13.11.02, 23:45
Sierpien jest tu jeszcze letni .W tym roku byly takie upaly ,ze najstarsi
Norwegowie nie pamietaja. Do 30 stopni. Na kursie norweskiego mielismy
opowiedziec o pogodzie w Norwegii.Belgijka powiedziala ,ze jak przyjechala
tu latem to uznala,ze Norwegia to tropikalny kraj. Ale to byl wyjatek.
Jesien nie jest taka dluga. Dla mne najgorsze jest oczekiwanie na wiosne, ktora
pojawia sie w maju. Natomiast letnie,bardzo dlugie dni sa przyjemne.
Obserwuj wątek
    • jan.kran Re:Do Zlotko 15.11.02, 14:18
      Zycze Ci wszystkiego dobrego tutaj. Moze, a raczej na pewno uda Ci sie
      tutaj. Natomiast ja dostalam takiego kopa w d... od NORGE dzis, ze gdyby
      nie moje dzieci to juz bylabym w drodze do Tunezji. Jak Cie to interesuje
      to Ci kiedys napisze o co chodzi. Jedno jest pewne jezeli chodzi
      o temat Twojej pracy magisterskiej na temat izolacji Norwegii to
      Ci ja napisze. Przyjechalam tu po prostu za pozno.
      • zlotko9m Do Jana 15.11.02, 15:20
        zaintrygowal mnie i zaciekawil Twoj post:) Rozwin ten temat prosze jak
        bedziesz miec chec i czas. Jak nie chcesz oficjalnie to przeslij mejla:)
        pa

• zlotko9m do Jana 15.11.02, 15:24
        zaintrygowal mnie i zaciekawil Twoj post.
        Prosze jak masz czas i checi to rozwin oba watki ( kopa i pracy mag) :) Jak
        nie chcesz droga oficjalna to przeslij na mejla :)

ahoj

ps. cos mi dzisiaj forum wolno chodzi i szlag mnie trafia.... :)
      • zlotko9m wolny internet 15.11.02, 15:27
        wybacz dwa posty o tym samym prawie ale ta maszyna tak mi dzisiaj wolno chodzi
        jakby chciala jajo zniesc... :)
    • jan.kran Re: Norwegia. 16.11.02, 04:26
      Przepraszam za prywate na forum, ale niedawno tu jestem i nie pomyslalam,
      ze moge wyslac majla. Wicej nie bede.

Skruszoiny Kranik
    • zlotko9m Re: Norwegia. 22.11.02, 17:57
      och widze pustawo i zimno jakos. za oknami badz leje badz sypie i nikomu nie
      chce sie dyskutowac na temat ponurej, zimowej Skandynawii ....ech

a ja dzisiaj ide na impreze :-) ot co !
    • m.agnieszka Re: Norwegia. 27.11.02, 11:04
      Witam,

nie podzielę sie z Wami wrażeniami z pobytu w Norwegii, bo jeszcze nie miałam
      okazji zobaczyć tego kraju. Ale jest to moje marzenie.
      A zakochałam sie w Norwegii w 1994r., kiedy to w Lillehammer odbywała sie
      zimowa olimpiada. I od tamtego czasu tylko Norwegia mi w głowie. To co miałam
      okazje zobaczyć w TV, to było coś pieknego. Wspaniale reagująca publiczność
      norweska dopingowała wszystkich niezależnie z jakiego kraju pochodzili. I nawet
      cieszyli się ze srebrnego medalu w sztafecie 4x10 km, kiedy to przegrali z
      Włochami o 0,4 sek. A za ten złoty medal oddali by wszystkie inne. Fantastyczny
      Johann Olav Koss i jego 3 złota i 3 rekordy swiata w łyżwiarstwie szybkim.
      I tak wiele innych przykładów znalazłabym z norweskiego swiata sportu. A i w
      USA przecież Bjoerndahlen w biatlonie zdobył wszystkie możliwe złote medale. To
      było cos pięknego. Już podczas otwarcia igrzysk w Norwegii hymn tego kraju
      zapadł mi w pamieć. Dziwne to ale prawdziwe.
      A po za tym, te wspaniałe krajobrazy, surowość klimatu, piękne fiordy - coś
      pieknego. Mimo że nie widziałam tego na oczy, to zawsze oglądam programy
      poświęcone Norwegii. I tak myśle że kiedyś uda mi sie ziścić to marzenie i
      pojechać do mojego wymarzonego kraju.

HEJA NORGE

Pozdrawiam -Agnieszka
      • wl2003 Re: Norwegia. 03.06.03, 05:24
        m.agnieszka napisała:

> ....A zakochałam sie w Norwegii w 1994r., kiedy to w Lillehammer odbywała sie
        > zimowa olimpiada....

Ja tez. I to do tego stopnia, ze w tym roku startowalem w wyscigu narciarskim
        Birkebeiner Rennet - 58 km z Rena do Lillehammer z meta na tym wlasnie
        stadionie.
        Najpierw odwiedzilem stadion treningowo - co za rozczarowanie. 3 rzedy lawek na
        trybunach, tablica wynikow i duze puste pole. Na olimpiadzie wygladalo to
        fantastycznie kiedy bylo tam 250 tys kibicow z norweskimi flagami.
        Wogole dosc duzo rzeczy rozczarowalo mnie w Norwegii podczas 10-dniowego
        pobytu... kiepska jakosc domow w ktorych mieszkalem, jedzenie. Rowniez norwescy
        narciarze byli raczej aroganccy. Odnioslem wrazenie, ze to wynika z poczucia,
        ze sa krajem malym i dlugo byli krajem biednym, wiec gdy w czyms sa najlepsi to
        staraja sie to uwydatnic.
        Mimo to chetnie bym tam jeszcze wrocil na narty.
    • wedrowiec2 Re: Norwegia. 27.11.02, 19:28
      Też kocham Norwegie, mimo że nigdy nie odwiedziłam Skandynawii. Zaczęło się od
      książek Londona czytanych w dzieciństwie. Daleka Północ, Alaska, zima, iglaste
      lasy i porosty tundry. To było to! Mając możliwość wyjazdu do Ontario w
      Kanadzie, wolałam zostać w kraju, gdyż wiedziałam, że w moim zawodzie nie
      dostanę pracy w Kolumbii Brytyjskiej. Stopniowo zawęziłam swą miłość do
      bliższej Norwegii. Fiordy, góry, krajobrazy, a i ludzie mają charaktery
      bardziej zbliżone mi emocjonalnie niż nasi. To wiem z rozmów tych co „bywali” i
      obserwacji sporej grupy Norwegów mieszkających w moim mieście. Po chaniebnym
      upadku Programu Trzeciego, o ile nie słucham PR2, to słucham Radia Oslo (1314
      AM). Niewiele rozumiem (jeśli coś to w wyniku skojarzeń z innymi językami), ale
      nie przeszkadza mi to. W telewizji, na programach podróżniczych „wyłapuję”
      programy o Norwegii. Sporo ich jest na Marcopolo. W ciągu najbliższych miesięcy
      mam zamiar uczyć się norweskiego.
      Pozdrawiam
      • iza_1 Re: Norwegia. 27.11.02, 19:46
        najpiekniejszy kraj jaki mialam szczescie zobaczyc, zakochalam sie w Norwegach
        i ich przepieknym kraju, zycze kazdemu odwiedzic te cudowne spokojne piekne,
        pelne magii miejsca i moc kosztowac wszelkie smakowite rybki!
      • starshine NRK 28.11.02, 10:14
        hihi! Ile to ja nocy spedzialm sluchajac NRK (bo tak nazywa sie to radio na
        srednich falach 1314), bo duzo lepiej slychac wieczorem niz w nocy... A
        koncerty zyczen... i cala masa starej, fajnej muzyki.... A ile ja mam w domu na
        kasetach piosenek z charakterystycznym szumikiem ze srednich fal....

W Norwegii ta stacja nie jest specjalnie popularna wsrod mlodziezy, tu sluchaja
        bardziej mlodziezowego kanalu P3. (Jezeli ktos mieszka w Poznaniu, to cos w
        stylu radia Afera) albo P4, takiego ichniego radia Zet.

Pozdr, Starshine
        • starshine Re: NRK 28.11.02, 10:15
          "wieczorem niz w dzien" chcialam oczywiscie napisac;-)))
        • wedrowiec2 Re: NRK 28.11.02, 18:36
          Witaj!
          Ciesze sie,że jeszcze ktoś słucha tej radiostacji. Muzyka jest swietna, ale
          młodzi raczej wolą inną (ale ja tez nie jestem zbyt stara). W okresie wiosna -
          lato słyszalność jest dobra tylko wieczorami i nocą. W tej chwili mogę słuchac
          praktycznie całą dobę, z małą przerwą koło godziny dwunastej. Może o tej porze
          roku jest lepsza propagacja fal radiowych. Serdecznie pozdrawiam
          A - jeszcze coś - w głębi Polski słyszalność słabnie. Ja na szczęście mieszkam
          na północy naszego kraju
          • starshine Re: NRK 28.11.02, 19:52
            albo to znaczy, ze masz dobra antene. U mnie we Wrocku na nowoczesnej wiezy nie
            slychac prawie wcale. Prawie cala dobe za to, w okolicach Bozego Narodzenia
            moge sobie sluchac NRK u mojej Babci(tez na Dolnym Slasku) na takim radiu -
            starociu sprzed 30 lat... Tez zauwazylam, ze w lecie jest bardzo kiepsko z tymi
            falami. Ktos mi kiedys tlumaczyl, dlaczego, ale moje zdolnosci do pojmowania
            fizyki sa ograniczone ;-).

A moze jakies ulubione programy?
            Tutaj:
            www.nrk.no/programoversikt/p.sp
            masz linka do calotygodniowego programu (7 dni do przodu). Z tym, ze o ile mnie
            pamiec nie zawodzi (bo teraz jestem w Norge) w wersji Medium Wave o 20.00 jest
            zawsze program redakcji "Radio Norway International". Ale nie wiem, jak to
            teraz jest, moze cos zmienili. Zreszta ty pewnie wiesz najlepiej.
            Sluze, gdyby potrzebna byla jakas pomoc w tlumaczeniu.
            * (czyli Starshine)
            Ps. ja tez nie jestem za stara. Skonczylam dopiero 2 rok

(studiow oczywiscie)
            • wedrowiec2 Re: NRK 29.11.02, 18:30
              Witaj - dzieki za informacje. Nie znalam strony internetowe radia. Bede z niej
              korzysta. Moje radio jest zwyczajne i nie wiem dlaczego odbiera Oslo (inne
              radioodbiorniki, które pamietam z dawnych lat tez odbieraly stacje z Norwegii i
              Finlandi - moze to ja sciagam fale :))). Norweskiego nie znam, wiec w raie
              potrzby bede korzystac z Twoich umiejetnosci.
              Tez chcialabym byc teraz na polnocy, w troche chlodniejszym klimacie, bo +10C,
              to za duzo jak na listopad :)
              Pozdrawiam
    • wedrowiec2 Re: Norwegia. 27.11.02, 19:52
      wiem, ze hańba pisze się przez "h", ale mój komputer na trochę dziwnie
      ustawioną ortografię - musze go kontrolowac :((
    • jan.kran Re: Norwegia. 29.11.02, 00:19
      A ja z kolei sedze w Oslo cala szczesliwa i slucham radio Wroclaw przez
      internet. Pozdrowienia.
      • wedrowiec2 Re: Norwegia. 29.11.02, 18:32
        Witaj - troche dziwny jest ten swiat. Ty w Oslo sluchasz Wroclawia, ja w
        Szczecinie slucham Oslo. Moze zamieniny sie??
        Pozdrawiam
        • jan.kran Re: Norwegia. 29.11.02, 19:29
          Tak jest. Teskni sie za tym co daleko:-) Ja kocham Wroclaw, ale niestety
          na razie nie moge tam wrocic. Pozdrowienia.
          • starshine Re: Norwegia. 29.11.02, 19:55
            czy mam pozdrowic od Ciebie Wroclaw jak wroce tam za dwa tygodnie?
            • jan.kran Re: Norwegia.Do starshine. 30.11.02, 00:04
              Mila propozycja, ale tak sie szczesliwie sklada, ze jade na Swieta do Polski.
              Trzeci raz w ciagu 20 lat.
              I po 21 latach bede na Sylwestrze w Polsce:-)

Pozdrowienia.
              • starshine Re: Norwegia.Do starshine. 30.11.02, 12:39
                ciekawe, czy sie spotakmy na promie nawet nie wiedzac, ze my to my ;-)
                • jan.kran Re: Norwegia.Do starshine. 30.11.02, 16:51
                  Lece samolotem. Jade na krotko i to dlatego. Mieszkasz we Wroclawiu? Pozdrowienia.
                  • starshine Re: Norwegia.Do starshine. 30.11.02, 17:43
                    teraz jestem w Norwegii, ale pochodze z Wroclawia :-)
    • mp612 Re: Norwegia. 02.12.02, 15:26
      Norwegia... pracowałem tam tylko 2 miesiące (praca sezonowa - zbieranie mchu w
      lesie), ale tęsknię za pięknem tego kraju. Wiele rzeczy mnie tam urzekło, choć
      ludzie na pierwszy rzut oka twardzi i samotni. Dla kogoś mieszkającego w
      mieście, w bloku takie miejsca, krajobrazy i przestrzenie jakie tam są to jest
      coś niesamowitego. Mieszkaliśmy głęboko w lesie i nie widzieliśmy innych ludzi
      jeśli nie pojechaliśmy do miasteczka. Widocznym śladem istnienia człowieka były
      tylko stadka owiec wałęsające się wszędzie bez opieki. A poza tym góry, las i
      przestrzenie. Poza tym - czysto, czy to w lesie czy w miasteczku. A drogi leśne
      są równiejsze niż nasze krajowe. Mógłbym tak wspominać długo ... . W Oslo byłem
      tylko chwilę, ale takie miasto gdzie port jest w centrum to chyba musi być
      piękne. Tylko te ceny (za jakieś 2 godziny parkingu zapłaciliśmy z 70 koron !).
      No cóż - pozdrawiam Norwegię, Oslo i rodaków na obczyźnie :).
      • kompasq Re: Norwegia. 06.12.02, 14:40
        Norwegia powaliła mnie na łopatki. Byłem w te wakacje na
        wyprawie rowerowej - jadac z Geilo na Bergen - przez
        gory skandynawskie dojechałem do momentu - gdy góry
        zaczyną opadac juz do poziomu morza. Gdy tylko
        zobaczyłem przed sobą - znak - "uwaga spadek - do 17%" -
        przesżły mnie dreszcze. Przez nastepne 30 minut jechałem
        z srednia szybkosią 55km/h - czasami licznik wspazywał
        75. Widziałem - jak dookoła mnie zminia sie cały świat, z
        pokrytyte sniegiem skaliste i pustynne gory zamienialy
        sie stopniowo w krzewy, karlowate drzewa, potem w
        normalny las - to byla totalna metamorfoza, wszystko jak
        w kalejdoskopie. To byl zjazd mojego zycia - z 1300m na
        poziom morza - prosto do fiordów - w których musiałem sie
        od razu wykąpać - aby uciszyc emocje.
    • randolff Re: Norwegia. 07.12.02, 01:03
      Bylem kilka lat temu na wakacjach. Do tej pory nie widzialem nic bardziej fascynujacgo.
      Te niezapomniane miejca: Trollstigen, Trolvegen, Geiranger, camping w Danfoss z
      basenem w skale na brzegu gorskiego potoku... te gory i doliny, te miasteczka a nawet
      duze miasta (mieszkalem w Trondheim) ktore maja taki niespotykany klimat. Cisza,
      spokoj... Chce sie zyc.
    • zlotko9m Numer personalny i co dalej? 21.03.03, 09:30

A moze ktos mi odpowie....
      Dostalam pozwolenie na pobyt i prace,chodze na kurs norweskiego, wczoraj
      dostalam swoj numer personalny - jednym slowem zostalam skatalogowana.
      Co teraz? Wiem, ze mam 3c miechy na zrobienie prawa jazdy bez potrzeby
      chodzenia na kurs(od 97 mam polskie). Tak? Zdawaliscie prawo jazdy tutaj? Jak
      bylo?
      CZy cos jescze powinnam wiedziec?
      Ponoc mam miec robione badanie na gruzlice itd, tyle ze do tej pory nie
      dostalam zadnego listu w taj sprawie, nikt mi nic nie powiedzial i nie dal
      skierowania. Moze sie to zmienilo?

Pozdrawiam
      M.
      ------------------------------------
      a kiedy przyjedzie takze po mnie...
      • legal.alien Re: Numer personalny i co dalej? 21.03.03, 10:51
        zlotko9m napisała:

>
        > A moze ktos mi odpowie....
        > Dostalam pozwolenie na pobyt i prace,chodze na kurs norweskiego, wczoraj
        > dostalam swoj numer personalny - jednym slowem zostalam skatalogowana.
        > Co teraz? Wiem, ze mam 3c miechy na zrobienie prawa jazdy bez potrzeby
        > chodzenia na kurs(od 97 mam polskie). Tak? Zdawaliscie prawo jazdy tutaj? Jak
        > bylo?
        Ja robilem prawo jazdy 2 lata temu po prawie 9 latach pobytu. Przez pare lat
        jezdzilem na polskim prawie jazdy i rznalem tzw. glupa. Nie wiem, zy ci sie
        oplaca robic norweskie prawo jazdy, za rok jesli Polska wejdzie do UE, polskie
        prawo wymienia ci na norweskie bez zadnych egzaminow. Musialem zdac egzamin
        teoretyczny i egzamin z jazdy. Egzamin teoretyczny jest stosunkowo prosty.
        Odpowiada sie na pytania testowe typu wielokrotnego wyboru tzn, kilka
        odpowiedzi moze byc prawdziwych. Mozna zdawac po angielsku. Czesc pytan i
        odpowiedzi jest bardzo glupia np. Na pytanie o uzycie benzyny bezolowiowej
        nalezy zaznaczyc wszystkie odpowiedzi jako poprawne mimo, ze sa bledne (taki
        ekologiczny belkot i polityczna poprawnosc) np.
        - powoduje redukcje emisji weglowodorow do atmosfery (jedyna na prawde dobra
        odpowiedz)
        - powoduje wzrost mocy silnika (odpowiedz ma byc na tak, a w sumie bzdura)
        - powoduje spadek zuzycia paliwa (kolejna odpowiedz na tak, ale bzdurna)
        Zeby zdawac egzamin praktyczny, trzeba miec minimum 2 godziny jazdy szkolnej i
        instruktor zakwalifikuje cie czy jestes gotowa do egzaminu.
        Na egzaminie z jazdy trzeba jechac powoli, ostroznie, zwracac uwage na
        rowerzystow, bez przerwy patrzec sie we wszelkie mozliwe lusterka i uwazac na
        wyjezdzajacych z prawej!! Wszelkie przejawy tzw jazdy "agresywnej" sa
        niedozwolone np. ciut ostrzejsze przyspieszanie. Pamietaj, ze norweskie szkoly
        jazdy maja raczej bardzo dobre samochody - widzialem nawet Audi TT, Mercedesy i
        BMW. Wszystkie maja bardzo duza moc i trzeba sie do nich przyzwyczaic. Ja
        wybralem sobie szkole, ktora mial Astry, ale tez z duzymi silnikami.
        > CZy cos jescze powinnam wiedziec?
        Majac numer mozesz miec dostep do konta w banku i dostac karte bankowa.
        Jesli masz zamiar podrozowac do Polski wykup sobie ubezpieczenie podrozne.
        > Ponoc mam miec robione badanie na gruzlice itd, tyle ze do tej pory nie
        > dostalam zadnego listu w taj sprawie, nikt mi nic nie powiedzial i nie dal
        > skierowania. Moze sie to zmienilo?
        Nic takiego nigdy nie robilem ani ja ani moja zona od 3 lat w N.)
        >
        > Pozdrawiam
        > M.
        > ------------------------------------
        > a kiedy przyjedzie takze po mnie...
        • zlotko9m Re: Numer personalny i co dalej? 21.03.03, 11:46

Wielkie dzieki za obszerne info.
          Czyli teraz juz nie bede miec wiecej darmowego leczenia w Polsce? ojjj jak
          przykro ;)
          Narzaie mnie to jeszcze nie dotyczy bo jako student polskiej uczelni nadal
          jestem tam ubezpieczona. Z rady Twojej skorzystam za rok, kiedy skoncza mi sie
          wszystkiego przyslugujace z tego powodu ubezpieczenia.
          Rzeczywiscie poczekam chyba z tym prawem jazdy do przyszlego roku - tak tez
          przez chwile myslalam. Tyle ze ciagle istnieje jakies ryzyko, ze 8 czerwca
          powiemy NIE. Zwlaszcza teraz kiedy jest taki syf i bajzel w naszym rzadzie.
          Ludzie sie zbuntuja i nie pojda.

Jeszcze jedno pytanko - w jaki banku oplaca sie zakladac konto, a moze nie ma
          to takiego wiekszego znaczenia? Moj maz ma dwa konta, gdzie jednego w ogole
          nie uzywa teraz, wiec zastanawiam sie czy ja bym go mogla uzywac. To chyba w
          Den norske Bank.

A z tymi badaniami to sama nie wiem jak to jest. Znajoma mieszkajaca w Oslo
          miala robione te badania, zaraz po otrzymaniu wizy do niej list z policji ze
          skierowaniem. U mnie w szkole wiem ze Ukrainki, Filipinki itd takie badania
          robia ( kraje UE, USA, Kanada, Australia itp sa zwolnione). Polacy
          teoretycznie tez powinni. Poczekam na list i zobaczymy co dalej.Na pewno nie
          usmiecha mi sie robienie zastrzykow i stanie w kolecje do przeswietlenia.

Pozdrawiam

ps. a ztym uwazaniem z prawa strona podczas prowadzenia samochodu to dobra
          uwaga. W Polsce nie ma takiej ilosci skrzyzowan bez oznakowan jak tutaj. Pare
          razy o malo sie nie wpakowalam komus pod kola jadac po wydawaloby
          sie "wazniejszej" drodze. :-)
          • legal.alien Re: Numer personalny i co dalej? 21.03.03, 12:20
            zlotko9m napisała:

>
            >
            > Wielkie dzieki za obszerne info.
            > Czyli teraz juz nie bede miec wiecej darmowego leczenia w Polsce? ojjj jak
            > przykro ;)
            > Narzaie mnie to jeszcze nie dotyczy bo jako student polskiej uczelni nadal
            > jestem tam ubezpieczona. Z rady Twojej skorzystam za rok, kiedy skoncza mi
            sie
            > wszystkiego przyslugujace z tego powodu ubezpieczenia.
            Ubezpieczenie podrozne jest dosc tanie - kilkaset koron i warto je miec. Mas
            wtedy ubezpieczony bagaz i opieke medyczna.

> Rzeczywiscie poczekam chyba z tym prawem jazdy do przyszlego roku - tak tez
            > przez chwile myslalam. Tyle ze ciagle istnieje jakies ryzyko, ze 8 czerwca
            > powiemy NIE. Zwlaszcza teraz kiedy jest taki syf i bajzel w naszym rzadzie.
            > Ludzie sie zbuntuja i nie pojda.
            >
            > Jeszcze jedno pytanko - w jaki banku oplaca sie zakladac konto, a moze nie ma
            > to takiego wiekszego znaczenia? Moj maz ma dwa konta, gdzie jednego w ogole
            > nie uzywa teraz, wiec zastanawiam sie czy ja bym go mogla uzywac. To chyba w
            > Den norske Bank.

W sumie wszystkie banki sa warte jedne drugiego i bez wsparcia panstwa dawno by
            juz zbankrutowaly. Wybor banku jest jedynie wazny w wypadku, gdy chcesz wziac
            kredyt - roznice w warunkach moga byc istotne.
            Najlepij bedzie jak maz upowazni cie do konta i bank ci wyda karte. My tak may
            z zona. Wspolne konto i dwie karty. Z tego konta wydzielilismy jeszcze konto
            oszczednosciowe.
            >
            > A z tymi badaniami to sama nie wiem jak to jest. Znajoma mieszkajaca w Oslo
            > miala robione te badania, zaraz po otrzymaniu wizy do niej list z policji ze
            > skierowaniem. U mnie w szkole wiem ze Ukrainki, Filipinki itd takie badania
            > robia ( kraje UE, USA, Kanada, Australia itp sa zwolnione). Polacy
            > teoretycznie tez powinni. Poczekam na list i zobaczymy co dalej.Na pewno nie
            > usmiecha mi sie robienie zastrzykow i stanie w kolecje do przeswietlenia.
            >
            > Pozdrawiam
            >
            > ps. a ztym uwazaniem z prawa strona podczas prowadzenia samochodu to dobra
            > uwaga. W Polsce nie ma takiej ilosci skrzyzowan bez oznakowan jak tutaj. Pare
            > razy o malo sie nie wpakowalam komus pod kola jadac po wydawaloby
            > sie "wazniejszej" drodze. :-)
        • zlotko9m jeszcze jedno 21.03.03, 11:48

Jescze jedno pytanko, czy majac polskie prawo jazdy moge prowadzic samochod na
          norweskich rejestracjach? Norwedzy nie moga prowadzic samochodu
          niezarejstrowanego w Nor, a jak to dziala odwrotnie? Czyzbym lamala prawo
          jezdzac samochodem meza?
          • legal.alien Re: jeszcze jedno 21.03.03, 12:25
            >
            > Jescze jedno pytanko, czy majac polskie prawo jazdy moge prowadzic samochod
            na
            > norweskich rejestracjach? Norwedzy nie moga prowadzic samochodu
            > niezarejstrowanego w Nor, a jak to dziala odwrotnie? Czyzbym lamala prawo
            > jezdzac samochodem meza?

W zasadzie nie majac norweskiego prawa jazdy i maja legalny pobyt (nie
            turystyczny) w Norwegii musisz miec norweskie prawo jazdy. Nie wazne jest czy
            jest to twoj samochod, meza, czy tez wypozyczony.
            Ja przez pewien czas jezdzilem na polskim prawie jazdy + polskie miedzynarodowe
            prawo jazdy. Przez pare lat nikt mi tego nie sprawdzal. Wreszcie sie
            zdecydowalem na zmiane. Trzeba po prostu uwazac i nie przekraczac predkosci,
            albo nie zrobic wypadku - tylko wtedy sprawdza ci prawo. Mnie jeszcze nikt tu
            niesprawdzal prawa jazdy.
            Grozi ci, ze cie po prostu policja wysadzi z samochodu i moze byc mandat, ktore
            sa tu slone.
            Ja po paru latach wybralem wyrobienbie norweskiego prawa.
            Jeszcze jedno. Moga ci kazac zrobic kurs jazdy na lodzie/olej (zalezy od pory
            roku). Zalezy to od widzimisie urzednikow i kosztuje chyba ok. 1500 NOK. Mnie
            tego nie kazali robic.
            • zlotko9m DZIEKI !! (ntxt) 21.03.03, 12:30

• legal.alien S& oslash;knad om J& aelig;rsk statsborgerskap 21.03.03, 13:04
      Pozwalam sobie zalaczyc pewna ciekawostke dla tych co znaja norweski, a w
      zasadzie jedno z narzeczy Zachodniego Wybrzeza. Tekst zostal napisany przez
      tubylcow i bardzo celnie charakteryzuje mieszkancow Jæren - rolniczego zaglebia
      Norwegii rozciagajacego sie miedzy Stavanger, a Haugesund, a koncentrujacego
      sie wokol takich osrodkow kulturalnych jak Bryne i Kleppe. Mieszkancy tego
      regionu charakteryzuja sie "wysoka kultura", "wiedza" i ogolna "inteligencja".
      Nawet oscienni mieszkancy robia sobie z nich dowcipy i maja ich w glebokim
      powazaniu.

> Etternavn: ________________
      >
      > Fornavn:
      > (_) Odd-Harry
      > (_) Tor-Harry
      > (_) Stein-Harry
      > (_) Eilert-Harry
      > (_) Linn-Harry
      > (_) Bort-Harry
      > (_) Roy-Harry
      > (_) Ole-Jonny
      > (_) Lise-Jonny
      > (Kryss av i riktig boks)
      >
      > Alder: ____
      >
      > Kjønn: ____ M _____ K _____ Vet ikke
      >
      > Fødested:
      > (_) Soverom
      > (_) Fjøs
      > (_) Stabbur
      > (_) Traktor
      > (_) Kornåker
      > (_) Vet ikke
      >
      > Stilling:
      > (_) Fisker
      > (_) Bonde
      > (_) Fiskebonde
      > (_) Mekaniker
      > (_) Frisør
      > (_) Arbeidsledig
      >
      > Samboer/kones navn: __________________________
      >
      > Forhold til samboer/kone:
      > (_) Søster
      > (_) Bror
      > (_) Tante
      > (_) Onkel
      > (_) Kusine
      > (_) Mor
      > (_) Far
      > (_) Sønn
      > (_) Datter
      > (_) Kjæledyr
      > (_) Husdyr
      >
      > Antall barn i ditt hus: ___
      > Antall som er dine: ___
      >
      > Mors navn: _______________________
      > Fars navn: _______________________
      > (Hvis usikker, hopp over punktet)
      >
      > Utdannelse: Lg Ng Ng+
      > (Sett ring rundt den høyeste karakteren du fikk)
      >
      > Har du (_) stjålet eller (_) leid bobilen din?
      > (Kryss av i riktig boks)
      >
      > Antall kjøretøy du selv eier: ___
      > Antall kjøretøy du kan kjøre: ___
      > Antall traktorer på gardsplassen: ___
      > Antall traktorer bak stabburet: ___
      >
      > Hvor mange hagler har du: ___
      > Hvor oppbevarer du dem:
      > (_) Traktoren
      > (_) Soverommet
      > (_) Stabburet
      > (_) Kjøkkenet
      > (_) Redskapskjulet
      >
      > Når ble Amazonen din førstegangsregistrert: 194__
      >
      > Har du egen høygaffel-holder?
      > (_) Ja (_) Nei Hvis nei, vennligst forklar:
      > _____________________________
      >
      > Aviser/blader du abonnerer på:
      > (_) Se & Hør
      > (_) Villmarksliv
      > (_) Nationen
      > (_) Bruktbilforum
      > (_) Jakt og fiske
      >
      > Antall ganger du har sett en UFO: ___
      > Antall ganger du har sett Elvis: ___
      > Antall ganger du har sett Elvis i en UFO: ___
      >
      > Hvor ofte vasker du deg:
      > (_) Ukentlig
      > (_) Månedlig
      > (_) Forstår ikke spørsmålet
      >
      > Tannfarge:
      > (_) Gul
      > (_) Brun-gul
      > (_) Brun
      > (_) Svart
      > (_) Tannløs
      >
      > Hvilken snus bruker du:
      > (_) General posesnus
      > (_) Vanlig matjord
      > (_) Kaffegrut
      >
      > Hvor ofte kjører du ulovlig med traktoren til disco eller bygdedans?
      > (_) 1 gang pr. mnd
      > (_) 2-3 ganger pr. mnd
      > (_) Hver gang det er bygdefest
      > (_) Hver gange det er bygdefest, men bare én vei.
      > (_) Hver gang det er bygdefest, men uten passasjerer
      >
      > Hvor mange hvite hullete tennissokker har du?
      > (_) 1 par
      > (_) 1 par + 1 sokk
      > (_) Minst 30 par
      >
      > Angi favorittfarge på stripene på sokkene.
      > (_) Gul
      > (_) Rosa
      > (_) Brunskitten
      >
      > Hvordan gjør du deg best forstått blant vanlige nordmenn?
      > (_) Jærsk
      > (_) Engelsk
      > (_) Tegnspråk
      > (_) Har aldri sett noen
      >
      > Hva er vanskeligst å vaske ut i fra barten?
      > (_) Karsk
      > (_) Snus
      > (_) Traktorolje
      > (_) Vaske?
      > (_) Kajal
      > (_) Lebestift
      > (_) Eyeliner
      > (_) Neglelakk
      >
      > Hvor langt er der fra ditt hus til asfaltert vei?
      > (_) 1 km
      > (_) 2 km
      > (_) Vet ikke
      • zlotko9m Re: S& oslash;knad om J& aelig;rsk statsbor 21.03.03, 15:10

Podoba mi sie, juz sobie wydrukowalam i dam pozniej mezowi jak wroci z pracy
        do wypelnienia:-) chociaz tematu twojeg o posta za cholerke nie moge
        zrozumiec, a nawet odczytac.
        • legal.alien Re: S& oslash;knad om J& aelig;rsk statsb 21.03.03, 15:54
          Pociapalo norweskie znaczki Powinno byc: Søknad om Jærsk statsborgerskap.
          Uwazaj pokazujac to mezowi. Norwegowie potrafia smiac sie z samych siebie, ale
          bardzo, bardzo nie lubia jak ktos sie z nich smieje.
          • enkido Co do badan na gruzlice .... 15.06.03, 22:36
            Te badania sa obowiazkowe i wlasnie wszyscy poza "wybranymi" maja je
            robione... Najprawdopodobniej dostaniesz list z policji wkrotce albo tez i nie
            jesli im to umknelo.... badanie jest wazne 3 lata, ale o ile nie wykonujesz
            prac wymagajacych atestu zdrowia nie musisz go robic po uplunieciu tego okresu
            (ja wlasnie znow chodze ze "sznytkami" na rece :-(((( pracuje w przedszkolu)

Pozdrawiam :-)
            • zlotko9m Re: Co do badan na gruzlice .... 23.06.03, 09:46
              Nadal nic nie przyszlo do mnie :-)
              Czy mam sie zaczac martwic, sama upomniec czy nadal czekac.....?

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka