Dodaj do ulubionych

Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o informacje

IP: *.bauholding.pl 06.06.02, 15:38
Jestem zainteresowana kupnem mieszkania w inwestycji Iskra I przy ul. Fieldorfa
na Goclawiu. Czy ktos ma jakies doswiadczenia z tym developerem? Moze ktos
mieszka w budynku juz zrealizowanym przez ta firme (np. Goclaw-Orlik)? Na co
zwrocic uwage przy zawieraniu umowy? Bede wdzieczna za wszelkie informacje!
Obserwuj wątek
    • saint4 Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o informacje 10.06.02, 17:33
      Witam przyszłą sąsiadkę :-)

Poszukaj watku na forum dom o mostostal invest tam odezała się jedna osoba z
      gocławia. Co prawda nie z investycji realizowanej przez Mostostal invest ale
      mieszka niedaleko. I jej investycja była budowana jeszcze przez Spółdzielnię
      Gocław Lotnisko, a jak by nie było gocław lotnisko jest także stroną w umowie
      jaką przyjdzie ci podpisać.

> Na co zwrocic uwage przy zawieraniu umowy? Bede wdzieczna za wszelkie
      > informacje!

Ja zwróciłem uwagę na to żeby wpisali numer pozwolenia na budowę do umowy. Bo
      wtedy dopiero ją dostali i nie bylo to jeszcze ujęte w umowie. Teraz może już to
      jest i nie będzie trzeba zmieniać. Co o reszty to dość niechetnie zmieniali
      umowę tłumacząc się tym że Spółdzielnia robi im trudności podczas wprowadzania
      takich zmian. Ale ogólnie umowa nie jest najgorsza. Są kary, terminy, standart
      wykończenia, osoba znająca się na rzeczy powiedziała, że nie jest to idealna
      umowa ale ideały spotyka się tylko w teorii. Jednym słowem da się przeżyć.

Pozdrawiam
      Przemek
      • Gość: Ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o informacje IP: *.bauholding.pl 11.06.02, 13:49
        Dzieki za odpowiedz!
        Bylam wczoraj na "placu budowy" - zgodnie z informacja udzielona mi przez
        Mostostal budowe rozpoczeto 15.05.02 - i ze zdziwieniem odkrylam, ze budowa
        ogrodzona jest tylko z dwoch stron, brak kontenerow budowlanych, jest tylko
        tablica informacyjna... i przez miesiac czasu udalo im sie wyciac troche drzew.
        Wiec mam troche watpliwosci. Podobno dzis sa na budowie koparki, a za kilka dni
        maja postawic pierwsze kontenery, natomiast do konca czerwca maja juz byc
        polozone fundamenty.
        Czy dostales kopie harmonogramu prac budowlanych?
        saint4 napisał(a):

> Witam przyszłą sąsiadkę :-)
        >
        > Poszukaj watku na forum dom o mostostal invest tam odezała się jedna osoba z
        > gocławia. Co prawda nie z investycji realizowanej przez Mostostal invest ale
        > mieszka niedaleko. I jej investycja była budowana jeszcze przez Spółdzielnię
        > Gocław Lotnisko, a jak by nie było gocław lotnisko jest także stroną w umowie
        > jaką przyjdzie ci podpisać.

Mysle, ze ta spoldzielnia jest dosc dobra (znam kilka osob, ktore tam mieszkaja i
        sa b. zadowolone). Ogladalam tez budynek na os. Orlik zbudowany przez Mostostal
        Inwest we wspolpracy ze Spoldzielnia Goclaw-Lotnisko w 1999 r. w niezlym
        standarcie i terminowo. Pani, ktora tam mieszka byla zadowolona ze spoldzielni i
        z Mostostalu. Usterki (podobno nie bylo ich duzo) usuwaja rzetelnie.
        >
        > > Na co zwrocic uwage przy zawieraniu umowy? Bede wdzieczna za wszelkie
        > > informacje!
        >
        > Ja zwróciłem uwagę na to żeby wpisali numer pozwolenia na budowę do umowy. Bo
        > wtedy dopiero ją dostali i nie bylo to jeszcze ujęte w umowie. Teraz może już t
        > o
        > jest i nie będzie trzeba zmieniać. Co o reszty to dość niechetnie zmieniali
        > umowę tłumacząc się tym że Spółdzielnia robi im trudności podczas wprowadzania
        > takich zmian. Ale ogólnie umowa nie jest najgorsza. Są kary, terminy, standart
        > wykończenia, osoba znająca się na rzeczy powiedziała, że nie jest to idealna
        > umowa ale ideały spotyka się tylko w teorii. Jednym słowem da się przeżyć.

Nr pozwolenia na budowe jest juz w umowie (mam tez kopie pozwolenia). Umowe tez
        dalam do przeczytania prawnikowi i raczej jest w porzadku. Na zmiany nie chcieli
        sie zgodzic.

Czy sprawdzales w ksiedze wieczystej, czy nie jest obciazona hipoteka dzialki?

Pozdrawiam
        Przyszla sasiadka
        Ania

• saint4 Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o informacje 11.06.02, 14:39
          Gość portalu: Ania napisał(a):

> Dzieki za odpowiedz!
          > Bylam wczoraj na "placu budowy" - zgodnie z informacja udzielona mi przez
          > Mostostal budowe rozpoczeto 15.05.02 - i ze zdziwieniem odkrylam, ze budowa
          > ogrodzona jest tylko z dwoch stron, brak kontenerow budowlanych, jest tylko
          > tablica informacyjna... i przez miesiac czasu udalo im sie wyciac troche drzew.
          >
          > Wiec mam troche watpliwosci. Podobno dzis sa na budowie koparki, a za kilka dni
          >
          > maja postawic pierwsze kontenery, natomiast do konca czerwca maja juz byc
          > polozone fundamenty.

Mi też mostostal invest udzielił takiej informacji, że do końca czerwca powstaną
          fundamenty. Wiec powiedziałem tylko tyle, że jeśli tak nie będzie to wstrzymam
          kolejną ratę. Co do informacji udzielanych przez Mostostal Invest to są oni moim
          zdaniem za dużymi optymistami. Od nich dowiedziałem się, że budowa ruszy na
          dniach, a kupowałem mieszkanie w maju. A gdy rozmawiałem ze znajomym z Mostostal
          Siedlce powiedział mi że oni wchodzą na budowę w czerwcu - co jest bardziej
          zgodne z prawdą.

> Czy dostales kopie harmonogramu prac budowlanych?

Nie. Ale w umowie mama zapisane, że wprzypadku opóźnień w pracach mam prawo do
          negocjacji terminów rat. Mam jednak nadzieję, że nie będę musiał z tego korzystać.

> Nr pozwolenia na budowe jest juz w umowie (mam tez kopie pozwolenia). Umowe tez
          >
          > dalam do przeczytania prawnikowi i raczej jest w porzadku. Na zmiany nie chciel
          > i
          > sie zgodzic.

A co chciałaś zmieniać ??

> Czy sprawdzales w ksiedze wieczystej, czy nie jest obciazona hipoteka dzialki?

Tak, przynajmniej jak ja kupowałem. Pozatym działka nie jest ich wasnością tylko
          SM Gocław-Lotnisko więc to ona musiała by zaciagąc kredyt a ona nie investuje tu
          żadnych pieniedzy. Więc o to racej jestem spokojny Mostostal Warszawa ma spory
          majatek i jak narazie duża zdolność kredytową.

A jakie mieszkanie chciała byś u nich kupić i w którym budynku ??

Pozdrawiam
          Przemek

• Gość: Ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o informacje IP: *.bauholding.pl 12.06.02, 16:40
            saint4 napisał(a):

> Gość portalu: Ania napisał(a):
            >
            > > Dzieki za odpowiedz!
            > > Bylam wczoraj na "placu budowy" - zgodnie z informacja udzielona mi przez
            > > Mostostal budowe rozpoczeto 15.05.02 - i ze zdziwieniem odkrylam, ze budow
            > a
            > > ogrodzona jest tylko z dwoch stron, brak kontenerow budowlanych, jest tylk
            > o
            > > tablica informacyjna... i przez miesiac czasu udalo im sie wyciac troche d
            > rzew.
            > >
            > > Wiec mam troche watpliwosci. Podobno dzis sa na budowie koparki, a za kilk
            > a dni
            > >
            > > maja postawic pierwsze kontenery, natomiast do konca czerwca maja juz byc
            > > polozone fundamenty.
            >
            > Mi też mostostal invest udzielił takiej informacji, że do końca czerwca powstan
            > ą
            > fundamenty. Wiec powiedziałem tylko tyle, że jeśli tak nie będzie to wstrzymam
            > kolejną ratę. Co do informacji udzielanych przez Mostostal Invest to są oni moi
            > m
            > zdaniem za dużymi optymistami. Od nich dowiedziałem się, że budowa ruszy na
            > dniach, a kupowałem mieszkanie w maju. A gdy rozmawiałem ze znajomym z Mostosta
            > l
            > Siedlce powiedział mi że oni wchodzą na budowę w czerwcu - co jest bardziej
            > zgodne z prawdą.
            >
            > > Czy dostales kopie harmonogramu prac budowlanych?
            >
            > Nie. Ale w umowie mama zapisane, że wprzypadku opóźnień w pracach mam prawo do
            > negocjacji terminów rat. Mam jednak nadzieję, że nie będę musiał z tego korzyst
            > ać.
            Ale bez harmonogramu trudno bedzie stwierdzic, czy sa opoznienia :-)
            >
            > > Nr pozwolenia na budowe jest juz w umowie (mam tez kopie pozwolenia). Umow
            > e tez
            > >
            > > dalam do przeczytania prawnikowi i raczej jest w porzadku. Na zmiany nie c
            > hciel
            > > i
            > > sie zgodzic.
            >
            > A co chciałaś zmieniać ??
            Chcialam wprowadzic min. zapis, ze raty beda wplacane zgodnie z postepem prac
            budowlanych, stwierdzanym przez kogos z banku (ktory da mi kredyt).
            >
            > > Czy sprawdzales w ksiedze wieczystej, czy nie jest obciazona hipoteka dzia
            > lki?
            >
            > Tak, przynajmniej jak ja kupowałem. Pozatym działka nie jest ich wasnością tylk
            > o
            > SM Gocław-Lotnisko więc to ona musiała by zaciagąc kredyt a ona nie investuje t
            > u
            > żadnych pieniedzy. Więc o to racej jestem spokojny Mostostal Warszawa ma spory
            > majatek i jak narazie duża zdolność kredytową.

Ja tez mam taka informacje, ze hipoteka gruntu nie jest obciazona.

Poza tym zadzwonila mnie dzis pani, ktora tez kupila mieszkanie na Fieldorfa i
            chodzi codziennie ogladac budowe, ze juz stoi tam jakis kontener i ze postawili
            jeszcze troche ogrodzenia.
            >
            > A jakie mieszkanie chciała byś u nich kupić i w którym budynku ??

36m2 w 7-pietrowym budynku od Fieldorfa. A Ty, jakie kupiles?

Pozdrawiam
            Ania
            >
            >
            >

• saint4 Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o informacje 13.06.02, 09:17
              Witam

> Chcialam wprowadzic min. zapis, ze raty beda wplacane zgodnie z postepem prac
              > budowlanych, stwierdzanym przez kogos z banku (ktory da mi kredyt).

I nie zgodzili się?? W moim przypadku rozsądna argumentacja pomogła i wprowadzili
              informację o tym, że mają pozwolenie na budowę. A co ci odpowiedzieli na taką
              propozycję ??

> Ja tez mam taka informacje, ze hipoteka gruntu nie jest obciazona.
              >
              > Poza tym zadzwonila mnie dzis pani, ktora tez kupila mieszkanie na Fieldorfa i
              > chodzi codziennie ogladac budowe, ze juz stoi tam jakis kontener i ze postawili

A może ta Pani przyłaczy się do dyskusji którą tu prowadzimy. W końcu im więcej
              nas tym lepiej :-)

> jeszcze troche ogrodzenia.
              > >
              > > A jakie mieszkanie chciała byś u nich kupić i w którym budynku ??
              >
              > 36m2 w 7-pietrowym budynku od Fieldorfa. A Ty, jakie kupiles?

Ja 55 też w 7-piętrowym ale okna będą wychodziły na podwórko -bałem się huku z
              Fieldorfa.

Pozdrawiam
              Przemek
              > Pozdrawiam
              > Ania
              > >
              > >
              > >
              >
              >
              >

• Gość: Jantar Kłania się Jantar z Meissnera 1/3 IP: 157.25.84.* 17.06.02, 09:19
                • Gość: Jantar Zaczęli kopać na Fieldorfa IP: 157.25.84.* 17.06.02, 09:26
                  • saint4 Re: Witamy sąsiada z bloku obok :-) 18.06.02, 11:25
                    Witaj Jantar
                  • saint4 Może ktoś ma nowe informacje jak postępuja prace 26.06.02, 10:00
                    Witam

Ciekaw jestem jak postepują prace na budowie. Moze ktoś (Jantar) :-),ma takie
                    informacje ??
                    No i oczywiście ciagle czekam na głosy nowych sąsiadów z Fieldorfa.

Pozdrawiam
                    Przemek
                    • Gość: Jantar Ogrodzili więcej placu no i kopią dalej IP: 157.25.84.* 26.06.02, 14:08
                      • saint4 A może zaczęli już zalewać fundamenty ???? 01.07.02, 15:32
                        • Gość: jantar Nic nie widać bo nastawiali płotów IP: 157.25.84.* 01.07.02, 15:49
                          Ale dziś rano chodziły kopary. I przywieźli więcej kontenerów biurowych (pewnie
                          dla kierownictwa budowy) czyli coś się ruszyło.
      • Gość: Agnieszka dzisiajesza gazeta wyborcza IP: PROXY:* / 192.168.100.* 25.06.03, 08:48
        w dzisiajeszej wyborczej jest ogłoszenie Mostostalu - zwracają za wakacje nowym
        nabywcom. Fajnie co?
    • saint4 Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o informacje 19.06.02, 11:13
      Witam

Rozmawiałem wczoraj z Mostostal Invest.
      Osoba która udzielała mi informacji zapewniła mnie poraz kolejny że fundamenty
      będą stąły do końca czerwca. Mają niewielkie opóżnienie (3 tygodnie) które
      wynikło, jak mówią , z powodu zmian personalnych (zmiana zarządu). Narazie co
      mnie zdziwiło jest budowany tylko blok 7 pietrowy - nie jest budowany ten duży
      budynek z widokiem na wisłę. Co do rozpoczęcia budowy tefo większego bloku nie
      dostąłem żadnych informacji, podobno nowy zarzad nie podjął jeszcze decyzji.
      Moje ogólne wrażenie po tej rozmowie dość dobre.

Zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam
      Przemek
      • Gość: Ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o informacje IP: *.bauholding.pl 03.07.02, 11:13
        A ja wiem od kierownika budowy, ze fundamenty beda za kilka tygodni, a juz na
        pewno nie do konca czerwca. ale kierownik zapewnia, ze nadgonia opoznienie i
        wybuduja w terminie. kierownik jest z firmy, ktora byla wykonawca min. na
        Zielonym Zaciszu. i rzeczywiscie na razie kopia tylko pod ten VII-pietrowy
        budynek
        • saint4 Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o informacje 04.07.02, 00:04
          Dzięki za informację.
          I mam pytanko czy zdecydowałaś się na kupno mieszkania w tej inwestycji??

Pozdrawiam
          Przemek
          • Gość: Ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o informacje IP: *.bauholding.pl 04.07.02, 14:52
            Tak, na razie negocjuje warunki umowy i przy okazji obserwuje postepy prac
            budowlanych :-)
            Pozdrawiam
            Ania
            • saint4 Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform 12.07.02, 13:25
              Ja zostałem już człownikiem SM Gocław Lotnisko.
              Nawet podobało mi się jak rozmawiają z petentami.
              Co w przypadku spółdzielni jest rzadkością.
              A jak tam podpisywanie umow?? Nadal negocjujesz czy już moge mówić do Ciebie
              sąsiadko :-)
            • Gość: ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: 217.8.161.* 12.08.02, 15:30

> Tak, na razie negocjuje warunki umowy i przy okazji obserwuje postepy prac
              > budowlanych :-)
              > Pozdrawiam
              > Ania

jakie warunki chcesz wynegocjować???
    • Gość: jantar Dziś rano pojawiła się maszyna do podawania betonu IP: 157.25.84.* 10.07.02, 08:27
      • saint4 I wylewają beton a także robią zbrojenie 12.07.02, 13:22
        Dzięki za info Jantar
      • saint4 Co tam słychac na budowie?? 23.07.02, 16:08
        Witam

No i oczywiście nadal szukam osób które zakupiły mieszkanie w tej inwestycjii

Pozdr,
        Przemek
        • Gość: ania Re: Co tam słychac na budowie?? IP: 217.8.161.* 12.08.02, 15:33
          Witam Cię Przemku,
          anlazłeś kolejną osobę, która podpisała umowę z MI na Fieldorfa.
          ania
          • saint4 Re: Co tam słychac na budowie?? 13.08.02, 22:25
            Czy to znaczy że Ty podpisałaś już umowę z Mostostal Invest??

Pozdrawiam
            Przemek
            • Gość: ania Re: Co tam słychac na budowie?? IP: 217.8.161.* 14.08.02, 08:11
              tak, ale na małe mieszkanko (33 m). Teraz chcę zamienić na większe, mam
              nadzieję, że dobrze robię??
              pozr.
              ania
              • saint4 Re: Co tam słychac na budowie?? 14.08.02, 09:45
                Im większe tym lepsze :-)
                Ja kupiłem od nich 54 metry. (ma madzieję że je wybuduja :-)
                A jak MI zapatruje się na zmianę mieszkania na inne , nie robią trudności ??

Pozdrawiam
                Przemek
                • Gość: ania Re: Co tam słychac na budowie?? IP: 217.8.161.* 14.08.02, 13:03
                  Czekam na aneks, więc do końca nie wiem, czy nie będzie niespodzianek. Do tej
                  pory nie było problemów, chociaż promocyjna stawka 2996 brutto nie obowiązuje
                  przy zamianie. Jednak można się dogadać. Teraz negocjuję wielkości wpłat, bo
                  70% do grudnia mnie nie interesuje.
                  Podsumowując, są całkiem ok. (jak się przymknie oczy na pewne sprawy)
                  pozdr.,
                  ania
    • Gość: ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: 217.8.161.* 12.08.02, 15:41
      Bardzo się cieszę, że znalazłam jakiekolwiek info o tej budowie i że opinie do
      tej pory są pozytywne.
      Wynajmuję mieszkanie na osiedlu Orlik (w tej samej spółdzielni, blok budowany
      przez Mostostal)i jest bardzo zadowolona (miodzio), więc zdecydowałam się kupić
      u nich mieszkanie.
      Jednak czytajać o nieuczciwości i złodziejstwie, jestem przerażona, że utopię
      pieniądze. Dodatkowo chcę zamienić mieszkanie na większe (teraz na 52 m), nie
      wiem co robić. Może mi doradzicie.
      Tak przy okazji witam wszystkich przyszłych sąsiadów (odzywajcie się).

PS. Informacje z budowy:
      postawili dźwig, "na połowie" 7-mio piętrowego budynku stają sciany garażu. Na
      miejscu wysokiego bloku (tego czerwonego) rosną jeszcze drzewa.

pozdrawiam, ania
      aniaiskra@poczta.gazeta.pl
      • Gość: Naiwny Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: 62.148.94.* 20.08.02, 15:50
        Złodziejstwo może jeszcze nie jest odpowiednim słowem ale nieuczciwość na
        pewno. Trudno się jednak w obecnych czasach spodziewadź że jakakolwiek firma
        deweloperska będzie w pełni uczciwa. Ktoś z Mostostalu przeczytał mojego posta
        o nieuczciwości i podobno prezes się ostro zdenerwował( bardzo dobrze). W końcu
        dostałem jakąś odpowiedź z zarządu firmy. Jeśli bym chciał odsetki od
        zatopionych pieniędzy to oczywiście firma oficjalnie twierdzi, że wybuduje mi
        mieszkanie według umowy ale opóźni się to ze względu na nieterminowe wpłaty (
        domyslam się że chodzi o pozostałych zainteresowanych których zresztą brak)
        natomiast jeśli zgodzę się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron to bez
        odsetek teoretycznie mam szanse odzyskać pieniążki po 14 dniach. Oczywiście to
        co się pisze na faksie klientowi a jak się później przygotowuje umowę to
        zupełnie inna sprawa. Umowe za porozumieniem dostałem z terminem 30 dni od
        podpisania tylko niewiem przez kogo bo ja podpisałem a kiedy teraz prezes
        podpisze to Bóg raczy wiedzieć. Czekam z niecierpliwością na telefon z
        Mostostal Invest że prezes podpisał rozwiązanie umowy i dostanę swoje
        pieniążki. NIe wiem tylko jaki szybki tym razem będzie prazes i ile znowu
        nerwów będzie mnie kosztowało przyspieszenie jego decyzji...
        Życzę wszystkim innym klientom Mostostal-invest abyście mieli mniej problemów
        (czytaj nie mieli ich wcale) i aby wasze inwestycje zostały zakończone (
        oczywiście w terminie) POzdrawiam. :)
        • Gość: ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: 217.8.161.* 21.08.02, 08:31
          Czy ktoś jeszcze ma tak niemiłe doświadczenia z Mostostal-Invest. Może jest
          ktoś zadowolony i nie został oszukany? Proszę piszcie.
          pozdr
          ania
    • Gość: ania Mostostal Invest Sp. z o.o. - od strony Fieldorfa IP: 217.8.161.* 22.08.02, 15:48
      Witam Wszystkich zainteresowanych inwestycją Iskra i mam pytanie? Czy ktoś
      zdecydował się na mieszkanie od strony ulicy Fieldorfa? Jaki może być tam hałas
      po otwarciu Mostu Siekierkowskiego? Czy lepiej kupić mieszkanie od podwórka
      (mała przestrzeń)? Co o tym sądzicie?
      pozdr
      ania
      • saint4 Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - od strony Field 22.08.02, 21:30
        Ja tez długo się zastanawiałem nad kupieniem mieszkania od strony Fieldorfa ale
        zrezygnowałem. Teraz myslę, że słusznie Fieldorfa, bedzie ruchliwa i moim
        zdaniem hałas bedzie uciazliwy dlatego wybrałem od podwórka.

> Witam Wszystkich zainteresowanych inwestycją Iskra i mam pytanie? Czy ktoś
        > zdecydował się na mieszkanie od strony ulicy Fieldorfa? Jaki może być tam
        hałas
        >
        > po otwarciu Mostu Siekierkowskiego? Czy lepiej kupić mieszkanie od podwórka
        > (mała przestrzeń)? Co o tym sądzicie?
        > pozdr
        > ania
        • Gość: Ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - od strony Field IP: *.bauholding.pl 27.08.02, 16:06
          Witam wszystkich!
          Czy ktos moze byl ostatnio na budowie lub ma jakies informacje co do postepu
          prac?

Pozdrawiam
          Ania
          • Gość: ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - od strony Field IP: 217.8.161.* 28.08.02, 08:01
            obecnie kładą stropy (informacja od MI), a wygląda to tak, że z prawej części
            budynku jest już "dach" pod garaż. Z lewej strony kończą ściany - stropy.
            Informacje te są z niedzieli, więc może coś więcej zrobili.
            pozdrawiam,
            ania
            • Gość: jantar Codziennie tamtędy chodzę więc.... IP: 157.25.84.* 28.08.02, 08:29
              Mieszkam w tych wysokich (nowych bo rocznych patrz na
              www.smgl.com.pl/strony/jantar.htm -
              • saint4 Re: Codziennie tamtędy chodzę więc.... 28.08.02, 20:52
                Potwierdzam, wiarygodność Jantara
                Jak by ktoś chciał zobaczyć te zdjęcia to chętnie prześlę.
                O ile Jantar pozwoli (w końcu to on jest autorem wieć on ma prawa autorskie :-)

Niestety ja nie posiadam cyfrówki :-(

Pozdrawiam
                Przemek
                • Gość: jantar Ale sajgon na Fieldorfa IP: 157.25.84.* 29.08.02, 08:40
                  Co do zdjęć to nie żądam zachowania praw autorskich. Jedyne co to przy
                  wysyłaniu możecie napisać kto jest ich autorem. Dzisiaj rano przeszedłem sobie
                  Fieldorfa od skrzyżowania z Meissnera do skrzyżowania z Bora komorowskiego.
                  Cała fieldorfa od Wału Miedzeszyńskiego do Ostrobramskiej to jeden wielki plac
                  budowy. Ulice obcięli z dwóch do jednego pasa ruchu w każdą stronę, przesunęli
                  zatoki autobusowe, a korki w godzinach szczytu są takie że lepiej nie mówić. Za
                  to otwarty jest Wał Miedzeszyński (po 3 pasy ruchu w obie strony na odcinku od
                  Mostu Siekierkowskiego do Trasy Łazienkowskiej) proponuje tędy jeździć na waszą
                  budowę. Potwierdzam gotowość do pstrykania fotek jak znajdzie się ktoś kto
                  udostępni cyfrówkę. Można zrobić spotkanie i przekazać aparat w większym gronie
                  u mnie na patio przy fontannie na Meissnera. Tak a propos gdyby ktoś był
                  wieczorem w okolicach waszej budowy i chciał sobie coś kupić to oprócz sklepu
                  na stacji benzynowej Statoil może to zrobić w bloku na Meissnera (tym wyższym)
                  jest tam sklep czynny do 22 (w niedzielę do 18) i nie trzeba już przepłacać na
                  Statoilu.
                  Co do nudowy to nie zaglądałem bo dość mam tego bajzlu na Fielforfa.
                  • Gość: ania Mostostal Invest - Iskra IP: 217.8.161.* 03.09.02, 07:58
                    Do tej pory naliczyłam 3 osoby bezpośrednio zainteresowane inwestycją na
                    Fieldorfa, 1 oszukanego przez MI i 1 sąsiada z drugiej strony ulicy.
                    Czy nikt więcej się nie interesuje tą budową - może się to dla nas źle skączyć,
                    np. z braku pieniędzy.
                    Sąsiedzi gdzie jesteście?????

PS. tak poza tym to szok. Wczoraj wracałam do domu ok. 19.00 i widziałam, że
                    jeszcze pracują na budowie (wylewali beton).
                    pozdrawiam
                    ania
                    • saint4 Re: Mostostal Invest - Iskra 03.09.02, 22:14
                      A o mnie zapomniałaś :-)

Pozdrawiam
                      Przemek

Gość portalu: ania napisał(a):

> Do tej pory naliczyłam 3 osoby bezpośrednio zainteresowane inwestycją na
                      > Fieldorfa, 1 oszukanego przez MI i 1 sąsiada z drugiej strony ulicy.
                      > Czy nikt więcej się nie interesuje tą budową - może się to dla nas źle
                      skączyć,
                      >
                      > np. z braku pieniędzy.
                      > Sąsiedzi gdzie jesteście?????
                      >
                      > PS. tak poza tym to szok. Wczoraj wracałam do domu ok. 19.00 i widziałam, że
                      > jeszcze pracują na budowie (wylewali beton).
                      > pozdrawiam
                      > ania
                      • Gość: jantar Wygląda że zamknęli stan zerowy (ale nie surowy) IP: 157.25.84.* 05.09.02, 08:50
                        Czyli wyszli z budową na poziom gruntu (ulicy). Przechodziłem wczoraj
                        (4.09.2002) i zajrzałem przez ogrodzenie - wykańczają stropy piwnicy czyli
                        podłogę parteru. Ten wasz blok jest strasznie wąski a jak ma być taki wyskoi to
                        się chyba przewróci. Co do ilości forumowiczów. Proponuje rozkleić na płocie
                        ogrodzenia budowy namiary na to forum i trochę poczekać.
                    • Gość: Robert Re: Mostostal Invest - Iskra IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 23:27
                      Witam,
                      miło mi powitać przyszłych mieszkańców i sąsiadów domu przy ulicy Fieldorfa na
                      osiedlu Iskra. Na wstępie chce uspokoić zainteresowanych, budowa posuwa się, co
                      prawda powoli, ale w dobrym kierunku, obecnie trwa montaż zbrojenia stropu
                      piwnicy. Poza tym, jak dowiedziałem się od MI zrezygnowano z budowy sąsiedniego
                      16 piętrowego budynku na rzecz niższej zabudowy od strony ulicy
                      Jugosłowiańskiej, przez co zmieni się nieco teren zabudowy. Kogo interesuje
                      miejsce postojowe dla auta w garażu wielostanowiskowym to informuje, że można
                      takowe nabyć. Jeśli ktoś posiada jakieś świeże informacji na temat budowy
                      naszego domu, to proszę o podzielenie się nimi.

pozdrawiam

Robert
                      • saint4 Re: Mostostal Invest - Iskra 10.09.02, 13:21
                        Witam

A co mają zamiar wbudować zamiast tego wieżowca??
                        Mają może jakąś nową wizualizację całego osiedla??
                        No i kiedy mają zamiar zakończyć prace na całym osiedlu Iskra I ??

Pozdrawiam
                        Przemek
                        • Gość: ania Re: Mostostal Invest - Iskra IP: 217.8.161.* 10.09.02, 14:52
                          I co z tą szerokością budynku D (a raczej jego wąskością). Jak patrzę na to co
                          już postawili, to nie chce mi się wierzyć, że będą tam dwa mieszkania i klatka
                          schodowa. A może nie będzie klatki schodowej pomiędzy mieszkaniami (wzdłuż
                          budynku). Czy ktoś ma takie informacje?
                          pozdr.
                          ania
                          • Gość: jantar ile mieszkań na klatce IP: 157.25.84.* 12.09.02, 10:51
                            Jak sobie patrzę na strop piwnicy to widać dziury prawdopodobnie od szybów
                            wind. Czyli klatka schodowa powinna być gdzieś niedaleko. Może nie będzie
                            korytarzy a do mieszkań wchodzić się będzie bezpośrednio z klatki schodowej,
                            wtedy dwa wejścia do mieszkań powinny się na niej zmieścić a mieszkania to
                            chyba muszą być rozplanowane na całą szerokość budynku. Proponuję zajrzeć do
                            firmy gdzie kupowaliście mieszkania tam powinni mieć plany z klatkami
                            schodowymi. Na planach w internecie widać że większe (66-90 m2) mieszkania
                            szczytowe są właśnie na całą szerokość budynku.
                            • saint4 Re: ile mieszkań na klatce 12.09.02, 11:58
                              W naszym bloku będą mieszkania po obu stronach z korytarzem na środku.
                              Może mieszkania narożne będą przez całą długość bloku ale reszta nie.
                              Tak przynajmniej wyglądało to jak ja kupowałem mieszkanie

Pozdrawiam
                              Przemek
                            • Gość: Robert ile mieszkań na klatce IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.02, 20:43

Szanowni zainteresowani,

nie ma obawy co do sposobu dostania sie do własnego mieszkania, wystarczy
                              spojrzec na plan mieszkania, ustalić gdzie sa okna (lub czy sa ?), stwierdzic
                              gdzie sa drzwi wejściowe i powinno już być jasne.

pozdrawiam
                              Robert

• Gość: m. Re: ile mieszkań na klatce IP: 217.153.90.* 29.03.03, 12:58
                                Taaa
                    • Gość: ania Mostostal Invest - Iskra IP: 217.8.161.* 18.09.02, 08:45
                      uwaga!
                      budowę widać już gołym okiem (jest wyższa niż postawiony płot). Wydaje się, że
                      budują parter.
                      Jednak budowa postępuje bardzo powoli (piętro miesięcznie). Jeżeli nie
                      przyspieszą budowy, to szkielet zakończą w maju. A co z resztą? Czy ktoś ma
                      jakieś informacje, jakie (i czy jest) mamy opóźnienie?
                      pozdrawiam
                      ania
                      • Gość: Robert Re: Mostostal Invest - Iskra IP: GBPLPROXY:* / *.pepsico.plusnet.pl 20.09.02, 18:05

Niestety MI, nie chcialo udostepnic terminarza prac, lub go nie mieli w co
                        watpie. Ale, ale, powstalo drugie ogrodzenie terenu (nieco mniejsze) wyglada
                        tajemniczo ? Pięknieje nam ulica Fieldorfa, trwaja prace wykonczeniowe.

pozdrawiam, Robert
                        • saint4 Re: Mostostal Invest - Iskra 30.09.02, 13:21
                          Ja wiem tyle, że wykonawca ma ok miesiąca opóźnienia.
                          I jeśli nie przyspieszy to bedzie płącił MI kary.

Pozdrawiam
                          Przemek

Gość portalu: Robert napisał(a):

>
                          > Niestety MI, nie chcialo udostepnic terminarza prac, lub go nie mieli w co
                          > watpie. Ale, ale, powstalo drugie ogrodzenie terenu (nieco mniejsze) wyglada
                          > tajemniczo ? Pięknieje nam ulica Fieldorfa, trwaja prace wykonczeniowe.
                          >
                          > pozdrawiam, Robert
                          • Gość: ania Re: Mostostal Invest - Iskra IP: 217.8.161.* 30.09.02, 13:39
                            ok. miesiąca opóźnienia było na początku (jak kopali). Czy opóźnienie się
                            zwiększa?
                            Tak poza tym, to pracowali w ostatnią sobotę (co im się raczej nie zdarza)
                            pozdrawiam
                            ania

saint4 napisał:

> Ja wiem tyle, że wykonawca ma ok miesiąca opóźnienia.
                            > I jeśli nie przyspieszy to bedzie płącił MI kary.
                            >
                            > Pozdrawiam
                            > Przemek
                            >
                            > Gość portalu: Robert napisał(a):
                            >
                            > >
                            > > Niestety MI, nie chcialo udostepnic terminarza prac, lub go nie mieli w co
                            >
                            > > watpie. Ale, ale, powstalo drugie ogrodzenie terenu (nieco mniejsze) wygla
                            > da
                            > > tajemniczo ? Pięknieje nam ulica Fieldorfa, trwaja prace wykonczeniowe.
                            > >
                            > > pozdrawiam, Robert
                            • saint4 Re: Mostostal Invest - Iskra 30.09.02, 17:03
                              Według moich informacji na początku mieli opóźnienie ok 2 tygodni.
                              Więc zwiekszyło się

Pozdrawiam
                              Przemek

> ok. miesiąca opóźnienia było na początku (jak kopali). Czy opóźnienie się
                              > zwiększa?
                              > Tak poza tym, to pracowali w ostatnią sobotę (co im się raczej nie zdarza)
                              > pozdrawiam
                              > ania
                              >
                              > saint4 napisał:
                              >
                              > > Ja wiem tyle, że wykonawca ma ok miesiąca opóźnienia.
                              > > I jeśli nie przyspieszy to bedzie płącił MI kary.
                              > >
                              > > Pozdrawiam
                              > > Przemek
                              > >
                              > > Gość portalu: Robert napisał(a):
                              > >
                              > > >
                              > > > Niestety MI, nie chcialo udostepnic terminarza prac, lub go nie mieli
                              > w co
                              > >
                              > > > watpie. Ale, ale, powstalo drugie ogrodzenie terenu (nieco mniejsze)
                              > wygla
                              > > da
                              > > > tajemniczo ? Pięknieje nam ulica Fieldorfa, trwaja prace wykonczeniow
                              > e.
                              > > >
                              > > > pozdrawiam, Robert
                              • Gość: jantar No a już myślałem że ten wątek padł IP: 157.25.84.* 01.10.02, 15:39
                                Jak wam się podoba organizacja ruchu po remoncie na Fieldorfa. Nareszcie są
                                światła przy statoilu, śmigaliście już nowym mostem. Poważnie myślę o kupnie
                                cyfrówki (w tym kwartale ale nie wiem dokładnie kiedy) tylko nie wiem czy te
                                najtańsze się do czegokolwiek nadają. Jak się na jakąś zdecyduję to dam znać.
                                • Gość: ania Re: No a już myślałem że ten wątek padł IP: 217.8.161.* 01.10.02, 19:32
                                  taniego aparatu nie kupuj, bo szkoda kasy.
                                  Mam trochę zdjęć z budowy, ale muszę je wywołać i zeskanować (a to może jeszcze
                                  potrwać).
                                  Nowa trasa bardzo mi się podoba, ale nie mogę się doczekać dokończenia drogi z
                                  mostu do Marsa (wówczas na Fieldorfa nie będzie takiego ruchu).
                                  A tak poza tym to mam nadzieję, że jak najszybciej wprowadzę się do nowego
                                  mieszkanka (jeszcze tyle czasu????)
                                  pozdr.
                                  ania
                                  • Gość: Robert Re: No a już myślałem że ten wątek padł IP: 212.2.102.* 04.10.02, 15:31

Na budowie postawiono drugi dzwig(tym razrm zolty) , wszystko wskazuje na to iz
                                    budowa sie rozszerza.

pozdrawiam
                                    Robert
                                    • Gość: ania Re: No a już myślałem że ten wątek padł IP: 217.8.161.* 07.10.02, 08:25
                                      widziałam i potwierdzam. Z tego powodu pojawiły się dwie ekipy pracowników i
                                      muszę przyznać, że się nie oszczędzają. w ubiegłym tygodniu, gdy wracałam do
                                      domu ok. 18.00, to jeszcze pracowali (do tej pory im się to nie zdarzało).
                                      pozdr.,
                                      ania
                                      • saint4 Re: No a już myślałem że ten wątek padł 23.10.02, 10:52
                                        Witam

Jak postepuje nasza wspaniał budowa?
                                        Może ktoś ma jakieś nowe informacje?

Pozdrawiam
                                        Przemek

> widziałam i potwierdzam. Z tego powodu pojawiły się dwie ekipy pracowników i
                                        > muszę przyznać, że się nie oszczędzają. w ubiegłym tygodniu, gdy wracałam do
                                        > domu ok. 18.00, to jeszcze pracowali (do tej pory im się to nie zdarzało).
                                        > pozdr.,
                                        > ania
                                        • Gość: Jantar Przywieźli 3 dźwig i chyba go będą montować IP: proxy / 157.25.84.* 23.10.02, 11:49
                                • Gość: janek0 do jantara IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 18.10.02, 22:44
                                  Gość portalu: jantar napisał(a):

> Jak wam się podoba organizacja ruchu po remoncie na Fieldorfa. Nareszcie są
                                  > światła przy statoilu, śmigaliście już nowym mostem. Poważnie myślę o kupnie
                                  > cyfrówki (w tym kwartale ale nie wiem dokładnie kiedy) tylko nie wiem czy
                                  > najtańsze się do czegokolwiek nadają. Jak się na jakąś zdecyduję to dam
                                  > znać.

cześć jantar, jesteśmy sąsiadami. w której klatce mieszkasz ? (ja przy sklepie spożywczym)
                                  • Gość: fotoman Re: do jantara IP: *.man.polbox.pl 19.10.02, 22:30
                                    Nie kupuj cyfrówki ponizej 2 megapikseli, ale i tak radzilbym Ci kilka miesiecy
                                    poczekac bo beda wchodzic w technologii trojwarstwowej (kazda warstwa dla
                                    innego koloru) i wtedy ceny powinny spasc.
                                    Pozdrawiam,
                                    Fotoman
                                  • Gość: jantar Ja w tym niskim co jest bank klatka od wita-medu IP: proxy / 157.25.84.* 21.10.02, 11:01
                                    • Gość: janek0 Re: a ja przy sklepie spozywczym IP: *.acn.waw.pl 22.10.02, 11:43
                                      pozdr
                      • saint4 Re: Mostostal Invest - Iskra 05.11.02, 09:25
                        Witam

Byłem ostatnio na budowie i jestem rozczarowany.
                        Prace idą bardzo powoli, nadal są na wysokości pierwszego piętra.
                        Czy ktoś wie coś o terminarzu prac? Ja obawiam się że w takim tempie to nie
                        skończą tej budowy do pażdziernika 2003 (jak obiecywali)

Pozdrawiam
                        Przemek
                        • Gość: zgroza Re: Mostostal Invest - Iskra IP: *.jwt.com.pl 05.11.02, 16:15
                          Witam virtualnych sąsiadów,

Dołaczyłam do radosnego grona przyszłych mieszkanców kompleksu IskraI
                          Co prawda MI nie udostepnia terminarza budowy ale prace nie ida w zawrotnym
                          tempie ale ida a to w naszych czasach juz cos :)))wystarczy przejechac sie na
                          Pl. Przymierza (Sawa Park) czy ul Meksykańska zeby miec porównanie.
                          Zanim podpisałam cyrograf z MI spawdziłam budowy prowadzone na zlecenie SM G-L
                          i informacje sa optymistyczne...np. mieszkancy bloku na rogu Meissnera i
                          Fieldorfa (na przeciw Statoilu) odebrali lokale 2 dni po wyznaczonym terminie
                          • Gość: Jantar A u mnie tyle pustych mieszkań czeka IP: proxy / 157.25.84.* 06.11.02, 08:56
                            Na mojej klatce są 4 mieszkania. Wszystkie kupione i wykończone przez
                            właścicieli - a zasiedlone tylko nasze. I tak się dzieje od 1.IV.2001 czyli już
                            niedługo to będzie dwa lata. A ponoć społeczeństwo biedne i nie każda rodzina
                            może kupić sobie mieszkanie.
                            • saint4 Re: A u mnie tyle pustych mieszkań czeka 06.11.02, 09:14
                              To się nazywa kapitalizm.
                              Jedni mają np. pięć mieszkań a inni żadnego :-(

Gość portalu: Jantar napisał(a):

> Na mojej klatce są 4 mieszkania. Wszystkie kupione i wykończone przez
                              > właścicieli - a zasiedlone tylko nasze. I tak się dzieje od 1.IV.2001 czyli
                              już
                              >
                              > niedługo to będzie dwa lata. A ponoć społeczeństwo biedne i nie każda rodzina
                              > może kupić sobie mieszkanie.
                        • Gość: ania Re: Mostostal Invest - Iskra IP: proxy / 217.8.161.* 12.11.02, 09:02
                          w oswiadczeniu inwestora z sierpnia było napisane 11% zrealizowanej inwestycji;
                          odbierając teraz takie samo oświadczenie napisali 20% (co oznacza, że przez 3
                          miesiące prac zrobili 9%). Ja też jestem rozczarowana i mocno zaniepokojona.
                          Podobno deklarują, iż do końca grudnia będzie 33%. ale ja w to nie wierzę.
                          pozdr.
                          ania

saint4 napisał:

> Witam
                          >
                          > Byłem ostatnio na budowie i jestem rozczarowany.
                          > Prace idą bardzo powoli, nadal są na wysokości pierwszego piętra.
                          > Czy ktoś wie coś o terminarzu prac? Ja obawiam się że w takim tempie to nie
                          > skończą tej budowy do pażdziernika 2003 (jak obiecywali)
                          >
                          > Pozdrawiam
                          > Przemek
                          • saint4 Jak tam potępują prace na budowie 21.11.02, 09:40
                            Witam

Może ktoś ma jakieś informacje o postepach naszej budowy. ??

Pozdrawiam
                            Przemek

• Gość: jantar Pracują całkiem szybko ... IP: proxy / 157.25.84.* 21.11.02, 09:50
                              Tzn zaczęli już wylewać ściany trzeciego poziomu (licząc od powierzchni
                              gruntu). Czyli drugiego piętra. Co prawda nie na całej powierzchni budynku bo
                              gdzieniegdzie nie ma jeszcze stropów pomiędzy 1 a 2 kondygnacją. Ale ogólnie
                              mówiąc widać już zarysy (rozkład) mieszkań tak więc widać gdzie będą drzwi do
                              pokojów balkony itp. Na budowie od jakiegoś miesiąca stoją już 3 dźwigi. Mój
                              kolega z pracy kupił sobie u nich mieszkanie (2 pokoje 38 czy 40 ileś metrów).
                              Mówił że z ceną zeszli mu na 3000 pln. Mogę spróbować pożyczyć cyfrówkę. Jak mi
                              się uda to zrobię parę zdjęć i moge je wysłać osobom zainteresowanym (Ale na
                              pewno nie w ten weekend). Czy ktoś zgłasza zainteresowanie. Pojawiła się nowa
                              tablica z takim małym kameralnym budyneczkiem na 4 kondygnacje.
                              • Gość: ania Re: Pracują całkiem szybko ... IP: proxy / 217.8.161.* 25.11.02, 17:04
                                3000 brutto czy netto?
                                pozdr.,
                                ania

Gość portalu: jantar napisał:

> Tzn zaczęli już wylewać ściany trzeciego poziomu (licząc od powierzchni
                                > gruntu). Czyli drugiego piętra. Co prawda nie na całej powierzchni budynku bo
                                > gdzieniegdzie nie ma jeszcze stropów pomiędzy 1 a 2 kondygnacją. Ale ogólnie
                                > mówiąc widać już zarysy (rozkład) mieszkań tak więc widać gdzie będą drzwi do
                                > pokojów balkony itp. Na budowie od jakiegoś miesiąca stoją już 3 dźwigi. Mój
                                > kolega z pracy kupił sobie u nich mieszkanie (2 pokoje 38 czy 40 ileś
                                metrów).
                                > Mówił że z ceną zeszli mu na 3000 pln. Mogę spróbować pożyczyć cyfrówkę. Jak
                                mi
                                >
                                > się uda to zrobię parę zdjęć i moge je wysłać osobom zainteresowanym (Ale na
                                > pewno nie w ten weekend). Czy ktoś zgłasza zainteresowanie. Pojawiła się nowa
                                > tablica z takim małym kameralnym budyneczkiem na 4 kondygnacje.
                          • Gość: justyna Re: Mostostal Invest - Iskra IP: *.crowley.pl 21.11.02, 09:55
                            Cześć, ja kupiłam mieszkanie w MI niestety małe i od ulicy Fieldorfa. Jestem
                            trochę zaskoczona, że jeszcze prawdopodobnie są mieszkania od przeciwnej
                            strony. Umowę z nimi podpisałam w grudniu ubiegłego roku. Płacę im te raty i
                            żyję w ciągłym stresie. Ale teraz wreszcie coś konkretnie ruszyło. Gdy
                            podpisywałam umowę rozmawiałam z małżeństwem ,które kupiło od nich mieszkanie i
                            są zadowoleni. Wtedy kupowali kolejne mieszkanie dla córki.Mam nadzieję, że
                            jednak wybudują te nasze mieszkania. Mój mąż niestey nie chciał się zgodzić na
                            to, żebyśmy brali kredyt na to mieszkanie. Bo to trochę bez sensu nie dość, że
                            wziąć kredyt płacić odsetki i czekać na mieszkanie, wynajomwać coś i płacić
                            jeszcze mnóstwo kasy za mieszkanie. A tak ogólnie to te mieszkania w Warszawie
                            są strasznie drogie. Ja im płaciłam 2990 zł brutto za metr ale teraz podobno
                            sprzedają po 3250. Czekam na kontakty od sąsidów. Moje mieszkanie jest
                            oznaczone symbolem C7.
                            Justyna Tobera@plp.com.pl
                            • Gość: ania Re: Mostostal Invest - Iskra IP: proxy / 217.8.161.* 25.11.02, 17:11
                              Jeżeli chodzi o nowości z placu budowy, to złożyli trzeci dźwig (teraz są tylko
                              dwa, ale to żadna strata, gdyż stał on i nie był używany chyba od 3-4 miesięcy.
                              Obecnie kończą drugie piętro (a zrobili je błyskawicznie, porównując pracę przy
                              pierwszym).
                              pozdrawiam wszystkich sąsiadów
                              ania
                              • saint4 Re: Mostostal Invest - Iskra 26.11.02, 09:22

Witam
                                Czy ktoś z przyszłych sąsiadów może wie jak zmieniły się plany Mostostal Invest
                                odnośnie naszego osiedla? Ja tylko wiem że zrezygnowali z tego wierzowca
                                pomarańczowego. Ale czy będzie zamknięte podwórko, czy i kiedy będą budowali
                                dalszą część naszego bloku?

Pozdrawiam
                                Przemek
                                • Gość: janek0 Re: Mostostal Invest - Iskra IP: *.acn.waw.pl 26.11.02, 19:05
                                  saint4 napisał:

> odnośnie naszego osiedla? Ja tylko wiem że zrezygnowali z tego wierzowca
                                  > pomarańczowego. Ale czy będzie zamknięte podwórko, czy i kiedy będą budowali
                                  > dalszą część naszego bloku?
                                  odnoszę wrażenie, że blok pomarańczowy będzie z drugiej strony (przy bora-kom) ?
                                  • Gość: jantar Zaczęli stawiać 3 piętro.. IP: proxy / 157.25.84.* 29.11.02, 08:59
                                    Drugie jest już przykryte stropem na całej długości.
                                    • Gość: ania Re: Zaczęli stawiać 3 piętro.. IP: proxy / 217.8.161.* 10.12.02, 13:50
                                      prace cały czas trwają na trzecim piętrze i po tempie zaawansowania nie
                                      spodziewam się, by szybko je zakończyli. Czy macie jakies informacje na temat
                                      opóżnień oraz budowania podczas takich ujemnych temperatur??? Jaki to ma wpływ
                                      na nasze mieszkania?
                                      pozdr.,
                                      ania
                                      • Gość: jantar Na trzecim piętrze stawiają ścianki działowe.. IP: proxy / 157.25.84.* 23.12.02, 08:42
                                        Wewnątrz mieszkań. Czyli powoli widać rozkład poszczególnych pomieszczeń.
      • Gość: m Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - od strony Field IP: 217.153.90.* 29.03.03, 12:56
        Od ulicy będzie w przyszłości niewsamowity hałas
    • Gość: a Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: proxy / 217.8.161.* 13.01.03, 08:25
      xxx
    • Gość: ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: proxy / 217.8.161.* 13.01.03, 08:29
      Hej przyszli sąsiedzi.
      Z przykrością muszę stwierdzić, iż nasz wątek rozwija się tak mozolnie, jak
      nasza budowa. A jeżeli wspominam już o budowie, to zaczęli 4 piętro, jednak od
      1,5 tygodnia ptacują w zółwim tempie (prawie nie widać zmian). Wg
      wcześniejszych zapewnień, MI miał zadaszać budynek w marcu, ale to raczej nie
      jest możliwe.
      Czy ktoś ma dokładniejsze informacje?
      pozdr.,
      ania
      • saint4 Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform 13.01.03, 10:32
        Witam,

Ja także jestem zaniepokojony szybkością prowadzonych prac.
        Wiem tyko tyle że mają obecnie miesiąc opóźnienia :-)

Ja mam natomiast inne pytanie. Jak będzie wyglądał nasz blok?
        Miało być podwórko zamknięte w środku. Czy ono będzie ?
        Czy do naszego bloku będzie dobudowywana dalsza część?
        Ja już sie pogubiłem po tych zmianach jakie dokonało MI.

Pozatym może sprawdzili byśmy "liste obecności" drodzy sąsiedzi.
        Zobaczmy ilu tu nas jest.

Pozdrawiam
        Przemek
        mieszkanie C-24
        • Gość: ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: proxy / 217.8.161.* 13.01.03, 12:24
          Ja też mam wrażenie, że niewielu zakupiło mieszkanka (po sygnałach na forum).
          Co do rozbudowy, to MI cały czas twierdził, że lada dzień będzie kopał
          fundamenty pod budynek E (miał być połączony z naszym), po czym zaczęli budować
          zupełnie w innym miejscu. Myślę, że będziemy mieć ogrodzony budynek, ale nie
          należy się tego szybko spodziewać.
          ania
          • Gość: jantar Mam zdjecia z dzisiejszego ranka kto chce IP: proxy / 157.25.84.* 13.01.03, 13:39
            Mam zdjecia z tamtego weekendu oraz z dzisiejszego ranka. Zdjęć jest 10 każde
            po ok 300 kb. Kto chce moge przesłać.
            PS
            Kolega z pracy kupił sobie mieszkanie w waszym bloku.
            • Gość: ania Re: Mam zdjecia z dzisiejszego ranka kto chce IP: proxy / 217.8.161.* 13.01.03, 13:56
              To niech kolega się odezwie... może ma jakieś świeże informacje na temat
              inwestycji
              • Gość: jantar Kolega jest w delegacji jak wróci to dam mu znać. IP: proxy / 157.25.84.* 14.01.03, 08:44
              • Gość: Ania Re: Mam zdjecia z dzisiejszego ranka kto chce IP: *.bauholding.pl 20.01.03, 14:58
                Witam wszystkich!
                na poczatku stycznia podpisalam umowe na mieszkanie przy Fieldorfa. Wg
                informacji pracownikow Mostostalu prace ida zgodnie z harmonogramem, czyli
                teraz koncza 4. pietro.
                pozdrawiam serdecznie
                • Gość: Ja Re: Mam zdjecia z dzisiejszego ranka kto chce IP: proxy / *.crowley.pl 21.01.03, 10:02
                  Witam.

Ile kosztował metr ??

• Gość: ania Re: Mam zdjecia z dzisiejszego ranka kto chce IP: proxy / 217.8.161.* 21.01.03, 15:25
                    No właśnie, też jestem ciekawa ile kosztował metr.
                    A jeżeli chodzi o czwarte pietro, to nie ma jeszcze połowy. Z moich oberwacji 4
                    piętro zakończą gdzieś w połowie lutego (obym się myliła). Do tej pory mają 30%
                    inwestycji - jak na 21 stycznia to chyba mało? Co wy na to?
                    pozdr.
                    ania
                    • Gość: Ania Re: Mam zdjecia z dzisiejszego ranka kto chce IP: *.bauholding.pl 22.01.03, 09:28
                      Witam!
                      Dlaczego tylko 30% inwestycji? Przeciez zostalo tylko 2,5 pietra i instalacje...
                      m2 kosztowal 3150, a m2 balkonu 1000.
                      A Wy ile placiliscie?
                      pozdrawiam
                      • Gość: ania Re: Mam zdjecia z dzisiejszego ranka kto chce IP: proxy / 217.8.161.* 22.01.03, 12:50
                        zostało 3,5 piętra (bedzie 7, a tak jak już pisałam 4 piętro jest jeszcze w
                        dużych powijakach. Biorąc pod uwagę, że niebawem zaczną się duże mrozy, nie
                        będą lać betonu.
                        30% na pewno, gdyż dzwoniłam do nich 2 dnie temu i wypełniają mi oświadczenie
                        inwestora.
                        Jak zobaczych, jak wyglada budynek, to się przekonasz, że to tylko 30% (tylko
                        konstrulcja, powoli zaoełniają ściany ceglami, środek pusty, bez okien,
                        ociepleń itd.- jeszcze dużo pracy).
                        Ja płaciłam mniej ale umowę podpisałm w grudniu 2001.
                        Gdzie kupiłaś mieszkanie (która sekcja, od Fieldorfa, czy od podwórka)
                        pozdr.
                        ania
                      • Gość: moretti Re: Mam zdjecia z dzisiejszego ranka kto chce IP: proxy / 157.25.84.* 23.01.03, 10:36
                        Witam,

Mieszkanie zakupilem w grudniu 2002r,
                        Poszukujesz informacji o cenach ja osobiscie wynegocjowalem 3100za m2 za
                        miejszce parkingowe wynegocjowalem 6000 a balkonik to za 750 za m2

moja rada
                        mozna negocjowac i da sie troche ponegocjowac ale bez przesady...

pzdr.
    • saint4 Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform 28.01.03, 13:00
      Witam

Czy ktoś z was zmieniał już aranżację wnętrza mieszkania?
      Da się z nimi dogadać gdzie mają być grzejniki, ściany działowe itp ??

Pozdrawiam
      Przemek
      • Gość: elka Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: proxy / 213.17.170.* 28.01.03, 15:41
        ja nie chciałam jednej ściany. zmienili bez problemu - pani z którą rozmawiałam
        skonsultowała czy można, na planie zaznaczyła czego nie chce, wpięła w
        specjalny segregator i powiedziała, że jeszcze będę musiała gdzieś podpisać, że
        zmiana nastąpiła na moją prośbę.
      • Gość: ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: proxy / 217.8.161.* 28.01.03, 17:45
        Ja zmieniałam bardzo dużo: od rezygnacji ze ścian,po zmianę miesjca grzejników,
        przebudowę drzwi i nowe położenia kontaktów. Projekt musisz sam zrobić, tzn.
        narysować zmiany, nowe położenia itd. Prawie wszystko wytłumaczą, ja
        poprawiałam dwa razy. Teraz czekam na opinię, tzn. zaakceptowanie i podpisanie
        aneksu.
        Jak wiesz, co chcesz zmienij i jak to nie problemu.
        pozdr.,
        ania
        • Gość: Ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.bauholding.pl 29.01.03, 13:14
          Witam!
          a czy wiecie moze, jak wyglada zwrot kosztow za roboty zaniechane?

pozdrawiam
          Ania
          • poszukiwacz_mieszkania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform 29.01.03, 14:06
            Czesc. Ja tez powoli przymierzam sie do zakupu mieszkania na tym osiedlu- etap
            II. Otrzymalem od MI umowe i jestem zaniepokojony. Co mozecie mi powiedziec na
            temat paragrafu 3 i ust. 5 - "Termin zakończenia budowy automatycznie ulegnie
            przesunięciu w przypadku gdy opóźnienia we wpłatach kolejnych rat przez
            Nabywców przekroczy 5% łącznej ceny wszystkich lokali w danym budynku.
            Przesunięcie będzie równe terminowi zasistniałych opóźnień i nie będzie
            powodować konsekwencji opisanych w par. 11." ???
            A może wy nie macie tego w umowie ???

Jak długo trwało po podpisaniu umowy udało się załatwić oświadczenie
            Spółdzielni mieszkaniowej Gocław-Lotnisko o wyodrębnienie własności i przyjęcie
            w poczet członków spółdzielni?

Jakie prawo posiadać będze Nabywca takiego mieszkania? Spółdzielczo-
            własnościowe ??

Licząc na waszą pomoc,
            Pozdrawiam
            (może przyszły sąsiad) Adam.

• Gość: ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: proxy / 217.8.161.* 29.01.03, 14:25
              nie mam takiego paragrafu w swojej umowie (na temat opóźnień).
              Jeżeli chodzi o przyjęcie do Spółdzielni, to zrobili to bardzo szybko (w
              tydzień lub dwa), oczywiście po wpłaceniu na konto spółdzielni kwoty 1000 zł.
          • Gość: ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: proxy / 217.8.161.* 29.01.03, 14:28
            Ja czekam na potwierdzenie zmian i aneks, który się wiąże oczywiście ze zmianą
            kosztów. Pani z działu marketingu powiedziała, że na wszystko mają standardową
            stawkę, którą oczywiście odejmują od wartości mieszkania.
            poczekamy, zobaczymy.
            • Gość: Adam Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.naftapolska.com.pl / 192.168.1.* 29.01.03, 14:54
              No to widocznie zmieniono umowe. Pewnie obawiaja sie slabej sprzedazy na
              nastepny etap. W takim wypadku raczej mnie to nie zainteresuje.
              Moze jednak cos sie zmieni. Ciekawe ile jeszcze im zostalo mieszkan w tym
              etapie.

jak policzylem przed chwila na stronce tabelaofert.pl to jest jeszcze 31
              wolnych lokali. Ciekawe naprawde. Moze ktos wie ?

Pozdrawiam
              Adam
              • Gość: ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: proxy / 217.8.161.* 29.01.03, 15:53
                może ponegocjuj umowę i wykreśl ten punkt. Ja nie zgodziłam sie na zapis i
                przyjęli.
                • Gość: zgroza Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.jwt.com.pl 30.01.03, 16:44
                  Witam,

Dobrze wiedzec ze wiedziec nawet po czasie ze komus sie udalo wykreslic ten
                  punkt.......jak ja negocjowalam przedstwiciele MI trzymali sie tego rekami i
                  nogami
                  Wczesniej pisalas ze przearanzowalas uklad kontakow grzejnikow itp. w zwiazku z
                  tym mam pytanie - czy MI udziela az tak dokladnych planow mieszkan....ja
                  dostatlam tylko uklad scian i pionow .

Pozdrawiam
                  • Gość: Adam Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.net.pl 30.01.03, 20:56
                    Jezeli chodzi o te plany: CO, wodno-kanalizacyjne i instalacji, to podobniez
                    bedzie mozna dokladnie obejrzec w przyszlym tygodniu bo teraz ma je wykonawca.
                    Chociaż myslałem że to oni są wykonawcą :) Ale to nie wazne.

Ania: prosze wyslij mi swa umowe na adres poszukiwacz_mieszkania@gazeta.pl. Z
                    gory dziekuje

Dziwne ze tak znanego inwestora nie stac na prowadzenie budowy takiego obiektu
                    i ze szuka tylko dziury w calym aby moc w kazdej chwili bezpieczenie nieoddac
                    mieszkania w terminie.

Zobaczymy co mi powiedza, od tego raczej uzalezniam podpisanie umowy!

• Gość: ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: proxy / 217.8.161.* 31.01.03, 10:25
                      ok, wyślę (ale dopiero w poniedziałek). Jeszcze raz zapytam - w którym budynku
                      chcesz kupić mieszkanie? Kiedy jest planowane zakończenie?
                      pozdr.,
                      ania
                      • poszukiwacz_mieszkania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform 31.01.03, 11:27
                        Jezeli chodzi o wybor mieszkania to jeszcze sie nie zdecydowalem do konca.
                        Istnieje kilka mozliwosci , a terminy zakończenia sa od czerwca 2004 do grudnia
                        2004.

Pewnie juz czesc z was placila kolejne raty za mieszkanie. Prosze napiszcie jak
                        zmieniaja sie te kwoty po indeksacji.

Pozdrawiam
                        Adam
                        • Gość: ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: proxy / 217.8.161.* 31.01.03, 12:53
                          Może zmienili warunki w nowych budynkach, bo ja kupiłam mieszkanie w tym
                          najbardziej rozbudowanym (zakończenie 4 kwartał tego roku). Co do indeksacji,
                          to właśnie ten punkt mi wykreslili (próbowali podstepem go przemycić w
                          aneksie). Ja mam stałą cenę za m2, pod warunkiem, że dolar utrzyma się do 4,5
                          zł (co widać, jak narazie kurs jest sprzyjający stałej cenie). Uparłam się, że
                          nie podpiszę indeksacji i zgodzili się.
                          Z tego co wiem, są jeszcze wolne mieszkania w budynku C i D (masz większą
                          pewność, że skończą, cena chyba ta sama, no i mieszkanie zdecydowanie dostaniem
                          wcześniej).
                          pozdr.,
                          ania
                          PS. wydaje mi się, że warto powalczyć, bo firma raczej solidna. Mieszkam
                          obecnie na Abrahama. To jest taki biały budynek na rogu (tam zresztą, gdzie MI
                          ma biuro). Budynek ten był przez nich budowany i jest super (wyciszony,
                          liczniki na zewnątrz, itd.). Jak chodzę do znajomych i oglądam ich nowe
                          mieszkania, to można się załamać z powodu jakości wykończenia. Spółdzielnia
                          wydaje się tez być ok (będzie ta sama na Fieldorfa). Widać, że inwestują,
                          odnawiają inne budynki.
                          To tyle, bo zaraz ktoś mnie posądzi, że pracuję w MI.
                          Życzę udanych negocjacji.
                          • poszukiwacz_mieszkania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform 31.01.03, 13:48

> Może zmienili warunki w nowych budynkach, bo ja kupiłam mieszkanie w tym
                            > najbardziej rozbudowanym (zakończenie 4 kwartał tego roku). Co do indeksacji,
                            > to właśnie ten punkt mi wykreslili (próbowali podstepem go przemycić w
                            > aneksie). Ja mam stałą cenę za m2, pod warunkiem, że dolar utrzyma się do 4,5
                            > zł (co widać, jak narazie kurs jest sprzyjający stałej cenie). Uparłam się,
                            że
                            > nie podpiszę indeksacji i zgodzili się.

No i dobrze. Ladnie Cie chcieli zalatwic.

> Z tego co wiem, są jeszcze wolne mieszkania w budynku C i D (masz większą
                            > pewność, że skończą, cena chyba ta sama, no i mieszkanie zdecydowanie
                            dostaniem
                            >
                            > wcześniej).

No tak. ALe pozostaly tylko mieszkania na fieldorfa. Poza tym ja potrzebuje
                            mieszkania za poltora roku a nie teraz.

> pozdr.,
                            > ania

> PS. wydaje mi się, że warto powalczyć, bo firma raczej solidna. Mieszkam
                            > obecnie na Abrahama. To jest taki biały budynek na rogu (tam zresztą, gdzie
                            MI
                            > ma biuro). Budynek ten był przez nich budowany i jest super (wyciszony,
                            > liczniki na zewnątrz, itd.).

A na ktora strone masz okna ? Mocno przeszkadza ruch ?

>Jak chodzę do znajomych i oglądam ich nowe
                            > mieszkania, to można się załamać z powodu jakości wykończenia. Spółdzielnia
                            > wydaje się tez być ok (będzie ta sama na Fieldorfa). Widać, że inwestują,
                            > odnawiają inne budynki.

No tak. A co z gruntami ? Nie pamietam czy jest cos na ten temat w umowie.
                            Powinno byc raczej zawarte ze w cenie znajduje sie czesciowy grunt.
                            Przynajmniej marketingowcy mowia ze jest on w cenie.

Pozdrawiam
                            Adam
                            • Gość: ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: proxy / 217.8.161.* 03.02.03, 08:52

> A na ktora strone masz okna ? Mocno przeszkadza ruch ?
                              >
                              Teraz moje okna nie wychodzą na ulicę, więc jest cisza. Ale kupiłam mieszkanie
                              od strony Fieldorfa. Tak bardzo się nie boję, gdyż będą wykańczać most i będzie
                              poprowadzona droga aż do Marsa (więc Fieldorfa się uspokoi). Ma to nastąpić do
                              2005, więc podobny czas jak budowa innych budynków na naszym osiedlu - zatem co
                              za różnica: głosna na ulicy czy z drugiej strony na budowie?
                              Mieszkanie od Fieldorfa ma jeszcze jeden plus. Masz pewność, że nie postawią ci
                              nowego budynku w odległości 0,5m od Twojego okna (mam taką nadzieję).

>
                              > No tak. A co z gruntami ? Nie pamietam czy jest cos na ten temat w umowie.
                              > Powinno byc raczej zawarte ze w cenie znajduje sie czesciowy grunt.
                              > Przynajmniej marketingowcy mowia ze jest on w cenie.

Z tego co pamiętam to tak.

pozdr.,
                              ania

• poszukiwacz_mieszkania Re: Mostostal - ETAP II- pulapka.... 10.02.03, 12:18
                              Czesc.
                              Niestety raczej nie zostane waszym sasiadem.

Umowa do drugiego etapu i nastepnych widocznie jest inna. Negocjacje moje
                              zakonczyly sie dosyc szybko.

Na moje prozycje zmiany zapisow otrzymalem odpowiedz:

"W związku z Pana uwagami do Umowy Realizacyjnej o wybudowanie lokalu
                              mieszkalnego w inwestycji "ISKRA" w Warszawie uprzejmie Pana informuję co
                              następuje.
                              Zarząd nie może zgodzić się na wykreślenie § 3 ust. 5 - gdyż taki kształt umowy
                              został przyjęty i ustalony ze Spółdzielnią Mieszakniową Gocław-Lotnisko i w tym
                              zakersie nie podlega korekcie.
                              Sposób naliczania indeksacji został przyjęty w taki sposób, iż nie naliczana
                              jest indeksacja ujemna (czyli nie jest obniżana cena) - system księgowy został
                              w tej chwili przygotowany, aby właśnie w ten sposób ją naliczać. W związku z
                              powyższym również nie możemy skorygować tego zapisu."

Przypominam iz chcialem zmienic zapis paragrafu 3 ust. 5 "Termin ukończenia
                              budowy automatycznie ulegnie przesunieciu w przypadku gdy opoznienia we
                              wplatach kolejnych rat przez NABYWCOW przekroczy 5% łącznej ceny wszystkich
                              lokali w danym budynku. Przesunięcie równe będzie terminowi zaistniałych
                              opóźnień i nie będzie powodować konsekwencji opisanych w par. 11"

Pani prawnik wspominała mi, że ten punkt został umieszczony w umowie ze względu
                              na mobilizację nabywców do wpłacania rat. Myślę, że do tego mobilizują w
                              znaczący sposób pozostałe paragrafy umowy. Szczególnie to o możliwości zerwania
                              przez sprzedającego umowy, te mówiące o karnych odsetkach, itp.

A umieszczenie takiego sformułowania jest po prostu furtką do przedłużania w
                              nieskończoność budowy. Furtką do której zamka, klucz tylko posiada deweloper...

W tej sytuacji nie chce mi się nawet komentowac tematu indeksacji bo to pewnie
                              dla kazdego jest jasne!

Mam jednak nadzieje ze ludzie nie beda chcieli podpisywac takich umow i ze
                              Zarzad zmieni zdanie.

Pozdrawiam
                              Adam

P.S. W zwiazku z taka sytuacja pozwole sobie na zalozenie nowego watka
                              dotyczacego etapu II inwestycji.
                      • Gość: Ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.bauholding.pl 22.02.03, 14:15
                        Witam wszystkich!
                        otrzymalam wczoraj oswiadczenie inwestora (dla banku), z ktorego wynika, ze
                        zakonczenie budowy planowane jest na koniec grudnia 2003, wbrew zapewnieniom
                        pani z dzialu marketingu mostostalu, ze nie maja zadnych opoznien. czy ktos ma
                        moze jakies blizsze informacje na ten temat?

pozdrawiam serdecznie
                        Ania
                        • Gość: anka Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: 213.17.170.* 28.02.03, 10:12
                          ja też się dowiadywałam w biurze MI powiedzieli, że nie ma żadnych opóźnień i
                          na pewno wszystko będzie na czas. na stronie z ofertami mieszkań natomiast
                          zmienili date oddania z października na grudzień, ale dołączyli też inne sekcje
                          więc może dlatego.
                    • Gość: zgroza Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.jwt.com.pl 31.01.03, 13:16
                      Dziki za informacje :)
                      Urodzilo mi sie jeszcze jedno pytanie - moze wiecie jak czują sie wyrysy
                      komorek lokatorskich?

Pozdrowionka
                      • Gość: zgroza Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.jwt.com.pl 31.01.03, 13:27
                        Co do indeksacji to ja sie na nia zgodzialm i na razie jakos nie cierpie z tego
                        powodu jako ze wskaznik cen budowlano-montazowych w II połowie zeszlego roku
                        byl ujemny i rzeczywiste raty byly niższe (ale tylko niznacznie bo kilkanaście
                        złotych) od tych zawartych w umowie :))
                        • poszukiwacz_mieszkania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform 31.01.03, 13:43
                          Gość portalu: zgroza napisał(a):

> Co do indeksacji to ja sie na nia zgodzialm i na razie jakos nie cierpie z
                          tego
                          >
                          > powodu jako ze wskaznik cen budowlano-montazowych w II połowie zeszlego roku
                          > byl ujemny i rzeczywiste raty byly niższe (ale tylko niznacznie bo
                          kilkanaście
                          > złotych) od tych zawartych w umowie :))

No widzisz. Tak bylo i pewnie dlatego obecnie jest zapis ze sa indeksowane
                          dodatnim wskaznikiem ...... Czyli ze jak jest wartosc ujemna wskaznika
                          podawanego przez GUS to nie zmniejsza rat a zapisza 0%
                          Raczej pojde dopiero w srode rozmawiac.

Adam
                          • Gość: ice Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.chello.pl 08.03.03, 15:00
                            Adamie,
                            I co udało ci się osiągnąć w sprawie indeksacji?
                    • Gość: Ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.bauholding.pl 05.02.03, 12:51
                      Mi niestety nie udalo sie wykreslic tego punktu z "5%" :-(

Kopie planow inst. elektr., co i architektury dostalam od nich w poniedzialek i
                      wlasnie pracuje nad zmianami:-).

Kiedy staraliscie sie o przyjecie w poczet czlonkow spoldzielni? umowe
                      podpisalam na poczatku stycznia 2003, ale jeszcze nie kontaktowalam sie ze
                      spoldzielnia (mam tylko ich oswiadczenie jako zalacznik do umowy).
                      Czy ktos z Was podpisywal jeszcze akt notarialny, zobowiazujacy do realizacji,
                      wydzielenia i przeniesienia wlasnosci? poradzono mi, zeby oprocz umowy cywilno-
                      prawnej zawrzec jeszcze akt notarialny...

Serdecznie pozdrawiam
                  • Gość: ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: proxy / 217.8.161.* 31.01.03, 08:54
                    tak. Doatałam 4 odzielne plany bardzo szczegółowe (ogrzewanie, wodno-
                    kanalizacyjne, elektryka, dokładny plan mieszkania. Plany dostałam, jak
                    powiedziałam, że chcę zmienić układ.
                    pozdr.,
                    ania
                    • Gość: zgroza Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.jwt.com.pl 31.01.03, 13:30
                      Jeszcze raz dzieki za informacje
                      Pozdrawiam
                      • Gość: Robert Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: GBPLPROXY:* / *.pepsico.plusnet.pl 31.01.03, 18:31
                        Witam,
                        w poprzednich listach ktos wspomnial o czlonkostwie w spoldzielni GL za cene
                        1000 zl, to prawda mi tez zaproponowano te dobrodziejstwo w chwili kiedy
                        potrzebowalem zaswiadczenia wniesionych wplat w ciagu roku (dla urzedu
                        skarbowego)Ja sie nie zgodzilem na te czlonkosto, szczegolnie przerazil mnie
                        jeden zapis w prawie spoldzielczym, ktory mowi iz bedac czlonkiem spoldzielni
                        ponosi sie odpowiedzialnosc finasowa w przypadku zobowiazac spoldzielni, moim
                        zdaniem jest to skok na kase. Jeszcze wieksze zagrozenie niesie znowelizowane
                        prawo spoldzielcze gdzie ogranicza sie prawo powstawania wspolnot. Mam nadzieje
                        ze ustawa zostanie zaskarzona do TK. Nie jestem zwolennikiem aby oddac sie pod
                        okupacje spoldzielni.Prosze o podzielenie sie opinia w sprawie czlonkowstwa w
                        spoldzielni GL, co przemawia za, a co przeciw.
                        Pozdrawiam przyszlych sasiadow,
                        Robert
                        • Gość: JA Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: proxy / *.crowley.pl 31.01.03, 19:19
                          Proponował bym przeczytać umowe jaką podpisałeś z MI I GL.
                          W mojej jest napisane, że po perwsze zostanie przeniesiona na mnie cząstkowa
                          własność gruntu i własnosc mieszkania aktem notarialnym.
                          Przeniesienie to jest obwarowane włączeniem w poczet członków co już nastąpiło
                          w moim przypadku.
                          Wieć nie mamy się co obawiać, gdzyż nowelizacja ustawy nas nie dotyczny. Mając
                          akty notarialne możemy dowolnie zarządzać nasza nieruchomością.

Widząc taki ruch na naszym forum aż serce rośnie.

Co do głupich zapisów w umowie z MI to na początku i w mojej było ich trochę.
                          Ja przyjełem taktykę pytania się dlaczego tak jest i dlaczego nie chcą tego
                          zmienić. W efekcie dużo dało sie zmienić. Mi cały czas powtarzali, że GL nie
                          chce wprowadzać zmian ale nie należy się typ rzejmować tylko twardo stać przy
                          swoim

Pozdrawiam
                          Przemek

• Gość: ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - zmiany aranżacji IP: 217.8.161.* 26.02.03, 08:32
                            Cześć,
                            czy ktoś zwas dostał już wycenę zmian w mieszkaniu. Jest na + czy na -. Czy
                            mają jakiś cennik, wg którego dokonują ponownego kosztorysu?
                            pozdr.,
                            ania
                            • Gość: Ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - zmiany aranżacj IP: *.bauholding.pl 27.02.03, 12:02
                              Witam!

ja wciaz czekam na wycene. a Ty jestes na + czy na -?

Pozdrawiam
                              Ania
                              • Gość: ania Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - zmiany aranżacj IP: 217.8.161.* 03.03.03, 08:04
                                Ja też jeszcze czekam (od ponad 1,5 misiąca)i mam coraz większe wątpliwości.
                                ania
                        • Gość: Ysbmob Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.03, 11:23
                          Witam!

> Ja sie nie zgodzilem na te czlonkosto, szczegolnie przerazil mnie
                          > jeden zapis w prawie spoldzielczym, ktory mowi iz bedac czlonkiem spoldzielni
                          > ponosi sie odpowiedzialnosc finasowa w przypadku zobowiazac spoldzielni, moim
                          > zdaniem jest to skok na kase.

Piszesz, że nie zgodziłeś się na członkostwo w spółdzielni. Mnie powiedziano,
                          że członkiem spółdzielni to ja będę i tak, mam tylko wybór czy mieszkanie
                          będzie hipoteczne czy spółdzielcze. Czy Twoje uwagi dotyczące odpowiedzialności
                          za finansowej dotyczą oby form własności?

Dzięki za informacje,
                          Ysbmob
              • Gość: rs20 Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: 195.136.49.* 18.11.04, 15:03
                Mam pytanie, czy plan garażu z zakupionym miejscem-załączony do aneksu umowy
                kupna mieszkania jest planem obowiązyjącym Mostastal?
                Czy tym planem mozna sobie ....podetrzeć, bo i tak mogą zostać wprowadzone
                zmiany przez inwestora??. Proszę sobie wyobrazić,że na ścianie zakupionego
                miejsca mostostal wymyślił sobie drzwi do komórek lokatorskich. Po pierwsze na
                planie jaki jest podpisany przeze mnie i mostostal, zadnych drzwi nie ma, po
                drugie przy zakupie nie zostałem poinformowany o takiej możliwości, po trzecie
                do tej pory nie zostałem o tym poinformowany na pismie, i pewnie gdyby nie to
                że sam to zauważyłem to dowiedziałbym sie o tym przy odbiorze.
                Czuję się oszukany, bo inaczej jak oszustwem nazwać się tego nie da. Ale jeżli
                ktoś z mostostalu myśli że to odpuszczę tyo sie przeliczy!!!
    • saint4 Mostostal-Invest nie jest taki wspaniały. 06.03.03, 12:34
      Witam.
      Kupiłem w MI mieszkanie na ulicy Fieldorfa (Iskra I). Wszystko było pięknie
      cena odpowiednia rozkład idealny obsługa wyśmienita. Dodatkowo jak można
      przeczytać w moich wcześniejszych postach partnerem MI w tej inwestycji jest
      Mostostal Siedlce (polecany przez znajomych). Rzyć nie umierać.
      I wszystko tak pięknie wyglądało do momentu kiedy to wzięliśmy plany instalacji
      naszego wymarzonego M. Co się okazało w dużym pokoju bez naszej zgody wstawiono
      nam kanał kanalizacyjno-wentylacyjny. Podczas rozmów z handlowcami zobaczyliśmy
      jak MI potrafi olewać klientów. Tłumaczono nam że tak powinno być, że takie są
      plany, Żonę nawet opiepszył jeden miły handlowiec. Z łaską przyjęto zażalenie
      na taki stan rzeczy. Obecnie czekamy na odpowiedz na nasze pismo. Oczywiście
      handlowcy z MI cały czas powtarzają że niedługo będzie odpowiedź.
      Kończąc proponuję abyście sprawdzili jak wygląda plan waszego mieszkania i jak
      to się ma do planu jaki załączony jest do waszej umowy. Mam nadzieję że nikogo
      nie spotka taka niespodzianka jaka nas spotkała.

Pozdrawiam
      Przemek
      • Gość: ania Re: Mostostal-Invest nie jest taki wspaniały. IP: 217.8.161.* 07.03.03, 14:31
        Powiem Ci jeszcze coś gorszego.
        Od początku tygodnia na budowie nic się nie dzieje - no może poza
        inwentaryzacją????
        Podobna zmieniają podwykonawcę, aby nie było opóźnień. Robi się coraz mniej
        ciekawie.
        Czy macie jakieś informacje na ten temat?
        pozdr.,
        ania
        • Gość: ICE Re: Mostostal-Invest nie jest taki wspaniały. IP: *.chello.pl 08.03.03, 14:43
          Hmmmmmmmm, nie straszcie mnie
          Mam zarezerwowane mieszkanie w sekcji E, na czerwiec przyszłego roku. Właśnie
          załatwiam kredyt...
          Czytałam forum juz kilka razy, zapytam jeszcze raz - co da się zmienic w tej
          okropnej umowie?czy negocjowaliście cenę?czy mieliście dostep do jakiegoś planu
          postepu prac?
          Byłam w zeszłym tygodniu w mostostalu i widziałam, ze jakis dźwig sie porusza
          przy budynku A1.
          Aniu, skąd wiesz, że zmieniają podwykonawcę?
          Kiedy podpisywaliście umowy - w sensie jak długo od tego momentu będziecie
          czekać na mieszkanie?
          • Gość: cas Re: Mostostal-Invest nie jest taki wspaniały. IP: *.acn.waw.pl 09.03.03, 21:12
            Witajcie.

Od poczatku sledze watek i sama budowe no i decyzja zapadla, prawie. Mieszkano
            zarezerwowane, pozostalo podpisac umowe.

I tu jakos reka mi w powietrzu zawisa, bo ja sie w ogole nie znam na umowach.
            Mam isc z ta umowa do prawnika czy dac sobie spokoj i podpisac jak jest? Na
            pytanie o usuniecie opisywanego na tym forum paragrafu 3 punkt 5, dotyczacego
            przesuniecia terminu w przypadku niewplywania wplat mozna w MI uslyszec tylko
            odpowiedz, ze punkt ten w umowie jest i basta. Zastanawiam sie wiec czy jest
            sens klocic sie o zmiany w umowie, skoro i tak mi powiedza, ze moge nie
            podpisac jak mi sie nie podoba.

Przylaczam sie wiec do pytan ICE: co da sie wynegocjowac.

I jeszcze pytanie odnosnie tych kanalow wentylacyjno-kanalizacyjnych. Czy plan
            mieszkania dolaczony jest do umowy i czy moze sie okazac, ze ja podpisze umowe,
            a oni mi nagle wstawia cos, czego wczesniej nie bylo?

No coz. Pozostaje sie ladnie przywitac: moje uszanowanie przyszlym Sasiadom :)

pozdr, cas
            • Gość: Saint4 Re: Mostostal-Invest nie jest taki wspaniały. IP: *.crowley.pl 10.03.03, 10:51
              Witam.

Plany są załączane do umowy. Ale jak widać na moim przypadku mimo to pojawiły
              się jakieś dziwne zmiany. Pocieszającej jest tylko to że prawo jest po mojej
              stronie.

Pozdrawiam
              Przemek
              • Gość: ice Re: Mostostal-Invest nie jest taki wspaniały. IP: *.chello.pl 10.03.03, 22:19
                Przemku,
                co masz na myśli mówiąc, że prawo jest po twojej stronie?
                Nie podobają mi sie te zmiany podwykonawców...to źle wróży...obym nie wykrakała.
                Zależy mi na mieszkaniu w tamtym rejonie, ale czekać na mieszkanie, którego
                termin oddania ciągle sie opóźnia wcale mi się nie uśmiecha. A słyszałam, że MI
                podobno oddaje mieszkania w terminie.
      • Gość: ice Re: Mostostal-Invest nie jest taki wspaniały. IP: *.chello.pl 08.03.03, 14:51
        Przemku,
        Handlowcy MI nie są niestety najlepszymi handlowcami, a co poniektórzy
        faktycznie są bezczelni. Dlatego też trzeba iść do nich w wojowniczym nastroju,
        albo wręcz ich pomijać i walić, że tak powiem, prosto do osób kompetentnych i
        bardziej decyzyjnych.
        Tak w ogóle to kiedy oni zaczęli budować to, co do tej pory wybudowali?
        I jeszcze jedno, czy nie miałeś na planach dołączonych do umowy zaznaczonych
        tych wyciągów?
        Ja mam zaznaczone te wyciągi w mieszkaniu, ale z tego, co mówisz wnioskuję, że
        nagle mogą pojawić się nowe...Czy mam rację?
        Jeśli tak, to kto mi jeszcze powie, jakie niespodzianki przygotowuje
        MI???
        • Gość: Ania Re: Mostostal-Invest nie jest taki wspaniały. IP: *.bauholding.pl 10.03.03, 08:30
          Witam wszystkich!

Slyszalam od znajomych, ktorzy mieszkaja w poblizu Iskry I, ze w zeszlym
          tygodniu strajkowali tam robotnicy. Cos mi sie wydaje, ze Mostostal im nie
          placi. Czy macie moze jakies informacje na ten temat, albo pomysl, jak mozna
          sie czegos dowiedziec (nie sadze, zeby w Mostostalu podali prawdziwa przyczyne)
          i co zrobic w tej sytuacji. Wplacilam juz dosc duzo pieniedzy na to mieszkanie
          i perspektywa, ze moglabym je stracic mnie przeraza.
          Poza tym w mojej umowie jako termin zakonczenia budowy podany jest 31.11.03,
          przy czym na harmonogramie robot jako termin zakonczenia budowy podany byl
          koniec wrzesnia, a do konca pazdziernika mieli uzyskac pozwolenie na
          uzytkowanie. Natomiast 2 tyg. temu na oswiadczeniu dewelopera dla banku
          Mostostal wpisal jako przewidywany termin zakonczenia - grudzien 2003. Co Wy na
          to?
          Pozdrawiam wszystkich
          Ania
          • Gość: Saint4 Re: Mostostal-Invest nie jest taki wspaniały. IP: *.crowley.pl 10.03.03, 10:45
            Rozmawiałem z MI.
            Podobno to Moduł 2000 nie płacił pracownikom. Dlatego zerwali umowę z nimi.
            Teraz jest nowy wykonawca.

Pozdrawiam
            Przemek
        • Gość: Saint4 Re: Mostostal-Invest nie jest taki wspaniały. IP: *.crowley.pl 10.03.03, 10:59
          Witam

Wyciągi miałem zaznaczone ale tylko w kuchni i w łazience. Teraz pojawił się
          jakiś w pokoju.

Pozdrawiam
          Przemek
          • Gość: ania Re: Mostostal-Invest nie jest taki wspaniały. IP: 217.8.161.* 10.03.03, 11:30
            Podobno będzie budować firma, która robi ten mniekszy budynek (robią to bardzo
            szybko); w tym tygodniu ma nastąpić zamiana - zobaczymy.
            Co do wyciągów w pokoju, to na samym początku byłam poinformowana o tym, że
            jest możliwość instalacji kuchni w pokoju dziennym (co wiązało się przecież z
            instalacją).
            Tak poza tym, to architekt powiedział mi (jak chciałam zlikwidować kratkę
            wentylacyjną), że to bardzo dobrze dla pokoju - będzie lepsza wentylacja przy
            oknach plastikowych, które nie przepuszczają powietrza.
            pozdr.,
            ania
            • Gość: saint4 Re: Mostostal-Invest nie jest taki wspaniały. IP: *.crowley.pl 10.03.03, 11:54
              Witam

Mi średnio podoba się wentylacja która zmniejsza mi duży pokój i powoduje że
              najładniejszy róg w pokoju przestaje być rogiem. I zamieżam walczyć z MI o to
              do konca mojego albo ich :-)

Pozdrawiam
              Przemek
              • Gość: ice Re: Mostostal-Invest nie jest taki wspaniały. IP: *.chello.pl 10.03.03, 22:11
                Słuchajcie, zamierzam dowiedzieć się, zanim podpiszę te umowę, czy można ją
                zaskarżyć do Trybunału Konstutycyjnego.
                Sorki, ale ta umowa jest mocno do du... i mozna generalnie wpakować sie po uszy.
                Racje miał Adam, który twierdził, iż MI może kontynuować budowę w
                nieskończoność...z różnych powodów, a Nabywca w żadnym z przypadków nie może
                zrezygnować bez konsekwencji finansowych, które poniesie ( niestety) Cały
                dowcip polega na tym, iz nie mam zamiaru odpowiadać za czyjeś opóxnienia we
                wpłatach. Potem przyjedzie ktoś z banku, sprawdzić, jak tam postępy w budowie,
                okaże się, że budowa się nie posuwa, bo nabywcy opóźnili się z wpłatami i
                wstrzymają mi transze. No i co...błędne koło, bo wtedy finansowo powstanie
                większa luka we wpłatach , które powinni uiścić NAbywcy.
                MI nie może robić takich wałków, po prostu jest to nieuczciwe - nie mówią