Dodaj do ulubionych

Jak zakwasić kota ;)

09.02.21, 09:25
Dziękuję za przyjęcie do zakątka smile Podczytywałam Was regularnie, ale w końcu mogę pisać smile

Mam od razu pytanie, bo sprawa trochę mnie martwi.
Mam 2,5 letnią wysterylizowaną kotkę, która ma problem z ph moczu. Ponad 1,5 roku temu miała badany mocz, wyszło podwyższone ph. Kot został przeleczony, sprawa wróciła do normy.
Jednak co kilka dni sprawdzam jej ph paskiem i ostatnio znów ph oscyluje w granicach 7.0.
Mika dostaje (niestety) codziennie ok 50 gramów wołowiny, do tego suchą karmę - taste of wild, applause. Czasem dla kastratów, czasem zwykłą. Rano też dostaje 1/3 małej puszki butchersa delicious dinners, którą albo zje, albo nie, ale musi być rytuał śniadania.
No i teraz moje pytanie - czy już zacząć się bać i jak zakwasić mocz? Mam jakąś pasę zakwaszającą, ale jaśnie pani nie raczy tego jeść i jest jej to wciskane siłą, w efekcie pasta jest wszędzie tylko nie w pyszczku sad
Oczywiście jak uda mi się mocz złapać (ostatnio niestety panienka siusia nocą), to do weterynarza zaniosę, ale może macie jakieś praktyczne rady co zrobić na już. Czy jakoś zmienić drastycznie dietę?
Obserwuj wątek
    • babcia47 Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 10:52
      A co Twoja dziewczynka sądzi o kiszonkach? Wiele z moich zwierzaków często z apetytem posiadało trochę bigosu lub zupy ogórkowej. Jeden wręcz domagał się 2-3 plasterków suszonego ogórka gdy to obrabiałam. Spotkałam się też z metodą dodawania zmielonej na proch szczypty suszonej żurawiny, róży dzikiej lub porzeczki. Ja mam kamicę szczawianową i mam je zabronione ale przy zasadowej...
      • babcia47 Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 10:54
        Podjadały oczywiscie kiszonego ogórka 😺
        • asu1981waw Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 11:34
          Ona w ogóle jest wybredna, ze stołu właściwie nie zdarza jej się niczego ruszyć, więc nie wiem jak z ogórkami. Mogę jej spróbować dać kawałek.
          Co do żurawiny - kupiłam jakieś chrupki z wyciągiem właśnie z żurawiny, to powąchała raz... Może spróbuję bardzo drobno posiekać suszoną w wcisnąć do pyszczka wink
          Czytałam, że można podawać wit c w kropelkach dla dzieci. Czy macie jakieś doświadczenie w tym kierunku?
          • babcia47 Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 14:28
            Żurawinę najlepiej kupić w aptece, bo ta sklepowa zawiera spory dodatek cukru. Najlepiej by było zmielić w młynku do przypraw lub kawy. Mozna spróbować zrobić wywar i podać strzykawką do pyszczka ale najlepiej spytać weta, podobnie z witaminą C. Tej witaminy koty nie potrzebują, bo same ją syntetuzują nie wiem jak by zareagowały na nadmiar. Jeżeli kota lubi bulionie, to można na nim poddusić trochę startego , obranego ogórka, pozbawionego nasion A do smaku zaciągnąć surowym żółtkiem. Podobnie zblendować trochę wypłukanej kapusty kiszonej i poddusić podlewając bulionem. Potem odcedzić wywar lub podać z warzywami. Ja często robię bulion na korpusach bez nadmiaru tłuszczu i skóry z warzywami korzeniowymi i bez przypraw by zrobić karmę dla psa. Część zamrazam dla kotów w małych pojemnikach po odcedzeniu
            • mysiulek08 Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 16:17
              dobra, bezzbozowa karma urinary
              kapsulki urinovet, urinovet dilution
              tabletki mini urinodol
              tabletki mini z Lmetionina

oczywiscie nie wszystko na raz smile

Mam na stanie, jak wiesz, struwitowca, dzikusujacego, wiec musze go trzymac w ryzach bo widok transportera wyzwala w nic dusze dzikiej, wcieklej pumy

schemat mamy taki:
              rano troche pasty typu miamor na lepszy rozruch jelit (mial powazna operacje brzuszna, nie chce powtorki)
              porcja suchego (virbac bytowa)
              po poludniu porcja mokrego, zwykle pasztet bezzbozowy
              wieczorem obowiazkowo miecho surowe, najlepiej jak jest to wolowina grubo zmielona dodatkowo uwodniona, tak zeby mial miesny kompocik

potem nastepuje szalenstwo przysmakowe ( a raczej nastepowalo sad przez tego p..... o wirusa poczta polska postanowila sobie nie wysylac juz od prawie roku paczek do mnie co skutkuje brakiem ulubionych przysmaczkow Chestera i co gorsze suplementow na pecherz)

i w tych przysmaczkach Cheter, sam dobrowolnie zjadal pigulke urinodolu czy metiocidu, teraz jedziemy na ostatnich kapsulkach urinodolu sad

i na noc porcja urinary 1 virbaca

jest ok, od czasu do czasu sprawdzam fus testem i garnulki sa leciutko rozowe, czyli ok, jak na Chestera, gdzie do pyska mu nic nie podam

Tak wiec, jesli nie wprowadzilas karmy z zawartoscia Lmetioniny to zrob to, mokre puszki tez sa

wazne by w karmie nie bylo kukurydzy, owsa i wypelniaczy z roslin motylkowych, dobrze tez jak bedzie betaglucan i glukozamina

i suplement z pietruszka, zurawina, glukozamina (wzmacnia scianki pecherza), kwasem hialuronowy, waleriana tez moze byc, bo stres zle wplywa na uklad moczowy kotow

jakby co sluze konkretnymi markami
      • mysiulek08 Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 16:20
        Babciu, jak Cie lubie i szanuje, tak blagam, nie wypisuj takich glupot jak podawanie kotom bigosu czy ogorkowej (psom mozesz dawac co chcesz) a juz szczegolnie szkodliwe sa takie 'madrosci' w przypadku kotow z problemami urologicznymi! tu nie pomoga plasterki kiszonego ogorka, do cholery! tu musi byc staly rezim zywieniowy i monitorowanie pH
        • babcia47 Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 17:32
          Pytała o domowe sposoby. Może to i bzdury ale pozwalam kotom samym się udokumentować i może dzięki temu ( odpukać) nigdy nie miałam kota z większymi problemami poza nadczynnoscią tarczycy, która się informowała.dzieki zmianie diety i niskiej dawce leków. A czasami miały zadziwiające zachcianki...
          • asu1981waw Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 17:47
            Nie ma sprawy. Stary kot męża notorycznie wypijał wodę z oliwek i zlizywał chrzan z kanapek, więc rzeczywiście są różne upodobania zwierząt wink
            • mysiulek08 Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 18:18
              upodobania tak, ale nie stale kontrolowanie przypadlosci, tu nie mozna sie zdac na kes bigosu czy lyk ogorkowej

Kicia.Yoda lubi earl greya, sos z oliwy i czosnku, sama oliwe tez chlepcze co nie znaczy, ze przy klopotach ze zdrowiem ma sie zdac na jej zachcianki
          • mysiulek08 Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 18:20
            ja tez moge udokumentowac, ze np sklonnosc do struwitow nie jest norma jesli kot je np tylko suche, z calej licznej rodziny, tylko dwa koty mialy ten problem (Prosionek nie zyje)

nie mowie, ze bzdury, mowie tylko, ze nie tedy droga
    • silje777 Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 16:08
      Ja podawalam Urinovet. Kapsulki. Mysle jednak, ze beda trudniejsze do podania niz pasta. U nas czesciej ladowaly na suficie niz w kociej paszczy uncertain
      • mysiulek08 Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 16:21
        a bo trzeba kapsulke wycisnac na smakolyku smile urninovet (nie dilution) jest z waleriana, a to juz powoduje szalenstwo tongue_out

pasty Chester nie chce, nie i juz!
    • mysiulek08 Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 16:22
      no i woda, musi pic
      miski rozstawione gdzie sie da, moze fontanna?
    • asu1981waw Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 17:01
      Odpowiem zbiorczo

Kapsułki będę w stanie wcisnąć do paszczy, skoro dałam radę dawać kotu sąsiadom to i swojemu dam wink Plus tabletki też już się nauczyłam dawać wink Więc tu będzie mniejszy problem niż z pastą.

Puszka ŻADNA za wyjątkiem tych butchersów nie pasuje ._. A i ostatnio Butchers jest mocno passe. Ewentualnie Sheba perfect portions jest zjadane na śniadania, ale tu dostaje 2 na 3 dni, czyli ok 30 gramów, a rzadko kiedy wszystko znika. Stąd właśnie to mięso, aby nie była tylko na suchym.

Co do dodawania ogórków i innych atrakcji to i tak nie ma opcji. Dałam jej powąchać wodę od ogórka - cóż, prychała daleko ;P Za to udało się przemycić drobno posiekaną żurawinę. Zachwytu nie było, ale coś tam zjadła. Czyli może zmieloną bym jakoś przemyciła.

Rozumiem, że ta Lmetionina występuje tylko w karmach urinary? Wczytałam się w skład, no i niestety w taste of wild jest groch sad Plus rozumiem jak raz się przejdzie na tę urinary, to już na stałe?
      Mika, jak napisałam, jest dramatycznie wybredna. woli nie zjeść, niż zjeść to co podaje. Karm suchych też trochę przerabialiśmy i właśnie to jest kompromis... Niemniej jednak poproszę o jakieś namiary innych karm wink

Mysiulek, a może czymś innym niż pocztą polską można wysłać Ci karmę?
      • asu1981waw Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 17:20
        A co do picia, to pije chętnie. Ma miseczkę, pije z dzbanka na wodę, pije od syna z pokoju, jak pójdzie do moich Rodziców to u nich pije z dzbanka, więc tutaj akurat nie sądzę aby był problem.
      • mysiulek08 Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 18:15
        metionina jest napewno w virbac allegry

pl.virbac.com/products/petfood/hypoallergy-cat-1

dzisiaj doszla dostawa, bedziemy testowac smile

i w ogole virbac jest SUPERRRRRR!! do konca dni swoich bede polecac, ich gastro jest jedyna karma po ktorej Mimi nie ma brudnego pupska a Grubson biegunek smile

to jest w ogole smakowite zarcie, u nas przebilo wszystko, wiec moze sprobuj z Urology np
        pl.virbac.com/products/petfood/urology-water-intake-behaviour-1albo
        pl.virbac.com/products/petfood/urology-dissolution-cat-1

do miesa mozesz probowac dosypywac roztarta tabletke:
        www.dolfospets.com/pl/psy/ochrona-ukladu-moczowego/urinomet-mini (mieli jeszcze proszek ale nie widze, moze juz nie produkuja) jesli karma urinary czy inna Lmetionina jej nie podejdzie

i cos takiego:
        www.dolfospets.com/pl/psy/ochrona-ukladu-moczowego/urinodol-mini
        Chester to je jak chrupke smile jesli ma swoje ukochane 'lizofile' cosmy

z mokrych calkiem ok sa:
        www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/concept_for_life/veterinary_diet_urinary/741932
        www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/kattovit/urinary/48906

urinary moze byc jednym posilkiem, jesli monitorujesz mocz albo suplementowac Lmetionine

dzieki za checi smile karmy jako takiej nie potrzebuje, virbaca kupujemy w cenach hurtowych od importera tak samo jak mokre nutrience

problem jest tylko w przysmakach, typu tutki miamora czy mystar, liofilizowanych smaczkach cosmy itp, u nas wybor marny, jest orijen i acana ale to nie to samo co cosma sad no i suplementach

czym innym niz poczta to nie, kurier to cena z kosmosu i na dodatek wariuja z dokumentami wejscia itp, a poczta juz wiec, co w paczkach idzie, SAG przymyka oko smile i nie musze miec certyfikatow i pozwolen wszelakich

co dziwne, kraj tranzytowy czyli Wlochy wysylaja, Niemcy wysylaja a poczta polska twierdzi, ze nie moze, bo nie ma lotow w naszym kierunku a zapasy to my w PL mamy , oj mamy sad
      • silje777 Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 21:36
        Co do karm to sprobuj moze tacki Animonda Vom Feinsten. Nie jest idealna, ale u nas byla ostatnia karma, ktoraTotek gardzil, a byl bardzo wybredny. Tez strajkowal jak nie dostal tego na co mial ochote. Jesli trzeba ja zakwaszac, a wybrzydza przy zmianue karmy to kompromisem chyba bedzie to co lubi plus zakwaszacz.
        • asu1981waw Re: Jak zakwasić kota ;) 09.02.21, 22:20
          Animondę przestała jeść jakoś w 6 miesiącu życia. Próbowałam i vonfeinstein i zwykłą.
          Fakt, że nie próbowałam wszystkich, tych bardzo drogich nie próbowałam, bo trochę szkoda mi kupić saszetkę/puszkę za 10 zł której ona nawet nie ruszy sad
    • ortolann Re: Jak zakwasić kota ;) 11.02.21, 08:56
      Nam jeden wet zalecił na zakwaszenie karmę z metioniną, ale też Rowatinex. To jest lek ludzki, ale można i kota czasem potraktować po ludzku wink I ten Rowatinex kazał brać przez 7 dni, po jednej kapsułce. Oczywiście nasza Diabliczusia przy drugiej kapsułce zwykle już się wycwaniała i wiedziała, ze jej to podajemy, a kapsułkę trzeba połknąć w całości: nie rozcierać, nie rozgniatać. Ma w całości trafić do żołądka. To malutka, okrągła kapsułeczka - ale jeśli kot uprze się, że nie chce, to wiadomo - trzeba stawać na głowe, żeby jednak łaskawie zeżarłsmile
      • babcia47 Re: Jak zakwasić kota ;) 11.02.21, 14:02
        Miałam kiedyś dozownik do tabletek i nie wiem gdzie zaginął. To jak przycięta strzykawka ale krótsza od tłoczka, który wypychał tabletkę w głąb pyszczka. Po zaaplikowaniu tabletki trzeba było czymś mokrym dotknąć nosa kota przytrzymując zamknięty pyszczek. To powodowało odruch polizania nosa i automatyczne połknięcie tabletki. Kot nie był szczęśliwy ale aplikacja skuteczna
        • babcia47 Re: Jak zakwasić kota ;) 11.02.21, 14:09
          Z psami sprawa prostsza... bierze się 3-4 plasterków kiełbasy lub kawałku mięsa w jednym umieszcza tabletkę. 2 rzuca się by złapał w locie w trzecim tabletka i szybko czwarty by poprzedni połknął przed złamaniem ostatniego . Próbuj podania kotu całej tabletki w karmie kończyły się tym, ze zostawała dokładnie wylizana miseczka a na środku leżała tabletka
        • ortolann Re: Jak zakwasić kota ;) 11.02.21, 14:20
          Ożeszty. Taka sztuczka z lizaniem noska. Tego nie znałam! Pastą, której tez nie lubiła, smarowaliśmy łapki - musiała wyzlizać. No, ale czasem się zdarzylo i tak, że glut pasty się nie wtarł za dobrze w łapkę i Kita strząsnęła całą porcję wprost na ścianę. Śmiechom nie było końca...
          • mysiulek08 Re: Jak zakwasić kota ;) 11.02.21, 16:57
            najlepsze sa takie aplikatory:

allegro.pl/oferta/aplikator-do-podawania-tabletek-pies-kot-miekki-n-8304793917

latwo sie tym operuje
          • babcia47 Re: Jak zakwasić kota ;) 11.02.21, 22:54
            Spisób z wcieraniem pasty w łapkę jest też zacny. Swego czasu próbowałam stosować pasty ale dopyszcznie wywoływały gwałtowne protesty i wypłacie. Dodane do karmy sprawiało, ze kot przechodził na dietę.. chyba spróbuję tej metody
            • izabela1976 Re: Jak zakwasić kota ;) 26.05.21, 22:48
              Żeby to na ludzi działało... Ta dieta.
              • babcia47 Re: Jak zakwasić kota ;) 26.05.21, 23:45
                Z łodziami to jeszcze gorzej bo jest kamica wapniowa i szczawianową. Jednym nie wolno pokarmów zawierających wapń drugim kwaśnych. Ja np nie mogę rabarbaru, owoców narodowych, kwaśnych, cytrusów, teoretycznie kawy, herbaty szczawiu i wielu innych. Tyle, ze sam organizm mi podpowiada i wielu z nich po prostu nie lubię
                • babcia47 Re: Jak zakwasić kota ;) 26.05.21, 23:46
                  Owoców jagodowych
                • mysiulek08 Re: Jak zakwasić kota ;) 27.05.21, 07:00
                  u kotow rowniez, sa struwity i oksalaty
    • zielistka00 Re: Jak zakwasić kota ;) 16.02.21, 22:38
      Czy poza tym, że kotka ma to podwyższone ph, to coś się dzieje z pęcherzem? Struwity były w moczu?
      Jeśli to tylko ph, to ja bym nie szła w żadną karmę urinary. Trzeba dbać o picie, np. dolewać zawsze odrobinę wody do mokrego jedzenia, unikać suchego, można zastosować l-methiocid. Karma urinary to ostateczność. Te karmy zawierają masę składników, których kot nie tylko nie potrzebuje, ale wręcz szkodliwych (np. zboża).
      • asu1981waw Re: Jak zakwasić kota ;) 17.02.21, 11:10
        Po zbadaniu moczu okazuje się, że ph znów obojętne i są nieliczne struwity.
        Moja weterynarz na razie zdecydowanie też odradza karmę urinary, bo też mówi, że są beznadziejne wink
        Zaleca na razie cystaid, ale to cholerstwo strasznie drogie jest. Ale wiadomo, jak trzeba będzie, to kupię.
        Chce też spróbować polecane tu inne dodatki zakwaszające, ale na razie dramatu nie ma wink
        Dziękuję za rady smile
        • mysiulek08 Re: Jak zakwasić kota ;) 17.02.21, 15:35
          royal jest napewno beznadziejny smile

karmy tzw bytowe maja czeste w skladzie Lmetionine i cysteine

ja bym poszla w urinodol i urinovet, tanie, dostepne
      • mysiulek08 Re: Jak zakwasić kota ;) 17.02.21, 15:31
        sa tez dobre karmy urinary, jest ich malo ale sa
        • jottka Re: Jak zakwasić kota ;) 14.05.21, 16:40
          widzę że stary wątek, no ale czytam hurtem, a chciałam coś dopisać ku pożytkowi ogółusmile otóż niezależnie od tego, że kiszone ogórki nie są dla kotów i na pewno nie są lekarstwem, to one mają odczyn zasadowy, a nie kwaśny, jak by to dziwnie nie brzmiałosmile dlatego człowiek dobrze się czuje, jak mu jest niedobrze i wypije wody spod ogórków, bo one zobojętniają kwaśną treść żołądkową.

a poza tym przy kocinie z problemami zaczynamy od znalezienia dobrego weta. i robimy podstawowe badania moczu co pół roku albo rok, zależnie od zaleceń lekarskich. chodzi o wczesne wyłapanie tworzenie się piasku (czyli potencjalnych) kamieni w drogach moczowych, bo na wczesnym etapie można je wyprowadzić dietą. i wtedy tylko Urinary, tą karmą można dość długo karmić kota, w okresach polepszenia wracamy do zwykłej, to nie jest wyrok do końca życia.
          • wiesia.and.company Re: Jak zakwasić kota ;) 14.05.21, 20:34
            Jottka! O tak, dobry wet to podstawa, nikt nie będzie miał za złe szukania i odwiedzin kilku gabinetów, To są konsultacje. Jak zwał, tak zwał. Nie każdy chirurg jest dobrym dentystą, nie każdy lekarz jest urologiem. big_grin
          • asu1981waw Re: Jak zakwasić kota ;) 15.05.21, 00:46
            Stary jak stary wink
            Na razie ograniczyłam mięso i pH ładnie się obniżyło. Dostanę też pastę dla nerkowcowów i jest ciut lepiej.
            Ponieważ i tak musze ja zaszczepić, to postaram się i mocz złapać. A ze i weta zmieniam to zobaczymy co nowy powie.
            A ogórków to i tak mój kot nie ruszy, więc spokojna głowa wink
            • jottka Re: Jak zakwasić kota ;) 15.05.21, 10:10
              ale moment. to jest różnica i to zasadnicza, czy kot jest "nerkowy", czy też ma problemy z drogami moczowymi. pierwsza wersja to wet na stałe, ale niezależnie to jest inny rodzaj żywienia - w wypadku chorych nerek ogranicza się białko, w wypadku felernego układu moczowego minerały, trochę co innego. jak nie jestem lekarzem, to najpierw badanie moczu trzeba zrobić, a jeśli podejrzewasz, że coś się dzieje z nerkami - badanie krwi.
              • asu1981waw Re: Jak zakwasić kota ;) 15.05.21, 14:41
                To nie jest tak, że coś się dzieje z nerkami. Ona ma po prostu odczyn moczu obojętny, a to sprzyja powstawaniu kamieni. Stąd była kwestia zakwaszenia moczu.
                Może źle określiłam tę pastę dla nerkowcowów - ot suplement zakwaszający, z żurawiną i pietruszką.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka