Dodaj do ulubionych

Permesso - attesa per lavoro

24.08.06, 14:07
Byłam dziś w questurze złożyć papiery o permesso di soggiorno (bez wniosku
pracodawcy - attesa per lavoro). Pani w okienku przyjęła wszystkie dokumenty
(wypełnione druki, dok. ubezpieczenia, xero karty kredyt. jako dowód, że mam
środki na utrzymanie, fotki itd itp) i powiedziała, żeby wrócić za 2 mies.
Nie ma tam możliwości na większe dyskusje, więc zadowolona, że udało mi się
złożyć papiery chodząc tam tylko 2 razy, grzecznie podziękowałam i wyszłam.
Dostałam kwitek, na którym jest napisane "Non sostituisce la copia del
permesso di soggiorno per l'interessato" i tak się teraz zastanawiam - czy
będę miała to permesso czy nie koniecznie? Czy mój wniosek dopiero będzie
rozpatrywany..? :)

Inna sprawa - 2 miesące czekania !!! Czy to norma jeśli chodzi o permesso?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • estivo Re: Permesso - attesa per lavoro 24.08.06, 14:34
      Mam pytanie czy po zniesieniu barier do włoskiego rynku pracy będzie też trzeba
      załatwiać permesso di soggiorno ?
      • dzanet523 Re: Permesso - attesa per lavoro 24.08.06, 14:49
        No właśnie to jest mała zagadka, jak to w praktyce będzie wyglądało/już powinno
        wyglądać, ale wydaje mi się, że trzeba (poczytaj, co piszą tutaj np.
        www.italietuva.com/forum/index.php?
        s=ee9183891be46fe4ad417a1e1666e77a&showtopic=6211&pid=9788&st=0&#entry9788).

Ja zanim wybrałam sie do questury słyszałam już mase opinii od osób, które "są
        w temacie" (pracują w działach HR gdzie zatrudniaja obcokrajowców, lub znajomy
        pracujący w questurze). Jedni mówili "idź teraz zrobisz sobie permesso bez
        problemów, łatwiej Ci bedzie znaleźć prace", drudzy że "potrzebna jest
        richiesta da parte di datore del lavoro" (!!!). Kompletny rozgardiasz, myślę,
        że jeszcze dużo wody w wielu rzekach przepłynie, zanim sami urzędnicy stwierdzą
        jak mają postępować.. Zdziwiłam się więc troche dziś rano, kiedy babka przyjęła
        moje dokumenty stwierdzając, że są kompletne. Dopiero potem zapaliła mi się
        czerwona lampka - czy będzie permesso czy nie koniecznie...

Generalnie, żeby pracować nie potrzeba już permesso di lavoro, ale jeśli chcesz
        przebywać we Włoszech powyżej 90 dni, to powinno się wyrobić permesso di
        soggiorno (nie wiem właściwie czy carta di soggiorno to to samo co permesso di
        soggiorno...). Ale zgadzam się, że mniej uświadomieni pracodawcy, mając przed
        sobą delikwenta z jakimikolwiek dokumentami będą zawsze patrzyli lepszym okiem
        niż bez.
        • estivo Re: Permesso - attesa per lavoro 24.08.06, 14:59
          jakie trzeba złożyć dokumenty aby uzyskać permesso di soggiorno ?
          • dzanet523 Re: Permesso - attesa per lavoro 24.08.06, 15:06
            Jak zadałam takie pytanie w questurze będą tam pierwszy raz, to odesłali mnie
            do strony www.commissariatodips.it, ale tam są przecież informacje
            nieuaktualnione !

Mogę jedynie powiedzieć, jakie ja dokumenty złożyłam.

- formularz (wniosek o permesso di soggiorno) który dali mi na miejscu
            - zaświadczenie osoby, która mnie gości, że mam gdzie mieszkać (też na
            formularzu dostarczonym przez questure)
            - xero dokumentu z ubezpieczenia (ja wykupiłam sobie polise wojażer PZU na
            Europę na 7 mies.)
            - xero mojej karty kredytowej
            - xero paszportu
            - 4 zdjęcia

i to tyle.... jak na razie
            • estivo Re: Permesso - attesa per lavoro 24.08.06, 15:10
              xero karty kredytowej z polski ? A to ubezpieczenie ile kosztowało ?
              • dzanet523 Re: Permesso - attesa per lavoro 24.08.06, 15:16
                Ja tu wątek zaczynam, żeby się czegoś więcej dowiedzieć, a tu sama stałam się
                informatorem :))))

Ta polisa kosztowała mnie na 7mies. jakies 420 zl. (powyżej 6 mies. daja zniżke
                20% i to jest wlasnie z ta znizka). Zasady tej polisy na stronie www PZU.

Karta kredytowa tak - z Polski, ale pani z okienka akurat w to nie wnikała,
                najbardziej wnikała, aby było na tej karcie moje nazwisko.

Odpowiem na każde pytanie :)

• estivo Re: Permesso - attesa per lavoro 24.08.06, 15:18
                  dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)
                • linn_linn Re: Permesso - attesa per lavoro 24.08.06, 15:26
                  Chodzi o taki waski pasek: dol permesso. Wkladasz go do dokumentow i nosiz. Nie
                  zastepuje permesso, ale jest dowodem, ze Ty jestes w porzadku. Zlozylas papiery
                  i czekasz. Ja po slubie czekalam 9 miesiecy, ale teraz sytuacja jest o wiele
                  lepsza. Wtedy nawet nie odbierali telefonow i musialam jezdzic wiele razy po
                  proznicy / o kolejkach nie wspomne /.
                  • dzanet523 Re: Permesso - attesa per lavoro 24.08.06, 15:47
                    Tak chodzi o ten pasek..
                    Zastanawiałam się tylko, czy po przyjęciu moich dokumentów questura sugeruje,
                    żebym zjawiła się za 2 mies. po to, aby poinformować mnie o swojej decyzji (czy
                    udziela mi permesso czy nie) czy też jednoznacznie po dobiór dokumentu...

Mogłam o to zapytać na miejscu, ale był tam taki zamęt, że lepiej nie mówić
                    (mnóstwo ludzi, brak powietrza/jakiejkolwiek wentylacji, urzedniczka oddzielona
                    od petentow szczelna szyba, zza ktorej prawie nic nie slychac, a do tego
                    jeszcze wlaczył się alarm przeciwpozarowy i za 10 minut zamykaja
                    okienka "immigrazione", generalnie jakaś koszmarna komedia :)

• linn_linn Re: Permesso - attesa per lavoro 24.08.06, 17:40
                      Mysle, ze dopstaniesz, ale ja mialam inny powod, wiec trudno mi cos powiedziec.
                      Moze ktos mial identyczna sytuacje.
    • jolitha Re: Permesso - attesa per lavoro 24.08.06, 16:33
      kurcze jeszcze nie udalo mi sie rpzebrnac nawet przez papiery na studia a tu
      widze, ze jeszcze w cholere przede mna...a niby tak prosto ma to wszystko teraz
      wygladac...
      • testardo Re: Permesso - attesa per lavoro 27.08.06, 11:07
        Moim zdaniem jakbys miala nie dostac to by cie odeslali od razu - kazali
        uzupelnic dokumenty czy cos w tym stylu.
        • dzanet523 Re: Permesso - attesa per lavoro 27.08.06, 14:14
          No też mi w sumie tak się wydaje.. Ale z tymi włoskimi porządkami, to nigdy nic
          nie wiadomo... Dam znać za 2 miesiące :)
          • dzanet523 Re: Permesso - attesa per lavoro 11.10.06, 10:22
            Cześć !

Dostałam to permesso.. (szybciej mi je zrobili, bo wysłałam fax do questury z
            prośbą o przyspieszenie).

A więc jest to dokument, na którym jest napisane zarówno "PERMESSO DI SOGGIORNO
            PER STRANIERI", jak również "CARTA SOGGIORNO EU" (to w kwestii formalnej, czy
            potrzebujemy permesso, czy już tylko carte di soggiorno..).

Ponadto w rubryce "motivo del visto ingresso" jest napisane "LAVORO
            SUBORDINATO - ATTESA OCCUPAZIONE", a termin ważności jest na pół roku,
            dokładnie do 16/02/2007. Wnioskuję, że dali mi papier mniej więcej na czas
            ważności mojej polisy ubezpieczeniowej, którą złożyłam razem z innymi
            dokumentami, a która jest ważna do połowy marca.

To tyle z tego, co chciałam Wam przekazać..

Pozdrawiam!

PS. Acha zastanawiam się nad jedną tylko kwestią... Który to jest numer
            permesso, bo ja tu widzę 3 stemple z numerami i równie dobrze wszystkie mogłyby
            być numerem dokumentu.. Czy ktoś z Was się orientuje z ilu znaków składa się
            numer permesso/carty di soggiorno..??
            • testardo Re: Permesso - attesa per lavoro 11.10.06, 16:00
              HEJ, co d niejednoznacznosci w nazewnictwie to sami policjanci sie gubia. Ja
              rowniez mialam napisane permesso blabla bla i pod spodem carta di soggiorno
              blablabla, ale na dole strony data waznosci tego pozwolenia. Przy odnawianiu
              permessa poszlam do questury, ktora mi je wydala i tam policjant powiedzial,ze
              nastapil blad, bo carta di soggiorno jest wydawana na 5 lat a nie na tak krotki
              czas jak mialam wystawiony i kazal mi isc do biura dla immigrantow skorygowac
              ten fakt. A tam babka powiedziala,ze carta jest wydawana na 5 lat tylko w
              przypadku pracy,a ze ja je mialam ze wzgledu na studia to tylko na czas trwania
              roku akademickiego dostalam. I od razu, od reki mi odnowili. Co bylo tez
              absurdem, bo za kazdym razem odnawiali mi ja wcale nie do daty zakonczenia roku
              szkolnego,ale do czasu uplywu ubezpieczenia z mojej polskiej karty Euro<26, co
              w sumie dla mnie bylo korzystniejsze, wiec sie nie wyklocalam.
              A prawa do posiadania karty pobytu nie mam, wiec wnioskuje,ze to sie nazywa
              permesso,a moze tylko dla czlonkow UE pisza pod spodem karta... . Nie pytalam
              jakos moich znajomych spoza unii o to.
              Natomiast numer, ktory powinnas podac jako numer pozwolenia to jest ten wlasnie
              widniejacy w ramce obok napisu Carta di soggiorno CEE.
              Poruszajac natomiast sprawe waznosci pozwolenia ze wzgledu na oczekiwanie na
              prace to jest ono wydawane zawsze na 6 miesiecy od daty zlozenia zapytania. Czy
              zgadzaja sie daty rowniez i w Twoim przypadku?
              • dzanet523 Re: Permesso - attesa per lavoro 11.10.06, 20:08
                Tak testardo, daty sie w takim razie zgadzaja i u mnie - dokladnie pol roku od
                daty zlozenia wniosku..

Ok, krok naprzod zrobiony, walczymy dalej (jestem we Wloszech od niedawna) :)

(sorki za brak polskich znakow, ale mam ostatnimi dniami problemy z komputerem)
              • funghettino Re: Permesso - attesa per lavoro 12.10.06, 09:12
                tak, carta jest tylko dla unijnych, bez znaczenia na jaki czas jest wydana.
                testardo, jak ci dobrze ze od reki ci odnawiaja, ja na swoje rinnuovo czekam od
                marca :/
                • testardo Re: Permesso - attesa per lavoro 12.10.06, 12:05
                  Sama w szoku bylam. Ale zaznaczam,ze ja poszlam do biura dla immigrantow, a nie
                  do questury. Zlozylam papiery, pytam za ile przyjsc,a oni,ze mam siasc i czekac.
                  Poczytalam sobie troche ksiazke w ladnej poczekalni i za jakies 2h uslyszalam
                  lamanie jezyka na moim nazwisku, poszlam, odebralam i juz bylam szczesliwa
                  posiadaczka permesso :) I to takiego ladnego, kolorowego,a nie niebieskiego
                  brzydkiego, jak poprzednie:)
                  • funghettino Re: Permesso - attesa per lavoro 12.10.06, 12:12
                    czekaj,czekaj, a to biuro dla imigrantow to nie w kwesturze jest? to ja sie
                    musze dowiedziec, czy u mnie takie cos istnieje...bo przeciez w marcu bede
                    musiala po nastepne permesso sie udac. ciekawe czy do tego czasu zdarza mi wydac
                    to na ktore czekam :)
                    • testardo Re: Permesso - attesa per lavoro 12.10.06, 14:22
                      W Rzymie nie. Jest caly wielki budynek co to sie zowie wlasnie "Ufficio
                      d'immigrazione" i tam procz permesso sie zlatwia rozne nulla osta i inne takie.
                      Ja teraz sprobuje odnowic w questurze pod domem, bo mi sie nie chce pol miasta
                      jechac do tego biura.
                      • quirinetta Re: Permesso - attesa per lavoro 12.10.06, 20:13
                        Ja 2 tygodnie temu chcialam przedluzyc moje permesso per motivi di studio lub
                        je zmienic na attesa per lavoro i udalam sie na kwesture w mojej zonie, ale tam
                        mi powiedzieli, ze ten dekret z 31 lipca "wlasnie wszedl w zycie", moge
                        spokojnie pojsc na kwesture centralna (Rzym) i tam mi wydadza na 5 lat carte di
                        soggiorno na 5 lat nawet jak nie mam zadnej legalnej pracy. I faktycznie od
                        reki dostalam na 5 lat "lavoro subordinato - attesa occupazione". A
                        ubezpieczenie mialam wazne tylko do konca pazdziernika. Az mi sie wierzyc nie
                        chcialo :-))
                        • testardo Re: Permesso - attesa per lavoro 12.10.06, 20:56
                          Wow! A gdzie dokladnie poszlas? Ja zaraz tam polece! Moje permesso traci waznosc
                          16 stycznia i wlasnie nie wiem czy sobie zalatwic znow zaswiadczenie o studiach
                          czy na bezrobocie czy co tu w ogole wymyslic. Daj mi prosze adres to tam biegne
                          z samego rana zanim sie pokapuja,ze m oze cos nie tak! Jejku, na 5 lat to by
                          bylo wspaniale!
                          • quirinetta Re: Permesso - attesa per lavoro 12.10.06, 21:37
                            Najpierw poszlam na kwesture Prati - tam mi powiedzieli, zeby isc wyrobic sobie
                            nowe permesso na kwesturze centralnej na via T. Patini 1, gdy powiedzialam, ze
                            slyszalam, ze na attesa di lavoro daja tylko 6 miesiecy mi powiedzieli, ze
                            kilka dni temu weszly w zycie te nowe przepisy i ze teraz powinnam dostac juz
                            na piec lat, a jesli ktos skladal w sierpniu lub wrzesniu to mozliwe, ze dostal
                            na mniej. Dali mi tez taka kartke gdzie sa wypisane rozne rodzaje carta di
                            soggiorno i mi zanaczyli "attesa occupazione". No i poszlam na kwesture
                            centralna. Tam pierwsze pytanie po co przyszlam jak permesso jest jeszcze wazne
                            (niecaly miesiac :-))). Potem sie pytali czy juz nie studiuje - powiedzialam,
                            ze nie, ze czekam na obrone doktoratu i nie wiem kiedy bedzie i chcialabym w
                            miedzyczasie zaczac pracowac. Zapytali o ubezpieczenie - dalam fotokopie, ze
                            jestem zapisana do ASL (mialam wazne tylko do konca pazdziernika). Dali mi do
                            podpisania autodichiarazione, ze mam pieniadze i to wszystko. Jak masz jeszcze
                            jakies pytania to pisz quirinetta@gazeta.pl
                            • testardo Re: Permesso - attesa per lavoro 12.10.06, 22:02
                              W zeszlym roku odnawialam permesso jakies 3 miesiace przed uplywem waznosci,a to
                              tylko dlatego,ze wcale wowczas we Wloszech nie mieszkalam i kolejny raz jak
                              mialam przyjechac byloby za pozno. Teoretycznie permesso per motivi di studio
                              powinno sie na miesiac przed uplywem terminu odnawiac,a o prace 3 miesiace, nie
                              wiem jak to jest w przypadku konwersji "studenckiego" w "pracownicze". Moje za 3
                              miesiace traci waznosc, wiec poczekam jeszcze z tym odnawianiem. To polroczne
                              dla bezrobotnych troche mnie nie bawi, bo by mi jakos w lipcu stracilo waznosc,
                              a ja na pocztaku przyszlego roku wyjade na kilka miesiecy za granice i nie
                              chcialabym miec pozniej problemow przy wjezdzie do Wloch.
                              Zbaczajac na inne nieco tory - majac permesso ze wzgledu na oczekiwanie na prace
                              teoretycznie po znalezieniu pracy powinnas je przekonwertowac, czy tak? A jesli
                              bedziesz miala umowe na czas okreslony, dajmy na to 2 lata to co wowczas- bata
                              na siebie ukrecasz czy jak?
                            • testardo Re: Permesso - attesa per lavoro 12.10.06, 22:06
                              Ah, teraz do mnie doatrlo,ze ta questura centralna jak ja nazywasz, to wlasnie
                              to biuro dla immigrantow, o ktorym wspominalam wczesniej. Taki wielki budynek ze
                              strozowka przy ulicy, za obozem romskim?
                              • quirinetta Re: Permesso - attesa per lavoro 12.10.06, 23:00
                                Jak bede miec legalna prace nic nie musze zmieniac. Mam kolezanke z Francji -
                                ma contratto a progetto na 9 miesiecy (uczy francuskiego w szkole)- dostala
                                identyczna Carte jak moja :-)) z tak samo wypisanym "lavoro subordinato -
                                attesa occupazione" mimo, ze contratto a progetto to lavoro automono. Poza tym
                                w kwesturze Prati mi powiedzieli wyraznie, ze nic nie bede musiala zmieniac jak
                                bede miec jakia legalna umowe i ze sie spotkamy dopiero za 5 lat :-)) Mysle, ze
                                w Twoim przypadku poczekaj do grudnia i wtedy pojdz zamienic permesso/carte -
                                jasne, ze wszystko zalezy od widzimisie urzednikow, ale powinnas tak jak ja
                                dostac na 5 lat, bo mamy taka sama sytuacje.
                                Ta kwestura centralna jest na koncu swiata, strasznie brudna, ja jechalam
                                autobusem z Rebibbi.
                                • testardo Re: Permesso - attesa per lavoro 13.10.06, 00:44
                                  No to super! Mam nadzieje,ze mi sie uda. Napewno dam znac.
                                  Tak, na strasznym zapupiu to biuro sie znajduje. Mi w kwesturze powiedzieli,ze z
                                  Rebibbi 5 przystankow jakimstam autobusem, wiec liczylam skrupulatnie a to bylo
                                  chyba z 50 i ja pieszo pozniej zasuwalam i poznalam dobrze ta dzielnice :).
                                  Oczywiscie jak dojechalam to juz bylo zamkniete, wiec nastepnego dnia musialam
                                  powtorzyc wycieczke, tym razem pamietajac juz,ze pod samym budynkiem z busu mam
                                  wysiasc i lepiej nigdzie dalej sie nie zapedzac:)
                                  • funghettino Re: Permesso - attesa per lavoro 13.10.06, 08:56
                                    mam takie wrazenie ze na poludnie tu do mnie te nowosci nie dochodza...a
                                    sluchajcie, na studia tez daja na 5 lat czy jak po staremu, na rok? i jeszcze
                                    sie chcialam spytac o zmiane karty (ze studiow na lavoro autonomo (contratto a
                                    progetto to autonomo, czy nie???)- jakie dokumenty sa potrzebne?
                                    • testardo Re: Permesso - attesa per lavoro 13.10.06, 10:51
                                      La domanda per il rilascio/rinnovo del permesso di soggiorno viene fatta nella
                                      Questura delle principali città italiane, corredata della seguente documentazione :
                                      * la compilazione di apposito modulo da ritirare negli uffici della Questura;
                                      * quattro fotografie recenti formato tessera;
                                      * marca da bollo di Euro 14,62;
                                      * fotocopia visto ingresso;
                                      * fotocopia delle pagine del passaporto recanti le generalità del
                                      interessato, la scadenza del documento stesso e il timbro apposto dalla polizia
                                      di Frontiera all'atto dell'ingresso in Italia.

Oltre i documenti citati, per ogni caso particolare è necessario presentare:

* Permesso di soggiorno per lavoro autonomo
                                      o Partita IVA;
                                      o Iscrizione al Registro Esercenti Commercio;
                                      o Licenza comunale per le attività, se prevista;

* Permesso di soggiorno per lavoro subordinato
                                      o Impegnativa di lavoro con firma autenticata del datore di lavoro;
                                      o Stato di servizio o la denuncia del rapporto di lavoro all'INPS;
                                      • fotocopia ultima busta paga;

Nel caso in cui alla scadenza del permesso tu sei disoccupato puoi chiedere
                                      permesso di soggiorno per attesa occupazione - devi allegare alla domanda di
                                      rinnovo i seguenti documenti:
                                      • fotocopia certificato di iscrizione nelle liste di collocamento (tesserino
                                      rosa) rilasciata da centrp per l'impiego;
                                      • fotocopia libretto di lavoro;
                                      • attestazione relativa alla abitazione.

Le istanze devono essere presentate, almento 30 giorni prima della scadenza,
                                      direttamente dagli interessati preso la Questura competente, senza nessuna forma
                                      d'intermediazione.

Se il permesso di soggiorno è scaduto da più di 60 giorni, e non si è ancora
                                      provveduto al rinnovo, è prevista l'espulsione obbligatoria dal territorio italiano.

Il rinnovo può essere rifiutato se non esistono le condizioni e i requisiti
                                      previsti dalla legge, o per motivi di ordine pubblico, di sicurezza dello Stato,
                                      di carattere sanitario. Per il primo rinnovo è necessario disporre di un redito
                                      minimo pari all'importo della pensione sociale. In caso di cambio di dimora si
                                      deve darne notizia all'Ufficio Stranieri entro 15 giorni, a meno che entro detto
                                      periodo no si sia chiesta al Comune la variazione della residenza.

Per il rinnovo del permesso di soggiorno, oltre la presentazione di:

* originale del permesso di soggiorno di cui si chiede il rinnovo;
                                      * passaporto in corso di validità, da esibire in visione, più fotocopia
                                      delle pagine relative ai dati anagrafici, data di rilascio e scadenza;
                                      * 4 fotografie formato tessera e
                                      * 1 marca da bollo da € 14,62,

occorre :

* LAVORO SUBORDINATO :
                                      o compilazione e sottoscrizione del apposito modulo (I.P.S.210);
                                      o certificato di residenza o autocertificazione del domicilio;
                                      o dichiarazione con firma autenticata del datore di lavoro circa il
                                      perdurare del lavoro;
                                      o fotocopia relativa alle ULTIME buste paga, con originale in visione;
                                      o fotocopia codice fiscale o partita I.V.A. del datore di lavoro o
                                      autocertificazione;
                                      o stato di servizio o denuncia del rapporto di lavoro all'I.N.P.S.
                                      * LAVORO AUTONOMO (max 6 mesi improrogabile):
                                      o compilazione e sottoscrizione del apposito modulo (I.P.S.210);
                                      o copia del certificato di attribuzione della partita I.V.A, più
                                      originale in visione;
                                      o copia del certificato di iscrizione alla Camera di Commercio - nei
                                      casi di attività iscrivibili alla Camera di Commercio - o relativo albo, più
                                      originale in visione;
                                      o copia della dichiarazione dei redditi relativa all'ultimo anno con
                                      ricevuta di presentazione e originali in visione. L'ammontare del reddito non
                                      deve essere inferiore all'importo annua dell'assegno sociale (pari a €
                                      4.783.61). Nel caso in cui la dichiarazione dei redditi non è stata ancora
                                      presentata va allegata una relazione contabile redatta da un ragionere
                                      commercialista o da un dottore commercialista, iscritto all'albo, con copia
                                      della tessera di appartenenza all'ordine.
                                      o licenza comunale per le attività se è prevista
                                      * ATTESA OCCUPAZIONE :
                                      o compilazione e sottoscrizione del apposito modulo (I.P.S.209);
                                      o iscrizione alle liste di collocamento

To co znalazlam, nie wiema na ile to bedzie aktualne, bo np znaczek skarbowy juz
                                      od dawna nie jest obowiazkowy.
                                • deelaylah Re: Permesso - attesa per lavoro 13.10.06, 18:12
                                  Potwierdzam, po uzyskaniu karty pobytu z jakiegokolwiek powodu (jesli chodzi o
                                  studia, to nie wiem) nie trzeba jej zmieniac (np. lavoro autonomo --> lavoro
                                  subordinato, attesa occupazione --> lavoro), pozostaje ona wazna az do uplywu
                                  terminu waznosci. Wowczas idzie sie na kwesture po rinnovo i aktualizuje sie dane.

Ja mam contratto a progetto, na mojej karcie (5-letniej) jest napis "lavoro
                                  autonomo - motivi commerciali" czy cos takiego.:-) Tez wyrabialam (rok temu) na
                                  via Patini i czekalam 2 godziny na jej wydanie.
                                  • testardo Re: Permesso - attesa per lavoro 14.11.06, 16:53
                                    Bylam dzis zlozyc papiery o nowe permesso w biurze immigracyjnym i znow nowinka
                                    - zabrali moje papierzyska, dali ricevute i kazali sie zglosic za 14 dni
                                    roboczych. A innym z taka jak moja sytuacja kazali przyjsc tego samego dnia o
                                    15, w zeszlym roku czekalam 2godzinki na wydanie, 2 lata temu 3 miesiace.....
                                    • sicilpol Re: Permesso - attesa per lavoro 28.11.06, 19:12
                                      testardo, czy moze moglabys mi zdradzic, skad wkleilas te dane, lub jakie akty
                                      wykonawcze to popieraja, bo u mnie w kweturze upieraja sie ze cos takiego jak
                                      carta di soggiorno per attesa di occupazione dla neocomunitari nie istnieje :(
                                    • testardo Re: Permesso - attesa per lavoro 02.12.06, 23:41
                                      Zatem stalo sie! Rowniez i ja jestem juz szczesliwa posiadaczka carta di
                                      soggiorno waznej piec rowniutkich latek. Oczywiscie z powodu oczekiwania na
                                      prace. Nazywa sie to to Carta soggiorno UE (a nie CEE jak w poprzednim permesso)
                                      i co najwazniejsze, jest wazna wspomniane wyzej piec lat, co mnie bardzo cieszy.
                                      Oczywiscie nie obylo sie bez bledow w moich danych, ktore dzieki moim naleganiom
                                      poprawili na miejscu (ku wielkiemu niezadowoleniu pozostalych oczekujacych), bo
                                      na kolejna wycieczke tam ni emialam w zupelnosci ochoty.

Dane w poprzednim poscie byly kompilacja informacji z roznych stron, w glownej
                                      mierzez mondolatino, o ile pamiec mnie nie myli.Nie wiem czy powolywanie sie na
                                      jakiekolwiek ustawy ma w tym kraju sens, czesto wystarczy umiejetnosc
                                      odpowiednio przekonujacego gawedzenia. Przykladem niech bedzie chociazby fakt,
                                      ze wg jakiejstam ustawy, ktora znalazlam (z 2006) karte wazna 5 lat mozna dostac
                                      po przynajmniej 5 latach przebywania we Wloszech. Ale przyznam szczerze,ze dosc
                                      sie gubie w tych ustawach i poprawkach poprawki do poprawki poprawki ustawy.
                                      Zreszta chodzi chyba o karte pobytu a nie o permesso ktore sie nazywa carta di
                                      soggiorno. A jeszcze inne prawa dotycza osob z panstw czlonkowskich, zatem
                                      zamieszanie robi sie jeszcze wieksze.
                                      Jesli jednak chcesz sie zaglebiac, to moze znajdziesz cos interesujacego na
                                      stronie policji, np tu
                                      www.poliziadistato.it/pds/ps/immigrazione/allegati/DPR_54_2002.pdf a w
                                      szczegolnosci cennych informacji moze dostarczyc ci ustawa 286/1998 (GU 191 z
                                      18.08.1998) wraz z pozniejszymi zmianami :D
                                      Powodzenia!
                                      • linn_linn Re: Permesso - attesa per lavoro 03.12.06, 09:19
                                        Karta pobytu to carta di soggiorno. Nic innego nie ma.
                                        • testardo Re: Permesso - attesa per lavoro 03.12.06, 13:52
                                          Tak, to logiczne - dokladne tlumaczenie. W moim poscie chodzilo mi o fakt,ze raz
                                          pisza carta soggiorno CEE, innym razem UE, a ogolnie prawa do niej przyslugujach
                                          na warunkach, ktorych ja nie spelniam, stad moje ironiczne podejrzenia o jakies
                                          jeszcze specjalne karty.
                                          • linn_linn Re: Permesso - attesa per lavoro 03.12.06, 18:02
                                            Niektorzy uzywaja terminu CEE, ale CEE juz nie istnieje.
                                            • testardo Re: Permesso - attesa per lavoro 04.12.06, 07:53
                                              O to samo w sumie chodzi, CEE mialam na starym permesso, na nowym juz jest
                                              UE,wiec przynajmniej to sie zgadza. Zaglebiac sie w tematyke nie mam ochoty,
                                              wazne,ze na 5 lat mam spokoj i juz:)
                                              • linn_linn Re: Permesso - attesa per lavoro 04.12.06, 07:55
                                                To byly stare druki: teraz korzystaja z nowych.
    • linn_linn Re: Permesso i carta magnetyczne 09.12.06, 19:49
      Od poniedzialku...
      • linn_linn Re: Permesso i carta magnetyczne 09.12.06, 19:50
        Nie dodalam, ze posredniczyc bedzie m.in. poczta. 17.12 comune, gdzie mieszkam,
        urzadza Natale dla cudzoziemcow. Pewnie sie pochwala.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka