nephilim79 28.08.07, 13:52 Nie wiem czy wątek był, więc założyłem nowy. Czy coś wiadomo a propos nowego stadionu na Gosirze? Oczywiście największy uśmiech i prośba o info w stronę windygi :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
windyga Re: Rozbudowa stadionu. 28.08.07, 16:37 A windyga sie usmiecha tez i drapie sie w głowe, bo na razie mało wie - tzn. mało aktualnosci. A o starociach nie warto gadać:)) Zatem jutro sie podowiaduje, ok?. Odpowiedz Link
nephilim79 Re: Rozbudowa stadionu. 28.08.07, 16:55 tak tak, bardzo dziękuję, po prostu martwię się bo cisza w tym temacie, no i sam mam wątpliwości co do wielu spraw, lokalizacji itd, pozdrawiam! Odpowiedz Link
kroqus Re: Rozbudowa stadionu. 01.09.07, 06:33 Ta cisza jest bardzo wymowna. A miało btć tak pięknie. Odpowiedz Link
windyga Re: Rozbudowa stadionu. 01.09.07, 17:39 Cisza częstom towarzyszy practy. tak jest i w tym przypadku. Zrobiłam mały wywiad w tej kwestii i dowiedziałam się, że nasz przyszły stadion na ok. 15 tys. widzów bedzie prawodopodobnie budowany etapowo, w miare pozyskiwania pieniędzy. Beda więc kolejno rozbierane stare trybuny, bez przerywania działanosci klubów piłkarskich na boisku i budowane nowe. I tak zlikwidowane zostana trybuny na nasypie. wszystkie znajda się na konstryukcji stalowej, pod która zaprojektowane zostały rozaitej funkcji wnętrza, jak przystało na nowoczesnym stadionie, zaplecze dla zawodników, zapelecze dla prasy, restauracje, toalety, itd.. Wazne - wszystkie trybuny będa pod dachem! Nie powinno byc kłopotów z wykonawca. Jest bowiem zainteresowanie firm wyspecjalizowanych w budowie takich obiektów. Firm niepolskich zresztą... A więc nie powinno byc takiej sytuacji, która niestety ostatnio sie zdarza, że do przetargu na realizacje inwestycji nie staje jakakolwiek firma, bo nie ma ludzi do pracy. Tutaj tak nie będzie skoro jest zainteresowanie tematem. Wydatek bedzie niemały ok. 80 mln zł. Budowa naszego stadiony bedzie wymagała przebudowy ulicy, to także element kosztów inwestycji...Przetarg zas zostanie ogłoszony juz niedługo. Tyle na razie. Odpowiedz Link
kroqus Re: Rozbudowa stadionu. 01.09.07, 19:26 A czy jest szansa na to że wreszcie kibice w Gdyni dowiedzą się czegoś bardziej konkretnego? Termin rozpoczęcia i zakończenia budowy no i przede wszystkim kiedy zobaczymy projekt stadionu? Dwa lata temu pokazano jakieś wizualizacje zrobione komputerowo pożal się Boże i to wszystko. Mówiono wtedy o pojemności 13 tyś. Później podano że będzie miał 15 tyś. Niedawno przy wypowiedzi prezydenta Szczurka w związku z przygotowaniami do Euro padło około 17 tyś. Pojemności. Z tego powodu zastanawiam się i myślę że każdy mówił o innym projekcie stadionu. Czy jest gdzieś strona internetowa gdzie można obejrzeć ostateczną wersje tego projektu. Na tym etapie to myślę nie jest jakaś tajemnica chyba że inwestor wstydzi się swojego dzieła i woli nie rozdrażniać podatników. Odpowiedz Link
sealion Re: Rozbudowa stadionu. 05.09.07, 14:09 Temat wałkowany od co najmniej 2 lat. Myśle, że nikt nie kiwnie palcem do następnych wyborów, a wtedy obiecamy nowy stadion. I tak w kółko. Odpowiedz Link
sealion Re: Rozbudowa stadionu. 06.09.07, 09:53 Chciałbym, wierz mi. Sam bywam na meczach Arki i komfort oglądania meczów w tym kurniku jest tragiczny. Ale w komunikatach dotyczących rozbudowy zmieniają się tylko daty, a nic się nie dzieje. Odpowiedz Link
kroqus Re: Rozbudowa stadionu. 21.09.07, 17:50 Ja również bardzo bym chciał oglądać mecze Arki na nowym prawdziwym stadionie. Kibice w Gdyni na to zwyczajnie zasługują. W I lidzie mieli czwartą co do liczebności publiczność a w II lidze mało komu się śni aby mieć tylu kibiców na meczu co Arka. Ale temat był już poruszany i nawet Pani rzecznik potrafiła jedynie jako informacje o budowie stadionu przekazać bardzo ogólnikowy bełkot prasowy który w gazetach ukazuje się od około 2 lat. Ja już przestałem wierzyć w to że powstanie nowy stadion. Tym bardziej że do dnia dzisiejszego nikt nawet nie widział projektu. Ale trzymam za was kciuki. Odpowiedz Link
nephilim79 Re: Rozbudowa stadionu. 15.11.07, 13:08 i31.photobucket.com/albums/c395/dziarskihank/wnetrze1.jpg czy to jest projekt nowego stadionu? Odpowiedz Link
kroqus Re: Rozbudowa stadionu. 15.11.07, 19:56 Człowieku nie wiem skąd masz taką wizualke ale gdyby to była prawda to było by super. To co pokazywali 2 lata temu to był koszmar. Odpowiedz Link
sealion Re: Rozbudowa stadionu. 16.11.07, 11:43 Ta wizualka to obecny projekt stadionu (chyba skopiowany ze strony projektanta). Wygląda nieźle, ale: - podpory dachu bedą zasłaniać widoczność ostatnim rzędom - dach jakby za krótki - krzesełka powinny być w kolorze niebieskim Odpowiedz Link
nephilim79 Re: Rozbudowa stadionu. 16.11.07, 15:09 sealion napisał: > - podpory dachu bedą zasłaniać widoczność ostatnim rzędom dokładnie. powinni je zrobić z tyłu. > - dach jakby za krótki dokładnie. > - krzesełka powinny być w kolorze niebieskim to akurat szczegół, w sensie łatwo da się zmienić. ale zachwycony nie jestem, nie mówię że mają postawić nie drugą Baltic Arenę, ale choć trochę lepiej i nowocześniej, proszę spojrzeć choćby na projekt Białegostoku. no i oczywiście nic o terminach. Odpowiedz Link
wronagdynia Re: Rozbudowa stadionu. 19.11.07, 18:09 Jak dla mnie (i wielu innych kibiców Arki) ten projekt jest fatalny. Spodziewaliśmy się czegoś dużo lepszego, nie chodzi tu już nawet o pojemność - chociaż oczywiście według nas - kibiców już za parę lat stadion będzie za mały. 20 tysięcy to minimum. Zapraszam do forum Arki arkowcy.pl/forum do tematu na temat stadionu. Wypowiada się tam między innymi architekt, który dokładnie zna ten projekt - kiedyś pracował w tej firmie SPAK. Napisał dużo ciekawych rzeczy... Odpowiedz Link
wronagdynia Re: Rozbudowa stadionu. 19.11.07, 18:09 Jak dla mnie (i wielu innych kibiców Arki) ten projekt jest fatalny. Spodziewaliśmy się czegoś dużo lepszego, nie chodzi tu już nawet o pojemność - chociaż oczywiście według nas - kibiców już za parę lat stadion będzie za mały. 20 tysięcy to minimum. Zapraszam do forum Arki arkowcy.pl/forum do tematu na temat stadionu. Wypowiada się tam między innymi architekt, który dokładnie zna ten projekt - kiedyś pracował w tej firmie SPAK. Napisał dużo ciekawych rzeczy... Odpowiedz Link
nephilim79 Re: Rozbudowa stadionu. 21.11.07, 15:06 owszem jest fatalny. jest budowany na teraz a nie na przyszłość i to chyba duży błąd. i nie bardzo rozumiem dlaczego kibice nie mogliby zgłaszać swoich uwag, wszak to my chodzimy na mecze i z pewnością wielu z nas mogłoby służyć dobrymi radami. a tak z innej beczki - co do koloru krzeseł to sugerowałbym niebieski - zadowolona powinna być Arka, Bałtyk i miasto. Odpowiedz Link
nephilim79 Re: Rozbudowa stadionu. 31.01.08, 14:18 hmmm i ciągle cisza cisza cisza.... Odpowiedz Link
windyga Re: Rozbudowa stadionu. 04.02.08, 15:18 Czyatj gazety i rubryki sportowe. Tam pisza czesto na ten temat. Są jednak i inne ciekawe tematy;)) Odpowiedz Link
nephilim79 Re: Rozbudowa stadionu. 05.02.08, 10:01 windyga napisała: > Czyatj gazety i rubryki sportowe. Tam pisza czesto na ten temat. Są > jednak i inne ciekawe tematy;)) czytam czytam, ale może by tak urząd wyszedł z informacją do plebsu, a nie plebs musial wszystkiego szukać :) Szwecja mi się marzy :) Odpowiedz Link
kroqus Re: Rozbudowa stadionu. 06.02.08, 22:27 I stalo się nieszczęście.Do tej pory uważałem Pana Stępe za jednego z bardziej rozsądnych i kompetentnych ludzi w gdyńskim magistracie a tu taki dowcip. Komu opowiadacie takie bajki że przeprojektowanie sposobu zamontowania dachu to 80 mln złotych. Przede wszystkim za taki knot a nie projekt miasto nie powinno dać nawet grosza. Architekt który to wymyślił z pewnością nigdy w życiu nie był na stadionie piłkarskim.Proszę mi pokazać przynajmniej jeszcze jeden taki stadion w Europie na którym słupy zasłaniają widoczność widzom?!.Ja teraz rozumię powód dla którego tak długo miasto nie pokazywało wizualizacji tego stadionu bo wszyscy wiedzieli że bedzie szum. Z halą sportową było dokładnie tak samo. Nikt nie słuchał od początku że projekt musi zakładać pojemność min. 5000 widzów aby spełniał normy światowe dla dużych imprez. A obecnie kombinuje się jak tam zamontować jakieś "latające" siedzenia żeby upchnąć o 800 ludzi więcej. Jestem ciekaw czy ktoś z władz miasta był na stadionie w Kielcach bo ja byłem. Tysiące kibiców w Gdyni od lat czeka na ten wymarzony stadion a tu stwierdzenie że tylko tym od 14 rzędu słupy będą zasłaniać. A rzęów na trybunie będzie 22 czy 24. A tak przy okazji skoro miasto projekt zna już od dłuższego czasu może ktoś poda wreszcie jego faktyczną pojemność. Szczurek mówił "w Gdyni powstanie stadion na 17 tyś miejsc" a Stępa doliczył się 15.2 tyś. Może każdy z nich oglądał inny projekt to by dopiero była draka. Odpowiedz Link
windyga Re: Rozbudowa stadionu. 07.02.08, 15:41 Ale w ostatnim zdaniu artykułu w dzienniku Bałtyckim jest mowa o tym, ze dach bez tych podpór kosztowałby ok. 80 mln drożej. Publicznych pieniędzy. Łatwo jest szafowac taka sumą kiedy sie nie jest finansowo odpowiedzialnym za takie decyzje... Odpowiedz Link
kroqus Re: Rozbudowa stadionu. 07.02.08, 21:43 Właśnie o tym mówimy o marnotrawieniu pieniędzy.To są publiczne pieniądze i tego powodu urzędnicy nie powinni uszczęśliwiać ludzi na siłe tylko powinni dać się wypowiedzieć tym którzy będą z tego w przyszłości korzystali.To czemu nie zrobić takich rozwiązań w kinie czy teatrze i powiedzieć że tylko przy szlagierowych filmach czy przedstawieniach jak będzie komplet widzów to tylko część będzia miała gorszą widoczność. A nie było marnotrawieniem publicznych pieniędzy w przypadku hali sportowej gdy wszyscy od samego poczatku krzyczeli aby poprawić projekt aby hala mieściła 5 000 tyś widzów bo takie są wymogi przy organizacji wielu imprez sportowych rangi europejskiej czy światowej. To jest o 800 osób więcej niż jakiś geniucz zaprojektował a następny w imieniu podatników zatwierdził. A teraz kombinuje sie jak tu zrobić karkołomnumi sposobami aby te 800 miejsc wcisnąć dodatkowo bo inaczej wyjdzie na to że publiczne pieniądze poszły na sale gimnastyczną dla "SKS" a nie na mecze Lotosu w eurolidze czy organizację final four. Przy tak dużych i ważnych inwestycjach czasami lepiej jest przeciągnąć czas budowy o jeden rok ze względów finansowych niż szybko wybudować knota. Tym bardzie że przez nabliższe 30 lat nie przypuszczam aby w Gdyni powstała nowa większa hala albo drugi stadion piłkarski. Dlatego czasami warto się zastanowić czy nie warto za coś zapłacić więcej ale mieć towar pierwszej jakości przez lata a nie od początku delektować się wyrobami "czekoladopodobnymi" kto to pamięta bo to rarytasy z mojej młodości? Odpowiedz Link
sealion Re: Rozbudowa stadionu. 13.02.08, 13:51 Otóż to. Moim zdaniem lepiej zapłacić i mieć stadion na długie lata, niż budować wg tego bubla architektonicznego i za jakiś czas robic kolejną modernizację. Odpowiedz Link
sealion Re: Rozbudowa stadionu. 13.02.08, 13:56 I jeszcze jedno - dzisiejsza informacja dotycząca modernizacji stadionu w Łodzi: "Według projektu przygotowanego przez łódzką pracownię architektoniczną koszt całkowitej przebudowy to ok. 60 mln zł. Pierwotnie suma ta miała być o jedną czwartą niższa, ale w budownictwie ceny poszły w górę. Plany są rewolucyjne - zakładają m.in. budowę wszystkich nowych trybun i przede wszystkim zburzenie budynku klubowego. Pomieszczenia dla administracji i szatnie mają powstać pod obecną krytą trybuną." Czyli tam modernizacja kosztuje 60 mln, a u nas same słupy/ich brak to 80 mln? Panie Stępa - pobudka! Odpowiedz Link
les1 Re: Rozbudowa stadionu. 14.02.08, 20:59 Wszystko zalezy od regionu i oferodawcow???? W Pomorskim sa po prostu.....drozsi, zleceniadawcy??? :-) les1 Odpowiedz Link
sealion Re: Rozbudowa stadionu. 26.02.08, 14:36 Dla porównania: stadion Slavii Praga: ładniejszy, pojemniejszy, bez słupów ograniczających widoczność i TAŃSZY !!! A jednak można: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=432332 Odpowiedz Link
nephilim79 Re: Rozbudowa stadionu. 27.02.08, 11:31 sealion napisał: > Dla porównania: stadion Slavii Praga: ładniejszy, pojemniejszy, bez > słupów ograniczających widoczność i TAŃSZY !!! A jednak można: > > > www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=432332 pewnie, że można, tylko trzeba chcieć, a nie okopywać się na z góry upatrzonych pozycjach i z wyższością patrzeć na plebs. no ale jak ktoś napisał - Gdyni wreszcie będziemy mieli stadion na miarę XX wieku :)))) Odpowiedz Link
les1 Re: Rozbudowa stadionu. 29.02.08, 02:21 Zaslyszane..."Czy to znaczy, ze nam nic nie chcecie sprzedac?" .... ""wrecz przeciwnie ! ale z malym sprostowaniem?.....nie akceptujemy od dzisiaj, zadnych dodatkowych oplat za "konsultacje" i tym podobne, wplacane na konta osobiste!!! "".....my, nie jestesmy juz, czescia Skarba Panstwa Polskiego!!(?) Takiemu prezesowi to trzeba pomnik wystawic...;-)))) Odpowiedz Link
nephilim79 Re: Rozbudowa stadionu. 07.03.08, 11:56 Windygo, wiem, że wczoraj odbyło się spotkanie prezydentów Szczurka i Stepy z kibicami odnośnie stadionu, jakieś ustalenia? jak to widzicie ze strony urzędu? Odpowiedz Link