biedroneczka47 25.06.13, 19:35 Co robimy z saszetkami i foremkami po jedzonku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinka20 Re: Śmieci kocie 25.06.13, 20:23 Hmmm wyrzucam do normalnego kosza.Opakowania z suchej karmy dorzucam do plastików. Worek po zwirku do papierów. Odpowiedz Link
noirdesir2 Re: Śmieci kocie 25.06.13, 20:40 wyrzucamy? (no, możesz również segregować i wyrzucać tam, gdzie należy). Odpowiedz Link
biedroneczka47 Re: Śmieci kocie 25.06.13, 21:50 błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia nie ubierają tego w słowa Odpowiedz Link
elle-joan Re: Śmieci kocie 25.06.13, 22:23 Tu, gdzie my mieszkamy saszetki i foremki nie kwalifikuja sie do zadnego specjalnego pojemnika. Z kocich odpadow tylko worek po zwirku, puszki i kartonik po suchym ida do specjalnego kubla do segregacji odpadow. Nie wiem jak jest z segregacja w Polsce. Bardzo pomoglam? Odpowiedz Link
biedroneczka47 Re: Śmieci kocie 25.06.13, 22:41 pewnie tak musi zostać aczkolwiek zastanawiam się, czy saszetki nie kryją się pod tajemniczą nazwą "torebki z laminatu" Odpowiedz Link
noirdesir2 Re: Śmieci kocie 25.06.13, 23:41 A co robilas z tymi smieciami do tej pory? w moim pieknym miescie jest tak, ze nawet jak posegregujesz odpady, to potem wszystko i tak laduje razem w jednym wozie firmy sprzatajacej. wg mnie foremki i torebki kwalifikowalyby sie pod opakowania z folii, plastiku. ale wrzucam je do kosza pt 'odpady zmieszane'. no, ale rzeczywiscie, niewiele mam na ten temat do powiedzenia, z nudow sobie pisze... Odpowiedz Link
olinka20 Re: Śmieci kocie 26.06.13, 09:08 Noir, ale w sumie to pewnie w kazdym miescie jest inaczej. Ja segreguje u sibie na podworku ( nie mieszkam w bloku) i moje smieci nie ladują razem. I faktycznie zaczełam sie zastanawiac co z tymi puszkami niepuszkowymi mokrymi ( jak np sheba ma) czy saszetkami. A lipiec tuz tuz ,a miasto ani mysli odkryc informacje kto wygrał przetarg i do kogo udac sie po informacje Odpowiedz Link
arim28 Re: Śmieci kocie 26.06.13, 09:16 U nas wszystko "podpada" pod opakowania: plastik, folie, puszki i tam laduje. Odpowiedz Link
biedroneczka47 Re: Śmieci kocie 26.06.13, 09:50 Do wczoraj myślałam że u nas też tak będzie a tu się okazuje że na same opakowania będzie 5 różnych pojemników. Odpowiedz Link
yoma Re: Śmieci kocie 26.06.13, 11:12 Biedroneczka, nie ma żadnych reguł. Każda gmina ma inaczej. Pytaj w swojej, najlepiej na piśmie... Odpowiedz Link
pi.asia Re: Śmieci kocie 27.06.13, 05:14 U nas między segregowanymi a niesegregowanymi jest 2,5 zł różnicy w opłatach. Jak pomyślę, że za te pieniądze miałabym się tak gimnastykować i kombinować co jest co, co gdzie wyrzucić i trzymać w kuchni pięć różnych pojemników to mi się ekologii odechciewa Odpowiedz Link
olinka20 Re: Śmieci kocie 27.06.13, 09:13 A nie, w bloku to ja sobie w ogole nie wyobrazam segregacji. JAk sobie przypomnę jaką kuchnie mają moi rodzice!!! Chyba, ze z kazdym plastikiem czy butelką od razu do kontenera leciec, a kto ma na to czas! Odpowiedz Link
dorcia1234 Re: Śmieci kocie 27.06.13, 09:25 no u mnie różnica jest znaczna albo 11 albo 16 zł. Przy 5 osobach robi się 25 zł w miesiącu czyli 300 w roku. Jest się o co gimnastykować Odpowiedz Link
aniak68 Re: Śmieci kocie 27.06.13, 14:06 no dobra a gdzie żwirek u mnie segregowane 12 a nie 20 Odpowiedz Link
schiraz Re: Śmieci kocie 27.06.13, 20:24 Żwirek kukurydziany (cat's best eco plus), zużyty wrzucam do pieca, w końcu nie pogryzie się z węglem. A saszetki od karmy saszetkowej i foremki od karmy foremkowej do pojemnika z odpadami mieszanymi. Co prawda mam wątpliwości na ile mycie tych foremek i saszetek, oraz innych segregowanych odpadów (butelki, pojemniki po maśle, śmietanie, jogurtach, mięsie) ma się do ekologii (no bo zużycie ciepłej wody i detergentu wzrasta przy każdorazowym myciu pojemniku po tłustych rzeczach). Segregowane odpady wywożą u nas po 6 zł od łebka na miesiąc, niesegregowane po 13 zł. A że przy okazji trzeba to myć i zużywać wodę to nieważne. Odpowiedz Link
niutaki Re: Śmieci kocie 30.06.13, 22:38 Ja zwirek do kibelka, a puszki i inne wyrzucam do kosza mojego na smieci! u nas sa tylko pojemniki na szklo i butelki PET. Odpowiedz Link