wtedy szwedzkiego wiec radosnie krzyknelam, ze chociaz w jednej rzeczy Polska prowadzi... wiecei co to bylo? Bezrobocie!! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota9915 Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 01.11.05, 00:18 Sprowadziliscie ten temat do jakejs tam...komputeryzacji,gdzie przecietny mlody Szwed(naście lat) jest daleko,daleko..... za nami. To jest prawda!!!!!! To,że sprowadzamy komputery-nic nie znaczy.... Generalnie.... Szwecja to dla mnie to same....tyły!!!! Pod względem np.wykształcenia,wiedzy,fachowości itp. Czym.... moga sie pochwalić? Jeżeli juz... moim zdaniem - zrozumieniem człowieczeństwa - jako takiego. Jest to zupełnie inna płaszczyzna. Ale... W zasadzie to jest juz... Coś. Mozna powiedzieć,że nawet wiecej... Można sie nawet zdziwić,że właśnie tak... Chyba właśnie dlatego ja... kocham Szwecję Za to... że potrafi uszanować godność człowieka niezależnie od szerokości geograficznej Za to ... że potrafi dać szansę właśnie tym ciemnoskorym ludziom,którzy mają wiarę w lepsze jutro Za.... ponadczasową dojrzałość w dostrzeganiu prawdziwych....wartości człowieczeństwa. Za... ten ciężar,jaki wzięła na swoje barki przez ostatnie lata. Pokażcie mi drugi... taki... wspaniały kraj na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 01.11.05, 18:47 mocne stwierdzami Doroto rzucasz. > Generalnie.... > Szwecja > to dla mnie to same....tyły!!!! > Pod względem np.wykształcenia,wiedzy,fachowości itp. > Czym.... > moga sie pochwalić? Tyly.... Jeden z najlepszych systemow edukacji pod wzgledem przygotowania do zawodu. W tekscie na zozumienie tekstu i zastosowania bardzo wysoko Szwecja wypadla. Firmy znane na caly swiat a ktore swoj poczatek wziely w Szwecji- Ericsson, Telia, Volvo, Saab,Jas Saab-samoloty wojskowe, Skandia, Electrolux,SKF (patent na lozyska),Husqwarna -od lodowki poprzez motor, ABB (atomowe elektrownie itd.),Kockums (np. visby, stealth navy ships), Bofors (produkcja broni) Orrefors (szklo-jak sie przyjrzysz w serialu przyjaciele stoi pare produktow tej firmy) Pierwsze zapalki nie wybuchajace -Szwecja- patent na zapalki Pierwszy odkurzacz -Szwecja Nagroda naukowa o ktora staraja sie najslawniejsi naukowcy na swiecie -Szwecja (Nobel) miedzynarodowe banki - Nordbanken (w POlsce bardziej znane jako NOrdea) Handelsbanken. I na koniec jak myslisz skad pochodzi SKYPE.....SZWECJA A najbardziej znanym nazwiskiem , w wersji lacinskiej i uzywanym powszechnie, ...jest celciusz- lezy w Uppsali w Gamla Kyrka. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 01.11.05, 18:50 wracajac do Doroty kochaj Szwecje ale jak ja tak kochasz to poczytaj troche czym naprawde Szwecja moze sie pochwalic. Odpowiedz Link Zgłoś
skagerak Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 02.11.05, 15:57 nie ujmując nic Szwedom, to akurat Nordea ani ta polska ani inne, nie jest bankiem szwedzkim, więc nie przypisuj im zbyt wiele zresztą dzisiaj, jest zbyt trudno powiedzieć co jest czym, czy raczej czyje, dowód najlepszy to Volvo i Saab, Eriksson itd.itp. i to, że nie są już w szwedzkich rękach może świadczyc, iż zmiany w Szwecji nieco się zwolniły, nawet królowej nie mają własnej popatrz na tytuł tematu Polska jest jeszcze daleko za Szwecją ale chodzi o zmiany od 1975 roku a te są bez wątpienia większe w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 03.11.05, 15:49 skagerak napisała: > nie ujmując nic Szwedom, to akurat Nordea ani ta polska ani inne, nie jest > bankiem szwedzkim, więc nie przypisuj im zbyt wiele > zresztą dzisiaj, jest zbyt trudno powiedzieć co jest czym, czy raczej czyje, > dowód najlepszy to Volvo i Saab, Eriksson itd.itp. i to, że nie są już w > szwedzkich rękach może świadczyc, iż zmiany w Szwecji nieco się zwolniły, > nawet królowej nie mają własnej > popatrz na tytuł tematu > Polska jest jeszcze daleko za Szwecją ale chodzi o zmiany od 1975 roku a te są > bez wątpienia większe w Polsce. Nordbanken, svensk affärsbank bildad 1986 genom samgående av Sundsvallsbanken och Upplandsbanken. Denna första version av Nordbanken blev sedan snart Sveriges största affärsbank genom ett samgående med statligt ägda PK-Banken. Nordbanken kom sedan att bli Nordea genom ett samgående med flera banker i andra nordiska länder a propo Ericssona to nie tylko telefony tak naprawde najwiecej zarabia na budowie przekaznikow teraz 3G w roznych krajach. o Ericssonie: www.space.se/node2817.asp en.wikipedia.org/wiki/Ericsson Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 03.11.05, 15:51 no ale nie mielismy wychwalac Szwecji sprowokowala mnie nie jaka Dorota. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota9915 Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 03.11.05, 21:50 "wracajac do Doroty kochaj Szwecje ale jak ja tak kochasz to poczytaj troche czym naprawde Szwecja moze sie pochwalic." Napisałam wyżej dlaczego kocham Szwecję. Za szansę pełni człowieczeństwa możliwą w tym kraju,którą od wielu lat wyraża w swojej polityce społecznej i którą ja osobiście uważam za wartość nadrzędna. Może też wspomnę tutaj o urokach szwedzkich krajobrazów ale Norwegia pod tym względem zrobiła na mnie większe...wrażenie:) D. Odpowiedz Link Zgłoś
szfedka Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 02.11.05, 23:07 Celsiusz lezy w Domkyrka tz. katedrze uppsalskiej. No, zapomnialas Linneusza ktory usystematyzowal botanike. No i Linnuxa. Skiftnyckeln z Bachco w Enköping i cos tak trywialnego jak zamek blyskawiczny. A IKEA? To niesamowity szwedzki sukces Nie zapomnijmy przemysl farmaceutyczny: Pharmacia w Uppsali i Astra w Södärtälje. Sukcesy w produkcji lekow antyalergicznych i astmatycznych. Turbohaler ktory jest przebojem na rynku swiatowym jest wynalazkiem Astry. W srodkach dla leczen ciezkich poparzen Phamacia wykazala sie wspanialymi wynikami a Akademiska w Uppsali specjalizuje sie m.in w leczeniu takowych. itd itp Nog trzeba przyznac, nie brakuje Szwedom wynalazkow...pewnie ich cecha aby ulatwiac sobie zycie ma w tym wielkie znaczenie. Poza tym stoicki sposob bycia i zycia. Obserwacja i nauka z autopsji robi swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 03.11.05, 13:52 szfedka napisała: > No i Linnuxa. Muuuuszee zaprotestowac. Linus Torvalds jest Finem urodzonym w Helsinkach w rodzinie nalezacej do szwedzkiej mniejszosci..... Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 03.11.05, 15:39 ja tez zaprotestuje: Celciusz lezy w Gamla Uppsala, galy widzialy,stojac przy wejsciu zwroconym twarza do oltarza: Nagrobek Celciusza po prawej stronie, w mniej wiecej 2/3 kosciola trzeba odsunac chodnik na podlodze. Linnux -jest wynaleziony przez Fina. A ja wyraznie napisalam o firmach 'Firmy znane na caly swiat a ktore swoj poczatek wziely w Szwecji' teraz rzeczywiscie nie wiadomo czasem jaki koncern ma wiekszosciowe udzialy. Nie dopisalam Pharmacia, Astra, teraz polaczyla sie z Zeneca I mamy firme Astra- Zeneca, jeszcze dodac nalezy Tetra Pack. Odpowiedz Link Zgłoś
zzz12 Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 03.11.05, 23:45 a wracajac do tematu, to pod wzgledem jakosci i standardu wykonczenia wnetrz (mieszkan), to Polska zdecydowanie dogania swiat zachodni (duzy postep), podczas, gdy Szwecja pozostala na etapie lat 80-tych ubieglego wieku :-( Odpowiedz Link Zgłoś
pernilla Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 04.11.05, 00:01 Masz racje, ale...W Polsce jak ktos kupi albo "dostanie" mieszkanie to na cale zycie. W Szwecji dzis mieszkasz tu jutro tam, dlaczego ladowac pieniadze w mieszkanie ktore moze niedlugo opuszcze? A juz wogole w "hyresrätt" nikomu sie nie oplaca inwestowac. Tak samo jest w innych krajach Europy Zachodniej. Gdziekolwiek - Niemcy, Anglia, Holandia, Szwecja - wszyscy maja takie same podejscie. Jesli nie moje to nie inwestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
skagerak Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 04.11.05, 07:23 a dlaczego masz inwestowac w wynajete mieszkanie, biorac takie mieszkanie masz je wyremontowane i wlasciwie nic ci w nim nie wolno przerabiac, poza malowaniem- tapetowaniem ciekawe jaki procent naszych rodakow ma kupione mieszkanie z aktem wlasnosci, chyba niewielki w Polsce, w Szwecji i na calym swiecie wszyscy co maja troche oleju w glowie i gotowki w kieszeni, kupuja mieszkania lub domy w miejsce wynajmowania tak podpowiada zdrowy rozsadek i racje ekonomiczne nikt nie mieszka dzis tu jutro tam chyba, ze jakis wagabonda lub robotnik sezonowy z Polski Szwedzi, ci normalni Szwedzi a wiec ci zyjacy za wlasne pieniadze nieruchomosc kupuja a nie wynajmuja Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 04.11.05, 09:12 W Norwegii tez wiekszosc ludzi kupuje domy/mieszkania na wlasnosc albo spoldzielczo--wlasnosciowe. Jesli takie mieszkanie remontuje, ulepsza itp. to tylko podnosi jego wartosc rynkowa. Przy przeprowadzce zawsze mozna sprzdac i kupic nowe, a pieniadze wlozone w mieszkanie przewaznie zwracaja sie z nawiazka. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 04.11.05, 15:57 ale Unia czycha na Szwecki system, chca zeby ze sprzedazy mieszkania placic podateke-nawet jezeli pieniadze sa przeznaczone na kupno nowego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota9915 Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 05.11.05, 13:50 Korzystnie jest zaminic mieszkanie.Nie płacisz podatku i notariuszowi. D. Odpowiedz Link Zgłoś
nijaki20 Zamiana mieszkania ... 25.08.06, 20:19 "Notariuszowi" nie musisz placic w zadnym przypadku. Przeciez mozna kupic i sprzedac mieszkanie calkowicie na wlasna reke. Odpowiedz Link Zgłoś
diorella Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 25.08.06, 13:59 pernilla napisała: > Masz racje, ale...W Polsce jak ktos kupi albo "dostanie" mieszkanie to na cale > zycie. W Szwecji dzis mieszkasz tu jutro tam, Hehe, a ty w polsce to chyba ze 20 lat nie byłaś/byłeś:DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
nijaki20 Re: od 1975 roku wieksze zmiany W Polsce czy Szwe 25.08.06, 20:23 Nie sadze zeby biedota z mieszkan komunalnych tak czesto sie przeprowadzala ... Odpowiedz Link Zgłoś