Dodaj do ulubionych

Czy ktos zna Aubergem?

04.07.05, 22:02
Czy cos takiego?
Moj malzonek od wczoraj tam pomieszkuje a ja nawet mapy nie mam zeby zobaczyc
gdzie to jest.
Nie znalazlam zadnych lokalnych map w internecie.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • grzegorz_gajowniczek Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 22:04
      A nie chodzi o Auderghem? To dzielnica Brukseli. Codziennie przejezdzam tamtedy
      z i do pracy. Dzielnica porzadna. I metro jest i nie daleko do lasu :)

g
      • greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 22:13
        To jest okolo 20 minut od La Hulpe. Tyle wiem:)
        • paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 22:33
          w la hulpa jest tylko swift i ibm a mezus z IT, ze tak zapytam?
          • greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 22:53
            Nie.
            Cos taki ciekawy?
            • paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 23:03
              tam nic innego nie ma chyba ze mowisz o chrunendal biznes park ale to nei
              hulpa. a skoro mezusia usadzili w auderghemie to firma ma kase wiec albo swift
              albo ibm. coca to nie hulpa wiec tak jakos wyszlo
              • greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 23:08
                Jezeli w Auderghem jest ambasada chinska to znaczy, ze to. Wszystko odbylo sie
                bardzo nagle, nawet jak widac nazwy nie jestem pewna.

Moze ty zdradzisz gdzie pracujesz?
                • paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 23:13
                  greentea2 napisała:

> Jezeli w Auderghem jest ambasada chinska to znaczy, ze to. Wszystko odbylo
                  sie
                  > bardzo nagle, nawet jak widac nazwy nie jestem pewna.

jesli nagle to sciagaja fachowcow z bambulandow to wielka korporacja a nie
                  bulanzeria. nie muszi mowic wybor nietrudny ;) a maz na kontrakcie czy na stale?

>
                  > Moze ty zdradzisz gdzie pracujesz?

u siebie ;)
                  >
                  • greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 23:29
                    Praca nie byla nagla, jedynie przeprowadzka jakos tak w ostatniej chwili.
                    Bede tam w piatek, rozejrze sie co i jak.

Maz na stale, jezeli mu sie spodoba oczywiscie.
                    Co to Bambuland? Chyba nie UK?
                    • paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 23:41
                      greentea2 napisała:

> Praca nie byla nagla, jedynie przeprowadzka jakos tak w ostatniej chwili.
                      > Bede tam w piatek, rozejrze sie co i jak.

nie ma czegos takiego jak nagla przeprowadzka przy planowanej pracy. no chyba
                      ze maz njest menago i zajmuje sie planowaniem ;o)

> Maz na stale, jezeli mu sie spodoba oczywiscie.
                      > Co to Bambuland? Chyba nie UK?

bycie permanentem i prznoszenie sie do Belgii?!!!!! wow sa samobojcy
                      ekonomiczni nie powiem
                      • greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 23:47
                        Troche zle sie wyrazilam, przeprowadzka nie byla nagla. O mieszkaniu
                        dowiedzielismy sie zaledwie kilka dnie wczesniej, dlatego wciaz tak niewiele
                        wiem. Wolno im to idzie niestety.
                        • paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 23:48
                          greentea2 napisała:

> Troche zle sie wyrazilam, przeprowadzka nie byla nagla. O mieszkaniu
                          > dowiedzielismy sie zaledwie kilka dnie wczesniej, dlatego wciaz tak niewiele
                          > wiem. Wolno im to idzie niestety.

chwila jak to przenosisz sie znasz date zaczecia i nie masz mieszkania ? nie
                          chce byc upierliwy ale malzonek to pewno PM ;o)
                          • greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 23:54
                            Coz to PM?
                            • paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 05.07.05, 19:16
                              greentea2 napisała:

> Coz to PM?
                              >
                              to taka osoba spedzajaca zycie na planowaiu innym zycia. prodzekt menazer
                              • greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 05.07.05, 20:20

prodzekt menazer=projekt manager?

Nietrafiony, niezatopiony.
                                • paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 05.07.05, 20:46
                                  greentea2 napisała:

>
                                  > prodzekt menazer=projekt manager?
                                  >
                                  > Nietrafiony, niezatopiony.
                                  >

to czemu tak kiepsko planuje?
                                  • greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 05.07.05, 20:49
                                    To ty kiepsko zgadujesz:)
                                    • paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 05.07.05, 20:56
                                      greentea2 napisała:

> To ty kiepsko zgadujesz:)
                                      >

wprost przeciwnie.

jest pracobiorca, na stanowisku niekierowniczym, ktory musial sie przeniesc za
                                      kare do Belgii bo w nagrode nikt tu nie idzie na takie stanowisko. ale coz
                                      uronie wirtualna lze.
                                      • greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 05.07.05, 21:55
                                        If you say so:)
                                        • paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 06.07.05, 21:45
                                          greentea2 napisała:

> If you say so:)
                                          >

czywiscie zakladajac ze umeisz liczyc i informacje ktore podalas sa z grobsz
                                          prawdziwe niekonieczeni ja knazwa dzielnicy ;o)
                                          • greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 06.07.05, 22:45
                                            Umiem liczyc i znam belgijskie podatki.

A co, nieuczciwie sie rozliczasz skoro tobie sie oplaca:)))

Jaka jest srednia placa?
                                            • grzegorz_gajowniczek Re: Czy ktos zna Aubergem? 06.07.05, 22:49

> Jaka jest srednia placa?

1300 - 1400 netto? dokladnie nie wiem. bez specjalnych umiejetnosci i cyrkowych
                                              sztuczek na start najczesciej okolo 1400 -1500 brutto czyli 1000 na reke
                                              • greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 06.07.05, 23:05
                                                Mniej w porownaniu do UK.
                                                Zastanawiam sie o ile taniej sie zyje, ponoc okolo 20%.
                                                • paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 06.07.05, 23:30
                                                  greentea2 napisała:

> Mniej w porownaniu do UK.
                                                  > Zastanawiam sie o ile taniej sie zyje, ponoc okolo 20%.

nie w Brukseli stad moej zdziwnienie ;o) Hulpa i chujart tez najtansze nie sa.
                                            • paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 06.07.05, 23:29
                                              greentea2 napisała:

> Umiem liczyc i znam belgijskie podatki.
                                              wiec wiesz ze sie nie oplaca praco he he no chyba ze maz "pracuje" dla firmy w
                                              isle of man ;o)

> A co, nieuczciwie sie rozliczasz skoro tobie sie oplaca:)))
                                              jak wisz sa 3 skladniki podatkow personalne kapitalowe i dywydedny znasz
                                              pdoatki wiec oczywistosci niemusze tlumaczyc. o dietach i benefitahc nie
                                              wspomne.

> Jaka jest srednia placa?
                                              chujowa cok kol 3k Euro gorss
                                      • sofi75 Re: Czy ktos zna Aubergem? 06.07.05, 14:48
                                        ktory musial sie przeniesc za
                                        > kare do Belgii bo w nagrode nikt tu nie idzie na takie stanowisko.

Jak uwazasz ze do Belgii to za kare, to zapraszamy do pracy w podobnym
                                        koncernie w Twoim Vaterlandzie. Rozumiem, ze tam pojedziesz z usmiechem na
                                        ustach - jak dawno nie byles i nie wiesz o czym mowie, to moge ci wyjasnic, jak
                                        sie pracuje w amerykanskim koncernie na stanowisku kierowniczym w Polsce wsrod
                                        mlodych lebkow scigajacych sie do zloba po nocach.
                                        • paw_dady di dzi ekanting? 06.07.05, 21:44
                                          > ustach - jak dawno nie byles i nie wiesz o czym mowie, to moge ci wyjasnic,
                                          jak sie pracuje w amerykanskim koncernie na stanowisku kierowniczym w Polsce
                                          wsrod mlodych lebkow scigajacych sie do zloba po nocach.
                                          >

zosiu nie czytales postoe grinteji - jej maz przyjezdza z UK gdzie place sa
                                          generlanie wyzsze i podatki mniejsze.

w UK specjalista zarabia np 40k GPB rocznie z tego podatki, wersja dosc prosta

25 k GBP ~ 25%
                                          25-40 - ~ 40%

masz kolo 28 netto czyli ~70% nett

w Belgii
                                          a) specjalista nie zarabia takich pieniedzy jesli nie wierzysz wejdz na
                                          dzobserwa lub zapytaj sie w agencjach
                                          b) nawet jesli ktos mu zaplaci bedzie placil 52% podatkow czyli 48% netto
                                          jak 22% roznicy w podatkach to eni roznica dla ciebie to mam nadzieje ,ze nie
                                          rpacujesz w di dzi ekanting

sofi75 napisała:

> Jak uwazasz ze do Belgii to za kare, to zapraszamy do pracy w podobnym
                                          > koncernie w Twoim Vaterlandzie.

nie jestem Niemcem nie mam Vaterlandu mam ojczyzne.
                                          • sofi75 Re: di dzi ekanting? 06.07.05, 22:23
                                            di dzi ekanting jest bomba !!!
                                            A teraz w takim badz razie poweidz mi takie rzeczy:
                                            a) jakie podatki placi w Belgii freelancer typu prawnik, lekarz i inna
                                            dzialalnosc licenncjonowana ? odpowedz "progresywne" nie wchodzi w gre.
                                            jestem zywotnie zainteresowana, bo nisza rynowa tu wieksza od rynku w
                                            niektorych dziedzinach

b) czy zalozenie takiej dzialalnosci i uznanie (tudziez zro bienie uprawnien)
                                            jest bardzo upierdliwie dlugoterminowe ?

To co pomozecie ?
                                            To ja ide karmic ptastwo?
                                            A tak z ciekawosci: ile tobie wiosen wybilo ?
                                            Samochodzik fajny, ale rzeczwiscie pierdola ze mnie i moj maz sie uwazniej z
                                            toba kloci, bo wiedzial zanim siepytalam

zreszta o samochodzik bede miala inne pytanko.
                                            W koncu musze ci czyms nocke zajac.
                                            • paw_dady Re: di dzi ekanting? 06.07.05, 23:37
                                              sofi75 napisała:

> di dzi ekanting jest bomba !!!
                                              > A teraz w takim badz razie poweidz mi takie rzeczy:
                                              > a) jakie podatki placi w Belgii freelancer typu prawnik, lekarz i inna
                                              > dzialalnosc licenncjonowana ?

oo a prawnicy cos placa? ;o) nie wiem ile licnecjonowana ja nie potrzebuje
                                              licencji

> odpowedz "progresywne" nie wchodzi w gre.
                                              > jestem zywotnie zainteresowana, bo nisza rynowa tu wieksza od rynku w
                                              > niektorych dziedzinach

jak wiesz podatk ito przchod - koszty = dochow = podstawa do podatkow. wiec
                                              a ) leganie to co wolno wrzucasz w koszty (a legalnei mzona prawie wszystko ;)
                                              b) szukasz znizek podatkowych do dochodow osobistych
                                              c) na tyle iel mozesz szukasz mozliwosci doch kapitalowych (15% flat)
                                              d) w najgorszym razie wyciagasz dywidende (50,5% podatku flat vs 57% od pensji)
                                              e )kupujesz dom (oprocentowanie kredydu jest tax deductible) zamiast
                                              wynajmowca ;o)

w sumie w z pobieznych obliczen wynika ze w granicach 10-20k mies placisz kolo
                                              30% podaktow skladek socjalnych + ksiegowych. Do przezycia. Jesli masz wiecj
                                              lepiej zalozyc firme w EU (slowacja Estonia) ktora generuje koszty i
                                              dywidendy ;o)

> b) czy zalozenie takiej dzialalnosci i uznanie (tudziez zro bienie uprawnien)
                                              > jest bardzo upierdliwie dlugoterminowe ?
                                              >
                                              > To co pomozecie ?
                                              > To ja ide karmic ptastwo?
                                              > A tak z ciekawosci: ile tobie wiosen wybilo ?
                                              > Samochodzik fajny, ale rzeczwiscie pierdola ze mnie i moj maz sie uwazniej z
                                              > toba kloci, bo wiedzial zanim siepytalam
                                              >
                                              > zreszta o samochodzik bede miala inne pytanko.
                                              > W koncu musze ci czyms nocke zajac.
    • proca_toya Re: Czy ktos zna Aubergem? 11.08.05, 19:33
      Audergem...znajduje sie w Bxl,metro w kierunku Hermann Debroux
    • bruxellka Re: Czy ktos zna Aubergem? 15.08.05, 18:09
      dzielnica ok mieszkala przez 2 lata :) spokojna w gmnie mozna cos od bidy
      zaltwic nie sa powalajacy ale cos robia ogolnie jest ok zalezly oczywiscie w
      ktorym dokladnie miejscu :) tej dzielnicy
      Rue Emile Idiers 12, 1160 Brussels - Localisation
      Phone: (+32.2) 676.48.11
      Fax: (+32.2) 660.98.38
      Email: Administration communale
      Website: www.auderghem.be

Public Relations:
      Guy Bernard
      Phone: (+32.2) 676.48.72 - Fax: (+32.2) 660.98.38
      Email: relpub@auderghem.be

przydatne adresy :)
Inne wątki na temat: