ladyblue 23.03.03, 16:09 moze teraz forum nie bedzie zamierać ;) podzielcie się ciekawymi pozycjami z literatury rosyjskiej - przeczytałam juz chyba wszystko, o czym dane mi było słyszeć a nie mam dość ;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaj.ka Re: literatura... temat rzeka... 23.03.03, 21:42 A poezja...!!! Klasyka: Lermontow - Демон; a Majakowski - Облако в штанах. A poezja śpiewana!? Wysocki, Okudżawa... Но кому на этим земном севоднешнем шаре это еще интересно???:((( И чтож галубая, идти нам по ціїх забуттих стежлах /укр./ (этих забытых тропинках (русс.) Odpowiedz Link
alicjah Re: literatura... temat rzeka... 01.04.03, 21:05 w nawiazaniu do 'alternatywnych' slownikow, to polecam - Русская красажица - Жиктор Ерофеев. Jerofiejew posluguje sie bardzo ciekawym jezykiem we wszystkich swoich powiesciach - tak mysle. Odpowiedz Link
ladyblue Re: literatura... temat rzeka... 06.04.03, 16:19 miał być temat-rzeka a nawet strumyka nie przypomina :( coś strasznie niemrawe to forum, a szkoda, bo ciekawie sie zapowiadało... moze jednak ktoś podzieli sie odkryciami w rosyjskiej literaturze? ładnie proszę ;) tylko bez nazwisk oczywistych ;P Odpowiedz Link
kaj.ka Re: literatura... temat rzeka... 06.04.03, 19:51 Wiktor Jerofiejew Nie znalazłem wprawdzie Русской красавицы, ale wpadłem na Пять рек жизни и Жизиьс идиотом na www.erofeyev.ru Rzeczywiście ta proza zaciekawia. Miłośnicy rosyjskiej klacyki mogą doznać,,, przeżyć. Język jest baaardzo jędrny! Odpowiedz Link
aizeinstein Re: literatura... temat rzeka... 24.12.03, 14:39 Пишите запросто поболтаем. люблю больше Бунина, Набокова мой адрес прост zurga@pisem.net Odpowiedz Link
bartek.m Re: literatura... temat rzeka... 14.01.04, 18:57 A czytałaś z ostatnio wydanych lub wznowionych w Polsce: "Wędrowanie ku śmierci" W. Maksimowa, "Pruską narzeczoną" J. Bujdy, "Między psem a wilkiem" i "Szkołę dla głupków" S. Sokołowa, "Encyklopedię duszy rosyjskiej" W. Jerofiejewa, "Generation P" i "Mały palec Buddy" W. Pielewina, "Oparzenie", "Sagę moskiewską" i "Wyspę Krym" W. Aksionowa, "Komórkę" A. Azolskiego, "Walizkę" S. Dowłatowa, "Tarasa Bulbę" N. Gogola (wcześniej niewydawany), "Zaproszenie na egzekucję", "Dar" i "Rozpacz" V. Nabokova, "Anioły na ostrzu igielnym" J. Drużnikowa, "Wiernego Rusłana" i "Generała i jego armię" G. Władimowa, siedem (jak na razie po polsku) tomów "Przygód Erasta Fandorina" B. Akunina? Odpowiedz Link
bartek.m Re: literatura... temat rzeka... 14.01.04, 19:02 Zapomniałem jeszcze o: "Trawiastej ulicy" A. Eppela, w lutym wyjdą po polsku pierwsze dwa tomy kultowych dziś w Rosji kryminałów Aleksandry Marininej - przygód major A. Kamieńskiej: "Ukradziony sen" i "Męskie gry". Odpowiedz Link
ladyblue Re: literatura... temat rzeka... 14.01.04, 22:18 niektóre tzn. Pielewina i Władimowa czytałam ;) do pozostałych prosze opis krótki co to takiego ;) Odpowiedz Link
tamaral Re: literatura... temat rzeka... 15.01.04, 21:34 ladyblue napisała: > moze teraz forum nie bedzie zamierać ;) > podzielcie się ciekawymi pozycjami z literatury rosyjskiej - przeczytałam juz > chyba wszystko, o czym dane mi było słyszeć a nie mam dość ;) > polecam najnowsza rzecz wydana przez ZNAK. Andriej Kurkow "Kryptonim pingwin". inteligentny kryminal. czarny humor. Odpowiedz Link
joopiterka Re: literatura... temat rzeka... 14.04.04, 08:23 To miała być dyskusja o literaturze rosyjskiej. Wprawdzie jestem gościnna, ale w tym wypadku nie podoba mi się wciskanie utworów ukraińskich. A z nowszej rosyjskiej spróbujcie wczytać się w utwory Tatiany Tołstoj - warto. A dla wielbicieli skandalu - oczywiście Sorokin (ostatnio wydano b. dużo jego tekstów, ale w oryginale). Mój ulubiony Nabokov, którego wspomniał Bartek, to lektura dla erudytów, podobnie jak Sasza Sokołow. Ożog Aksionowa - stare (lata 70) i ciężkie (a może nudne?). Niezły jest Pielewin - ciekawe pomysły i świetny język. Ja osobiście lubię współczesne teksty wspomnieniowe. Dla zainteresowanych literaturą to b. ciekawa lektura. A ladyblue, która już wszystko(?!!) przeczytała, to zdała już lektury? Pozdrawiam Odpowiedz Link
clevera co polecicie? 10.06.04, 20:11 Ze wspolczesnej nie wydanej w Polsce podobnej do Jerofiejewa i Pielewina? Odpowiedz Link