Dodaj do ulubionych

Co wiecie o Danii?

14.11.02, 22:20
W ciagu mych 8 lat pobytu w Danii mialam okazje spotkac wielu polskich
turystow. Mam rowniez wiele kontaktow z Polska z tytulu pracy. Dalo mi to
mozliwosc poznania roznych stereotypowych wyobrazen o Danii ;)
Jakie sa wasze opinie/spostrzezenia na temat tego kraju?
Pozdrawiam
Mary
Obserwuj wątek
    • zlotko9m Re: Co wiecie o Danii? 15.11.02, 10:13
      W Danii bylam wlasciwie raz na wycieczce, kiedy mialam 10 lat i malo z tego
      pamietam:) pamietam, ze bylo bbb cieplo (lato), bylismy w Legolandzie, w
      jakims parku safari, jakims miasteczku wodnym na powietrzu; mieszkalismy nad
      morzem i tam byla kamienista plaza i pelno muszelek, podrywalam ( juz jako
      gowniara) jakis starszych chlopakow.. acha, bylismy jescze w muzeum
      Andersena...
      Lecz najbardziej utkwila mi jedna rzecz ( przykre wspomnienia pamieta sie
      najlepiej) - ze nas tam dobrze nie karmili, na prowiant dawano nam dwie
      kanapki z bialego chleba bez smaku, gdzie jedna zawsze byla z salami!!!
      ochydnym.... nie nawidze salami!! A to picia dawano nam jakis rozany napoj (
      tak mi utkwilo ze to byl rozany - ale nie dam sobie reki uciac) - to bylo
      ochydne!!!! I na droge powrotna tez dali nam te dwie kanapki ( w drugiej chyba
      ser) - a ja gowniara, bez rodzicow, pieniazkow duzo nie mialam i glodna
      wracalam do domu - ale to juz wina organizacji nie Dunczykow - to bylo w 1990
      roku.

Teraz to jestem w Danii tylko podczas przesiadki w Kopenhadze ( w drodze do
      Bergen) i lubie sie tam przesiadac, bo policja na granicy mila i sie zbyt duzo
      nie wypytuje.( w Bergen juz zadnej odprawy nie ma, zadnych celnikow - nic,
      pusto) Przesiadalam sie raz w Amstardamie i nigdy wiecej.. pan bardzo wczul
      sie w swoja role, a usmiechu na twarzy nie uswiadczysz .....

Danie ogladam tylko z lotu ptaka ( w maju byla piekna sloneczna pogoda i te
      piaszczyste plaze.... och)

pozdrawiam
    • lutefisk Re: Co wiecie o Danii? 15.11.02, 11:13
      Fajny kraj i super ludzie z duzym poczuciem humoru. Ostatnio pisali w norweskim
      VG, ze Hjemmelberget nie jest juz najwyzszym szczytem w Danii? :-)
      • daimona Re: Co wiecie o Danii? 26.11.02, 18:35
        A propos najwyzszych "rzeczy" w Danii - jak bylam pare lat temu na
        Bornholmie, dalam sie namowic na zobaczenie "najwyzszego
        wodospadu Danii". Heheheh :))) - warto! dla samego smiechu! :0)
        • mary_z_danii Re: Co wiecie o Danii? 08.12.02, 19:44
          daimona napisała:

> A propos najwyzszych "rzeczy" w Danii - jak bylam pare lat temu na
          > Bornholmie, dalam sie namowic na zobaczenie "najwyzszego
          > wodospadu Danii". Heheheh :))) - warto! dla samego smiechu! :0)

----------------------
          A co w tym bylo takiego smiesznego dla ciebie?

• daimona Re: Co wiecie o Danii? 16.12.02, 20:21
            mary_z_danii napisała:

> daimona napisała:
            >
            > > A propos najwyzszych "rzeczy" w Danii - jak bylam pare lat temu na
            > > Bornholmie, dalam sie namowic na zobaczenie "najwyzszego
            > > wodospadu Danii". Heheheh :))) - warto! dla samego smiechu! :0)
            >
            > ----------------------
            > A co w tym bylo takiego smiesznego dla ciebie?
            >

Wielkosc tego wodospadu :). Jednak Polak, wyobrazajac sobie "najwyzszy
            wodospad" spodziewa sie czegos wyzszego od siebie ;). Oczywiscie, zadzialal tu
            nasz brak wyobrazni, tzn. ze Dania jest raczej plaskim i nizinnym krajem...
            • mary_z_danii Re: Co wiecie o Danii? 26.01.03, 20:32
              daimona napisała:

> mary_z_danii napisała:
              >
              > > daimona napisała:
              > >
              > > > A propos najwyzszych "rzeczy" w Danii - jak bylam pare lat temu na
              > > > Bornholmie, dalam sie namowic na zobaczenie "najwyzszego
              > > > wodospadu Danii". Heheheh :))) - warto! dla samego smiechu! :0)
              > >
              > > ----------------------
              > > A co w tym bylo takiego smiesznego dla ciebie?
              > >
              >
              > Wielkosc tego wodospadu :). Jednak Polak, wyobrazajac sobie "najwyzszy
              > wodospad" spodziewa sie czegos wyzszego od siebie ;). Oczywiscie, zadzialal
              tu
              > nasz brak wyobrazni, tzn. ze Dania jest raczej plaskim i nizinnym krajem...
              razu do Niagara Falls? ;) (tyle, ze dalej, i duzo drozej tez ;)))
    • mary_z_danii Czyli jak dotychczas.... 08.12.02, 19:49
      ....malo kto ma ochote o Danii pisac.
      Albo moze niewielu forumowiczow ja zna?
      A szkoda, bo to tez Skandynawia, moze nie geograficznie, ale historycznie -
      czyli jezykowo i kulturowo tez.
      Niemniej dziekuje za wszystkie wypowiedzi i polecam wizyte w Danii, szczegolnie
      wszystkim skandynawofilom :)
      Pozdro
      Mary
      • aneczkax Re: Czyli jak dotychczas.... 12.05.03, 20:31
        wITAM
        gdzie mozna taniej wynajasc pokoik na wakacje w okolicach Kopenhagi?
      • vindue Re: Czyli jak dotychczas.... 13.05.03, 17:03
        mary_z_danii napisała:

> ....malo kto ma ochote o Danii pisac.
        > Albo moze niewielu forumowiczow ja zna?
        > A szkoda, bo to tez Skandynawia, moze nie geograficznie, ale historycznie -
        > czyli jezykowo i kulturowo tez.
        > Niemniej dziekuje za wszystkie wypowiedzi i polecam wizyte w Danii,
        szczegolnie
        >
        > wszystkim skandynawofilom :)
        > Pozdro
        > Mary

Przesiedzialem troche w tym kraju. Gdybym mogl tobym nigdy stamtad nie wyjechal.
        Wszystko mi sie podobalo. No moze oprocz mowionej wersji jezyka. Luz, spokoj,
        jezeli czegos w urzedzie nie pokreca to nie ma zadnych problemow z wladza.
        Ludzie mili, pelno dzieci, krajobrazy piekne, piwo tanie (w sklepach, nie w
        knajpach). Doskonaly kraj dla kogos kto bardziej na zarabianie kokosow ceni
        sobie spokoj. Mozna jezdzic na rowerze albo czyms plywac, plaz pelno i
        pieknych, nikt nie przegradza ich drutem kolczastym. Dziewczyny ladne, z
        pieknymi nogami od jezdzenia na rowerze. Nie widac terroru pieknosci, nie
        lataja "plastiki" spod jedenj sztancy. Kobiety pieknieja z uplywem lat, wiec
        nawet 40+ jest na czym oko zawiesic a nawet 50+ (ok, ja jestem 40+ :-).
        Jedzenie , fakt na kolana nie rzuca, ale smorrebrod sa OK, a jak ktos chce jesc
        chili con carne albo pizze czy co tam - moze.
        Do jedzenia "rejer" tylko sie nigdy nie dalem przekonac :-(
        Poczucie humoru miejscowych fajne, w cenie autoironia, brak powazania dla
        histerii i fanfaronady.
        No i swietny kraj do wychowwyania malych dzieci.
        • aleb60 Re: Czyli jak dotychczas.... 13.05.03, 21:38

>
          > Przesiedzialem troche w tym kraju. Gdybym mogl tobym nigdy stamtad nie
          wyjechal
          > .
          > Wszystko mi sie podobalo. No moze oprocz mowionej wersji jezyka. Luz, spokoj,
          > jezeli czegos w urzedzie nie pokreca to nie ma zadnych problemow z wladza.
          > Ludzie mili, pelno dzieci, krajobrazy piekne, piwo tanie (w sklepach, nie w
          > knajpach). Doskonaly kraj dla kogos kto bardziej na zarabianie kokosow ceni
          > sobie spokoj. Mozna jezdzic na rowerze albo czyms plywac, plaz pelno i
          > pieknych, nikt nie przegradza ich drutem kolczastym. Dziewczyny ladne, z
          > pieknymi nogami od jezdzenia na rowerze. Nie widac terroru pieknosci, nie
          > lataja "plastiki" spod jedenj sztancy. Kobiety pieknieja z uplywem lat, wiec
          > nawet 40+ jest na czym oko zawiesic a nawet 50+ (ok, ja jestem 40+ :-).
          > Jedzenie , fakt na kolana nie rzuca, ale smorrebrod sa OK, a jak ktos chce
          jesc
          >
          > chili con carne albo pizze czy co tam - moze.
          > Do jedzenia "rejer" tylko sie nigdy nie dalem przekonac :-(
          > Poczucie humoru miejscowych fajne, w cenie autoironia, brak powazania dla
          > histerii i fanfaronady.
          > No i swietny kraj do wychowwyania malych dzieci.

Po tym opisie dostałem wielką ochotę na spędzenie z żona letniego tygodnia w
          Danii.
          Mam nadzieję ,że ze średnia znajomościa angielskiego damy sobie rade.
          • vindue do aleb60 14.05.03, 09:11
            Polecam rzeczywiscie. Byloby korzystnie unikac typowych miejsc turystycznych
            (przemysl drenowania pieniedzy z Niemcow). Zawsze zdac sie na zakupy w duzym
            sklepie, unikac malych (roznice cen sa w stanie zbarac dech w piersi: paczka
            parowek w supermarkecie , jak pamietam 10 DKK, jeden hot-dog potrafi w
            okolicach plazowych przekroczyc 20 DKK, etc. Butelka piwa w sklepie 3-7 koron,
            kufel w pubie potrafi dojsc do 40!!!).
            Jezeli macie wieksza niezlaleznosc co do poruszania sie to polecam zachodnie
            wybrzeze Jutlandii, w czesci polnocnej. Kilometry pustych plaz. Zadnych
            wiekszych miast. Ladna jest tez Fyn (Fionia, wyspa meidzy Zelandia a Jutlandia).
            I uwazajacie na male wysepki:-) Mozna sie niezle urzadzic. Na polnocy Fionii
            jest miasteczko Bogense. W jego okolicy jest plaz z ktorej widac wyspeke
            odlegla o moze pol kilometra. Rano wody jest po kolana i mozna przejsc. Ale
            trzeba zwiewac przed przyplywem, bo wtedy trzeba nocowac albo plynac z powrotem.
            Gdybyscie mieli jeszcze jakies pytania to piszcie na priva.

Acha, wszyscy tam mowia o angielsku i troche po niemiecku. Wyjatkiem sa
            kierowcy taksowek:-))
            Co do dzieci i ich chowania. W dalekobieznych dunskich pociagach jest wagon, w
            ktorego koncu jest kacik dla dzieci. Dywaniki, klocki Lego, jakies zabawki.
            Wreszcie: wezcie na samochod rowery.

med venligst hilsen
            vi.
            • aleb60 Re: do aleb60 17.05.03, 17:25
              vindue napisał:

> Polecam rzeczywiscie. Byloby korzystnie unikac typowych miejsc turystycznych
              > (przemysl drenowania pieniedzy z Niemcow). Zawsze zdac sie na zakupy w duzym
              > sklepie, unikac malych (roznice cen sa w stanie zbarac dech w piersi: paczka
              > parowek w supermarkecie , jak pamietam 10 DKK, jeden hot-dog potrafi w
              > okolicach plazowych przekroczyc 20 DKK, etc. Butelka piwa w sklepie 3-7
              koron,
              > kufel w pubie potrafi dojsc do 40!!!).
              > Jezeli macie wieksza niezlaleznosc co do poruszania sie to polecam zachodnie
              > wybrzeze Jutlandii, w czesci polnocnej. Kilometry pustych plaz. Zadnych
              > wiekszych miast. Ladna jest tez Fyn (Fionia, wyspa meidzy Zelandia a
              Jutlandia)
              > .
              > I uwazajacie na male wysepki:-) Mozna sie niezle urzadzic. Na polnocy Fionii
              > jest miasteczko Bogense. W jego okolicy jest plaz z ktorej widac wyspeke
              > odlegla o moze pol kilometra. Rano wody jest po kolana i mozna przejsc. Ale
              > trzeba zwiewac przed przyplywem, bo wtedy trzeba nocowac albo plynac z
              powrotem
              > .
              > Gdybyscie mieli jeszcze jakies pytania to piszcie na priva.
              >
              > Acha, wszyscy tam mowia o angielsku i troche po niemiecku. Wyjatkiem sa
              > kierowcy taksowek:-))
              > Co do dzieci i ich chowania. W dalekobieznych dunskich pociagach jest wagon,
              w
              > ktorego koncu jest kacik dla dzieci. Dywaniki, klocki Lego, jakies zabawki.
              > Wreszcie: wezcie na samochod rowery.
              >
              > med venligst h

>>>>Bardzo dziękujemy za wskazówki.Jeżeli cos się zacznie krystalizować w
              naszym wyjezdzie,poprosze o więcej
              pozdrowienia aleb
              • kvik Re: do aleb60 03.06.03, 13:27
                a jakie sa stereotypowe wyobrazenia o danii ?
    • pia.ed Re: Co wiecie o Danii? 21.02.04, 03:08
      A moze nam napiszesz jakie sa STEREOTYPOWE wyobrazenia o Danii?
    • ruotsi Re: Co wiecie o Danii? 21.02.04, 15:53
      Ja wiem natomiast co jest stereotypowe w Danii.
      Röda pölse
      pilsner
      Jungfru
      J.C Andersen
      Drottning Margareta
      Georg Jensen
      Viven Nilsen
      Peter Höög
      Rasizm
      liberalizm
      Dunczycy sa najlepszymi businessmanami w Europie, lepsi od Holendrow.
      Sa nacionalistami na rowni z Norwegami i Szwedami
      najdrozsze papierosy

To jest co spontanicznie potrafilem sobie przypomniec. Chcialem dodac, ze
      priorytiwalem.
      • pia.ed Re: Co wiecie o Danii? 21.02.04, 18:41
        Dzieki za odzew.
        Faktycznie to chcialam sklonic Mary do napisania, z jakimi stereotypami
        spotkala sie w swojej pracy.Zaczela temat i ani razu sie nie odezwala, wiec
        moze napisze o wymienionych przez siebie stereotypach. Zobaczymy czy sie
        zgadzaja z tym, co inni napisali.

W Szwecji panuje przekonanie, ze Dunczycy sa bardzo weseli, umieja "hygga" sie.
        To, ze zyja co raz krocej z powodu nadkonsumpcji alkoholu, piwa Tuborg i
        papierosow, to jest tylko fakt.
        Nie sa wstydliwi i na kazdej plazy mozna spotkac opalajacych sie nago.
        Dunczykow , opalanie nago nie jest zabronione na plazach.
        • guido_contini Re: Co wiecie o Danii? 22.02.04, 20:09
          Co zlego jest w naturalizmie?
          To co jest wlasnie unikalne dla Skandynawow, ze nie wstydza sie wlasnego ciala
          bez wzgledu na wiek ale tez nie demonstruja swojej nagosci. W przypadku
          bezposredniego spotkania sie w neglizu , nie sa obcesowi i raczej odwracaja
          swoje spojrzenia. Nie koniecznie musi byc to plaza, Tak tez jest w saunie.
          Exhibicionizm jest perwersja i wystepuje pod wszystkimi dlugosciami i
          szerokosciami geograficznymi, co nalezy pominac.
          • pia.ed Re: Co wiecie o Danii? 23.02.04, 01:44
            Tak, swietnie to ujales. Wlasnie to naturalne podejscie do wszystkiego. Do
            ciala ludzkiego, jego funkcji, zachowania czy ubioru ludzi.
            Ale jedno wyplywa z drugiego. Jesli rodzice nie kryja sie ze swa nagoscia (do
            pewnego stopnia oczywiscie), to i dziecko nie widzi w tym nic sensacyjnego
            czy "brudnego". W szkole tez mowi sie otwarcie o sprawach ciala ludzkiego,
            wiec dziecko wyrasta zgodnie z zasada: "Nic co ludzkie nie jest mi obce".
            A z dziecka normalnie zainteresowanego cialem, wyrasta normalny dorosly.
            • pia.ed Re: Co wiecie o Danii? 24.02.04, 00:46
              No i czekam na odezwanie sie autentycznego Dunczyka, bo mam pytanie dotyczace
              slubu w Danii przez osoby bedace tam tylko turystami.
              • ernest31 Re: Co wiecie o Danii? 24.02.04, 07:45
                sadzisz, ze autentyczny dunczyk zna polski i ci odpowie ?
                pst: najciekawsze slubu "turystyczne" odbywaja sie podobno w Reno, problem w
                tym, ze to dosc daleko od Danii ale powodzenia
                • pia.ed Re: Co wiecie o Danii? 25.02.04, 23:38
                  Nie czekalam odpowiedzi od rodowitych Dunczykow, tylko od Polakow zamieszkalych
                  w Danii.
                  Ta sprawa, ze wystarczy zameldowac sie w Danii na 5 dni, i juz mozna brac slub
                  zainteresowala mnie (jako ciekawostka), dlatego myslalam ze jakis Polak
                  zamieszkaly w Danii to potwierdzi lub zaprzeczy.
    • mazal13 Re: Co wiecie o Danii? 06.03.04, 19:05
      Witam!!! Odbiegne od tematu,ale mam pytanie,a wlasciwie kilka... Co polecasz
      zobaczyc na Jutlandii,w okolicach Thisted? Jestem studentka AM z Poznania-
      wczoraj przyjechalam do Thisted i mam zamiar studiowac tu przez nastepne 3
      miesiace. Bede rowniez wdzieczna za inne przydatne poczatkujacemu turyscie
      informacje np.gdzie najtaniej kupic jedzenie,czego trzeba koniecznie
      sprobowac,czy trudno znalezc jakas dorywcza prace? Bede wdzieczna za odpowiedz-
      pozdrawiam!!!/Magda
      • pia.ed Re: Co wiecie o Danii? 06.03.04, 23:33
        Do studentki.
        Niestety to forum nie jest zbyt uczeszczane i nie jestem pewna czy doczekasz
        sie informacji.
        Mieszkam w poludniowej Szwecji i przedtem, kiedy jeszcze chodzily statki,
        bylam w Kopenhadze pare razy w miesiacu.
        Najtanszy jest sklep Aldi, tak samo jak w Niemczech.
        Wzglednie niskie ceny sa w Netto. W ogole w supermarketach ceny sa nizsze niz
        w malych sklepikach.
        Zwroc uwage, ze cene sera zoltego potrafia podac za 1/2 kr, a cene owocow za
        sztuke! Czasem cena drozszych produktow podana jest za hg czyli za 10 dkg, a
        nie za kg jak to powinno byc. Widzialam kiedys cene czeresni podana w hg,
        czyli cene za 10 deko!!! Ostrzegam przed tym, zebys sie nie nabrala.
        Co do pracy to moze Cie poinformuja na uniwersytecie, ale ogolnie z praca jest
        krucho, nawet dla mieszkajacyh w Skandynawii na stale.

Co do zwiedzania to nawet nie wiem gdzie ta miejscowosc lezy.
        Ale w kazdym miasteczku jest Biuro Turysty, gdzie bezplatnie dostaniesz
        broszury turystyczne i mapke tego miasteczka/miasta.
        Dunczycy sa przyjemni, lepiej sie bawia niz Szwedzi, moze dlatego ze czesto
        sa na lekkim rauszu, co odzwierciedla sie tez w statystyce smiertelnosci...
        • nowamloda Re: Co wiecie o Danii? 07.03.04, 12:26
          Pia Ci dobrze poradzila - idz do biura turystycznaego, albo na najblizszy
          basen - tam leza fodery z poradami nt. atrakcji turystycznych okolicy.

Z Thisted mozesz pojechac (autobusem) np. do zamku w Spøttrup albo pospacerowac
          sobie w nadmorskich miejscowosciach urlopowych (Hvide Sande, Løkken). W samym
          Thusted i okolicah za duzo do zwiedzenia nie ma, ale masz linka:
          www.thisted-turist.dk/siteframe.cfm?sprog=3&grp=2&menu=1
          Poza tym mozesz sprobowac wybrac sie do Aalborga albo Århus. Wiekszosc atrakcji
          turystycznych (np. Jesperhus) jest niestety otwarta sezonowo i pewnie bedzie
          dostepna dopiero w okolicach wielkanocy, wiec chyba narazie najlepsze sa
          miejscowosci nadjorskie, bo tam przynajmniej wszystko jest czynne w weekendy
          (tzn. sklepy, kawiarnie, itp., a w Thisted i Nykøbing F wiekszosc zamyka sie od
          soboty wieczorem do poniedzialku, bo rybacy siedza w domu i ogladaja pilke
          reczna w telewizji).
          • nowamloda Re: Co wiecie o Danii? 07.03.04, 12:39
            ¨Mailam na mysli oczywiscie Nykøbing M a nie F.
            • pia.ed Re: Co wiecie o Danii? 07.03.04, 12:46
              Znalazlam THISTED na mapie. Oj, jak daleko... A czy w tak malym miasteczku jest
              Akademia Medyczna?
              • alex2004 Re: Co wiecie o Danii? 07.03.04, 20:43
                Akademia Medyczna ?
                nie zartuj
                pewnie chodzi o praktyke w szpitalu
                • pia.ed Re: Co wiecie o Danii? 07.03.04, 21:01
                  "...mam zamiar studiowac tu najblizsze 3 miesiace...", tak jest napisane!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka