Dodaj do ulubionych

Specjaliści od IT nadal są w cenie

16.04.10, 14:13
Artykuł z rzepy nt. zarobków w IT:
Specjaliści
od IT nadal są w cenie

Szukam pracy już kilka miesięcy i o ile przed kryzysem takie średnie stawki
były osiągalne to teraz wg mnie ten raport nie ma nic wspólnego z
rzeczywistością. Albo ja inne ogłoszenia czytam. Średnia pensja dla
programisty jaką oferują pracodawcy to 4-5,5 PLN brutto. Do poszukujących
pracy: jakie są wasze doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: ajp Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie IP: 109.243.216.* 17.04.10, 19:27
      To pewnie zależy od lokalizacji i specjalizacji. A goście z IT Kontraktu,
      których dane są w artykule, zawsze mogą się wykręcić, że takie kwoty to były ale
      w zeszłym roku.

Moje doświadczenie jest takie, że ostatnio rzadko widzę ogłoszenie z ofertą, od
      której nie robi mi się niedobrze. :(
      • czlowiek-z-blizna Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie 18.04.10, 00:45
        Te 4,5-5k PLN brutto to w Wwie słyszę :( Syf i malaria.
    • Gość: Antyk Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.04.10, 19:23
      > Artykuł z rzepy nt. zarobków w IT:
      >

> Specjaliści
      > od IT nadal są w cenie

Ostatni akapit artykułu:

"Najniższe zarobki (2,4 tys. zł miesięcznie) mieli programiści Java
      pracujący we Wrocławiu, gdzie średnie stawki są ok. 40 proc. niższe
      niż w stolicy."

Te 2,4 tys. PLN / mc to chyba jakieś żarty?
      • allerune Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie 20.04.10, 19:10
        to zatrudniające studenciaków firmy dołują ranking, jest to całkiem prawdopodobne
      • Gość: superbb Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie IP: *.szeryf.waw.pl 29.04.10, 12:39
        >Te 2,4 tys. PLN / mc to chyba jakieś żarty?
        to akurat nie jest dziwne, programistow Javy jest baaaardzo dużo
      • Gość: Majk Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie IP: *.p.lodz.pl 15.08.10, 19:33
        W Łodzi najwyższe zarobki na starcie to 2500brutto, a najniższe o jakich
        słyszałem w Łodzi to u kumpla, który dostawał 6,2zł/h brutto.
        • Gość: asbierzeraz Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie IP: *.dyn.optonline.net 16.08.10, 03:49
          Wiec jest dobrze czy zle?
        • whatso Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie 16.08.10, 09:19
          Mnie zastanawia jedno. Dlaczego za każdym razem jak na jakimś forum
          wypływa temat zarobków to prym w dyskusji wiodą ludzie "max 2500
          brutto". Poza tym trzeba rozgraniczać zarobki "na start" dla
          zielonego, bo tutaj w skrajnych przypadkach można mieć nawet
          pracownika za darmo(praktyki) z pensją człowieka z choćby rocznym
          doświadczeniem. A z Łodzi niedaleko do Warszawy i tutaj 2500 brutto
          to nie jest wynagrodzenie dla człowieka z jakikolwiek wyższym
          wykształceniem. Oprócz oczywiście budżetówki i innych patologii, choć
          i tutaj jest budżetówka A i budżetówka B. :)
          • blahblahblah1 Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie 19.05.13, 09:21
            > Mnie zastanawia jedno. Dlaczego za każdym razem jak na jakimś forum
            > wypływa temat zarobków to prym w dyskusji wiodą ludzie "max 2500
            > brutto".
            Bo zarabiający normalnie mniej się interesują takimi tematami. I pewnie niespecjalnie mają czas na to.
    • czlowiek-z-blizna Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie 20.04.10, 15:05
      Mały update z portalu pracuj.pl dot. zarobków w zależności od grupy wiekowej:

Jest
      praca dla programistów
      • allerune Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie 20.04.10, 19:09
        kurcze, moje oczekiwania są przynajmniej 3x większe niż tam podane, może dlatego
        nie szukam w PL :-D
        • Gość: Joman Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie IP: *.chello.pl 24.04.10, 13:30
          Jak na prace za granica to akurat stawki 3x6000 nie sa zbyt wysokie jak na IT.
          • allerune Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie 26.04.10, 23:23
            ja mówiłem o wymaganiach dla PL :-)

z drugiej strony, pozycje permanent nie płacą aż tak super, 5k euro brutto to
            całkiem przyzwoita stawka miesięczna, myślę, że w firmie dla której aktualnie
            robię projekt śrendnia jest niższa
    • czlowiek-z-blizna Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie 27.04.10, 17:16
      Kolejny update nt. zarobków:
      Freelancerzy
      w IT zarabiają lepiej
    • Gość: cplus Potwierdzam. Dziś specjaliści są w cenie... IP: *.e-wro.net.pl 29.04.10, 00:06
      Potwierdzam. Dziś specjaliści są w cenie... czipsów z biedronki.
      Ja 3 lata doświadczenia, głównie C++, z zarobkami jestem poniżej średniej tego raportu.
      • powermedia Re: Potwierdzam. Dziś specjaliści są w cenie... 17.08.10, 14:16
        Istotnie stawki się zmieniło, w porównaniu do roku 2008.

Wczoraj na onecie ukazała się artykuł o najbardziej intratnych kierunkach
        studiów. Autor (powołując się na konkretne statystyki) przekonuje, że to właśnie
        kierunki techniczne są przyszłością, natomiast humaniści wciąż jeszcze
        niedoceniani..
        • powermedia Link do artykułu 17.08.10, 15:25
          A tu jeszcze link do artykułu o którym mowa w poprzednim poście,

biznes.onet.pl/najbardziej-przyszlosciowe-kierunki-studiow,18563,3334916,2,news-detal
    • Gość: gti Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.13, 17:55
      Oto jakie "perełki" można znaleźć w periodyku agencji Hays (z 2011, ale myślę, że się nie zdezaktualizowało):

www.hays.pl/prd_consump/groups/hays_common/documents/digitalasset/hays_470187.pdf
      Cyt.:
      "polska kadra menedżerska jest bardzo dobrze postrzegana w Europie jako fachowcy nie wymagający europejskich zarobków, a reprezentujący co najmniej europejski poziom wiedzy i doświadczenia"

Z tego wniosek, że Polacy zarabiają nieproporcjonalnie, w relacji do swoich umiejętności i doświadczenia.

O metodzie rekrutacji direct research:
      ""to jedyna możliwość znalezienia właściwych kandydatów na stanowiska wymagające doświadczenia. Kandydat odpowiadający na ogłoszenia w internecie to najczęściej osoba, która w tym momencie nie ma pracy albo pozostaje w konflikcie z zarządem, i to jest niebezpieczne dla przyszłego pracodawcy."

Czy przypadkiem pan rekruter Krzysztof nie próbuje przekonać czytelników, że tylko jego metoda znajdowania potencjalnych pracowników (za którą inkasuje prowizję) jest słuszna i właściwa? Jak ktoś sam się zgłosi to pewnie jakiś podejrzany typ. Konfliktowy, bezrobotny albo jeszcze z nałogami.
      • Gość: informatyk Najlepiej szukać poprzez znajomych z branży IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.04.14, 01:02
        Gość portalu: gti napisał(a):

> O metodzie rekrutacji direct research:
        > ""to jedyna możliwość znalezienia właściwych kandydatów na stanowiska wymagając
        > e doświadczenia. Kandydat odpowiadający na ogłoszenia w internecie to najczęści
        > ej osoba, która w tym momencie nie ma pracy albo pozostaje w konflikcie z zarzą
        > dem, i to jest niebezpieczne dla przyszłego pracodawcy."
        >
        > Czy przypadkiem pan rekruter Krzysztof nie próbuje przekonać czytelników, że ty
        > lko jego metoda znajdowania potencjalnych pracowników (za którą inkasuje prowiz
        > ję) jest słuszna i właściwa? Jak ktoś sam się zgłosi to pewnie jakiś podejrzany
        > typ. Konfliktowy, bezrobotny albo jeszcze z nałogami.

Można uważać, że osoba, która jest zadowolona z pracy, a mimo to daje się wyciągnąć do innej firmy, jest jeszcze bardziej niebezpieczna.

Ale nie o tym chciałem. Myślę, że pan rekruter nie tylko chce zareklamować swoje usługi, ale przede wszystkim mówi głośno, że w tej branży rekrutacja doświadczonych osób poprzez ogłoszenia jest nieskuteczna. Do kandydata trzeba aktywnie dotrzeć. Przy tym znacznie trafniej robi się to poprzez znajomych i znajomych znajomych, niż agencje.
    • Gość: praca Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie IP: *.30.49.157.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.05.13, 13:00
      Jest wielka szansa. Możesz pracować w domu.
      Płatność z ponad 25 zł za godzinę.
      Dla wszystkich. Miejsce zamieszkania nie ma znaczenia.
      Oficjalna umowa. Weekly wynagrodzenia.
      Napisz aplikacje do emailkontent@gmail.com
    • Gość: Ewelina Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.14, 10:36
      Witam,
      To może ja mogę pomóc. Poszukuję Front End Developerów (Web/mobile application development, 3+ years’ experience, strong backgrounds in JavaScript programming and Angular JS. Salary: 8 000pln - 10 000 pln netto.
      Zainteresowanych zapraszam do kontaktu.
      Pozdrawiam

• Gość: Mikołaj Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.14, 21:59
      Stawki w największej mierze zależą od miasta, potem od firmy. 5K brutto to z pewnością nie jest szczyt możliwości programisty, przynajmniej we Wrocławiu, z tego co mi wiadomo w Warszawie tym bardziej. Od roku bez mała pracuję we wrocławskim oddziale SMT Software i powiem Ci, że niektórzy zarabiają tu o wiele większe pieniądze, chociaż ich CV jednak sporo różni się od mojego.
      • Gość: Gość Re: Specjaliści od IT nadal są w cenie IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.14, 00:43
        Boszsz... kolejny atak spamu SMT (pełno wątków zaśmieconych).

Doprawdy sądzicie, że budujecie sobie w ten sposób dobry wizerunek? A może to nieistotne, bo chodzi jedynie o to aby nagonić sobie "młodych dynamicznych" za kilka groszy...?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka