Dodaj do ulubionych

10 lat w C# + 1 rok w Java = Senior Java?

22.07.20, 21:50
Witam wszystkich

Czy mając 10 lat doświadczenia w C# i przesiadając się rok temu na Java można pracować jako Senior Java Developer? Wysyłałem CV przez rekrutera do dwóch firm na stanowisko Senior Java Developer. Tylko jedna firma zaprosiła mnie na rozmowę. W ofercie pracy miała napisane: You have long-term experience in software development with heavy focus on Java-based backend (for senior level minimum of 8-10 years). Po rozmowie oczywiście się nie odezwała. Rekruter mi powiedział, że dostałem odmowę z obydwu firm, bo oni szukali Senior Java Developera. Czy rzeczywiście muszę teraz spędzić kilka lat programując w Java, żeby być Senior Java Developer?
W sumie przesiadłem się tylko dlatego na Java, bo uważałem, że ofert pracy i przez to możliwości jest znacznie więcej niż w C#.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mwi_bincode Re: 10 lat w C# + 1 rok w Java = Senior Java? 09.08.20, 13:51
      Według mnie są dwie możliwości

1. korporacyjne standardy mówiące "musisz pracować 10 lat z Javą". HR-owiec zazwyczaj nie wie że C# jest wystarczająco podobne do Javy
      2. na rozmowie dałeś D! bo pomyliłeś jakąś istotną kwestię między C# i Java ... i to Cię wyeliminowało

Przypomina mi się opowieść jak to student zaraz po studiach doskonale zna 10 języków programowania. Po roku pracy mówi że nieźle zna jeden język a w drugim trochę pracuje. Po 10 latach pracy tylko trochę zna jeden język i jeszcze wiele musi się w nim nauczyć
      --
      mwi
      algotiq.pl/
      • mwi_bincode Re: 10 lat w C# + 1 rok w Java = Senior Java? 09.08.20, 13:51
        oooooo ... coś mi się sygnaturki zdublowały, sprawdzam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka