Dodaj do ulubionych

Do Pani Bebiak - co z VAT?

IP: *.acn.waw.pl 27.05.04, 11:19
Witam serdecznie.
Mam zapytanie odnosnie podatku Vat i Spółdzielni. Jak to jest? Czy od 1 maja
Spółdzielnie muszą zaplacic 7% od Mieszkania i 22% od garazu. Przeciez firmy
wykonujące usługi budowlane placa ten podatek? Czy ten podatek moze byc
podwojnie pobierany od wykonawcy i od Spółdzielni??
Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • Gość: hm Re: Do Pani Bebiak - co z VAT? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.04, 13:09
      Bebiak nie odpowiada na pytania podatkowe, zwł. z VATU, i to nowego. Nie wiem
      skad Twoje wątpliwości. Przecież firma budowlana nalicza od wykonanej usługi
      budowlanej, a Spółdzielnia od ustanowienia praw czy własności na rzecz nabywcy.
      Jakbyś jako przedsiębiorca sprzedał to mieszkanie i garaż to też byś zapłacił
      VAT. TAka technika podatku od wartości dodanej. Proste.
      • bebiak Re: Do Pani Bebiak - co z VAT? 27.05.04, 15:27
        Cześć
        Gość portalu: hm napisał(a):

> Bebiak nie odpowiada na pytania podatkowe, zwł. z VATU, i to nowego.

W zasadzie tak, bo na podatkach, w tym VAT, nie znam się zupełnie i nie
        chciałabym wprowadzać w błąd.
        Pozdrowionka. B.
      • Gość: Tomel Re: Do Pani Bebiak - co z VAT? IP: *.acn.waw.pl 27.05.04, 15:33
        Hej, no nie wiem czy to jasne. Moim zdaniem nie.
        Do 1 maja developerzy placili 7%- mieszkanko, 22% - postoj. A co wtedy placili
        Spoldzielcy. Nic? Bezposrednio nic, ale wykonawcy placili i placa.
        Sytuacja przedstawia sie nastepujaco. Jezeli VAT to jest wartosc dodana. To
        spoldzielnie powinny odprowadzac VAT od wlasnych narzutow. Czyli jesli budowa
        to 70% Kosztów, Spółdzielnia 30% wiec VAT od usługi musi wynosić &% od 20%. Co
        Wy na to?
        • algirdas Re: Do Pani Bebiak - co z VAT? 27.05.04, 15:57
          Gość portalu: Tomel napisał(a):

> Hej, no nie wiem czy to jasne. Moim zdaniem nie.
          > Do 1 maja developerzy placili 7%- mieszkanko, 22% - postoj. A co wtedy
          placili
          > Spoldzielcy. Nic? Bezposrednio nic, ale wykonawcy placili i placa.
          > Sytuacja przedstawia sie nastepujaco. Jezeli VAT to jest wartosc dodana. To
          > spoldzielnie powinny odprowadzac VAT od wlasnych narzutow. Czyli jesli budowa
          > to 70% Kosztów, Spółdzielnia 30% wiec VAT od usługi musi wynosić &% od 20%.
          Co
          > Wy na to?

Dla kogo to proste dla tego proste. Dla mnie cała ta ustawa jest popier....na.
          Prosty przykład na poparcie tezy:
          Obowiązek podatkowy spółdzielni powstaje już w momencie wpłaty członka
          spółdzielni części wkładu mieszkaniowego. OK zrozumiałe.
          Opodatkowaniu podatkiem 7% podlega czynność przekształcenia lub ustanowienia
          prawa własności. OK zrozumiałe.
          A co niezrozumiałe ? Otóż - pytanie jakiej wysokości jest opodatkowanie wpłaty
          na fundusz mieszkaniowy. Na logikę 7% tak jak czynność przekształcenia, ale czy
          napewno ?
          A żeby jeszcze zamieszać: od dnia 1.05.2004 do dnia 31.12.2007 czynność
          przekształcenia i ustanowienia praw własności jest opodatkowana podatkiem VAt w
          wysokości 0 %.
          No to ile jest opodatkowana wpłata na fundusz budowlany ? 22 %; 7 % czy 0% ?
          A jeżeli spółdzielnia wliczyła w koszty budowy mieszkania miejsce w garażu
          podziemnym ? To co ?
          A jeżeli wpłacę na fundusz budowlany 122.000zł i Spółdzielnia odprowadzi
          22.000zł jako podatek VAT, a następnie ustanowi prawo własności tego lokalu o
          wartości 100.000 plus 0% VAT. To kto dostanie nadpłatę np.12.000,-zł. Ja czy
          Spółdzielnia, a może nikt. A jeżeli dostanie spółdzielnia i mnie jako
          członkowi wypłaci zwiększony o tą sumę udział w tejże spółdzielni - to
          wyjdzie, że bedę musiał zapłacić od tego podatek dochodowy. Czyż nie paranoja ?

Czas chlapnąć kielicha. Tu przynajmniej rozumiem co znaczy 42% .

Pagarbiai

• Gość: hm Re: Do Pani Bebiak - co z VAT? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.04, 16:00
          Wiesz co? myślę, że jak nie znasz konstrukcji podatku i całej ustawy, to taka
          wyrywkowa dyskusja nie ma sensu. Spółdzielnie nie płaciły, bo ustanawianie praw
          spółdzielczych nie było objęte VAT. A prawo ustanawiają przecież na "wartość
          mieszkania" a nie jakieś tam swoje narzuty.
          • Gość: Tomel Re: Do Pani Bebiak - co z VAT? IP: *.acn.waw.pl 27.05.04, 16:22
            Do hm.
            No widze ze znajacy sie w temacie odezwal.
            Skoro takis madry to wyjasnij.
            Podatek Vat jest podatkiem wartosci dodanej.
            I nie ma tu logiki.
            I rownosci spolecznej tym bardziej.
            jesli twoim zdaniem rozmowa nie ma sensu to sie nie wtracaj.
            Bebiak ma racje w obszarze tego podatku to Skarbowka sie nie moze okreslic do
            konca. nie wiele jest wiadome.
            Wiec skad ja zwyky obywatel moze wiedziec?
            Moze mi odpowiesz.
            Jak decyduje sie na zakup mieszkania to lubie wiedziec co mnie czeka. Chce moc
            planowac. nic nie mam przeciwko podatkom. Ale irytuje mnie interpretacja
            Urzedów skarbowych. To paranoja.
            Do hm. Czy wiesz jak wyodrebnic kosz budowy mie3jsca postojowego??
            Bo np. Mozna wykonac taki myk. Spółdzielnia stwierdza ze m2 mieszkania kosztuje
            wiecej a miejsce parkingowe 1000 PLN 9 przedtem np 20000 PLN? W ten sposob za
            miejsce parkingowe w kwocie 20000-1000+ 19000 Zaplaci sie 7% bo ten koszt
            bedzie ukryty w mieszkaniu. Co Wy na to? Czy tej nasz kochany kraj moze byc
            sterowany przez normalnych ludzi myslacych. U stalajacych prawo tak aby nie
            mozna bylo kombinowac???
            Co Wy na ten myk???
      • bbkk Re: Do Pani Bebiak - co z VAT? 27.05.04, 15:35
        Ale np. moja spółdzielnia nie nalicza VAT-u od ustanowienia własności tylko
        dolicza go do tej części wpłt, które są po 1.05 To co było wcześniej wpłacone
        jest bez zmian. Tylko że moja spółdzielnia wysłała pismo, że VAT naliczony
        będzie w wysokości 22% a nie jak interpretują wszyscy pozostali 7% :(
        • Gość: Tomel Re: Do Pani Bebiak - co z VAT? IP: *.acn.waw.pl 27.05.04, 16:26
          Do bbkk.
          To staszny galimatias z tymi podatkami?
          Teraz to developerzy beda mieli lepiej. Mozliwosc zaoferowania mieszkan po
          nizszych cenach.
          • Gość: Max Re: Do Pani Bebiak - co z VAT? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.04, 10:14
            Akurat buduję mieszkanie w spółdzielni to rozeznałem temat. Do 1 maja należało
            wniesc wkłąd budowlany, który wynosił tyle ile kosztowało wybudowanie lokalu. W
            tym był również 7% VAT wystawiany na fakturze przez wykonawcę.
            Obecnie od 1 maja nadal wykonawca obciąza spóldzielnie 7 % VATem. Ale pojawiło
            się opodatkowanie 7% VATem ustanowienia własnosciowego prawa do lokalu
            spóldzielczego. Gdy po wybudowaniu spółdzielnia bedzie przekazywać prawo do
            lokalu to od tej czynnosci pobierze 7 % Vatu, który musi odprowadzić do US.
            I tu pojawia sie problem. Teoretycznie spółdzielnie powinna mieć prawo
            odliczenia podatku naliczonego(zapłaconego wykonawcy) od należnego tj. tego,
            który musi odprowadzić za ustanowienie prawa.
            Tak robią developerzy. Przy spółdzielniach problem w tym, ze aby odliczyć VAT
            naliczony to musi on mieć zwiazek ze sprzedażą opodatkowaną VAtem. A
            ustanowienie spółdzielczego własnosciowego prawa do lokalu nie jest sprzedaża.
            Zwiazek Rewizyjny Spółdzielni mieszkaniowych wystapił do MF o opnię w tej
            sprawie. Intencją ustawodawcy było aby spółdzielnie mogły odliczać VAT tak jak
            developerzy. Były o tym artykułu w prasie. Ale nie do końca jest to pewne bo
            jak opisałem są problemy.
            Jeśli spółdzielnie by nie mogły odliczać Vat-u byłoby to niezgodne z konstytucją
            ( nierówne traktowanie podmuiotów wykonujacych ta smą działalnosć- developerzy
            mieliby lepsze warunki niż spółdzielnie).
            Tak wiec należy trochę poczekać, az sprawa sie wyjaśni. Wg mnie raczej na pewno
            vat sp. będą mogły odliczać. Albo MF wyda pismo okólne do US, albo znowelizuja
            ustawę.Pzdr
            • Gość: Tomel Re: Do Pani Bebiak - co z VAT? IP: 212.160.235.* 29.05.04, 14:37
              Max,
              Perfekcyjna odpowiedz.
              Niestety przez te glupie zagrywki naszego rządu Spółdzielnie tracą klientów i w
              tym jest ból. Ludzie nie wiedza na co sie decydować. A budowy się opóźniaja.
              Ale wiecie co widze w tym sloneczko....czyli mieszkania dzieki temu zawirowaniu
              mogo potaniec. Dla przykladu: szpółdzielnia musi podzielić wyraznie koszty
              związane z inwestycją i bedzie miala problemy z wrzucaniem kosztów ogólnych w
              koszty inwestycji.
              Pozdrawiam,
              • Gość: Anna Re: Do Pani Bebiak - co z VAT? IP: 213.76.128.* 31.05.04, 15:40
                Podziwiam Twoj optymizm, ale raczej nie wierze ze w tym kraju potanieja mieszkania.
                pozdrawiam
                • Gość: Tomek Re: Do Pani Bebiak - co z VAT? IP: 212.160.235.* 01.06.04, 12:18
                  Ania,
                  To nie jest zaden optymizm. To jest paranoja i parodia funkcjonowania.
                  Nie ma przejrzystości w finansowaniu. A spółdzielnie napładaja narzuty rzędu
                  40% całości inwestycji. Moze jest ktoś w stanie powiedzieć mi za co?
                  koszt projektu budowlanego 10% inwestycji. Wiec za co te 30%? dla przykładu
                  Blok 100 mieszkań, cena bloku min. 15 mln PLN w tym 4 Mln PLN za prace
                  spółdzielni czas budowy 12 mies czyli 0,35 Mln na miesiąc 350 tys Pln na
                  Miesiąc. Pytam czy w spółdzielni pracuje 100 Osób?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka