niki_27lu
18.05.12, 11:21
Witajcie
Chciałbym poradzić się Was odnośnie dalszego rozwoju zawodowego, na który zupełnie brak mi pomysłu.
Jestem programistą Java z 6 letnim doświadczeniem. Na początku moja kariera układała się dosyć dobrze. Zaczynałem od szeregowego programisty, potem zostałem TL, aż w końcu po 3 latach udało mi się zostać PM.
PMemowałem sobie rok i dostałem ofertę pracy jako developer za 2x wyższą kasę niż PM - skorzystałem. Moja praca zaczęła się wtedy sprowadzać do programowania zmian i obsługi błędów w już istniejącym systemie. Zmieniłem pracę (miało być fajnie, tzn, projektowanie, nowe rozwojowe projekty) - skończyło się tak, że znów zajmuję się tylko oprogramowywaniem CRów do dość starej aplikacji.
Obecna praca mnie strasznie nudzi, mogę poszukać kolejnej pracy jako developer, ale pewnie znów trafię do rozwoju jakiejś starej aplikacji (zero rozwoju technologicznego, a tylko poznawanie aplikacji).
Są dwie scieżki, które przychodzą mi do głowy: PM lub architekt.
Praca PMa nie jest jednak taka różowa: dużo stresów, duża odpowiedzialność, i zadania polegające głównie na organizowaniu spotkań, raportowaniu do szefostwa, pisaniu notatek i pilnowaniu developerów - praca sekretarki.
Architekt/Projektant - wzorce projektowe / piękny kod - to nie mój świat. Uważam, że aplikację pisze się po to by zaspokajała potrzeby biznesowe klienta, a nie dla dobrego kodu. Poświęcanie dużej ilości czasu, po to aby kod był dobrze zaprojektowany (ciężkie wzorce) i wyglądał "ładnie" to wg mnie strata czasu, przerost formy nad treścią, sztuka dla sztuki.
Podsumowując, nie mam pomysłu na dalszy rozwój i chętnie poczytam Wasze rady.