maria421 04.04.23, 18:17 zycze juz teraz Wesolych Swiat bo jutro skoro swit lece do Nicei. . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyfauch Re: Tym, ktorzy tu zagladaja 04.04.23, 18:40 W takim razie udanego pobytu w Nicei, cokolwiek miałabyś tam robić. Odpowiedz Link
jureek Re: Tym, ktorzy tu zagladaja 08.04.23, 19:17 maria421 napisała: > zycze juz teraz Wesolych Swiat bo jutro skoro swit lece do Nicei. Zaglądam (czasami) i innym zaglądającym też Wesołych Świąt życzę, a Tobie jeszcze udanej Nicei Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Tym, ktorzy tu zagladaja 08.04.23, 19:29 Szkoda, że nie pojechała do Marsylii. Moglibyśmy mówić o "naszym człowieku w Marsylii". Odpowiedz Link
jureek Re: Tym, ktorzy tu zagladaja 08.04.23, 20:40 zbyfauch napisał: > Szkoda, że nie pojechała do Marsylii. Moglibyśmy mówić o "naszym człowieku w Ma > rsylii". > To chyba niedaleko, może tam zajrzy Odpowiedz Link
maria421 Re: Tym, ktorzy tu zagladaja 11.04.23, 08:16 Z Nicei do Marsylii jest jakies 200 km, nie oplaca sie. Z Nicei robi sie wycieczki do Cannes i do Monaco, najlepiej koleja. Transport publiczny jest tam o wiele tanszy niz w Niemczech. Z Frankfurtu Nicea to jest bardzo latwo osiagalny cel. Poltorej godziny lotu i zupelnie inny swiat. Polecam Odpowiedz Link
jureek Re: Tym, ktorzy tu zagladaja 11.04.23, 13:31 maria421 napisała: > Z Nicei do Marsylii jest jakies 200 km, nie oplaca sie. Z Nicei robi sie wyciec > zki do Cannes i do Monaco, najlepiej koleja. Transport publiczny jest tam o wie > le tanszy niz w Niemczech. > Z Frankfurtu Nicea to jest bardzo latwo osiagalny cel. Poltorej godziny lotu i > zupelnie inny swiat. > Polecam Mój problem z Francją jest taki sam jak z Budapesztem - nie dogadam się tam. Odpowiedz Link
maria421 Re: Tym, ktorzy tu zagladaja 11.04.23, 14:09 jureek napisał: > Mój problem z Francją jest taki sam jak z Budapesztem - nie dogadam się tam. Troche angielskiego wystarczy zeby sie dogadac w hotelu czy w restauracji. Ty sie interesujesz komunikacja, wiec Ci napisze ze bilet na pociag Nicea- Cannes-Nicea (ok 30 km w jedna strone) dla 3 doroslych i 2 dzieci kosztuje €20 w obie strony. Nowoczesny tramwaj ktory laczy lotnisko (podjezdza doslownie pod wyjscie lotniska) z centrum Nicei kosztuje dla takiego samego skladu osobowego 10€ w obie strony. Niemcy niech sie wypchaja z tym 49€ Ticket, niech lepiej obniza ceny komunikacji . Jeszcze mi sie przypomnialo ze w 2016 roku w Rzymie przejechalam 9 stacji metra za jedyne 1,50€ . Nie przypuszczam zeby do tej pory wiele zdrozalo. Odpowiedz Link
jureek Re: Tym, ktorzy tu zagladaja 17.04.23, 21:07 maria421 napisała: > > Mój problem z Francją jest taki sam jak z Budapesztem - nie dogadam się t > am. > > Troche angielskiego wystarczy zeby sie dogadac w hotelu czy w restauracji. Nieprecyzyjnie się wyraziłem, chodziło mi o to, że nie pogadam, bo pogadać, a dogadać się to jednak różnica. Faktycznie, po angielsku można się było w Normandii dogadać, przy czym zauważyłem, że Francuzi przyjaźniej reagowali na mój dukający angielski niż na płynny angielski moich dzieci. Nauczyłem się jeszcze po francusku formułki, że nie mówię po francuski i czy w związku z tym mogę zapytać po angielsku. > Ty sie interesujesz komunikacja, wiec Ci napisze ze bilet na pociag Nicea- Can > nes-Nicea (ok 30 km w jedna strone) dla 3 doroslych i 2 dzieci kosztuje €20 w o > bie strony. To są jakieś rodzinne oferty, czy każdy z Was kupował bilet dla siebie. Ale nawet jeśli to bilet rodzinny, to i tak bardzo tanio. Tylko raz jechałem we Francji lokalnym pociągiem z Wissemburga do Strasburga, pociąg był wygodny, cena wydała mi się podobna do niemieckiej, ale częstotliwość kursowania po stronie francuskiej była rzadsza. > Nowoczesny tramwaj ktory laczy lotnisko (podjezdza doslownie pod wyjscie lotnis > ka) z centrum Nicei kosztuje dla takiego samego skladu osobowego 10€ w obie str > ony. Niemcy niech sie wypchaja z tym 49€ Ticket, niech lepiej obniza ceny komun > ikacji . Why not both? Bilet za 49 euro ma dużo zalet, ale rzeczywiście bilety kupowane spontanicznie na pociągi IC i ICE są bardzo drogie. Żeby było tanio, trzeba w Niemczech planować z wyprzedzeniem i nie być zafiksowanym na określoną godzinę. Za przejazd z Wiesbaden do Görlitz (z Frankfurtu do Drezna ICE) płacę przeważnie 17,90 euro, to nie jest tak dużo. > Jeszcze mi sie przypomnialo ze w 2016 roku w Rzymie przejechalam 9 stacji metra > za jedyne 1,50€ . Nie przypuszczam zeby do tej pory wiele zdrozalo. Pamiętam, że w Mediolanie też było bardzo tanio, bilet całodobowy kosztował poniżej 5 euro. A jak już przy cenach na pociągi jesteśmy, to odkryłem dzisiaj straszne zdzierstwo PKP. 12 maja wybieram się do Pragi i popatrzyłem na ceny na bezpośredni pociąg z Katowic do Pragi. PKP IC ma ceny na ten dzień od 213 złotych. Stwierdziłem, że to za drogo i w takim razie pojadę jak zwykle z przesiadkami we Wrocławiu, Lichkowie i Usti nad Orlicy kupując osobno bilety na Polskę i Czechy, wtedy wychodzi to w przeliczeniu około 75 złotych. Coś mnie jednak tchnęło i zajrzałem na stronę kolei czeskich, żeby sprawdzić, ile oni liczą sobie za ten bezpośredni z Katowic. No i okazuje się, że 3 razy mniej niż PKP, bo tylko 362 korony na dokładnie ten sam pociąg, w tym samym dniu i o tej samej godzinie. Nie uważasz, że to skandal, że PKP szuka frajerów? Odpowiedz Link
maria421 Re: Tym, ktorzy tu zagladaja 18.04.23, 09:01 Jasne, ze to zdzierstwo ze strony PKP. Odnosnie 49€ Ticket znalazlam cos takiego : Bitte beachten Sie jedoch, dass das Deutschland-Ticket grundsätzlich nicht in Zügen, die durch die DB Fernverkehr AG oder anderer Fernverkehrsanbieter wie z.B. FlixTrain betrieben werden (z.B. IC, EC, ICE, aber auch RE der DB Fernverkehr AG), gültig ist. Über Ausnahmen auf bestimmten Streckenabschnitten befindet sich DB Fernverkehr aktuell in Gesprächen mit Ländern und Aufgabenträgern. Czyli, przy planowaniu podrozy z A do B trzeba sie mocno naglowkowac jak taki bilet wykorzystac zeby nie doplacac. Zastanawiam sie dla kogo taki bilet moze byc atrakcyjny. Odpowiedz Link
jureek Re: Tym, ktorzy tu zagladaja 18.04.23, 09:07 maria421 napisała: > Zastanawiam sie dla kogo taki bilet moze byc atrakcyjny. Np. dla mnie. Dla mojej żony. Dla obu synów. To tylko ci, o których wiem na pewno, że bilet kupią. Odpowiedz Link
jureek Re: Tym, ktorzy tu zagladaja 18.04.23, 09:24 maria421 napisała: > Czyli, przy planowaniu podrozy z A do B trzeba sie mocno naglowkowac jak taki b > ilet wykorzystac zeby nie doplacac. Nie trzeba aż tak strasznie główkować. Wystarczy do planowania podróży użyć wyszukiwarki połączeń na stronie bahn.de i kliknąć w "szczegły". Jest tam rubryka "Betreiber" (zaznaczyłem na screenie) i jeśli nie jest to DB Fernverkehr lub FlixTrain, to można tym pociągiem jechać z biletem za 49 euro. Odpowiedz Link