kasica_k
13.08.11, 03:15
Chciałam zapytać Was, jakich dodatkowych produktów używacie w celu utrwalenia manicure tudzież poprawienia stanu paznokci pod spodem, i czy rzeczywiście zauważacie ich działanie.
Mam wątpliwości - niedawno nabyłam zachwalany podkład Nail Tek Foundation III do moich suchawych paznokci. Moim celem była nie tyle jakaś spektakularna poprawa ich kondycji, bo nie mam specjalnie powodów do narzekań (o ile tylko robię przerwy w malowaniu, bo bez tego słabną i prędzej czy później zaczynają się łamać), co zwiększenie trwałości lakieru, bo czytałam, że na podkładzie lepiej się trzyma. Zrobiłam trochę testów i nie zaobserwowałam widocznych efektów - te lakiery, które wypróbowałam jako dość trwałe bez podkładu, z podkładem trzymają się tak samo, a te gorsze tak samo odpryskują. Testowałam głównie lakiery O.P.I.. Czy miałam pecha, czy rzeczywiście podkłady tego typu nie mają na trwałość lakieru większego wpływu?
A może powinnam sprawić sobie jakiś porządny top-coat? Co polecacie? Kiedyś używałam Sally Hansen Ista Dri Anti Chip Top Coat, ale nie byłam zachwycona - wcale tak dobrze nie zasychał, a odchodził potem z paznokcia razem z lakierem :) Zaraz po pomalowaniu natomiast paznokcie miały rzeczywiście piękny połysk.