moim_zdaniem 15.02.06, 09:22 Witajcie, Bedac w Sztokholmie widzialam na lotnisku ogromne zdjecie Izy Skorupko. Kogo jeszcze Szwedzi znaja jezeli chodzi o Polakow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
markus54 Re: Znani Polacy w Szwecji? 15.02.06, 10:55 O Scorupcco napisali kiedys "nasza Isabela" a mialo to zwiazek z filmem Agent 007. Kim natomiast deklaruje sie Isabela, nalezaloby zapytac sie jej samej. W Stockholmie slynny bys swego czasu Marre Mariusz Czerkawski. Mowiono tez o Dominice Paczynski. Z ludzi nauki np juz niezyjacy Jerzy Einhorn. Slania tez zapisal sie w historii numanizmatyki. Poza tym w mediach przekazu jest wiele znaczacych osob o korzeniach polskich ale niechetnie mowia o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
lolka11 Malgorzata Piczynska 15.02.06, 11:56 Grywa w szwedzkich serialach... Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
nordman Re: Znani Polacy w Szwecji? 13.12.06, 14:30 Znany jest Lech Wałęsa. Powiem jeszcze ze zaskoczyla mnie pewna Szwedka ktora jest fanka futbolu i wspomniała o naszym Górskim , który zdegradował drużyne szwedzką w MŚ w 76 r. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
milek84 Re: Znani Polacy w Szwecji? 04.03.06, 19:27 Szwedzi z racji tego, że kochają hokeja, znają Czerkawskiego (tym bardziej że przez wiele lat grał w szwedzkiej lidze). Z polskich piłkarzy najwięcej z nich kojarzy Olisadebe :) Odpowiedz Link Zgłoś
n_nicky Re: Znani Polacy w Szwecji? 04.03.06, 20:21 Ci, co czytają Dagens Nyheter na pewno kojarzą Macieja Zarembę. Odpowiedz Link Zgłoś
zicc1 Re: Znani Polacy w Szwecji? 15.04.06, 21:29 Peczynski i Zaremba sa pochodzenia zydowskiego. en.wikipedia.org/wiki/Dominika_Peczynski Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: Znani Polacy w Szwecji? 18.04.06, 14:31 zicc1 napisał: > Peczynski i Zaremba sa pochodzenia zydowskiego. Nie ma czegos takiego jak pochodzenie zydowskie i co tu maja preferencje wyznaniowe wspolnego? Czy kazdy Polak musi byc katolikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
nijaki20 Re: Znani Polacy w Szwecji? 19.04.06, 10:40 Zyd to nie wyznanie, tylko mniejszosc narodowa! W kazdym razie wg kilku osob ktore znam ... Nie uwazaja sie ani za Polakow, ani za Szwedow, tylko wlasnie za Zydow! Wyraznie to podkreslaja przy kazdej okazji i kontakty towarzyskie utrzymuja wylacznie z innymi Zydami. Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: Znani Polacy w Szwecji? 19.04.06, 11:42 nijaki20 napisała: > Zyd to nie wyznanie, tylko mniejszosc narodowa! > W kazdym razie wg kilku osob ktore znam ... Nie uwazaja sie ani za Polakow, > ani za Szwedow, tylko wlasnie za Zydow! > Wyraznie to podkreslaja przy kazdej okazji i kontakty towarzyskie utrzymuja > wylacznie z innymi Zydami. To wiec tak jak Ty, uwazaja niewlasciwie. Panstwem, gdzie dominuje wyznanie mojzeszowe (judaizm) jest Izrael, a wsrod izraelitow sa rowniez ludzie o innych wyznaniach i ateisci. Nigdzie w Szwecji nie znajdziesz statystyki, ze Zydzi to mniejszosc narodowa. Predzej spotkasz sie z faktami, ze judaizm to wyznanie mniejszosciowe. To tak jakby powiedziano, ze nie ma Polakow, Hiszpanow itd, a tylko sa katolicy. Kontakty towarzyskie natomiast utrzymuje sie z tym, z kim sie chce pod warunkiem, ze Ci przez nas wybrani chca utrzymywac kontakty z nami. Odpowiedz Link Zgłoś
haaanes Re: Znani Polacy w Szwecji? 26.04.06, 13:47 guido_contini napisał: > zicc1 napisał: > > > Peczynski i Zaremba sa pochodzenia zydowskiego. > > Nie ma czegos takiego jak pochodzenie zydowskie i co tu maja preferencje > wyznaniowe wspolnego? > Czy kazdy Polak musi byc katolikiem? Zydzi to narod i religia w jedynym! Dominika Peczynski, born 19 September 1971 in Skärholmen, Stockholm County, Södermanland, is a Swedish-Polish singer of Jewish heritage, model and TV presenter. sv.wikipedia.org/wiki/Dominika_Peczynski Ciekawe za co co wyrzucono ich rodzicow z Polski w latach 60 tych???:-) Odpowiedz Link Zgłoś
haaanes Re: Znani Polacy w Szwecji? 26.04.06, 13:51 A tak w ogole to Scarlett Johansson tez jest jude.Pochodzi z rodziny polsko dunskich Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.wawa Re: Znani Polacy w Szwecji? 18.06.06, 23:38 W Szwecji mieszkają Fryderyka Elkana i Teresa Tutinas - polskie piosenkarki z lat 60-tych. Znanym Polakiem mieszkającym w Szwecji był Czesław Słania - "czarodziej rylca", grawer, projektant wielu znaczków pocztowych, medali i banknotów na całym świecie, ale głównie w Szwecji. Szkoda, że tak mało znany w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
szfedka Re: Znani Polacy w Szwecji? 19.06.06, 08:54 O Slani czytalam w Polsce jeszcze przed wyjazdem do Szwecji gdzies ok. 1982 roku a wiec nie tak nieznany. Fryderyka Elkana i Teresa Tutinas znane byly w Polsce ale nie w Szwecji. Tak samo podobno Jerzy Grunwald mieszka w Szwecji. Panstwo Jerzy i Zofia Einhorn byli znana para lekarzy onkologow. Dorotea Bromberg i jej ojciec. Basia Frydman - aktorka - wywodzi sie z Polski Byl rowniez szef biblioteki krolewskiej w Sthm Polak - nie zyjacy juz. Wiecej grzechow nie pamietam - w tej chwili przynajmniej Odpowiedz Link Zgłoś
skagerak Re: Znani Polacy w Szwecji? 20.06.06, 08:27 haaanes 26.04.06, 13:47 + odpowiedz guido_contini napisał: > > Nie ma czegos takiego jak pochodzenie zydowskie i co tu maja preferencje > wyznaniowe wspolnego? > Czy kazdy Polak musi byc katolikiem? Zydzi to narod i religia w jedynym! z tym bywa rożnie, ortodoksyjni właśnie tak twierdzą, inni mówią co innego ale według tradycji tak, więc masz rację Ciekawe za co co wyrzucono ich rodzicow z Polski w latach 60 tych???:-) po 1968 roku, "wyrzucano" także rodziny mieszane, wziełem to w cudzysłów bo musimy być ostrożni z tym "wyrzucaniem", nikt nie dostał nakazu opuszczenia Polski, wyjazdy odbywały się "dobrowolnie", tylko niewielki procent rodzin z tamtego okresu, może się określić jako czysto żydowskie, olbrzymia większość to rodziny mieszane, ówczesne dzieci porodzone w Polsce inna sprawa to do czego lub do jakiej narodowości się przyznają, bywa, że w zależności od sytuacji lub kto pyta bo w głębi duszy czują się Polakami ale, że zbyt często sami "rdzenni Polacy" nie pozwalają im czuć się Polakami, ot choćby jak tu " haaanes 26.04.06, 13:51 + odpowiedz A tak w ogole to Scarlett Johansson tez jest jude.Pochodzi z rodziny polsko dunskich Zydow. a dlaczego ta osoba nie jest według ciebie Polką, skoro jej polskie pochodzenie wymieniasz jako pierwsze ? " Odpowiedz Link Zgłoś
szfedka Re: Znani Polacy w Szwecji? 21.06.06, 08:17 Ciekawam kiedy wreszcie się to skończy...to wyciąganie pochodzenia żydowskiego przy każdej okazji. Nie żebym uważała pochodzenie żydowskie za coś negatywnego, ale często nie ma to żadnego powiązania z tematem rozmowy no i wiadomo dlaczego ktoś gdzieś podkreśla że ta osoba ma pochodzenie żydowskie. Tak jest np. w tym wątku...niestety. Czy mówiąc o Chopenie ktokolwiek z Polakow by powiedział "ale on ma pochodzenie francuskie"? Iza Scorupco urodziła się w Polsce, mówi po polsku, miała Polaka za męża a Szwedzi mowia o niej "szwedzka aktorka", my mówimy: Polka. Często słyszę Szwedów móiących o Singerze Polak. Niestety Polacy się specjalnie do niego nie przyznają...smutne to. Odpowiedz Link Zgłoś
jednapani Re: Znani Polacy w Szwecji? 21.06.06, 12:38 ROMOWIE, niestety, też czasem w prasie przedstawiani są jako Polacy ... :( Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: Znani Polacy w Szwecji? 21.06.06, 12:39 Smutna ta dyskusja i tak bardzo odzwierciedlajaca homofobie i kompleksy Polakow. Tym bardziej smutna, ze to wlasnie Polacy, doznali po Zydach roznych narowodwosci, najwiekszej tragedii w okresie holohaustu. Ja bede sie w dalszym ciagu upieral, za w czasach nowozytnych nie istnieje pojecie pochodzenie zydowskie, jedynie religia wyznania mojzeszowego, z ktorej wywodzi sie chrzescianstwo. Trudno wiec mowic o Amerykaninie, Szwedzie czy Dunczyku, ze ma pochodzenie zydowskie tylko dlatego, ze jest wyznania mojzeszowego, a nigdy nie mieszkal w Judei. Istnieje natomiast panstwo Izrael, a jego mieszkancow poprawnie powinno sie nazywac Izrealitami. Tu chyba istnieje problem konsekwencji uzywania poprawnych terminologii. Logicznie wydaje mi sie, ze mam racje ale nie oznacza to, ze racja zostanie mi przeznana. Odpowiedz Link Zgłoś
skagerak Re: Znani Polacy w Szwecji? 22.06.06, 07:38 sądziłem, że jesteś bardziej oświecony, pomyliłem się >Trudno wiec mowic o Amerykaninie, Szwedzie czy > Dunczyku, ze ma pochodzenie zydowskie tylko dlatego, ze jest wyznania > mojzeszowego, a nigdy nie mieszkal w Judei miliony Polaków, mieszkających poza granicami Polski, zwie się Polakami choć nigdy nie mieszkali w Polsce, ba nawet tam się nie urodzili > Istnieje natomiast panstwo Izrael, > a jego mieszkancow poprawnie powinno sie nazywac Izrealitami istnieje państwo INDIE, więc jego mieszkańców powinno nazywać się indienami, tak ? > Tu chyba istnieje problem konsekwencji uzywania poprawnych terminologii. > Logicznie wydaje mi sie, ze mam racje ale nie oznacza to, ze racja zostanie mi > przeznana ?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: Znani Polacy w Szwecji? 22.06.06, 11:28 skagerak napisała: > sądziłem, że jesteś bardziej oświecony, pomyliłem się Mylic sie, to ludzka rzecz. Natomiast w dalszym ciagu nie przekonujesz mnie swoja argumentacja, a raczej brakiem argumentow. Odbieram to jako czysta oponencje. Wlasnie, tak jak stwierdzasz, ze na calym Swiecie moze byc setki tysiecy Polakow np wyznania mojrzeszowego, czy wyznajacych buddyzm, islam czy tez bedacych ateistami, a w dalszym ciagu uwazaja sie za Polakow. Bycie Polakiem nie oznacza zadnej religii, chociaz coraz czesciej w Swiecie, Polakow indentyfikuje sie z oszolomowym katolicyzmem. Nie bede komentowal przykladu Indii, a analogicznym przykladem jest Iran. Ciekawy jestem jak bys nazwal mieszkancow Malazji, rdzenej Fiji, nie mowiac juz o Afryce i np Wybrzezu Kosci Sloniowej. Na pewno nie jestes antropologiem z wyksztalcenia, wiec masz co pocwiczyc aby siebie samego oswiecic. Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: Znani Polacy w Szwecji? 22.06.06, 11:42 Dla uzupelnienia dodam jeszcze, ze wedlug zalozen antropologicznych, Monogaskowie, tez wywodza sie z Indii, a maja swoje panstwo w Europie. Ty pierwotnie tez wywodzisz sie z Indii, a podajesz sie za Polaka, a nie Hindusa. Odpowiedz Link Zgłoś
skagerak Re: Znani Polacy w Szwecji? 25.06.06, 08:57 nie, jednak się nie pomyliłem, prześledź to co pisałeś osobiście cenię wartość człowieka a nie jego pochodzenie czy wyznanie, pochodzenia się nie wybiera a religia to rzecz wyobraźni Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: Znani Polacy w Szwecji? 26.06.06, 10:51 > osobiście cenię wartość człowieka a nie jego pochodzenie czy wyznanie, > pochodzenia się nie wybiera a religia to rzecz wyobraźni Brawo! Gratuluje! Bardzo podoba mi sie Twoj swiatopoglad. Przesledzilem i ???????? Pomyliles sie czy sie nie pomyliles? Zycze udanych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_xx Re: Znani Polacy w Szwecji? 27.06.06, 15:33 Zgadza sie w pelni. Z drugiej strony zastanawiam sie kto ma w sobie wiecej genow starozytnych Izraelitow: czy ci europejscy Zydzi, ktorzy niby to po 2 tys lat "wracaja" do "ojczyzny" czy ci mieszkancy, ktorzy zyja na tych ziemiach od pokolen, ulegajac w miedzyczasie arabizacji i islamizacji i ktorzy dzis sa niejednokrotnie zmuszani, by sie z tych ziem wyniesc. Np. ogladalam niedawno program, ze wspolczesni Libanczycy sa potomkami starozytnych Fenicjan (badania genetyczne). No, ale dla wiekszosci ludzi z zachodu to przeciez tylko Arabusy- brudasy bez zadnej cywilizacji. POZDRAWIAM Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_xx Re: Znani Polacy w Szwecji? 27.06.06, 15:26 Singer to Polak, a jaka mial religie to juz jego sprawa. Ja nie rozumien ani tych Polakow, ktorzy sie do niego nie przyznaja, bo sa antysemitami, ani tych Zydow, ktorzy urodzili sie w Polsce a uwazaja sie za "przede wszystkich Zydow". Co do Singera, to przeczytalam nawet kilka dni temu Jego Geten Zlateh" i uwazam, ze to ciepla optymistyczna opowiesc. Polecam zapoznanie sie z jego tworczoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
tomyg Znani Polacy w Szwecji..... 31.08.06, 22:19 ..ale mimo wszystko i tak najlepiej znaja Lech Walese i Jana Pawla II..a co niektorzy i Bońka Zbyszka znaja...a blizniaki Jarek i Lech tez sa znani! wiec z ich wiedza nie jest zle...zapytajmy siebie o szwedów!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_xx Re: Znani Polacy w Szwecji..... 28.09.06, 17:53 Niektorzy wiedza nawet kto to byl Kopernik, Chopin czy nawet Sienkiewicz (przynajmniej moj nauczyciel od historii wiedzial). Za to okazalo sie (rowniez na lekcjach historii), ze niektorzy Szwedzi nie wiedzieli, ze Celsius (ten od stopni- jego imie to Anders) byl Szwedem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Znani Polacy w Szwecji..... 29.09.06, 13:12 Według badań genogeograficznych: www3.nationalgeographic.com/genographic/index.html 50% populacji Polski ma domieszkę krwi Żydów aszkenazyjskich. Odpowiedz Link Zgłoś