Dodaj do ulubionych

k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap

IP: *.net-serwis.pl 17.11.04, 15:29
same negatywne opinie zbiera ten developer...czy nie ma już żadnej
zadowolonej osoby??? ja będę szczęśliwą właścicielką mieszkanka w nowej
inwestycji na Przy Bazantarni i szczerze powiedziawszy to nie narzekam, wręcz
przeciwnie - wszelkie zmiany co do umowy zostały przez nich zaaprobowane,
wszystko przerabiałam - bo fakt projekty pierwotne - rozstaw ścian
beznadziejny - i ku mojemu zdziewieniu wszystkie zmiany przyjęto i za nic nie
musze dopłacać! widzę że prace się posuwają dość szybko, ponieważ mam osoby w
rodzinie które się znają na budownictwie to właśnie za ich radą się
zdecydowałam na tego developera!!! szybko! solidnie! dobra jakość materiałów!
Poza tym dla zainteresowanych !!! w pierwszym etapie inwestycji na przy
bażantarni - całe ostatnie piętro to mieszkanko córki Pana Strusa - więc na
pewno nie będzie żadnej obsuwki!!! już oni się o to postarają...
co do umowy to nie było problemu np. z wstrzymaniem wpłacanych rat - więc nie
wiem dlaczego opinie zbiera tak złe ten developer...
owszem drogo jest, ale który developer ma taniej tak naprawdę niestety trzeba
się liczyć z tym że decydując się na ursynów płacisz o wiele więcej, tym
bardziej jeśli jest to świetna lokalizacja - blisko metra...
Obserwuj wątek
    • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 17.11.04, 15:37
      o !! ciesze sie ktos tak pozytywnie napisal o tym developerze, bo ja mysle o
      kupieniu mieszkania tam, w II etapie, szkoda ze corka prezesa nie bedzie miala
      mieszkania w II etapie... hehe
      nie uwazam zeby bylo drogo, jest srednio w normie
      super wiedziec ze mozna wprowadzac zmiany w rozkladzie mieszkania
      podpowiesz mi jak szybko trzeba dokonac I wplaty od zdecydowania sie na
      mieszkanie?
      pozdrawiam i gratuluje wyboru
      • Gość: AG Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.net-serwis.pl 17.11.04, 15:47
        jeśli chodzi o drugi etap to idą jak burza! ponieważ blisko mieszkam:) to
        prawie codziennie mam wgląd jak się posuwają prace i musze powiedzieć że chyba
        ten drugi etap jeszcze szybciej rośnie od pierwszego budynku:)
        co do wpłaty to właściwie wszystko u nich jest do ustalenia, ja miałam tak że
        wpłaciłam symboliczną kwotę po podpisaniu umowy, w której był wpisany
        harmonogram wpłat, a już następne wpłaty to realizowałam jak mogłam - musiałam
        jeszcze sprzedać mieszkanie w międzyczasie i naprawdę nie było problemu aby
        odroczyć raty
        pozdrawiam!
      • Gość: AG Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.net-serwis.pl 18.11.04, 18:11
        rety, rety jakie zamieszanie i zainteresowanie:) cieszy mnie to że może poznam
        sąsiadów!
        jeśli chodzi o to boisko to plany zagospodarowania są : na cele rekreacyjno
        oświatowe - jednym słowem jak nie park - oczywiście to duże słowo:) - to może
        przedszkole chociaż szkoła i przedszkole już są więc łódzę się ze zrobią ładny
        park, a ponieważ proboszcz tej parafii dość ostro działa w kierunku tych
        terenów za kościołem do kasztanowej alei , więc MAM WIELKĄ NADZIEJĘ ŻE BĘDZIE
        PARCZEK!!!
        co to za jakieś dywagacje że postawią jakiś 11 piętrowiec ja mam na to boisko
        okna!!! i widok na Park Natoliński!!!
        jeśli chodzi o jakość materiałów to po prostu nie szczędzą na nich tak jak
        MITEX - przynajmniej takie zbieram opinie od tkzw. budowlańców , zresztą mam
        znajomych którzy mieszkają na Jadźwingów i są całkiem zadowoleni z jakości, nic
        im się nie sypie na głowę, i podobno mają świetnie wyciszone mieszkanko! a to
        ważne ...

• an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 19.11.04, 09:12
          AG, mieszkasz blisko tej inwestycji tak? a na tyle blisko zeby slyszec te
          dzwonnice z kosciola przy Bazantarni? powiedz szczerze slychac ja bardzo ???

czy ty mowisz o zagospodarowaniu pustego terenu po tej samej stronie Bazantarni
          co nasz blok? - czyli po prawej stronie od inwestycji w kierunku Rosola, czy po
          drugiej stronie ulicy tam gdzie stoi kosciol?
          po tej stronie co kosciol to rzeczywiscie ma byc park ale nie po tej co nasz
          blok sie buduje
          tam jest polowa gorki i pusty teren myslisz ze zostanie tam taki kawal trawnika?
          skoro jest juz boisko szkolne i lasek po drugiej stronie ulicy ? obawiam sie ze
          nie
          chetnie bym kupila mieszkanie wlasnie na tamta strone ale nie ma takich o
          odpowiadajacej mi powierzchni i bede miala na zachod czyli od strony tych
          starszych blokow.... widok nie za ladny na te biala bude ktora tam stoi,
          smietnik i parkujace samochody ... no coz ... a ty z ktorej strony masz ? od
          strony Bazantarni czy od strony gorki??
          • Gość: ag Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.201.167.* 21.11.04, 13:13
            mówiłam o tym boisku przy górce :)
            mam okna na stronę właśnie tego boiska, czyli widok na Park natoliński
            • Gość: serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.chello.pl 21.11.04, 14:37
              To tak jak ja - IV piętro!

Pozdrawiam sąsiadki
              • Gość: ag Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.net-serwis.pl 23.11.04, 16:23
                ja też pozdrawiam :) ja 5piętro !!!
          • Gość: albert Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.11.04, 10:54
            Dzwon w kosciele przy inwestycji, jest najwiekszym dzwonem w Polsce:),
            ale jest rzadko uzywany - slychachac te mniejsze dzwony i to calkiem niezle,
            slychac rowniez ulice:)
          • Gość: gosc park? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.05, 15:06
            No wlasnie z tym parkiem to juz nie wiadomo. Bardzo dlugo stala tam tablica
            informacyjna, ze w planach park i rekreacja, ale nagle 3 silnych panow
            zapakowalo tablice na autko i pojechali z nia w sina dal...moze tablica stanie
            w innym miejscu Warszawy, a na placyku jakis kolejny budynek?? wszystko
            mozliwe!!
    • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 17.11.04, 16:44
      Ja wlasnie ostro rozwazam czy kupic tam mieszkanie. Mowicie ze cena nie jest
      duza..ale jednak 4500 za metr (bez garazu) lub 4300 to jest jednak wiecej niz w
      podobnych inwestycjach budujacych sie na ursynowie. Podobna cene ma Wersal
      Podlaski Bis, ale w standardzie wykonczenia zdaje sie ze jest o wiele wiecej.

A jak to jest z tym zapisem w umowie ze cena moze podlegac indeksacji? Czy
      orientujecie sie o ile np moze byc drozsze mieszkanie w II etapie (oddanie za
      rok) od ceny dzisiejszej?

Kilka postow nizej jest wątek z zapytaniem na temat surowcow uzytych przy
      budowie I etapu, czy macie na ten temat swoje zdanie?

Do zakladającej wątek (AG): czy moglbym Cie prosic o kontakt mailowy?
      remq75@wp.pl
      • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 17.11.04, 17:03
        ale jakie 4500, juz drugi raz ci pisze ze 4100 z kupnem garazu
        ale moze to na 3 pokoje taka cena a ty chyba szukasz 1,2 pokoje tak?
        • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 17.11.04, 17:13
          No wlasnie tak, na 1-2 pokojowe jest dosc wysoka cena 4500,lub 4300 z garazem.
          Poza tym ten przypis o indeksacji..kto wie ile za rok trzeba bedzie doplacic.
          jak beda oddawali II etap.
          Czemu uwazasz ze stosuja dobrej jakosci surowce do budowy, po czym to poznajesz?
          • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 18.11.04, 09:07
            a to nie ja pisalam o jakosci materialow
          • Gość: AG Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.net-serwis.pl 25.11.04, 18:19
            z tego co wiem to indeksacja teraz od paru miesięcy jest poniżej 1pkt
            więc na razie nie ma obaw że będą zmiany cen!
            poza tym trzeba również brać pod uwagę zapis w um mówiący o tym że indeksacji
            nie podlega już zapłacona kwota tylko pozostała kwota do zapłaty...

no i mi np udało sie w um zamienić zapis dot. końca IIIetapu - mam po prostu
            napisane do kiedy strus zobowiązuje się zakończyć III etap
        • Gość: gosiek Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 16:22
          teraz w styczniu cena jest już wyższa
          • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 12.01.05, 16:48
            Tzn ze podniesli ceny?
            A mozesz powiedziec jakie sa obecnie? I w ktorym etapie I czy II,III ?
            • Gość: AG Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.201.167.* 13.01.05, 09:25
              WIECIE BYŁAM OSTATNIO U STRUSA I ODBIUR PIERWSZEGO ETAPU MOŻE BYĆ NAWET W
              KWIETNIU!!!
              CHOCIAŻ NA RAZIE OCIEPLILI TYLKO JEDNĄ ŚCIANKĘ...

POZDRAWIAM!
              • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 13.01.05, 15:14
                Pozazdroscic.. bo ja na II etap jeszcze prawie rok:(
                • Gość: AG Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.201.167.* 20.01.05, 17:14
                  ZACZELI ELEKTRYKĘ !!! SAMA WIDZIAŁAM :)
    • Gość: serek1014 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 17.11.04, 17:11
      Witam

Ja również będę mieszkał w bloku budowanym w etapie I. Przy wyborze kierowałem
      się lokalizacją oraz dobrą jakością mieszkań budowanych przez tego dewelopera.
      Z umową nie miałem problemów. Z projektem ścianek działowych również. Wszystko
      zostało wykonane z dokładnością dosłownie do 1 cm. Obsługa klienta jest bardzo
      miła. Również Kierownik Budowy jest bardzo uczynny.

Niestety wg mnie ta budowa ma trzy minusy:
      - Bazylika vis-a vis a konkretnie dzwonnica w tej bazylice
      - Mała działka - trzy bloki są ściśniete ze sobą razem
      - pusta działka przy budowie, na której może coś w przyszłości wyrosnąć.

Poza tym wszystko gra
      • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 17.11.04, 17:19
        > Przy wyborze kierowałem
        > się lokalizacją oraz dobrą jakością mieszkań budowanych przez tego
        > dewelopera.

Ja wlasnie ostatnio przygladalem sie budynkowi I etapu i zastanawiam sie czemu
        do drugiego pietra blok zbudowany jest z jakichs plyt, a dopiero wyzej z cegieł.
        Nie jestem doswiadczony w tych sprawach,ale wydaje mi sie ze cos tu nie gra.
        Tak czy owak nikt nie chce sie jakos odniesc do tej kwestii (pisalem o tym w
        innym watku).

> Niestety wg mnie ta budowa ma trzy minusy:
        > - pusta działka przy budowie, na której może coś w przyszłości wyrosnąć.

Pani z biura powiedziala ze ta dzialka obok jest przeznaczona pod cele
        oswiatowe.. np jakas biblioteka albo cos. Ale kto wie jak bedzie. znajac zycie
        pewnie postawią tam jakis 11-pietrowiec:)
        najlepiej by bylo gdyby ta trawka zostala tak jak jest..
        • Gość: serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 17.11.04, 17:50
          > Pani z biura powiedziala ze ta dzialka obok jest przeznaczona pod cele
          > oswiatowe.. np jakas biblioteka albo cos. Ale kto wie jak bedzie. znajac
          zycie
          > pewnie postawią tam jakis 11-pietrowiec:)
          > najlepiej by bylo gdyby ta trawka zostala tak jak jest..

Zgadza się: takie były plany. Mam nadzieję że ten plac zostanie zagospodarowany
          w jakoś sensowny sposób z wykluczeniem budowy 11 piętrowca. Mam również
          nadzieję że lasek naprzeciw budowy zamieni się w ładny park w niedalekiej
          przyszłości.

Serek1024
          • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 17.11.04, 17:57
            > Zgadza się: takie były plany. Mam nadzieję że ten plac zostanie

Byly plany? Jesli byly a nie są to z duzym prawdopodobienstwem mozna poweidziec
            ze ktos sie pokusi na te dzialke i powstanie tam w przyszlosci jakas
            inwestycja..oj bedzie ciasno
          • rubeus Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 17.11.04, 19:34
            hmmm... chodzi ci o 'lasek' za kościołem ? on chyba jeszcze dłuższy czas
            pozostanie w stanie w jakim jest... Gmina/Dzielnica miała plany aby
            ten i okoliczny teren uporządkować i zrobić tereny rekracyjno sportowe...
            ale te plany są już od dłuższego czasu i jakoś się na to nie zanosi...
            A ten zagjnik tuż obok kościoła rośnie tam - raz gęstszy, raz rzadszy
            odkąd pamiętam - a bywam w okolicach przeszło 18 lat...
            • serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 17.11.04, 20:14
              rubeus napisał:

> hmmm... chodzi ci o 'lasek' za kościołem ? on chyba jeszcze dłuższy czas
              > pozostanie w stanie w jakim jest...

Tak. O ten lasek mi chodzi. Rozumiem że żadnych informacji na temat przyszłości
              tego skrawka zieleni nie posiadasz? Liczę na to, że może jakieś dofinansowanie
              z Unii zostanie zorganizowane i powstanie tam miły park. W końc na Urtsynowie
              niewiele jest chyba takich miejsc.

serek1024
              • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 20:33
                Mnie chodzilo o to trawiaste "boisko" tuz obok inwestycji, a dokladnie
                naprzeciwko kosciola. jest niebezpieczenstwo ze wlasnie tam cos zacznie sie w
                przyszlosci budowac.
                • rubeus Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 23.11.04, 17:35
                  hmmm... to trzeba by sprawdzić w Urzędzie Dzielnicy - jakie
                  są plany dot. tego terenu... ew. kto jest jego właścicielem - miasto,
                  spółdzielnia, osoba prywatna, czy ktoś inny...

W zeszłym roku była w prasie lokalnej mowa o powstaniu na 'pustym' terenie vis
                  a via kościoła [w tym na 'waszym' kawałku'] siedziby szkoły wyższej...
                  ale praktyka pokazała co innego...
        • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 18.11.04, 09:10
          nie bardzo wierze ze obok bedzie cos innego niz blok jesli juz jest niedaleko
          szkola, przedszkole, kosciol a obok kosciola ma wlasnie byc ten teren
          rekreacyjny
          • Gość: DOROTA Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 11:51
            Poproszę adres developera
            • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 18.11.04, 12:10
              a w goglach nie laska poszukac ?? co to za wyslugiwanie sie ? ;)
        • Gość: gosiek Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 16:25
          slyszalam ze betonem jest wylane ponieważ tego wymagają jakieś normy
          techniczne, ze względów konstrukcyjnych
          mogę się mylić jeśli tak to przepraszam, ale ja tez tam kupuję mieszkanie więc
          juz całą ta budowę obeszłam 100 razy dookoła...
          wcale nie jest tak strasznie blisko, jedno na drugim. na jeżewskiego jest
          bliżej siebie, drożej..
          • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 12.01.05, 16:47
            > wcale nie jest tak strasznie blisko, jedno na drugim. na jeżewskiego jest
            > bliżej siebie, drożej..

Blizej czy dalej, roznice niewielkie, mozna patrzec co robia sasiedzi. Ale
            miejsce jest o wiele fajniejsze dzieki temu ze obok bedzie park, a ten skrawek
            zieleni tez moze pozostanie (oby)
      • Gość: AG Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.net-serwis.pl 18.11.04, 18:20
        sąsiedzie serku , no właśnie ja też jestem bardzo zadowolona ze ścianek
        rzeczywiście co do 1 cm !!!
        ciekawe czy jeszcze w tym roku będą ocieplac i zamykać oknami żeby już coś
        zacząć w środku??? wybieram się w piątek do kierownika budowy może się czegoś
        dowiem!
        pozdrawiam:)
        a pod jakim numerem będziesz rezydował???
        • Gość: serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 11.12.04, 13:56
          Witam,

Nie zauważyłem Twojego posta wczesniej. Bede rezydowal pod 47 (o ile dobrze
          pamiętam)
      • Gość: Jarek Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.ssmb.com 19.11.04, 16:48
        czwarty minus dla tych co maja okna na Przy Bazantani to jezdzace tamtedy
        autobusy
        • Gość: ag Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.net-serwis.pl 23.11.04, 16:28
          taaaak szczególnie że jeździ Przy Bażantarni jedynie 179 i 513 i to jak zwykle
          o jednej godzinie i średnio 2razy na h!!!! to chyba niezbyt uciążliwe ...
          • Gość: Jarek Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.11.04, 21:30
            Rzecz gustu, budynek jest stosunkowo blisko ulicy. Dzwony na dzwonnicy w koncu
            tez nie dzwonia co godzine, ale jak juz zadzwonia to.... napewno uslysza ci co
            tam mieszkac beda
            • Gość: serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 26.11.04, 13:36
              Sprawdzałem to. Wierz mi słychać name przy stacji metra Natolin. Przed ty,m
              dzwiekiem, nie ma ucieczki.
              • Gość: Jarek Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.11.04, 20:49
                Przy stacji Natolin to znacznie lepiej slychac dzwony z tego kosciola na koncu
                Belgradzkiej, ale to juz insza inszosc ;-)
          • Gość: albert Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.11.04, 11:04
            :))) nie wiesz co mowisz, autobusy jezdza co 5 min, slychac nawet samochody -
            mam oknach 32 decybele i slychac ulice - ciekaw jestem, jakie u Was
            przewidziane sa okna
    • Gość: serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 18.11.04, 14:59
      Witam,

Gdzie można poczytać te złe opinie? Zaciekawiło mnie to bo ja nic straszego nie
      znalazłem. Możesz podrzuć linka?

serek1024
      • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 18.11.04, 15:02
        na tym fourm sa te opinie - wyszukiwarka i do roboty
        • Gość: serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 18.11.04, 15:42
          Szukałem. Jedyne o znalazłem do zarzekania na prawną stronę umowy. O jakości
          czy solidności nic nie znalazłem
          • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 18.11.04, 15:51
            to malo ci ?
            jakosc trudno ocenic bo nikt z ich inwestycji przy Rzymowskiego sie nie odezwal
            a przy Bazantarni tylko na laickie oko mozesz powiedziec , dla mnie ok
            • Gość: serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 18.11.04, 17:32
              Za mało

Mieszkałem na Rzymowskiego i dlatego podjałem decyzję o kupnie mieszkania u
              Strusa. Mieszkania są doskonale wyciszone.
              • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 19.11.04, 09:02
                a mieszkales na Rzymowskiego u Strusa czy w innej inwestycji ?
            • trebor123456 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 20.07.05, 21:41
              podobno nie warto...
              • dpawel78 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 25.07.05, 14:34
                Czy nie orietujecie sie jakie drzwi i okna beda montowane na parterze w II i
                III etapie??
    • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 18.11.04, 17:05
      Czy jest tu ktos kto podpisal juz umowe na inwestycje Przy Bazantarni i moglby
      sie pochwalic jakie zmiany w umowie udalo sie wynegocjowac?
      O tym deweloperze sa same ogolniki, jakos brak konkretnych fachowych opinii np
      na temat jakosci surowcow, wykonania itp.
      • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 22.11.04, 09:23
        czy ktos z was konsultowal umowe strusa z prawnikiem?
        jakie byly opinie, co zmienic?
        • Gość: bdg Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 199.67.140.* 27.11.04, 12:19
          owszem, konsultowalem. wedlug prawnika, to moglem ja poprostu spalic i napisac
          nowa :-/

widocznie jestem hazardzista bo to mnie nie zniechecilo ;-)
    • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 23.11.04, 23:04
      czy wiecie moze czy ta firma to spolka cywilna ? na to mi wyglada...
      jesli tak to odpowiada do wysokosci wlasnego majatku a co jesli nie ma zadnego
      majatku ??? co jesli nagle powinie im sie noga?
      ... co o tym myslec??? konsultowaliscie takie szczegoly z prawnikiem?
      • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 24.11.04, 09:09
        Ta firma to chyba wlasnie spolka cywilna, jej wlascicielami sa panstwo
        Strusowie. Wiec ryzyko jakie jest wiadomo, ale z jakim developerem teraz nie ma
        ryzyka?
        Bardzo bym prosil zeby ktos z piszacych tu osob,ktore juz sa po podpisaniu
        umowy wypowiedzialy sie na temat zmian jakie warto wynegocjowac w umowie,na co
        zwrocic uwage..
        • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 24.11.04, 11:10
          Zauważcie, że budowane są 3 budynki. Całość oddana zostanie w 2006 roku.
          Dopierow wtedy będzie możliwy całkowity obmiar oraz sporządzenie aktu
          notarialnego. Dla tych, którzy biorą kredyt oznacza dodatkowe opłaty związane z
          ubezpieczeniem kredytu. Ja wynegocjowałem sobie zwrot kosztów tego
          ubezpieczenia w postaci niższej ceny m2.
          • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 24.11.04, 11:40
            Czy to znaczy ze da sie z nimi negocjowac ceny za metr?
            Ta klauzula w umowie jest rzeczywiscie bardzo niekorzystna i niescisla.Pisza ze
            podpisanie ostatecznej umowy sprzedazy nastapi 120 dni po oddaniu ostatniego
            etapu. to chyba oznacza ze zaplaci im sie za cale mieszkanie a w dalszym ciagu
            nie bedzie sie jego wlascicielem,i to przez x czasu, bo nie wiadomo kiedy tak
            naparwde oni ten III etap oddadza. Koszmar.
            • Gość: anni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 217.11.141.* 25.11.04, 16:44
              mozna negocjowac raty !
              • Gość: serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 26.11.04, 13:38
                Zgadza się. Ja wynegocjowałem bardzo korzystne. W zasadzoie zgodzili się na
                moją propozycję od razu.

Byłem bardzo miło zaskoczony. Tak więc kredyt wezmę dopiero w marcu.
          • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 24.11.04, 11:42
            a zawierales umowe przedwstepna w zwyklej formie czy w formie aktu notarialnego?
            • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 24.11.04, 12:04
              Zawierałem umowę w formir zaproponowanej przez Strusa
              • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 24.11.04, 12:26
                czyli forma zwykla pisemna bez skutkow prawnych
                a powiedz czy na Rzymowskiego mieszkales w inwestycji Strusa?
                • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 24.11.04, 13:13
                  Dokładnie to mieszka tam mój znajomy. Ja byłem w jego mieszkaniu w wakacje.
                  Poza tym przed podjęciem ostatecznej decyzji dowiedziałem sie dokładnie o
                  jakośc i terminowość firmy Strus. Przede wszystkim mieszkania przy Rzymowskiego
                  są fenomenalnie wyciszone. Nie było problemów przy odbiorze budynku i wg słów
                  znajomego budynek oddano o miesiąc wcześniej.
                  • Gość: anni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 217.11.141.* 24.11.04, 13:27
                    > jakośc i terminowość firmy Strus
                    mozesz sie podzielic wnioskami?
                    • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 24.11.04, 14:24
                      Z tego co wiem, to nie było opóźnień w projekcie Rzymowskiego. Jeżeli chodzi o
                      jakość to obejrzałem sobie budynek dokładnie. Jedyne zastrzeżenia jakie mam to
                      balkony, a konkretnie osłony wykonane z pilśni (?) oraz plamki rdzy na barierce.

Pozytywy:
                      - Cicha i dobrej jakości winda.
                      - Wysokiej jakości drzwi zewnętrzne mieszkań
                      - Mieszkania bardzo dobrze wyciszone
                      - Sciany wewnętrzne gotowe od razu do malowania
                      - Niezłe grzejniki (Purmo)
                      - Dokładność - w moim mieszkanku wykonano wszystko wg mojego planu z
                      dokładnością dosłownie do 1 cm.

Inne:
                      - Łatwość zmiany planu mieszkania
                      - Miła obsługa
                      - Poza tym Strus administruje budynkiem po zakończedniu prac.

Nie wiem co mam jeszcze napisać. Może to że od wielu osób nie związanych ze
                      Strusem słyszałem, że buduje niezłe mieszkania. Wbrez pozorom rozkład mieszkań
                      nie jest aż tak fatalny. Ja mam 36 m2 i przerobiłem je na dwa pokoje z
                      garderobą.
                      • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 22:13
                        Wreszcie ktos napisal cos konkretnego i troche podniosl nas na duchu:)

> Jedyne zastrzeżenia jakie mam to
                        > balkony, a konkretnie osłony wykonane z pilśni (?) oraz plamki rdzy na

W inwestycji Przy Bazantarni te balkony tez chyba nie beda zbyt ciekawe.
                        Przynajmniej tak to wyglada na wizualizacjach. Zauwazcie ze sa one nieosloniete
                        i zrobione tak ze wystaja z obrysu budynku, jednym slowem bedac na balkonie
                        widzi sie obok balkon sasiedni. W ogole strasznie tam ciasno bedzie, okno w
                        okno:(

> Pozytywy:
                        > - Cicha i dobrej jakości winda.
                        > - Wysokiej jakości drzwi zewnętrzne mieszkań
                        > - Mieszkania bardzo dobrze wyciszone
                        > - Sciany wewnętrzne gotowe od razu do malowania
                        > - Niezłe grzejniki (Purmo)
                        > - Dokładność - w moim mieszkanku wykonano wszystko wg mojego planu z
                        > dokładnością dosłownie do 1 cm.

Wszystko to pod warunkiem ze Przy Bazantarni tez beda stosowali takie same
                        materialy i te same urzadzenia. oby tak bylo. W umowie jest napisane ze moga
                        stosowac materialy i grzejniki "firm rownorzednych" cokolwiek to oznacza.

> Wbrez pozorom rozkład mieszkań
                        > nie jest aż tak fatalny. Ja mam 36 m2 i przerobiłem je na dwa pokoje z
                        > garderobą.

Jak Ci sie udalo tego dokonac?:) Bo ja probuje jakos zaaranzowac te 36m i
                        wychodzi mi ze 2 pokoje to moga byc ale bardzo malutkie..a tu jeszcze
                        garderoba..
                        • Gość: AG Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.net-serwis.pl 25.11.04, 18:13
                          hej faceciku!
                          ja też jestem posiadaczką 36m2 i jak chcesz to prześlę ci plan bo udało sie
                          wygospodarować również garderobę!!!
                          kuchnia połączona z salonem + sypialenka z garderobą
                          • Gość: fafecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 19:58
                            Ja co prawda jeszcze nie zdecydowalem sie kupic, ale jestem juz tuz tuz..i
                            rozwazam wlasnie czy to mieszkanie bedzie mi pasowac. probuje zaaranzowac
                            jakos..mam na uwadze to 36metrowe z oknami na wschod. Jesli to samo masz na
                            mysli ,to bardzo bylbym wdzieczny gdybys przyslala mi plan tego jak udalo Ci
                            sie zaaranzowac.
                            moj adres remq75@wp.pl

pozdrawiam
                          • Gość: serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 26.11.04, 13:35
                            Zdaje się że mam podobne mieszkanie (tez z garderobą). Wiec może wymienimy się
                            planami?
                            • Gość: AG Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.net-serwis.pl 26.11.04, 14:47
                              facecikowi już przesłałam podaj mail to Tobie tez przeslę :)
                              • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.chello.pl 27.11.04, 14:37
                                serek1024 at host.ware.pl

Wielkie dzięki. W zamian odeślę Ci mój projekt
                          • Gość: gunia Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 194.200.70.* 10.02.05, 12:41
                            zastanawiam się nad zakupem mieszkania 36,35m jednak chciałabym dokonać pewnych
                            przeróbek, czyli podziału pokoju 20,26m na dwa małe.czy mogłabyś przesłać na
                            mój adres mailowy (gunia777@poczta.onet.pl)swój pomysł? będę wdzięczna.
                            pozdrawiam
                            • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 10.02.05, 14:35
                              A ja sie musze pochwalic ze na tym metrazu udalo mi sie swietnie podzielic
                              mieszkanie, i bede mogl miec 2 pokoje. Sypialnia bedzie co prawda bardzo mala,
                              ale salon nie taki ciasny jaka jest koncepcja w orginalnym planie.
                              Pytanie tylko czy Strus mi to zbuduje bo jest tam pare skosnych scian..
                              • Gość: ag Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.201.167.* 21.02.05, 07:09
                                ooo to pewnie cos orginalnego :) a gdzie te skosy będą ?
                                • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 20:39
                                  > ooo to pewnie cos orginalnego :) a gdzie te skosy będą ?
                                  Zrobilem tak przedpokoj, ze laczy sie z kuchnia przez skosny korytarz tworzac
                                  taka fajna przestrzen. po obu stronach tego skosnego korytarza sa drzwi. Na
                                  prawo do lazienki a na lewo do sypialni. Kuchnie zmniejszylem na szerokosc 2,1m
                                  i w ten sposob zmiescily sie 2 pokoje. Lazienka ma skosna sciane rowniez.
                                  Generalnie super przestronnie pewnie nie bedzie, ale jednak co 2 pokoje to nie
                                  jeden,najwyzej sobie wyburze sciane jak mi sie znudzi:)
                            • Gość: ag Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.201.167.* 21.02.05, 07:11
                              oki :)
                      • Gość: magi Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 217.153.180.* 30.11.04, 09:30
                        Ja mieszkam w budynku Strusa przy Rzymowskiego od ponad roku. Co do uczciwości
                        sprzedającego nie mam najmniejszych zatrzeżeń, budynek oddany w terminie, akty
                        notarialne podpisywane były również bez poślizgu. Jakość wykonania budynku przy
                        Rzymowskiego równiez nie pozostawia wiele do życzenia, są drobne usterki, ale
                        bez większego znaczenia użytkowego. Ważną zaletą jest to, że czynsz jest
                        stosunkowo niski, widać, że developer nie próbuje dodatkowo zarobić na
                        lokatorach, zdzierając z nich pieniądze w sposób nieuzasadniony, co wielu
                        developerów zwykło niestety robić. Generalnie rzecz biorąc, gdybym miała podjąć
                        decyzję o kupnie mieszkania raz jeszcze, to byłaby ona taka sama. Życzę Wam
                        wszystkikm tak niewielu problemów z kupnem mieszkania:)
                        • an_ni jaki czynsz 30.11.04, 09:34
                          moglabys powiedziec jak wysoki placisz czynsz i co on zawiera?
                          • Gość: magi Re: jaki czynsz IP: 217.153.180.* 30.11.04, 09:47
                            nie wiem dokłądnie ile płacę za metr, ale za 56. metrowe mieszkanie płacę około
                            285 złotych. jest w nim zaliczka na ogrzewanie i ciepłą wodę (za ubiegły rok
                            nie dopłacałam, a dostałam prawie 150 złotych zwrotu) do tego ochrona, wywów
                            śmieci.właściwie, to w czynszu zawierają się wszystkie opłaty za wyjątkiem
                            opłaty na fundusz remontowy (w tym roku to niecałe 150 złotych).
                            • an_ni to rekordowo niski czynsz 04.12.04, 21:19
                              az trudn uwierzyc !
                              dzieki za odpowiedz :)
                    • Gość: facik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 24.11.04, 14:26
                      Nawiazujac jeszcze do tematu umowy. Czy zwrociliscie uwage ze jest tam zapis
                      mowiacy ze w przypadku zwiekszenia vatu na roboty budowlane i na grunty cena
                      mieszkania odpowiednio wzrosnie? Czy nie oznacza to przypadkiem tego ze np
                      jesli vat wzrosnie w 2006 roku zanim oni ukoncza III etap umowy to trzeba
                      bedzie doplacic do mieszkan w poprzednich etapach? jesli ktos np wynegocjowal
                      wplate ostatniej raty w momencie podpisania umowy sprzedazy (a bedzie to
                      dopiero po oddaniu III etapu) to moze bedzie musial zwyczajnie doplacic za vat?
                      Co o tym sadzicie, czy nie jest to ryzykowny zapis?

pozdrawiam
                      • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 24.11.04, 14:37
                        VAT na budownictwo wzrosnie z 7% na 22% od poczatku roku 2008 !
                        tak zostalo wynegocjowane z Unia ze do konca roku 2007 mamy okres przejsciowy
                        i mamy stawke VAT obnizona
                        jesli chodzi o grunt - to nieaktualny zapis bo od 1 maja 2004 juz jest podatek
                        na grunt
                        ale formalnie w przypadku zmian VAT trzeba bedzie doplacac za wszystko
                        zbudowane (acz nie kupione prawnie) i niezbudowane
                        • Gość: Jarek Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.11.04, 21:34
                          w dodatku jesli juz raz wplaciles jakas kwote i dostales na to fakture VAT to
                          zmiana stawki tego podatku nie skutkuje w stosunku do tych kwot tylko do kwot,
                          ktore bedziesz zmienial od momentu obowiazywania nowej stawki
                        • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 15:52
                          Okazuje sie chyba ze temat VATu na mieszkania nie jest wcale zamkniety do konca
                          2007r. Nasz kochany rzad planuje kombinacje w podatkach,tzn zniesienia stawek
                          7% na rzecz 19%.Zreszta mowa o tym na innych watkach forum.
                          Oby nie mialo to wplywu na nas, skoro przekazanie mieszkan na wlasnosc nastapi
                          dopiero w 2006r..
                • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.chello.pl 24.11.04, 19:31
                  A jaką inną mogłem zawrzeć?
                  • Gość: anni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.chello.pl 24.11.04, 23:04
                    przedwstepna w formie aktu notarialnego, taka polecaja prawnicy
                    nie wiem czy oni w ogole chca taka zawierac
                    ale naczytalam sie juz tylu porad, ostrzezen ze wole sprawdzic ewentualnosci...
                    • Gość: ronald Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.04, 23:31
                      Forma umowy przedstępnej w postaci aktu notarialnego nic tu nie zmieni. To
                      umowa przyżeczenia. Jesli firma upadnie, albo popadnie w tarapaty, to taka
                      umowa nic już nie pomoże. Tzn. pomoże tak samo ta w formie aktu jak i zwykła.
                      Rzecz po prostu w tym, że najważniejsza jest umowa przeniesienia własności
                      • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 29.11.04, 10:04
                        otoz mylisz sie, przeczytaj sobie o roznicach w skutkach takiej umowy na :
                        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=656
                        • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 29.11.04, 13:59
                          Czy podpisałaś taka umowe ze Strusem? Jak to zrobic?
                          • Gość: anni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 217.11.141.* 29.11.04, 14:24
                            jeszcze nie, zreszta w kazdym czasie mozesz to zrobic nie musi byc od razu
                            trzeba sie tylko dogadac
    • Gość: wargas Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 81.210.22.* 25.11.04, 11:23
      No i przynajmniej do kościoła na balkon będziesz chcodzić, będziesz budzona
      przez fantastyczny głos dzwonów albo imprezy u córeczki właściciela:))same
      plusy, poza tym sąsiedztwo ...
    • Gość: albert Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.11.04, 11:25
      Cześc wszystkim zaintersowanym, dzwonami, ulicami i ogolnie otoczeniem Waszych
      bloków.
      Mieszkam na Raabego przy samej ulicy. Mieszkanie kupilismy 3 lata temu i moge
      Wam cos na temat okolicy opowiedzieć. Otóż po wymianie okien w mieszkaniu nadal
      słychac ulice, jezdżace autobusy (co 5-7 minut). Najgorzej jest w niedziele
      kiedy połowa Natolina i Kabat przyjeżdża samochodami do kościoła, współczuję
      tym co będą miec balkony od strony ulicy. Naprawde wynegocjujcie co najmniej 60
      decybeli. Latem nie liczcie na prześciadywanie na balkonie, nie wytrzymacie
      zbyt długo w tym hałasie.
      Dla tych co będą mieli mieszkania od strony szkoły- czeka Was co tydzien
      imprezka wraz z bywalcami klubu Matrix. Prawie wszyscy sasiedzi z tego osiedla
      pisali skargi do spółdzielni, która nic sobie z tego nie robi. Niby odpisują,
      że klub lada chwila bedzie zamkniety, ale imprezy co tydzień sie odbywaja,
      szczególnie latem jest bardzo głosno bo nie maja klimy i otwieraja okna i
      drzwi. Towarzycho wychodzi na zew. tłucze butelki itp.
      Lasek, który jest za kościołem nie będzie zagospodarowany bo jest rezerwatem i
      nie można na nim nic budować (pozytyw.
      Ja bym nie kupił mieszkania za 4500 w tym miejscu.
      Za swoje - 15 letnie zaplaciłem 3100 (i też żałuję), nie zwracałem uwagi na
      ulicę, bo wydawało mi sie, że jest rzadko uczęszczana, tak bylo do momentu,
      kiedy nie zrobili świateł na skrzyzowaniu Bażantarnia/ KEN.
      Dla tych, którzy nie mieszkali nigdy w okolicy ulicy - zastanówcie sie dobrze.
      • Gość: bdg Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.sbi.com 27.11.04, 11:43
        wydaje mi sie, ze przesadzasz z ta ulica. ja teraz mieszkam kawalek dalej przy
        KENie - ktory jest przeciez o niebo bardziej ujezdzany - i nie mam z tym
        zadnych problemow.
        no dobra, moze przygluchy jestem ;-)

a przy okazji oczywiscie witam wszystkie przyszle sasiadki i sasiadow z mojego
        wymarzonego bloku Przy Bazantarni :-)))

mieszkanie corki wlasciciela wydaje mi sie zreszta tez bardziej zaleta niz
        wada. zobaczymy jak to bedzie.

ten Matrix, to faktycznie jest cos czego sie obawiam... ale okna mam od
        wschodu, wiec chyba az tak zle to nie bedzie!

milego weekendu! ;-)
        • Gość: anni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.chello.pl 27.11.04, 12:05
          to jest oczywiste ze slychac ulice i kosciol!
          Matrix rzeczywiscie jest tu najgorszy ...
        • Gość: albert Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.11.04, 18:45
          Ale dajmy spokój ulicy, mam dla Was prpozycje i rade, żebyście juz teraz
          postulowali przeciwko Matrixowi. Ja mieszkam w srodku bloku na Raabego i latem
          jak otworze okno to słychac muze i krzyki młodzieży do 3 rano.

• Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 13:34
        A mozna wiedziec w jakich dniach i godzinach odzywaja sie te dzwony?? Bo jesli
        np o 12 i 15 to w sumie nie az tak uciazliwe, normalni ludzie sa na ogol wtedy
        w pracy.
        Gorzej jesli dzwonia np w niedziele z rana.
        Moze daloby rade wynegocjowac z proboszczem zeby nie dzwonic jak popadnie i z
        rana..Sam nie wierze w to co mowie,ale gdyby sie uprzec to kto wie:)

• Gość: bdg Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.ssmb.com 27.11.04, 14:14
          od znajomego, ktory mieszka w tych blokach obok wiem, ze dzwonia tylko w
          niedziele w srodku dnia, wiec nie jest tragicznie.

on tam mieszka juz dobrych pare lat i jakos sie na dzwony nie skrazyl.
          • Gość: albert Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.11.04, 18:39
            Bo do dzwonów mozna sie przyzwyczaić. Tym bardziej, że bija kilka razy w ciągu
            dnia.
        • Gość: albert Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.11.04, 18:33
          Zawsze mozna próbowac negocjowac z proboszczem, na pocżatku jak tylko
          wybudowali dzwony walili ile popadnie i duzym i małymi. Zaczynali o 6 rano, ale
          chyba dużo ludzi chodziło na skargę i teraz bija ale bardzo cicho.
          W ciągu normalnego dnia pracy bija o 12.00, i o 17.30. W niedziele kilka razy.
          Ostatni raz o 20.00.
          pozdr.

PS Fajnie, że sie troche młodych ludzi wprowadzi na to osiedle. Tutaj na razie
          srednia wieku 40 lat.
          • Gość: kris Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.04, 13:57
            Pomijacie tu najważniejsze kwestie związane z kupnem mieszkania u tego (i
            innych tez) dewelopera. Jak wiadomo obowiazuje tu Umowa Przyżeczenia odrębnej
            właśności lokalu., Z tej umowy wynika, że mieszkanie bedzie przekazane
            kupującemu dopiero po skończeniu III etapu inwestycji czyli w czerwu 2006. A
            jaka mamy gwarancję że firma prztrwa do tego czasu? Do VI-2006 bedziemy miec
            tylko przyzeczenie, a jeśli firma np. upadnie, albo narobi zalgłości, to
            zobowiązania wobec kupujących będa na ostatnim miejkscu. To stary temat
            niestety. W polsce wciąż całkowite ryzyko kupna mieszkania w nowej inwestycji
            ponosi kupujący. To nienormalne. Jak się przed tym zabezpieczacie ? CO myślcie?
            Druga sprawa to indeksacja. Na to też nie ma raczej rady. Firma może w razie
            czgo zażądać każdej ceny za m2 w części jeszcze nie spłaconej przez kupującego.
            Co tu robić ? Sam jestem o krok od decyzji, ale mam wątpliwości
            • Gość: anni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.chello.pl 28.11.04, 15:39
              z kazdym developerem zawierasz umowe przyrzeczenia sprzedazy /przedwstepna (to
              rownoznaczne)
              wazne jest rozlozenie rat wg postepow budowy (zeby nie zaplacic za nie
              zbudowane mieszkanie) i stan spolki
              a Strus to spolka cywilna
              do tego widac ze raczej kiepsko sie sprzedaja te mieszkania .. niestety i moze
              im brakowac kasy
              budowa sie troche wolno rozwija ...
              wiecej jest "przeciw" niz "za" ale z gorszymi ludzie sie budowali i mieszkaja
            • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 20:36
              Tak..to przekazanie wlasnosci w 2006 to jest problem. Czy myslicie ze daloby
              sie z nimi wynegocjowac w jakis sposob zmiane tego? Choc chyba w wiekszosci
              inwestycji jesli nie wszystkich jest tak ze dopiero jakis czas po ukonczeniu sa
              umowy.
              Jedyne wyjscie to chyba podpisanie umowy wstepnej w postaci aktu notarialnego,
              choc w przypadku bankructwa i to pewnie nie daje gwarancji ze sie dostanie
              swoje pieniadze.
              Czy ktos podpisal taka umowe z tym developerem?

Jesli o indeksacje chodzi to podobno jest ona bardzo niewielka,poza tym
              obowiazuje indeksacja wg wskaznikow GUS, a one dowolnie sie zmieniac raczej nie
              moga.

Generalnie wyglada na to ze jak ktos w tym kraju nie ma zylki ryzykanta to nie
              kupi mieszkania:)) ehh
              • Gość: ludwik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.04, 23:28
                BYć może przekazanie własności w poł. 2006 to dla nich konieczność - tj.
                przekazanie całej inwestycji, bo dbudują wszystko na 1 działce. Ale tak nie
                może być. W praktyce na codzień nikt nie byłby skłonny czekać na własność
                jakiegokolwiek towaru więcej niż tygodnia, dwóch po zapłacie. A tu trzeba
                czekać co najmniej półtora roku. Firma wydaje się w porządku, wszystko gra,
                budowy idą. Ale też wszystko się może zdarzyć i to bez winy p. Strusa -
                dekoninktura, problemy z finansowaniem bankowym, utrata płynności. To jest sp.
                z o.o. a zatem właściciele odpowiadają za zobwiązania całym swoim majątkiem.
                Ale też i możliwości zdobycia finansowania mają mniejsze. Nie tak powinna
                wyglądać transakcja kupna mieszkania,
                • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 29.11.04, 10:08
                  prosze cie nie wypowiadaj sie jesli do konca nie wiesz o cym mowisz
                  w sp. z o.o. nie odpowiada sie calym majatkiem jak sama nazwa wskazuje "z
                  orgraniczona odpowiedzialnoscia"
                  w sp. cywilnej ktora jest Strus owszem
                  • Gość: ludwik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.04, 21:41
                    chodziło mi o spółkę cywilną, przejęzyczenie. Przecież właśnie chciałem
                    podkreślić, że majątek firmy nie jest rozdzielny od osobistego.
                • Gość: ag Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.201.167.* 05.07.05, 07:55
                  słuchajcie przecież przed położeniem instalacji gazowej - oczywiście jeśli
                  pojawialiście się na budowie - nie było problemu aby ustalić którędy będą szły
                  rury...
                  ja po takim ustaleniu zrezygnowałam z gazu... oczywiście były jeszcze inne
                  powody ale rura przez pół mieszkanka które ma 36m2 nie jest super estetyczna
                  a poza tym jeśli kupi się płytę elektryczną taką z troszkę wyższej półki która
                  jest energooszczędna to koszty eksploatacji są dosyć zbliżone :)

pozdrawiam sąsiadów!
                  • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 05.07.05, 09:34
                    No wlasnie, bo ja mam takie same mieszkanie i bede chyba rezygnowal z gazu.. A
                    jak u Ciebie chcieli przeprowadzic rury? Zapewne przez caly przedpokoj a moze i
                    nawet lazienke?
                    • Gość: dpawel78 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.okocim.com.pl 05.07.05, 11:02
                      Hmmm a ja tam nie dygam u mnie puszcza rurki gazowe w niewidzialny sposob
                      hehehe wiec mam problem z głowy. Nie chce mi sie juz myslec o tym mieszkaniu :)
    • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 02.12.04, 22:00
      juz prawie zrezygnowalam z tej inwestycji i ... troche mi zal
      moze jeszcze ...
      a jak wy ? podjeliscie juz decyzje?
      • Gość: ludwik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 23:04
        ja tez prawie zrezygnowalem. I tez mi żal. Serce mówi, kup to mieszkanie bo
        świetne położenie, fajny blok itd. Ale fakt że właność otrzyma się po 5
        miesiącach mnie przeraża. Żadna umowa w formie aktu notarialnego i wpis
        zobowiązania do przeniesienia własnoći do księgi wieczystej nie pomoże, jeśli
        firma będzie mieć prawdziwe kłopoty. W teorii ma się jakieś zabezpieczenie, ale
        w praktyce jego egzekucja żadna. W kraju nad Wisłą jeszcze nie
        • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 03.12.04, 08:50
          ja mysle ze to nie jest najwiekszy problem
          kazdy developer oddaje wlasnosc po kilku miesiacach, pewnie wynika to z jakis
          finansowych spraw typu splacenie kredytu
          twoja wlasnosc ma byc nieobciazona wiec te 120 dni (dlaczego mowisz ze 5 m-cy?)
          jest zabezpieczeniem na splacenie kredytu

• Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 03.12.04, 11:20
            W umowie jest napisane ze przekazanie wlasnosci jest w 120 po oddaniu III
            etapu. Zakladajac ze oddanei III etapu nastapi w czerwcu 2006 i bez opoznien,
            to jesli ktos kupil mieszkanie w I etapie ,bedzie czekal ponad rok na
            przekazanie wlasnosci.

A mozna wiedziec an_ni czemu zrezygnowalas? Co Cie najbardziej zniechecilo?
            • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 03.12.04, 12:27
              oddanie III budynku jest przesuniete na grudzien 2005 tak jak II -go budynku
              dlaczego zrezygnowalam - nie dlatego ze cos mnie bardzo zniechecilo ale
              bardziej zainteresowalam sie inwestycja w Al Kasztanowej II gdzie jest
              ladniejsze rozklad mieszkania ok 70 m no i okolica dla mnie lepsza
              najbardziej balam sie tego co moze sie stac w przyszlosci z firma bo jako sp.
              cywilna jest nieco zagadkowa
              poza tym sprzedaz nie idzie im super a wiec nie maja kasy ...
              a wynegocjowalam calkiem niezle warunki w umowie
              • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 03.12.04, 12:59
                Rzeczywiscie jako ze jest to spolka cywilna,stwarza to ryzyko.Ale wydaje mi sie
                ze oni chca niebawem zaczac nastepna inwestycje przy metrze stoklosy, wiec
                chyba finansowo nie jest z nimi tak zle. Skad wiadomo ze zle sprzedaja im sie
                mieszkania?
                A czy w Kasztanowej Alei maja podobne ceny jak u Strusa?
                • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 03.12.04, 14:04
                  o rany ile ty pytan zadajesz ...;)
                  cena 4250 i 4300/ m - zalezy od budynku a dlaczego nie wiem - przy 70 m, na
                  parterze jest chyba taniej ale nie wiem dokladnie, mieszkania II pokojowe tylko
                  ponad 50 m ok 52-55 a I- pok 35 -40 z tego co widzialm na planach, ktorych nie
                  pokazuja w necie
                  zadzwon tam po prostu ale telefon to juz sam sobie wyszukaj w necie bo ja nie
                  mam pod reka
                  ale komorka lokatorska w DD 4500 tys za 4 m, a u Strusa 2500 za metr 2!!!
                  spadlam z krzesla!
                  sprzedaz chyba nie idzie najlepiej Strusowi bo widzialam ile maja rezerwacji,
                  na III budynek prawie nic ... a i w I jeszcze sporo
                  jeszce nie widzialam tak zaawansowanej inwestycji na Ursynowie z tak duza
                  iloscia wolnych miejsc...
                • Gość: dzola Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 81.210.119.* 05.01.05, 14:46
                  z tego co ja wiem Strus nie jest ani sp z o o ani cywilna tylko osobą fizyczną
                  prowadzaca dzialalnośc która odpowaiada swoim calym majątkiem czyli prywatnym
                  (chociaż w woli ścisłości nie ma rozdzielenia na prywatny i słuzbowy moga byc
                  tylko oddzielne konta-które też można zając w razie czego) Zapytałam też czemu
                  taka forma a to dla tego że uciekali przed wysokim podatkiem..Tez się waham
                  przez te późniejsze akty, tylko pomóżcie mi i powiedzcie gdzie na Ursynowie
                  dają mi akty zaraz po oddaniu znaczy jak najszybciej, czy mozna wpłacic 10% i
                  90% dopiero przy akcie?? plis
          • Gość: ludwik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.12.04, 21:08
            w sumie czekać się bedzie co najmniej rok i m-ce, więc przez cały ten czas
            bedę drżał czy czasem coś nie stanie się w finansach firmy. Można sobie już
            wtedy całkiem urządzić mieszkanie a tu nagle klops i ... A nie mogą przekazać
            własności wcześniej bo mają niepodzieloną działkę. Więc muszą czekać na
            skońćzenie wszystkich bloków. Chcieli zaoszczędzić, ale chyba żałują tej
            decyzji, To że mieszkania się na najlepiej sprzedają to właśnie skutek braku
            własności mieszkania od razu po oddaniu I bloku. Teraz są uż wyższe wymagania.
            Ja przynajmniej nie kupie kota w worku. Cały czas mówimy o inwestycjach
            kilkusettysięcznych
            • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 07.12.04, 10:42
              Jak bylem ostatnio w biurze, to nie wiem czy dobrze zapamietalem, ale pani cos
              mowila ze staraja sie o podzial tej dzialki, ale ze te sprawy urzedowe sie
              przeciagaja..

A przy okazji, czy ktos ostatnio byl na budowie? Czy ona sie posuwa?Na zewnatrz
              nie widac zadnych prac, ale moze cos robia w srodku? Jesli tak kiepsko sie
              mieszkania sprzedaja to ciekawe czy ta firma ma srodki na dalsze prace, czy
              buduja z kredytu czy ze srodkow wlasnych

• Gość: anni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 217.11.141.* 07.12.04, 10:57
                w ciagu tygodnia pol III pietraw II budynku poszlo
                • Gość: Jarek Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.ssmb.com 12.12.04, 10:25
                  Za to w 1 budynku jakby zycie zamarlo.
            • Gość: Mat Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 13:07
              moj niepokoj budzi jeszcze jeden fakt,
              firma rozpoczęla przynajmniej dwie duze budowy, przy Bazantarni i przy
              Bazylice, skala nieporownywalna z wczesniejszymi zakonczonymi budowami,
              nie wiem czy to nie jest rzucenie sie na gleboką wodę ...
              moze sie myle, nie znam inwestycji firmy poza Warszawą, moze ktos na forum
              zastanawiał się lub sprawdzał ten temat
              • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 21.12.04, 15:53
                No ale jak to mozna sprawdzic..Przeciez nie wpuszcza cie do ksiegowosci zeby
                sprawdzic wszystkie szczegoly, ile maja kasy itp..
                Dotychczasowe opinie wskazuja ze firma w miare solidna, oddaje mieszkania
                raczej w terminie. A ze zbytem to chyba raczej klopotu nie bedzie, szczegolnie
                na Ursynowie.
    • rubeus Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 03.12.04, 21:49
      Wasz 'developer' szykuje się do kolejnej inwestycji na ursynowie - na rogu
      KEN'u i Jastrzebowskiego ma powstać 11-pietrowiec...
    • Gość: facecik Re:Przy Bażantarni - a moze rachunek powierniczy? IP: 193.108.206.* 07.12.04, 11:24
      Z tego co widze pisują tu rowniez ludzie, ktorzy z roznych wzgledow boja sie
      zdecydowac na zakup miezskania w tej inwestycji ze wzgledu na ryzyko, lub juz
      zrezygnowali.
      Ja jestem jeszcze przed podpisaniem umowy i tez mam pewne watpliwosci. Pytalem
      kiedys w biurze czy mozna placic za mieszkanie przez rachunek powierniczy, ale
      odpowiedziano mi ze Strus nie praktykuje tego ze wzgledu na koszty.

Czy ktos wie z jakimi kosztami dla developera wiaze sie prowadzenie takiego
      rachunku i dlaczego oni nie chca tego miec? Czy to jest klopotliwe, czy po
      prostu nie chca?
      A moze przyszli posiadacze mieszkan w tej iwnestycji zorganizowaliby sie razem
      i wynegocjowali prowadzenie takiego rachunku, bylo by pewniej i bezpieczniej.
      Co Wy na to?
      • Gość: ludwik Re:Przy Bażantarni - a moze rachunek powierniczy? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.12.04, 20:21
        NIe wiem czemu jak wpisuję cyfry to nie pojawiają się tu. A musze skorygowac
        okres oczekiwania na przeniesienie wlasnosci. Gdy kupujemy mieszkanie w I
        etapie, to na wlasnosc czekamy co najmniej pietnascie miesiecy (=okres
        zakonczenia III etapu + trzy mies.)
        CO do rachunku powierniczego, to faktycznie dla dewelopera to koszty, bo musi
        budowac z wlasnych srodkow lub sie kredytowac a srodki kupujacych sa zamrozone.
        To 1 z metod, która w USA funkcjonuje to jako Escrow. Sporo sie pisze o r-kach
        powierniczych. W cywilizowanych krajach taki r-k to podstawa. Np. w Niemczech
        nikt nie zapłaciłby za mieszkanie, które otrzyma za kilkanascie miesiecy. U nas
        dewleoperzy przywyczaili sie do wygody, ze po mieszkania ustawia sie kolejka i
        ludzie przyjmą każde warunki. A to się jednak powoli zmienia. Warto naciskac
        Strusa na utworzenie takiego r-ku, ale pewnie nnic z tego nie bedzie jesli
        znajda sie klienci ktorzy zaplaca normalnie. Ale próbujmy.
        MOzwww.panoramafirm.com.pl/acms/prawo/article.html?id_a_1=430952&catid=%
        7C2%7C1%7C2%7C1%7C1%7C
      • Gość: ludwik Re:Przy Bażantarni - a moze rachunek powierniczy? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.12.04, 20:21
        NIe wiem czemu jak wpisuję cyfry to nie pojawiają się tu. A musze skorygowac
        okres oczekiwania na przeniesienie wlasnosci. Gdy kupujemy mieszkanie w I
        etapie, to na wlasnosc czekamy co najmniej pietnascie miesiecy (=okres
        zakonczenia III etapu + trzy mies.)
        CO do rachunku powierniczego, to faktycznie dla dewelopera to koszty, bo musi
        budowac z wlasnych srodkow lub sie kredytowac a srodki kupujacych sa zamrozone.
        To 1 z metod, która w USA funkcjonuje to jako Escrow. Sporo sie pisze o r-kach
        powierniczych. W cywilizowanych krajach taki r-k to podstawa. Np. w Niemczech
        nikt nie zapłaciłby za mieszkanie, które otrzyma za kilkanascie miesiecy. U nas
        dewleoperzy przywyczaili sie do wygody, ze po mieszkania ustawia sie kolejka i
        ludzie przyjmą każde warunki. A to się jednak powoli zmienia. Warto naciskac
        Strusa na utworzenie takiego r-ku, ale pewnie nnic z tego nie bedzie jesli
        znajda sie klienci ktorzy zaplaca normalnie. Ale próbujmy.
        • Gość: wojtek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 14:24
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 19:47
      czy ktos byl ostatnio na budowie? sa jakies postepy? Pogoda w sumie bardzo
      niezimowa, ale przejezdzajac ostatnio wydaje mi sie ze budowa jakos nie pnie
      sie do gory. chyba ze cos robia w srodku. w kazdym razie wydaje sie ze jednak
      tempo troche spadlo..
      • Gość: Marcin Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni II etap! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 19:21
        Witam! Byłem dzisiaj w punkcie sprzedaży na jadzwingow, nie ma już małych (do
        50m2) mieszkań w budynku I. Widzę że zmienił się też termin oddania budynku
        III, podali mi że bedzie oddany razem z etapem 2 tzn w grudniu 2005. Mam
        pytanie czy możecie powiedzieć jakie udało się Wam wynegocjować warunki wpłat?
        Czy da się jakoś wywalczyć żeby wpłacać w/g postępów budowy? Takie płacenie w 5
        ratach po 20% (taką dostałem propozycję) to mi się nie podoba.
        Pozdrawiam
        • an_ni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni II etap! 14.12.04, 09:06
          nie ma najmniejszego problemu - musza bo im sie kiepsko sprzedaje
          mnie udalo sie wynegocjowac nawet brak kar umownych za odstapienie od umowy
          ale zrezygnowalam z nich mimo wszystko
          a termin oddania III budynku juz dawno byl na grudzien 2005
        • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni II etap! IP: 193.108.206.* 14.12.04, 13:34
          Ciekawe czy decyzja o przyspieszeniu III etapu nie spowoduje ogolne zwolnienie
          I i II etapu i ewentualne opoznienia.
          Podlaczam sie do pytania o raty. Czy ktos wywalczyl uzaleznienie od postepow
          budowy?

> Witam! Byłem dzisiaj w punkcie sprzedaży na jadzwingow, nie ma już małych (do
          > 50m2) mieszkań w budynku I

Wiec sprzedaly sie pewnie tez te 25m kawalerki..strasznie ciasne, ciekaw jestem
          osobiscie czy da sie w czyms takim mieszkac.

• Gość: anni Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni II etap! IP: 217.11.141.* 14.12.04, 16:22
            no przeciez wlasnie napisalam ze z ratami nie ma najmniejszego problemu !
            a ty jeszcze sie nie zdecydowales?
            • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni II etap! IP: 193.108.206.* 14.12.04, 17:55
              Zdecydowalem sie, ale jeszcze nie podpisalem umowy.Niebawem bede negocjowal.
              Poki co nie ma pospiechu skoro mieszkania powoli sie sprzedaja:)

Przy okazji, ktos tu wspominal o tym ze Strus buduje dobrze wyciszone
              mieszkania. Na forum jest watek na ten temat, a ja mam zamiar niebawem udac sie
              na budowe i popytam kierownika jak to jest, czy stosuja jakies dodatkowe
              izolacje itp. Osobiscie wydaje mi sie (z tego co widzialem) ze nic specjalnego
              nie stosuja, zwykle scianki z cegielki-dziurawki, nic wielkiego, standard.
              • Gość: Marcin Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni II etap! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 09:59
                > Zdecydowalem sie, ale jeszcze nie podpisalem umowy.Niebawem bede negocjowal.
                > Poki co nie ma pospiechu skoro mieszkania powoli sie sprzedaja:)

Napisz jak negocjacje:)
                Powoli to chyba te duże idą, jak byłem tych małych w II etapie też niewiele
                zostało (ale tych kawalerek po 25 m2 z 30 cm balkonem to jest sporo:))
      • Gość: serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 14.12.04, 09:00
        Byłem w ostatni weekend: budynek I - nic sie nie dzieje, budynek II - zbudowany
        do połowy - budynek III - układanie zbrojenia w czesci garazowej. Dzieki
        cieplej pogodzie przyspiesza prace zwiazane z betonowaniem budunku III. Nic sie
        nie dziej tylko pozornie.
      • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 15.12.04, 09:59
        Dzisiaj odwiedzilem budowe i rozmawialem troche z kierownikiem. Wg jego slow
        maja lekkie opoznienie II etapu, ze wzgledu na to ze musieli mocno ruszyc z
        III. Mozliwe ze w ogole wplynie to na opoznienie calej inwestycji,ale pogoda
        poki co dobra, wiec miejmy nadzieje ze opoznien nie bedzie.
        Z tego co widzialem to ruch jest spory, pracuja jednoczesnie przy kazdym z
        budynkow.
        Przy okazji widzialem mieszkanie corki wlasciciela na ostatnim pietrze.
        Mieszkanie godne pozazdroszczenia, ale ciekaw jestem czy w lecie nie bedzie jej
        zbyt goraco:))
        Generalnie sie podbudowalem, bo miejsce tej inwestycji jest naprawde dobre,
        widoki z okien ok, szczegolie na wschod.Oby tylko nic nie budowali na tym
        skrawku zieleni obok.

pozdrawiam
    • sztudent1 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 21.12.04, 16:34
      W kwestii prawnej chciałem wyjaśnić, że spółka cywilna w zasadzie jest lepszym
      zabezpieczeniem dla wierzycieli niż sp z o.o., której minimalny kapitał
      założycielski wynosi np. 50.000 zł. Majątek osobisty wspólnika SC jeśli posiada
      chociażby mieszkanie jest już dużo wyższy, a trudno uwierzyć aby właściciel
      firmy posiadał tylko mieszkanie. W Sp.z o.o. wspólnicy odpowiadają całym swoim
      majątkiem tylko za zobowiązania wobez Skarbu Państwa, bo właśnie w ten, chyba
      najlepszy sposób Fiscus zabezpieczył swoje wierzytelności.
    • Gość: Serek1024 Postep prac IP: *.chello.pl 09.01.05, 20:24
      Witam wszystkich!

Poniewaz byłemna budowie w dniu dzisijszym chciałem podzielic sie z Wami
      statusem postepu prac.

- Etap I - ocieplona ściana frontowa (od ulicy)
      - Etap II - 5 piętro w trakcie betonowania
      - Etap III - Wylewanie I poziomu parkingu.

Przy okazji mam kilka pytań:
      1. Wentylacja - czy ktoś coś wie na ten temat? Z planów nic nie wynika, tzn czy
      będą kanały osobne dla każdego mieszkania czy zbiorcze?

2. Jaki jest harmonogram prac po przyspieszeniu prac nad etapem III?

Pozdrawiam
      Serek1024
      • Gość: facecik Re: Postep prac IP: 193.108.206.* 10.01.05, 12:27
        Miejmy tylko nadzieje ze z powodu przyspieszenia III etapu nie opoznią sie 2
        poprzednie.
        Jesli juz mowa o kwestiach technicznych takich jak np wentylacja, to ja
        chcialbym spytac czy ktos (technicznie obeznany) interesowal sie i dowiadywal
        na budowie albo przygladal, czy firma buduje tę inwestycje dbając o dobre
        wyciszenie mieszkan (kolega Serek wspominal ze Strus buduje ciche mieszkania) ?
        Na tym forum byl watek na temat halasow w mieszkaniu i jestem ciekaw czy Strus
        jest jakims wyjatkiem i buduje rzeczywiscie ciche mieszkania, czy tez tak jak
        wszyscy - minimum kosztow a w wyniku kiepska izolacja akustyczna miedzy
        mieszkaniami. Z moich obserwacji wyglada ze uzywaja takich samych materialow i
        technologii jak wiekszosc wiec obawiam sie ze niczym wielkim nie zadziwią w tej
        kwestii.

pozdrawiam
        • Gość: ubik Liczniki ciepła, czy podzielniki IP: *.chello.pl 10.01.05, 20:05
          Witam,
          może ktoś orientuje sie jak opomiarowane będą lokale jeśli chodzi o centralne
          ogrzewanie tzn. czy będą liczniki ciepła (ewentualnie wodomierze) czy może
          osławione podzielniki kosztów.
          pzdr
        • Gość: Serek1024 Re: Postep prac