Dodaj do ulubionych

Norwegia - Paszport / Dowod osobisty

18.06.06, 17:17
Czy moglibyscie potwierdzic:

Do Norwegii wjade z dowodem osobistym. ALE z Polski do Norwegii nie wyjade z
dowodem - polska Straz Graniczna zazada ode mnie na lotnisku paszportu. Powod
- "dowod osobisty
uprawnia do przekraczania granicy z panstwami Unii Europejskiej" a Norwegia
do UE nie nalezy.

Strona Ambasady Norwegii:
www.amb-norwegia.pl/tourism/
(UWAGA! Ostatnio polskie wladze wymagaja paszportu przy wyjezdzie Polakow z
Polski - prosimy kontaktowac sie w tej sprawie z wladzami polskimi.)

Obserwuj wątek
    • legal.alien Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 18.06.06, 19:01
      No to chyba ta informacja ambasady wszystjko wyjasnia.
    • stefek77 Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 18.06.06, 21:06
      To jest chyba jakas sciema... Cytat ze strony MSZ:
      "Dokumentami uprawniającymi obywatela państwa członkowskiego Unii Europejskiej
      i Europejskiego Obszaru Gospodarczego (Norwegia, Islandia, Liechtenstein) do
      przekroczenia granic pomiędzy tymi państwami będą ważny paszport lub inny
      dokument stwierdzający obywatelstwo i tożsamość podróżnego". Bezpodstawne mi
      sie wydaje zadanie od obywatela polskiego okazania paszportu zamiast dowodu
      jako, ze dokladnie te same przepisy graniczne obowiazuja na terenie UE jak i
      EEG. Ale nie powiem, zestresilem sie jako, ze na wakacje w tym roku jade do
      Norwegii i mam tylko dowod osobisty... Czy ktos wie cos wiecej???

BTW, link to tej strony to www.mswia.gov.pl/index.php?dzial=2&id=2675
      • caleb64 Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 20.06.06, 00:09
        Ja mam w planach wyjazd do Norwegii i do Szwajcarii w tym roku. Wlasnie na
        stronie MSZ, w poradniku "Polak za granica" jest taka informacja:

SZWAJCARIA
        PRZEPISY WJAZDOWE. Dokumentem podróży uprawniającym do bezwizowego wjazdu i
        pobytu turystycznego do 90 dni jest paszport lub (od 1.04.2006 r.) dowód
        osobisty. Uwaga: Należy zwrócić uwagę,iż zgodnie z art.1 ust.3 pkt.3 ustawy z
        dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz.U. z
        2001 r. Nr 87, poz. 960 z późn. zmianami, dowód osobisty jest dokumentem
        "upraniającym obywateli polskich do przekraczania granic między państwami
        członkowskimi Unii Europejskiej". Tak więc, jeśli cel podróży leży poza
        terytorium państw UE, to polscy podróżni przy kontroli wyjazdowej na lotnisku
        Okęcie muszą legitymować się paszportem, a nie dowodem osobistym.
        • stefek77 Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 20.06.06, 00:55
          Przejrzalem zawartosc poradnika i wszystko jasne jako, ze ja pytam o przepisy
          wjazdowe do Norwegii a nie do Szwajcarii. I tak cytat ze wspomnianego poradnika:
          NORWEGIA
          PRZEPISY WJAZDOWE. Obywatele polscy korzystają z prawa do swobodnego przepływu
          osób w ramach Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
          Dokumentem podróży uprawniającym do bezwizowego wjazdu i pobytu (niezależnie od
          jego celu) na terytorium Królestwa Norwegii do 90 dni jest paszport (ważny
          minimum 3 miesiące dłużej niż planowa­ny okres pobytu) bądź dowód osobisty
          (starego i nowego wzo­ru)..
          Chyba tym samym wyjasnilem wszyskim (i sobie tez :) watpliwosci zwiazane z
          dokumantam uprawniajacymi do przekraczania granicy Norwegii. BTW, Szwajcaria nie
          jest czlonkiem Unii oraz EOG, a to wyjasnia obostrzenia w przekraczaniu granicy
          tego panstwa.
          PZDR
          oto <A
          HREF="http://www.msz.gov.pl/index.php?form_id=40&argv[command]=bazy%2Fpokaz&argv[form_id]=40&argv[action]=result&argv[kraj]=160&argv[PHPSESSID]=eca4fc945556845d7f09c173cc67b536&argv[__user_data][__language_info][id]=pl&argv[__user_data][__language_info][name]=Polski&argv[__user_data][__language_info][doc_id]=1&argv[res_width]=1024&argv[res_height]=768&argv[cms_3web_test_cookie]=test&argv[cms_3web_site]=90ef265183b52ca64f2d9700b24250d4&portlet=bazy%2Fpokaz">link</A>
          • stefek77 Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 20.06.06, 00:57
            Sorry, link nie wszedl jako powinien. Mam nadzieje, ze mod poprawi...
    • remicius Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 20.06.06, 13:08
      Witam wybieram sie w sobote do Norwegii. Jest problem.
      Dzwonilem do ambasady Norwegii w Gdyni i w Warszawie - Norwegowie wpuszczaja do
      Norwegii na dowodzie osobistym.
      Zadzwonilem rowniez do Strazy Granicznej w Gdańsku, w Warszawie, w Krakowie i
      na lotnisku w Rębiechowie. Okazuje się, że kilka tygodni temu zmienila sie
      interpretacja przepisow i Polskie sluzby graniczne nie wypuszcza do Norwegii
      bez paszportu.
      Wychodzi wiec na to, że z Polski do Norwegii mozna wyjechac jedynie na paszport
      natomiast do Norwegii mozna wjechac na dowodzie osobistym. Popaprana ta Polska
      Czy ktos moze w ostatnich dniach lecial z Gdanska do Oslo na dowodzie osobistym?
      • jan.kran Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 20.06.06, 13:27
        To jest skandal. Bezprawie kompletne i bezhołowie. Mój syn może podróżować po
        całej Europie , no prawie po całej z ID francuskim. Może wjechać do Norwegii
        z powyższym. Czy PL jesst w innej UE niz Francja ?
        Co to znaczy ze Polacy nie wypuszczają z PL bez paszportu , więzienie czy co ?
        Ja bym do Strasburga sie zgłosiła.
        Ale jak urzędników w PL a zwłaszcza na placówkach zagranicznych wybiera się po
        znajomości i koneksjach a nie według wykształcenia i umiejętności to taki efeky.
        Mam akurat jutro czas i polską ambasadę po sąsiędzku . Ja sie tych niedouczonych
        urzedników zapytam o co chodzi.
        Ale się wkurzyłam!!!
        Kran
        • legal.alien Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 20.06.06, 13:43
          Tylko Francja jest w Schengen, a Polska nie.
          Nie rozumiem wogole w czym problem. Kazdy teraz moze miec paszport w domu. Ja
          jezdze zawsze z paszportem w kieszeni bez wzgledu na to gdzie jade i nie
          wystawiam sie na fanaberie i widzimisie urzednikow. W niektorych krajach UE
          paszport jest jedynym dowodoem tozsamosci.
          • jan.kran Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 20.06.06, 13:47
            Problem polega na zmianie przepisów ad hoc. Z tego co rozumiem do tej pory można
            było wjeżdżać na dowód a teraz nie ? Dobrze zrozumiałam?
            We Francji mało kto ma paszport w DE podobnie bo ID jest uznawane w większości
            krajów europejskich.
            Kran
            • remicius Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 20.06.06, 14:48
              To nawet nie wynika ze zmiany przepisów, a jedynie zmiany ich interpretacji.
              Przepisy sie nie zmienily. To jest tylko i wylacznie problem ich wykladni.
              Norwegia, w tej kwestii, jest bardziej przyjazna polakom anizeli nasi polscy
              urzednicy. Smutne
          • caleb64 Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 20.06.06, 15:37
            Problem w tym, ze "Kazdy teraz moze miec paszport w domu". MOZE MIEC.
            Dowod osobisty kazdy juz MA.
            Pomijajac juz kwestie zdroworozsadkowe, wyrobienie paszportu zajmuje okolo
            miesiaca (w sezonie dluzej, a mamy czerwiec) i kosztuje 100 zlotych.
        • remicius Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 20.06.06, 13:44
          I jak tu z tego kraju nie wyemigrowac?
          Straz graniczna jak sie do nich dzwoni to mowia, ze Norwegia nie jest w Unii
          Europejskiej i nie mozna do Norwegii na ID polskim wjechac. Norwegowie
          wpuszczaja, a z obozu koncentracyjnego Polska wydostac sie nie mozna - masakra.
          Pewnie za jakis czas znowu zmieni sie interpretacja.
          • jan.kran Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 20.06.06, 13:51
            Poza tym wejści PL do Schengen to kwestia bardzo niedalekiej przyszłości czyli
            trzeba będzie znowu te popieprzone przepisy odkręcać. Moim zdaniem to niewiedza
            i samowola spowodowała tę sytuację a paranoją jest ze Norwegowie wpuszczają na
            ID ale RP ma swoje widzimisię...
            Kran
          • stefek77 Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 21.06.06, 01:24
            Remicius. goraca prosba, naprawde! Lece dopiero w sierpniu jednak do tego czasu
            z cala pewnoscia nie dam rady zalatwic sobie paszportu. Daj prosze cynk, czy
            dales rade wyjechac na dowodzie do Norwegi, bo jeszcze bede mogl cos zmienic i
            poleciec tam przez Szwecje ($%^&*).
            A tak przy okazji, to ze ja juz z tego popapranego kraju wyemigrowalem (mieszkam
            w UK od 2 lat) i moj paszport "skonczyl sie" w maju. Mam nowy dowod osobisty i
            tak sobie bezproblemowo podrozuje ale widac, ze jak tylko do PL przyjade to sie
            zawsze w g... upapram :((
            • remicius Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 21.06.06, 12:59
              Ja wybieram sie jednak przez Szwecje. W Szwecji jeszcze nie byłem, a poza tym
              nie moge sobie pozwolic na opóźnienia i nieprzyjemnosci. Mam juz zarezerwowany
              domek nad fiordami. Nie chce mi sie z nasza SG użerac. Na stronach MSZ i MSWiA
              pisza, ze mozna na dowod. Obóz koncentracyjny Polska. Takze Ci nie pomoge.
              Dobrze by bylo gdyby odezwaly sie osoby, ktorym udalo sie dostac bezpośrednio z
              Polski do Norwegii na dowodzie osobistym oraz te osoby które cofnieto.
              • stefek77 Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 21.06.06, 13:29
                remicius napisał:

> Ja wybieram sie jednak przez Szwecje. W Szwecji jeszcze nie byłem, a poza tym
                > nie moge sobie pozwolic na opóźnienia i nieprzyjemnosci. Mam juz zarezerwowany
                > domek nad fiordami. Nie chce mi sie z nasza SG użerac. Na stronach MSZ i MSWiA
                > pisza, ze mozna na dowod. Obóz koncentracyjny Polska. Takze Ci nie pomoge.
                > Dobrze by bylo gdyby odezwaly sie osoby, ktorym udalo sie dostac bezpośrednio z
                >
                Czesc.
                Zerknij na moj post ponizej, zrobilem dokladnie to samo, co ty. Wybieram sie
                przez Szwecje i ostatni raz zaplanowalem podroz z Polski gdziekolwiek. To jest
                getto, w ktorym zostana niedluga same niedobtki, bo reszta wyemigruje albo z
                glodu umrze...
                Pozdrawiam i zycze niezapomnianych wrazen :).
                "Z ziemi polski do wolski!!!!"
                > Polski do Norwegii na dowodzie osobistym oraz te osoby które cofnieto.
    • remicius Kto przeszedl na Dowodzie Osobistym 20.06.06, 19:33
      Mam prośbę. Niech dadzą znać osoby, którym udalo sie wyleciec do Norwegii na
      dowodzie osobistym w przeciagu ostatniego tygodnia. Jeśli kogoś zatrzymano niech
      da również znać tyle ze na maila. Dzieki za odzew
    • stefek77 AKTUALNE INFORMACJE! 21.06.06, 13:15
      Witam
      Podzwonilem dzisiaj w kilka miejsc w sprawie dowodu / paszportu wymaganego przy
      locie do Norwegii i oto, jakie informacje uzyskałem:
      Komenda Główna Straży Granicznej - Polak nie moze wyjechac z Polski do Norwegii
      na podstawie dowodu, poniewaz w ustawie o Ewidencji ludnosci i dowodach
      osobistych zmienionej 01.10.2005 figuruje, ze na podstawie dowodu osobistego
      mozna wyjechac do krajow Unii, natomiast ustawa nie wspomina o EOG. Fałszywa
      informacja na ich stronie internetowej wynika z danych, ktore uzyskali od
      Zarzadu Granicznego. Osobista refleksja pracownika KGSG była taka, ze jest to
      nadinterpretacja kogos z ZG(!?)
      Zarzad Graniczny - przemiły pan Naczelnik Wydziału I-go wyjasnił mi, ze taka
      interpretacja ustawy juz jest stosowana od pewnego czasu i na stronie KGSG jest
      blad. Polak nie moze oposcic Polski na podstawie dowodu osobistego. Ten sam pan
      tez wspomnial, ze zgloszona juz zostala poprawka do ustawy i teraz czeka na
      przejscie przez proces legislacyjny zatem "lada moment" tzn. 3-4 miesiace
      wszystko powinno byc OK. Za bledy na stronie MSZ i MSW nie odpowiadaja, a info
      na stronie KGSG zmiania...
      Jednostki terenowe SG (Rebiechowo, Swinoujscie) - nie mozna wyjechac na
      dowodzie, bo takie sa "tajne" (!!!) instrukcje od Zarzadu Granicznego.

Takie same "bledy" znajdziemy na stronach MSZ i MSW oraz wszystkich innych
      stronach oficjalnych i nieoficjalnych w Polsce.
      Przyznam sie szczerze, ze juz nie mialem checi dalej dzwonic bo natrafilem na
      betonowy mur polglowkow rozbijajac sie o szeregi naczelnikow i zastepcow
      jednostek i wydzialow a poza tym kilkanascie telefonow wykonanych z UK nie
      pozostajeobojetne dla kieszeni. Zemdlilo mnie. Dzisiaj przebukowalem swoje
      bilety i zamiast z Gdanska do Oslo lece ze Sztokholmu, do ktorego dostane sie
      bezproblemowo (jak narazie) z Polski. Nauczka jest dla mnie nastepujaca, zeby
      miec z naszym pieknym krajem nad Wisla jak najmniej do czynienia przynajmniej
      tak dlugo, jak jest zarzadzany od dolu az po sama gore przez idiodow lub w
      najlepszym razie przez cwiercinteligentow, dlatego po raz kolejny utwierdzilem
      sie, ze na emigracji jest mi lepiej.
      PZDR
      • remicius Re: AKTUALNE INFORMACJE! 22.06.06, 08:38
        No i swietnie. Zycze powodzenia i przyjemnego pobytu w Norwegii. Komus
        zapomniało sie dopisac w ustawie i EOG :) Takie prawo mamy:)
        • travel_wawa Każdy przypadek cofnięcia przez SG zaskarżyć. 24.06.06, 20:20
          Jest to ewidentne złamanie prawa unijnego, czego wymierne skutki finansowe
          ponosi obywatel.

W ogóle jest to CASUS ilustrujący powszechną praktykę i filozofię stosunku tego
          państwa do obywateli.

Zaskarżenie tych indydentów do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości przez
          poszkodowanych jest najlepszym rozwiązaniem.
          • stefek77 Re: Każdy przypadek cofnięcia przez SG zaskarżyć. 25.06.06, 09:37
            Tak masz racje. Rzecz w tym, ze ja nie mam ochody byc poszkodowanym, a rowniez
            jak setki innych osob nie mam czasu, pieniedzy i energii na walczenie z
            idiotami (nawet za pomoca prawnika).
    • prooffpimke Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 25.06.06, 13:49
      Cala tragedia polega na tym: ze niektorzy rodacy, jakis czas temu przyjechali
      tu "na dowod". Pracuja w Nprwegii, wszystkie urzedowe sprawy zalatwiaja,
      bezproblemowo za okazaniem dowodu osobistego. Jesli ktos posiada jedynie dowod
      osob. i chce wrocic na urlop do ojczyzny, to potem nie moze sie wydostac z
      Polski. Jesli ktos znajduje sie w takiej nieciekawej sytuacji, moim zdaniem,
      powinien dochodzic swoich praw, poniewaz zostal wprowadzony w blad. To jest
      skanaliczne zachowanie urzedasow, ale jak to wytlumaczyc sowjemu pracodawcy!?!?
      • travel_wawa Tutaj nie chodzi o zakaz wyjazdu z Polski. 25.06.06, 15:05
        Bo tego w kraju należącym do UE zrobić się nie da.

Ti chodzi albo o głupotę urzędniczą lub o celowe dokuczenie tym, którzy
        wyjechali do Norwegii. Przez dwa lata nie było problemu i nagle jakiś "bardzo
        oświecony urzędnik" zwrócił uwagę na zapis ustawy - bubla prawnego.

Typowa polska paranoja.
    • remicius Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 26.06.06, 16:03
      No i jestem juz sobie w Norwegii. Oczywiscie pojechalem przez Szwecje:)
      • travel_wawa Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 26.06.06, 21:26
        Czy w Świnoujściu pytają przy wjeździe na prom dokąd sie jedzie?
        O ile mi wiadomo, to od momentu wejścia Polski do UE takich pytań w stosunku do
        Polaków sie nie zadaje, podobnie, jak tych, ile ma się pieniedzy.
        • albrecht1 Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 26.06.06, 22:29
          O pieniądze mogą zapytać. Nadal obowiązuje przepis, iz wywóz gotówki powyżej 10
          tys. Euro należy zgłosić. Inaczej nadwyzkę mozna stracić.
          • travel_wawa Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 26.06.06, 22:53
            Racja:)
            Jednak kiedyś pytali o to, czy się ma wystarczające środki na pokrycie kosztów
            pobytu i w razie braku jakiejśtam kwoty mogli odmówić wjazdu.
            • remicius Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 29.06.06, 13:02
              Ja plynalem z Gdyni promem do Szwecji. Nikt nie pytal mnie dokad jade ani ile
              mam gotowki przy sobie. Wydaje mi sie ze nawet nie moga pytac o cel podrozy, a
              jak cos zawsze mozna powiedziec, ze plynie sie li tylko i wylacznie do Szwecji.
              A tak w ogole to tylko spojrzeli na dowod osobisty nic sie nie pytajac.
              Co mnie zdziwilo to to, ze na granicy szwecko - norweskiej
              dokladnie "przetrzepali" autobus. Bagaze sprawdzali tylko tym, ktorzy ni w zab
              po angielsku lub norwesku nie mowili.
              • travel_wawa Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 30.06.06, 10:00
                Tam fizycznej granicy ze szlabanem nie ma, ale służby celne, podobnie jak w
                Polsce (UE) mogą kontrolować pojazdy w głębi kraju. Biada wtedy, jeśłi posiada
                się ponadnormatywne ilości papierosów czy alkoholu bez akcyzy.

Inna sprawa, że Norwegowie jeżdżą po zakupy do Szwecji lub do Danii (po
                alkohol).
                • legal.alien Re: Norwegia - Paszport / Dowod osobisty 30.06.06, 11:16
                  Ta granica to mi przypomina polska-niemiecka. Tez zaraz po stronie szzwedzkiej
                  skelpiki z napisami mieso, papierosy, alkohol, jak po polskiej stronie -
                  niektroe zreszta nawet nie roznia sie estetyka, a raczej jej brakiem.
                  Kiedys w Svinesund szukal celnikow przez pol godziny, zeby mi podsteplowali
                  jeden papier.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka