maria421 11.12.22, 08:45 .... moja przeprowadzka do Frankfurtu po 28 latach w tym domu i 39 latach w tej okolicy. Trzymajcie kciuki zeby wszystko dobrze poszlo, odezwe sie jak tylko mi tam podlacza internet i jak tylko sie ogarne. Pa! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jureek Re: To juz jutro... 14.12.22, 16:59 Trzymam kciuki. Mam nadzieję, że Frankfurt przypadnie Ci do gustu. Jaka dzielnica? (jeśli można wiedzieć) Odpowiedz Link
maria421 Re: To juz jutro... 29.12.22, 13:03 Jestem, jestem! Przeprowadzka przeszla bez problemow, ale potem jakis wirus ( nie corona) mnie zmogl , zapedzil do lozka i sprowadzil do stanu Zombie z ktorego dopiero teraz wychodze. Mieszkam w Westend Süd, 10 minut piechota od mojej corki. Najblizsze okolice troche juz poznalam w czasie wizyt u corki. Ona mieszka 5 minut od Alte Oper, ja 5 minut (podobno) od Messeturm. Topografie mieszkania tez juz opanowalam i jak chce wejsc do kuchni, to wchodze do kuchni, nie do sypialni :-) Jeszcze tylko musze zapamietac gdzie co powkladalam zeby nie otwierac wszystkich szafek w poszukiwaniu szklanki czy filizanki. :-) Odpowiedz Link
jureek Re: To juz jutro... 29.12.22, 15:52 maria421 napisała: > Jestem, jestem! No i chwała Allachowi, że wróciłaś :) > Mieszkam w Westend Süd, 10 minut piechota od mojej corki. Najblizsze okolice tr > oche juz poznalam w czasie wizyt u corki. Ona mieszka 5 minut od Alte Oper, ja > 5 minut (podobno) od Messeturm. O kurcze! Chyba najlepsze i najdroższe lokalizacje we Frankfurcie nad Niemnem. Myślałem, że na jaką kawę pójdziemy, ale żeby Cię zaprosić gdzieś w tych okolicach, to muszę jeszcze trochę zaoszczędzić :) Odpowiedz Link
maria421 Re: To juz jutro... 29.12.22, 16:11 Nie wiem jak we Frankfurcie nad Niemnem, we Frankfurcie nad Menem to bardzo spokojna dzielnica. Ulice glownie jednokierunkowe, zazielenione, od strony kuchni i sypialni mam ogrodek po ktorym hasa czarna wiewiorka. Na kawe ja zapraszam :-) Odpowiedz Link
jureek Re: To juz jutro... 29.12.22, 17:25 maria421 napisała: > Nie wiem jak we Frankfurcie nad Niemnem, we Frankfurcie nad Menem to bardzo spo > kojna dzielnica. Właśnie dlatego najlepsza. W tamtych okolicach Reich-Ranicki mieszkał. Odpowiedz Link
maria421 Re: To juz jutro... 30.12.22, 11:33 jureek napisał: > Właśnie dlatego najlepsza. W tamtych okolicach Reich-Ranicki mieszkał. Podobno Michel Friedman gdzies tu mieszka Odpowiedz Link
zbyfauch Re: To juz jutro... 30.12.22, 11:48 Ten Friedman takie wizualne we mnie obrzydzenie wzbudza, taki efekt "niehallo", że kiedy tylko się pokazuje na ekranie telewizora, natychmiast przełączam. Nic na to nie poradzę. Niektórych ludzi oceniam na podstawie wyglądu zewnętrznego. Mam takich aktorów, jak Michael York, Richard Zwany Koniem Harris ... I paru jeszcze by się znalazło. Maja Komorowska na przykład. :) Odpowiedz Link
jureek Re: To juz jutro... 31.12.22, 08:01 zbyfauch napisał: > Ten Friedman takie wizualne we mnie obrzydzenie wzbudza, taki efekt "niehallo", > że kiedy tylko się pokazuje na ekranie telewizora, natychmiast przełączam. Mam tak samo, z tym, że telewizji mało oglądam, więc i mało przełączam. Dodatkowo kojarzy mi się on (także z wyglądu) z opolskim prawackim propagandystą telewizyjnym Zbigniewem Górniakiem. Tutaj masz próbkę: www.tvp.pl/regiony-tvp/regiony/opole/publicystyka/prasowanie-zbigniewa-gorniaka/wideo/prasowanie-zbigniewa-gorniaka-29-grudnia-2022/65359631 > Maja Komorowska na przykład. :) O tak! Z Jandą też tak mam. Odpowiedz Link
jureek Re: To juz jutro... 29.12.22, 17:27 maria421 napisała: > Na kawe ja zapraszam :-) Wow! Dziękuję. Ale to już raczej w przyszłym roku. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: To juz jutro... 29.12.22, 23:22 Jurek miał rację, że full wypas. Za Wiki: „Das Westend gilt als Stadtteil mit bürgerlichen, gutsituierten Einwohnern und überdurchschnittlichen Immobilienpreisen.”. Odpowiedz Link
maria421 Re: To juz jutro... 30.12.22, 11:46 ja.nusz napisał: > Jurek miał rację, że full wypas. Full wypas to maja moje dzieciaki, bo ich mieszkanie jest bardzo nowoczesne - ogrzewanie i chlodzenie podlogowe i inne udogodnienia. No i oczywiscie podziemny parking. Ja mam dwa pokoje z kuchnia ( 71 m2) w budynku z 1954 roku, auto parkuje pod chmurka, ciesze sie jak znajde miejsce niedaleko domu. Zrobilismy duzy remont, wymienilismy wszystkie podlogi, cala lazienke, cala kuchnie , moze jakos bedzie sie dalo mieszkac :-) Auto moze sprzedam i bede bez. Odpowiedz Link
jureek Re: To juz jutro... 31.12.22, 08:05 maria421 napisała: > Auto moze sprzedam i bede bez. Bardzo rozsądny pomysł. Samochód we Frankfurcie to kula u nogi. W moim dziale tylko dwóch kolegów ma samochód - ale oni mieszkają na wsi pod Frankfurtem. No i ja znowu też mam - stoi sobie w garażu pod Opolem :) Odpowiedz Link
maria421 Re: To juz jutro... 31.12.22, 08:27 Odnosnie "Paolo Pinkel" Friedman mam podobne odczucia. Moje dzieciaki widzialy go kiedys w jakiejs restauracji, ja go na ulicy pewnie nie spotkam, bo nie przypuszczam zeby on chodzil na zakupy do REWE czy osobiscie zanosil cos do pralni. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: To juz jutro... 16.12.22, 10:47 Wygląda na to, że Maryli nie podłączyli. A sama tradycyjnie wzdraga się odezwać przez sieć komórkową. Odpowiedz Link
jureek Re: To juz jutro... 16.12.22, 15:28 zbyfauch napisał: > Wygląda na to, że Maryli nie podłączyli. A sama tradycyjnie wzdraga się odezwać > przez sieć komórkową. Nie wiadomo, jaką ma taryfę. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: To juz jutro... 16.12.22, 16:41 jureek napisał: > Nie wiadomo, jaką ma taryfę. Mercedesa. Odpowiedz Link
jureek Re: To juz jutro... 16.12.22, 17:10 zbyfauch napisał: > jureek napisał: > > > Nie wiadomo, jaką ma taryfę. > > Mercedesa. nie, bo Wołgę Odpowiedz Link
ja.nusz Re: To juz jutro... 18.12.22, 12:10 Terminy dostawy ruterów wydłużają się - winien jest Tusk. Odpowiedz Link
jureek Re: To juz jutro... 23.12.22, 18:53 zbyfauch napisał: > To jutro się przeciąga. Oj, brakuje bardzo Marii świątecznych życzeń i linków do jutuba. Może jutro? Odpowiedz Link
zbyfauch Re: To juz jutro... 23.12.22, 19:33 Maryla się w ogóle ostatnio opierdala. Nie było wątku o Stanie Wojennym. :( Odpowiedz Link
ja.nusz Re: To juz jutro... 26.12.22, 00:11 Elvis Presley - Tomorrow Never Comeszbyfauch napisał: > Maryla się w ogóle ostatnio opierdala. Nie było wątku o Stanie Wojennym. :( > Odpowiedz Link