smega
26.04.13, 18:44
Witajcie, potrzebuję porady.
Od 7 lat jestem programistą, od 4 lat związany z jedną gałęzią programowania. Szukając pracy w swoim mieście trafiam na firmy, które prowadzą rozmowy kwalifikacyjne i potem albo w ogóle nie zatrudniają, albo rzekomo (nie wnikam) zatrudniają kogoś innego. Pracowałem za śmieszne pieniądze, żeby zdobyć wiedzę i doświadczenie w swojej technologii ale nie daje mi to żadnych (wg mnie) większych szans na rynku stołecznym. Wydaje mi się ten rynek płaski, albo kogoś wezmą bo mało chce kasy, albo nie wezmą, bo wolą kogoś słabszego o mniejszym doświadczeniu i wymaganiach finansowych. Tedy zacząłem szukać pracy za granicą. Jako, że nie jestem w stanie relokować się za granicę z marszu (brak środków, brak gwarancji), to wysyłałem CV do różnych europejskich firm związanych z moją dziedziną - z adnotacją, że najpierw proponuję pracę zdalną przez miesiąc lub dwa, żeby być w stanie potem relokować się docelowo na miejsce firmy (kraj w zasadzie dowolny, preferencje - UK lub Irlandia).
Przez dwa tygodnie wysłałem około 200 CV. Były telefony i odpowiedzi na moją aplikację, jednak warunek konieczny ze strony pracodawców był, że potrzebują mnie od zaraz tam u nich. Na to nie jestem w stanie sobie pozwolić, nie ufam też za bardzo gwarancjom, że na miejscu zastanę lokum i zatrudnienie - bylebym tylko poleciał tam na miejsce i to już zaraz. Po prostu na tę chwilę mnie na to nie stać. Na chwilę obecną nie dałbym rady finansowo tam za granicą.
I teraz moje pytanie jest głównie skierowane do osób, które już za granicą są i pracują, lub osób, które pracują zdalnie dla zagranicy: co robię źle w kwestii szukania zatrudnienia u zagranicznych pracodawców, albo co mogę w jego szukaniu zmienić (dodać, ująć), żeby wreszcie (albo chociaż skuteczniej) znaleźć pracę w zagranicznej firmie. Zakładam, że po miesiącu albo dwóch będę w stanie relokować się do firmy niezależnie od tego, gdzie ona się mieści (będzie mnie na to bezpiecznie stać).
Proszę o wszelkie uwagi i informacje, które mogą pozwolić mi na efektywniejsze postępowanie odnośnie powyższej treści.