Dodaj do ulubionych

Czy przekształcić to forum w forum otwarte?

13.12.02, 11:38
Ponieważ mało się udzielacie na tym Forum Romanum, a od dłuższego czasu nie
ma napływu "świeżej krwi", dlatego chodzi mi po głowie pomysł, żeby nasze
forum (bo jest ono nasze, a nie tylko moje) przekształcić w forum otwarte.
Wtedy można się będzie na nim wypowiadać bez konieczności uzyskiwania
dostępu, ale niestety nadal będzie obowiązywało logowanie (bo na to nie mam
wpływu). Co Wy na to? Wypowiedzcie się.
Obserwuj wątek
    • pinch Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 13.12.02, 12:09
      roman_j napisał:

> Co Wy na to? Wypowiedzcie się.

Hmmm,jeszcze za krotko by dochodzic do jakis uogolnien, ale czemuz nie ...
      Jednakze jesli forum bedzie otwarte to postulowalbym wycinanie chamskich,
      prymitywnych postow (jesliby sie pojawily), dopoki nie "wykrystalizuje sie"
      jakas grupa...
      • roman_j Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 13.12.02, 12:15
        pinch napisał:

> Hmmm,jeszcze za krotko by dochodzic do jakis uogolnien, ale czemuz nie ...
        > Jednakze jesli forum bedzie otwarte to postulowalbym wycinanie chamskich,
        > prymitywnych postow (jesliby sie pojawily), dopoki nie "wykrystalizuje sie"
        > jakas grupa...

Oczywiście. Porządek musi być. Wszelkie wulgaryzmy będą eliminowane. Tylko nie
        wiem, czy w ogóle się coś "wykrystalizuje". O ile wiem, warunkiem krystalizacji
        jest odpowiednie stężenie. ;-))
        Jak na razie, to ja się na tym forum wybitnie krystalizuję, a szkoda, bo ten
        monopol męczy... :-))
        • pinch Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 13.12.02, 13:13
          roman_j napisał:

> Tylko nie
          > wiem, czy w ogóle się coś "wykrystalizuje".

Cierpliwosci :)
    • hiubi Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 13.12.02, 13:38
      NIE NIE NIE!!!

Nie pytałeś dlaczego ale i tak odpowiem. Zacznie się to samo co w "Płocku", a potem byś wycinał i brakowałoby czegoś w środku wątku etc... poza tym za wycinanie zaraz by nawrzucali jak i za co i dlaczego itd...
      • pinch Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 13.12.02, 13:51
        hiubi napisał:

> NIE NIE NIE!!!
        >
        > Nie pytałeś dlaczego ale i tak odpowiem. Zacznie się to samo co w "Płocku", a
        p
        > otem byś wycinał i brakowałoby czegoś w środku wątku etc... poza tym za
        wycinan
        > ie zaraz by nawrzucali jak i za co i dlaczego itd...

Hiubi zwrocil uwage na wazny argument, po analizie ktorego tez przylaczam sie
        do jego opinii :)
    • zenobius1 Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 13.12.02, 14:48
      NIGDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Chyba nie po to je robiłeś.
      A jak tęsknisz to ja mogę społecznie parę ch.. i k... tu wrzucić tak ogólnie,
      albo też do policji wstąpić, czy też o metkach i hetkach kilka "mądrości
      ludowych" wrzucić. TYLKO POPROŚ.
      A jak ładnie poprosisz to i kilka tekstów w stylu R.J. to ......też się da
      załatwić.
      Jako nadszyszkownik nie mam zbyt dużo do roboty (tak naprawdę nic) i wcale z
      tego powodu nie płaczę bo z natury jestem leniwy))))

A tak poważnie to poczytaj Fora prywatne na ilu z nich jest ruch. A wcale nie
      jest tak dobrze. Są takie z kilkoma wpisami po miesiącu działania.

To tyle.

Nie daj się zimie.

Twój i Wasz ojciec chrzestny F_R Nadszyszkownik Zenobius I (pierwszy):-))))))
      • roman_j Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 13.12.02, 16:10
        zenobius1 napisał:

> NIGDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        >
        > Chyba nie po to je robiłeś.

No, nie...

> A jak tęsknisz to ja mogę społecznie parę ch.. i k... tu wrzucić tak ogólnie,
        > albo też do policji wstąpić, czy też o metkach i hetkach kilka "mądrości
        > ludowych" wrzucić. TYLKO POPROŚ.

Dzięki za gotowość, ale dziękuję. :-)))

> A jak ładnie poprosisz to i kilka tekstów w stylu R.J. to ......też się da
        > załatwić.

A może coś w stylu Zenobiusza I? ;-)

> Jako nadszyszkownik nie mam zbyt dużo do roboty (tak naprawdę nic) i wcale z
        > tego powodu nie płaczę bo z natury jestem leniwy))))
        >
        > A tak poważnie to poczytaj Fora prywatne na ilu z nich jest ruch. A wcale nie
        > jest tak dobrze. Są takie z kilkoma wpisami po miesiącu działania.

To prawda, ale zobaczymy, ile z nich wkrótce po prostu zakończy żywot.
        Faktem jest, że na tle innych prywatnych wyglądamy całkiem nieźle. Tylko
        dlaczego autorem przytłaczającej większości wpisów wciąz jestem ja? Jeszcze
        trochę i zacznę myśleć, że jestem "najmądrzejszy z całej wsi", a to już będzie
        niebezpieczna sytuacja. ;-))

> To tyle.
        >
        > Nie daj się zimie.

Robię, co mogę.

> Twój i Wasz ojciec chrzestny F_R Nadszyszkownik Zenobius I (pierwszy):-))))))

Dzięki za słowa otuchy, padre... ;-)
    • naka Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 13.12.02, 22:26
      A ja jestem innego zdania !!! Swieża krew jest zawsze potrzebna !!! No i Zenobius przestał by byc bezrobotnym !!! Proponuje ci otworzyc drzwi, zaprosic gosci z innych miast i................przekonajmy sie !!!!
      • roman_j Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 14.12.02, 08:59
        A ja jestem całkowicie przeciw. Każdy, kto chce tutaj pisać może przecież
        zgłosić taka gotowość i chyba bez większych ceregieli zostanie dopisany do
        listy uprawnionych. Czy się nie mylę, Romanie?
        A ja dodatkowo czuję się wyróżniony należąc do mimo wszystko ograniczonego
        kręgu forumowiczów. A Ty nie, Nako?
        • roman_j Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 14.12.02, 09:08
          roman_j napisał:

> A ja jestem całkowicie przeciw. Każdy, kto chce tutaj pisać może przecież
          > zgłosić taka gotowość i chyba bez większych ceregieli zostanie dopisany do
          > listy uprawnionych. Czy się nie mylę, Romanie?

Ależ oczywiście, Romanie. I nawet pierwsze obajwy schizofrenii wynikające z
          nadmiaru Twojej albo mojej (kto to wie) twórczości na tym forum nie skłonią nas
          do otwarcia tego forum wobec tak niemal jednogłośnego sprzeciwu pozostałych
          członków naszego kółka. ;-))

> A ja dodatkowo czuję się wyróżniony należąc do mimo wszystko ograniczonego
          > kręgu forumowiczów.

Nie przesadzaj. Jesteś w końcu szefem tego interesu... ;-)

• naka Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 14.12.02, 09:31

roman_j odpisał romanowi_j

>>Nie przesadzaj. Jesteś w końcu szefem tego interesu... ;-)<<

A moze Romanie potrzebujesz "sekretarki" albo jak sie to teraz nazywa "Asystent Dyrektora" ????
            • roman_j Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 14.12.02, 12:21
              naka napisała:

>
              > roman_j odpisał romanowi_j
              >
              > >>Nie przesadzaj. Jesteś w końcu szefem tego interesu... ;-)<<
              >
              >
              > A moze Romanie potrzebujesz "sekretarki" albo jak sie to teraz
              > nazywa "Asystent Dyrektora" ????

Może to niezły pomysł. Miałbym przynajmniej z kim pogadać, bo mój
              obecny "asystent" (przepraszam Zenobiuszu za to określenie) ;-)) jest wyjątkowo
              małomówny i do tego jeszcze leniwy!
              Jeżeli chcesz objąć stanowisko "Asystentki Dyrektora" na okres próbny, to
              przedstaw koncepcję funkcjonowania tego stanowiska. Przy okazji odpowiedz na
              pytanie, czy jesteś bezpartyjnym fachowcem (a może raczej fachowczynią?).
              • pinch Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 15.12.02, 00:01
                roman_j napisał:

> bo mój
                > obecny "asystent" (przepraszam Zenobiuszu za to określenie) ;-)) jest
                wyjątkowo
                >
                > małomówny

Ale taki powinien byc "Horodniczy Forum" ;-) ... układny, taktowny, cichy,
                rzeczowy, jakby przed chwilą opuścił Korpus Kadetów ;-)
                A tak na poważnie, to nie wymagajmy za wiele - wszak nie kazdy z wpisujących ma
                czas, checi, czy pomysl w danym momencie. Jeśli o mnie chodzi to jest O.K.
                (wszak to dopiero początki) :)
                Ide spać, mam dość po całym dniu bycia zagonionym do sprzątania ;-)
                • roman_j Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 15.12.02, 00:42
                  pinch napisał:

> roman_j napisał:
                  >
                  > > bo mój obecny "asystent" (przepraszam Zenobiuszu za to określenie) ;-))
                  > > jest wyjątkowo małomówny
                  >
                  > Ale taki powinien byc "Horodniczy Forum" ;-) ... układny, taktowny, cichy,
                  > rzeczowy, jakby przed chwilą opuścił Korpus Kadetów ;-)

I za to go lubię. :-)) Przecież nie napisałem, że to źle, że jest małomówny. ;-)

> A tak na poważnie, to nie wymagajmy za wiele - wszak nie kazdy z wpisujących
                  > ma czas, checi, czy pomysl w danym momencie. Jeśli o mnie chodzi to jest O.K.
                  > (wszak to dopiero początki) :)

Fakt, że z czasem, pomysłami i chęciami różnie bywa. Jednak jeżeli komu tylko
                  tych ostatnich brakuje, to bardzo proszę o poprawę. :-))

> Ide spać, mam dość po całym dniu bycia zagonionym do sprzątania ;-)

Ja tez się niedługo złoże do łoża po całym dniu ciężkiej pracy... :-)
    • roman_j Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 07.11.04, 10:43
      Po blisko dwóch latach temat znów powrócił w nieoficjalnych rozmowach. Wtedy
      optowałem za tym rozwiązaniem, a dziś jestem raczej przeciwny. Praktyka
      pokazuje, że prawie każdy, kto deklaruje chęć pisania tutaj i ma jakiś
      minimalny dorobek, zyskuje akceptację i jest dopisywany do listy, a selekcja
      uczestników jest potrzebna, bo dość regularnie zgłaszają chęć pisania na forum
      użykownicy, którzy pod swoim nickiem nie dokonali jeszcze żadnego wpisu na
      forum. Wolę takich nie wpuszczać, niż potem po nich sprzątać.
      Mimo, że jestem na "nie", chętnie dowiem się, co reszta z Was sądzi o pomyśle
      otwarcia forum. Zdania nie zmienię, ale mogę się przychylić do opinii
      większości. :-))
      • ernest_pinch Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 07.11.04, 11:24
        W sumie moznaby otworzyc np. w jakies dni i poobserwowac. Wyciac zawsze mozna.
        Z tym ze pisuje na kilku forach, ktore sa otwarte i moderowane i widze, ze:
        zamkniecie/otwarcie nie ma wplywu na liczbe postow. Po prostu co jakis czas
        fora same z siebie zamierają.Ale to sa dosc specyficzne fora (te gdzie
        zagladam). Jaka relacja byłaby na FR-Plock nie wiem... Sprobowac mozna :-)
        • santia Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 07.11.04, 11:53
          podzielam zdanie Erniego, tzn. otworzyć na jakiś okres ;-))
          z moich obserwacji, Ci co się logują najczęściej starają się nie zaśmiecać forum;
          jest też spora liczba ludzi, która nie pisze do tej pory na forum głównym, bo tam nie ma się do czego dopisać;

sama kiedyś podawałam za przykład mojego kolegę, który ma jakiś tam poziom intelektualny a nie dostał się do naszego forum, bo nie pisywał na tamtym, a jak wpisywał się, to pod jakimkolwiek nickiem;-))

jestem za ;-))

ps. dla nas i tak mamy tafr;-))
          • roman_j Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 07.11.04, 12:03
            santia napisała:

> jest też spora liczba ludzi, która nie pisze do tej pory na forum głównym, bo
            > tam nie ma się do czego dopisać;
            >
            > sama kiedyś podawałam za przykład mojego kolegę, który ma jakiś tam poziom
            > intelektualny a nie dostał się do naszego forum, bo nie pisywał na tamtym, a
            > jak wpisywał się, to pod jakimkolwiek nickiem;-))

No nie wiem, czy liczba osób, o których piszesz, jest na tyle duża, żeby
            otwierać z ich powodu forum. A jeśli jest to tylko ten wspomniany Twój
            kolega? ;-)) Dla niego mogę zrobić wyjątek i wpuścić go na forum za Twoim
            poręczeniem, o ile jeszcze jest zainteresowany pisaniem tutaj. :-))
            • santia Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 07.11.04, 12:36
              chodzi mi tylko o to, że stało się to forum miejscem spotkań dla około 5-ciu osób, nie oceniam czy to dobrze, czy źle; ale na pewno stąd wynika słaba ilość wpisów;-))
              • roman_j Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 07.11.04, 14:37
                santia napisała:

> chodzi mi tylko o to, że stało się to forum miejscem spotkań dla około 5-ciu
                > osób, nie oceniam czy to dobrze, czy źle; ale na pewno stąd wynika słaba
                > ilość wpisów;-))

Ja kiedyś uznałbym, że to źle, ale wtedy podchodziłem do tej kwestii
                ambicjonalnie. Traktowałem to forum jako alternatywę dla forum Płock i zależało
                mi na tym, żeby Forum Romanum kłuło w oczy bydlątka z forum głównego. A żeby
                mogło skutecznie kłuć, musiało się na nim coś dziać.
                Dziś patrzę na to nieco inaczej. Nasze forum traktuję jako dopełnienie forum
                głównego. Jeśli tamto forum można potraktować jako rynek, to FR jest przyzwoitą
                knajpą, do której nie wpuszcza się gości w dresach. Dziś bardziej od frekwencji
                cenię sobie atmosferę tu panującą i standardy dyskusji. Fakt, że udziela się tu
                niewiele osób oznacza według mnie, że nie ma jakiegos wielkiego zapotrzebowania
                na dyskusję w kulturalnej atmosferze. Co z drugiej strony nie oznacza, że FR
                nie racji bytu. Dopóki będą tu chociaż dwie osoby chętne do dyskusji, dopóty
                uważam, że warto to forum zachować. Może nie koniecznie w takiej formie, ale
                może się też okazać, że po otwarciu FR nie trafi tu nikt, dla kogo warto byłoby
                ten ruch wykonać, a za to będziemy mieli dużo zajęcia ze sprzątaniem po
                trollach. Ale jeszcze raz podkreślam, nie mówie "nie". Czekam za to na dalsze
                opinie.
                • ernest_pinch Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 07.11.04, 21:13
                  Tak, te słowa Romana trafiają do mnie. Glosuje za utrzymaniem zamknięcia :-)
                  Ewentualnie postuluję dopisywanie nowych osób za poręczeniem.
                  • zenobius1 Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 09.11.04, 21:43
                    Ja też jestem za zamknięciem. Fakt, że mało mnie ostatnio jest ale zaganiany
                    jestem, więc czytać czytam ale pisać to już za duży wysiłek. W każdym razie
                    poziom wyższy od płockiego i polityka z chamską erotyką nam się tu nie panoszy.
                    Popieram ideę członka wprowadzającego dla mało aktywnych ale co do otwarcia to
                    już widzę masę śmieci do sprzątania.
                    A nicki bez żadnego dorobku są zapewne tworzone na doraźny użytek bo wierzyć mi
                    się nie chce, że ktoś zaczyna od FR. A może pisał coś jako gość? To także
                    przecież można docenić, nieprawdaż?
                    Dla informacji dodam, że są i tacy co startują na TAFR, chociaż ich nicki widzę
                    po raz pierwszy w necie(a nuż się uda pomimo, że na zaproszenia. Prowokatorzy
                    albo jakieś szpiony:-))))

-
                    • ernest_pinch Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 09.11.04, 21:57
                      Ja za Zenobiuszem sie zgadzam w kazdym szczegole, ale ten fragment nizej....
                      hehehehehe kurka wodna, nadinterpretuje ;-)))

zenobius1 napisał:
                      > Popieram ideę członka wprowadzającego dla mało aktywnych
                      • zenobius1 Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 09.11.04, 23:12
                        ernest_pinch napisał:

> Ja za Zenobiuszem sie zgadzam w kazdym szczegole, ale ten fragment nizej....
                        > hehehehehe kurka wodna, nadinterpretuje ;-)))
                        >
                        > zenobius1 napisał:
                        > > Popieram ideę członka wprowadzającego dla mało aktywnych
                        >

He, he złapałeś mnie no wiesz już za co:-))
          • intruder Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 07.11.04, 12:28
            No ja bym się tak latwo nie zgodzil - to nie ja będę później musial ewentualnie
            sprzątać..
            Ale jeśli mamy rozmawiać o okresie próbnym to jak dlugim i kto o tym
            zdecyduje? Co sprawi, że okres próbny minąl itp itd... ?
            • santia Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 07.11.04, 12:34
              itruder napisał:

> No ja bym się tak latwo nie zgodzil - to nie ja będę później musial ewentualnie
              >
              > sprzątać..
              > Ale jeśli mamy rozmawiać o okresie próbnym to jak dlugim i kto o tym
              > zdecyduje? Co sprawi, że okres próbny minąl itp itd... ?

hey spoko ;-)) taka była moja opinia ;

zaraz jak w rejsie będziemy się zastanawiać nad formą głosowania ;-))
            • roman_j Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 07.11.04, 14:11
              intruder napisał:

> Ale jeśli mamy rozmawiać o okresie próbnym to jak dlugim i kto o tym
              > zdecyduje? Co sprawi, że okres próbny minąl itp itd... ?

Ja, ja, ja i jeszcze raz ja. ;-))
              Ale oczywiście wezmę pod uwagę Wasze zdanie. :-))
              • hiubi Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 07.11.04, 14:50
                ja jestem przeciw... bynajmniej nie dal zasady ;-)) FR tworzyliśmy dla siebie bo Płock nam się nie podobał, to po co teraz z FR robić Płock, jak ktoś chce tu pisac niech najpierw pokaże że potrafi... FR jest prawie jak sekta nie wpuszczajmy obcych ;-)))))
                • naka Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 07.11.04, 17:56
                  A ja przeciwnie !!! Lubie otwarte przestrzenie, przestronne i duze !!!! Wiec moze otworzmy te drzwi i okna bardziej na swiat !!! Wpuscmy troche innego powietrza !!!! Moze zdobedziemy nowe doswiadczenia, moze poznamy nowych ludzi ???? Co nam szkodzi !!! przeciez nas nie zjedza !! Jestesmy silna grupa, otwarta na nowosci - wyjdzmy troche w szeroki swiat !!!
                  • hiubi Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 09.11.04, 14:52
                    ale jeśli tak to przynajmniej kilku moderatorów by się przydało...
                    chociaż i tak jestem przeciw :-]
                  • santia Re: Czy przekształcić to forum w forum otwarte? 09.11.04, 23:24
                    naka jesteśmy w mniejszości, czyli przegrałyśmy ;-))
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka