Dodaj do ulubionych

Ktora uczelnia wg was jest lepsza?

05.11.09, 13:02
Zastanawiam sie nad studiami inzynierskimi na kierunku Informatyka.
Specjalnosc: albo programowanie albo zastosowanie informatyki w biznesie.

Zastanawiam sie nad dwoma uczelniami: Politechnika Warszawska oraz Polsko -
Japonska Wyzsza Szkola Technik Komputerowych.

Pierwsza uczelnia to renoma, druga - studia w jezyku angielskim.
Zamierzam pracowac zagranica - czy ktos zna tam polskie panstwowe uczelnie?
Czy moze lepiej postawic na nauke jezyka na prywatnej uczelni?
Nie wiem co wybrac - pomozcie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: big bird Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? IP: *.europe.hp.net 05.11.09, 17:56
      Istnieja studia anglojezyczne na PW (wydzial EiTI) i sa calkiem
      dobre. Mysle, ze sprawa jest oczywista:
      * panstwowa uczelnia = spore wymagania
      * prywatna uczelnia (nawet PJWSTK) = wykladowcy nie wymagaja tak duzo

Wydaje mi sie, ze to PJWSTK jest mniej znana poza Polska.
      • mysterious1988 Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 05.11.09, 18:39
        ale PJWSTK tez chyba nie jest byle jaka uczelnia - oplaty tam sa powalajace,
        malo kogo chyba na nia stac. to tez moze byc wyznacznikiem prestizu.
        • allerune Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 05.11.09, 19:55
          w życiu nie słyszałem o czymś takim, 99% moich znajomych też nie
    • jamesonwhiskey Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 05.11.09, 18:05
      > Pierwsza uczelnia to renoma, druga - studia w jezyku angielskim.
      > Zamierzam pracowac zagranica - czy ktos zna tam polskie panstwowe uczelnie?

zle zalozenie, wydaje mi sie ze na zachodzie wyzsze wyksztalcenie nie jest tak
      zdewaluowane jak w polsce wiec sam fakt skonczenia studiow jest jakims plusem,
      jednakze wazniejsza sa umiejetnosci i raczej na tym bym sie skoncentrowal

- czy ktos zna tam polskie panstwowe uczelnie?

znasz jakies litewskie , bulgarskie , rumunskie, wegierskie topowe uczelnie ?

> Czy moze lepiej postawic na nauke jezyka na prywatnej uczelni?
      > Nie wiem co wybrac - pomozcie :)

jesli slabo znasz jezyk i chcesz sie go dopiero uczyc to jak ty zrozumiesz co
      wykladowcy chca przekazac?

czy wykladowcy to nativy czy polacy z drewnianym akcentem ?
      zreszta w IT jak pisalem wyzej umiejetnosci to numer jeden
      jezyk jest do przejscia jesli masz jakis tam nisko sredni poziom
      • mysterious1988 Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 05.11.09, 18:38
        jezyk znam na dobrym poziomie, ale bez branzowego slownictwa. mysle, ze
        wykladowcy sa native i sa pewnie takze polacy. czesne za studia w wysokosci
        prawie 1000zl miesiecznie sugeruje mi, ze wykladowcy sa obcokrajowcami ;-)
        • allerune Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 05.11.09, 19:57
          > prawie 1000zl miesiecznie sugeruje mi, ze wykladowcy sa obcokrajowcami ;-)

ROTFL, powinieneś iść do ABW, CBA, kontrwywiadu... wnioski wyciągasz niczym
          szerlok holms :D
          • Gość: Zele Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? IP: 89.108.211.* 05.11.09, 20:03
            Myślę, że CBA, zdecydowanie CBA! :D :D
            • mysterious1988 Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 05.11.09, 21:40
              czyli resumujac wybrac pw?
              • allerune Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 05.11.09, 23:29
                jeśli masz możliwość wyboru, to tak :)
                • Gość: barozi Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? IP: 195.116.31.* 09.11.09, 11:13
                  Ja bym wybrał WAT...
              • kprawny Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 10.11.09, 08:04
                Oczywiście, że tak. Nawet się nie zastanawiaj.
              • Gość: bbb Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? IP: *.flashnet.pl 09.12.09, 21:08
                > czyli resumujac wybrac pw?

na polibudzie kujesz dużo niepotrzebnych (przynajmniej programiście) rzeczy
                (fizyki, elektroniki, pomiary i inne sraty pierdaty). PJWSTK jest o tyle
                ciekawa, że uczysz się tam dużo praktycznych zagadnień. Z tego co widzę po
                ludziach to po WSISIZ dają sobie ludzie radę, ale zaocznego inżyniera tam chyba
                jeszcze nikt w 4 lata nie zrobił :)
                • Gość: mallory Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 14:42
                  Znowu wracamy do tematu - szkola rozwijajaca wszechstronna wiedze (PW) i
                  specjalistyczne zawodowki (WAT i inne prywatne szkoly).

Nie twierdze, ze pomiary i elektronika sa pasjonujace dla wszystkich.
                  Nie zmienia to faktu,ze tytul inzyniera dla osoby, ktora nigdy w zyciu nie
                  zrobila zadnych pomiarow jest nieprzyzwoity. Z drugiej strony na PW czesc kadry
                  i przedmiotow mowiac oglednie - traca myszka. Gdyby otworzyli sie bardziej na
                  biznes, to moze cos zmieniloby sie w tej materii.

Na pytanie jakie studia sa ambitniejsze i bardziej wymagajace odpowiedz jest
                  prosta... A mam nadzieje, ze wysuniecie wnioskow co do prestizu tez jest trywialne.
    • Gość: inzynier Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? IP: 83.238.171.* 06.11.09, 14:46
      Problem wydaje mi sie wydumany. To chyba gorzej, ze jezykiem wykladowym bedzie
      angielski. Poniewaz dla wiekszosci wykladowcow bedzie to jezyk obcy bedzie to
      odbywalo sie kosztem strony merytorycznej wykladow.

Do nauki jezyka przeznaczone sa szkoly jezykowe w kraju i za granica a nie
      studia informatyczne.
    • embercadero Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 06.11.09, 15:04
      Powiem tak: z czasów kiedy miałem coś wspólnego z rekrutacją, wszystkie porażki
      jakie mi się zdarzyły (czyli papa nawet nie czekając na koniec okresu próbnego,
      rekord to wynocha po pierwszym tygodniu) to byli studenci polsko-japońskiej.
      Było to niesamowite połączenie ogromnego mniemania o sobie, wynikającego zapewne
      z kwot jakie poświęcili na szkołę (a raczej jakie ich rodzice poświęcili bo to
      nie byli ludzie zdolni tyle sami zarobić) z absolutną niekompetencją. I
      przeważnie również lenistwem. Po bodajże trzech takich przypadkach wszelkie CV z
      polsko-japońską w treści już nawet nie braliśmy na interview.

Oczywiście to było parę lat temu (tak gdzieś lata 2000-2003), być może się od
      tamtej pory poprawiło, poznałem swego czasu potem absolwenta PJWSTK który jest
      bardzo spoko gościem (za to nie pracuje w zawodzie w ogóle :D) ale niesmak i
      awersja pozostała.
      • Gość: gosc Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? IP: *.chello.pl 06.11.09, 21:21
        nie dosc ze jestes glupi to zawistniywiedza praktyczna tych studentow jest
        powalajaca mialam tam znajomego o ktorym to miesiac temu pisano na netbeansie
      • Gość: student PJWSTK Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? IP: *.chello.pl 06.11.09, 21:46
        To może ja się wypowiem, jako, iż studiując na popularnie nazywanym "pejocie"
        jestem w temacie :)

Otóż u nas sytuacja (pewnie podobnie jak na innych prywatnych uczelniach) jest
        taka, iż uczelni nie jest na rękę wyrzucanie studenta, dlatego nawet jak masz x
        niezaliczonych przedmiotów to i tak przechodzisz dalej. Oczywiście musisz je
        później zaliczyć, ale ilość podejść masz nieograniczoną, a jeżeli dodać to, iż
        niektóre przedmioty możesz poprawiać w trybie internetowym, co sprowadza się do
        tego, iż musisz co jakiś określony czas wysyłać zadania. Nie muszę chyba
        zaznaczyć, iż w dużym % studenci z "brakami" nie wykonują tych zadań
        samodzielnie. Taki system może właśnie powodować to, iż pjwstk kończą studenci,
        którzy powinni wylecieć na pierwszym roku. Nie oznacza to jednak, iż pjwstk nie
        może poszczycić się bardzo dobrymi absolwentami.

Warto jednak tutaj zwrócić uwagę na dwie kwestie :
        1. PJWSTK, dzięki właśnie temu czesnemu, może sobie pozwolić na zatrudnianie
        bardzo dobrych prowadzących, zakup nowego sprzętu i tak dalej. Dlatego uważam,
        iż kadra dydaktyczna i baza sprzętowa jest znacznie lepsza niż na PW. Dodatkowo
        wykładowcy i ćwiczeniowcy są lepiej opłacani, to po prostu bardziej im się chce
        nauczyć, niż wiecznie znudzonych i traktujących studentów jako dokuczliwy
        dodatek "profesorów" uczelni państwowej.
        2. Program studiów informatki na PJWSTK jest znacznie bardziej skupiony na
        praktyce, niż wiele kierunków na PW. Tutaj nie uczymy się wszelkich możliwych
        zawiłości teorii obwodów, czy liczenia całki potrójnej na obszarze omega
        (chociaż takie przedmioty jak elektronika, czy analiza matematyczna oczywiście
        są). Wyraźnie jednak widać mocny nacisk na np. programowanie, kwestie sieciowe,
        czy bazy danych. Prowadzi to do tego, że studenci PW po 3 semestrze mają problem
        z napisaniem prostych programów z GUI, kiedy studenci pejotu piszą już całkiem
        złożone aplikacje. Myślę, iż jeżeli ktoś nie chce zajmować się informatyką
        teoretyczną praktyczna wiedza jednak bardziej się przydaje :).

Zatem konkludując, na pejocie jest wiele gości, którzy uważają, że mogą sobie
        kupić dyplom inżyniera. Ale są też osoby, które wiedzą po co tutaj przyszły i
        chcą zdobyć praktyczną wiedzę (a moim zdaniem, pjwstk zapewnia lepsza szanse jej
        zdobycia niż pw - no chyba, że ktoś uważa, iż informatyka to 50% matmy :) ).

Co do pytania OOP o studia w j. angielskim, to muszę przyznać, iż do CBA by Cię
        nei przyjeli :) Większość wykładowców jest Polakami i do tego wątpie, czy
        wszyscy zdali by np. ACE :). Jedynym plusem może być to, iż wielu Twoich kolegów
        nie będzie Polakami i jeżeli zechcesz sie z nimi komunikować siłą rzeczy
        będziesz musiał tego angielskiego użyć. Mimo to, uważam iż studia po angielsku
        na PJWSTK są dla obcokrajowców, mieszkających w naszym kraju i nie znających
        polskiego. Angielskiego można się uczyć z innych źródeł, a terminologię
        techniczną i tak poznasz, czytając np. dokumentacje.
        • mysterious1988 Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 06.11.09, 22:00
          swoja wypowiedzia jednak przekonales mnie, ze PW jest lepsza uczelnia ;-)
          Praktyki bede sie uczyl na wlasna reke - w pracy, w domu wieczorami, bo i tak
          nie nauczysz sie na studiach super programowac (z reszta juz mi to niezle idzie) ;)
          • pote Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 07.11.09, 22:16
            Tylko na PW nie tak łatwo jest znaleźć wystarczająco dużo czasu, żeby zająć się
            praktyką na własną rękę ;)
            • mysterious1988 Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 07.11.09, 22:47
              mozecie mi polecic jaka specjalizacje wybrac? W sumie w informatyce interesuje
              mnie prawie wszystko, a wiadomo jak ktos sie zna na wszystkim to nie zna sie na
              niczym ;-) Czy warto zajac sie informatyka stosowana? czy moze lepiej inzynieria
              komputerowa? A moze jeszcze cos innego? Ktora dziedzina jest najlepiej poplatna?
              Dodam, ze potrafie nauczyc sie wszystkiego, lecz grafika i multimedia od razu
              odpadaja,bo nie mam talentu artystycznego ;)
    • palec1 Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 09.11.09, 05:08
      wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Polskie-uczelnie-to-swiatowa-prowincja,wid,11669189,wiadomosc_prasa.html
    • palec1 Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 09.11.09, 05:09
      www.polityka.pl/kraj/analizy/1500229,1,rozmowa-z-prof-krzysztofem-dolowym.read
      • mysterious1988 Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 09.11.09, 06:44
        tymi linkami chcesz zasugerowac, ze w Polsce nie warto studiowac? :)
        • Gość: knx Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? IP: *.cust-83.exponential-e.net 09.11.09, 10:56
          Napisales, ze chcesz pracowac za granica wiec kolega palec1 daje Ci
          delikatnie - slusznie zreszta - do zrozumienia, ze nie ma
          najmniejszego znaczenia jaka uczelnie skonczysz bo ZADNA nie jest
          rozpoznawalna. Wszystko zalezy od tego co bedziesz umial, a nie
          gdzie te nauki pobierzesz.
          • wilhelm4 Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 21.11.09, 11:24
            Wlasnie: "rozpoznawalna" jest napewno taka uczelnia jak np.
            St.Gallen, Zurych, Karlsruhe, Princeton, Darmstadt, .....
            Ale napewno nie Gdansk, Rzeszów czy Piotrków Trybunalski.
            Bo 1) nikt za granica nie zna róznic i 2) nieraz myla "Poland"
            z "Holland". :))

pS: Tu tak wychwalana PW bym tak nie wychwalal (co do renomy za
            granica). Jak juz ktos cos (technicznego) z PL zna, to Kraków
            (Akad.Górn.) i Gliwice.
    • Gość: barozi Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? IP: 195.116.31.* 09.11.09, 11:17
      A może zastanów się nad Wojskową Akademią Techniczną?
    • barozi Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 09.11.09, 11:20
      A może warto pomyśleć o Wojskowej Akademii Technicznej. Przecież są tam studia
      cywilne, a na mieście uczelnia ta ma bardzo dobre opinie.
      • Gość: uuuoii Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? IP: 66.90.104.* 15.11.09, 00:47
        Ale WATowi do PW daleko. To taka wyzsza szkola zawodowa.
        • wilhelm4 Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 21.11.09, 11:30
          Twierdze, ze 3/4 "biznesowych" prywatnych uczelni w Polsce
          nie moze sie (nawet we snie) równac do przecietnego poziomu
          szkoly zawodowej (czyli od kilku lat tzw. "universities of applied
          sciences") w Niemczech (Fachhochschule) czy W.Brytanii
          (Polytechnics).

Oczywiscie w tych krajach przewaznie spora roznica pomiedzy
          uniwerkiem a wyz.szkl.zaw., ale mu to dyskutujemy o Polsce.
          Zreszta sa wyjatki - np. techn.FH w Darmstadt jest naprawde swietna
          alternatywa do techn.Uni w tym samym miescie, szczególnie dla
          obcokrajowców, bo jednak przede wszystkim jezykowo troche latwiej.
          Ale "renomowo" FH dogonila w ostatnich 120 latach Uni, jest to znane
          i dlatego rownie mocnym "magnesem" na wielu kontynentach.
          Wiec
          • wilhelm4 Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 21.11.09, 11:32
            > w ostatnich 120 latach
            w ostatnich 10 :)
    • Gość: nt. pol. szkoln. : Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? IP: 213.139.155.* 27.11.09, 13:58
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7302040,Czy_o__Rydzyk_mogl_pisac_doktorat_o_sobie__Komisja.html
    • Gość: ggg Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 20:52
      Masz bardzo infantylne podejście do tematu. W przypadku branży IT renoma nie ma
      tu nic do rzeczy. Liczy się przede wszystkim to co sobą reprezentujesz. Na
      rozmowie kwalifikacyjnej nikt nie zapyta Cię jak wielką miłością pałasz do
      bramek NAND czy algebry Boole'a. Zapytają raczej - a na czym miał Pan okazję
      pracować? W jakich projektach brał Pan udział? Mamy rozwiązanie A,B,C - które
      rozwiązanie Pan wybierze i dlaczego? N

Przy wyborze uczelni sprawdź przede wszystkim plan nauczania. Ważne, aby uczyć
      się konkretów, a nie pierdół zajmujących czas i jednocześnie niewiele wnoszących
      do tematu. Nic tak nie wk...a jak słuchanie leśnego dziadka prowadzącego wykład
      ze slajdów, o których genezie nawet nie ma pojęcia, a z których Ty i tak
      niewiele się dowiesz.

Za granicą o wiele bardziej cenione są certyfikaty potwierdzające wiedzę z
      danych technologii (MCTIP, CCNA etc., RHCE - w tym przypadku przydatne dla
      adminów) + oczywiście jakieś doświadczenie zawodowe.

ot co
      • kell99 Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? 03.12.09, 22:55
        To co napisales jest prawda, ale dla osoby z dosyc sporym doswiadczeniem.
        Szukajac (szczegolnie) tej pierwszej powaznej pracy/stazu nie masz raczej duzego
        doswiadczenia by sie nim pochwalic.

Tutaj szkola + oceny + praca/staze podczas studiow/udzial w projektach open
        source duzo daja.

Poza tym, dobry programista musi miec dobre podstawy i teorie znac obowiazkowo.
        Chyba, ze masz na mysli klepacza kodu (z wymeczonymi certyfikatami) po ktorego
        'pracy' trzeba sie potem nameczyc by 'wyklepany bez grama wyobrazni' poprawiac.
        Takich fachowcow jest w tej branzy az zbyt wielu. Czym dluzej pracujesz tym
        bardziej zdajesz sobie z tego sprawe.

To takie moje 2 grosze.
    • Gość: mimuw Re: Ktora uczelnia wg was jest lepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.10, 16:40
      Dla ambitnych proponuję wydział Matematyki, Informatyki i Mechaniki na UW.
      Praktycznych zajęć (szczególnie na matematyce) będzie mało, i wiele potem trzeba
      samemu nauczyć. Ale podstawy w postaci abstrakcyjnego myślenia nie da się
      nauczyć na PJWSTK, też nie wierzę, że na PW tego mogą nauczyć. Fakt, że potem
      trzeba kilka lat doświadczenia w pracy by dobić do tych po PJWSTK, ale zwykle
      potem się ich przeskakuje :D. Pewnie wynika to z faktu, że na MIMUW'ie trzeba
      dużo czasu poświęcić na naukę i nie każdy jest wstanie to zrobić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka