alexluca
21.07.19, 18:51
Miałem plany zainwestować w hotele budowane przez Arche. Doszukałem się jednak za pośrednictwem zaprzyjaźnionej radczyni informacji, że w sądzie gospodarczym jest sprawa o rozwiązanie spółki Arche. Zadzwoniłem więc do Spółki, żeby informację sprawdzić. Jakaś Pani z działu prawnego najpierw powiedziała, że absolutnie bzdura, ale po podaniu przeze mnie akt sprawy (16gc614/09) okazało się, że jednak taka sprawa w sądzie jest. Ponoć założona przez mniejszościowego i skłóconego wspólnika. Pani z Arche, która najpierw twierdziła, że sprawy nie ma, po chwili już mówiła, że szanse na wygranie jej przez drugą stronę są zerowe. Zapytałem o banki, czy wiedzą, bo skoro Spółka się kredytuje, co Pani potwierdziła, a banki np. nie wiedzą o tym, że w sądzie jest założona sprawa o rozwiązanie Spółki, to czy nie ma niebezpieczeństwa, że jak się dowiedzą wypowiedzą umowę kredytową i wyniki finansowe nagle nie będą takie dobre. W sumie się nie dowiedziałem, czy banki wiedzą o temacie czy nie. Podobno toczą się mediacje z tym skłóconym wspólnikiem, ale na pytanie kiedy mogą dobiec końca też odpowiedzi nie uzyskałem. Osobiście wolałbym jednak inwestować wiedząc, że sprawa jest zamknięta, a nie kiedy cały czas istnieje ryzyko, że Sąd Spółkę rozwiąże. Tym bardziej, że sam chciałem skorzystać z kredytu pod tą inwestycję. Także ja się wstrzymam albo będę szukał czegoś innego. Ponieważ na stronach Spółki nie ma o tym wszystkim informacji, pomyślałem, że napiszę tutaj, chyba lepiej jeśli potencjalni klienci będą takich zagrożeń świadomi.