Dodaj do ulubionych

Arche - możliwa likwidacja Spółki?

21.07.19, 18:51
Miałem plany zainwestować w hotele budowane przez Arche. Doszukałem się jednak za pośrednictwem zaprzyjaźnionej radczyni informacji, że w sądzie gospodarczym jest sprawa o rozwiązanie spółki Arche. Zadzwoniłem więc do Spółki, żeby informację sprawdzić. Jakaś Pani z działu prawnego najpierw powiedziała, że absolutnie bzdura, ale po podaniu przeze mnie akt sprawy (16gc614/09) okazało się, że jednak taka sprawa w sądzie jest. Ponoć założona przez mniejszościowego i skłóconego wspólnika. Pani z Arche, która najpierw twierdziła, że sprawy nie ma, po chwili już mówiła, że szanse na wygranie jej przez drugą stronę są zerowe. Zapytałem o banki, czy wiedzą, bo skoro Spółka się kredytuje, co Pani potwierdziła, a banki np. nie wiedzą o tym, że w sądzie jest założona sprawa o rozwiązanie Spółki, to czy nie ma niebezpieczeństwa, że jak się dowiedzą wypowiedzą umowę kredytową i wyniki finansowe nagle nie będą takie dobre. W sumie się nie dowiedziałem, czy banki wiedzą o temacie czy nie. Podobno toczą się mediacje z tym skłóconym wspólnikiem, ale na pytanie kiedy mogą dobiec końca też odpowiedzi nie uzyskałem. Osobiście wolałbym jednak inwestować wiedząc, że sprawa jest zamknięta, a nie kiedy cały czas istnieje ryzyko, że Sąd Spółkę rozwiąże. Tym bardziej, że sam chciałem skorzystać z kredytu pod tą inwestycję. Także ja się wstrzymam albo będę szukał czegoś innego. Ponieważ na stronach Spółki nie ma o tym wszystkim informacji, pomyślałem, że napiszę tutaj, chyba lepiej jeśli potencjalni klienci będą takich zagrożeń świadomi.
Obserwuj wątek
    • grosza Re: Arche - możliwa likwidacja Spółki? 24.07.19, 12:53
      Rzeczywiście dzieje się coś dziwnego z Arche.Na przełomie 2018/2019 Arche sp.zo.o. przejęła Arche S.A.Taki kierunek przejęcia skutkuje przejście firmy w obszar mniejszej przejrzystości działalności gospodarczej i może ten ruch był potrzebny żeby nie ujawniać sprawy o rozwiązanie Spółki?
    • z.ewelina Re: Arche - możliwa likwidacja Spółki? 24.07.19, 14:11
      Witam,
      Też zainteresował mnie ten temet. Zadałam pytanie na stronie Arche . Czekam na jakiś konkretnty feedback od nich.
      • alexluca Re: Arche - możliwa likwidacja Spółki? 24.07.19, 18:51
        W takim razie prosba o udostepnienie tutaj ich odpowiedzi, najwyrazniej cos jest na rzeczy, ale nie ma nic na ten temat w zadnych oficjalnych materialach Spolki niestety.
    • stachu001 Re: Arche - możliwa likwidacja Spółki? 25.07.19, 23:37
      Jak to likwidacja? A co będzie np. z obligacjami, których termin wykupu przypada na koniec tego i początek przyszłego roku???
      • z.ewelina Re: Arche - możliwa likwidacja Spółki? 31.07.19, 18:47
        dostałam info na priv od Spółki,
        cytuje:
        Dzień dobry.
        Proszę się nie martwić.
        Działamy na rynku deweloperskim w Warszawie już od 1991 roku. Sprawa została założona przez naszego mniejszościowego wspólnika, jest na razie zawieszona ponieważ sprawa jest w mediacji.
        Odpisalam:
        ze to nie jest odpowiedz na moje watpliwosci, bo jesli mediacje skoncza sie fiaskiem, to sprawa wroci do sadu i trzeba sie liczyc z kazdym wyrokiem, takze tym rozwiazujacym Spolke. Ale nie dostalam odpowiedzi na pytanie, co wtedy z moimi srodkami. Wyglada, ze nie ma scenariusza na ta okolicznosc, a jedyne co Spolka potrafi z siebie wydusic, to ze mam sie nie martwic, bo sa deweloperem od 1991 roku. Serio? Cos tam jest zdecydowanie nie tak, polecam chetnym sprawdzac ten aspekt ich dzialalnosci i poczekac na rozwiazanie sprawy, bo od Spolki nie mozna sie nic konkretnego dowiedziec w tej kwestii, co nie wrozy dobrze.
        Jestem ciekawa co dalej...
    • stanislaw_waw Re: Arche - możliwa likwidacja Spółki? 31.07.19, 18:33
      Z tego co mi wiadomo, to Arche nie ma jakiś tam problemów które musiały by skutkować rozwiązaniem spółki. Byłem w Janowie Podlaski i w Łochowie i na podstawie rozmów oficjalnych i tych mniej oficjalnych i odniosłem wrażenie, że sprawy mają się całkiem nieźle
      • alexluca Re: Arche - możliwa likwidacja Spółki? 31.07.19, 23:05
        Odnioslem wrazenie odrotne. W rozmowie Pani z dzialu prawnego przyznala, ze sprawa jest w sądzie, zalozona przez jednego ze wspolnikow. A jak jest w sądzie, to i wyrok nie wiadomo jaki będzie, nie wiemy w koncu co jest w pozwie, jak przebiegaja mediacje, co wiedza wierzyciele Spolki, a czego im nie powiedziano. Nic nie wiemy.
        • stanislaw_waw Re: Arche - możliwa likwidacja Spółki? 18.08.19, 10:52
          Z tego co wiem, to jest to wspólnik o niewielkim procencie udziałów, który ma zamiar opuścić spółkę. Tylko oczekuje zdecydowanie więcej, niż mu przysługuje. Większość działań jest bezprawnych, podyktowanych zwyczajną złośliwością i działaniem na szkodę spółki. By zaszkodzić firmie i w ten brzydki sposób zmusić innych, by spełnili jego oczekiwania
    • wiosna22015 Re: Arche - możliwa likwidacja Spółki? 16.09.19, 11:35
      Kupiłam lokal w budynku wybudowanym przez Arche w Łodzi i podpisałąm umowe wynajmu na 5 lat i zamiast wieszych czynszów niż sama wynajmowałam i otrzymywąłm za podobny lokla płąca mi o 15% mniej , a roztaczali super widoki, to są oszuści
    • wiosna22015 Re: Arche - możliwa likwidacja Spółki? 16.09.19, 11:35
      Kupiłam lokal w budynku wybudowanym przez Arche w Łodzi i podpisałąm umowe wynajmu na 5 lat i zamiast wieszych czynszów niż sama wynajmowałam i otrzymywąłm za podobny lokla płąca mi o 15% mniej , a roztaczali super widoki, to są oszuści

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka