Dodaj do ulubionych

SM Domino - Alternatywy 4

IP: *.acn.waw.pl 04.04.05, 12:33
Witam,
Zastanwiam się nad kupnem mieszkania u tego Developera. Mieszkanie mam kupic
od Genralnego Wykonawcy -firmy Complex , który dostał pulę mieszkań w
rozliczeniu od Domino. Słyszałam, że developer ma prolemy finansowe i że
tylko rotunda i jedna klatka z reszty będzie oddana na czas - koniec wakacji.
Co z resztą? Nie chce życ na placu budowy choć to najmniejszy problem. Gorzej
jak wpłace pieniądze a mieszkanie zobaczę za 4 lata...
Czy ktoś kupił już tam mieszkanie? Może mógłby podzielić się informacjami?
Byłabym wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • kuba Re: SM Domino - Alternatywy 4 04.04.05, 15:41
      Taaaa, a bylas na budowie? Jak zobaczysz ilu tam robotnikow biega, to zobaczysz
      czy na wakacje oddadza. Tylko czy aby na te w tym roku.
      Kuba
      • Gość: irek Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.04.05, 15:45
        Ja się w porę wycofałem. Bank i tak miał opory z udzieleniem kredytu bo grunty
        mają straszną sytuację prawną a komornik chyba też się tam pojawiał. Potem był
        tylko problem z oddaniem kasy za udział w spółdzielni (800zł) bo czekali aż
        jakiś kolejny naiwny wpłaci wpisowe i udział.

I cały czas mówią ze oddadzą za 3 miesiące, ale tak już od kilku lat mówią :-)
      • Gość: Kinga Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.acn.waw.pl 05.04.05, 13:38
        Byłam na budowie, ale w weekend -sobota po południu i niedziela. Gadałam z
        cieciem. Podobno okraglak ma być oddany na jesieni(wrzesień) i jedna klatka w
        tym niższym. Za 2 tyg.montuja windy i płytki już montowane na klatkach.
        Nie wiem czy tam kupować, bo jak już 5 lat buduja to chyba w tym roku maja
        szansę skończyć...chociaż część.cena atrakcyjna, ale ....
        • Gość: K. Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.acn.waw.pl 05.04.05, 14:35
          To idz w dzien powszedni i zobaczy czy cos robia, albo przeczytaj stare posty
          na forum, tam tez bylo napisane ze 'wlasnie koncza'.
          K.
          • Gość: Bartek W Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.kpwig.gov.pl 05.04.05, 16:08
            Witam Was
            śledze tą dyskusje od niedawna więc może nie znam wszystkich aspektów sprawy...
            byłem wczoraj na budowie, kilku robotników sie kręciło, juz nic nie robili,
            może dlatego, że była godz 17 ;-). dostałem kilka dokumentów z rozkładem
            mieszkań - standard. Zainteresowało mnie cos innego: siedziba Complex-u jest na
            ul. Stryjeńskich jak mniemam w mieszkaniu prywatnym. Czy ktoś z Was sprawdził
            ta spólke i poznal jej wiarygodność? Czy siedziba tej spólki nie jest w bloku
            zarządzanym przez spóldzielnię SM Domino??? Macie jakies info na ten temat?
            Może to jest obecnie kanał dystrybucji mieszkań, który ma uniemozliwić
            ściągniecie kasy przez komornika?? Zaznaczam to sa moje domniemania, nic na
            temat komornika mi nie wiadomo, ale na podstawie postów wyciągam rózne wnioski.
            Poza tym oni nie zagwarantują nam, ze na lokalach, które zbywaja nikt nie
            ustanowi zabezpieczenia do momentu wydzielenia notarialnego danego lokalu. Nie
            wiem, czy właściwe wnioski wyciągam, ale oni pozbywają się lokali, aby jak
            najszybciej odzyskac kase, a później spółdzielco martw się sam...
            Co Wy na to??
            • Gość: Daro Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 05.04.05, 21:05
              mam nadzieję ze to czarnowidztwo się nie sprawdzi.
              A swoją droga to zastanawiaja mnie informacje, iż zostanie oddana rotunda i
              jedna klatka niższego - troche nielogicznie skoro całość niższego budynku już
              skończona i teraz budują tylko rotundę?? Skąd wyżej wpisani mają takie
              informacje??
              • Gość: Bartek W Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.kpwig.gov.pl 06.04.05, 09:05
                Ja tez, gdyz podobaja mi sie te mieszkania ich rozkład i usytuowanie
                • Gość: ew Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.04.05, 20:56
                  Kupiłam mieszkanie w ubiegłym roku, liczę, że w wakacje się wprowadzę.
                  Jedynym zagrozeniem jest takie głupie gadanie osób nie kompetentnych,
                  które pytają ciecia, a nie prezesa, a przede wszystkim osób zalegających
                  z terminowymi wpłatami, lub decydujących się bez sprawdzenia, a póżniej
                  wycofujących się. Takich w SM Domino przy Alternatywy 4 nie chcemy.

Pozdrawiam wszystkich Dominowców
                  i przyszłych też {zostało ok.40 mieszkań}
                  ew.
                  • Gość: Kasia Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.umbrella.org.pl 13.04.05, 11:53
                    Ja też pozdrawiam Dominowców
                    bo mam zamiar stac się jednym z nich za pośrednictwem Complex Development.
                    Mam nadzieję ze nie wpakuję sie w kłopoty... w imie widkoku na las i adresu
                    Altenratywy ;-)
                    W każdym razie byłam wczoraj na budowie i owszem ktos sie kręci ale robotników
                    jet niewielu. Zakładaja instalacje, a podobno od czwartku wstawiają okna (mówie
                    o rotundzie).
                    Pozdrawiam
                    Kasia

• Gość: Miś Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.04.05, 18:05
                      Jakie mają ceny? To jest inwestycja obok Pekao Dev?
                      • Gość: ew Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.acn.waw.pl 14.04.05, 18:55
                        Informacje na temat cen otrzymasz w SM DOMINO,
                        podaje namiary :
                        Biuro Sprzedaży Mieszkań na terenie budowy u zbiegu ulic Pileckiego / Gandhi

Telefon: (22) 648-54-66

e-mail: poczta@smdomino.pl

Strona WWW: www.smdomino.pl/

Dział członkowski:
                        Ewa Poziemska
                        Paweł Gancarz
                        tel. kom. 0 604 204 121
                        Tak to inwestycja obok Pekao Dev.

Pozdrawiam
                        ew.
                        • Gość: Miś Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.tpi.pl 15.04.05, 07:43
                          A mogę zamieszkać z Tobą, ew ***?
                          • Gość: ew Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.acn.waw.pl 17.04.05, 19:13
                            Oczywiście, są jeszcze wolne mieszkania,
                            ale coraz mniej, śpiesz się Misiu!
                        • monikadulny Re: SM Domino - Alternatywy 4 15.04.05, 09:59
                          Zarezerwowałam wstępnie mieszkanie z widokiem na hospicjum ale szczerze mówiąc
                          mam spore wątpliwości - dlaczego ta inwestycja tak jest opóźniona?
                          A co ważniejsze zastanawiają mnie wypowiedzi w internecie, że pierwsza będzie
                          oddana rotunda skoro rotunda jest hen, hen za prostokątem który praktycznie
                          jest już gotowy.
                  • dreik22 Re: SM Domino - Alternatywy 4 18.06.05, 18:56
                    Państwa "naiwność" jest porażająca, wystarczy czasem powiedzieć, że zwykły cieć
                    ma więcej honoru i uczciwości niż rzekomy prezes Tomaszewski.
                    Uszczęśliwiony niedoszły włąścieciel mieszkania ( choć dalej nie wpłacamy, to
                    przyznany nam jest przez sąd wpłacanony cały wkład, oczywiście + odsetki-
                    chociaż, cięzko o tym pisać, to raczej marne sznse, że zobaczymy to z
                    powrotem!!!!!!!!!0
                    Dreik
            • Gość: Agnesss Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.04.05, 13:49
              Witam
              Chcialabym ostrzec wszystkich zainteresowanych inwestycja SM Domino z
              perspektywy osoby, ktora planowala zakup tam mieszkania i nawet starala sie o
              kredyt.Mieszkanie chcialam zakupic za posrednictwem Complex Development, ktory
              jest tworem - czlonkiem spoldzielni Domino i jego siedziba to mieszkanie
              prywatne.Jest to po prostu ominiecie konta spoldzielni,ktora jest zadluzona i
              to na ogromne kwoty. W ksiedze wieczystej jest wpisanych 6 wierzycieli - laczna
              kwota liczy sie w milionach zlotych, poza tym jest tez wpis o rozpoczeciu
              postepowania egzekucyjnego. Aby uzyskac kredyt nalezy przedstawic pismo od
              wierzycieli wpisanych w KW, o ich zgodzie na bezobciazeniowe wyodrebnienie
              lokalu-co oczywiscie jest niemozliwe.Taki dokument wystawia za to
              spoldzielnia,choc nie ma on zadnej mocy prawnej.Zakup mieszkania jest mozliwy
              ale chyba tylko za gotowke, zaden bank nie skredytuje tej inwestycji.Jestem
              rozzalona, iz osoby pracuje w spoldzielni oraz w Complex Develompent z
              usmiechem na twarzy wciaz twierdza, ze wszystko jest w porzadku,budowa ma sie
              ku koncowi,dokumenty sa "czyste" i oni nie wiedza o co tym bankom chodzi ....
              jesli ktos jest zainteresowany szczegolami - oto moj mail:taiko@interia.pl.

Pozdrawiam
              • isza Re: SM Domino - Alternatywy 4 18.04.05, 14:26
                Ja jeszcze do niedawna wierzyłam, że uda mi się tu zamieszkać. Wpłaciłam
                zaliczkę na konto Complex Development, niestety obecnie, w związku z obciążoną
                KW nikt mi nie chce udzielić kredytu. Nie sądziłam jednak, że Domplex to
                podobnie pokrtęna firma jak SM Domino...Muszę się chyba pogodzić ze stratą kilku
                tysięcy.
                • Gość: Sąsiad Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 07:34
                  Ludzie po co piszecie takie głupoty. Ja tydzień temu dostałem kredyt na tą
                  inwestycje w GE Bank .Owszem mają przejściowe kłopoty ale jeśli maja wolne
                  mieszkania iczłonkowie im nie wpłacają bo kazdy ma tam jakieś swoje kłopoty to
                  o czym tu mówić .Daleki jestem od optymizmu ale ta inwestycja będzie skończona
                  i najgorsi to tacy co nie mają zdolności kredytowej wpłacą 150000 - 20000zł
                  irezygnuja i jeszcze chcą od razu zwrot kasy a potem wypisują głupoty o
                  kłopotach sp ni.Kupujcie na wolnym rynku 5-6 tys za metr ajeśli chcecie taniej
                  to jak w życiu bez ryzyka nic nie ma
                  • Gość: ggg Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.bphpbk.pl 19.04.05, 07:49
                    Witam

Najlepszy jest ostatni wątek,
                    "Bez ryzyka nie ma nic" 150000 czy 200000 zł w plecy.

Słuchaj znam sytuację tej inwestycji od początku, właśnie we wrześniu tego roku
                    mija 3 lata od momentu kiedy mieli oddać mieszkania, więc nie mów mi że to
                    są "jakieś tam kłopoty"

• Gość: xxx Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: 194.181.197.* 19.04.05, 11:15
                      Czy ggg przez te 3lata, od początku wpłacił wszystko?
                      • Gość: Ja Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.chello.pl 19.04.05, 19:51
                        Jest ktoś zorientowany (a zapewne ci, którzy kupili mieszkania w wiadomym
                        budynku są), czy w umowach jest wpisywane powiązanie wpłaty kolejych transz z
                        osiąganymi etapami budowy? Pytam, bo:

1. Jeśli jest taki zapis, to "apele" o wpłacanie kolejnych kwot, jeśli budowa
                        nie osiągnęła poziomu finansowanego poprzednią transzą, są dziecinne i żenujące
                        2. Jeśli nie ma, to o ile się nie mylę osoby opóźniające się we wpłatach
                        dostaną niezłe odsetki karne (zapewne wpisane są ustawowe)
                        • Gość: agnesss Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.04.05, 14:19
                          w umowie nie ma zapisu o wplacaniu kolejnych rat po zakonczeniu kolejnych
                          etapow inwestycji, sama o cos takiego wnioskowalam i zarzad sie nie zgodzil.
                          Nie ma tez zadnych kar ani odsetek za nieoddanie inwestycji w terminie,
                          poniewaz inwestycja nalezy do spoldzielni. Wytlumaczono mi, ze w ten sposob
                          czlonkowie spoldzielni sami na siebie nakladali by te kary i odsetki.
                          • Gość: Ja Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.chello.pl 20.04.05, 18:43
                            No tak, z karami dla spółdzielni to ma sens, bo rzeczywiście w ostatecznym
                            rozliczeniu musiałaby ona doliczyć te kary nabywcom lokali - czyli na jedno by
                            wyszło. A jak wygląda sprawa kar za nieterminowe wpłaty przez kupującego lokal?
                            • Gość: Agnesss Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.04.05, 11:39
                              w umowie z complex devlompent jest paragraf, ze jak nie placisz to moga zerwac
                              umowe i potracic 10tys zl. i tyle .....
              • arturtch Re: SM Domino - Alternatywy 4 21.04.05, 10:41
                Agnes,

powiedz mi prosze skad takie informacje bierzesz?

"akup mieszkania jest mozliwy ale chyba tylko za gotowke, zaden bank nie
                skredytuje tej inwestycji" - PKO SA XVIII o/Warszawa, GE oraz kilka innych bez
                problemu kredytuje inwestycje pod warunkim zdolnosc kredytowej kredytobiorcy.

"spoldzielni,ktora jest zadluzona i to na ogromne kwoty" - skoro wiesz wiecej
                niz czlonkowie to prosze podaj jakies konkrety (jakie duze kwoty) bo moze
                inaczej oceniam zadluzenie spoldzielni w stosunku do wartosci inwestycji. Prawie
                kazda budowlana firma stara sie kontunuowac prace za ktore placi z opoznienien
                wiec naturalne jest powstawanie zadluzenia ktore do pewnego poziomu nie jest
                grozne dla inwestycji.

PISZAC SWOJE INFORMACJE wprowadzasz w blad wiele innych osob! To ze nie chcialas
                lub nie moglas kupic mieszkania to niestety Twoj problem, ale czy zastanawiasz
                sie nad moralna odpowiedzialnoscia za wszystko co piszesz?

Ja nie bede nikogo przekonywal na sile, spoldzielnia miala duze problemy i wielu
                czlonkow jest niezadowolonych, ale informacja o przyznaniu przez bank kredytu
                dla szybkiego dokonczenia inwestycji swiadczy ze finanse spoldzielni maja sie
                jednak dobrze (bank nie ryzykowalby takimi srodkami) i ze inwestycja w koncu
                bedzie szybko dokonczona (i co powiesz tym ktorzy posluchali sie Ciebie i nie
                kupili mieszkania??).

Pozdrawiam Wszystkich a w szczegolnosci przyszlych mieszkancow SM DOMINO :-)

Artur
                • arturtch Re: SM Domino - Alternatywy 4 21.04.05, 10:54
                  Witam,

Zeby kompletnie wyjasnic sytuacje Wszystkim zainteresowany napisze tylko ze z
                  informacji przekazanych 21/04/2005 od Pana Prezesa SM DOMINO Bank wyrazil
                  akceptacje udzielenia kredu SM DOMINO i teraz trwaja rozmowy ustalajace wszelkie
                  szczegoly. Po ich zakonczeniu powinno nastapic podpisanie umowy.

Pozdrawiam

Artur
                  • Gość: tkl Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.acn.waw.pl 03.05.05, 00:01
                    Stary, ja ten kit słyszałem w czerwcu zeszłego roku i na szczęście pani przy pytaniu o ulgę odsetkową, pozwolenia, hipotekę, akt motarialny, ostateczna cenę i takie tak zaczęła tak nieprawdopodobnie p[...], bo inaczej tego nazwać się nie da, że zwiałem gdzie pieprz rośnie. Dzięki temu za trzy miesiące odbieram mieszkanie w budynku, który wtedy ledwo z ziemi wylazł. Mały włos, a utopiłbym w tym na "De" 38 tysięcy. Pozdrawiam kwaśno.
                • Gość: Agnesss Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.04.05, 11:15
                  Witam

Ja tez bardzo chcialam tam kupic mieszkanie, a wiec otrzymalam wszystkie
                  niezbedne dokumenty - w tym odpis KW. i tam jest wpisanych 6 wierzycieli
                  spodzielni, w tym jeden na kwote 3 000 000 zl. Pozostale 5 osob to kwoty od 500
                  000 do 300 000 zl. Kwoty ogromne moim zdaniem. Otrzymalam tez pismo od
                  spoldzielni iz moj lokal zostanie wyodrebniony bezobciazeniowo - a w banku
                  poproszono mnie, aby takie pismo podpisali wierzyciele spoldzielni,co jest
                  niemozliwe. Pracownik spoldzielni zreszta powiedzial mi, ze nie daje zadnej
                  gwarancji, ze moj lokal zostanie wyodrebniony bezobciciazeniowo. Nie moge sobie
                  pozwolic na ryzyko iz jakas czesc dlugu spoldzielni znajdzie sie w KW mojej
                  nieruchomosci.
                  Najprosciej chyba wybrac sie do sadu i sprawdzic ksiege prawda?
                  Jest w niej rowniez wpis o wplynieniu wniosku o rozpoczecie postepowania
                  egzekucyjnego.
                  To, co napisalam jest tylko i wylacznie informacja - i to poparta faktami.

Wiem, ze Pan pisze ze perspektywy osoby, ktora juz ma tam mieszkanie, wiec to
                  wszystko zmienia. Ale jesli ktos nie nabyl tam lokalu, to dla wlasnego dobra
                  nie powinien tego czynic.

Pozdrawiam
                  • arturtch Re: SM Domino - Alternatywy 4 21.04.05, 18:47
                    Witam,

rozumiem Pania i to ze wpisy w KW moga byc powazna przeszkoda do otrzymania
                    kredytu w banku. Ja nie mialem zadnych problemow ale to moj przypadek.

Co do kwoty zaleglosci w placeniu przez SM DOMINO to oczywiscie jest ona na
                    kilka milionow PLN ale jest to zrozumiale (naleznosci wykonawcy, naleznosci
                    wlascicieli gruntow i inne). Gdyby porownac naleznosci do nie sprzedanych
                    jeszcze mieszkan lub do calej wartosci inwestycji to sytuacja wyglada zupelnie
                    inaczej.

Moim prywatnym zdaniem z kazdym miesiacem ryzyko zakupu mieszkania w SM DOMINO
                    maleje, ale to ryzyko kazydy musi ocenia sam bo ja moge sie mylic.

Mam tylko nadzieje, ze kredyt bankowy dla SM DOMIONO przyspieszy oddanie
                    mieszkan i po wakacjach bede cieszyl sie wlasnym mieszkaniem.

Serdecznie Pania pozdrawiam i zyce powodzenia

Artur
                    • Gość: Agnesss Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.04.05, 16:02
                      Podejrzewam, ze gdy Pan ubiegal sie o krdyt sytuacja spoldzielni wygladala
                      inaczej.

Rowniez zycze Panu, aby ta inwestycja wreszcie szczesliwie sie zakonczyla.
                      Pozdrawiam
                    • Gość: Agnesss Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.olsztyn.mm.pl 04.05.05, 08:47
                      Witam ponownie
                      Zwracam sie do Pana z pytaniem o kredyt, w ktorym pisal Pan w swoim poscie.
                      Uslyszalam o nim rowniez w Domino i Complexie. Mam tylko jedna wapliwosc - co
                      bedzie zabezpieczeniem tego kredytu? Maja nim zostac splacone dlugi zapisane w
                      ksiedze, ale czy pozniej nie znajdzie sie z niej wpis od banku? Wydaje mi sie
                      to bardzo prawdopodobne :(
                      Czy ma Pan na ten temat jakies informacje ?
                      • Gość: Ski Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.ssmb.com 05.05.05, 21:13
                        Co do kredytu ma podobno ma sie wyjasnic w przyszlym tygodniu.Zabezpieczeniem
                        maja byc mieszkania niesprzedane i tu sie pojawia problem z kredytem,a wlasnie
                        brak problemu(dla mieszkancow).Warunki kredytowania spoldzielni sa podobno
                        inne.Bank dajac kredyt nie moze go dac pod mieszkania sprzedane,bo my
                        (mieszkancy)jestesmy czlonkami spoldzielni i nie moga nam zabrac mieszkan
                        itp.Dlatego tez kredyt jeszcze nie zostal przyznany,bo nie jest to tak czysta
                        sprawa dla banku jak z developerem,gdzie w razie nie splacania kredytu zabiera
                        mieszkania i nara.Uwazam ze warto jednak zaryzykowac i kupic tam
                        mieszkanie.Kredyt bedzie i wtedy budowa ruszy a kolejka po mieszkania wtedy sie
                        ustawi.
                        • agnesss_m Re: SM Domino - Alternatywy 4 06.05.05, 10:13
                          juz 2 tyg temu miala sie wyjasnic sprawa kredytu ...... same kombinacje, na
                          kazdym kroku:( ciekawe co bedzie zabezpieczac kredyt przt sprzedaniu 100 %
                          mieszkan, czy wtedy spoldzielnia juz do splaci? samo kupno mieszkania to jedno,
                          ale nie chcialabym potem przed 30 lat szarpac sie z zadluzona spoldzielnia ....
                          bo wk oncu bede jej czlonkiem ...

pozdrawiam i dziekuje za info
                          Aga
                  • Gość: kasia228 Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 14:59
                    Ja mam pytanie do Agnesss o te KW. Kiedy je dostała? SM Domino miało zaległości
                    wobec ZUS na sporą kwotę, ale przed kończem marca uregulowali te obowiązania.
                    Potwierdzone to ma prez własne źródło z ZUS.
                    I spokojnie dostałam kredyt.
                    A jeśli chodzi o postępy na budowie, to Rotundę okładają już styropianem od
                    strony patio, zrobili już do 9 piętra wszystkie przeróbki, które zgłosili
                    nabywcy lokali oraz do drugiego piętra są już okna (byłam i widziałam), co
                    widać z ulicy przejeżdżając od strony GEANT. Faktycznie jest jescze sporo do
                    zrobienia i od architekta nadzorującego budowę w tę sobotę dowiedziałam się, że
                    rzeczywiście nie dadzą rady skńczyć do końca czerwca tak jak planowali, ale
                    powinni zrobić to na przełomie sierpień/wrzesień.
                    Trochę więcej optymizmu.
                    Podrawiam przyszłych mieszkańców/sąsiadów
                    • Gość: Agnesss Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.04.05, 15:11
                      Witam

KW ogladalam 2 tyg. temu

Poza tym ja z kolei slyszalam, ze wciaz ma byc oddane do konca czerwca :(
                      Moim zdaniem to zbyt ryzykowna inwestycja :(

• Gość: ew Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.acn.waw.pl 23.04.05, 12:17
                        Takie samo ryzyko jak wychodzisz
                        z domu i nie wiesz o której wrócisz.

Pozdrawiam!
                      • Gość: kasia228 Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 15:31
                        Każdy może mieć swoje zdanie. Ja zaryzykowałam i kupiłam.
                    • Gość: Agnesss Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.04.05, 17:25
                      Witam

Mysle ze akurat wpisu od ZUS-u nie sa najwiekszym problemem, Domino ma
                      wierzycieli na rzecz ktorych sa hipoteki na ok. 5mln zl..
                      No ale zobaczymy, ja tez pilnie obserwuje ta inwestycje ....
                      • Gość: kasia228 Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 15:29
                        Z jakiego powodu ją obserujesz? Chcesz kupić mieszkanie, czy z czystej ludzkiej
                        ciekawości?
    • looos Re: SM Domino - Alternatywy 4 21.04.05, 12:06
      Czy to jest ten okrągły budynek który kiedys firmowała SM Dziesiątka ???

Jeśli tak, to w kwietniu 2002 zapewniali ze oddadzą mieszkania w listopadzie
      2002 ;) a jesli dobrze widze to nadal nie skończone... Oj, jednak dobrze ze
      wtedy nie zaryzykowałem i mieszkam od 2.5 roku w innym miejscu. I boże dzięki ci
      za tocnięcie i rozmowę z cieciem wieczorową porą, bo mało brakowało a bym
      uwierzył w to co mówili w spółdzielni.

Jak to jest , że w kilku innych spółdzielniach nie ma takich problemów ?

--
      L.
      • Gość: xxx Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: 194.181.197.* 21.04.05, 12:19
        NIE !!!
        SM Dziesiątka to nie SM Domino.
        A swoją drogą to trochę za dużo z tym cieciem
        wieczorową porą wypiliście, że trzyma Cię
        aż trzy lata :)
        • looos Re: SM Domino - Alternatywy 4 21.04.05, 12:22
          Gość portalu: xxx napisał(a):

> NIE !!!
          > SM Dziesiątka to nie SM Domino.
          > A swoją drogą to trochę za dużo z tym cieciem
          > wieczorową porą wypiliście, że trzyma Cię
          > aż trzy lata :)

Po prostu go czule wspomniam bo miły był :) Też szukałem mieszkania dla siebie,
          i w przeciwieństwie do kilku postów które strasznie krytykują pomysły pytania o
          dzieje budowy robotników tudzież cieci :) Jak to jest że jednak w 99% przypadków
          wlasnie robotnicy i cieć ma najlepsze informacje. Jak powiedział ze nie wybudują
          w tym roku, to nie wybudowali, mimo ze prezes i pan sprzedający mieszkanie
          zapewniał i wogóle.. Szkoda ze tak sie dzieje, bo tez mi sie ten i okrąglak obok
          (Domino) podobały, ale co zrobic, nie stać mnie na wynajmowanie mieszkania przez
          te kilka lat przed wybudowaniem :( A juz jeden PAX był który sie na kredytach
          przejechał.

--
          L.
    • Gość: KrisN Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: 217.17.35.* 26.04.05, 14:05
      Anie zastanawiacie sie na umowa i brakiem gornej granicy kosztow. Kto Waszym
      zdaniem zaplaci za wszystkie bledy spoldzielni i dodatkowe koszty. I pytanie czy
      wtedy cena bedzia trakcyjna???
    • Gość: elw Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.pseinfo.pl / *.pseinfo.pl 29.04.05, 10:44
      też interesowałam się tą inwestycją i muszę powiedzieć, że zaniepokoił mnie w
      umowie brak zapisu o niezmienności ceny. Wytłumaczyli mi, że to przecież
      członkowie spółdzielni budują to osiedle i oni je finansuja, więc w momencie
      kiedy rosną koszty członkowie płacą wiecej, ale jakoś mnie to nie przekonało.
      • Gość: luz. Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 29.04.05, 15:52
        a ja prawie kupilem mieszkanie w SM DOMINO,ale na szczescie bank nie udzielil
        mi kredytu-bylo to kilka miesiecy temu,jesli ktos dysponuje pieniedzmi rzedu
        150.000-300.000 tys. ma gdzie mieszkac,nie spieszy mu sie z oddaniem i lubi
        duze ryzyko to ta inwestycja jest wlasnie dla niego.Jednak osobom,ktore czekaja
        na wymarzony kątek i chca spac spokojnie proponuje rozejrzec sie za innymi
        inwestycjami,doplacic troche i miec problem typu kolor scian w mieszkanku.Ja
        osobiscie wybralem dom development,bede czekal do wrzesnia przyszlego roku,ale
        to pewnie i tak szybciej niz w sm domino.Zycze powodzenia i przemyslanych
        decyzji,zakup mieszkania to nie zakup butow :)
        • Gość: Stone Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.ssmb.com 29.04.05, 21:17
          Witam.Dopiero co podpisalem umowe wstepna (1000zl) i w przyszlym tygodniu
          wplacam pierwsza rate. Jestem pelny optymizmu i mam nadzieje,ze mi nie
          przejdzie do konca tygodnia.Inwestycja jest atrakcyjna cenowo oraz lokalizacja
          nie jest zla(dosc blisko metra i las) i wlasnie to mnie sklonilo do zawarcia
          umowy.Pelny dobrych mysli Stone
          • kuba Re: SM Domino - Alternatywy 4 29.04.05, 21:35
            pierd...
          • Gość: Ja Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.chello.pl 30.04.05, 15:37
            Jak mówi mądrość ludowa - "to czekaj tatka latka", he he he
            • Gość: Ski Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.ssmb.com 02.05.05, 22:43
              Mieszkanie kupilem w tej spoldzielni tylko dlatego,ze znam posrednio
              prezesa,ktory zapewnia,ze mimo trudnosci budynek skonczy.Wydaje mi sie ze i tak
              nie duzo juz zostalo.Tynki wewn. sa prawie w calym budynku(oczywiscie nie
              liczac rotundy).Zostaly tylko klatki, windy,zagospodarowanie podworka i nie
              wiem co jeszcze?
              • isza Re: SM Domino - Alternatywy 4 05.05.05, 22:05
                A ja podpisałam umowę przedwstępną, wpłaciłam zaliczkę i zaczęły się schody.
                Rekomendowana przez Complex Development pośredniczka finansowana z Oppenheim
                Enterprise kilka dni temu przyznała mi, że KW jest wciąż obciążona, banki nie
                chcą dawać kredytów na tę inwestycję i trzeba czekać. Kolejna data to jakiegoś
                ewentualnego rozstrzygnięcia to 15 maja...Z ciężkim sercem, ale chyba się z
                tego wszystkiego wycofam. Wszyscy chcielibyśmy zamieszkać w tym domu, ale nie
                dziwcie się (to do tych wszystkich, którzy zażarcie bronią SM Domino i
                agresywnie reagują na wątpliwości i krytykę w stosunku do niej), że nie wszyscy
                są równie beztroscy...Spółdzielnia ma olbrzymie długi, nikt z nas nie wie,
                nawet w przybliżeniu (przecież nie ma tego w umowie) zapłacimy ostatecznie za
                metr, czy to nie są wystarczające powody, żeby wyrażać duże zaniepokojenie???
                • Gość: ew Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: 194.181.197.* 06.05.05, 11:13
                  Nikt zażarcie nie broni SM Domino, bo SM broni się sama tym co do tej pory
                  wybudowała - wystarczy popatrzeć. Zostało już niewiele, praktycznie
                  wykończeniówka i wyposażenie, którego żaden deweloper nie daje. Wszystko to
                  mimo nie sprzedanych wszystkich mieszkań i tylko za pieniądze własne członków
                  spółdzielni, wśród których są tacy, którzy jeszcze nie wszystko zapłacili.
                  Inwestycja jest tak zkalkulowana, że koszt ostateczny nie powinien przekroczyć
                  5-7%. O długach spółdzielni wszyscy zainteresowani wiedzą, są one spłacane w
                  miarę sprzedaży mieszkań, na bieżąco, stąd kredyt pod zastaw nie sprzedanych
                  jeszcze mieszkań w celu przśpieszenia zakończenia budowy. Tak więc nikt nie
                  jest beztroski, natomiast swoje niepokoje zachowaj dla siebie. My członkowie
                  SM Domino mamy swoje. Zapraszamy do swoich szeregów ludzi rozsądnych, realnie
                  podchodzących do spraw, a nie "chciałabym a boje sie". Może brakuje Ci
                  rzetelnej informacji? Bądzmy dobrej myśli, że za 2-3 miesiące będziemy mogły
                  już meblować swoje nowe mieszkanka przy Alternatywy 4.

Pozdrowienia ew:)
                • agnesss_m Re: SM Domino - Alternatywy 4 06.05.05, 16:27
                  Zgadzam sie ze wszystkim co napisalas !!! my rowniez bylismy w oppenheim i tez
                  nie wszystko wygladalo rozowo,polecano nam bank GE poniewaz on udzielal kredytu
                  na ta inwestycje,pomimo obciazen na KW.CO do ceny metra - oczywiscie ze nikt
                  nie zagwarantuje jej poziomu-SM mowi ze doplata bedzie w wysokosci 5-7%, a jak
                  potem powiedza ze bedzie to 15-20% ?? Z tego, co zdolalam zauwazyc sa bardzo
                  nieslowni - wiec wcale mnie nie zdziwi, jesli pozniej cos takiego sie zdazy.
                  Budowa owszem jest bardzo zaawansowana,ale do konca jeszcze daleko. Na
                  szczescie nie podpisalam jeszcze umowy-i z kazdym dniem przekonuje sie, ze
                  lepiej poczekac niz sie pchac w ta inwestycje. Czlonkowie spoldzielni jej
                  bronia - bo co innego im pozostalo? Dla nich tez kazdy nowy czlonek to kasa na
                  wykonczenie wiec kazdego staraja sie uspokoic ......
                  • Gość: irena Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.aster.pl 06.05.05, 19:21
                    Mam pytanie. Czy macie juz podlaczone wszystkie media takie jak woda, prad, gaz,
                    kanalizacje??????????????
                    Z gory dziekuje za odpowiedzi
                    • Gość: kazik Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 07.05.05, 23:50
                      kilka uwag dotyczących spoldzielni Domino:

1. spoldzielnia Domino, a dokladnie jej zarzad, to jedno z najmniej
                      wiarygodnych zrodel informacji o inwestycji przy Alternatywy 4. bylem jednym z
                      pierwszych chetnych na zakup mieszkania w spoldzielni. wszystkie transze
                      zaplacilem lata temu, w terminie, w ktorym zgodnie z pierwotnymi planami i
                      obietnicami spoldzielni powinienem juz wprowadzac sie do nowego mieszkania. od
                      tamtej pory termin zostawal wielokrotnie przesuwany, w praktyce co kwartal.
                      2. uczulalbym na zbyt "pozytywne" posty na temat spoldzielni. a to z prostego
                      powodu. przez dlugi czas spoldzielcom bylo uswiadamiane, ze w ich interesie
                      lezy dobre imie spoldzielni. to dobre imie mialo zapewnic zakup wolnych
                      mieszkan i kontynuacje inwestycji gdy permanentnie brakowalo na nia srodkow.
                      zreszta sam dlugo wierzylem w zasadnosc takiego postepowania. i ta polityka
                      zarzadu wydaje sie dawac owoce. wiekszosc mieszkan zostala juz wykupiona mimo
                      oplakanego stanu inwestycji.
                      3. osoby, ktore byly tak naiwne by wykupic mieszkania w SM Domino zostawaly juz
                      wielokrotnie oszukiwane. nie mowie tutaj jedynie o terminach oddania mieszkan.
                      pol roku temu pod oknami niektorych udzialowcow wyrosl nowy budynek,moim
                      zdaniem pogarszajacy standard mieszkania w "starym" budynku, gdyz po prostu
                      odcina swiatlo. co wiecej, ostatnio gdy bylem na terenie budowy dowiedzialem
                      sie, ze OKRAGLAK JEST PRIORYTETEM. innymi slowy, "stary" budynek zostanie
                      oddany dopiero wtedy gdy wykonczony i oddany zostanie okraglak. to nie dziwi,
                      zwazywszy na fakt, ze "starzy" udzialowcy i tak juz odczekali swoje wiec
                      poczekaja co najwyzej jeszcze.
                      4. z prawdziwym przerazeniem czytam posty z informacja o zadluzeniu
                      spoldzielni. nie jestem biegly w prawie gospodarczym, ale wydaje mi sie, ze
                      splata znaczacej czesci tego dlugu przypadnie na spoldzielcow. koszt zakupu
                      tego mieszkania z mojego punktu widzenia to:
                      koszt zakupu mieszkania kilka lat temu + koszt alternatywny w postaci
                      utraconych odsetek od wowczas wplaconych ieniedzy + koszt wynajecia mieszkania
                      przez kilka lat + oczekiwana przez mnie doplata na konto zaciagnietego przez
                      spoldzielnie dlugu.
                      NAPRAWDE nie bylo warto.
                      5. robotnicy pracujacy przy budowie moga nie miec kompletnego ogladu inwestycji
                      i czasu jej oddania - tu zgadzam sie z postami podwazajacymi
                      ich "wiarygodnosc". ale fakty sa takie, ze tylko jedna ekipa pracuje przy
                      wykonczeniu bloku z ponad dwoma setkami mieszkan. przyjmujac nawet, ze
                      wykonczenie jednego mieszkania zajmuje im dwa-trzy dni to i tak przy
                      uwzglednieniu potrzeby wykonczenia klatek itp. czas, ktory uplynie jeszcze do
                      oddnia budynku jest bardzo dlugi.

pozdrawiam i zycze wiecej optymizmu niz ja sam mam...
                      • Gość: Pol Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.ssmb.com 13.05.05, 20:36
                        Czy wiadomo juz cos konkretnego odnosnie kredytu?Prosze o wypowiedzenie sie.
                        • kk06314 Re: SM Domino - Alternatywy 4 14.05.05, 20:40
                          W czwartek 12/05 rozmawiałam z prezesem. Powiedział, że otrzymali kredyt i
                          budowa przyspieszy. W pierwszej połowie czerwca mają dać klucze do lokali z
                          klatki A i B a pod koniec czerwca lub początek lipca klatki C. Windy co prawda
                          będę zamontowane dopiero w lipcu, ale jak ktoś chce to może już w czerwcu
                          powoli sobie wykańczać mieszkanie. W końcu uwierzyłam, że termin oddania
                          inwestycji zbliża się wielkimi krokami. Jestem pewnie jednym z najstarszych
                          członków (umowę podpisałam w sierpniu 2000r.), kilka razy byłam już pewna, że
                          wszystko przepadło ale teraz jestem przekonana że będzie dobrze. Pozdrawiam
                          wszystkich członków i czekam na potwierdzenie tej informacji
                          • ckl3 Re: SM Domino - Alternatywy 4 18.05.05, 10:43
                            I co dalej z tą inwestycją? - pytam, bo ciągle się waham czy wpłacić.
                            Moje "źródło" twierdzi, że kredyt w całości idzie na spłatę gruntu i
                            wykończenie znowu wisi na włosku. Istnieje też problem ostatecznego
                            rozliczenia, w umowie nie ma nigdzie zapisu o górnym pułapie ceny, więc może
                            czeka nas 1000 zł. dopłaty na metrze. Czy ktoś, kto jest członkiem SM Domino
                            mógłby podzielić się informacjami z pierwszej ręki?Pozdrawiam
                            • Gość: ew. Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: 194.181.197.* 18.05.05, 12:13
                              Jeśli jesteś rozsądna i mieszkania Ci się podobają to wpłać.
                              "Twoje żródło" jest w błędzie, kredyt jest pod zastaw niesprzedanych jeszcze
                              mieszkań na przyśpieszenie ukończenia inwestycji, w tym na spłatę gruntów.
                              Jeśli chodzi o ostateczne rozliczenie to nie deweloper tylko spółdzielnia, więc
                              nigdzie nie znajdziesz górnego pułapu, bo budujesz sama za swoje pieniądze.
                              Szacunkowo może być to ok. 8% na metrze. A to nie pierwsza inwestycja tej SM
                              i ten wzrost ceny ostatecznej jest wiadomy od początku tj.2000 roku, tak jak na
                              inwestycjach Domino 1 i 2.
                              Radzę się pospieszyć, bo mieszkań jest coraz mniej, to może wkrótce będziemy
                              sąsiadkami.
                              Pozdrawiam
                              ew.
                              • Gość: SM DOMINO Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 18.05.05, 20:42
                                SM DOMINO i kredyt, to stara bajka ...nie bądźcie naiwni.
                                Ta spółdzielnia minimum od roku stara się o kredyt, a prezes-kłamca zwodzi
                                ludzi i ciągle powtarza że decyzja o kreedyt zapadnie za tydzień ...
                                ( raz nawet powiedział że już mieli przyznać kredyt....ale dyrektorzy banku
                                byli na szkoleniach - żałosny kawał skur.....a)
                                ja wpłaciłem pieniądze, dodam że całość ..ale żałuję że jak osioł dałem się
                                nabrać...cóż mieszkamy w Polsce
                                JA ODRADZAM KAŻDEMU .... SM Domino to przeszłość
                                Na stronie www napisali, że wykonawcą jest Inwest Industrial - a SM wisi ew.
                                wisiało im pieniądze
                                Inwest Industrial nie buduje ten Inwestycji ...tylko Complex Development.
                                takie są fakty...
                                były pracownik SM Domino
                                • Gość: xxx Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: 194.181.197.* 19.05.05, 14:17
                                  "Jajakobyły" - dlatego były pracownik SM Domino, że w wulgarny sposób obrażasz
                                  ludzi. Informacje też masz "jako były" super aktualne na tamte czasy. Dziękuje,
                                  że sam o sobie piszesz "osioł dałem się nabrać...", dopisz jeszcze, że jesteś
                                  oszustem i nie podpisuj się więcej za SM DOMINO, chyba, że jako
                                  były,były....."Jajakobyły"
                                  • Gość: SM DOMINO to kicha Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 20.05.05, 00:23
                                    XXX albo ew macie IP takie same jak kiedyś pan Gancarz
                                    ..PG w innym temacie się udzielał ale tylko się udzielał bo nic z tego nie
                                    wynikło
                                    SM macie 40 dni ....zobaczymy jacy to prawdomówni jesteście
                                    xxx idź wciskać kit ludziom że kredyt dostaliście !!!!
                                    zobaczymy co napisze IP 194.181.197.* w czerwcu jak ludzie będą chcieli
                                    odbierać mieszkania
                                    żebyś xxx był chociaż jajami kobyły ...

ps
                                    przypominam że obecne SM Domino jest po rozpadzie poprzednich dwóch inwestycji
                                    ja z Kozłowskim i Tomaszewskim wcześniej pracowałem
                                    nadają się do podawania kawy w Intercity i wciskaniu kitu,że za tydzień będzie
                                    kredyt

xxx podaj fakty jakie świadczą o plusach SM domino a nie jaja sobie robisz
                                    spadaj na inne fora
                                    • Gość: xxx Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: 194.181.197.* 20.05.05, 08:30
                                      Paweł G. pisze z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl, ew z IP: *.acn.waw.pl
                                      a moje jest IP 194.181.197.* - więc czytaj ze zrozumieniem, nikt tu nie
                                      napisał, że SM dostała kredyt. Kit to TY wciskasz, bo w nocy to się śpi, a nie
                                      rozmyśla o przeszłości. Znam ludzi, którzy mieszkają w tych
                                      dwóch "rozpadniętych inwestycjach SM Domino" i bardzo sobie chwalą. "Jak
                                      pracowałeś z Kozłowskim i Tomaszewskim?" to podawałeś im kawę w Intercity,
                                      pewnie była gorąca i się potknołeś, a trzeba było oblać się zimną. Największm
                                      faktem świdczącym o plusach SM Domino, to to, że Ciebie w niej nie ma. Sam
                                      spadaj na inne fora to może trafisz na zimną kawę, albo się wyśpisz. Niestety
                                      wyjeżdzam na dłużej i nie będe z Tobą polemizował.
                                      • Gość: SM DOMINO to kicha Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 20.05.05, 23:24
                                        nikt nie pisze o kredycie ..to przeczytaj maila autorstwa kk06314 z dnia
                                        14.05.2005 20:40

ale jesteś ślepy
                                        ..cieszymy się że xxx wyjeżdzasz
                                        nie wracaj ..
                                        dziękujemy
                                • Gość: piksi Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 15:16
                                  Rozmawiałam przed chwilą z pracownikiem SM DOMINO dopytując o inne sprawy i
                                  wspomniałam o tym poście.
                                  Obecny pracownik był bardzo zdziwiony, bo nie przypomina sobie aby ktoś jeszcze
                                  z nim wcześniej pracował. Pacownik ten pracuje od początku rozpoczęcia
                                  inwestycji.
                                  Jako członek Spółdzielni, nie powinien Pan pisać w taki sposób - "Zły to ptak,
                                  co własne gniazdo kala".
                                  • Gość: Ja Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.chello.pl 19.05.05, 19:35
                                    He he, ale kabaret. IP to samo a niby wiele osób pisze wielce oburzonych :))
                                    To żeby sytuacja była jasna proszę o konkretną odpowiedź: Dostała spółdzielnia
                                    kredyt czy nie? Ale bez owijania w bawełnę: kiedy, jaki bank?
                                    Cały czas tylko teksty "już już, za parę dni się okaże, właściwie to już jest
                                    przyznany ale..."
                                    • malka32 Re: SM Domino - Alternatywy 4 20.05.05, 16:05
                                      a mnie na pytanie co z obciążeniem KW odpowiedziano, że właśnie kolega poszedł
                                      do sądu i się okaże.dzwonić w poniedziałek. żałosne...
                                      pani ew. jest pracowniczką Spółdzielni, współczuję jej w pewnym sensie, że musi
                                      zmyślać i się podszywać pod kogoś innego.
                                      • Gość: ew. Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.05.05, 18:53
                                        ew. nie jestem jest pracowniczką Spółdzielni.
                                        • Gość: Yosemite Sam Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.aster.pl 21.05.05, 09:21
                                          Według mnie to wszystkie inwestycje umieszczone w tej okolicy mają jakieś
                                          problemy. A to jakieś grunty nie kupione a to nie ma jak rur doprowadzić i
                                          innych mediów.
                                          Uważam że lokalizacja też nie jest zaciekawa. W pobliżu nie ma np. przystanków
                                          autobusowych a ludzie idą z zakupami sznureczkiem z Geanta lub od metra gdzie
                                          jest dość spory kawałek.
                                          Lepsza lokalizacja jest na Kabatach i wcale nie jest drożej.
                                          Najlepiej w tym rejonie poradził sobie PKO DEWELOPMENT które w najkrótszym
                                          czasie wybudowało blok.
                                          W inwestycji Domina jak widać od dłuższego czasu są problemy i nie należy
                                          namawiać innych osób żeby inwestowali w takie coś pieniądze.
                                          Najgorsza sytuacja jest w DZIESIĄTCE tam już dosłownie nic się nie dzieje.
                                          Inwestycja jest budowana od kilku lat a teraz nawet nie widać robotników na
                                          budowie. Chyba będzie to tzw. wieczna budowa.
                                          Na normalnej inwestycji ( takiej jak moja np ) budowa trwa 1.5 góra 2 lata.
                                          Ludzie tylko wpłacają kolejne raty a spółdzielnia i wykonawca rozwiązują
                                          wzystkie problemy. Blok oddawany jest w pełni wykończony wraz z
                                          zagospodarowanym terenem na około niego.
                                          I uwieżcie wcale nie musi być drogo tylko raczej chodzi o solidność spółdzielni
                                          i wykonawcy.
                                          • Gość: Stone Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: 199.67.140.* 21.05.05, 15:20
                                            Ciekawe gdzie znajdziesz mieszkanie za 3600-3800/m2 na kabatach??
                                            • Gość: Nobody Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.chello.pl 21.05.05, 15:35
                                              Jarzebiny byly po 4000 za m2.....tylko 200 zl wiecej za m2 i masz po roku
                                              oddane osiedle !
                                              • Gość: Yosemite Sam Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.aster.pl 22.05.05, 21:12
                                                SBM Merkury i SAM-81 budowały po tyle. Za niecałe 4000.
                                                Nie wiem nawet czy DOM 2000 nie budował po zbliżonej cenie.
                                                Nawet jakby była o 200 zł większa to i tak się opłaca bo nie ma stresu.
                                                • Gość: Pol Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.ssmb.com 02.06.05, 21:17
                                                  Witam. Czy cos nowego na temat inwestycji Domino?Co z kredytem i co z budowa?
                                                  Widzialem ze powoli tynkuja "okraglaka" i prawie caly bud B jest
                                                  wytynkowany.Czekam na posty.Dzieki
                                                  • Gość: Pol Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.ssmb.com 03.06.05, 00:59
                                                    Sprostowanie do poprzedniego posta.Okraglaka oczywiscie tynkuja na zewnatrz a
                                                    klatke B koncza w srodku.Pozdro
                                                  • Gość: ew Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.06.05, 18:38
                                                    Dotyczy klatki A.
                                                    My jesteśmy już po przeglądzie technicznym czesci budowlanej, instalacji wodno-
                                                    kanalizacyjnych i elektrycznych. Jesteśmy bardzo zadowoleni bo mamy równiutkie
                                                    tynki i szlichty, wszystko zgodnie z planami.
                                                    Do zamieszkania wkrótce.
                                                    Pozdrawiam ew.
                                                  • Gość: nowy Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.05, 22:31
                                                    przeanalizowałem te rozmowy jednak wciąż nie ma informacji o najważniejszym,
                                                    kredyt, kiedy i u kogo....
                                                  • Gość: Kamien Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.ssmb.com 07.06.05, 08:26
                                                    Wlasnie.Co z kredytem???
                                                  • agnesss_m Re: SM Domino - Alternatywy 4 08.06.05, 16:52
                                                    co z kredytem ? niewiadomo, to informacja z dzis! domino wciaz usiluje podpisac
                                                    umowe z bankiem,ale bez skutku. Termin, kiedy to nastapi jest nieznany. Do tej
                                                    pory podawano mi jakies daty,dzis uslyszalam ze nic nie wiadomo....
                                                    Pozostawie to bez komentarza.
                                                  • Gość: wk Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.acn.waw.pl 10.06.05, 08:23
                                                    Jak to nieznany. Już tak podpisuje i podpisuje i podpisać nie może od ponad roku, więc sama się domyśl, kiedy.
                                                  • agnesss_m Re: SM Domino - Alternatywy 4 11.06.05, 10:16
                                                    dlatego napisalam ze pozostawie to bez komentarza
                                                  • Gość: Stone Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.sbi.com 11.06.05, 22:45
                                                    Zauwazylem ost.dziwna rzecz na budowie.W wiekszosci klatek brakuje tynkow
                                                    (oprocz a i b-tez nie wszystkie pietra) a tu sobie juz podworko urzadzaja.Czy
                                                    nie powinni zamiast bruku i kamyczkow tynki klasc...?
                                                  • kk06314 Re: SM Domino - Alternatywy 4 12.06.05, 09:04
                                                    W sprawie kredytu dzwoniłam w piątek. Jak zwykle kazali zadzwonić w
                                                    poniedziałek. Podobno muszą spełnić tylko 1 warunek (oczywiście nie podano
                                                    żadnych konkretów) i umowa będzie podpisana. Z drugiej strony to czegoś
                                                    nierozumiem. Od miesięcy mówią, że kredyt został przyznany, że czekają na
                                                    wypłatę I transzy a za chwilę, że jeszcze umowa jest niepodpisana. Pracuję w
                                                    banku i wiem, że po sprawdzeniu zdolności kredytowej firmy, jeśli decyzja jest
                                                    pozytywna (przyznanie kredytu) to od razu następuje podpisanie umowy i wypłata
                                                    środków. Skoro cały czas nie mogą podpisać umowy to chyba decyzja w sprawie
                                                    udzielenia kredytu nie została jeszcze przez bank podjęta a informacje z SM
                                                    domino, że kredyt został przyznany są kłamstwem. Zobaczymy co powiedzą mi w
                                                    poniedziałek.

Czy ktoś z Was ma jakieś aktualne informacje co do odbioru mieszkań. Od
                                                    stycznia mówią, że w czerwcu. Zaraz czerwiec się kończy a w zeszłym tygodniu
                                                    otrzymałam informacje, że odbiór nastąpi w okresie letnim z zastrzeżeniem, że
                                                    klatki C napewno nie będą oddane w sierpniu...

Rozmawiałam z samym prezesem pod koniec maja. Mówię mu, że na ekipę
                                                    wykanczającą w okresie letnim czeka się ok. 2 miesięcy. Mówił, że spokojnie
                                                    mogę umawiać ekipę na lipiec (dodam, że mam mieszkanie w ostatniej klatce).
                                                    Całe szczęscie że nic w tej sprawie nie zrobiłam, bo teraz dowiedziałam się, że
                                                    nawet o sierpniu nie mogę pomażyć. Mam tylko nadzieję, że wrzesień to jest
                                                    ostateczny termin. Zapisałam dziecko do żlobka na Urtsynowie i jeżeli do
                                                    września nie będę miała tam meldunku to mi poprostu go nie przyjmą. Więc jeśli
                                                    ktoś z Was będzie miał jakieś info o kolejnych opóźnieniach proszę o posty, bo
                                                    będę musiała szukać opiekunki.
                                                  • Gość: PW Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: 195.245.217.* 13.06.05, 09:51
                                                    Zazdroszczę optymizmu!
                                                    Ja mam mieszkanie na klatce A i mimo wszystko nie zapisałbym dziecka do żlobka
                                                    na Ursynowie. No może na przyszły rok...
                                                  • Gość: xnts Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.chello.pl 18.06.05, 10:41
                                                    Witam,

Zastanawiam sie na zakupem mieszkania w SM Domino i prawde powiedziawszy do
                                                    dzisiaj rana bylem juz na 100% zdecydowany. Dopiero to forum troche mnie
                                                    otrzezwilo (niestety informacji ktore tutaj sie pojawily zaden z pracownikow SM
                                                    nie udziela :( ).

Stad moze podsumuje pare faktow i prosilbym o uwagi i kometarze;

- KW jest obciazona na sporo PLNow (i po zakonczeniu budowy wierzytelnosci te
                                                    beda rozdzielone pomiedzy czlonkow spoldzielni);
                                                    - spoldzielnia nie ma przyznanego kredytu;
                                                    - mieszkania wg aktualnej wersji swiata podawanej przez SM, beda oddane na
                                                    przelomie lipca/sierpnia/wrzesnia; (hmm.. zdaje sie ze czytalem jakiegos posta z
                                                    maja, ze beda oddane w czerwcu ?)
                                                    - cena za metr to bedzie okolo (wg aktualnych informacji) 3800 + 8% = 4100 (przy
                                                    czym nigdzie nie jest zagwarantowane, ze cena sie nie zmieni in plus)

Czy cos pominalem ? :-)

pozdrawiam,
                                                    Leszek
                                                  • Gość: JA Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.chello.pl 18.06.05, 16:19
                                                    Tak, pominięty został jeszcze jeden punkt:
                                                    "-przy założeniu, że budowa zostanie skończona i żaden z wierzycieli (zwłaszcza
                                                    hipotecznych) nie wystąpi do komornika o egzekucję wierzytelności :))"
                                                  • dreik22 Re: SM Domino - Alternatywy 4 18.06.05, 19:03
                                                    Niestety kolega pominął parę faktów!!!
                                                    Jednym z nich jest chociażby fakt, że niebagatelnym obciążeniem jest chociażby
                                                    całkiem spora kwota ( obecnie kilka mln zł) do oddania tym członkom Z
                                                    Alternatyw 4, którzy przejrzeli na oczy kilkanąscie miesięcy temu!!
                                                    A to oznacza, że p.Tomaszewski, czy mu sie podoba czy nie będzie musiał to
                                                    wszystkm oddać + odestki ( a jak widać końca budowy nikt naprawdę nie zna, a
                                                    długi rosną, no chyba że wejdzie komornik i nam pomoże!!!
                                                  • Gość: xnts Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.chello.pl 19.06.05, 07:50
                                                    Witam,

To moze pytanie do aktualnych czlonkow spoldzielni:

- czy macie Panstwo informacje ile wynosci laczna kwota wierzytelnosci ktore sa
                                                    na KW + laczna kwota pieniedzy ktore trzeba bedzie oddac ludziom ktorzy
                                                    wycofali sie z inwestycji (+ w/w odsetki) + od developera ile bedzie kosztowalo
                                                    dokonczenie budowy ? (to sa liczby, ktore powinny byc znane spoldzielni, stad
                                                    tez sadze, ze jej czlonkowie powinni miec dostep do nich ?)
                                                    - jezeli tak, to czy ta kwota jest mniejsza od wartosci mieszkan ktore pozostaly
                                                    jeszcze nie wykupione? (nie liczac tych, ktore juz w ramach rozliczenia otrzymal
                                                    developer)

pozdrawiam,
                                                    Leszek
                      • Gość: tt Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: 217.17.41.* 27.07.05, 16:43
                        Okrąglak jest priorytetem, bo tam mieszkanko ma zaklepane prezesunio... Na
                        samej górze, specjalny rozkład mieszkania i inne bajery... fiufiu
    • dreik22 Re: SM Domino - Alternatywy 4 18.06.05, 18:48
      Jeżeli jeszcze pani nie kupiła , to serdecznie odradzam!!Żona szczęśliwie
      wybrała ten cudowny "twór" jakim jest studnia bez dna , czyli DOMINO pod
      przywództwem P.Tomaszewskiego.
      My też należymy do tych "szczęśliwców" , którzy czekają na oddanie pieniędzy za
      mieszkanie ( mamy od ładnych kilkunastu miesięcy wyrok sądu w tej sprawie).
      Jeżeli ma Pani watpliwości to radzę dowiedzieć się o troche szczegółow z
      poprzednich inwestycji tj. Telekiego i Stryjeńskich 17.
      Oczywiście gdybym sam wcześniej wiedział o ewidentnych przekrętach w/w pana, to
      w życiu bym sie nie zdecydował na ten krok i udział w takiej , pożal się boze
      spółdzielni!!
      Wystarczy tylko powiedzieć, że w/w narobił tam ponoć długów na niebagatelne,
      kwoty.........ponoc kilku milionów zł!!!
      Nic też dziwnego, że zostali stamtąd pogonieni, a długi im zostały!!!
      Tutaj tez widać kołderka krótka, więc ci co zostaną to napewno nieżle za
      to "bekną"
      Życzę powodzenia
      Nabity w butelkę
      • Gość: Kinga Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.acn.waw.pl 20.06.05, 14:03
        Bardzo dziękuję za słowa przestrogi.
        Nie wiedziałam nawet że ten wątek tak się rozwinie.
        Wiele osób mnie ostrzegało przed ta inwestycją i chociaż cena bardzo kusiła, to
        jednak nie zdycydowałam się.
        Kupiłam już mieszkanie w Dom Developemnt z rynku wtórnego przy Jeżewskiego.
        Trzymam kciuki za wszystkich dominowców, aby jak najszybciej wprowadzili się do
        swoich mieszkań.
        Pozdrawiam
        Kinga
        • Gość: Stryjeńskich Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 08:55
          Ludzie czy naprawdę myslicie że gdyby prezes narobił u nas milionowych długów
          to by chodził sobie spokojnie po Dominie ? Nie róbcie z nas debili i
          niedorajdów. Zadnych długów nie zostawił.Najlepszy dowód to nasze ostanie WZ na
          którym nie było o tym mowy.Do Tomaszewskiego można mieć dużo pretensji ale do
          tej pory kończył budowy .Waszą też skonczy .A tak na marginesie to nikt go nie
          wykopał tylko doprowadził do podziału sp-ni bo nasi mieszkańcy mieli obawy że
          jak Domino weżmie kredyt to my będzimy tym kredytem obciązeni.Po odejściu
          Tomaszewskiego zapanował unas bałagan taki ,że nie ma zarządu nie ma rady
          jakieś staruchy dorwały się do władzy inie mają pojęcia jak tym
          zarzadzać.Ludzie przestańcie kłamać bo sami sobie robicie krzywdę. forum jest
          przeznaczone do wymiany informacji anie do takich kłamstw
      • Gość: sp Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.chello.pl 28.06.05, 20:24
        jestem w podobnej sytuacji jak Pan,
        rowniez od kilku miesiecy mam wyrok sądu nakazujący zwrot poniesionych kosztów
        ( zrezygnowlem z mieszkania) ,
        obecnie sprawe przekazalem do komornika , ktory powiadomil mnie iz prowadzi
        wobec spoldzielni nakazy komornicze. Mysle ,ze osoby nabrane w " butelkę" przez
        Prezesa Pana Tomaszewskiego powinny znalejsc rozwiazanie umozliwiajace
        wystąpiąnie przecwko niemu na drogę cywilną. O ile wiem zmienily sie przepisy
        dotyczące spóldzilni mieszkaniowych dotyczace odpowiedzialnosci wladz
        spoldzielni.
        • Gość: gość teleki Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.visp.energis.pl 02.07.05, 18:44
          Jestem mieszkańcem z ul.telekiego ( inwestycja Domina ).
          Ponieważ często zdarza się - (szczególnie w ostatnim czasie), że spotykam ludzi
          z nowo powstajacej inwestycji na ul.Alternatywy, stąd też czuję się w
          obowiązku, aby napisać parę słów.
          Oczywiście rozumiem, wszystkich Państwa, którzy chodząc przypadkiem, lub też
          specjalnie obok naszego domu, że chcą dowiedzieć się jak najwięcej na temat
          Domina, a właściwie w jaki spośób do tej pory działał P.Tomaszewski.
          Będąc osobą, która doczekała się już mieszkania, pragnę napisać w zasadzie
          jedno:
          jeżeli Państwo macie dużo cierpliwości a głównie pobłażania dla w/w osoby, nie
          wspomnę o finansach posiadanych w nadmiarze - to z sarkazmem napiszę, że gorąco
          polecam!!!
          Jednak widząc desperackie, niemal błagalne szukanie potwierdzenia w oczach
          ewentualnych nowych mieszkańców, że będzie na Alternatywy dobrze - niestety
          powiem krótko: nie liczcie Państwo na to!
          Wystarczającym dowodem jest chociażby fakt, kilkuletniego opóżnienia Państwa
          inwestycji.
          Czy pomyśleliście Państwo, że właśnie taka sytuacja może być na rękę
          P.Prezesowi, jest na to łatwe uzasadnienie.
          Pensję z pewnością regularnie pobiera ( za naszych czasów było ~blisko
          10.tys.zł)Nie jest specjalnie kontrolowany a i posada z kolejnym rokiem
          zapewniona.
          W naszym przypadku jak zorientowaliśmy się do czego jest zdolny w/w to
          WŁAŚNIE MY ZDECYDOWALIŚMY ( A NIE PREZES) ŻE CHCEMY BEZWZGLĘDNIE PODZIAŁU!
          Chciałbym zaznaczyć, że nie obeszło się to bez oporu w/w osoby,
          jednak większość mieszkańców miała po prostu dosyć faktu, że za nasze pieniądze
          prowadzono tzw. "wesołą działalność".
          Stąd też nasze zdecydowanie, czego nie ukrywam, życzę i Państwu jak już ( jeżeli
          wogóle) dobrniecie kiedyś do końca.
          Wtedy jedynym rozwiązaniem jest "podziękowanie" w/w i działanie samemu.
          Kończąc na potwierdzenie tego, dopowiem, że wystarczy poprosić, (zresztą macie
          Państwo do tego prawo)wgląd w oryginały dokumentów rachunków.( WSZYSTKIE)
          mając doświadczenie w tej sprawie i zakładając, że sposób działania się
          powiela, niestety nie uda się to .
          To samo dotyczy chociażby wysokości wspomnienego wynagrodzenia, czy
          kiedykolwiek na zebraniu mieliście na to wpływ? jeśli nie to w zasadzie macie
          Państwo gotowe odpowiedzi co do stanu rzeczy.
          Ponieważ znam kilka osób z sąsiedniej inwestycji, to z chęcią podzielę się
          również informacjami na jej temat.
          Wiem, że kłopoty, które zaistniały tam w ostatnim roku są konsekwencją
          pozostawionych długów przez Państwa Prezesa.
          Aby jednak informacje były aktualne, pozwolę sobie ponownie zabrać głos na
          forum w najbliższym czasie.
          Rozumiejący Państwa PROBLEM ŻYCIOWY
          mieszkaniec Telekiego.

• Gość: Czekajacy Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.rzeczpospolita.pl 18.07.05, 10:23
            Czy Domino dostalo wreszcie ten kredyt????? Moze ktos wie. Prosze o informacje.
            Pozdrawiam
            • Gość: Członek sp-ni Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 14:36
              Mają kredyt widziałem na własne oczy
              • Gość: Czekajacy Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.rzeczpospolita.pl 20.07.05, 10:21
                Tez juz widzialem. W takim razie niedlugo bedziemy sasiadami:)

pozdrawiam
    • Gość: Andrzej Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 14:42
      Z dalekaod tej spółdzielni, jeśli nie chcecie umoczyć pieniędzy. Ja od ponad
      roku nie mogę wyrwać moich 800zł, będących udziałami. Na szczęście zrezygnowałem
      w porę z dalszej współpracy z tą spółdzielnią
    • Gość: Ciekawy Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.aster.pl 23.07.05, 20:31
      I co wprowadziliście się już do tych mieszkań.
      Mamy już prawie sierpień.
      O wypowiedzi prosze Ew i innych optymistów.
      • Gość: ew Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.07.05, 11:33
        Już niedługo się wprowadzimy, a mamy jeszcze lipiec:)
        Pozdrawiam wszystkich optymistów
        ew.
        • Gość: Nobody Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.05, 10:10
          Niestety znowu 100-na zmiana terminu na stronie Domino. Tym razem: termin
          zakończenia inwestycji II połowa 2005r.

PZDR
          • Gość: wojtek Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.chello.pl 29.07.05, 13:37
            jeszcze nie otrzymali kredytu z banku , wiec termin ten moze byc rowniez
            niewiarygodny
            • Gość: Nobody Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.05, 14:32
              Jak to ? Przeciez Oczekujacy i Czlonek Sp-ni napisali, ze widzieli przyznanie
              kredytu....?

PZDR
              • Gość: TT. Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 23:21
                Witam
                Mały komentarz do poprzednich wpisów:
                - rozkład mieszkania, z tego co wiem, był indywidualną sprawą i każdy mógł, w
                ramach swojego metrażu, zrobić sobie w lokalu co chciał.
                - przyznany kredyt został, z tego co wiem, natomiast do wypłacenia pierwszej
                transzy przez bank jest do spełnienia sporo warunków; według 'prezesunia'
                wszystkie są do spełnienia, są to przede wszystkim jakieś ustalenia z
                właścicielami gruntu; w nadchodzącym tygodniu mają się te wszystkie negocjacje
                skończyć i wykonawca ma ruszyć pełną parą.
                - podsumowanie: ja się tylko modlę, żeby wśród członków spółdzielni nie było za
                dużo kretynów, i żeby na prawdę dali zarządowi skończyć tę inwestycję;
                skoro 'prezesunio' ma zamiar tu mieszkać, znaczy to, że nie zwieje z kredytem
                (zresztą nie było by takiem możliwości, bo transze nie trafiają na konto
                spółdzielni), będzie chciał jak najszybciej skończyć inwestycję, bo widziałam
                jego malutkie dziecko.
                - późno bo późno, ale będzie już niedługo.
                Pozdrawiam,
                sąsiadka
                • Gość: AntyAgnieszka Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.acn.waw.pl 31.07.05, 20:18
                  O rety rety! Chwała Bogu właśnie zamawiam ekipę do wykańczania mieszkania w budynku, który ledwo wystawał z ziemi gdy to pani Agnieszka (czy jak tej pani z baraczku na budowie) wciskała mi kity (nie unikając wygadywania niestworzonych z prawnego punktu widzenia bzdur - i chwała jej za to, pomogła mi podjąć WŁAŚCIWĄ decyzję) o terminach oddania, aktach notarialnych, cenach, księgach, kredytach i takich tam, nalegając na podpisanie umowy z dnia na dzień i NATYCHMIASTOWĄ wpłatę pieniędzy (min. 30%) za "już prawie oddawane" i wręcz rozrywane przez dzikie tłumy mieszkanie - w CZERWCU ZESZŁEGO ROKU. Od tego czasu pilnie kibicuję tej imprezie. Szkoda mi was, ludzie, szczerze, ale miejcie trochę umiaru...
            • Gość: Oczekujacy Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.rzeczpospolita.pl 01.08.05, 16:44
              Widzialem pismo z BGK do spoldzielni (w spoldzielni 2 tygodnie temu)
              informujace , ze zostal im przyznany kredyt .
              Mozna to zawsze sprawdzic w BGK pozdrawiam przyszych sasiadow.
              • Gość: gal anonim Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.aster.pl 01.08.05, 17:43
                Ja uważam po pierwsze że nigdy nie warto pchać się w budowe gigantycznych
                bloków. W przypadku jakiś kłopotów potrzeba później sporo pieniędzy żeby taki
                blok dokończyć.
                Ja zpisałem się do spółdzielni budującej na Kabatach. Cena była taka sama jak
                waszego bloku tylko że blok pare razy mniejszy przez to po upływie 1,5 roku
                jest już gotowy. Oddanie kluczy w Październiku.
                Nie wiem jaką bym musiał mieć psychikę żeby przez tyle lat co wy wytrzymywać
                rozwiązywanie tych różnych problemów i nie być pewnym kiedy to w końcu się
                wprowadzę.
                A tak teraz moim naiwiększym problemem jest jak urządzić mieszkanie.
                Pozdrawiam.
                • Gość: gg Re: SM Domino - Alternatywy 4 IP: *.chello.pl 01.08.05, 22:06
                  najlepiej by było, gdyby każdy pilnował swojej inwestycji. My już kredyt mamy i
                  zamieszkamy niebawem, mimo potężnych kłopotów. Odczepcie się od Alternatywy.
                  • Gość: kopfschmerz a czy wiecie jaki czynsz bedziecie placic? IP: 217.153.187.* 02.08.05, 14:11
                    niestety bardzo zla sytuacja finansowa SM domino dotknie wszystkich mieszkancow spoldzielni, bo dlugi
                    jak to w przypadku spoldzielni splacaja jej czlonkowie w czynszu... powodzenia
                    poltora roku temu mowili w domino ze juz za chwile, w pore sie wycofalem, od ponad roku mieszkam
                    sobie nie daleko, codziennie jezdze obok SM Domino i ciesze sie ze nie mam z tym nic wspolnego. a na
                    dodatek Alternatywy 4 - ktos sobie zrobil niezle jaja
                    • Gość: rr Re: a czy wiecie jaki czynsz bedziecie placic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 15:14
                      A skąd baranku wiesz o trudnej sytuacji Domino? Już wszystko po kolei spłacaja
                      zamieszkamy nie długo .Popieram sąsiadkę odczepcie się od Alternatywy !!!
                      • kopfschmerz Re: a czy wiecie jaki czynsz bedziecie placic? 02.08.05, 15:53
                        dlaczego baranku i co splacaja? chyba Wy splacacie... jest mi Was szczerze zal, Domino swoj pierwotny
                        termin oddania tych budynkow planowalo na 2003 rok (jesli nie wczesniej) wiec nie probuj sobie i innym
                        wmawiac ze jest dobrze (no chyba ze tam pracujesz)
                        • Gość: gal anonim Re: a czy wiecie jaki czynsz bedziecie placic? IP: *.aster.pl 02.08.05, 18:21
                          Niestety jest to prawda że długi spółdzielni będą musieli spłacać przyszli
                          spółdzielcy a jak wiadomo takie opóźnienie w terminach może bardzo znacząco
                          wpłynąć na wzrost kosztów inwestycji.
                          Będąc na spacerze przechodziłem niedawno koło waszej inwestycji. Jest jeszcze
                          sporo do zrobienia a w niektórych miejscach widać jakieś plamy na elewacji.
                          Na poprzedniej inwestycji Domino niestety z zewnętrznej elewacji odpada tynk.
                          Myślę że wasza inwestycja będzie tzw." wieczną budową " i nawet po oddaniu
                          mieszkań do użytku jeszcze przez kilka następnych lat będą prowadzone jakieś
                          prace wykończeniowe.
                          • Gość: Piotr Re: a czy wiecie jaki czynsz bedziecie placic? IP: *.acn.waw.pl 02.08.05, 19:50
                            Dziękujemy "bolącej głowie", oraz wszechwiedzącemu "gal anonimowi",a także
                            AntyAgnieszce, która kibicuje IMPREZIE a nie inwestycji. Niestety to nasza
                            sprawa i wara Wam od nas. Dziekujemy za współczucie. Myslę, że w tym roku juz
                            zamieszkamy na Alternatywy 4.
                            Pozdrawiam
                            Członek SM Domino
                            Piotr.
                            • Gość: waldas Re: a czy wiecie jaki czynsz bedziecie placic? IP: *.eranet.pl 02.08.05, 21:45
                              po co zaraz takie obruszenie, faktem jest że inwestycja trwa już pare lat, ja
                              sam jakiś czas temu nie nabrałem się na tą inwestycję i czytając te posty
                              dziękuję Bogu ze tak to sie skończyło, a Wy co już zainwestowaliście w Domino i
                              Alternatywy, no cóż co wam pozostało tylko nadzieja i puste obietnice.
                              Pozdrawiam i niezazdroszczę.
                              • Gość: Też sąsiad Re: a czy wiecie jaki czynsz bedziecie placic? IP: *.chello.pl 03.08.05, 23:11
                                Mielismy kłopoty to prawda ale widać koniec i to pewnie zasługa tych co tam
                                rządzą ale popieram poprzedników ODCZEPCIE SIĘ OD ALTERNATYWY . Ja tam nie
                                pracuję i nikogo nie bronię a zwłaszcza prezesunia z którym mam na
                                pieńku.Dajcie nam spokój
                                • kopfschmerz macie racje, nie wypada kopac lezacego 04.08.05, 13:55

• alejandra1 byłam dziś na budowie 04.08.05, 19:30
      bardzo powaznie zastanawiamy sie nad kupnem mieszkania w SM Domino. Dziś
      oglądalismy trzy, sa bardzo ciekawe. Pani, która nam je pokazała powiedziła, że
      dostali kredyt i że już kończą tynkowanie wnetrz w budynkach poza rotundą a od
      poniedziałku ruszaja z rotundą. Powiedziała też, że oddadzą mieszkania w
      październiku ew litsopadzie ale i tak nie można bedzie w nich zamieszkac tylko
      je remontować, bo musimy czekać na windy, które najprawdopodobniej założą
      grudzień/styczeń. Co w praktyce oznacza wprowadzenie się w przyszłym roku, a
      dla tych, którzy mieszkania kupili na wyższych pietrach konieczność taszczenia
      materiałów budowlanych po schodach.
      No i co robić?
      Mieszkanie mi się podoba, okolica też, ale czy doczekam się tego mieszkania?
      Ola
      • Gość: s do OLI IP: *.aster.pl 04.08.05, 20:36
        I nie zapominaj że nawet jak się już wprowadzisz to będziesz spłacać później
        zaciągnięte pożyczki i wściekłych wierzycieli SM Domino.
        Radziłbym się zastanowić. Są też inne ciekawe inwestycje.
        Sama widzisz że termin oddania zostaje ciągle przeciągany.
        ps. Na mojej inwestycji termin jest stały od czasu podpisania umowy.
        Inwestycja formalnie ma być oddana w Październiku a już są oczywiście
        zainstalowane windy , blok otynkowany na zewnątrz jak i wewnątrz.
        Teraz jeszcze będą sadzić drzewka i takie tam inne prace wykończeniowe terenu
        przyległego.
        I właśnie na to mają jeszcze 2 miesiące.
        A na budowie Domino mówią że się już będą wprowadzać jak wind i innych ważnych
        elementów nie ma jeszcze zainstalowanych.
        A teraz sama pomyśl czy te terminy co obiecują są osiągalne nie biorąc pod
        uwage oczywiście że ludzie się wprowadzą i będą jeszcze przez pare lat mieszkać
        na placu budowy.
        • alejandra1 Re: do OLI 04.08.05, 20:46
          a gdzie jest Twoja inwestycja? mają tam jeszcze wolne mieszkania? możesz dać mi
          do nich jakis kontakt?
          Pozdrawiam
          Ola
          • Gość: vasy Re: do OLI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:48
            Czy myśleliście o utoworzeniu wspólnoty mieszkaniowej i wyodrębnieniu się ze
            spółdzielni? O ile wiem jest to prawnie możliwe i wiąże się z pewnymi kosztami,
            ale myślę, że zalety takiego stanu przewyższają koszty.
            • Gość: Kinga Re: do OLI IP: *.acn.waw.pl 05.08.05, 10:41
              Droga Olu,
              Zanim kupisz tam mieszkanie, pomysl jeszcze o jednym .
              Generalnie to ja pare miesięcy temu zaczęłam ten wątek, bo też sie
              zastanawiałam nad kupnem w domino.
              Oprócz kłopotów finansowych developera, odstraszyła mnie jeszcze jedna rzecz.
              Za kilka lat (nie wiadomo za ile) na rondzie pareset metrów dalej (rondo
              płaskowickiej i pileckiego) ma byc wlot tunelu autostrady. Sama autostrada
              (odkryta część) ma byc niedaleko, pod lasem , iśc polami i dochodzić do tego
              ronda, poczym chować sie w tunelu wzdłuz ulicy Płaskowickiej.
              Teraz pomysl nie tylko o hałasie, ale także o wiecznej budowie, kurzu i
              objazdach miejscu tego ronda.
              Ludzie z ul. Kazury już masowo sprzedają mieszkania, a nowe inwestycje przy
              Płaskowieckiej ciesza sie miernym zaintersowaniem (co jak na Ursynów jest
              rzadkością) Wbrew pozorom, budowa tunelu nie jest rzecza krótką, czystą i
              niekłopotliwa dla sąsiadujący bloków.
              Mogą oczywiście pojawic sie opinie że:
              - autostrada być może będzie szła prze Góre Kalwarię (małe prowdopodobieństwo)
              - powstanie za dobrych kilka lat (UE naciska na nas z terminami-terminy sa
              związane z pieniązkami, które otrzymaliśmy na budowę, więc jeśli nie chcemy ich
              stracic, musi ostro niedługo wziąć sie do roboty)

Także, ci co już mają tam mieszkania, nie mają wyjścia i mieszkać będa, ale ci
              co się zastanawiaja nad kupnem mieszkania na cichym i spokojnym ursynowie,
              niech uwzględnią równiez plany związane z autostadą, żeby potem nie denerwowac
              się nipotrzebnie.

Pozdrawiam
      • Gość: Oczekująca Re: byłam dziś na budowie IP: 212.160.114.* 05.08.05, 10:45
        Kredyt bankowy spółdzielnia dostała i jest on pod zastaw niesprzedanych jeszcze
        mieszkań, które wiecznie nie będą puste, więc i kredyt zostanie spłacony.
        Transze kredytu będą wykorzystywane tylko w razie potrzeby, a poprawiająca się
        sytuacja spółdzielni spowoduje wypłatę kolejnych transzy zaległych kredytów od
        lokatorów.
        Windy mają być za około 3 miesiące także jest szansa na wprowadzenie się
        jeszcze w tym roku. Poza tym odrobina gimnastyki jeszcze nikomu nie zaszkodziła
        i można spróbować wnieść niezbędne rzeczy do swojego M.
        Poza tym szanowna Olu mieszkań na Alternatywy nie trzeba od razu
        remontować...tylko trzeba je wykończyć... to różnica.
        Ja czekam na swoje mieszkanie i uważam że całkiem niedługo będę mogła napić się
        kawy w swoim salonie.
        Dziękuje wszystkim niezainteresowanym inwestycją oraz kibicującym jej za słowa
        współczucia, ale wydaje mi się że są one tylko Wam potrzebne, a my bez nich
        damy sobie radę na Altenatywy.
        Oczekująca
        • alejandra1 do Oczekujacej 05.08.05, 11:34
          przepraszam jesli zdenerwowałam Cię moim postem, ale takie informacje uzyskałam
          od pani na budowie. Bardzo chce wierzyć, ze ta inwestycja zakończy się szybko,
          bardzo spodobały nam sie tam mieszkania i uwierz mi, że zdecydowanie bliższe są
          mi pozytywne opinie o tej inwestycji niz jej krytykowanie.
          • Gość: sąsiad z Kazury Re: do Oczekujacej IP: 194.181.197.* 05.08.05, 12:03
            Krytykują Ci co chcieli, ale się niezdecydowali, albo wycofali się ze
            spóldzielni, bo nie mieli cierpliwości czekać, albo pieniędzy. Mieszkania są
            bardzo fajne i nie drogie jak na Ursynów.
            Wlot do tunelu autostrady jeśli będzie? - to przed Puławską. A na Kazury nie ma
            nagminnej wyprzedaży mieszkań, cena m2 jest jedną z wyższych na Ursynowie.
            Z Kazury jeśli ludzie sprzedaja mieszkania to przeważnie kupują w Domino,
            Robygu, PKO Dewelopment, a teraz w Olimpii 2 i też czekają.
            Pozdrawiam
            Sąsiad z Kazury.
            • Gość: Kinga Re: do Oczekujacej IP: *.acn.waw.pl 05.08.05, 12:24
              Wlot jednak prawdopodobnie będzie przy rondzie.
              Bardzo dokładnie się o to pytałam, bo przez pół roku szukałam mieszkania i
              rozważałam różne opcje.
              Trochę to nie fair krytykowac ludzi, którzy na forum starają się pomóc tym,
              któzy mieszkania jeszcze nie kupli i maja wąpliwości.
              Po to chyba jest forum.
              i takie pozytywne myślenie, że "wszystko co brudne i hałasliwe na pewno nie
              będzie koło nas" jest troche naiwne i wygląda jak pobożne życzenie.
              Bo gdzies to wszystko musi powstać i nie ma na to rady.
              Ci, co mieszkania jeszcze nie kupli mają wybór i warto powiedziec o wszystkich
              możliwych niespodziankach jakie ich czekaja.
              Lepiej dmuchac na zimne i poszukać inwestycji, która ma mniej znaków zapytania,
              w końcu to niemałe pieniądze.
              • Gość: sąsiad z Kazury Re: do Oczekujacej IP: 194.181.197.* 05.08.05, 12:42
                Prawdopodobnie to autostrady nie będzie, bo nie ma jej juz 22 lata, jak się
                wprowadzałem na Kazury. A jeśli, to wlot i wylot tunelu będzie na rondzie -
                rzeczywiście, tylko to rondo jeśli bedzie, to przy Puławskiej, nazywa się
                to "Węzeł Puławska" Autostrady A2 i ma na celu połączenie przelotu z południa
                (Piaseczno) z północą (Mokotów) z wjazdem i wyjazdem autostrady.
                Sąsiad z Kazury.
                • Gość: Kinga Re: do Oczekujacej IP: *.acn.waw.pl 05.08.05, 12:51
                  Proszę uaktualnić swoje informacje, bo ten węzeł przy Puławskiej to nie dokońca
                  wygląda tak , jak Pan go przedstawia...Nad Puławską autostradę puszczą górą i
                  będą rozjazdy i to się nazywa obecnie węzłem, dalej autostrada będzie biegła
                  obok Geanta od strony lasu i wpadała do tunelu na rondzie o którym już
                  wspominałam (troszę to zawsze taniej niż puszczać autostrade tunelem od samej
                  Puławskiej)
                  Co do terminu... troszkę się to teraz zmieniło po wejściu Polski do UE. Proszę
                  przeczytać wczesniejsza moją wypowiedź.Jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi
                  o pieniądze - i to nie małe, które już wzieliśmy i musimy sie z nich rozliczyć
                  i to niedługo. 22 lata Pan czekał i bardzo prawdopodobne, że za 3-5 lat się Pan
                  doczeka.

Pozdrawiam
                  • Gość: Hmmm Re: do Oczekujacej IP: *.chello.pl 05.08.05, 17:34
                    Szczerze mówiąc, myślę że historia z kredytem dla domino to kit na resorach.
                    Nie sądzę, żeby jakikolwiek Bank udzielił kredytu zabezpieczonego jak to
                    napisano "niesprzedanymi mieszkaniami". To w sensie prawnym nie jest ŻADNE
                    zabezpieczenie (abstrachując już od faktu, na czym de fakto miałby się taki
                    bank zabezpieczyć - w świetle prawa te lokale jeszcze nie istnieją, póki
                    budynek nie będzie oddany do użytkowania), bo gdyby cała "impreza" jednak by
                    się wyłożyła, to CAŁA inwestycja zostałaby sprzedana na zaspokojenie w
                    pierwszej kolejności wierzycieli hipotecznych (czyli tych, którzy mają wpisaną
                    hipotekę na księdze wieczystej nieruchomości).

Jeśli ktoś ma odmienne zdanie - proszę o rzeczową polemikę :))
                    • Gość: przyszły lokator Re: do Oczekujacej IP: *.chello.pl 06.08.05, 12:30
                      Dyletanctwo na tym forum rozśmiesza. Domino kredyt dostała ,widziałem u prezesa
                      podpisaną umowę z bankiem.Zabiezpieczeniem dla banku bym się nie przejmował bo
                      to problem banku. Co do wpisów na hipotece to widziałem wnioski złożone i
                      opłacone przez sp-nię o ich wykreślenie.A tak na marginesie to popieram
                      poprzedników ODCZEPCIE SIĘ OD NAS po co te komentarze .To nasze pieniądze i
                      wara wam od tego.
                      • Gość: a do przyszłego lokatora IP: *.aster.pl 06.08.05, 13:27
                        Jak zauważyłeś wątek jest pytaniem osoby która się jeszcze nie zdecydowała tak
                        więc ludzie wyrażają swoją opinie o tej budowie.
                        Ludzie którzy wpłacili już tam pieniądze nie mają na dalsze losy budowy żadnego
                        wpływu ale można jeszcze odwieść tych którzy jeszcze nie wpłacili pieniędzy.
                        Przyznanie kredytu to nie wszystko świadczyć może jedynie o tym że jest jakieś
                        światełko w tunelu na to że budowa zostanie skończona.
                        Druga sprawa to spłata tego kredytu i wszystkich innych zobowiązań bo wiadomo
                        tak przeciągająca się budowa musi mieć wyższe koszty końcowe.
                        A jako spółdzielnia pobiera tylko pieniądze od przyszłych spółdzielców tak więc
                        lokatorzy będą musieli spłacać te wszystkie narosłe zaległości i długi.
                        • kbroniecka Re: do przyszłego lokatora 08.08.05, 20:30
                          Osoba mająca wątpliwości czy zainwestować swoje pieniądze w tą lub inną
                          inwestycję oczekuje rzetelnych informacji, a nie plotek i domysłów których
                          tutaj wiele.
                          Odpowidzcie mi proszę ile informacji na temat kradzieży i przekrętów władz
                          spółdzielni jest potwierdzonych a ile tylko obrażającymi ludzi pomówieniami?
                          Jestem członkiem spółdzielni od ponad roku, miałam już jakiś czas temu otrzymać
                          swoje mieszkanie...i czekam. Mimo wielu z tym związanych przykrych chwil, ani
                          razu nie miałam nawet ochoty obrzucać błotem spółdzielni.
                          W tej chwili jest światełko w tunelu, które całkiem prawdopodobnie w
                          najbliższych dniach stanie się latarnią.
                          Wszystkich zainteresowanych inwestycją na Alternatywy zapraszam na budowę, ale
                          przedewszystkim do głebokiem analizy faktów a nie plotek. Mieszkań nie
                          pozostało zbyt dużo i za jakiś czas może się okazać że obudzicie się zbyt późno.
                          Jestem pełna wiary w to że za kilka miesięcy wszyscy Ci (niebezpośrednio
                          zaangażowani w budowę)będą zmuszeni znaleść sobie nowy wątek by siać swój jad.

Przyszła lokatorka Alternatywy
                          • Gość: a Re: do przyszłego lokatora IP: *.aster.pl 08.08.05, 21:21
                            Jak dobrze tutaj zostało zauważone chętny na tą inwestycje potrzebuje faktów.
                            Nikt tutaj nikogo nie chce obrzucać błotem ale fakty mówią same za siebie.
                            Termin oddania inwestycji był odkładany nie wiadomo ile razy i za każdym razem
                            spółdzielnia mówiła że jest on ostateczny.
                            Już to świadczy że w spółdzielni nie mogą sobie poradzić z zarządzaniem.
                            Normalna budowa trwa tak jak np. ta obok PKO development.
                            Niektórzy mogą powiedzieć że oni mieli dużo wyższe ceny ale zapewniam że na
                            Ursynowie budowały też firmy w takiej samej cenie za m2 jak wasza i skończyły
                            już dawno bloki. Wchodząc w sprawy kosztów warto też wspomnieć że przez tyle
                            lat opóżnień niektórzy muszą wynajmować mieszkania ponieważ po sprzedaży
                            własnych pieniądze wpłacili do spółdzielni z myślą że budowa skończy się w
                            terminie.
                            Opisany jest też tutaj jakiś kredyt na który spółdzielnia tak czekała i się
                            doczekała. Wiadomo że ktoś go będzie musiał spłacić a wiadomo że takie
                            opóżnienia w terminach oddania wpływają drastycznie na wzrost kosztów budowy.

I na koniec własne spostrzeżnia.
                            Przechodząc nieraz koło tego budynku widze na pierwszy rzut oka że tynki na
                            ścianach mają zacieki jakieś plamy. Na pierwszej wybudowanej inwestycji przy
                            Lesie Kabackim już odpada tynk z balkonów.
                            Przy tej ilości pracy która jeszcze została potrzeba jeszcze sporo czasu chyba
                            że zamieszkacie na placu budowy.
                            I to moim zdaniem są prawdziwe informacje dla osoby która zastanawia się nad
                            kupnem tam mieszkania.
                            • Gość: Nobody Re: do przyszłego lokatora IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.08.05, 21:38
                              Osiedle Jarzebiny zbudowane obok mialo ceny 4 tys za m2 czyli 200 zl wiecej niz
                              Domino :) A po roku bylo juz gotowe...
                              • Gość: sąsiadka Re: do przyszłego lokatora IP: *.chello.pl 09.08.05, 22:44
                                PKO Development buduje za pieniądze PKO SA, które miało od początku; jest
                                developerem i ma gdzieś sprzedaż mieszkań; przy tym stanie budowy na Ursynowie,
                                mieszkania gotowe sprzedają się same; Gożej zawsze wygląda sytuacja
                                spółdzielni.
                                to jedna sprawa; druga - nie rozumiem Was - sytuacja Domina wyglądała
                                następująco: albo kredyt, albo koniec budowy za następne 2-3 lata; a Wam i tak
                                i tak źle; coś za coś kurcze; spółdzielnia wpadła w pewnym momencie w kłopoty,
                                ważne, że z nich wychodzi, w przeciwieństwie do wielu spółdzielni, z których
                                członkowie nigdy już nie wyciągną pieniędzy, bo nie znajdzie się taki głupek,
                                który inwestycję przejmie; nasz zarząd walczy do końca i to się dla mnie
                                przynajmniej liczy;
                                Coś za coś;
                                pozdrawiam.
                                • Gość: klient Re: do przyszłego lokatora IP: *.crowley.pl 10.08.05, 20:46
                                  Witam !
                                  Mam pytanie do wszystkich, którzy mają rzetelne informacje na temat tej
                                  inwestycji.
                                  Jestem zainteresowany kupnem mieszkania od Complexu. Wiem ile trwa ta
                                  inwestycja i jaki jest jej poziom zaawansowania na dzień dzisiejszy. Slyszalem,
                                  że S.M.Domino dostala kredyt na dokończenie inwestycji.
                                  Czy wiadomo jest ile wyniesie tzw. indeksacja po oddaniu inwestycji?
                                  Czy i jak wysokość udzielonego kredytu wplynie końcowe rozliczenie budowy?
                                  Czy nie będzie klopotu z podpisaniem aktu notarialnego (podobno hipoteka jest
                                  obciążona)
                                  Zastanawiający się klient.
                          • Gość: LeT Analiza - prosze uprzejmie IP: *.acn.waw.pl 08.08.05, 21:38
                            Budowa trwa grruuuubo ponad cztery lata (pozwolenie na budowę wydano chyba w 2001 czy nawet 2000 - nici z ulgi odsetkowej, m. in. przez to np. ja dałam sobie spokój). Przez ten czas zbudowało się pół nowego Ursynowa. Wzięcie kredytu na zakup tych - od ponad półtora roku (kiedy to i ja się przejściowo interesowałam i - a jakże - odwiedzałam budowę i to wielokrotnie) - "niewielu pozostałych" mieszkań przez np. Ekspander graniczy z cudem (drugi powód mojej rezygnacji - ale miałam na tyle oleju w głowie, żeby zapytać pośrednika o kredytowanie tego zakupu zanim podpisałam jakiekolwiek zobowiązanie). Od roku pojawiają się informacje tych, którzy "na własne oczy widzieli udzielony kredyt" na zakończenie budowy (zniknął poprzedni wątek, bo spółdzielcy "zeszli do podziemia" - na prywatne forum - czy nie po to, aby odciąć od niektórych informacji tych, co nie znają się na rzeczy na tyle, by sprawdzić stan inwestycji?) - ale tego trzeba szukać na tym forum w wątku, który dawno temu umarł śmiercią naturalną - co nie znaczy, że gdzieś go tam na odległej stronie nie ma. Kredyt może i udzielony. Może to dobrze a może nie. Krasnoludki go spłacać nie bedą. Spłacać go będzie spółdzielnia. A kto to taki, ta spółdzielnia? Poza tym jeśli prawdą jest, że kredyt zabezpieczony jest tymi niesprzedanymi mieszkaniami (na takie obciążone mieszkanie - o ile to prawda - to dopiero łatwo bedzie dostać prywatny kredyt, banki się pozabijają o takiego klienta), ich sprzedaż nie warunkuje już ukończenia budowy, więc zachęcanie kogokolwiek nie ma już większego znaczenia, budowa zostanie zakończona i tak. Koniec analizy. Jeżeli wy chcecie, by "odwalić się od waszych pieniędzy", to sami też odwalcie się od tych, którzy mają nieco inne zdanie niż wasze i na zadane przez kogoś pytanie odpowiadają zgodnie ze swoim związanym z tą inwestycją doświadczeniem. Pozdrawiam. Chłodno - nie ukrywm, że ze względu na budzące moje wątpliwości motywacje przyświecające forumowiczom "optymistom".
                            • Gość: spółdzielca Re: Analiza - prosze uprzejmie IP: *.aster.pl 10.08.05, 19:26
                              Co do porównywania - przez tych co mają udziały w Domino - dewelopera i
                              spółdzielni piszecie że deweloper jest w lepszej sytuacji bo buduje za swoje
                              pieniądze a spółdzielnia za pieniądze ludzi którzy do niej należą i z tąd te
                              kłopoty.
                              Dla uzmysłowienia że dobrze zarządzana spółdzielnia może oddawać mieszkania
                              tanie i w terminie przytocze takie przykłady jak np. takie spółdzielnie jak
                              SAM-81 lub MERKURY które to na Kabatach wybudowały w terminie bardzo dużo
                              budynkówktóre są w pełni oddane do użytku łącznie z zagospodarowanym terenem
                              wokół nich.
                              A jako lokator jednej z nich mogę potwierdzić że wcale nie było drożej za metr
                              kwadratowy niż w waszej inwestycji.
                              Tak więc jak się chce to można.
                              • Gość: Klient Do czlonków spółdzielni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 12:42
                                Witam !
                                Mam pytanie do wszystkich, którzy mają rzetelne informacje na temat tej
                                inwestycji.
                                Jestem zainteresowany kupnem mieszkania od Complexu. Wiem ile trwa ta
                                inwestycja i jaki jest jej poziom zaawansowania na dzień dzisiejszy. Slyszalem,
                                że S.M.Domino dostala kredyt na dokończenie inwestycji.
                                Czy wiadomo jest ile wyniesie tzw. indeksacja po oddaniu inwestycji?
                                Czy i jak wysokość udzielonego kredytu wplynie końcowe rozliczenie budowy?
                                Czy nie będzie klopotu z podpisaniem aktu notarialnego (podobno hipoteka jest
                                obciążona)
                                Zastanawiający się klient.