Dodaj do ulubionych

Projektanci wnętrz_jakie były wasze początki?

13.04.10, 13:35
Jestem projektantką wnętrz dopiero co wkraczającą na rynek.
Ciekawa jestem jakie były Wasze początki w branży? Jak długo czekaliście na
swojego pierwszego klienta? Czy działacie z polecenia czy też posiłkujecie się
reklamą? I co mnie najbardziej martwi - czy faktycznie jest teraz zastój w branży?
podzielcie się swoimi doświadczeniami...
Obserwuj wątek
    • Gość: Projektantka Re: Projektanci wnętrz_jakie były wasze początki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 20:53
      Ciekawy temat :) Ja zaczęłam od studiów podyplomowych, po skończeniu
      1 roku zaczęłam pracę na stanowisku projektanta w salonie wyposażenia
      wnętrz. Pracowałam tam około roku w międzyczasie robiąc po cichu ;),
      prywatne projekty, na razie pojedynczych wnętrz. Szło nieźle. Po roku
      straciłam nagle pracę ale zdecydowałam, że to jest szansa na
      rozpoczęcie własnego biznesu i pracuję samodzielnie około pół roku.
      Nie ma na razie kokosów, raz lepiej raz gorzej, ale wciąż się
      rozwijam i idę do przodu, bardzo dużo uczę, w tej chwili wykonuję już
      kompleksowe projekty całych wnętrz. Staram się o dotację na firmę.
      Cieszę się, że wybrałam ten zawód, bardzo go lubię :) Bardzo też
      odpowiada mi praca na własny rachunek. Planuję kiedyś otworzyć małe
      biuro, może spółkę z kimś.
      Co do zastoju moim zdaniem był w zeszłym roku, teraz nie ma już. Jest
      natomiast ogromna konkurencja i niestety klienci, których jedynym
      kryterium wyboru projektanta jest cena za projekt. Płacz i zgrzytanie
      zębów jest potem ;)
      Co do klientów mam głównie z reklamy, też zaczynają się z polecenia
      od współpracujących ze mną salonów.
      A autorka co napisze o sobie?
      Pozdrawiam wszystkich projektantów wnętrz.
    • design-inc Re: Projektanci wnętrz_jakie były wasze początki? 28.04.10, 00:53
      Witam:) ja jestem studentką 3 roku architektury wnętrz i w tym roku zaczynam
      dyplom:) Na pierwszym roku studiów znalazłam pracę w biurze aranżacji wnętrz.
      Pracowałam tam około roku, bardzo dużo się nauczyłam, (polecam wszystkim na
      początku kariery pracę u kogoś doświadczonego). Po zakończeniu pracy tam
      zaczęłam projektować na własny rachunek. Czyli od równo roku. Jestem z tego
      bardzo zadowolona, choć są miesiące tłuste i miesiące chude;) Również jak moja
      poprzedniczka na forum będę się starać o dotację na założenie działalności. Może
      się spotkamy i wymienimy doświadczeniami i informacjami w tym temacie?:) Polecam
      wszystkim osobom z pasją i manią projektową samodzielną pracę:) Pozdrawiam
      • design-inc Re: Projektanci wnętrz_jakie były wasze początki? 28.04.10, 00:57
        Zapomniałam dodać, że na pierwszego klienta który podjął ze mną współpracę
        czekałam prawie miesiąc i był on 4 osobą z kolei z którą rozmawiałam na temat
        aranżacji:) Cierpliwość popłaca:) Klientów mam raczej z reklamy, choć coraz
        częściej zgłaszają się osoby z polecenia poprzednich klientów. Co do zastoju w
        branży to nie odczuwam go za bardzo, choć wielu klientów faktycznie idzie tam
        gdzie najtaniej (ale nie zawsze najlepiej jakościowo w stosunku do ceny).
        • bergamotka11 Re: Projektanci wnętrz_jakie były wasze początki? 30.04.10, 13:58
          ja skonczylam kurs projektowania wnetrz 2 lata temu. Wczesniej bylam
          "samoukiem", doradzalam znajomym, robilam remonty swoich mieszkan.
          Od roku pracuje, do tej pory mialam wspolniczke, obecnie nasze drogi sie
          rozeszly i dzialam na wlasny rachunek. Pierwszego klienta mialam po miesiacu
          (reklama), teraz tez zdobywam przez reklame ale takze z polecenia.
          Rowniez wkrotce bede ubiegala sie o dotacje - dziewczyny jesli chcecie sie
          skonsultowac, zapraszam na maila gazetowego.
          Ja zmienilam zawod po kilku latach pracy w marketingu i jestem bardzo zadowolona
          bo to co robie teraz to moja autentyczna pasja, a doswiadczenie marketingowe
          wykorzystuje w promocji:)
          • Gość: emi Re: Projektanci wnętrz_jakie były wasze początki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 09:43
            ja mam podobna historię. Skonczyłam martketingowe studia i pracowalam w zawodzie
            5 lat. Teraz jestem na 2 roku architektory wnetrz i zaczynam projektowac na
            wlasna reke.. Troche znajomym, dla zbudowania portfolio a teraz mam pierwszy
            projekt z ogloszenia.
            Ciekawi mnie z jakiej dotacji chcecie skorzystać. Czy jest to dla bezrobotnych
            czy innowacyjna gospodarka? Poradzcie, tez chcialabym skorzystac z unijnych
            funduszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka