Dodaj do ulubionych

Tester oprogramowania- początki aby nim zostać

IP: *.rzeszow.mm.pl 13.03.14, 12:43
Witam,

Moje pytanie może niektórych śmieszyć ale zaryzykuję...

Zacznę od tego, iż ostatnio straciłam pracę bo zamknęli moją placówkę- branża całkowicie inna od tej o której myślę teraz. Jednak chciałabym się przekwalifikować bo mam już 30 lat a z moim doświadczeniem kierunkowym widzę, że nic nie osiągnę. Dlatego chciałabym coś zmienić w swoim życiu. Im będę starsza tym będzie mi gorzej, więc muszę zacząć działać teraz, może jeszcze nie jest za późno ....

Chciałabym się dowiedzieć jakie podstawowe informacje powinnam znać chcąc zostać testerem oprogramowania -myśląc przyszłościowo chciałabym iść na kurs ISTQB Poziom Podstawowy (Foundation Level)- co muszę ogarnąć by iść na taki kurs?

Nie jestem mózgiem w informatyce- tyle co w szkołach i na uczelni- dawałam sobie radę.
Myślę, że jeśli się uprę to dojdę do swojego celu, lecz potrzebuję trochę informacji.
Czy ktoś może mi pomóc i odpowiedzieć na moje pytanie od czego zacząć naukę?

Będę wdzięczna za informacje.

Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • tycho99 Re: Tester oprogramowania- początki aby nim zosta 13.03.14, 18:31
      Jeśli stoisz na przyzwoitym poziomie z angielskiego, będzie Ci łatwiej. Najlepiej wtedy zacząć od książki "Foundations of Software Testing", która powinna pokrywać materiał na egzaminie. Jest ona dostępna pod tym adresem:
      tnij.org/w8ama6p
      Potem możesz powtórzyć sobie informacje korzystając z sylabusa:
      www.istqb.org/downloads/syllabi/foundation-level-syllabus.html
      Dodatkowo warto zapoznać się jeszcze z listą definicji pojęć z tej tematyki, które są w Glossary:
      www.istqb.org/downloads/viewcategory/20.html
      Na koniec warto też poszukać sobie stare testy i je przećwiczyć. Egzamin składa się z 40 pytań, aby zaliczyć należy odpowiedzieć na 26. Koszt egzaminu to chyba 600 zł.

Warto jednak zadać sobie pytanie, czy faktycznie ten certyfikat jest Ci potrzebny. Chyba lepszą drogą byłoby najpierw nabycie doświadczenia w testowaniu oprogramowania, a potem zdobycie certyfikatu. Czasem pracodawcy sami fundują pracownikom taki egzamin. Jednak książkę z pierwszego linka zdecydowanie warto przeczytać nawet bez podchodzenia do egzaminu.

Oprócz zagadnień związanych z testowaniem, warto też zapoznać się z istniejącymi narzędziami do automatyzacji testu. Dziś testerzy są też w dużej mierze programistami, którzy piszą kod automatyzujący testy. Warto więc abyś zapoznała się z JUnit, TestNG, GoogleTest.
      • Gość: Kaśka Re: Tester oprogramowania- początki aby nim zosta IP: *.rzeszow.mm.pl 14.03.14, 11:17
        Bardzo dziękuję za informacje!

Jestem w stanie porozmawiać po angielsku- taki średnio zaawansowany poziom- ale do przeczytania książki z różnymi technicznymi wyrażeniami chyba muszę się trochę podszkolić ... ale tak zrobię :)

Myślałam nad certyfikatem, aby zrobić- bo może to mi da jakieś większe szanse na znalezienie pracy w tym kierunku, bo nie wiem czy "dostanę" pracę bez doświadczenia - więc może inaczej patrzą na taką osobę jeśli się ma taki certyfikat? Sama nie wiem...

Tak czy siak, bardzo dziękuję za udzielenie mi wiadomości :)... będę działała z nauką :)
      • maly_zlosliwiec Re: Tester oprogramowania- początki aby nim zosta 16.03.14, 02:00
        Tycho99 !
        Przyjmiesz przeprosiny ? Po ostatniej dyskusji, mam gigantyczne wyrzuty sumienia.
        • tycho99 Re: Tester oprogramowania- początki aby nim zosta 16.03.14, 20:54
          zupełnie niepotrzebnie, internetowe dyskusje rządzą się swoimi prawami, a ja też, przyznaję, lubię dorzucić do pieca.
          urazy nie mam, pozdrawiam :)
          • maly_zlosliwiec Re: Tester oprogramowania- początki aby nim zosta 16.03.14, 21:25

)
    • Gość: MM Re: Tester oprogramowania- początki aby nim zosta IP: *.rfc.pl 21.03.14, 19:22
      Naucz sie języka SQL. To jest proste, a mega ważne dla testera. Nauczyć sie tego mozna w kilka godzin.
      • Gość: Kaśka Re: Tester oprogramowania- początki aby nim zosta IP: *.rzeszow.mm.pl 21.03.14, 19:36
        Dziękuję za wszystkie informacje :)
    • jaspis2015 Re: Tester oprogramowania- początki aby nim zosta 08.03.15, 22:05
      Hej :)

Ja też mam 30 lat, identyczny cel i brak doswiadczenia. Jestem ciekawa czy wytrwalas w postamowieniu..., mogłybyśmy się wzajemnie motywowac, jakby co to mój mail: jaspis2015@onet.pl
    • Gość: TomaszF Re: Tester oprogramowania- początki aby nim zosta IP: *.dynamic.mm.pl 24.04.17, 20:47
      Jak najbardziej polecam szkolenia ISTQB. Jeśli twój angielski jest na dosyć niskim poziomie to zawsze można przystąpić do egzaminu po polsku.

Zatrudnienie w branży IT jest raczej stabilne, ale niestety trudno pozyskać na rynku nowych pracowników, np. testerów oprogramowania. Często osoby które przychodzą na rozmowy nie znają podstawowego słownictwa o tematyce testowania oprogramowania. Zawsze można zerknąć np. na strone typu www.qa-szkolenia.pl. Sporo informacji o szkoleniach dotyczacych testowania oprogramowania i wytłumaczenie podstawowych pojęć.
    • matylda222 Re: Tester oprogramowania- początki aby nim zosta 12.11.19, 08:59
      Ja zostałam testerką oprogramowania. Warto wybrać się na szkolenie ISTQB, które pomoże Ci poznać temat i nauczyć się podstawowych zagadnień. Potem warto zaliczyć Tekst linkuegzamin ISTQB, który pomoże Ci uzyskać certyfikat ISTQB, dzięki czemu zostaniesz certyfikowanym testerem oprogramowania. Oczywiście są różne poziomy certyfikacji.
    • Gość: Aneta Re: Tester oprogramowania- początki aby nim zosta IP: 165.225.207.* 18.08.20, 22:04
      Cześć :) Proszę o pomoc i poświęcenie kilku minut na wypełnienie ankiety do pracy magisterskiej 🙏
      Ankieta dotyczy znajomości marki Fujitsu, dajcie proszę znać co myślicie o firmie :)

docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScpiMgp0d_u6LuPxyVCZtwltZxGluOvhDZrACniOBz06NdgAg/viewform

Z góry dziękuję
    • kmarchwinska Re: Tester oprogramowania- początki aby nim zosta 28.12.22, 14:06
      Kierunek jaki wybrałam to tester manualny na WSKZ. Chcę się przebranżowić, a kierunek przygotowuje uczestników studiów bez doświadczenia programistycznego do podjęcia pracy jako tester manualny. Studia przygotowują do pierwszych kroków w IT. Dodatkowy plus to fakt, ze studia prowadzone są w formie online, więc łatwo pogodzić naukę i pracę na etacie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka