sandraa1 Re: ile jest srednia krajowa w belgii? 22.12.05, 17:09 za szybko poszlo, Ja pracuje w holandii ale mieszkam w belgii i zastanawiam sie za szukaniem czegos wlasnie tam. Ile wynosi srednia krajowa brutto? I jak sie przelicza to na netto? W jakims poscie czytalam o A5 i A8 co to jest? Odpowiedz Link
paw_dady Re: ile jest srednia krajowa w belgii? 22.12.05, 19:49 sandraa1 napisała: > za szybko poszlo, > Ja pracuje w holandii ale mieszkam w belgii i zastanawiam sie za szukaniem > czegos wlasnie tam. Ile wynosi srednia krajowa brutto? wiesz nie wiem co to srednia ;) srednia dla lekarza? inzyniera? peilegniarki? prawnika? sprzedawcy? i jakich specjalnosci i z jakim doswiaddczeniem ;) obawiam sie pytanie msui byc sprecyzowane odrobine bardzie zeby na nie odpowidziec ;) > I jak sie przelicza to na netto? ehm mowisz po holendersku? wejdz na sajcik min finansow .be i tma sa reguly podatkowe ;) w sumei kiedys w Nl pdoatk isiegaly -0w 60 wiec Belgia z ich 52max pdoatkiem dla pracobioecow wyglada jak raj podatkowy ;o) > W jakims poscie czytalam o A5 i A8 co to jest? to sa stopnie kalsyfikacje eurourzedasow siebie zwacych eurokratami (jakby czyms rzadzili a ne steplowali papierki ;). W sumie podatki maja smiesznie niskie (max ok 20%) i jak na urzednika calkiem przyzwoite pensje. Trik polega na tym ze musisz sie zglosic i przejsc egazmin. na forum EPSO dowiesz sie wiecej ;) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=9 BTW praca malo stresowa (ok no. walka z glodem przed lunchem po lunchu ze snem). ale tego im nie pisz Odpowiedz Link
sandraa1 Re: ile jest srednia krajowa w belgii? 22.12.05, 22:17 dzieki za odpowiedz. Chodzi mi o modaal inkomen. Wiec srednia krajowa nie rozrozniajac na zawody w holandii to okolo 2300 euro miesiecznie. A ile jest w belgii? PrZelicznik tez nie jest ten sam z brutto na netto bo to jest inny kraj i inne kwoty odliczja z pensji. w kazdym razie zastanowilo mnie to ze pewne osoby pisaly ze sa w A i zarabiaja po 4 czy 5000 euro. A to wydaje mi sie bardzo duzo. Odpowiedz Link
paw_dady niewlasciwe fora czytujesz ;) 23.12.05, 00:27 bo pieniadze szczescia nie daja ;) www.eu-careers.com/workingfortheeu.htm to jest akurat sajcik komercyjen NIE JEST oficjalny. Oficjalne wejdz na wiecznie niedzialajacy prawdziwy sajcik EU i tam sa oficjalne informacje. 5 tysiecy mowisz o zarobach urzedasa, ktory 1) przeszedl konkurs 2) ma doswiadczenie 3-4 letnie (od 1.05.2004) ci co lapali sie na A8 zostali zdegradowani na A5 ;P 3) NIE PLACI PODATKOW W BELGII co do Belgii www.belgium.be/eportal/index.jsp podatki Be to tu www.belgium.be/eportal/application?languageParameter=nl&pageid=contentPage&docId=37309 tu pewno znajdziesz cos nie chce mi sie szukac bo cos takeigo jak modaal inkomst nei istnieje - 3 robotnikow (1200 Eur/mies + 1 prawnik 18000 mies) daje srednia 5,400/mies ;o) na zdrowy rozsadek skoro nei ma masowej migracji Nl->Be->Nl roznic specjalnych nie ma Odpowiedz Link
sandraa1 Re: niewlasciwe fora czytujesz ;) 23.12.05, 08:48 mowisz o urzedasach ktorzy pracuja w ambasadzie. NIe wydaje mi sie ze zwykly belg pracujacy w gemente zarabia 5000. A ja jestem zwyklym robotikem(czka). W takim razie zapytam inaczej czy macie moze informacje ile zatabia pracownik w biurze? W administracji tak srednio? Wiem ze wszystko zalezy tez od wieku ale moze jest jakas stronka. Odpowiedz Link
vico1 Re: niewlasciwe fora czytujesz ;) 23.12.05, 20:16 Polowa 'umyslowych'i urzednikow - wliczajac kadre - zarabia brutto >2600euro/miesiac, 10% zarabia brutto >4500euro. aps.vlaanderen.be/statistiek/nieuws/economie/2002-11_loon.htm Netto? Trzeba odliczyc 20% -> 40%. Odpowiedz Link
paw_dady vico podal dane Be a ja o EU 23.12.05, 21:23 sandraa1 napisała: > mowisz o urzedasach ktorzy pracuja w ambasadzie. NIe wydaje mi sie ze zwykly > belg pracujacy w gemente zarabia 5000. 1) to nie amasada tylko administracja unii europejskiej - nei do wiary ze jest jeszcze w EU ktos kto nei slyszal o isntieinu epsow ;) 2) Belgowie nie rpacuja w EU w Belgii o ile maja wygor - lepiej wyjechac dostejsz wiecej kasy ;) 3) jak przesledzisz link, ktory pdoeslalem zobnaczysz -/+ wymagania na europracusiea ;) > A ja jestem zwyklym robotikem(czka). W > takim razie zapytam inaczej czy macie moze informacje ile zatabia pracownik w > biurze? W administracji tak srednio? Wiem ze wszystko zalezy tez od wieku ale > moze jest jakas stronka. w kwestii formalnej nie jestes robotnikiem wylko ambtenaar ew. bediende skoro prracujesz w biurze ;) pzr PD. Odpowiedz Link
vico1 Re: vico podal dane Be a ja o EU 23.12.05, 22:22 Unijna biurokracja zyje swoim zyciem i ma sie nijak do kosztow administracji w roznych krajach. Moralnosc europejska na pierwszym miejscu, wiec trzeba przeplacac by zrekompensowac lapowki - powazne zrodlo dochodow krajowych urzednikow. Mozna wtedy z europejskiej ambony wytykac bledy innym, jednych to przekonuje, innych - takze mnie - smieszy. Odpowiedz Link
vico1 Warto sie uczyc, jezeli ma sie leb 23.12.05, 22:33 Bo pensyjka netto mlodego robotnika w B to niecale 1000EUR. www.loonwijzer.be/index.php?pid=11 Sklania to do dorabiania na czarno, albo w skrajnym przypadku, do ograbienia babci. Kazdy chce miec 4x4 ;) Odpowiedz Link
paw_dady Re: Warto sie uczyc, jezeli ma sie leb 23.12.05, 23:43 >Kazdy chce miec 4x4 ;) ze niby to jest smieszne? ;P Odpowiedz Link
vico1 Re: Warto sie uczyc, jezeli ma sie leb 24.12.05, 12:44 To tylko stwierdzenie faktu. Bieda w naszej ideologii nie jest zjawiskiem oczywistym, tylko grzechem spolecznym - od dziecka wpaja sie nam za to wine. Pod Paryzem tez chodzilo tylko o to, ze mlodziez nie chce pracowac za 1000euro, bo to za malo na dobry woz i lepsze mieszkanie. Odpowiedz Link
paw_dady masz racje 1k euro jest za malo 24.12.05, 15:55 na dobre mieszkanie i wozek w paryzewie ;o) hmm a moze jednak jest inny sposob niz palenie wozkow? Odpowiedz Link
vico1 Re: masz racje 1k euro jest za malo 24.12.05, 17:10 Tym bardziej, ze islamskie laski zawyzyly wymagania i chlopakom bez dyplomow pozostal tylko fundamentalizm. W tej sytuacji palenie wozkow jest przewidywalna ewolucja. Pocieszmy sie, bedzie gorzej. Odpowiedz Link
paw_dady Re: masz racje 1k euro jest za malo 25.12.05, 01:56 aaaaaaaaaaaaa znaczy to jest kwestia fundamentalna a nie tylko 4x4 ;P Odpowiedz Link
vico1 Re: masz racje 1k euro jest za malo 25.12.05, 10:40 Nie, tylko niechcacy zeszlo na fundamentalizm, to jest problem tutejszej mlodziezy bez dyplomow, bez wzgledu na pochodzenie. Potrzeba posiadania 4x4 jest porownywalna z potrzebami seksualnymi. W przeciwienstwie do tej pierwszej, te drugie mozna tanio zaspokoic. Odpowiedz Link
paw_dady Re: masz racje 1k euro jest za malo 25.12.05, 11:41 vico1 napisał: > Potrzeba posiadania 4x4 jest porownywalna z potrzebami seksualnymi. > W przeciwienstwie do tej pierwszej, te drugie mozna tanio zaspokoic. hmm czy te 4x4 musza miec dluuga maske?! mzoe jakis program kompensacyjny dla mlodych szykuje rzad ;D Odpowiedz Link
sandraa1 Re: masz racje 1k euro jest za malo 27.12.05, 13:05 dzieki za stronke ale ona prawdy pewnie nie podaje tak jak i holenderski loonwijzer. NIe jestem ambtenarem bo nie pracuje w budrzetowce tylko na wolnym rynku w prywatnej firmie. Pewnie tak samo jak w holandii w zaleznosci od wielkosci firmy inne sa zarobki. A takze od wyksztalcenia. Ja mam tylko liceum ekonomiczne skonczone w polsce i pracuje w administracji w firmie transportowej. Moich zarobkow z ambtenarem pracujacym w gminie nie moge porownywac. Czy sa jakis dane na temat wolnego rynku? Odpowiedz Link
vico1 Re: masz racje 1k euro jest za malo 27.12.05, 16:51 Nie lubisz zrozumiec. Zarobisz tyle co ten robotnik i to jezeli bedziesz miala szczescie pracowac w przyzwoitej firmie. Jako robotnica, np sprzedawczyni - chociaz w kontrakcie bedziesz miala "bediende" - masz stawke godzinowa ustalona w umowach zbiorowych CAO. Nie odbiega ona duzo od zarobkow tego robotnika z linku, wywalczylyscie w koncu rownouprawnienie. Odpowiedz Link
paw_dady vico vico vico 27.12.05, 19:42 vico1 napisał: > Nie odbiega ona duzo od zarobkow tego robotnika z linku, wywalczylyscie w koncu rownouprawnienie. > to nie sandra walczyla tylko oski->babsztyle, snadra jest ofiara ;P Odpowiedz Link
vico1 Re: vico vico vico 27.12.05, 20:55 Odpowiedzialnosc spada na caly gatunek. Dwojka musi pracowac - jezeli chca miec to co inni, a chca, nie ma czasu i checi na potomstwo. Sandra lepiej by zrobila, gdyby z kilkoma kolezankami zaczela protestowac pod parlamentem EU, zamiast szukac pracy. Proponuje kilka hasel: dajcie zarobic naszym facetom, seksu i chleba, najemna praca hanbi kobiete... Odpowiedz Link
paw_dady Re: vico vico vico 27.12.05, 23:35 vico1 napisał: > Odpowiedzialnosc spada na caly gatunek. Dwojka musi pracowac - jezeli chca miec to co inni, a chca, nie ma czasu i checi na potomstwo. > eee tam marudzisz - jak jest chec na posiadanie wieksza od mozliwosci to eni ma checi na lozko - ale pocisz sie zawsze sasiedzi pomoga ;) > Sandra lepiej by zrobila, gdyby z kilkoma kolezankami zaczela protestowac pod > parlamentem EU, zamiast szukac pracy. Proponuje kilka hasel: dajcie zarobic > naszym facetom, seksu i chleba, najemna praca hanbi kobiete... dlaczego tylko kobiety?! ja sie dolaczam do manifestacji ! wolalbym zeby moja zona pracowala a ja nie. mnie siedzenie bez pracy nie wykancza nerwowo ;) Odpowiedz Link
vico1 Re: vico vico vico 28.12.05, 12:14 paw_dady napisała: > - ale pociesz sie zawsze sasiedzi pomoga ;) Zawsze? Jak nie przepracowany, to homo ;) > dlaczego tylko kobiety?! ja sie dolaczam do manifestacji ! wolalbym zeby moja > zona pracowala a ja nie. mnie siedzenie bez pracy nie wykancza nerwowo ;) Mialbys serce? Bralem cie za wiekszego pracusia :) Przypomina mi sie rysunkowy zart z gazety. Zapracowana w domu zona, maz zbiera sie do wyjscia - "nie moge patrzec jak ciezko pracujesz". Odpowiedz Link
paw_dady droga sandro 27.12.05, 19:45 usiadz na chwile odrewij sie do forum i pomysl - nie ma masowej emigracji z Nl do Be ani z Be do Nl. A teraz nastepny krok w procesie myslowym - dlaczego? ano bo place w zasadzie sie nie roznia ;) Jesli chcesz przyjechac do Be na szalenstwa sniezne, do lasu albo w gory to co innego ale jesli jedynie z powodu zarobkow ehm nie sadze abys zyskala cos na 'sredniej'. Raczej w indywidulanym rzypadku jesli znajdziesz jakis kontrakt ktory akurat tobie pasuje (np wymagaja polskiego i nl ...) Pozdrowka Odpowiedz Link
vico1 Re: droga sandro 27.12.05, 20:32 Sprawdzilem ile zarabia w Nl sprzedawczyni po szkole zawodowej z 3letnim doswiadczeniem i wyszlo 1050euro brutto. Potwierdza to urawnilowke w B i w Nl na poziomie klasy pracujacej. www.loonwijzer.nl/index.php?pag=salarischeck Roznice sa dopiero na stanowiskach kadrowych, ze wskazaniem na Nl, ale Sandra zdaje sie nie ma takich ambicji. Gdyby jednak - mozna skorzystac z ww linka wypelniajac dowolnie checklist. Odpowiedz Link
paw_dady Re: droga sandro 27.12.05, 23:36 vico1 napisał: > Roznice sa dopiero na stanowiskach kadrowych, ze wskazaniem na Nl, ale Sandra > zdaje sie nie ma takich ambicji. Gdyby jednak - mozna skorzystac z ww linka > wypelniajac dowolnie checklist. a jest tam powiedziane cos po 67 % podatkach w NL? ;) Odpowiedz Link
sandraa1 Re: droga sandro 28.12.05, 08:54 na prace w kadrowce to doprawdy nie mam ambicji. Ju z wolalabym byc nauczycielka. A najlepiej to by mi pasowalo gdyby moj maz zarabial tyle ze ja nie musialabym pracowac. Ale coz rzeczywistosc jest inna. Mieszkam przy granicy holenderskiej w Belgii od roku. Chcialam sie zorientowac o zarobkach poniewaz zmienia sie system ubezpieczen w holandii od 2006 roku. Dlatego myslalam ze moze jak poszukam pracy w Belgii to wyjde na tym lepiej ale coa mieszkam na wiosce i do duzego miasta daleko wiec bede dalej dojezdzac do pracy do holandii az tak daleko nie mam 15 km. Rozgladalam sie rowniez w Belgii za studiami ale wszystko daleko ponad 100 km a przy pracy na full-time to ciezko. Pozyjemy zobaczymy moze sie cos na leprze zmieni. A moze mi troche doloza. A ta stronka z loonwijzer nie podaje prawdy zaniza i to sporo tak samo holenderska jak i belgjiska pewnie. W holandii srednia jest podobno 2300euro brutto na miesiac nie ze ja tyle zarabiam ale fajnie by bylo. Odpowiedz Link
vico1 Re: droga sandro 28.12.05, 09:38 Mieszkac w Belgii i pracowac w Holandii, to nie jest wyjatkowa sytuacja. Sa korzysci podatkowe, warto sie tym zainteresowac www.grensarbeiders.be/ Wysokie pensje to sa mity, szybko sama sie o tym przekonasz. Zwlaszcza jesli chodzi o netto. Poczatkujacy inzynier dostaje brutto te 2k z kawalkiem. Szybko idzie w gore, ale i podatki nieprzyzwoicie rosna. Studia do dobry pomysl. Jezeli mieszkasz przy granicy, to przesadzilas z tymi 100km. Tez mieszkam przy granicy i moj syn dojezdza do Antwerpii (30km). Odpowiedz Link
sandraa1 Re: droga sandro 29.12.05, 08:11 zalezy przy ktorej granicy. JA mam do Antwerpie 133km do brusel tez kolo tego najblizej mam do Hasselt 50km ale tam nie ma interesujacego mnie kierunku. Odpowiedz Link
paw_dady Re: droga sandro 29.12.05, 23:54 sandraa1 napisała: > zalezy przy ktorej granicy. JA mam do Antwerpie 133km do brusel tez kolo tego > najblizej mam do Hasselt 50km ale tam nie ma interesujacego mnie kierunku. jesl imowa o studiach lepiej idz do Antwerpii tma masz po niderlandzku w Blx glownie p ofrancusku. Choc jak jestes ladna wpadaj do Blx zoabaczymy jak sie prezentujesz ;o) Odpowiedz Link
sandraa1 Re: droga sandro 30.12.05, 08:41 tzn w Brusel wykladaja tylko po francusku? Ja chcialam studiowac anglistyke. Najblizej bede miala do Sittard. Ale moze wiecie ile kosztuja studia w Belgii? Odpowiedz Link
vico1 Bylo o tym 30.12.05, 12:23 ...ale tylko dlatego, ze jestes ladna ;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10432&w=30757277&a=30838087 Odpowiedz Link
paw_dady Re: Bylo o tym 30.12.05, 18:14 vico1 napisał: > ...ale tylko dlatego, ze jestes ladna ;) nie widzielismy www z ssandra w bikini JESZCZE wiec nie mow ;D Odpowiedz Link
paw_dady Re: Bylo o tym 30.12.05, 18:17 vico1 napisał: > Troche wyobrazni, kolego ;) ee wole niezbite dowody ;P Odpowiedz Link
vico1 Re: Bylo o tym 30.12.05, 18:22 Jestes wstretnym materialista. Wiecej romantyzmu. Odpowiedz Link
paw_dady Re: Bylo o tym 30.12.05, 23:20 vico1 napisał: > Jestes wstretnym materialista. eeee materialista w koncu obrazek nie jest materialny ;o) > Wiecej romantyzmu. przy takije pogodzie to juz mnie ten romantyzm w kosciahc lapie ;P Odpowiedz Link