Dodaj do ulubionych

Znowu najlepsi??

02.09.06, 07:43
www.aftenposten.no/english/local/article1441021.ece
Oni juz naprawde wstydu nie maja.

oseph Figueras, leader of the European Observatory on Health Systems and
Policies, said that Norway uses more money on health care than most other
countries. "The question is whether that use of money is reflected in better
health among the population, and in a good health health care system with good
treatment and access," Figureras said. "The answer is, for the most part, yes."

Co do tego dostepu i jakosci to bym z gosciem polemizowal.

"He also claimed that Norway has been in the forefront regarding health care
reform "that must be seen as successful." "

Musi!!!!???? A jak kktos ma inne zdanie??

"But when viewing the death rate from treatable illnesses, Norway ranks "very
low," he said."
Czyli tak dobrze jednak nie jest. Jak ludzie sa zdrowi to sluzba zdrowia nie
jest potrzebna, a jak juz zachorujesz to do piachu.

"It's not only the best health care system, but the people who work here are
the best in dealing with people," he said, referring to the doctors, nurses
and health personnel who have taken care of him. "I don't know where they get
it from, I can't describe how wonderful the people are.""

Czy on kiedykolwiek byl w przychodni, szpitalu, czekal pol roku na wizyte u
specjalisty i byl "leczony" przez pielegniarke???
Ja mu proponuje wizyte w mojej ulubionej przychodni w Stavanger, z ktorej juz
sie dawno wypisalem.

Co z tego, ze wydaje sie najwiecej w Europie na sluzbe zdrowia, skoro
kompetencja lekarzy i dostep do specjalistow jezt tragiczny.
Mozna wydac i dwa razy wiecej, a nie wiele to zmieni jesli nie zmieni sie
systemu sluzby zdrowia i nie podniesie poziomu wyksztalcenia tubylcow.
Obserwuj wątek
    • legal.alien Skoro jest tak dobrze, to czemu jest tak zle??? 04.09.06, 12:32
      www.aftenposten.no/helse/article1445036.ece
      Roczna dziewczynka czekala na wizyte w legevakt 2 godziny ze zlamana stopa.
      Z moim dzieckiem z goraczka 41C kazali mi czekac ok. 4 godziny, na szczescie w
      prywatnej przychodni przyjeli mnie po 2 godzinach.
      • rukisi Re: Skoro jest tak dobrze, to czemu jest tak zle? 04.09.06, 14:19
        Ten raport byl w stylu 'positive feedback'. Niewolno przeciez mowic, ze jest do
        kitu i maja sie wziac za robote.
        Leczenie przez pielegniarki jest dosyc osobliwym zjawiskiem, a podstawa jest
        paracet.
        Ale przyznac nalezy, ze w kontaktach z pacjentem sa raczej mili. I choc jest to
        zachowanie prawdopodobnie zaprogramowane kulturowo czy edukacyjnie, pacjent
        napewno lepiej sie poczuje i pewniej, gdy lekarz sie przedstawi przywita a
        pielegniarka nie robi zadnego problemu, jak ja o cos poprosisz. No a kompetencje
        zawodowe, to juz inna bajka. napewno mogli by na ten temat cos powiedziec
        koledzy po fachu wyksztalceni poza NO.
    • sylfer Re: Znowu najlepsi?? 06.09.06, 11:30
      legal.alien napisał:

> Co z tego, ze wydaje sie najwiecej w Europie na sluzbe zdrowia, skoro
      > kompetencja lekarzy i dostep do specjalistow jezt tragiczny.
      > Mozna wydac i dwa razy wiecej, a nie wiele to zmieni jesli nie zmieni sie
      > systemu sluzby zdrowia i nie podniesie poziomu wyksztalcenia tubylcow.
      -----------------------------------------------------
      Zapominasz, ze wielu norweskich lekarzy wyksztalca sie.. np. w Polsce. I tu
      chodzi o tych, ktorzy nie maja wystarczajaco dobrych ocen na to, zeby dostac
      sie na medycyne w Norwegii.

• legal.alien Re: Znowu najlepsi?? 06.09.06, 12:11
        Tylko ci ksztalceni w Polsce sa akurat lepiej wyksztalceni niz ci tutaj.
        • fantastisk Re: Znowu najlepsi?? 06.09.06, 12:26
          legal.alien napisał:

> Tylko ci ksztalceni w Polsce sa akurat lepiej wyksztalceni niz ci tutaj.

Poza tym u mnie na polibudzie (czego alien pewno juz nie doswiadczyl, gdyz
          studiowal w porzadnych czasach) jak ktos placil to mogl powtarzac, powtarzac,
          powtarzac. To ze ktos studiuje w Polsce to jeszcze nie znaczy ze jest bardzo
          dobry. Mozna mowic co najwyzej o jakiejs sredniej.

Na marginesie - jak nam sie dziecko urodzilo, to nas poinformowano, ze bedziem
          czekac tu jeszcze poltora tygodnia, bo nie ma kardiologa a oni slysza jakis
          szmery. Kardiolog byl na urlopie. Na szczescie po dwoch dniach przestali
          slyszec szmery. Ja jednak tego pojac nie moglem. Ciekawe co sie dzieje, jak
          chirurg idzie na urlop. Tez czekaja z operacja?
          • fantastisk Re: Znowu najlepsi?? 06.09.06, 12:27
            piszac "czekac tu" mialem na mysli, ze zona zostanie z dzieckiem w szpitalu.
        • sylfer Re: Znowu najlepsi?? 06.09.06, 13:28
          legal.alien napisał:

> Tylko ci ksztalceni w Polsce sa akurat lepiej wyksztalceni niz ci tutaj.
          ------------------------------------------
          No, oczywiscie.
          • fantastisk Re: Znowu najlepsi?? 06.09.06, 15:11
            sylfer napisała:

> legal.alien napisał:
            >
            > > Tylko ci ksztalceni w Polsce sa akurat lepiej wyksztalceni niz ci tutaj.
            > ------------------------------------------
            > No, oczywiscie.

No oczywiscie!
            • sylfer Re: Znowu najlepsi?? 10.09.06, 14:11
              fantastisk napisał:

> sylfer napisała:
              >
              > > legal.alien napisał:
              > >
              > > > Tylko ci ksztalceni w Polsce sa akurat lepiej wyksztalceni niz ci t
              > utaj.
              > > ------------------------------------------
              > > No, oczywiscie.
              >
              > No oczywiscie!
              ----------------------------------------------
              MOAHAHAHA!
              • legal.alien Re: Znowu najlepsi?? 10.09.06, 14:41
                Lubie jak osoby, ktore nigdy nie studiowaly, ani w Norge ani w Polsce zabieraja
                glos na taki temat.
                • jan.kran Re: Znowu najlepsi?? 10.09.06, 23:59
                  Ja studiowałam w Polsce. Moja córka studiuje w DE. Obserwuję studiowanie w
                  Norge. Koledzy i koleżanki mojej córki studiują w Norge. Nieltórzy we Francji.
                  Ja moze będę studiować w kraju najbogatszym na świecie.
                  Spotykam multum ludzi którzy studiowali w Norwegii. Znam wielu którzy studiowali
                  gdzie indziej.
                  Mam refleksje.
                  Ale po co mam się dzielić jak i tak w Norwegii jest najlepiej:)))))
                  Mieszkam tu blisko dziewięć lat. I im dłużej mieszkam tym bardziej mi Norwegowie
                  imponują.
                  Są naprawdę kiepscy pod każdym względem. Ale mają taką pewnośc siebie że zbija z
                  nóg.
                  I to mi się podoba.
                  Jak komukolwiek mówię ze mieszkam w Norwegii to jest zachwycony.
                  Reklama dźwignią handlu:))))))))))))))))))0
                  • legal.alien Re: Znowu najlepsi?? 11.09.06, 07:36
                    To prawda, oni w swiecie potrafia z niczego zrobic swoj wizerunek najlepszych,
                    nie majac do tego zadnych podstaw.
                    Ta manipulacja jest rzeczywiscie imponujaca.
                    • jan.kran Re: Znowu najlepsi?? 11.09.06, 08:25
                      Żeby nie było że tylko narzekam. Mnie się tu coraz bardziej podoba.
                      Niewiele umiejąc można daleko zajść...
                      Nauczyciel niemieckiego mojego syna mówi bdb po niemiecku tylko z silnym
                      norweskim akcentem.
                      Sytuacja nie do pomyślenia w DE.Nauzyciel języków muszą mówić perfekt.
                      Itd. itp.
                      Spokojny zaścianek:))))
                      K.
                      • legal.alien Re: Znowu najlepsi?? 11.09.06, 08:46
                        A mnie sie akurat ta bylejakosc we wszystkim coraz mniej podoba.
                  • sylfer Re: Znowu najlepsi?? 12.09.06, 22:41
                    jan.kran napisała:

> Ja studiowałam w Polsce. Moja córka studiuje w DE. Obserwuję studiowanie w
                    > Norge. Koledzy i koleżanki mojej córki studiują w Norge. Nieltórzy we
                    Francji.
                    > Ja moze będę studiować w kraju najbogatszym na świecie.
                    > Spotykam multum ludzi którzy studiowali w Norwegii. Znam wielu którzy
                    studiowal
                    > i
                    > gdzie indziej.
                    > Mam refleksje.
                    > Ale po co mam się dzielić jak i tak w Norwegii jest najlepiej:)))))
                    > Mieszkam tu blisko dziewięć lat. I im dłużej mieszkam tym bardziej mi
                    Norwegowi
                    > e
                    > imponują.
                    > Są naprawdę kiepscy pod każdym względem. Ale mają taką pewnośc siebie że
                    zbija
                    > z
                    > nóg.
                    > I to mi się podoba.
                    > Jak komukolwiek mówię ze mieszkam w Norwegii to jest zachwycony.
                    > Reklama dźwignią handlu:))))))))))))))))))0
                    ---------------------------------------------------------
                    Nie wiem, czym sie przejmujesz. Skoro tu tak latwo, wszystkim, i bez wysilku,
                    to dlaczego z tego nie skorzystac?
                    To moze ta pewnosc siebie na cos sie wlasciwie przydaje? Pomysl o tych, ktorzy
                    sa na prawde dobrzy w tym, co robia, ale nie wierza w siebie. Zazwyczaj daleko
                    nie zajda. Zamiast sie przejmowac tym, ze ci ktorzy nie sa dobrzy, zajda
                    daleko - sam uwierz w siebie, i zasuwaj.
                    >
                    >
                    • jan.kran Re: Znowu najlepsi?? 14.09.06, 08:21
                      syfer napisała:

Nie wiem, czym sie przejmujesz. Skoro tu tak latwo, wszystkim, i bez wysilku,
                      to dlaczego z tego nie skorzystac?
                      To moze ta pewnosc siebie na cos sie wlasciwie przydaje? Pomysl o tych, ktorzy
                      sa na prawde dobrzy w tym, co robia, ale nie wierza w siebie. Zazwyczaj daleko
                      nie zajda. Zamiast sie przejmowac tym, ze ci ktorzy nie sa dobrzy, zajda
                      daleko - sam uwierz w siebie, i zasuwaj.

---------> Ja się nie przejmuję i zasuwam:))))
                      • sylfer Re: Znowu najlepsi?? 14.09.06, 21:50
                        jan.kran napisała:

> syfer napisała:
                        >
                        > Nie wiem, czym sie przejmujesz. Skoro tu tak latwo, wszystkim, i bez wysilku,
                        > to dlaczego z tego nie skorzystac?
                        > To moze ta pewnosc siebie na cos sie wlasciwie przydaje? Pomysl o tych, ktorzy
                        > sa na prawde dobrzy w tym, co robia, ale nie wierza w siebie. Zazwyczaj daleko
                        > nie zajda. Zamiast sie przejmowac tym, ze ci ktorzy nie sa dobrzy, zajda
                        > daleko - sam uwierz w siebie, i zasuwaj.
                        >
                        > ---------> Ja się nie przejmuję i zasuwam:))))
                        -----------------------------------------------------
                        You go (Girl?)!!! :-P
                        >
                • sylfer Re: Znowu najlepsi?? 12.09.06, 22:36
                  legal.alien napisał:

> Lubie jak osoby, ktore nigdy nie studiowaly, ani w Norge ani w Polsce
                  zabieraja
                  > glos na taki temat.
                  ------------------------------------
                  Tak? A co, studiowales medycyne zarowno w Polsce jak i w Norwegii?
                  • legal.alien Re: Znowu najlepsi?? 13.09.06, 07:43
                    Akurat nie medycyne, ale skonczylem normalne dzienne studia i mam porownanie
                    jaki poziom prezentuja Norwegowie po ukonczeniu lokalnych studiow.
                    • sylfer Re: Znowu najlepsi?? 13.09.06, 09:35
                      legal.alien napisał:

> Akurat nie medycyne, ale skonczylem normalne dzienne studia i mam porownanie
                      > jaki poziom prezentuja Norwegowie po ukonczeniu lokalnych studiow.
                      -----------------------------------------------------------------
                      Aha. Norweskie tez skonczyles? Czy moglabym wiedziec, jakie?
                      • fantastisk Re: Znowu najlepsi?? 13.09.06, 10:38
                        > Aha. Norweskie tez skonczyles? Czy moglabym wiedziec, jakie?

Zeby umiec ocenic poziom norweskich studiow nie trzeba ich konczyc. Wystarczy
                        popracowac z artystami. Wiecej - wydaje mi sie, ze studiowanie na takim
                        poziomie jaki reprezentuja kolesie tutaj jest totalna strata czasu i pieniedzy.
                        Wiec calkiem dobrze, ze alien nie tracil czasu i pieniedzy - jest to z jego
                        strony madre posuniecie.
                      • legal.alien Re: Znowu najlepsi?? 13.09.06, 10:47
                        A gdzie napisalem, ze skonczylem norweskie studia??
                        Zeby ocenic poziom lokalnego wyksztalcenia wystarczy, ze pracuje z absolwentami
                        lokalnych uczelni, a nawet ich sam zatrudnialem. I to mowa o absolwentach
                        normalnych, dziennych studiow, o zaocznych to juz wole nie wspominac.
                        • sylfer Re: Znowu najlepsi?? 13.09.06, 11:17
                          legal.alien napisał:

> A gdzie napisalem, ze skonczylem norweskie studia??
                          > Zeby ocenic poziom lokalnego wyksztalcenia wystarczy, ze pracuje z
                          absolwentami
                          >
                          > lokalnych uczelni, a nawet ich sam zatrudnialem. I to mowa o absolwentach
                          > normalnych, dziennych studiow, o zaocznych to juz wole nie wspominac.
                          ---------------------------------------------------------
                          Hehe, ublizasz mi. Ale nam chodzi o medycyne a nie o inne studia. Tez zawsze
                          bylam zdania tego, ze w Polsce poziom jest o wiele wyzszy niz w Norwegii,
                          chocby z tego powodu, ze po przyjezdzie tutaj w 9 klasie - przez 3 lata nie
                          musialam uczyc sie matematyki. Ale np. teraz zaczelam studiowac ekonomie - tak,
                          zaocznie - i mam te same przedmioty, ktore ma moj kuzyn na uniwersytecie w
                          Polsce. Poziomem zbyt sie nie roznia, pomagalismy sobie wzajemnie przed
                          egzaminem. Tez bylam w lekkim szoku, bo naprawde myslalam, ze w Polsce poziom
                          byl wyzszy niz tu. Aha, on jest na 3 roku, a ja na pierwszym.
                          Jezeli chodzi o medycyne, to nie moge sie wypowiadac co do poziomu, bo nie
                          studiowalam tego ani tutaj, ani w Polsce. Z matematyka np., zgadzam sie.
                          • legal.alien Re: Znowu najlepsi?? 13.09.06, 11:24
                            Nikogo nie obrazam.
                            Jesli kuzyn tez studiuje zaocznie to nie dziwie sie, ze poziom sie nie rozni.
                            • fantastisk Re: Znowu najlepsi?? 13.09.06, 11:38
                              > Nikogo nie obrazam.
                              > Jesli kuzyn tez studiuje zaocznie to nie dziwie sie, ze poziom sie nie rozni.

Ekonomia w Polsce to jeden z najpopularniejszych kierunkow. A potem dostaje sie
                              bardzo fajna prace w zawodzie "bezrobotny". Ale fajnie sie studiuje, bo mozna
                              se poimprezowac, sporo ladnych dziewuch itd. Podobnie administracja,
                              zarzadznie, politologia itd. W Norwegii tez wola studiowac ekonomie, niz
                              kierunki inzynieryjne. A wrecz wyglada to tu duzo gorzej, niz w Polsce.
                              • legal.alien Re: Znowu najlepsi?? 13.09.06, 11:53
                                Jesli chodzi o studiowanie medycyny przez Norwegow w Polsce, to mam informacje
                                z pierwszej reki, od wykladowcy jedenej z Akademii Medycznych, na ktorej
                                studiuja Norwegowie na platnych studiach. Gdyby nie to, ze placa to ich wiedza
                                z podstawowych przedmiotow (bilogia, chemia, fizyka) jest taka, ze wylecieliby
                                z hukiem po pierwszym semestrze. W ciagu 6 lat studiow troche ich podciagaja,
                                ale i tak odstaja od polskich absolwentow.
                            • sylfer Re: Znowu najlepsi?? 14.09.06, 21:49
                              legal.alien napisał:

> Nikogo nie obrazam.
                              > Jesli kuzyn tez studiuje zaocznie to nie dziwie sie, ze poziom sie nie rozni.
                              -------------------------------------------------------
                              Zapomnialam juz co chcialam napisac. Kuzyn nie studiuje zaocznie. Ja nie
                              studiuje medycyny, dlatego nie moge sie wypowiadac o poziomie na studiach
                              medycyny. Ale jesli chodzi o ekonomie, to sie przekonalam, ze nie jest w Polsce
                              az o tyle wyzszy poziom, chociaz tez to myslalam. Nie mow, ze ci ktorzy
                              studiuja zaocznie, sa wiekszymi iditami, niz ci ktorzy chodza na studia
                              dzienne. Egzamin jest ten sam. Ale jezeli zatrudniasz tych, ktorzy ledwo zdali,
                              to sie nie dziwie, ze tak uwazasz.
                              • fantastisk Re: Znowu najlepsi?? 14.09.06, 22:11
                                sylfer napisała:

> legal.alien napisał:
                                >
                                > > Nikogo nie obrazam.
                                > > Jesli kuzyn tez studiuje zaocznie to nie dziwie sie, ze poziom sie nie ro
                                > zni.
                                > -------------------------------------------------------
                                > Zapomnialam juz co chcialam napisac. Kuzyn nie studiuje zaocznie. Ja nie
                                > studiuje medycyny, dlatego nie moge sie wypowiadac o poziomie na studiach
                                > medycyny. Ale jesli chodzi o ekonomie, to sie przekonalam, ze nie jest w Polsce
                                >
                                > az o tyle wyzszy poziom, chociaz tez to myslalam. Nie mow, ze ci ktorzy
                                > studiuja zaocznie, sa wiekszymi iditami, niz ci ktorzy chodza na studia
                                > dzienne. Egzamin jest ten sam. Ale jezeli zatrudniasz tych, ktorzy ledwo zdali,
                                >
                                > to sie nie dziwie, ze tak uwazasz.

Ciekawe ze to zawsze studenci studiow zaocznych uwazaja, ze to sa takie same
                                studia jak dzienne. Te same studia, ten sam program wszystko to samo. Tylko na
                                dodatek zaoczni pracuja. Studenci (terazniejsi czy tez byli) studiow dziennych
                                (w tym ja) uwazaja, ze to bzdura. To jest bzdura.
                                • fantastisk Re: Znowu najlepsi?? 14.09.06, 22:13

> Ciekawe ze to zawsze studenci studiow zaocznych uwazaja, ze to sa takie same
                                  > studia jak dzienne. Te same studia, ten sam program wszystko to samo. Tylko na
                                  > dodatek zaoczni pracuja. Studenci (terazniejsi czy tez byli) studiow dziennych
                                  > (w tym ja) uwazaja, ze to bzdura. To jest bzdura.

Acha - kadra akademicka z ktora ja mialem i mam kontakt (w Polsce - nie tu)
                                  uwaza to samo co student studiow dziennych.
                                • legal.alien Re: Znowu najlepsi?? 15.09.06, 07:30
                                  Zgadzam sie w pelni, studia zaoczne sa pelnowartosciowymi studiami, tylko i
                                  wylacznie dla tych, ktorzy na nich studiuja.

Jako ciekawostke podabam, ze spotkalem kiedys goscia, ktory konczyl studia
                                  inzenierskie w Norwegii na wydziale elektrycznym w trybie korespondencyjnym!!!
                                  • stalmat1 Re: Znowu najlepsi?? 15.09.06, 08:09
                                    NRK study!!!!!!!!!!!!
                                    Patrz NKI, juz dzialaja w RP.
                              • legal.alien Re: Znowu najlepsi?? 15.09.06, 07:28
                                sylfer napisała:

> legal.alien napisał:
                                Nie mow, ze ci ktorzy studiuja zaocznie, sa wiekszymi iditami, niz ci ktorzy
                                chodza na studia dzienne.

Ja wcale nie mowie, ze sa idiotami. Mowie tylko, ze studia zaoczne sa duzo
                                mniej warte od studiow dziennych. Na dodatek w Polsce mozna studiowac ekonomie
                                w praktycznie kazdej wiekszej wsi, tyle sie namnozylo tych pseudouczelni.

Ale jezeli zatrudniasz tych, ktorzy ledwo zdali, to sie nie dziwie, ze tak
                                uwazasz.

Akurat staram sie zatrudniac absolwentow z najlepszymi wynikami ze studiow.
                                • sylfer Re: Znowu najlepsi?? 15.09.06, 08:36
                                  No dobrze. To w takim razie szkoda, ze biorac ten sam egzamin, ktory maja
                                  studenci "dzienni", za kazdym razem dostaje oceny powyzej przecietnej.
                                  Przecietna liczy sie biorac pod uwage wszystkich studentow. Ale mi sie udalo,
                                  nie? I to tyyyle razy. To chyba musi byc fuks/ flaks, you name it. No bo chyba
                                  nieprawdopodobny bylby ten fakt, ze chodzac na studia zaoczne dam rade nauczyc
                                  sie tyle samo (albo i wiecej?)co student uczeszczajacy na studia dzienne.
                                  • legal.alien Re: Znowu najlepsi?? 15.09.06, 08:58
                                    Miej zludzenia, tego ci nikt nie odbierze.
                                    • sylfer Re: Znowu najlepsi?? 15.09.06, 13:10
                                      Swinia jestes.
                                      • olivier55 Re: Znowu najlepsi?? 16.09.06, 19:16
                                        Masz absolutna racje sylfer, ze swinia, bo wyksztalcenie niewszystkich zmienia.
                                        • sylfer Re: Znowu najlepsi?? 17.09.06, 17:24
                                          olivier55 napisał:

> Masz absolutna racje sylfer, ze swinia, bo wyksztalcenie niewszystkich
                                          zmienia.
                                          ---------------------------------------------
                                          Hehe. :-P
    • legal.alien 2 lata czekania na wizyte u specjalisty 07.09.06, 08:57
      oslopuls.no/nyheter/article1447728.ece
      14 latka czekala prawie dwa lata na pomoc ortopedy.
      Rzeczywiscie swietny wynik, jak na najlepsza sluzbe zdrowia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka