Dodaj do ulubionych

Ciekawe AMA na wykop (programista Java w Zurich)

21.07.12, 21:31
Ciekawe AMA na wykop (programista Java w Zurich)
www.wykop.pl/link/1209873/ama-programista-z-doswiadczeniem/
Obserwuj wątek
    • Gość: gti Re: Ciekawe AMA na wykop (programista Java w Zuri IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.12, 23:21
      szacun dla socratesa
      • mcov Rozwijał pasję 10 lat i teraz zbiera owoce. 23.07.12, 15:49
        Rozwijał pasję 10 lat i teraz zbiera owoce :-)
      • Gość: Marek Re: Ciekawe AMA na wykop (programista Java w Zuri IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.07.12, 13:34
        Niezłe :)
    • Gość: zenek Re: Ciekawe AMA na wykop (programista Java w Zuri IP: *.neting.pl 01.08.12, 14:38
      Bardzo cenne i inspirujace porady. Natomiast bankowosc w Zurychu to programistyczny Real Madryt dla garstki wybrancow, kilkaset tysiecy programistow w Polsce haruje za srednio 3-4k netto, takie sa realia.
      • Gość: staszek Re: Ciekawe AMA na wykop (programista Java w Zuri IP: *.play-internet.pl 01.08.12, 22:38
        "Kilkaset tysiecy programistow" klepie formatki w ASP lub innym PHP i nie potrafi zaimplementować bubble sorta. Zarabiają tyle, na ile taką pracę i wiedzę wycenia rynek.
        • Gość: zenek Re: Ciekawe AMA na wykop (programista Java w Zuri IP: *.neting.pl 01.08.12, 23:33
          Nie chodzi mi o to, że się każdemu należy, tylko że nie ma się co nawet ślinić na takie oferty jak niektóre dzieciaki na wykopie, bo to raczej jak wygrana w totka.
          • Gość: jacieprosze Re: Ciekawe AMA na wykop (programista Java w Zuri IP: *.unitymediagroup.de 05.08.12, 23:21
            zenek, ja cie prosze z tym Madrytem nie przesadzaj. Zurych stoi bankami a banki informatyka, tam sie paletaja i geniusze i tysiace hindusow, ktorzy np. nie robia nic innego jak przyciskanie naprzemian trzech guzikow w toolu do monitorowania testow, change managementu albo tym podobne:-) Wiec zajecie jest dla roznych "stopni zaawansowania informatycznego". To raz.

A dwa - ten kolega socrates napewno fajny gosc, ze tak szczerze o wszystkim opowiada, to jest napewno super zrodlo wiedzy. Ale z zarobkami, podsumujmy fakty. Gosc JEST freelancerem mimo ze pisze, ze nie jest. I to powinno stac wolami zaraz u gory w tym watku, zeby ludziska nie porownywali nieporownywalnych rzeczy. Moze jeszcze lokalnego systemu nie rozkminil, bo jest od niedawna i nie zna niemieckiego. W Szwajcarii freelancer jako osoba fiz. wystawiajaca faktury w ogole nie istnieje, taki ktos z kontraktu MUSI rozliczac sie przez payroll firmy posredniczacej. Faktury wystawiac moglby socrates - gdyby chcial - jedynie przez spolke z o.o. (GmbH). Poza tym techniczno-rozliczeniowym detalem szwajcarski kontraktor dzialajacy przez posrednika odpowiada freelancerowi poza Szwajcaria (jesli chodzi o najwazniejsze parametry czyli oplacalnosc, ryzyko dzialalnosci, oczekiwania klienta). I teraz: 50K PLN na reke oznacza przy ok 25% podatkach/ZUSach brutto 19K CHF/na miech = ok 1000 CHF na dzien. To napewno dobra ale nie oszalamiajaca stawka dla kogos rozgarnietego z 9 latami doswiadczenia w swojej dzialce IT - i to nie musi byc jakies low latency hokuspokus - kto jest freelancerem/kontraktorem na tzw. "zachodzie". Analogiczny koles dlubiacy we "wlasciwym" module SAPa moze wyciagnac x razy tyle;-)

wiec tak, kazdy dzieciak ma szanse na taka prace, pod warunkiem, ze wezmie sie za nauke (w tym koniecznie jezykow "ludzkich") i bedzie mial odwage szukac szczescia tam gdzie jest kasa (raczej nie w pcimiu dolnym).

a nawiazujac do sasiedniego watku i uprzedzajac psioczenie na Polske przez malkontentow tam sie wypowiadajacych - wlasnie dla takich "mlodych, wyksztalconych z wielkiego miasta" jak socrates nie stanowi wiekszego problemu stopniowo przeniesc swoja dzialalnosc do Polski na tych samych albo lepszych warunkach - np. socrates+3 kolegow po zanudzeniu sie na smierc ta grzeczniutka Szwajcaria zakladaja firme w PL i przejmuja kawalek projektu i robia go najpierw na delegacjach do Szwajcarii a potem coraz wiecej w PL. Jezeli beda to robic tak samo dobrze jak na miejscu w Zurychu, to nikt w tym banku nie bedzie wnikal w to, czy sa z PL, US czy z Marsa (w koncu mowimy o kontraktorach i swiatowej klasy fachurach, right?). Czasy gdy ktos tak dobry byl ograniczany polska lokalizacja juz minely (oczywiscie mowimy o IT a nie pielegniarkach itp).
    • marcin_kkkk Re: Ciekawe AMA na wykop (programista Java w Zuri 05.08.12, 11:35
      Ciekawy temat. To potwierdza moją tezę: tylko Java. Sam wdepnąłem w .NETa na studiach i nie dość, że jest o 50% ofert pracy mniej w por. z Java, to jeszcze zarobki o 20-30% niższe. Tak jest w Polsce i praktycznie na całym świecie.
      • Gość: xgda Re: Ciekawe AMA na wykop (programista Java w Zuri IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.12, 12:29
        a ja uważam obecnie odwrotnie tylko .net a wdepnąłem w jave :-D

.net jest lepiej ułożony, ma świetny WPF więc o wiele więcej robi się aplikacji klienckich, fajne narzędzia, power shella, nie ma przedpotopowych linuxowych narzędzi, nie ma miliona frameworków więc o wiele łatwiej zmienić pracę. Zobacz na kontrakty albo i etaty na wyspach .net nie odbiega niczym od javy, a wręcz jest wymarzony do kontraktów ze względu na łatwiejszą zmianę roboty.

• marcin_kkkk Re: Ciekawe AMA na wykop (programista Java w Zuri 05.08.12, 13:41
          Zgadzam się, że .NET jest wygodniejszy, lepiej zorganizowany i bardzo szybko się rozwija, tylko, ze ja miałem na myśli jeden KPI - pieniądze. Rok temu Londyńska giełda (LSE) z .NETa przerzuciła się na Linuxa i Javę. Tam gdzie są największe konfitury tam króluje Oracle, Linux Java. Na itjobswatch.co.uk widać to bardzo wymownie technologie .NET to ok. 37-45 tys £ rocznie, Java: 45-55 tys £. Do tego Java jest częściej używana w korporacjach, znając Javę w Polsce możesz pracowac w IBM, Motorola, Google,UBS, NSN, Sabre.
          • mcov Na prawdę, trudno Ci przejść z C# na Jave? 05.08.12, 20:06
            Na prawdę, trudno Ci przejść z C# na Jave? Prawie identyczny język.
            • Gość: xgda Re: Na prawdę, trudno Ci przejść z C# na Jave? IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.12, 21:11
              nie w tym problem. Ja się obawiam przekonać przyszłego pracodawcę żeby zapłacił tyle na platformie A (bez doświadczenia w CV) co wcześniej się zarabiało na platformie B (lata doświadczenia w CV).
            • Gość: zxc Re: Na prawdę, trudno Ci przejść z C# na Jave? IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.12, 21:58
              W takim układzie pracodawca powie, że nie masz doświadczenia i woli takiego z doświadczeniem zatrudnić no chyba, że się zgodzisz za stawkę bez doświadczenia 1300 zł, no to o ile nie znajdzie się student (który będzie więcej wiedział od ciebie) to cię może przyjmie za 1300zł, a jak nie to przyjmie studenta za 1300zł na umowę o dzieło.
            • marcin_kkkk Re: Na prawdę, trudno Ci przejść z C# na Jave? 05.08.12, 23:30
              Tu nie chodzi o jezyk tylko caly stos technologiczny: Asp.net, wcf, wpf, silverlight, sql server etc. Java ma tych odpowiednikow 3 razy wiecej. Jak ktos slusznie zauwazyl, jako .net dev z 6 letnim stazem jestem cos wart, jako swiezak java troche wiecej niz student.
          • Gość: xgda Re: Ciekawe AMA na wykop (programista Java w Zuri IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.12, 03:22
            W javie też jest pełno ofert w okolicy 40kL.
            Na www.itjobswatch.co.uk/ obie technologie oferują stawki bardzo zbliżone (różnica 1kL/annum)
          • Gość: xgda Re: Ciekawe AMA na wykop (programista Java w Zuri IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.12, 19:46
            muszę przyznać że to AMA otworzyło mi trochę oczy że Java też może być jednak fajna. Zwłaszcza w połączeniu z C. Chyba pora na powrót do korzeni...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka