greentea2 04.07.05, 22:02 Czy cos takiego? Moj malzonek od wczoraj tam pomieszkuje a ja nawet mapy nie mam zeby zobaczyc gdzie to jest. Nie znalazlam zadnych lokalnych map w internecie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzegorz_gajowniczek Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 22:04 A nie chodzi o Auderghem? To dzielnica Brukseli. Codziennie przejezdzam tamtedy z i do pracy. Dzielnica porzadna. I metro jest i nie daleko do lasu :) g Odpowiedz Link
greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 22:13 To jest okolo 20 minut od La Hulpe. Tyle wiem:) Odpowiedz Link
paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 22:33 w la hulpa jest tylko swift i ibm a mezus z IT, ze tak zapytam? Odpowiedz Link
paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 23:03 tam nic innego nie ma chyba ze mowisz o chrunendal biznes park ale to nei hulpa. a skoro mezusia usadzili w auderghemie to firma ma kase wiec albo swift albo ibm. coca to nie hulpa wiec tak jakos wyszlo Odpowiedz Link
greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 23:08 Jezeli w Auderghem jest ambasada chinska to znaczy, ze to. Wszystko odbylo sie bardzo nagle, nawet jak widac nazwy nie jestem pewna. Moze ty zdradzisz gdzie pracujesz? Odpowiedz Link
paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 23:13 greentea2 napisała: > Jezeli w Auderghem jest ambasada chinska to znaczy, ze to. Wszystko odbylo sie > bardzo nagle, nawet jak widac nazwy nie jestem pewna. jesli nagle to sciagaja fachowcow z bambulandow to wielka korporacja a nie bulanzeria. nie muszi mowic wybor nietrudny ;) a maz na kontrakcie czy na stale? > > Moze ty zdradzisz gdzie pracujesz? u siebie ;) > Odpowiedz Link
greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 23:29 Praca nie byla nagla, jedynie przeprowadzka jakos tak w ostatniej chwili. Bede tam w piatek, rozejrze sie co i jak. Maz na stale, jezeli mu sie spodoba oczywiscie. Co to Bambuland? Chyba nie UK? Odpowiedz Link
paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 23:41 greentea2 napisała: > Praca nie byla nagla, jedynie przeprowadzka jakos tak w ostatniej chwili. > Bede tam w piatek, rozejrze sie co i jak. nie ma czegos takiego jak nagla przeprowadzka przy planowanej pracy. no chyba ze maz njest menago i zajmuje sie planowaniem ;o) > Maz na stale, jezeli mu sie spodoba oczywiscie. > Co to Bambuland? Chyba nie UK? bycie permanentem i prznoszenie sie do Belgii?!!!!! wow sa samobojcy ekonomiczni nie powiem Odpowiedz Link
greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 23:47 Troche zle sie wyrazilam, przeprowadzka nie byla nagla. O mieszkaniu dowiedzielismy sie zaledwie kilka dnie wczesniej, dlatego wciaz tak niewiele wiem. Wolno im to idzie niestety. Odpowiedz Link
paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 04.07.05, 23:48 greentea2 napisała: > Troche zle sie wyrazilam, przeprowadzka nie byla nagla. O mieszkaniu > dowiedzielismy sie zaledwie kilka dnie wczesniej, dlatego wciaz tak niewiele > wiem. Wolno im to idzie niestety. chwila jak to przenosisz sie znasz date zaczecia i nie masz mieszkania ? nie chce byc upierliwy ale malzonek to pewno PM ;o) Odpowiedz Link
paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 05.07.05, 19:16 greentea2 napisała: > Coz to PM? > to taka osoba spedzajaca zycie na planowaiu innym zycia. prodzekt menazer Odpowiedz Link
greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 05.07.05, 20:20 prodzekt menazer=projekt manager? Nietrafiony, niezatopiony. Odpowiedz Link
paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 05.07.05, 20:46 greentea2 napisała: > > prodzekt menazer=projekt manager? > > Nietrafiony, niezatopiony. > to czemu tak kiepsko planuje? Odpowiedz Link
paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 05.07.05, 20:56 greentea2 napisała: > To ty kiepsko zgadujesz:) > wprost przeciwnie. jest pracobiorca, na stanowisku niekierowniczym, ktory musial sie przeniesc za kare do Belgii bo w nagrode nikt tu nie idzie na takie stanowisko. ale coz uronie wirtualna lze. Odpowiedz Link
paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 06.07.05, 21:45 greentea2 napisała: > If you say so:) > czywiscie zakladajac ze umeisz liczyc i informacje ktore podalas sa z grobsz prawdziwe niekonieczeni ja knazwa dzielnicy ;o) Odpowiedz Link
greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 06.07.05, 22:45 Umiem liczyc i znam belgijskie podatki. A co, nieuczciwie sie rozliczasz skoro tobie sie oplaca:))) Jaka jest srednia placa? Odpowiedz Link
grzegorz_gajowniczek Re: Czy ktos zna Aubergem? 06.07.05, 22:49 > Jaka jest srednia placa? 1300 - 1400 netto? dokladnie nie wiem. bez specjalnych umiejetnosci i cyrkowych sztuczek na start najczesciej okolo 1400 -1500 brutto czyli 1000 na reke Odpowiedz Link
greentea2 Re: Czy ktos zna Aubergem? 06.07.05, 23:05 Mniej w porownaniu do UK. Zastanawiam sie o ile taniej sie zyje, ponoc okolo 20%. Odpowiedz Link
paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 06.07.05, 23:30 greentea2 napisała: > Mniej w porownaniu do UK. > Zastanawiam sie o ile taniej sie zyje, ponoc okolo 20%. nie w Brukseli stad moej zdziwnienie ;o) Hulpa i chujart tez najtansze nie sa. Odpowiedz Link
paw_dady Re: Czy ktos zna Aubergem? 06.07.05, 23:29 greentea2 napisała: > Umiem liczyc i znam belgijskie podatki. wiec wiesz ze sie nie oplaca praco he he no chyba ze maz "pracuje" dla firmy w isle of man ;o) > A co, nieuczciwie sie rozliczasz skoro tobie sie oplaca:))) jak wisz sa 3 skladniki podatkow personalne kapitalowe i dywydedny znasz pdoatki wiec oczywistosci niemusze tlumaczyc. o dietach i benefitahc nie wspomne. > Jaka jest srednia placa? chujowa cok kol 3k Euro gorss Odpowiedz Link
sofi75 Re: Czy ktos zna Aubergem? 06.07.05, 14:48 ktory musial sie przeniesc za > kare do Belgii bo w nagrode nikt tu nie idzie na takie stanowisko. Jak uwazasz ze do Belgii to za kare, to zapraszamy do pracy w podobnym koncernie w Twoim Vaterlandzie. Rozumiem, ze tam pojedziesz z usmiechem na ustach - jak dawno nie byles i nie wiesz o czym mowie, to moge ci wyjasnic, jak sie pracuje w amerykanskim koncernie na stanowisku kierowniczym w Polsce wsrod mlodych lebkow scigajacych sie do zloba po nocach. Odpowiedz Link
paw_dady di dzi ekanting? 06.07.05, 21:44 > ustach - jak dawno nie byles i nie wiesz o czym mowie, to moge ci wyjasnic, jak sie pracuje w amerykanskim koncernie na stanowisku kierowniczym w Polsce wsrod mlodych lebkow scigajacych sie do zloba po nocach. > zosiu nie czytales postoe grinteji - jej maz przyjezdza z UK gdzie place sa generlanie wyzsze i podatki mniejsze. w UK specjalista zarabia np 40k GPB rocznie z tego podatki, wersja dosc prosta 25 k GBP ~ 25% 25-40 - ~ 40% masz kolo 28 netto czyli ~70% nett w Belgii a) specjalista nie zarabia takich pieniedzy jesli nie wierzysz wejdz na dzobserwa lub zapytaj sie w agencjach b) nawet jesli ktos mu zaplaci bedzie placil 52% podatkow czyli 48% netto jak 22% roznicy w podatkach to eni roznica dla ciebie to mam nadzieje ,ze nie rpacujesz w di dzi ekanting sofi75 napisała: > Jak uwazasz ze do Belgii to za kare, to zapraszamy do pracy w podobnym > koncernie w Twoim Vaterlandzie. nie jestem Niemcem nie mam Vaterlandu mam ojczyzne. Odpowiedz Link
sofi75 Re: di dzi ekanting? 06.07.05, 22:23 di dzi ekanting jest bomba !!! A teraz w takim badz razie poweidz mi takie rzeczy: a) jakie podatki placi w Belgii freelancer typu prawnik, lekarz i inna dzialalnosc licenncjonowana ? odpowedz "progresywne" nie wchodzi w gre. jestem zywotnie zainteresowana, bo nisza rynowa tu wieksza od rynku w niektorych dziedzinach b) czy zalozenie takiej dzialalnosci i uznanie (tudziez zro bienie uprawnien) jest bardzo upierdliwie dlugoterminowe ? To co pomozecie ? To ja ide karmic ptastwo? A tak z ciekawosci: ile tobie wiosen wybilo ? Samochodzik fajny, ale rzeczwiscie pierdola ze mnie i moj maz sie uwazniej z toba kloci, bo wiedzial zanim siepytalam zreszta o samochodzik bede miala inne pytanko. W koncu musze ci czyms nocke zajac. Odpowiedz Link
paw_dady Re: di dzi ekanting? 06.07.05, 23:37 sofi75 napisała: > di dzi ekanting jest bomba !!! > A teraz w takim badz razie poweidz mi takie rzeczy: > a) jakie podatki placi w Belgii freelancer typu prawnik, lekarz i inna > dzialalnosc licenncjonowana ? oo a prawnicy cos placa? ;o) nie wiem ile licnecjonowana ja nie potrzebuje licencji > odpowedz "progresywne" nie wchodzi w gre. > jestem zywotnie zainteresowana, bo nisza rynowa tu wieksza od rynku w > niektorych dziedzinach jak wiesz podatk ito przchod - koszty = dochow = podstawa do podatkow. wiec a ) leganie to co wolno wrzucasz w koszty (a legalnei mzona prawie wszystko ;) b) szukasz znizek podatkowych do dochodow osobistych c) na tyle iel mozesz szukasz mozliwosci doch kapitalowych (15% flat) d) w najgorszym razie wyciagasz dywidende (50,5% podatku flat vs 57% od pensji) e )kupujesz dom (oprocentowanie kredydu jest tax deductible) zamiast wynajmowca ;o) w sumie w z pobieznych obliczen wynika ze w granicach 10-20k mies placisz kolo 30% podaktow skladek socjalnych + ksiegowych. Do przezycia. Jesli masz wiecj lepiej zalozyc firme w EU (slowacja Estonia) ktora generuje koszty i dywidendy ;o) > b) czy zalozenie takiej dzialalnosci i uznanie (tudziez zro bienie uprawnien) > jest bardzo upierdliwie dlugoterminowe ? > > To co pomozecie ? > To ja ide karmic ptastwo? > A tak z ciekawosci: ile tobie wiosen wybilo ? > Samochodzik fajny, ale rzeczwiscie pierdola ze mnie i moj maz sie uwazniej z > toba kloci, bo wiedzial zanim siepytalam > > zreszta o samochodzik bede miala inne pytanko. > W koncu musze ci czyms nocke zajac. Odpowiedz Link
proca_toya Re: Czy ktos zna Aubergem? 11.08.05, 19:33 Audergem...znajduje sie w Bxl,metro w kierunku Hermann Debroux Odpowiedz Link
bruxellka Re: Czy ktos zna Aubergem? 15.08.05, 18:09 dzielnica ok mieszkala przez 2 lata :) spokojna w gmnie mozna cos od bidy zaltwic nie sa powalajacy ale cos robia ogolnie jest ok zalezly oczywiscie w ktorym dokladnie miejscu :) tej dzielnicy Contact: Rue Emile Idiers 12, 1160 Brussels - Localisation Phone: (+32.2) 676.48.11 Fax: (+32.2) 660.98.38 Email: Administration communale Website: www.auderghem.be Public Relations: Guy Bernard Phone: (+32.2) 676.48.72 - Fax: (+32.2) 660.98.38 Email: relpub@auderghem.be przydatne adresy :) Odpowiedz Link