Dodaj do ulubionych

Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ?

14.11.12, 22:38
co sądzicie o takim wątku.
Ja wpisze swoje sposoby na niepodjanie między posiłlkami:

1. Mycie zębów
2. picie herbaty zielonej, wody,
3. Wyjście z kuchni, pomieszczenia gdzie przygotwuje się jedzenie itp
4. Nie próbowanie pierwszego kęsa
5. jeżeli zdarza się wam kupować słodycze na mieście itp zachowania to nie noście ze sobą pieniędzy drobnych itp.
6. Przygotowany posilek i zaplanowany, że nie musze zastanawiaać się w sklepie przed pułka z drożdzówkami co mam kupić
7. picie koktajli białkowych na regulacje nadmiernego apetytu.
8. Co lepiej zadziała napis na lodówce " Nie podjadaj ! czy " Masz plan posiłków trzymaj sie go !
według psychologów lepiej podziała to drugie bo nie zawiera NIE
9. Jedzenie posiłków wartościowych , które długo trzymaja mnie sytą - warzywa strączkowe, kasze, ryz brązowy, mięso itp
10. Trzymanie sie na codzien godzin posiłków i raczej nie zmenianie żeby ogranizm sie przyzwyczaił do jakiś ram.

To moje a Wasze?
Obserwuj wątek
    • sylwia.ss Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 27.04.13, 04:46
      Zgadzam sie ze wszystkim co napisalas. Ja staram sie pic duzo wody i przede wszystkim nie dopuszczac do uczucia glodu. Jesli jemy regularnie i pijemy duuuzo wody, uczucie glodu sie nie pojawia:-) Jesli juz chce cos podjadac to owoce i warzywa, uwielbiam tez chipsy z jarmuza, ktore robie:-)
      Pozdrawiam Sylwia
      • mmsgallery Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 26.05.13, 20:29
        Sylwiu, śliczne masz fotki na blogu, mniam mniam.
    • 1yna-taka Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 26.05.13, 23:01
      Mi zawsze pomagała woda, zapijałam uczucie głodu, sięganie po przekąski, mała butelka wody jest zawsze przy mnie, schudłam już 6kg.
    • olcia.kaktus Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 27.05.13, 12:42
      Najskuteczniejsze u mnie:
      - picie wody
      - picie maślanki
      - przegryzka z marchewki
      - mąż na diecie, który bacznie patrzy co ja jem, plus współzawodnictwo w odchudzaniu
      - chrom (ale to sporo przed napadem głodu np gdy zjem coś po czym mi skoczy cukier)

Poza tym unikam wszystkiego, co powoduje napady głodu czyli skłonność do podjadania, teraz nie jem nic glutenowego - pomaga
      • aqua_woda Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 15.08.13, 06:37
        fajne sposoby , ja niestety jem za często albo za rzadko i dlatego znów musiałm siegnąc do internetu bo garść dobrych rad
        dzięki
    • naszedzieci-wroclaw Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 22.08.13, 11:46
      Najważniejsze jest wg mnie. duża ilość warzyw, regularne posiłki a w ostateczności orzechy czy migdały. Pomagają mi szczególnie w jedzeniu mniejszej ilości czekolady. Naprawdę polecam.

www.naszedzieci.wroclaw.pl
    • karola_rr Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 30.04.15, 13:21
      - sztywne trzymanie się godzin posiłków
      - dużo napojów, zwłaszcza wody
      - żucie gumy
      - żucie wykałaczek :)
    • ilona780 Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 02.03.16, 11:56
      Sposobem jaki nigdy mnie nie zawodzi jest zajęcie się po prostu czymś innym. Jeśli jeszcze nie przypada pora spozywania posiłku to po prostu staram się znaleźć sobie zajęcie. Czasem jest to jakiś ciekawey film, a czasem zabieram sie za sprzątanie. Najleoiej nie dopuszczać do uczucia głodu i tak zaplanować wszystkie posiłki w ciągu dnia aby ich kaloryczność starczała od jednego do drugiego posiłku. jeśli przyzwyczaimy organizm do konkretnych godzin jedzenia to nie będzie się dopominał pomiędzy tymi godzinami o dodatkowo jedzenie.
      • teklaz Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 31.03.16, 21:04
        W razie napadu głodu warto mieć przy sobie bakalie na przykład- to zdrowe zamienniki słodyczy. W cosdlazdrowia.pl jest ich sporo. Często tam zaglądam w poszukiwaniu nowych, zdrowych produktów, które staram się wprowadzać do diety.
    • kdubna Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 08.06.16, 00:52
      Picie w ogóle - nawet samej wody
      • kdubna Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 08.06.16, 00:53
        I jeszcze wysiłek fizyczny, to bardzo redukuje apetyt
    • djproti12 Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 23.06.18, 23:42
      Syty obiad, co w lecie jest kłopotliwe, bo nie mam apetytu na mięso... Wtedy ratują różne zupy: www.kenwoodworld.com/pl-pl/przepisy/przepisy/zupy-i-startery1
      nie mam zbytniej fantazji w kuchni, wolę zrealizowac czyjś pomysł :))
    • kociaczek456 Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 29.11.18, 09:27
      Ja raczej nie potrafię nie podjadać, ale staram się jeść lekkie przekąski.
    • karolllka Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 12.02.19, 09:05
      Planowanie posiłków i zrobienie ich wcześniej tak żeby nie dopuścić do uczucia głodu - to tak najbardziej. Poza tym też węglowodany złożone, dużo wody. Przy odwodnieniu rośnie apetyt na przekąski.
    • meg_95_05 Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 04.05.20, 14:22
      Zgadzam się z wcześniejszymi poradami. Od siebie dodałabym jeszcze zdrowe przekąski zamiast czekolady czy słonych chrupek. Ja korzystając z dehydratora suszę sobie owoce i warzywa na tak zwane zdrowe chipsy :) Polecam ten ze sklepu Ronic - dehydrator Zyle (typ VI). Ma aż 7 tacek więc można przygotować na raz duże ilości ;) Podsyłam link: sklep.ronic.pl/dehydratory/1253-dehydrator-typ-vi-az-7-tacek-4779025996389.html
    • olga_bien Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 20.06.20, 16:06
      Ja też mam problem z podjadaniem, szczególnie jak oglądam jakiś film o późnej porze to po prostu nie potrafię się powstrzymać przed lodami lub chipsami. Czasami do tego dochodzi piwko... A potem walka z kolejnymi kilogramami :/ Próbowałam już różnych sposobów, ale myślę, że najlepiej monitorować swoje nawyki i dawać sobie za nie nagrody, np. 5 dni bez podjadania, fastfoodów i słodyczy, a zaoszczędzone pieniądze mogę kupić sobie jakiś nowy ciuch albo pójść np. do kina. W moim przypadku to działa. Jak nic nie mogło pomóc, tak tą technikę mogę szczerze polecić każdemu. Druga sprawa, jeśli ktoś nie podjada dlatego bo ma taki nawyk i jest po prostu łakomczuchem, tylko nieświadomie zajada emocje :/ To też jest możliwe i jak sie okazuje bardzo często spotykane wśród osób otyłych. Ostatnio natrafiłam na ciekawy artykuł, nawiązujący właśnie do takiego zajadania stresu. Myślę, że może naświetlić sprawę wielu osobom i niejednego uchronić przed poważnymi konsekwencjami. Znajdziecie go pod tym linkiem lidiaiwanowska.com/co-ma-wspolnego-zla-dieta-ze-stresem/ Pzdr, Olga
    • greg-orwell Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 26.10.20, 09:16
      Porządny burger
    • ja-motylek Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 03.02.21, 13:40
      woda woda woda.... i odczekanie 5 minut ;)
    • feliks86 Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 04.10.21, 13:02
      Ja po prostu pije wodę. Jak mam ochotę na coś, to od razu sięgam po butelkę wody i w ten sposób zaspokajam głód :)
    • lenamagda11 Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 12.10.21, 09:04
      Ja jak mam na coś ochotę czekam 20 minut i zajmuję się czymś, żeby sprawdzić czy to tylko nuda, czy naprawdę mam ochotę
    • lusiaa13 Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 15.02.22, 01:36
      Zbilansowana dieta, która zapewnia odpowiednią ilość kalorii
    • nienachalna_z_urody Re: Co Wam pomaga NIE PODJADAĆ? 23.02.22, 13:25
      Postawiłam na koktajle. Między śniadaniem, a obiadem wypijam porcję koktajlu na bazie kolagenu. Najczęściej miksuję koktajl kolagenowy od Collibre (ma fajny cytrusowy smak, pasujący do reszty składników) z natką pietruszki, szpinakiem lub jarmużem i wypijam. Pyszna bomba witaminowa, super nawadnia i doskonale zabija łaknienie. Polecam gorąco.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka