Dodaj do ulubionych

zanosi sie na piekne lato w Danii

17.06.09, 18:07
Dania zaprasza,
Dania co prawda nie ma takich zabytkow jak Wlochy ale ma za to czego
nie ma we Wloszech - wolny, niczym nie ograniczony dostep do morza i
bezplatne, piekne plaze, na ktorych plazowicz nie musi sie obawiac,
iz bedzie materacem dla innego plazowicza, mase luksusowych letnich
domkow za cene apartamenciku we Wloszech, wypoczynek na lonie natury
gwarantowany
Obserwuj wątek
    • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 17.06.09, 23:48
      Mam nadzieje że na zachodnim wybrzeżu również a szczególnie tak w okolicach
      ringkobing fjord :)
      • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 18.06.09, 07:14
        mowiac "wakacje w Danii" mam na mysli Jutlandie bo tylku tu mozna
        spedzic je na "lonie natury" a wiec i nad Ringkøbing fjordem,
        jesli dopisuje pogoda, jezdzimy na plazowanie na Henne Strand,
        zachodnie wybrzeze Danii jest przeurocze dla milujacych wypoczynek w
        spokoju z dala od miejskiego zgielku i maszynerii turystycznej

• kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 18.06.09, 13:26
          Bardzo dziękuję za podpowiedź i odpowiedź. Będziemy w Skjern :)
          • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 18.06.09, 17:26
            w Skjern czy gdzies tuz obok ?
            • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 19.06.09, 15:51
              Wybacz ale moim zdaniem napisałam bardzo wyraźnie Skjern. Nie wiem co jest tuż
              obok Skjern i co masz jeszcze na myśli.
              • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 19.06.09, 17:34
                ach nic, poprostu Skjern nie jest miejscem urlopowym w czysto
                wczasowym znaczeniu, nie lezy nad morzem ani nad fjordem, choc tuz
                obok i dlatego pytalem, milego pobytu
                • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 19.06.09, 17:57
                  tu masz troche inforamcji o Esbjerg Akwarium i o okolicach
                  www.danmarkstur.no/attraksjoner-jylland/akvariet-esbjerg.htm
                  • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 19.06.09, 18:23
                    SUPER ( mimo że nie znam duńskiego).Bardzo dziękuję za pomoc i mam nadzieje że
                    pogoda dopisze. Jedziemy do Skjern bo tam mąż mieszka i pracuje.
                    • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 19.06.09, 19:41
                      rozumiem
                      ta strona jest akurat po norwesku a wyslalem ja specjalnie, zeby
                      pokazac jak widza Danie inni
                      pst: jezyki norweski i dunski w pisowni saa baaaardzo podobne

przyjemnych wakacji, Skjern to mala miescinka, sklepow nie za wiele
                      i pewnie bedziesz sie troche nudzic, chyba, ze masz samochod, do
                      morza okolo 20 km ale pamietaj, bedac na plazy pilnuj dzieci, woda
                      na morzu polnocnym jest zdradliwa, cofajaca sie woda wciaga dosc
                      mocno za soba, w okolicach najlepiej jest wlasnie na Henne Strand
                      gdzie jest "troche miejsca" na dziecinne pluski a plaza jest bardzo
                      szeroka, mozesz sobie to poogladac na maps.google.pl klikajac
                      doklikasz sie do Danii, w okolice Skjern i wybrzeza
                      • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 19.06.09, 22:51
                        Na maps.google.dk zaglądam. Słyszałam o zdradliwych wodach morza północnego. Mam
                        autko i będę częstym gościem na tej plaży. Jeszcze raz dziękuje za porady :)
    • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 22.06.09, 22:34
      Mam jeszcze pytanko dotyczące przewożenia dzieci w samochodzie. Jakie są
      przepisy w danii? Dzięki za pomoc :)
      • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 23.06.09, 08:18
        tu jest to dosc wyraznie opisane
        www.fdm.dk/public/biler/trafiksikkerhed/bornibilen/loven.htm
        ogolnikowo i obowiazkowo:
        dzieci do lat 3-4 musza siedziec w krzeselkach dla dzieci,-
        dzieci ponizej 135 cm wzrostu na poduszkach z zapietymi pasami,-
        dzieci powyzej 135 cm wzrostu w zapietych pasach
        a ze w Danii wogole trzeba miec zapiete pasy wiec wszyscy w aucie
        musza byc zabezpieczeni,-
        • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 23.06.09, 18:58
          dzięki za link ale ja nie znam duńskiego (jeszcze) ;) mam córkę która ma 104cm i
          waży 18kg w Polsce jezdzi na podkładce tak jak starszy syn i jest OK. Z Twojego
          opisu wynika że muszę mieć dla niej normalny fotelik? Dziękuje za podpowiedź
          • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 24.06.09, 07:04
            czy nie napisalem >> dzieci ponizej 135 cm wzrostu na poduszkach z
            zapietymi pasami,-
            • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 24.06.09, 11:52
              tak oczywiście ale napisałeś również że dzieci w wieku 3-4 lata na krzesełkach (
              co rozumiem za fotelik samochodowy) a poduszki to pewnie podkładki. W Polsce to
              na czym dziecko siedzi podczas jazdy samochodem zależy także od wagi dlatego
              moje pytania. Raz jeszcze dziękuję za pomoc :)
            • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 24.06.09, 11:53
              zapięte pasy u każdego pasażera to już chyba taka norma że nie trzeba
              przypominać :))
              • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 24.06.09, 21:18
                trzeba bo ja czesto zapominam i rzadko zapinam,
                co do fotelikow tez pisalem "dzieci do lat 3-4 musza siedziec w
                krzeselkach dla dzieci,- pardon za te krzeselka ale znaczy to samo
                co foteliki dobrze sie domyslilas
                i jeszcze jedna wazna rzecz nawet jesli ci wiadomo i jest to w
                Polsce naturalne - NIE WOLNO rozmawiac przez telefon komorkowy jadac
                samochodem trzymajac go w reku czyli musi byc jak to zwie sie po
                polsku - urzadzenie naglasniajace ?
                • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 25.06.09, 01:00
                  eh! siadłam tutaj bo znowu burza idzie i oddychać nie ma czym tak duszno. W
                  Polsce też nie wolno, zresztą ja nie gadam nie mam aż tak podzielnej uwagi
                  wystarczy mi dwoje ciągle pytających dzieci i jazda po Polskich "drogach" - hahahaha
                • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 25.06.09, 01:05
                  Skagerak a Ty daleko mieszkasz od Skjern-iewic?
                  • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 25.06.09, 08:01
                    mniej wiecej godzina jazdy samochodem,
                    byl czas, ze bywalem tam co tydzien
                    • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 29.06.09, 11:22
                      aa to całkiem nie daleko :) Ja się już powoli pakuję w niedziele wyjazd :)))
                      • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 29.06.09, 17:23
                        szerokiej drogi i milego pobytu
                        • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 13.07.09, 12:05
                          JEST CUDOWNIE!!!!!!choć pogada płata figle. zachodnie wybrzeże jest super
                          szczególnie dla dzieci. pozdrawiam z Danii
                          • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 13.07.09, 15:37
                            no tak, pogoda typowo dunska jak tu sie mawia ale oby bylo cieplo,
                            cieszy, ze jestescie zadowoleni to najwazniejsze,
                            milego pobytu
                            • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 16.07.09, 15:33
                              Skagerak mam pytanie z innej "beczki". Czy tutaj są buraki takie świeże oraz
                              twaróg taki do ciasta?
                              • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 16.07.09, 18:55
                                oj, temat uroczy z tym, ze ja wole jadac ale ....
                                buraki sa, jak wejdziesz na dzial warzywny napewno je rozpoznasz,
                                twarozek tez jest ale taki tylko granulkowaty, czy mozna uzywac go
                                do ciasta nie mam pojecia ale ze szczypiorkiem do swierzej byleczki
                                jest pyszny, twarozek mozesz zrobic sama, wstaw karton mleka do wody
                                i troche pogotoj az zrobi sie twarozek, smakuje prawie jak w Polsce

• kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 17.07.09, 09:09
                                  dzięki za sposób na twarożek przyznam że znalazłam wczoraj coś podobnego w ABC
                                  :) ale buraków nie ma. Ktoś mi powiedział że są tylko jesienią. Chyba poszukam
                                  gdzieś u rolnika przy drodze.
                                  • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 17.07.09, 19:16
                                    zona mi podpowiedziala, ze twarozek robi sie nie zwyklego mleka ale
                                    z TYKMÆLK, pardon
                                    faktycznie ze swiezymi burakami moze byc teraz problem, to nie sezon
                                    ale sa sklepy co prowadza, popatrz w Føtex jest w centrum Skjærn,
                                    bywaja tez w Lidl´u jesli tam jest
                                    zalezy do czego chcesz je uzywac, sa w sloikach co prawda pokrojone
                                    w plastry ale tez dobre, RØDBEDER
                                    • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 17.07.09, 22:53
                                      twarożek taki do ciasta znalazłam ( na opakowaniach sa znaczki do czego co jest
                                      hihi).
                                      A buraki to chciałam do pieczonych ziemniaków. Fotex nie ma w Skjern.
                                      dzięki za rade co do twarogu - sprawdze napewno
                                      • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 18.07.09, 11:37
                                        wszystko jedno Føtex czy Brugsen ale w jednym z wiekszych magazynow,
                                        jestes szczesliwa, tu u nas nie ma "serka do ciasta", te co sa sa
                                        kwaskowate i nie pisze na nich do czego maga byc uzywane
                                        smacznego
                                        • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 20.07.09, 07:51
                                          Burakków nie znalazłam ale zastapiłam je taki ze słoika (dobrze umytymi i w
                                          plastekach). Ziemniaki smakowały i to bardzo także Duńczykom :) Kupiłam twarożek
                                          o nazwie KAROLINES KOKKEN - Arla smakował identycznie jak ten który kupuje
                                          zwykle do tego ciasta ( ciasto to biszkopt na to wiśnie a na górze bita śmietana
                                          pomieszana z mielonym twarogiem i wszystko posypane prażonymi płatkami
                                          migdałowymi lub czekoladą) - rewelacja. Wszytko zrobiłam z tutejszych produktów :)
                                          PS. na wszystkich serkach tej firmy jest narysowane i napisane do czego się
                                          nadają akurat na tym było ciasto narysowane :)
                                          PS2
                                          Dania jest SUPER!!!
                                          • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 25.07.09, 12:37
                                            pisalem, ze ja bardziej do jedzenia niz robienia ale cieszy, ze
                                            mozesz kupic co ci potrzebne, i ze smakowalo takze Dunczykom,
                                            zawzywczaj kreca nosem jesli nie dunskie no i milo mi, ze ci sie w
                                            Danii podoba mimo deszczow
                                            "Burakków nie znalazłam ale zastapiłam je taki ze słoika (dobrze
                                            umytymi ..... ) - hm ???????????

• kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 25.07.09, 18:17
                                              Jedno K za duzo i jedno M za mało.
                                              • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 27.07.09, 09:33
                                                cieszy mnie, ze mozesz kupic to co chcesz i jest napisane do czego to
                                                uzywac, tu u nas tego nie ma tzn. jest ale nie jest napisane co z tym
                                                robic, zreszta nam to nie jest potrebne, wiemy i bez opisu,
                                                nie chodzilo o K i M ale o "czyste buraki" w sloiczku, sadzisz, ze to
                                                z Polski ?
                                                milego pobytu
                                                • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 27.07.09, 10:02
                                                  :) nie mam pojęcia skąd. Ważne że nie było świeżych buraków i jakoś dałam rade
                                                  zrobić to co chciałam. Podobnie z moim wiśniowym tortem do którego było
                                                  potrzebny twarożek. Zgłębiając kulinarne przepisy czy możesz zapytać małżonki
                                                  ile gotować to mleko żeby powstał twarożek? Bardzo dziekuję
                                                  • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 27.07.09, 11:46
                                                    otwierasz kartonik i wstawiasz w kartoniku do garnka, pamietaj ma
                                                    byc "tykmælk" i na "slabym ogniu" gotujesz tak dlugo az sie
                                                    wystarczajaco zetnie, pozniej na sciereczke i do durszlaka dla
                                                    odcedzenia ale nie wyciskaj a jesli juz do bardzo delikatnie,
                                                    najlepiej wez odrazu dwa lub trzy katoniki
                                                  • piwonia40 Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 05.08.09, 08:32
                                                    Kasia daj przepis na to ciasto ,bo mnie slinka juz leci.
                                                    Mi sie tylko raz udalo tu kupis swieze buraczki.
                                                    P.s. chyba pojade na Rømø kosci troche wygrzac i poleniuchowac.
                                                  • skagerak Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 05.08.09, 21:44
                                                    swieze buraki sa juz w kazdym sklepie i tak jest co roku jak daleko
                                                    siegne pamiecia a musialbym siegac daleko
                                                  • kasiaoj Re: zanosi sie na piekne lato w Danii 12.08.09, 08:09
                                                    Przepraszam że dopiero teraz ale jeszcze tyle Jutlandii do zwiedzenia... ;)
                                                    Ciasto jest proste. Biszkopt robię z przepisu na Czarnej Oliwce - biszkopt z
                                                    octem www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1588 - zawsze się
                                                    udaje :)) To przepis na małą tortownice lub mniejsza kwadratowa blachę w PL daję
                                                    1i1/2 składników na dużą blachę. Tuż przed położenie wiśni trzeba go nasączyć -
                                                    np.kawą z alkoholem (byle nie anyżowym).Tutaj kupiłam 2 słoiczki wiśni
                                                    drylowanych. Trzeba je odcedzić, sok zachować. W rozgrzanym soku rozpuścić 4
                                                    listki żelatyny. Jak zacznie tężeć położyć na wiśnie ułożone na cieście i do
                                                    lodówki ( galaretka nie musi być równa). 6 listków żelatyny rozpuszczamy w
                                                    niewielkiej ilości wody ok 100ml.500ml zimnej śmietany (30%lub 38% po polsku
                                                    kremówki)z 2 łyżeczkami cukru waniliowego ubijamy pianę na prawie sztywno :D
                                                    dodajemy twarożek (całe opakowanie)o którym pisałam wcześniej po szybkim
                                                    wymieszaniu oczywiście mikserem oddajemy żelatynę. Żelatynę wg mnie najlepiej
                                                    przygotować tuż przed ubijaniem śmietany żeby przestygła ale nie zastygła ;)
                                                    masę dajemy na ciasto i do lodówki. Po ok. godzinie prawie gotowe. Ja posypuję
                                                    całość prażonymi płatkami migdałowymi które robię trochę wcześniej można także
                                                    posypać tarta czekoladą. Smaczniejszego
                                                    PS. W razie pytań proszę pisać :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka