Dodaj do ulubionych

Gra się zawiesza.

21.09.12, 15:40
Mam ściągniętą (legalnie) na kompa grę - Karol Jaskiniowiec (kolorowa logiczna platformówka).
Ma rozszerzenie wrp.exe czy jakoś podobnie.
Niestety gra co pewien czas (czasem po przejściu dwóch poziomów czasem 10 lub 15, nie ma chyba reguły) zawiesza się, wyniki oczywiście są utracone wtedy, nie można kontynuować gry i samodzielnie się zamyka, pokazuje się komunikat o błędzie "Program Caveman (nazwa gry) przestał działać, zostanie zamknięty i Windows ma się dowiedzieć co jest grane" (nie do końca oczywiście tym słownictwem).
Wiecie może co jest grane? Mam inne gry (podobnego rodzaju) na kompie i nigdy się nie zawieszają.

To ta gra:
Obserwuj wątek
    • kapitan_marchewa Re: Gra się zawiesza. 21.09.12, 16:04
      To kryptoreklama?
      Czy product placement?
      • gazeta_mi_placi Re: Gra się zawiesza. 21.09.12, 18:39
        Nie, serio pytam, w końcu to forum dla marudnych sad
        Nawet nie wiesz jakie to irytujące gdy jesteś na wysokim już poziomie i wszystkie wyniki szlag trafia sad
        Czasem na poziomie np. 10, innym razem jeszcze innym.
        Gra się zawiesza i pojawia się komunikat, że program caveman.wrp.exe przestał działać z powodu wystąpienia problemu i program zostanie zamknięty sad
        I jest zamykany (automatycznie).
        Mam kilka gier na komputer podobnych i nigdy nic takiego się nie dzieje.
        Czasami (nie zawsze) pojawia się też komunikat:

Za mało pamięci.

The program made critical mistake sad
        • kapitan_marchewa Re: Gra się zawiesza. 22.09.12, 06:59
          Nie znam się.
          Pamiętam ino River Raid sprzed 25 lat i NFS sprzed 10.
          • old.bear Re: Gra się zawiesza. 22.09.12, 08:28
            A ja pamiętam Sea Dragon smile
            Ale się grało na Atari big_grin
            Człowiek był piękny i młody ... , niestety młodość przeminęła uncertain
    • dar61 Życie się zawiesza. 22.09.12, 10:57
      Bo widzi {Gazeta}, pokolenie nienajmłodsze nie zawsze opanowane jest przez wirus gry dla gry.
      Staniczankom też się od tego lakier by na szponach ścierał...
      wink
      • kapitan_marchewa Re: Życie się zawiesza. 22.09.12, 11:54
        Już tam nawet pomarudziłem.
        Okazało się, że grzebią w necie i szukają jak oddzielić surowe żółtko od białka w jajku.
        Załamka sad
        • dar61 Forum się zawiesza. 22.09.12, 12:37
          ... Już tam nawet pomarudziłem ...

Nie odbierałbym na miejscu {Kapitana} tym Jejmościom praw do marudzenia we własnym gronie.
          Niesamowite badania socjologiczne można by poprowadzić na materiale odkrywanym w tamtym, Staniczankowym, zakątku.
          A białko?
          Jak widziałem żal w oczach mej Mamy, kiedy nie umiała od razu dorównać w kulinarnej sztuce swej teściowej, właśnie z przyczyny nie do końca rozdzielonego białka od żółtka w serniku czy innym torcie, to zrozumialem, że to nie kulinaria, a wojna.

Jak tam plany na 6. setkę?
          Kończymy z nią listę, czy dajemy umierać zakątkowi - niech kona polszczyzna w Agorze w pokoju?
          • kapitan_marchewa Re: Forum się zawiesza. 22.09.12, 17:41
            Nie, nie odpuszczam.
            • dar61 Forum się nie zawiesza. 23.09.12, 11:58
              A!
              No to mam doń ciekawe znalezisko, jeno wymaga skondensowanego kondensatu.
    • beata_ Re: Gra się zawiesza. 25.09.12, 18:47
      1. Na stronie z grą, którą tu linkujesz, masz na dole "Pomoc techniczną" - w takim niebieściutkim prostokącie - a tam FAQ i formularz kontaktowy. Zaczęłabym od FAQ i tematu o nieotwieraniu gry, mimo że nie całkiem o ten problem chodzi... Są tam jednak wskazówki dotyczące wymagań "software'owych" i odpowiednie aktualizacje aplikacji.

2. W dokumentacji gry (jakiś plik tekstowy) masz pewnie podane minimalne parametry sprzętu, wymagane dla tej gry - sprawdź czy Twój komputer spełnia te wymagania, zwłaszcza że pojawia się co jakiś czas komunikat o braku pamięci (pytanie jakiej pamięci - operacyjnej, wirtualnej, pamięci karty graficznej?)

3. Pytanie warto zadać na odpowiednim forum - choćby tu: forum.gazeta.pl/forum/f,15098,GRY_KOMPUTEROWE.html

4. Zadając pytanie warto sprecyzować problem i nie używać zdań typu: "|gra| Ma rozszerzenie wrp.exe czy jakoś podobnie" smile

5. Zadając pytanie warto podać też nazwę systemu operacyjnego zainstalowanego na Twoim komputerze.

6. Punkty 3-5 to podstawa, aby ze swoim pytaniem nie zostać odesłanym na forum "Wróżbiarstwo" smile
      • gazeta_mi_placi Re: Gra się zawiesza. 26.09.12, 17:43
        Ad1.
        Już raz (jakiś czas temu, z dwa miesiące lub dłużej) pisałam do nich, nie odpisali mi nawet - "Odwal się głupia babo".

Ad2.
        (p
        > ytanie jakiej pamięci - operacyjnej, wirtualnej, pamięci karty graficznej

W komunikacie nie jest podawane o jaką pamięć chodzi, może Ty się domyślasz o jaką???
        Czasem gra się zawiesza i jest jeszcze inny komunikat (o błedzie nr taki a taki, nic nie pisze o pamięci).
        Poza tym dziwne, jak za mało niby pamięci to gra powinna się zawieszać od razu albo zawsze po tym samym czasie lub po tej samej ilości poziomów, a jest różnie, raz zawiesza się po ledwie trzech poziomach, a niekiedy dopiero po 10, jest to irytujące.

Mam Windows XP.
        A na Wróżbuiarstwie jestem nielubiana bo piszę wróżkom, że im nie wierzę za grosz i gdyby były faktycznie jasnowidzkami to spałyby na kupie kasy i największe firmy, politycy itp. biliby się o nie.
        • beata_ Re: Gra się zawiesza. 26.09.12, 18:30
          gazeta_mi_placi napisała:

> Ad1.
          > Już raz (jakiś czas temu, z dwa miesiące lub dłużej) pisałam do nich, nie odpisali
          > mi nawet - "Odwal się głupia babo".

Ja tam w takich wypadkach stosuję zasadę "do skutku" zwaną inaczej metodą "do zrzygania" big_grin Na ogół pomaga... ale ja to uparta mocno jestem, jak się uprę wink

> Ad2.
          >
          > >cryingpytanie jakiej pamięci - operacyjnej, wirtualnej, pamięci karty graficznej
          >
          > W komunikacie nie jest podawane o jaką pamięć chodzi, może Ty się domyślasz o
          > jaką???

No ja się już domyśliłam - jedna z trzech, które wymieniłam smile
          Dalej się nie domyślę, jeśli nie wiem, co tam masz w tym swoim kompie i jak poustawiane...

> Czasem gra się zawiesza i jest jeszcze inny komunikat (o błedzie nr taki a taki,
          > nic nie pisze o pamięci).

Czy ten komunikat wyskakuje jako okienko jakieś, a system dalej pracuje, czy też może jako tzw. blue screen of death Ci wywala - czyli mnóstwo białych literek z krzaczkami na granatawym tle?

> Poza tym dziwne, jak za mało niby pamięci to gra powinna się zawieszać od razu
          > albo zawsze po tym samym czasie lub po tej samej ilości poziomów, a jest różnie,
          > raz zawiesza się po ledwie trzech poziomach, a niekiedy dopiero po 10, jest to
          > o irytujące.

Gdybyż to było takie proste i oczywiste? smile Zapewniam Cię - nie jest, sama zresztą widzisz smile

> Mam Windows XP.

I to już jest konkretna informacja.

> A na Wróżbiarstwie jestem nielubiana bo piszę wróżkom, że im nie wierzę za grosz
          > i gdyby były faktycznie jasnowidzkami to spałyby na kupie kasy i największe
          > firmy, politycy itp. biliby się o nie.

Ty popatrz, a ja myślałam, że takie forum nie istnieje! Słowo!big_grinbig_grinbig_grin Jak rany! Dla mnie odesłanie na to forum oznaczało zawsze to samo, co "pisanie na Berdyczów" big_grin
          • gazeta_mi_placi Re: Gra się zawiesza. 26.09.12, 20:51
            A jak dodać tej pamięci (wszystko jedno jakiej)? Jak wykasuję inne gry czy filmy z kompa to będzie jej więcej? Pamięci RAM mam 3 GB.

>> Czy ten komunikat wyskakuje jako okienko jakieś, a system dalej pracuje, czy te
            > ż może jako tzw. blue screen of death Ci wywala - czyli mnóstwo białych literek
            > z krzaczkami na granatawym tle?

System normalnie pracuje, pojawiają się jedynie (w takich ramkach) informacje o błędzie(lub braku pamięci - to rzadziej) i że program ten (czyli gra) zostanie automatycznie zamknięty.
            I jest zamykany sad Zaraz potem mogę po raz kolejny otworzyć grę, ale dawnych wyników już nie ma.
            Tu jeden komunikat:

naforum.zapodaj.net/d716e54d36df.jpg.html
            I tu kolejny:

naforum.zapodaj.net/83a0a9d8d0b2.jpg.html
            • beata_ Re: Gra się zawiesza. 26.09.12, 21:42

> A jak dodać tej pamięci (wszystko jedno jakiej)? Jak wykasuję inne gry czy filmy
              > z kompa to będzie jej więcej? Pamięci RAM mam 3 GB.

Znaczy operacyjnej pamięci masz wystarczająco (te 3 GB) - kasowanie plików zwolni tylko miejsce na dysku, a z pamięcią nie ma nic wspólnego - zostaw to w takim razie w spokoju.

Sprawdź jaką pamięć ma karta graficzna - odszukaj jej nazwę* i sprawdź parametry w sieci albo w dokumentacji komputera. Są i inne sposoby, ale nie chcę się tu wdawać w szczegóły (dawaj na priv albo na skajp - szukaj po adresie z nicka)

> System normalnie pracuje, pojawiają się jedynie (w takich ramkach) informacje o
              > błędzie [...]

Czym te obrazki robiłaś?!?! Niewiele na nich widać, niestety sad
              Radzę wypróbować funkcję PrintScreen - klawisz na samej górze klawiatury zaraz za F12 - złap w momencie wystąpienia komunikatu. Z tych rozmazańców wnioskuję, że jakieś ciekawe informacje podają jednak smile

* nazwę karty graficznej znajdziesz klikając "prawą myszą" na ikonę Mój komputer na pulpicie --> Właściwości (już "lewa" mysz) --> zakładka Sprzęt --> przycisk Manager urządzeń i tam na liście będziesz miała "Karty graficzne"... Po naciśnięciu znaczka "+" pokaże Ci jakie te karty/kartę masz. Po nazwie wyszukasz w necie, jakie toto ma parametry, czyli m.in. pamięć...

"prawa", "lewa" mysz - to prawy i lewy przycisk myszy - tak na wszelki wypadek dodaję, żeby Cię nie płoszyć niepotrzebnie smile

ps
              czy próbowałaś aktualizacji proponowanych w FAQ na stronie z grą? tam, gdzie Ci podpowiadałam?

pps
              niewykluczone, że warto też aktualizować sterownik karty graficznej...
              TU (znaczy na forum) ciężko nam się będzie dogadać smile
              • gazeta_mi_placi Re: Gra się zawiesza. 27.09.12, 17:43
                Jej, ale to skomplikowane, potrzebuję trochę czasu aby ogarnąć.
                • beata_ Re: Gra się zawiesza. 27.09.12, 17:59
                  Tylko tak się wydaje... smile

Nie napisałam poprzednio, że ten screen (znaczy zrzut z ekranu zrobiony klawiszem PrintScreen) trzeba wkleić do programu graficznego (np. do systemowego Painta) i zapisać obrazek jako jpg. Założyłam, że to oczywiste smile

A poza tym spróbowałabym jeszcze rzeczy najprostszej - w myśl zasady "wysiąść i wsiąść".
                  Odinstaluj grę, tylko tak porządnie i zainstaluj na nowo... wbrew pozorom może pomóc big_grin
                  • kapitan_marchewa Re: Gra się zawiesza. 27.09.12, 18:43
                    Znaczy Gazeta robiła te fotki sokowirówką czy bardziej odkurzaczem??? wink
                    • beata_ Re: Gra się zawiesza. 27.09.12, 18:47
                      Na moje oko - telefonem smile
                      Ale kto wie? Producenci sprzętu AGD prześcigają się teraz w pomysłach, więc może i wykombinowali taki wypasiony odkurzacz big_grin
                  • gazeta_mi_placi Re: Gra się zawiesza. 27.09.12, 20:55
                    Kilka razy (z wściekłości) odinstalowywałam tę grę i za jakiś czas z powrotem instalowałam i ciągle było to samo sad
                    • beata_ Re: Gra się zawiesza. 27.09.12, 21:12

> Kilka razy (z wściekłości) odinstalowywałam tę grę i za jakiś czas z powrotem
                      > instalowałam i ciągle było to samo sad

Może trzeba było po dobroci? wink
                      No dobra - jedną opcję mamy więc załatwioną...
                      Idź do licha na tę ichnią stronę i zrób to, co radzą w FAQ-u - to po pierwsze...
                      A po drugie znajdź tę swoją kartę graficzną w systemie (tak jak mówiłam wyżej) - sprawdź ile ma pamięci i sprawdź, czy są nowsze sterowniki do niej.
                      Sterownik wyszukasz jak na zrzucie... Jeśli nie znjadzie automatycznie, to po nazwie karty wyszukasz najnowszy sterownik na stronie producenta.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/dg/fg/qqqs/WkecLAGaPQm0QM4dlX.jpg

ps
                      sprawdziłaś w końcu, jakie wymagania sprzętowe ma gra?!?
                      • gazeta_mi_placi Re: Gra się zawiesza. 28.09.12, 11:28
                        Wymagania sprzętowe:

Pentium-600 / 128M RAM / 3D Video 16M / DirectX 9.0
                        • beata_ Re: Gra się zawiesza. 28.09.12, 12:07
                          Spełniasz? Zwłaszcza dwa ostatnie...
                        • gazeta_mi_placi Re: Gra się zawiesza. 28.09.12, 18:26
                          To ostatnie tak, ale nie wiem o co chodzi z tym przedostatnim, to program jakiś czy co?
                          • beata_ Re: Gra się zawiesza. 28.09.12, 18:55

> To ostatnie tak, ale nie wiem o co chodzi z tym przedostatnim, to program jakiś
                            > czy co?

Parametry karty graficznej... może nie być 3D
                            • gazeta_mi_placi Re: Gra się zawiesza. 28.09.12, 19:12
                              A można ją zrobić na 3D, np. ściągnąć z jakiejś stronki z programami?
                              • beata_ Zaraz Cię wyślę... 28.09.12, 20:42
                                ... na forum Wróżbiarstwo! big_grin

Nie wiem czy się da, bo nie wiem co to za karta i czy "obsługuje" 3D - jeśli nie obsługuje, to nic na to nie poradzisz. Jeśli obsługuje, to może być kwestia ustawień, o ile nie ustawia się tak domyślnie (a chyba powinna).
                                • gazeta_mi_placi Re: Zaraz Cię wyślę... 28.09.12, 21:00
                                  Ok, ale skoro (dajmy na to) nie obsługuje owego 3D to chyba gra w ogóle nie powinna działać, a działa normalnie, raz do 3 , raz i do 15 poziomu i dopiero po pewnym czasie się zawiesza.
                                  • beata_ Re: Zaraz Cię wyślę... 28.09.12, 21:06

> Ok, ale skoro (dajmy na to) nie obsługuje owego 3D to chyba gra w ogóle nie
                                    > powinna działać, a działa normalnie, raz do 3 , raz i do 15 poziomu i dopiero po
                                    > pewnym czasie się zawiesza.

Na logikę tak powinno być, a w rzeczywistości może wyglądać jak u Ciebie, że wykrzacza się losowo co jakiś czas. No i nie mamy 100% pewności, że to wina karty - cały czas zajmujemy się wróżbiarstwem zamiast porządnie sprawdzić wszystko po kolei smile
                                    JA tego na odległość nie sprawdzę...
                                    • gazeta_mi_placi Re: Zaraz Cię wyślę... 28.09.12, 22:26
                                      Mimo wszystko dziękuję za poświęcony czas, a dzisiaj to już myślałam że się naprawiło, do 24 poziomu spokój, no a potem....
                                      • beata_ Drobiazg :-) 28.09.12, 22:33
                                        Szkoda tylko, że się poddajesz na starcie... wink
                                        • gazeta_mi_placi Re: Drobiazg :-) 28.09.12, 22:53
                                          To co mogę jeszcze zrobić?sad
                                          • beata_ Re: Drobiazg :-) 28.09.12, 22:58
                                            Nie wiem, bo nie wiem do końca co już zrobiłaś, a czego nie smile
                                            • gazeta_mi_placi Re: Drobiazg :-) 29.09.12, 01:46
                                              Sprawdziłam jaką mam kartę i że ma aktualne sterowniki.
                                              • beata_ Re: Drobiazg :-) 29.09.12, 01:48
                                                A zdradzisz jaką tę kartę masz? big_grin
                                                • gazeta_mi_placi Re: Drobiazg :-) 29.09.12, 16:22
                                                  ATI - Mobilty Radeon HD 5470
                                                  • beata_ Re: Drobiazg :-) 29.09.12, 16:49
                                                    No to wygląda na to, że karta nie powinna być problemem, chyba że nie wszystko w niej jest ustawione/włączone...
                                                    Poczytaj trochę tu - www.amd.com/pl/products/notebook/graphics/mobility-radeon-5000/mobility-radeon-5400/Pages/mobility-radeon-5400.aspx#1 - wszystkie zakładki, łącznie z przypisami... może Ci brak tego tam pakietu Catalyst, albo co?

No i zawsze jest możliwość, że sama gra jest w jakiś sposób skopana...

Przydałby Ci się jednak ktoś, kto lepiej zna się na nowszych technologiach, sam jest graczem i ma dostęp do Twojego kompa... sama znam ze dwie osoby, które mogłyby pomóc, ale na odległość to dość trudne - a jeśli już, to wymaga pełnej współpracy on-line.
                                                  • gazeta_mi_placi Re: Drobiazg :-) 29.09.12, 21:45
                                                    Catalyst, o może ściągnę się naprawi big_grin
                                                  • beata_ Re: Drobiazg :-) 29.09.12, 21:48

> Catalyst, o może ściągnę się naprawi big_grin

O ile dobrze pamiętam, to to jest coś do ustawień Radeonów - może pomóc
                                                  • gazeta_mi_placi Re: Drobiazg :-) 30.09.12, 16:27
                                                    Radeon, jej jakie specjalistyczne słownictwo sad Czuję się jak ciemna baba w rogu sad Jesteś po informatyce?
                                                  • beata_ Re: Drobiazg :-) 30.09.12, 16:34
                                                    Informatyka? Boże uchowaj! big_grin
                                                    Zwykła baba jestem, tylko musiałam sobie radzić. smile Najważniejsze, to się nie bać i nie panikować...
                                                    A Radeon, to przecież Twoja karta - sama podałaś nazwę! big_grin Czyli patrz wyżej, tzn. nie panikuj smile
                                                  • beata_ Zainstalowałam demo... 29.09.12, 18:12
                                                    ... wykorzystałam godzinę grania i nic się nie działo - sprzęt mam słabszy niż Ty... Może godzina, to po prostu za mało, żeby się wykrzaczył? sad
                                                  • gazeta_mi_placi Re: Zainstalowałam demo... 29.09.12, 21:44
                                                    Nie, czasami u mnie wieszało się nawet już po trzech poziomach czyli niecałym kwadransie sad
                                                  • beata_ Re: Zainstalowałam demo... 29.09.12, 21:50
                                                    No to kombinuj... Ustaw sobie punkt przywracania systemu i w razie czego wszystko odkręcisz.
                                                    Powodzenia smile
                      • gazeta_mi_placi Re: Gra się zawiesza. 28.09.12, 18:46
                        Sterownik aktualny.
                        • beata_ Re: Gra się zawiesza. 28.09.12, 18:58

> Sterownik aktualny.

Ja bym jeszcze sprawdziła najnowsze sterowniki do tej karty na stronie producenta... tak na wszelki wypadek, bo generalnie Windowsowi nie można ufać do końca big_grin
              • gazeta_mi_placi Re: Gra się zawiesza. 28.09.12, 20:35
                A tu forum Wróżbiarstwo o którym pisałam:

forum.gazeta.pl/forum/f,468,Wrozbiarstwo.html
                Mieliśmy z kolegą forumowym zrobić żart i wymyślić niby skuteczną wróżkę przyjmującą za nieduże pieniądze w jakiejś niewielkiej miejscowości, do której się jeździ nie zapisując bo nie ma telefonu itp. Wyobrażaliśmy sobie lawiny chętnych jadących do owej miejscowości (dom nr taki a taki, niedaleko remizy) niestety admin coś się pokapował i wątek z "wróżką Anastazją z miejscowości X." został wykasowany sad
      • gazeta_mi_placi Re: Gra się zawiesza. 26.09.12, 17:45
        A na forum Gry Komputerowe większość tematów pozostaje bez odpowiedzi , wystarczy je przejrzeć sad
        • kapitan_marchewa Re: Gra się zawiesza. 26.09.12, 18:12
          Gazeto, przypominam uprzejmie, ze wszystkich zbanować się nie da, a i moderacja działa skutecznie..
          Czepiaj się i marudź tutaj wink
        • beata_ Re: Gra się zawiesza. 26.09.12, 18:34

> A na forum Gry Komputerowe większość tematów pozostaje bez odpowiedzi , wystarczy
          > je przejrzeć sad

Co nie znaczy, że Twoje też zostanie bez odpowiedzi... Więcej wiary, Kobieto! smile
          Jest też jeszcze forum Komputer - forum.gazeta.pl/forum/f,34,Komputer.html

ps
          te rzeczy, które podałam w pierwszym swoim poście musisz sprawdzić sama - mogę Ci zdalnie pomóc, jeśli masz skajpa - byłoby łatwiej i mniej nudno dla pozostałych forumowiczów smile
          • kapitan_marchewa Re: Gra się zawiesza. 26.09.12, 18:55
            Oj tam nudniej, ja też mam skajpaja i poznam chętnie Beatę.
            Informuję, że grywałem w pasjansa, river raida, te spadające układane we wszystkie kierunki cegły i inne...
            Mam 184 cm wzrostu a w moje auto jest 100% bezwypadkowe, pierwszy własciciel był kobietą Niemką i jeździł tylko co tydzień do kościoła i w aucie nie było palone.
            Jak tu się jeszcze zareklamować...
            • beata_ Re: Gra się zawiesza. 26.09.12, 18:59
              smile smile
              Wystarczy! Zaagitowałeś mnie big_grin
              • beata_ PS 26.09.12, 19:00
                Ja akurat niegrająca jestem, ale to kompletnie bez znaczenia smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka