Dodaj do ulubionych

Jogurty - jecie czy nie?

14.07.11, 08:56
Moja wiedza na temat jogurtów jest trochę pogmatwana. Znam sporo przeciwników przetworzonego nabiału, jakim jogurty dostępne na sklepowych półkach niewątpliwie są. Co innego naturalny jogurt z mleka, które nie jest UHT.
Ja sama jeszcze nie uwolniłam się od mlecznego nałogu i czasem pozwalam sobie na deser typu słodki jogurt.
Ciekawa jestem Waszych opinii. co tak naprawdę dobrego maja sklepowe naturalne jogurty:
Dobre rzeczy:
- oprócz bakterie kwasu mlekowego
Złe:
- z moich wiadomości wynika, że wapnia nie mają, a jeśli już to znikome ilości i nie wiem na ile przyswajalnego
- zaśluzowują organizm
Obserwuj wątek
        • zielona-oliwka Re: Jogurty - jecie czy nie? 15.07.11, 14:56
          Ja generalnie nie przepadam za mlekiem innych gatunków - uważam, że są nieodpowiednie dla człowieka, dlatego jeżeli już piję, to mleko "bez laktozy". Jogurtów "bez laktozy" jeszcze nie spotkałam, zatem nie kupuje innych - szczerze powiem, że mi ich nie brakuje. Czasami się skuszę na serek mascarpone lub serek homogenizowany, ale to tak raz na 3 miesiące pewnie, czyli ilości śladowe.
              • musmusmus Re: Jogurty - jecie czy nie? 25.11.11, 15:08
                tradycyjne dość rzadko, teraz coraz modniejsze są mrożone, plaga tego w Polsce w tym roku, zresztą na rynku jest całe pole kulinarnych nowości:
                www.papilot.pl/kuchnia-nowosci/15214/Nowosci-kulinarne-pazdziernika-koniecznie-skosztuj-w-tym-tygodniu.html#comment2150594
                Wygląda na to, że bogaci się naród mi kryzysu.
                • tiptop5 Re: Jogurty - jecie czy nie? 30.11.11, 11:27
                  generalnie zdarzyło się, natomiast faceci mają to do siebie, że oni specjalnie nie zwracają uwagi na szczegóły...

                  musmusmus napisał:

                  > tradycyjne dość rzadko, teraz coraz modniejsze są mrożone, plaga tego w Polsce
                  > w tym roku, zresztą na rynku jest całe pole kulinarnych nowości:
                  > www.papilot.pl/kuchnia-nowosci/15214/Nowosci-kulinarne-pazdziernika-koniecznie-skosztuj-w-tym-tygodniu.html#comment2150594
                  > Wygląda na to, że bogaci się naród mi kryzysu.
          • akanenai Re: Jogurty - jecie czy nie? 28.11.11, 02:09
            Jogurty zawierają bardzo mało laktozy, po prostu dlatego, że prawie całą laktozę zeżarły bakterie. To trochę tak, jak z drożdżami w cieście- dodaje się trochę cukru, ale mikroorganizmy go zjadają, i potem ciasto może potem wcale nie mieć słodkiego smaku. Jogurty i twarde sery zawierają bardzo mało laktozy (jeżeli nie dodano np. cukru, możesz to sprawdzić tam gdzie są napisane wartości odżywcze- laktoza jest cukrem, węglowodanem, więc jeżeli w produkcie nie ma, lub są tylko śladowe ilości węglowodanów, to siłą rzeczy laktozy też nie ma).
            Jeżeli jedynym argumentem przeciwko jogurtom była dla ciebie laktoza, możesz je jeść bez obawy :)
              • akanenai Re: Jogurty - jecie czy nie? 03.12.11, 18:36
                Z warzyw niewiele tego wapnia się wchłania, chociaż oczywiście warzywa też są zdrowe. Jeżeli człowiek będzie chciał jeść tylko "zdrowe" i "nieprzetworzone" rzeczy, to zapewne zdechnie z powodu niedoborów, żywiąc się wyłącznie ekologicznym sokiem z samodzielnie wyhodowanych kiełków ;]
                  • akanenai Re: Jogurty - jecie czy nie? 17.12.11, 23:41
                    Krowa, jedząca tylko nieprzetworzoną, naturalną trawę, nie jest zbyt inteligenta, bo znaczną ilość energii musi zużyć na trawienie pokarmu.
                    Człowiek spożywa pokarm znacznie łatwiejszy do strawienia, dzięki czemu może sobie pozwolić na takie luksusy jak literatura, muzyka, a czasem nawet fizyka kwantowa i filozofia. Krowy takich rzeczy nie wynajdą, ponieważ są zbyt zajęte trawieniem zdrowej, nieprzetworzonej trawy.
                    Oczywiście bez przesady, chipsy i cukierki warto wyeliminować z diety, i nikomu to jeszcze nie zaszkodziło. Ale jogurty? To już lekkie przegięcie.
    • kura_niedomowa Re: Jogurty - jecie czy nie? 18.12.11, 15:22
      jogurty sklepowe też są różne i jeden drugiemu nie równy. trzeba sprawdzać skład bo w większości jest np. cukier, który moim zdaniem całkowicie wyklucza zakup.
      ogólnie wg medycyny chińskiej każdy nabiał zaśluzowuje organizm. najmniej właściwości śluzotwórczych ma nabiał kozi i taki ewentualnie mozna spozywać o ile nie ma się uczulenia na nabiał (ja mam ale i tak piję kawę z kozim mlekiem - przyznaję jestem uzależniona:( )
    • 540marta Re: Jogurty - jecie czy nie? 02.03.16, 12:01
      Ja spożywam jogurty, ale bardzo rzadko. Nie przepadam za nabiałem, ale po prostu czasem trzeba go zjeść. Jogurty są źródłem wapnia, białka i witamin, ale trzeba je umieć odpowiednio wybrać. Najlepiej wybierać jogurty naturalne. Mają one w składzie tylko mleko i bakterie kwasu mlekowego. Z takiego jogurtu przyswoimy więcej wapnia niż z mleka. Jeśli nie przepadamy za naturalnym jogurtem to możemy go zamieszać z domowej roboty dżemem o dowolnym smaku. Będzie to nadal zdrowsza alternatywa niż zakup jogurtów o smaku owocowym.
    • karolllka Re: Jogurty - jecie czy nie? 12.02.19, 09:06
      Czasami jem ale staram się nie przesadzać. Nabiał mi nie służy i w ogóle uważam, że nie jest wskazany dla większości dorosłych. Zakwasza organizm, zwiększa wydzielanie śluzu a przy moich problemach z zatokami to niewskazane.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka