zz_uni 17.02.04, 12:33 witam wszystkiech Właśnie stane sie posiadaczem nowego mieszkania na ZZ i musze podpisać akt notarialny. Orientujecie sie jaki jest koszt aktu dla mieszkania 68 metrowego.Turret twierdzi ze bedzie to okolo 7000 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brenya Re: Koszt aktu notarialnego 17.02.04, 13:02 Proponuje abys poszukal wlasnego tanszego notariusza, ktory nie kaze Ci placic taksy w wysokosci np. 3 tysiecy tylko wezmie 500 zl. Niestety wszystkie pozostale koszty aktu sa absolutnie nie do negocjacji. Odpowiedz Link
sc77 Re: Koszt aktu notarialnego 17.02.04, 13:32 Nie wiem jak jest u Was w B, ale jak ja podpisywalem akt w A to notarium bral minimalna takse notarialna. Jest ona ustalona z gory. Odpowiedz Link
brenya Re: Koszt aktu notarialnego 17.02.04, 15:07 Minimalna taksa notarialna to... maksymalna taksa notarialna Ustawa ustala maksymalne taksy notarialne dajac teoretycznie notariuszom ksztaltowanie oplat dowolnie, ponizej wyznaczonego maksimum. O ile sie orientuje nie istnieje cos takiego jak minimalna taksa notarialna. Aby zapobiec konkurencji, wladze izby zrzeszajacej notariuszy, wydaly wlasna uchwale OBLIGUJACA notariuszy do stosowania stawek maksymalnych - tj. tych wyznaczonych przez ustawe. Jakiekolwiek odstepstwa od tej reguly traktowane sa jako wystepek przeciwko srodowisku zawodowemu. Notariusz "nakryty" na stosowaniu stawek nizszych (bo ustawa daje mu jednak prawo ich stosowania) musi liczyc sie z powaznymi konsekwencjami ze strony swej izby. Nie sadze wiec aby notariusz etapu A stosowal dla wszystkich preferencyjne warunki - po prostu balby sie Natomiast z wlasnym notariuszem radze sie dogadac. Po cichu. Odpowiedz Link
stewald Re: Koszt aktu notarialnego 14.03.04, 09:36 Mylisz się, przy hurtowym podpisywaniu aktów notariusze czasami umawiają się z deweloperem na niższe stawki, tak jak było to w przypadku etapu A, gdzie porównywałem stawki jakie zapłaciłem z tymi maksymalnymi, no i były trochę niższe. Odpowiedz Link
mooj Re: Koszt aktu notarialnego 17.02.04, 13:17 spróbuj się dowiedzieć o samodzielne założenie księgi wieczystej (np przy zakładaniu hipoteki) Odpowiedz Link
macius71 Re: Koszt aktu notarialnego 17.02.04, 14:03 Spróbuj linka dom.gazeta.pl/dom/0,50844.html pozdrawiam M. Odpowiedz Link
macius71 Re: Koszt aktu notarialnego 17.02.04, 14:03 Spróbuj linka dom.gazeta.pl/dom/0,50844.html pozdrawiam M. Odpowiedz Link
brenya Re: Koszt aktu notarialnego 17.02.04, 15:16 Ta strona podaje falszywe wyniki! Przy zakupie na rynku pierwotnym nie placi sie podatku od czynnosci cywilnoprawnych od zakupu mieszkania! W przypadku mieszkan na ZZ placi sie (spisuje z aktu): - 2% podatku od sprzedazy udzialow w gruncie (mi wyszlo ok. 400 zl) - tytulem podatku od czynnosci cywilnoprawnych - taksa (negocjowalna) - 22% podatku od taksy - oplata sadowa za utworzenie ksiegi wieczystej ok 1,2% (?) Odpowiedz Link
brenya Re: Koszt aktu notarialnego 17.02.04, 15:19 brenya napisała: >> Przy zakupie na rynku pierwotnym nie placi sie podatku od czynnosci > cywilnoprawnych od zakupu mieszkania! > Oczywiscie jezeli deweloper jest vatowcem Nie wpadlam na to, ze teoretycznie nie musi byc Odpowiedz Link
nemo_zz Re: Koszt aktu notarialnego 17.02.04, 15:51 W moim przypadku taksa notarialna zastosowana przez notariusza (nie wliczając w to oczywiście pozostałych opłat wyliczonych wcześniej przez breny'ę) była bliska stawce maksymalnej. Stawkę maksymalną określa §3 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 12 kwietnia 1991 r. w sprawie taksy notarialej. Wynika z niego m.in., że maksymalna stawka wynagrodzenia wynosi: od wartości powyżej 60.000 zł do 1.000.000 zł - 1.100 zł + 0,5% od nadwyżki powyżej 60.000 zł Warto przy tym pamiętać o §7 pkt 2 tego rozporządzenia, który stanowi, że za sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego umowę przenoszącą własność lub użytkowanie wieczyste, <<w wykonaniu umowy zobowiązującej>> - maksymalna stawka wynagrodzenia wynosi połowę stawki przewidzialnej w §3. Odpowiedz Link
zz_uni Dzięki :-) 17.02.04, 16:10 Dzieki za wszystkie odpowiedzi, czyli opłata notarialna wychodzi około 2700 z VATem wedlug zalecen stawki maksymalnej notariuszy za udzial w gruncie jakies 500 Pln i wpis sadowy (wpis do ksiegi wieczystej ?) 1,2 % to okolo 3200 PLN to by sie mniej wiecej zgadzalo tylko sad bierze tyle za wpis do ksiegi nowo zaloznej ? P.S.: A jak zobaczylem wyliczenia wyborczej myslaem ze przytrafi mi sie zawal serca Odpowiedz Link
mooj Re: Dzięki :-) 17.02.04, 16:16 no więc wpis do księgi /założenie to jest pozycja nad którą warto pomyśleć Odpowiedz Link
marcin_robert Re: Koszt aktu notarialnego 12.03.04, 09:48 Udało mi się utargować z p. notariuszką, ale stawki ma kobieta horrendalne. Odpowiedz Link