Dodaj do ulubionych

Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci"

16.02.22, 11:26
next.gazeta.pl/next/7,151003,28118015,tsue-odrzucil-skarge-polski-ile-stracimy-jesli-unia-nie-przyzna.html#s=BoxMMt2
Jednoczesnie TK Julli Przylebskiej odroczyl zapowiedziana na dzisiaj rozprawe z powodztwa Ziobry. Rozprawe, od ktorej wyniku i tak NIC nie zalezy.

Obserwuj wątek
    • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 13:12
      maria421 napisała:

> next.gazeta.pl/next/7,151003,28118015,tsue-odrzucil-skarge-polski-ile-stracimy-jesli-unia-nie-przyzna.html#s=BoxMMt2
      > Jednoczesnie TK Julli Przylebskiej odroczyl zapowiedziana na dzisiaj rozprawe z
      > powodztwa Ziobry. Rozprawe, od ktorej wyniku i tak NIC nie zalezy.
      >
      >

Jednym słowem traktaty unijne są do podcierania tyłków , zatwiedzających te buble.
      Ma się zmienić władza - o co już się postarają, w osobie niejakiego Gonzalesa - i koniec. I będą pieniądze.
      Nie ma mowy aby kraje członkowskie posiadały prawicowe rządy, przeciwne federalizacji.
      Proste jak drut, bez polewania bzdetami pod szumną nazwą "praworządność".
    • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 13:23
      Odnosząc się do słów Tuska - gdzie ta kasą, którą miał załatwić, chwaląc się tym na prawo i lewo:))))

Palant.
    • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 13:25
      "Uruchomić mechanizm".
      Nie: skorzystać z konkretnego zapisu artykułu w traktacie.

Dla przypomnienia pamiętne słowa Niemry:

www.dw.com/pl/barley-uruchomi%C4%87-mechanizm-pieni%C4%85dze-za-praworz%C4%85dno%C5%9B%C4%87/a-60796973?maca=pol-rss-pol-all-1492-xml-mrss
      • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 13:37
        Astra, wiem ze uwazasz wszyscy sie myla, tylko PiS ma racje. Zawsze i wszedzie! :-)

To Tusk rzadzi ze mial zalatwic kase???

Co do zmiany wladzy- wladza, skladajaca sie z idiotow dla ktorych wlasne, chore wizje sa wazniejsze niz panstwo, powinna byc pogodniona tam gdzie pieprz rosnie. Raz na zawsze!

P.S. Widze ze cos Ci nerwy puscily :-)
        • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 14:26
          maria421 napisała:

> Astra, wiem ze uwazasz wszyscy sie myla, tylko PiS ma racje. Zawsze i wszedzie!
          > :-)

Mario Droga, wskaż mi punkt w Traktacie mówiący o wypłacie funduszy ( jakie tam fundusze, pożyczka!).
          Dziękuję z góry za odpowiedź, licząc na to że będziesz ścisle trzymać się tematu.
          >
          > To Tusk rzadzi ze mial zalatwic kase???

Przecież się tym chwalił!!!:))))
          >
          > Co do zmiany wladzy- wladza, skladajaca sie z idiotow dla ktorych wlasne, chore
          > wizje sa wazniejsze niz panstwo, powinna byc pogodniona tam gdzie pieprz rosn
          > ie. Raz na zawsze!

Wyborcy mogą to zrobić za pomocą kartki wyborczej, a nie jakiś Gonzales, z ramienia partii w PE.
          Won z Gonzalesem, persona non grata!
          Wynocha!
          >
          > P.S. Widze ze cos Ci nerwy puscily :-)
          • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 14:30

> maria421 napisała:
            >
            >
            > > P.S. Widze ze cos Ci nerwy puscily :-)

Nie wiem komu bardziej, Twoje "gdzie pieprz rośnie" też niczego sobie:)

• zbyfauch Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 15:57
            Aż musiałem speedyego wyguglać. Niech żyje! Każda pomoc w wypchaniu na wysypisko śmieci tej ponurej sekty jest cenna. :)
            • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 16:27
              Astra, ja Ci wielokrotnie tlumaczylam o co z ta praworzadnoscia chodzi, ale wszystkie moje tlumaczenia rozbily sie o beton. PiSowsko- SPowski beton, wiec nie bede ponownie jezyka po proznicy strzepic.

Tobie sie wydaje ze tylko ZP maja racje, a caly swiat sie myli, wiec pozostawie Cie w tej uludzie.

Poza tym, Ty jestes niedoinformowana nawet co do przekazu wladzy , ktora popierasz . Tutaj popatrz :

https://www.gov.pl/photo/e27d8bc9-2982-435b-a451-b82eab780a27

Szkoda tylko, ze konsekwencje tego glupiego uporu wladzy, ktora tak bardzo popierasz, odczuje wielu Polakow. Uprzedzajac Cie- przeciez nie ja.
              • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 18:12
                maria421 napisała:

> Astra, ja Ci wielokrotnie tlumaczylam o co z ta praworzadnoscia chodzi,

Czytałam czytałam, te same powtarzane bzdety , podobnie jak ta Niemra od zagłodzenia.

ale wsz
                > ystkie moje tlumaczenia rozbily sie o beton. PiSowsko- SPowski beton, wiec nie
                > bede ponownie jezyka po proznicy strzepic.
                >

No widzisz, tak to jest zapytać o konkretny artykuł w traktacie a już jest włączany zdarty longplay .

> Tobie sie wydaje ze tylko ZP maja racje,

Artykuł w traktacie!
                Trzymaj się tematu.

a caly swiat sie myli, wiec pozostawie
                > Cie w tej uludzie.

Nie żaden cały świat tylko grupa fagasow chcących urządzisz sobie federację w Europie z ze swoimi ludźmi na stanowiskach .

>
                >
                > Poza tym, Ty jestes niedoinformowana nawet co do przekazu wladzy , ktora popier
                > asz . Tutaj popatrz :

No i?
                Kasy nie dostaniemy ale spłacać z innymi krajami Polska będzie musiała. O ile będzie spłacać.
                Tego nie wiedziałas?
                Tobie to pasuje bo Niemiaszki ustawili się jak chcieli, włącznie z geszeftem z Putinem.
                >
                > https://www.gov.pl/photo/e27d8bc9-2982-435b-a451-b82eab780a27
                >
                >
                > Szkoda tylko, ze konsekwencje tego glupiego uporu wladzy, ktora tak bardzo popi
                > erasz, odczuje wielu Polakow. Uprzedzajac Cie- przeciez nie ja.
                >

Szkoda że nie potrafisz podać artykułu o który prosiłam.
                Nie da się, prawda?
                Zatkało jak zwykle.

• maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 18:37
                  Astra, szkoda ze nie potrafisz przeczytac ze zrozumieniem prostego przekazu KPRM, ale skoro tego nie potrafisz, to zapisow traktatowych tez nie zrozumiesz.
                  • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 20:55
                    maria421 napisała:

> Astra, szkoda ze nie potrafisz przeczytac ze zrozumieniem prostego przekazu KPR
                    > M, ale skoro tego nie potrafisz, to zapisow traktatowych tez nie zrozumiesz.

Nie ściemniaj, tylko podaj art.w traktacie dot.warunkowosci w wypłacie funduszy.
                    • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 08:36
                      astra18 napisał:

> Nie ściemniaj, tylko podaj art.w traktacie dot.warunkowosci w wypłacie funduszy

Podalam Ci orzeczenie TSUE, tak w calosci, jak i w skrocie z nim dyskutuj.

Ja na PiSi beton, ktory uwaza, ze mozna ulaskawic nawet niewinnego, nie bede tracic czasu.

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 09:34
                        maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                        >
                        > > Nie ściemniaj, tylko podaj art.w traktacie dot.warunkowosci w wypłacie fu
                        > nduszy
                        >
                        > Podalam Ci orzeczenie TSUE, tak w calosci, jak i w skrocie z nim dyskutuj.

Ale ja Ciebie pytam, podobno myślisz samodzielnie.

>
                        >
                        >
                        • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 09:51
                          astra18 napisał:

> Ale ja Ciebie pytam, podobno myślisz samodzielnie.

Jezeli nie pamietasz ze juz Ci to tlumaczylam, to zajrzyj do archiwum tego forum.

Zreszta, po co Ci moje tlumaczenia, skoro ich nie bierzesz pod uwage? Podyskutuj z TSUE. Potrafisz?
                          • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 10:23
                            maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                            >
                            > > Ale ja Ciebie pytam, podobno myślisz samodzielnie.
                            >
                            > Jezeli nie pamietasz ze juz Ci to tlumaczylam, to zajrzyj do archiwum tego foru
                            > m.

Krótka piłka: konkretny art. traktatu, w którym opisane są zasady wypłaty funduszy w zależności od oceny praworządności kraju członkowskiego.
                            Myśl samodzielnie!
                            >
                            > Zreszta, po co Ci moje tlumaczenia, skoro ich nie bierzesz pod uwage? Podyskutu
                            > j z TSUE. Potrafisz?

TSUE nie podał.
                            Dlatego Ciebie pytam:)
                            Ja wiem co jest napisane w uzasadnieniu.
                            Powinnam już jeść popcorn, ale nie przepadam.:))))
                            >
                            • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 11:37
                              Astra, uwazasz ze to jest tak smieszne ze az popcorn kupujesz? Idioci (nie patrioci), ktorych tak fanatycznie popierasz sprawili, ze Polska nie dostanie miliardow , a Ciebie to bawi???

Nie klam ze czytalas cale orzeczenie TSUE, bo gdybys czytala, to bys wiedziala do jakich artykulow ono sie odnosi i to bys kwestionowala.

Ale - jak widac- za wysokie progi. Zwoje zdolnosci ograniczaja sie do zadawania ciagle tych samych, glupich pytan.

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 11:48
                                maria421 napisała:

> Astra, uwazasz ze to jest tak smieszne ze az popcorn kupujesz?

Oczywiście, że tak.
                                Bo wiem, że tego nie znajdziesz;)))))

Idioci (nie pat
                                > rioci), ktorych tak fanatycznie popierasz sprawili, ze Polska nie dostanie mili
                                > ardow , a Ciebie to bawi???

Mnie bawi , że głupie lemingi wciskają drugim głupim lemingom mity o zapisach któych nie ma w traktatach.
                                I tym głupim drugim lemingom się wydaje, że ktoś w to uwierzy.
                                >
                                > Nie klam ze czytalas cale orzeczenie TSUE, bo gdybys czytala, to bys wiedziala
                                > do jakich artykulow ono sie odnosi i to bys kwestionowala.

To dlaczego Ty, czytająca źródła, nie podasz konkretnie tego artykułu???

>
                                > Ale - jak widac- za wysokie progi.

Nie nawijaj makaronu na uszy.

Zwoje zdolnosci ograniczaja sie do zadawania
                                > ciagle tych samych, glupich pytan.

Na głupie wpisy konkretne pytania, na które "łykacze" głupoty, wiadomo, nie znają odpowiedzi.
                                >
                                >
                                • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 12:15
                                  Astra, na te konkretne pytania juz Ci odpowiedzialam, znajdziesz je w archiwum forum, nie mam nic do dodania.

TSUE w swoim orzeczeniu wyjasnil to o wiele lepiej niz ja.
                                  Ja, w przeciwienstwie do "kumatych inaczej" , nie stawiam sie ponad TSUE.

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 12:16
                                    maria421 napisała:

> Astra, na te konkretne pytania juz Ci odpowiedzialam

Nie odpowiedziałaś. Brak art. z traktatu.

,
                                    • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 13:14
                                      Astra, znow upierasz sie przy klamstwie tak jak wtedy ze twierdzilas ze nie naswalas Wkkr "glupkiem"?

• maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 12:18
                                  Astra, taka jestes "madra", a nie potrafisz zapamietac moich odpowiedzi na Twoje pytania w tej kwestii, ani poszukac tego w archiwum forum?

Ja mam ta Ciebie odwalac robote?

Nie licz na to.
            • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 18:14
              zbyfauch napisał:

> Aż musiałem speedyego wyguglać. Niech żyje! Każda pomoc w wypchaniu na wysypisk
              > o śmieci tej ponurej sekty jest cenna. :)
              >
              Demokracja a'la Zbynio.
              • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 18:39
                astra18 napisał:

> Demokracja a'la Zbynio.

Ty w PRLu tez sprzeciwialas sie zagranicznej pomocy w obaleniu komunizmu? Jezeli nie, to pewno dlatego ze bylas wtedy za mloda.

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 20:57
                  maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                  >
                  > > Demokracja a'la Zbynio.
                  >
                  > Ty w PRLu tez sprzeciwialas sie zagranicznej pomocy w obaleniu komunizmu?

Żadna zagraniczna pomoc się do tego nie przyczyniła.
                  Poza tym pomylily Ci czasy.

Jezel
                  > i nie, to pewno dlatego ze bylas wtedy za mloda.
                  >

A Ty skąd możesz o tym wiedzieć????
                  Byłaś tu czy już TAM?:?
                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 08:39
                    astra18 napisał:

> Żadna zagraniczna pomoc się do tego nie przyczyniła.
                    > Poza tym pomylily Ci czasy.

Mam rozumiec ze Kaczynscy sami obalili komunizm? Skoro Walesa nie obalil, Jan Pawel II nie pomogl, Reagan nie pomogl, to sami Kaczynscy dokonali obalenia komunizmu? :-)))

> A Ty skąd możesz o tym wiedzieć????
                    > Byłaś tu czy już TAM?:?

Wiem bo bylam wtedy w Polsce. Zaspokoilo to Twoja ciekawosc?
                    • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 09:37
                      maria421 napisała:

> Mam rozumiec ze Kaczynscy sami obalili komunizm?

A czy ja gdzieś napisałam "Kaczyńscy" czy znowu dopadła codzienna fobia?

Skoro Walesa nie obalil, Jan
                      > Pawel II nie pomogl, Reagan nie pomogl, to sami Kaczynscy dokonali obalenia kom
                      > unizmu? :-)))

Dyskutujesz z własnymi projekcjami?
                      Pisałam o zagranicznych wpływach na obalenie komunizmu.
                      >
                      >
                      >
                      > Wiem bo bylam wtedy w Polsce. Zaspokoilo to Twoja ciekawosc?

O ile pamiętam już Cię tu nie było. Mnie to nie ciekawi. Nie pochlebiaj sobie.
                      • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 09:43
                        astra18 napisał:

> czy ja gdzieś napisałam "Kaczyńscy" czy znowu dopadła codzienna fobia?

Odmawiasz JPII zaslug w obaleniu komunizmu?

> Dyskutujesz z własnymi projekcjami?
                        > Pisałam o zagranicznych wpływach na obalenie komunizmu.

JPII byl wtedy za granica.

> O ile pamiętam już Cię tu nie było. Mnie to nie ciekawi. Nie pochlebiaj sobie.

Zle pamietasz.
                        • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 10:28
                          maria421 napisała:

>

>
                          > Odmawiasz JPII zaslug w obaleniu komunizmu?

A to była "zagraniczna pomoc"?:))) No nie rozbawiaj mnie:)))
                          >
                          >
                          >

>
                          > > O ile pamiętam już Cię tu nie było. Mnie to nie ciekawi. Nie pochlebiaj s
                          > obie.
                          >
                          > Zle pamietasz.

A tak mi się wydawało, że przysyłałas wtedy mąkę i cukier, i to był Twój zagraniczny wkład w obalaniu komunizmu w Polsce:)))
                          Uprzedzam: METAFORA.
                          • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 11:27
                            Astra, Ty dla celow tej rozmowy jestes gotowa umniejszyc zaslug Watykanu (a to chyba jest zagranica?) w obeleniu komunizmu w Polsce?

Naprawde?

Maki i cukru nie wysylalam, ale wiele innych rzeczy tak, glownie lekarstwa.
                            • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 11:50
                              maria421 napisała:

> Astra, Ty dla celow tej rozmowy jestes gotowa umniejszyc zaslug Watykanu (a to
                              > chyba jest zagranica?) w obeleniu komunizmu w Polsce?
                              >
                              > Naprawde?

A co Ty tak po "honorze" znowu zapodajesz?:)
                              To nie były zasługi Watykanu. Może już nie pamiętasz?
                              >
                              >
                              • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 12:12
                                astra18 napisał:

> A co Ty tak po "honorze" znowu zapodajesz?:)
                                > To nie były zasługi Watykanu. Może już nie pamiętasz?

Nie??? To kto wtedy siedzial na Tronie Piotrowym jezeli nie JPII?

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 12:18
                                  maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                  >
                                  > > A co Ty tak po "honorze" znowu zapodajesz?:)
                                  > > To nie były zasługi Watykanu. Może już nie pamiętasz?
                                  >
                                  > Nie??? To kto wtedy siedzial na Tronie Piotrowym jezeli nie JPII?

Owszem. Nie działął jednak jako namiestnik tylko rodak Karol Wojtyła, rozpoczynając ten proces znacznie wcześniej zanim został Papieżem.
                                  >
                                  >
                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 13:12
                                    astra18 napisał:

> > Nie??? To kto wtedy siedzial na Tronie Piotrowym jezeli nie JPII?
                                    >
                                    > Owszem. Nie działął jednak jako namiestnik tylko rodak Karol Wojtyła, rozpoczyn
                                    > ając ten proces znacznie wcześniej zanim został Papieżem.

Od 1978 dzialal jako Papiez Jan Pawel II, zarzadzajacy Watykanem i calym kosciolem katolickim na swiecie.

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 13:22
                                      maria421 napisała:

> Od 1978 dzialal jako Papiez Jan Pawel II, zarzadzajacy Watykanem i calym koscio
                                      > lem katolickim na swiecie.

Ameryki nie odkryłaś. Wyraźnie piszę o czasach Karola Wojtyły.
                                      >
                                      • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 15:18
                                        astra18 napisał:

> Ameryki nie odkryłaś. Wyraźnie piszę o czasach Karola Wojtyły.

Do 1978 komunizm nie upadl.

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 18:25
                                          maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                          >
                                          > > Ameryki nie odkryłaś. Wyraźnie piszę o czasach Karola Wojtyły.
                                          >
                                          > Do 1978 komunizm nie upadl.

Sam sobie 04.06.1989 roku nie upadł .
                                          Długa droga wiodła do tego momentu.
                                          I nie porównuj tego co gada jakiś Gonzales , z czasami ciężkiej komuny w Polsce.
                                          On sobie przyjedzie i pomoże polskiemu społeczeństwu zmienic władze
                                          Demokrata psia mać.
                                          >
                                          • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 19:45
                                            astra18 napisał:

> Sam sobie 04.06.1989 roku nie upadł .
                                            > Długa droga wiodła do tego momentu.
                                            > I nie porównuj tego co gada jakiś Gonzales , z czasami ciężkiej komuny w Polsce
                                            > .
                                            > On sobie przyjedzie i pomoże polskiemu społeczeństwu zmienic władze
                                            > Demokrata psia mać.
                                            > >

Ja porownuje Twoja reakcje na Gonzalesa do realcji PRLowskich propagandowych aparatczykow . Taka sama.
                                            • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 20:59
                                              maria421 napisała:

> > >
                                              >
                                              > Ja porownuje Twoja reakcje na Gonzalesa do realcji PRLowskich propagandowych ap
                                              > aratczykow . Taka sama.

A jak się zmienia władza w kraju demokratycznym? Więc porównanie do bani.
                                              • ja.nusz Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 22:09
                                                Astra jakąś kobietę nazywa tu namiętnie Niemrą.
                                                Czy odpowiednikem na Astrę to byłoby np.
                                                „Ein dummes Polackenweib“?
                                              • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 20.02.22, 15:29
                                                astra18 napisał:

> A jak się zmienia władza w kraju demokratycznym? Więc porównanie do bani.

Urazilo Cie to, ze Ci wytknelam ze nyslisz jak komuchy w PRLu?
                                                • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 20.02.22, 16:54
                                                  maria421 napisała:

>
                                                  > Urazilo Cie to, ze Ci wytknelam ze nyslisz jak komuchy w PRLu?

Raczej rozbawiło, bo to jest kalka z wypowiedzi peowcow w programach telewizyjnych i prasowych:)
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 09:22
                                                    astra18 napisał:

> Raczej rozbawiło, bo to jest kalka z wypowiedzi peowcow w programach telewizyjn
                                                    > ych i prasowych:)

Ty sama jestes jedna wielka kalka wypowiedzi PiSu :-)
                                                • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 09:57
                                                  maria421 napisała:

>
                                                  > Urazilo Cie to, ze Ci wytknelam ze nyslisz jak komuchy w PRLu?

Ja nie zachwycałam się felietonami z Polityki, ani tymi którzy pisali:

"„Zgadzam się z Urbanem, że wiarygodność pewnych ludzi, a także prasy po 13 grudnia wymagała, aby część aktywu odeszła, aby ludzie najbardziej krótkowzroczni i zacietrzewieni, którzy utracili poczucie rzeczywistości i stracili tę niezbędną dla dziennikarza kwalifikację, usunęli się, niekoniecznie na zawsze, ale przynajmniej na czas otrzeźwienia i kaca. Słowem – problem polityczno-kadrowy w dziennikarstwie istniał. Ani Urban, ani weryfikanci go nie wymyślili”.

Więc w pierwszej kolejności wskaż paluszkiem na siebie - w lustrze - jako zwolennik i piewca komuszej narracji.
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 10:07
                                                    O! Astra w zastepstwie Jurasa z Berlina bedzie teraz walic w Polityke bo znalazla jeden cytat z Passenta! :-)

Astra tez woli Gazete Polska albo wSieci, bo to odpowiada Astry poziomowi :-)

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 10:20
                                                    maria421 napisała:

> O! Astra w zastepstwie Jurasa z Berlina bedzie teraz walic w Polityke

A co mi tam Polityka.
                                                    Tego komuszego szmatławca po prostu nie bierze się do ręki.

bo znalaz
                                                    > la jeden cytat z Passenta! :-)

A co, przecież to była tuba tamtejszej władzy - komunistów!!, a dziennikarze pisali i popierali m,in. stan wojenny.
                                                    A Ty się zaczytywałaś.
                                                    >
                                                    > Astra tez woli Gazete Polska albo wSieci, bo to odpowiada Astry poziomowi :-)

Nigdy nie pisałam co wolę , nie mówiąc o prenumeratach, co to niektórzy sobie robili i robią, a teraz dostęp wykupują:)

Co, znowu zatkało?
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 10:31
                                                    Astra, nie musisz pisac o tym co wolisz- to widac z tego co piszesz :-) Ty wolisz prosty przekaz PiSiej propagandy, bo do tego zeby cenic kogos nawet jak sie z nim nie zawsze zgadzasz, nie doroslas.

Ty nie doroslas do tego, ze mozna czytac jednoczesnie i Polityke i Kulture . Passenta i Stomme tak jak Giedroycia i Herlinga-Grudzinskiego.

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 10:37
                                                    maria421 napisała:

> Astra, nie musisz pisac o tym co wolisz- to widac z tego co piszesz :-) Ty woli
                                                    > sz prosty przekaz PiSiej propagandy, bo do tego zeby cenic kogos nawet jak sie
                                                    > z nim nie zawsze zgadzasz, nie doroslas.

Tak własnie kończy dyskusja z Tobą na argumenty:))
                                                    Typowe.
                                                    >
                                                    > Ty nie doroslas do tego, ze mozna czytac jednoczesnie i Polityke i Kulture .

Chwalić się prenumeratą, czyli wrzucić w tzw. ulubione czytadło, treści, które pochwalały komunistyczny reżim, i mieć szczególną atencję dla piewcy tamtych czasów, i czuć się z tego powodu "dorosłą" , a komuś innemu zarzucać posługiwanie się "mową komunistycznych aparatczyków", no to jest po prostu rozdwojenie jaźni,

>
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 11:02
                                                    Astra, gdzie ja sie "chwalilam" prenumerata Polityki?

Poza tym, argumentami mozna odpowiadac na argumenty a nie na glupie zaczepki.

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 11:10
                                                    maria421 napisała:

> Astra, gdzie ja sie "chwalilam" prenumerata Polityki?

Sprecyzuj o co ci chodzi - o chwalenie się czy prenumeratę?
                                                    Bo to, że pisałaś , że specjalnie sćiągałaś tygodnik z Polski, to chyba mamy ustalone?

>
                                                    > Poza tym, argumentami mozna odpowiadac na argumenty a nie na glupie zaczepki.

Własnie to był ŻELAZNY argument.
                                                    Mnie zarzucasz "mowę aparatczyków komunistycznych", sama pisząc o swoim zainteresowaniu tygodnikiem Polityka i jego dziennikarzami z których jeden jawnie popierał stan wojenny.
                                                    Zrozumiałaś już wymowę mojego argumentu? Stopa nie boli od strzału?
                                                    >
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 11:16
                                                    astra18 napisał:

> maria421 napisała:
                                                    >
                                                    > > Astra, gdzie ja sie "chwalilam" prenumerata Polityki?
                                                    >
                                                    > Sprecyzuj o co ci chodzi - o chwalenie się czy prenumeratę?
                                                    > Bo to, że pisałaś , że specjalnie sćiągałaś tygodnik z Polski, to chyba mamy us
                                                    > talone?

Ktos, kto potrafi czytac ze zrozumieniem i widzi slowo wziete w cudzyslow, rozumie ze chodzilo mi o chwalenie sie.

> Własnie to był ŻELAZNY argument.
                                                    > Mnie zarzucasz "mowę aparatczyków komunistycznych", sama pisząc o swoim zainter
                                                    > esowaniu tygodnikiem Polityka i jego dziennikarzami z których jeden jawnie popi
                                                    > erał stan wojenny.
                                                    > Zrozumiałaś już wymowę mojego argumentu? Stopa nie boli od strzału?

Potwierdzasz ze do Ciebie NIE DOCIERA, ze mozna szanowac kogoc POMIMO tego, ze nie zawsze sie z nim zgadzasz.
                                                    Ale fanatycy tak wlasnie maja.
                                                  • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 11:22
                                                    maria421 napisała:

> Ktos, kto potrafi czytac ze zrozumieniem i widzi slowo wziete w cudzyslow, rozu
                                                    > mie ze chodzilo mi o chwalenie sie.

Najpierw zajmij się składnią a potem wytykaj komuś błędy.
                                                    >

>
                                                    > Potwierdzasz ze do Ciebie NIE DOCIERA, ze mozna szanowac kogoc POMIMO tego, ze
                                                    > nie zawsze sie z nim zgadzasz.

A Ty potwierdzasz, że nie rozumiesz słowa pisanego po polsku.
                                                    Wyraźnie napisałam o co chodzi, o zarzucanie komuś narracji a`la apartczyk PRL, samej zaczytując się w Polityce, będącej tubą propagandową tamtego systemu.
                                                    Dotarło już czy nie?

I trzymaj się tematu bo w swojej bezradności jak zwykle włączasz katarynkę.
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 11:25
                                                    Astra, przeciez ja na temat Passenta zalozylam osobny watek, Ty go tutaj przywloklas, a teraz, jak zwykle po kretacku, zarzucasz ze to ja zmieniam temat :-)

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 11:30
                                                    maria421 napisała:

> Astra, przeciez ja na temat Passenta zalozylam osobny watek, Ty go tutaj przywl
                                                    > oklas

.. bo mój argument akurat potrzebował wskazania na Twoje upodobania, a to dotyczyło zarzutu jakim mnie obdarowałaś.

, a teraz, jak zwykle po kretacku, zarzucasz ze to ja zmieniam temat :-)

Nie napisałam że "zmieniasz temat" tylko nie w temacie. A to czyni różnicę.
                                                    Więc nie kręć, nie manipuluj, nie kłam.
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 11:35
                                                    Astra, po kretacku bedzie teraz udowadniac, ze "nie w temacie" znaczy cos innego od "zmiany tematu" :-)

Co do klamstwa, to TWOJE, Astro, zostalo tutaj udowodnione.

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 11:45
                                                    maria421 napisała:

> Astra, po kretacku bedzie teraz udowadniac,

Znowu ta sama śpiewka "po krętacku, krętaczko"? Nie znudziło Ci się?
                                                    Znowu zapędziłąm Cię w kozi róg?

>
                                                    > Co do klamstwa, to TWOJE, Astro, zostalo tutaj udowodnione.

Niczego nie udowodniłaś. Wręcz przeciwnie.
                                                    A nawet więcej - pokazałaś swoją stronniczość, a nie przestrzeganie "netykiety". Więc lepiej już nie próbuj więcej wchodzić w ten temat.
                                                    I nie posłuże się Twoim argumentem odnośnie "podzielania zdania":))Hłe hłe...
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 12:13
                                                    Astra, udowodnilam Ci KLAMSTWO. Kazda porzadna osoba by sie zawstydzila, ale nie Ty.
                                                    Ty brniesz dalej w klamstwo i kertactwo.

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 12:22
                                                    maria421 napisała:

> Astra, udowodnilam Ci KLAMSTWO.

Znowu zaczynasz?

Kazda porzadna osoba by sie zawstydzila,

Jakaś "nieporządna" potwierdza moje zdanie:)) Żeby nie było - wg Twojego, często stosowanego argumentu:)))

ale ni
                                                    > e Ty.
                                                    > Ty brniesz dalej w klamstwo i kertactwo.

W jakie kłamstwo brnę???
                                                    Znowu Ci brakuje argumentów??????
                                                    Zabolało?????Pochwała , z Twojej strony, środowiska akceptującego stan wojenny... zabolało?????

>
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 13:23
                                                    Astra, specjalnie dla Ciebie, jeszcze raz :

Astra 25.06.19 do Wkkr :

> Możesz mi skoczyć albo i co innego. Dopóki nie przeczytasz ze zrozumieniem d
                                                    > la mnie głupkiem pozostaniesz. Bingo?:)

Astra 27.01.22

> Bo też nigdy Abstrakta nie wyzwalam od glupkow.

Kazda porzadna osoba by sie zawstydzila.

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 13:30
                                                    maria421 napisała:

> Astra, specjalnie dla Ciebie, jeszcze raz :
                                                    >
                                                    > [i]Astra 25.06.19 do Wkkr :
                                                    >
                                                    > > Możesz mi skoczyć albo i co innego. Dopóki nie przeczytasz ze zrozumienie
                                                    > m d
                                                    > > la mnie głupkiem pozostaniesz. Bingo?:)

Możesz się już nie ośmieszac????
                                                    >
                                                    >
                                                    Wstyd patrzeć na taki Twój upadek...
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 13:34
                                                    Astra, to TY sie osmieszylas tym, ze szlas w zaparte i klamalas. Pewnie myslalas, ze nie bede szukac Twoich wypowiedzi w archiwum.

Chcesz dalej sie osmieszac? Prosze bardzo :-)
                                                  • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 13:46
                                                    maria421 napisała:

> Astra, to TY sie osmieszylas tym, ze szlas w zaparte i klamalas. Pewnie myslala
                                                    > s, ze nie bede szukac Twoich wypowiedzi w archiwum.

>Jak chcesz udawać Ulę z 2b to sobie udawaj.

> Chcesz dalej sie osmieszac? Prosze bardzo :-)

Już bardziej jak Ty nie można ,więc spoko, nie martwię się.

• maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 14:04
                                                    astra18 napisał:

> >Jak chcesz udawać Ulę z 2b to sobie udawaj.
                                                    >
                                                    > > Chcesz dalej sie osmieszac? Prosze bardzo :-)
                                                    >
                                                    > Już bardziej jak Ty nie można ,więc spoko, nie martwię się.

Ja sie osmieszylam dowodzac Ci ze klamalas?

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 14:09
                                                    maria421 napisała:

> Ja sie osmieszylam dowodzac Ci ze klamalas?

Niczego nie udowodniłaś, Ulo z 2b.

>
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 16:00
                                                    astra18 napisał:

> maria421 napisała:
                                                    >
                                                    >
                                                    > > Ja sie osmieszylam dowodzac Ci ze klamalas?
                                                    >
                                                    > Niczego nie udowodniłaś, Ulo z 2b.

Udowodnilam ze KLAMALAS.

A teraz znow KLAMIESZ
                                                  • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 16:08
                                                    maria421 napisała:

> >
                                                    >
                                                    > Udowodnilam ze KLAMALAS.
                                                    >
                                                    Nie Żabciu, osmieszylas się.
                                                    Tylko tyle i aż tyle:)

• maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 16:11
                                                    astra18 napisał:

> Nie Żabciu, osmieszylas się.
                                                    > Tylko tyle i aż tyle:)

Ze Ci udowodnilam klamstwo???

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 16:38
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > Nie Żabciu, osmieszylas się.
                                                    > > Tylko tyle i aż tyle:)
                                                    >
                                                    > Ze Ci udowodnilam klamstwo???
                                                    >
                                                    >
                                                    Niczego nie udowodniłas. Właśnie tyle i aż tyle:)
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 16:46
                                                    astra18 napisał:

> Niczego nie udowodniłas. Właśnie tyle i aż tyle:)

Znow klamiesz.
                                                  • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 16:53
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > Niczego nie udowodniłas. Właśnie tyle i aż tyle:)
                                                    >
                                                    > Znow klamiesz.

Znów, to ci się płyta zacięła .

• maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 17:06
                                                    astra18 napisał:

> > Znow klamiesz.
                                                    >
                                                    > Znów, to ci się płyta zacięła .

Bede powtarzala ze klamalas, bo mam na to dowod.

• maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 13:32
                                                    astra18 napisał:

> Zabolało?????Pochwała , z Twojej strony, środowiska akceptującego stan wojenny.
                                                    > .. zabolało?????

Akcepracja to tez "pogodzenie sie z czyms , czego nie mozna zmienic", w tym sensie przeogromna wiekszosc Polakow pogodzila sie ze stanem wojennym.
                                                    Przyklad- ja akceptuje rzady PiS, ale Ty je aprobujesz. Pomimo tego ze aprobujesz PiS to jezeli tu kiedys czyms mardym zablysniesz, to Cie pochwale.

.

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 13:52
                                                    maria421 napisała:

>
                                                    > Akcepracja to tez "pogodzenie sie z czyms , czego nie mozna zmienic",

Nie wszyscy urządzali się wygodnie w systemie.
                                                    Nie wszyscy też donosili na kolegów.
                                                    Idąc Twoim tokiem rozumowania - należy przyjąć i propagować zło bo i tak nic się nie zmieni. Niezły objaw koniunkturalizmu.

w tym sen
                                                    > sie przeogromna wiekszosc Polakow pogodzila sie ze stanem wojennym.

A skąd masz takie dane dotyczące tej skali????Chyba z sufitu.

> Przyklad- ja akceptuje rzady PiS, ale Ty je aprobujesz.

A co Ty masz do zaakceptowania, nie mieszkając w Polsce?????Bez złośliwości.

Pomimo tego ze aprobuje
                                                    > sz PiS to jezeli tu kiedys czyms mardym zablysniesz, to Cie pochwale.
                                                    >
                                                    Chyba sobie za bardzo pochlebiasz, nie czekam z utęsknieniem na Twoje pochwały.
                                                    Na niczyje. Już Ci to dawno pisałam. Mam swoje poglądy BEZ WZGLĘDU na ilość przeciwnych.
                                                    >
                                                    >
                                                    > .
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 14:01
                                                    astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > Nie wszyscy urządzali się wygodnie w systemie.

Teraz tez nie wszyscy urzadzaja sie wygodnie w PiSizmie

> Nie wszyscy też donosili na kolegów.

Teraz tez nie wszyscy podsluchiwali :-)

> Idąc Twoim tokiem rozumowania - należy przyjąć i propagować zło bo i tak nic si
                                                    > ę nie zmieni. Niezły objaw koniunkturalizmu.

Zadaj sobie to pytanie sama sobie, bo przeciez popierasz zlo.

> A skąd masz takie dane dotyczące tej skali????Chyba z sufitu.

Masz inne? To podaj.

> A co Ty masz do zaakceptowania, nie mieszkając w Polsce?????Bez złośliwości.

Mam nadal prawa wyborcze. Chcesz mnie ich pozbawic?

> Chyba sobie za bardzo pochlebiasz, nie czekam z utęsknieniem na Twoje pochwały.

Jezeli Cie pochwale, to nie dlatego ze czekasz na moje pochwaly.

> Na niczyje. Już Ci to dawno pisałam. Mam swoje poglądy BEZ WZGLĘDU na ilość prz
                                                    > eciwnych.

Twoje poglady sa kalka PiSowskich :-)

> >
                                                    > > .
                                                    > >
                                                  • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 14:17
                                                    maria421 napisała:

> Teraz tez nie wszyscy urzadzaja sie wygodnie w PiSizmie

Rzeczywiście, straszne i porówywalne to czasy do minionych, więzienia, cenzura, jedna telewizja, zabójstwa.
                                                    >
                                                    >

>
                                                    >
                                                    > Zadaj sobie to pytanie sama sobie, bo przeciez popierasz zlo.

Co Ty nie powiesz, a przed 2015 rokiem niektórzy, w tym i Ty , popierałaś zło....
                                                    Nie, to się nazywa demokracja i system wyboru za pomocą kartki, wrzucanej do urny wyborczej.
                                                    >

>
                                                    > Masz inne? To podaj.

Biorąc pod uwagę działąlność opozycji, to chyba nie większość. W każdym razie zmyślać, tak jak Ty , nie zamierzam.
                                                    >

>
                                                    > Mam nadal prawa wyborcze. Chcesz mnie ich pozbawic?

Nie. Ale nie masz ŻADNEGO realnego wkładu w życie codzienne w Polsce. Żadnych skłądek, podatków, tylko taki symboliczny akt przynależności do dawnego rodzimego kraju.
                                                    >

>
                                                    > Jezeli Cie pochwale, to nie dlatego ze czekasz na moje pochwaly.

Nie baw się w nauczycielkę.
                                                    >
                                                    >
                                                    > Twoje poglady sa kalka PiSowskich :-)

A Twoje peowskich, toczka w toczkę.. No!
                                                    >
                                                    > > >
                                                    > > > .
                                                    > > >
                                                  • ja.nusz Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 15:54
                                                    Astra grzeszy dzisiaj permanentnie przeciw 3. przykazaniu.
                                                    Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego.
                                                    Jej knajacki żargon jest niestrawny🤮
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 16:10
                                                    astra18 napisał:

> Rzeczywiście, straszne i porówywalne to czasy do minionych, więzienia, cenzura,
                                                    > jedna telewizja, zabójstwa.

Obawiam sie, ze gdyby PiS zaczal internowac przeciwnikow, tez bys nie protestowala.

> Co Ty nie powiesz, a przed 2015 rokiem niektórzy, w tym i Ty , popierałaś zło..

Jedyne zlo ktore Ty potrafisz wymienic to bylo to ze Cie "okradziono z OFE" :-)

> Nie, to się nazywa demokracja i system wyboru za pomocą kartki, wrzucanej do ur
                                                    > ny wyborczej.

Putin i Erdogan tez doszli do wladzy w drodze wyborow.

> Biorąc pod uwagę działąlność opozycji, to chyba nie większość. W każdym razie z
                                                    > myślać, tak jak Ty , nie zamierzam.

Ty raczej malo wiesz o tamtych czasach.

> Nie. Ale nie masz ŻADNEGO realnego wkładu w życie codzienne w Polsce. Żadnych s
                                                    > kłądek, podatków, tylko taki symboliczny akt przynależności do dawnego rodzimeg
                                                    > o kraju.

Taki "symboliczny akt przynaleznosci" , ktorego nigdy nie chcialam sie pozbyc. I co tereza ze mna zrobisz? :-)

> Nie baw się w nauczycielkę.

Nie jest moim celem edukowanie Cie.

> A Twoje peowskich, toczka w toczkę.. No!

Ale to PiS rzadzi, nie PO.

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 16:47
                                                    maria421 napisała:

>
                                                    >
                                                    > Obawiam sie, ze gdyby PiS zaczal internowac przeciwnikow, tez bys nie protestow
                                                    > ala.

O właśnie, "gdyby". Ale tego nie robi.

>
                                                    > Jedyne zlo ktore Ty potrafisz wymienic to bylo to ze Cie "okradziono z OFE" :-
                                                    > )

Ty nie potrafisz żadnego wymienić bo niby skąd miałabyś wiedzieć. Siedząc przed okienkiem?:)
                                                    >

>
                                                    > Putin i Erdogan tez doszli do wladzy w drodze wyborow.

I Macron, i Merkel, i ten z Kanady, co to wysłał policję konna na demonstrantów, w wyniku tego działania stratowano ludzi, jedna osoba zginęła...
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                    > Ty raczej malo wiesz o tamtych czasach.

Mało wiesz o mnie więc się nie rozpędzaj.
                                                    I ja TU jestem.
                                                    >

>
                                                    > Taki "symboliczny akt przynaleznosci" , ktorego nigdy nie chcialam sie pozbyc.
                                                    > I co tereza ze mna zrobisz? :-)

Nic, trochę się posmieje z tej Twojej "wiedzy " na temat realnego życia w Polsce:)
                                                    >

>

>
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 17:05
                                                    astra18 napisał:

> O właśnie, "gdyby". Ale tego nie robi.

Nie internuje, uzywa innych metod, np. wsadzanie posla opozycji na miesiace do aresztu, aresztowanie znanego adwokata przez CBA, wymyslanie zarzutow.

> Ty nie potrafisz żadnego wymienić bo niby skąd miałabyś wiedzieć. Siedząc przed
                                                    > okienkiem?:)

Jak nie wiesz co powiedziec, to zawsze mowisz ze ja nie wiem , bo nie mieszkam w Polsce. A ja Ci, jak zwykle, odpowiem ze nie jestes jedyna osoba ktora mieszka w Polsce .

> I Macron, i Merkel, i ten z Kanady, co to wysłał policję konna na demonstrantów
                                                    > , w wyniku tego działania stratowano ludzi, jedna osoba zginęła...

Ale nikt z nich nie uzyl demokratycznego dojscia do wladzy do rujnowania demokracji jak PiS.

> Mało wiesz o mnie więc się nie rozpędzaj.

Wiem ile wystarczy. Wiecej nie potrzebuje.

> I ja TU jestem.

Nie jestes jedyna osoba ktora mieszka w Polsce.

> Nic, trochę się posmieje z tej Twojej "wiedzy " na temat realnego życia w Polsc
                                                    > e:)

Ty uwazasz sie za alfe i omege wiedzy o zycia w Polsce? Sama jedna tam mieszkasz? :-)
                                                  • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 21.02.22, 20:36
                                                    maria421 napisała:

>
                                                    >
                                                    > Nie internuje, uzywa innych metod, np. wsadzanie posla opozycji na miesiace do
                                                    > aresztu,

PiS nie wsadza do aresztu , robi to sąd.

aresztowanie znanego adwokata przez CBA, wymyslanie zarzutow.

CBA nie aresztuje.
                                                    Jeszcze mogę w czymś pomóc?
                                                    >
                                                    > Jak nie wiesz co powiedziec, to zawsze mowisz ze ja nie wiem , bo nie mieszkam
                                                    > w Polsce. A ja Ci, jak zwykle, odpowiem ze nie jestes jedyna osoba ktora mieszk
                                                    > a w Polsce .

Ale nie Ty, więc brak Ci subiektywnej oceny, opierasz ja na odczuciach innych.

> Ale nikt z nich nie uzyl demokratycznego dojscia do wladzy do rujnowania demokr
                                                    > acji jak PiS.

Demokracja ma się całkiem nieźle.

>
                                                    > > Mało wiesz o mnie więc się nie rozpędzaj.
                                                    >
                                                    > Wiem ile wystarczy.

Przecież pisze że NIC nie wiesz, więc nie upieraj się wypisując głupoty.

>
                                                    >
                                                    >
                                                    > > Nic, trochę się posmieje z tej Twojej "wiedzy " na temat realnego życia w
                                                    > Polsc
                                                    > > e:)
                                                    >
                                                    > Ty uwazasz sie za alfe i omege wiedzy o zycia w Polsce? Sama jedna tam mieszkas
                                                    > z? :-)

Ale nie Ty.

>
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 22.02.22, 09:05
                                                    astra18 napisał:

> PiS nie wsadza do aresztu , robi to sąd.

Moj blad- Prokuratuta jest w lapskach Ziobry, a Ziobro to SP, koalicjant PiSu, ale nie PiS.
                                                    Sad zatwierdza areszt tymczasowy na wniosek prokuratury, wiec to prokuratura wsadza.

> CBA nie aresztuje.
                                                    > Jeszcze mogę w czymś pomóc?

CBA "zatrzymuje", nie aresztuje, tak? :-)

> Ale nie Ty, więc brak Ci subiektywnej oceny, opierasz ja na odczuciach innych.

A dlaczego mialabym sie opierac akurat na Twojej subiektywnej ocenie?

> Demokracja ma się całkiem nieźle.

Wielu Rosjan tez tak o wlasnym kraju twierdzi. Przeciez tam tez sa wybory :-)

> Przecież pisze że NIC nie wiesz, więc nie upieraj się wypisując głupoty.

Wnioskuje z tego co tu piszesz.

> Ale nie Ty.

Powiedz mi, Astra, dlaczego akurat od Ciebie mialabym czerpac wiadomosci na temat Polski?

Co TY akurat mozesz mi wiecej powiedziec niz cala rzesza innych moich krewnych i znajomych?
                                                  • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 22.02.22, 09:15
                                                    maria421 napisała:

>
                                                    > Moj blad- Prokuratuta jest w lapskach Ziobry, a Ziobro to SP, koalicjant PiSu,
                                                    > ale nie PiS.

Nie, to sąd wydaje zgodę na areszt.
                                                    Długa droga przed Tobą, ale nie trać nadziei:)

> Sad zatwierdza areszt tymczasowy na wniosek prokuratury, wiec to prokuratura ws
                                                    > adza.

Jesli sąd nie zatwierdzi to prokuratura nie wsadzi. Proste.
                                                    No ale kontynuuj wychodzenie z tej wtopy...zabawne to nawet:))))
                                                    >

>
                                                    > CBA "zatrzymuje", nie aresztuje, tak? :-)

Tak, zatrzymuje. Areszt to za zgodą sądu.
                                                    Jeszcze coś podpowiedzieć?:)

>
                                                    > A dlaczego mialabym sie opierac akurat na Twojej subiektywnej ocenie?

A napisałam że mojej???? Zacytuj.:)

>

> Wnioskuje z tego co tu piszesz.

A jaki fragment mojej wypowiedzi świadczy o tym że nic nie wiem o "tamtych" czasach??
                                                    Ciekawie się zapowiada:))))
                                                    >

> Powiedz mi, Astra, dlaczego akurat od Ciebie mialabym czerpac wiadomosci na tem
                                                    > at Polski?

Nigdzie nie napisałam że masz ode mnie czerpać wiadomości:)))
                                                    Chyba popcorn czas wyciągnąć:))))
                                                    >
                                                    > Co TY akurat mozesz mi wiecej powiedziec niz cala rzesza innych moich krewnych
                                                    > i znajomych?

Nawet nie aspiruje do stania w kolejce z Twoimi krewnymi i znajomymi.
                                                    Ty ciągle siedzisz przed okienkiem i to nas różni.
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 22.02.22, 09:41
                                                    astra18 napisał:

> Nie, to sąd wydaje zgodę na areszt.

Na wniosek prokuratury.

> Długa droga przed Tobą, ale nie trać nadziei:)

Jak sie postarasz to moze mnie dogonisz :-)

> Jesli sąd nie zatwierdzi to prokuratura nie wsadzi. Proste.
                                                    > No ale kontynuuj wychodzenie z tej wtopy...zabawne to nawet:))))

Najpierw prokuraturta musi wsadzic, zeby sad zatwierdzil.

> Tak, zatrzymuje. Areszt to za zgodą sądu.

Na wniosek. Nawet jak sad uchyli wniosek, to da sie czlowieka wsadzic na 24 godziny.

> Jeszcze coś podpowiedzieć?:)

Sama sobie musisz wiele rzeczy podpowiedziec.

> A napisałam że mojej???? Zacytuj.:)

Nie napisalas, ale tyle razy powtarzasz ze Ty wiesz jak sie w Polsce zyje jakbys sie uwazala za alfe o omege w tym temacie.

> A jaki fragment mojej wypowiedzi świadczy o tym że nic nie wiem o "tamtych" cza
                                                    > sach??
                                                    > Ciekawie się zapowiada:))))

Czasem brak wypowiedzi tez swiadczy.

> Nigdzie nie napisałam że masz ode mnie czerpać wiadomości:)))
                                                    > Chyba popcorn czas wyciągnąć:))))

Ale ciagle to sugerujesz.

> Nawet nie aspiruje do stania w kolejce z Twoimi krewnymi i znajomymi.
                                                    > Ty ciągle siedzisz przed okienkiem i to nas różni.

I to pisze najbardziej aktywna forumowiczka? :-)
                                                  • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 22.02.22, 10:01
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > Nie, to sąd wydaje zgodę na areszt.
                                                    >
                                                    > Na wniosek prokuratury.

Sąd decyduje o areszcie.
                                                    Jeszcze coś Ci wyjaśnić?
                                                    >

>
                                                    > > Jesli sąd nie zatwierdzi to prokuratura nie wsadzi. Proste.
                                                    > > No ale kontynuuj wychodzenie z tej wtopy...zabawne to nawet:))))
                                                    >
                                                    > Najpierw prokuraturta musi wsadzic, zeby sad zatwierdzil.

Zatrzymać. A potem sąd wyrazi zgodę lub nie.
                                                    Więc nie rób już kwadratury koła z tego co wypisałaś powyżej.
                                                    >
                                                    >
                                                    > Na wniosek. Nawet jak sad uchyli wniosek, to da sie czlowieka wsadzic na 24 god
                                                    > ziny.

Każdego się da. Na 24 godziny. U was tak nie jest? Bo u nas od dawna. Za czasów ryżego też. Nawet wcześniej. I jeszcze wcześniej.
                                                    >

>
                                                    >
                                                    > Nie napisalas,

No to nie bujaj w obłokach i nie przypisuj mi intencji, które powstały TYLKO w Twojej głowie.

>

>
                                                    > Czasem brak wypowiedzi tez swiadczy.

A świadczyłoby gdybym ZAWSZE zabierała głos.:)))ty to masz pokręconą fantazję..CO za argument:)))))))

>
                                                    > Ale ciagle to sugerujesz.

W głowie masz głosy.
                                                    >

>
                                                    > I to pisze najbardziej aktywna forumowiczka? :-)

Co pisze.? Że życie w Polsce nie znasz "na własnej skórze" tylko z subiektywnych odczuć znajomych i krewnych?

• maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 22.02.22, 10:26
                                                    astra18 napisał:

> Sąd decyduje o areszcie.
                                                    > Jeszcze coś Ci wyjaśnić?

Na wniosek prokuratury.

> Zatrzymać. A potem sąd wyrazi zgodę lub nie.
                                                    > Więc nie rób już kwadratury koła z tego co wypisałaś powyżej.

Nawet jak sad nie wyrazi zgody, to zatrzymany sobie posiedzi 24 godziny.

> Każdego się da. Na 24 godziny. U was tak nie jest? Bo u nas od dawna. Za czasów
                                                    > ryżego też. Nawet wcześniej. I jeszcze wcześniej.

No wiec przestan sie upierac o tym ze CBA nie moze aresztowac na 24 godziny.

> No to nie bujaj w obłokach i nie przypisuj mi intencji, które powstały TYLKO w
                                                    > Twojej głowie.

Intencji??

> A świadczyłoby gdybym ZAWSZE zabierała głos.:)))ty to masz pokręconą fantazję..
                                                    > CO za argument:)))))))

Inni forumowicze nie maja takich problemow jak Ty.

> Co pisze.? Że życie w Polsce nie znasz "na własnej skórze" tylko z subiektywnyc
                                                    > h odczuć znajomych i krewnych?

Gdybym na wlasnej skorze odczuwala skutki PiSich rzadow, to pewnie bylabym jeszcze bardziej krytyczna niz jestem.

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 22.02.22, 10:47
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    >
                                                    > > Sąd decyduje o areszcie.
                                                    > > Jeszcze coś Ci wyjaśnić?
                                                    >
                                                    > Na wniosek prokuratury.

Ale wniosek nie zamyka w areszcie.
                                                    Jeszcze coś?
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                    > No wiec przestan sie upierac o tym ze CBA nie moze aresztowac na 24 godziny.

Zatrzymać. To napisałam. A nie aresztować.
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                    >

>
                                                    > Inni forumowicze nie maja takich problemow jak Ty.

O, zapinamy pasy. Maria rozwija swój ,wątpliwej jakości, talent pisarski:)
                                                    >

>
                                                    > Gdybym na wlasnej skorze odczuwala skutki PiSich rzadow, to pewnie bylabym jesz
                                                    > cze bardziej krytyczna niz jestem.

No pewnie tak. A tak to sobie trochę podziabiesz przed okienkiem, powymądrzasz i tak ci dzień zleci:)
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 22.02.22, 10:52
                                                    astra18 napisał:

> Ale wniosek nie zamyka w areszcie.
                                                    > Jeszcze coś?

Zatrzymany przez CBA i tak juz tam siedzi :-)

> Zatrzymać. To napisałam. A nie aresztować.

Wielka roznica dla zatrzymanego :-)

> O, zapinamy pasy. Maria rozwija swój ,wątpliwej jakości, talent pisarski:)

Nie wiesz juz co pisac?

> No pewnie tak. A tak to sobie trochę podziabiesz przed okienkiem, powymądrzasz
                                                    > i tak ci dzień zleci:)

Dlatego tak sie dziwie, ze ktos, kto na wlasnej skorze doswiadcza jak dziala np. polska sluzba zdrowia moze chwalic PiS.

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 22.02.22, 11:03
                                                    maria421 napisała:

> Dlatego tak sie dziwie, ze ktos, kto na wlasnej skorze doswiadcza jak dziala np
                                                    > . polska sluzba zdrowia moze chwalic PiS.

Oj, trudny temat. Żaden rząd nie spełnił oczekiwań pacjentów. Niestety.
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 22.02.22, 11:25
                                                    astra18 napisał:

> Oj, trudny temat. Żaden rząd nie spełnił oczekiwań pacjentów. Niestety.

Ale PiS obiecywal "dobra zmiane", wiec chyba we wszystkich dziedzinach?

• maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 18:53
      Orzeczenie TSUE:

curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2022-02/cp220028pl.pdf
    • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 19:06
      Tu caly tekst orzeczenia, po angielsku :

curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?docid=254061&mode=req&pageIndex=1&dir=&occ=first&part=1&text=&doclang=EN&cid=4611859

• astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 16.02.22, 21:00
        maria421 napisała:

> Tu caly tekst orzeczenia, po angielsku :
        >
        > curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?docid=254061&mode=req&pageIndex=1&dir=&occ=first&part=1&text=&doclang=EN&cid=4611859
        >
        Maria się chwali rzekomą znajomością angielskiego:)
        Kumaci widzą nawet translator, no ale co szkodzi się pochwalić:)))))
        • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 08:40
          astra18 napisał:
          > >
          > > curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?docid=254061&mode=req&pageIndex=1&dir=&occ=first&part=1&text=&doclang=EN&cid=4611859
          > >
          > Maria się chwali rzekomą znajomością angielskiego:)
          > Kumaci widzą nawet translator, no ale co szkodzi się pochwalić:)))))

Kumaci czytaja, niekumaci pisza takie teksty jak Ty.
          • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 09:39
            maria421 napisała:

>
            > Kumaci czytaja,

No czytają, niektórzy korzystają z dobrodziejstw technik internerowych, niektórzy nie, nie chwaląc się.:)))

• maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 09:53
              astra18 napisał:

> No czytają, niektórzy korzystają z dobrodziejstw technik internerowych, niektór
              > zy nie, nie chwaląc się.:)))

Fajnie, ze korzystajac z tlumacza przeczytalas cale orzeczenie TSUE. Pewnie nam teraz powiesz dlaczego TSUE nie ma racji :-)

Czekam! :-)
              • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 10:31
                maria421 napisała:

> Fajnie, ze korzystajac z tlumacza przeczytalas cale orzeczenie TSUE.

A ja coś takiego napisałam, to co jest wytworem Twojej fantazji?

Pewnie nam
                > teraz powiesz dlaczego TSUE nie ma racji :-)
                >
                > Czekam! :-)

Ja od wcoraj czekam na podanie przez Ciebie art. traktatu, w którym opisano sposób wypłaty funduszu , w zależności od oceny praworządności.

I się nie doczekam:) Kumaci to wiedzą, ale co szkodzi się podrażnić:)
                • maria421 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 11:25
                  Astra, tylko niekumaci uznaja sie za bardziej kumatych od TSUE.

Niekumaci uwazaja, ze poniewaz popieraja ZP, a ta- wedlug nich- ma zawsze racje, to oni tez maja racje :-)
                  • astra18 Re: Cytujac Tuska : "Idioci, nie patrioci" 17.02.22, 11:52
                    maria421 napisała:

> Astra, tylko niekumaci uznaja sie za bardziej kumatych od TSUE.

Proste jak drut, bez wodolejstwa - który punkt?
                    No potrafisz podać?
                    >
                    > Niekumaci uwazaja, ze poniewaz popieraja ZP, a ta- wedlug nich- ma zawsze racje
                    > , to oni tez maja racje :-)

Dobra dobra, już wchodzisz w swoją starą fazę. Znam, nie potrzebuję replay`ów.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka