Dodaj do ulubionych

nauczyć się biegle pisać na rosyjskiej klawiaturze

07.07.06, 14:30
Witajcie.

Mam taki problem. Piszę na klawiaturze (polskiej) metodą bezwzrokową i 10
palcami, biegle. W takim pisaniu odpowiedniemu palcowi odpowiadają określone
litery. Z czasem piszac w ten sposób nie trzeba patrzeć na klawiaturę, gdyż
palce niejako "zapamiętują" miejsce określonej litery.

Postanowiłam nauczyć się pisać także na klawiaturze rosyjskiej. Rosyjski
trochę znam, litery pamiętam. Nakleiłam naklejki z rosyjskimi literami na
polską klawiaturę i próbuję przyswoić miejsce określonych liter i trochę
pisać, ale nie jest to takie proste... Bardzo wiele liter w języku rosyjskim
jest przecież taka sama jak w języku polskim, a ich miejsce na klawiaturze
jest zupełnie gdzie indziej. Chciałabym także na tej klawiaturze nauczyć się
pisać biegle metodą bezwzrokową.

I moje pytanie. Czy ktoś z Was pisze może biegle na klawiaturze cyrylica? Jak
sobie radzicie z pisaniem na niej?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • metelica Re: nauczyć się biegle pisać na rosyjskiej klawia 07.07.06, 14:57
      Ja piszę dość szybko po rosyjsku . Wogole nie korzystam z rosyjskiej
      klawiatury. Korzystam z www.translit.ru/ [oczywiscie to mozliwe tylko w
      tym przypadku,jak jest internet].

Trzeba będzie tylko zapamietac ,jak piszą się "ч", "ш", " щ", "ъ", "ь" i
      jeszcze kilka liter. Ale to kilka razy pocwiczysz i juz zapamiętasz .Dla mnie
      ta metoda jest rewelacyjna. Polecam.
      • marzena83110 Re: nauczyć się biegle pisać na rosyjskiej klawia 08.07.06, 14:20
        Metoda faktycznie jest prosta.
        Pytanie tylko, jak sobie radzić, w przypadku, gdy... np. myszka Ci padnie, a
        będziesz musiała np. w pracy pilnie przepisać jakiś dłuższy tekst:-)

Dziękuję bardzo za wypowiedź metelica. Dobrze wiedzieć, że są takie programy:-)
      • ampolion Re: nauczyć się biegle pisać na rosyjskiej klawia 07.09.06, 03:39
        W tej TRANSLIT można pisać łacińskimi, zaznaczyć tekst, kliknąć na vsjo w
        kirilicu i tylko wstawić parę liter myszką. Bardzo proste.
    • grazka100 Re: nauczyć się biegle pisać na rosyjskiej klawia 08.07.06, 11:12
      Kupiłam sobie polsko - rosyjską klawiaturę i muszę przyznać, że po rosyjsku
      piszę znacznie szybciej niż po polsku. Pomyłki zdarzają się w chwili
      przechodzenia z języka na język, ale dość szybko nabiera się wprawy. Rosyjskie
      litery ułożone są wygodniej niż w w klawiaturze "qwerty".
      • marzena83110 Re: nauczyć się biegle pisać na rosyjskiej klawia 08.07.06, 14:26
        A w jaki sposób grazka piszesz na niej? Wszystkimi palcami stukasz, czy
        kilkoma? Patrzysz na klawiaturę przy pisaniu tekstu? I w jaki sposób zaczynałaś
        uczyć się pisać na takiej klawiaturze - przepisywałaś jakieś fragmenty tekstów,
        nie wiem... piosenek?

Wiesz, w moim przypadku jednak siła przyzwyczajenia jest bardzo duża. Piszę już
        na klawiaturze ponad 10 lat metodą bezwzrokową. Przestawienie się "palcowe" z
        polskiego klawiaturowego qwerty na rosyjskie йцукен nie jest takie proste, jak
        by mogło się wydawać.

Mogłabym prosić Cię o podzielenie się doświadczeniami z "początków" pisania w
        cyrylice? Pozdrawiam serdecznie:-)
    • mit.fackeln.lampen.und.waffen Re: nauczyć się biegle pisać na rosyjskiej klawia 09.07.06, 15:24
      Jest coś takiego jak klawiatura fonetyczna - instaluje się odpowiedni
      sterownik, i wtedy rosyjskie litery odpowiadają swoim łacińskim odpowiednikom:

np.

s - с
      d - д
      f - ф
      g - ф

Wystarczy zapamiętać położenie znaków, których nie ma w łacińskim alfabecie -
      np. ш, щ, ь.
      • madziula000 Re: nauczyć się biegle pisać na rosyjskiej klawia 30.07.06, 13:10
        wystarczy zmienić ustawienia językowe w panelu sterowania bez instalowania
        zbednych sterownikow ;)
      • marzena83110 Re: nauczyć się biegle pisać na rosyjskiej klawia 30.07.06, 14:28
        I to byłoby chyba najbardziej interesujące mnie rozwiązanie!:-)

mit.fackeln.lampen.und.waffen ... a ten sterownik, to skąd można ściągnąć?
        I czy jest płatny?

Bardzo dziękuję Ci za podpowiedzenie takiego rozwiązania.
        • goskagoska Re: nauczyć się biegle pisać na rosyjskiej klawia 31.07.06, 12:47
          A ja ponieważ nie miałam naklejek na klawiaturę z rosyjskimi literkami (i nie
          chciałam pisać po klawiaturze) musiałam od razu uczyć się pisać bezwzrokowo :)
          (a po polsku pisałam bezwzrokowo wcześniej tak jak Ty). Na początku było ciężko,
          spisałam na kartce gdzie jest jaka rosyjska literka i po prostu pisałam.
          Próbowałam zapamiętać gdzie jaka literka, a jak już 5 razy nie trafiłam to
          patrzyłam na tę kartkę :) Denerwowałam się, że tak powoli to idzie, ale z każdym
          dniem było coraz szybciej i teraz piszę już tak szybko jak po polsku. I
          faktycznie jak się z jednej klawiatury przechodiz na drugą to przez chwilę jest
          dziwnie :) i są pomyłki :), ale tylko przez chwilę.
          • agnieszeeek Re: nauczyć się biegle pisać na rosyjskiej klawia 11.08.06, 10:43
            kiedyś byłam na rozmowie o pracę i pracodawczyni nie chciała uwzględnić
            możliwości używania w ich firmie programu translit.ru, gdyż chciała, by ktoś
            znał biegle rosyjską klawiaturę,
            podobnie jakiś czas temu szukali w wyborczej sekretarki, również z biegłą
            klawiaturą rosyjską,
            ich sprawa
        • mit.fackeln.lampen.und.waffen przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi 09.09.06, 15:00
          Mam nadzieję, że jeszcze nie jest za późno na pomoc:)
          Tutaj jest sterownik od klawiatury fonetycznej i dokładna instrukcja (po
          angielsku): www.siber.com/sib/russify/ms-windows/keyboard/
          • mit.fackeln.lampen.und.waffen Re: przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi 09.09.06, 15:07
            Oczywiście jeśli masz Windows 2000 lub XP, to postępujesz tak jak przy NT 4.0.
            Ja mam Windows 2000 i działa bez zarzutu.

Układ klawiatury (bez wciskania Shifta)

ю1234567890-чэ
            явертыуиопшщ
            асдфгхйкл;'
            зьцжбнм,./
    • myczkun Re: nauczyć się biegle pisać na rosyjskiej klawia 11.08.06, 18:12
      ruskie jest najlepsze na świecie !
    • myszylda Re: nauczyć się biegle pisać na rosyjskiej klawia 06.09.06, 10:25
      Jest bezpłatny, bardzo śmieszny i fajny trenażer ros. klawiatury.
      www.stamina.ru/
      A ty Myczkinie wypij jadu i zabij sie o ścianę
    • rovdyr Re: nauczyć się biegle pisać na rosyjskiej klawia 06.09.06, 13:57
      Bardzo polecam stronę urikor.net/
      Jest tam kilka programów do nauki bezwrokowego pisania cyrylicą. Ja osobiście
      korzystam z 'Klava okey'. Można także za jego pomocą uczyć się pisania
      łacińskimi literami. Jest w nim nawet specjalny kurs uczący płynnie przechodzić
      z rozkładu klawiatury łacińskiej na cyrylicę i odwrotnie, tak by nie mieszać
      liter. Oczywiście jest freeware. Pozdrawiam
    • ampolion Pisanie po rosyjsku 07.09.06, 03:46
      Nie na temat, ale o klawiaturze i pisaniu po rosyjsku:
      ourworld.compuserve.com/homepages/PaulGor/index_en.htm
      www.yandex.ru/index_engl_qwerty.html
    • kriptex Re: nauczyć się biegle pisać na rosyjskiej klawia 27.09.19, 15:57
      sohbet-odalari.net
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka