Dodaj do ulubionych

osiedle szachowa

10.10.05, 16:40
Czy ktoś wie coś wiecej nt. osiedla Szachowa i firmy Foresight Investment?
Proszę o info!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: piekny_antonio Re: osiedle szachowa IP: *.oracle.co.uk 12.10.05, 13:07
      Osiedle szachowa buduje foresight development. Ta firma jest częścią
      f.investments. To ich pierwszy projekt w Polsce, podobno są dobrzy. No i
      wypłacalni - maja kupę kasy.
      Z tego co wiem to i tak buduja za kase banku a ty wpłacasz na konto
      powiernicze - takze twoja kasa jest bezpieczna.
      Pozdrawiam,
      Antonio
      • Gość: MS Re: osiedle szachowa IP: *.chello.pl 23.11.05, 21:28
        Skad infomacja ze sa dobrzy jesli nie maja zadnej inwestycji w Polsce? Z tego
        co wiem zalozyli spolke w tym roku. Jest 2 ludzi ktorzy wykupili dzialke w
        Miedzeszynie i czekaja na pozwolenie na budowe. Inwestycja wyglada na folderze
        bardzo ladnie, cena wydaje sie stosunkowo atrakcyjana. Moze kots ma wicej
        infomacji na ten temat? Dzieki MS
        • Gość: gajos Re: osiedle szachowa IP: *.acn.waw.pl 06.12.05, 18:36
          1. wlasnie podpisalem z nimi umowe,
          2 faktycznie jeszcze nie maja pozwolenia na budowe, jak twierdzi dyrektor lada
          dzien dostana ale tak jest od m-ca (podobno opieszalosc urzednikow)
          3. konto powiernicze - jeszcze negocjuja z bankiem.
          4. mieli rozpoczac w listopadzie, ostatnio slyszalem ze w grudniu - wiec juz
          jest opoznienie
          5. do momentu nie dostarczenia pozwolenia na budowe nie wlacilem zadnych
          pieniedzy na konto
          podsumowjac warto sie ainteresowac nieruchomoscia ale narazie bez angazowanie
          srodkow finansowych do momentu uregulowania formalnosci
          • paso Re: osiedle szachowa 12.12.05, 14:03
            właśnie zamierzam to zrobić.
            Jeśli chcesz wymienić opinie to napisz na paso99_wytnij_to@interia.pl
          • Gość: netlogic Re: osiedle szachowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:52
            Budowa wystartowala przed swietami. Przyszedl tez druczek do przelewow na konto ING Banku Slaskiego, wiec jednoczesnie trzeba bylo zaczac placic. Niedlugo tam pojade i sprawdze jak ida prace.

Pzdr
            • Gość: gajos Re: osiedle szachowa IP: *.premiumtechnology.pl 04.01.06, 16:18
              druczek? dostales jakas poczte z ing? gdyz jedyne co dostalem to fax z ing z nr
              konta do przelewow.
            • Gość: gajos Re: osiedle szachowa IP: *.premiumtechnology.pl 04.01.06, 16:19
              bylem zaraz po swietach - tylko ogrodzone blacha, nic wiecej sie nie dzialo
              • Gość: netlogic Re: osiedle szachowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 22:27
                No to ja pojade za jakis miesiac, zdam relacje. Co do ING, to dostalem numer
                konta. To oznacza ze jest pozwolenie na budowe; potwierdzil mi to rowniez v-ce
                prezes. Z tego co on mowi, to trasa A2 jesli pojdzi wedlug obecnych zalozen,
                bedzie w odleglosci 800m. Z moich obliczen wychodzi sporo mniej, ale zobaczymy.
                Tak czy siak, bedzie to najwczesniej w 2013 roku.

Zastanawiam sie czy zdaza na grudzien przyszlego roku z tym pierwszymi
                szescioma domkami??
                • Gość: sylwia Re: osiedle szachowa IP: 217.153.44.* 06.01.06, 16:45
                  Ale się ciesze, ze ktoś sie w koncu odezwał! Dłuuuugo nie było żadnego odzewu i
                  obawiałam sie, ze nie bedziemy mieć sąsiadów :-)
                  • Gość: gajos Re: osiedle szachowa IP: *.acn.waw.pl 15.01.06, 16:10
                    rowniez sie ciesze - bylem w piatek na bud - cos sie ruszylo :) korzystajac z
                    okazji zapraszam na pierwszego grilla - maj 2007 macie jakies plany?:)
                    • doradca-finansowy Re: osiedle szachowa 15.09.06, 17:00
                      I to mnie cieszy!
                      Jesli znajomi chcą tam kupić swoje lokum - ja pomogę im to sfinansować!
              • Gość: zaci wieści z placu budowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.06, 23:54
                byłam dziś, czyli 7 stycznia.Teren ogrodzony blachą, a tam, gdzie mają być 1-
                sze 3 domki są jakieś wykopy.Pozdrawiam.
                • Gość: JG - netlogic Re: wieści z placu budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 15:39
                  No to git! Moj dom juz stawiaja!!!!!!!!
                • Gość: sylwia kolejne wieści z placu budowy IP: 217.153.44.* 16.01.06, 10:50
                  Witam.Po sobotniej wizycie na Szachowej stwierdzam, ze są postępy.Sobotnie
                  przedpołudnie a praca wre aż miło :-)Dołki pod pierwsze 2 budynki chyba już
                  pełnowymiarowe :-) Pozdrawiam.
                  • Gość: gajos Pna sie mury do gory - bylem dzisiaj!!! IP: *.acn.waw.pl 12.02.06, 19:45
                    trzy pierwsze domy wylaniaja sie juz nad poziom powierzchni. czy jest ktos z
                    bud A (potencjalny sasiad)?
                    jezeli ktos zdjecia to prosze przeslac zgloszenie na maila - odesle
                    mgajew@aster.pl
                    • Gość: sylwia Re: Pna sie mury do gory - bylem dzisiaj!!! IP: 217.153.206.* 13.02.06, 15:55
                      No to fajnie!!!A czy może ktoś sie zorientował co z pozwoleniem na 2-gi etap
                      budowy?Zaczynam się martwić...
                    • Gość: paso Re: Pna sie mury do gory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 22:48
                      Witajcie sąsiedzi, ktoś przybył przez ten miesiąc, bo na tym forum nic nowego
                      od 2 tygodni. Etap 1 "się buduje" po styczniowych mrozach.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: sylwia Re: Pna sie mury do gory IP: 217.153.206.* 27.02.06, 11:44
                        Witam, wg najnowszych wieści firma na dniach odbiera pozwolenie na budowę na 2-
                        gi etap.Trzymajmy kciuki, moze w koncu się uda :-)
                        • Gość: syl Re: Pna sie mury do gory IP: 217.153.206.* 08.03.06, 11:51
                          Dostaliśmy maila od Kaczorka dot. pozwolenia na budowę (że już prawie, prawie)
                          i spotkania z notariuszem.Wygląda na to, ze już niedługo ruszy 2-gi etap!
                          • Gość: Paso Re: Pozwolenie 2-gi etap już jest. IP: *.bcf.pl / *.bcf.pl 09.03.06, 17:19
                            Dostałem faxem kopię pozwolenia na 2-gi etap. Jest z datą 24.02 . Teraz
                            uprawomocnienie.
                            Jest ktoś z sąsiadów?
                            • Gość: sylwia Re: Pozwolenie 2-gi etap już jest. IP: 217.153.206.* 10.03.06, 10:25
                              Hej, jest, jest i tez dostaliśmy pozwolenie.Powolutku posuwa sie do przodu całe
                              to przedsiewzięcie - oby tak dalej :-)
                • Gość: Paso Wieści z placu budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 23:59
                  Byłem wczoraj na budowie i aż miło popatrzeć. Pierwsze 3 domki mają już prawie
                  piętro, drugi etap - zalewanie fundamentów. Robota idzie aż miło patrzeć.
                  • Gość: drakon760 Re: Wieści z placu budowy IP: *.moliera.smgkrc.pl 11.04.06, 17:12
                    Witam Sąsiadów.

Byliśmy na budowie w sobotę. Obecnie pracuje tam 30 ludzi ale ktoś( niestety
                    nie wiem kto to był) - prawdopodownie kier sekcji podwykonawców, twierdzi, że
                    na dalszym etapie będzie tam ich ok 250.

pozdrawiam

W
                • Gość: sylwia Re: wieści z placu budowy IP: 217.153.206.* 21.04.06, 12:06
                  Spieszę donieść, ze przyszli mieszkańcy domu C mają już strop na 1-szym piętrze
                  oraz balkon :-)Pozostałe domy z 1-go etapu równiez rosną.Te z drugiego mają
                  wylane fundamenty i powolutku zaczynają wychodzic z ziemi :-))
    • Gość: Zainteresowany Re: osiedle szachowa IP: *.habeo.pl 07.12.05, 13:12
      Jak daleko od osiedla bedzie przebiegac A2?
      • Gość: gajos Re: osiedle szachowa IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 09.12.05, 17:45
        Rząd nie przesądza jeszcze, czy tranzytowa odnoga A2 ominie stolicę od
        południa, czy od północy. Obie drogi będą prawdopodobnie budowane w tym samym
        czasie. Wschodni odcinek autostrady A2 pomiędzy Warszawą a granicą państwa z
        Białorusią ma powstać w latach 2010 – 2013. (to jest info z portalu o
        autostradach w polsce) - jak dobrze kojarze to bedzie ok 20-30 km na poludnie
        • oblesnik Re: osiedle szachowa 13.12.05, 13:41
          Nie ominie ani z poludnia ani z polnocy tylko przebiegnie na wskros dzielnic
          poludniowych i/lub polnocnych.
    • dariuszs Re: osiedle szachowa 12.12.05, 14:57
      Rownież z żoną przymierzaliśmy się do inwestycji szachowa, choc się na nią nie
      zdecydowaliśmy.

Pod względem architektury i okolicy SUPER.
      Trochę kłopotów formalnych gdyż pozwolenie na budowę miało być już na początku
      listopada.

Niestety są też problemy z dojazdem autobusem (>40 min z centrum bez korków)
      być może w przyszłości problem rozwiąże SKM (www.skm.warszawa.pl), a samochodem
      nie ma problemu.

Odnośnie autostrady to według aktualnych planów wezeł na ul.Patriotów będzie w
      odległości od 500 do 600m na południe zobacz:
      www.autostrady.com/a2/gallery/pow/a2_pow_patriotow.jpg
      Ale sprawa zie jest pewna ze względu na protesty szczególnie Ursynowa.

WAŻNA UWAGA: Według mojego zaprzyjaźnionego prawnika umowa developerska nie
      jest najlepsza - radzę dokładnie ją zanalizować.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    • Gość: Josif Re: osiedle szachowa IP: 193.111.166.* 13.12.05, 11:40
      Na początku inwestycja wyglądał bardzo fajnie - teraz coraz więcej wątpliwości
      się pojawia. Opóźniają się sprawy urzędowe, przeciągany wybór wykonawcy, niby
      załatwione kredytowanie w banku i rachunek powierniczy a nie ma umowy,
      specyfikacja techniczna w internecie strasznie ogólnikowa zaś szczegółów nikt
      nie jest w stanie podać. Trzeba b. ostrożnie do tego podchodzić i uważać z
      kasą. A jeśli nie zmienią projektu umowy - strasznie amatorska i nierówno
      traktująca strony - to trzeba pożyczyć radcę i negocjować.
      Tam nadal może być fajnie ale trzeba uważać.
      • netlogic Re: osiedle szachowa - podsumowanie 21.12.05, 19:29
        Witam,

My tez jestesmy po podpisaniu umowy na mieszkanie na Szachowej. Poniewaz pojawilo sie kilka niescislosci w tym watku, to spiesze te pare rzeczy wyprostowac.

Otoz co do platnosci, to niektorzy radza zeby do czasu otrzymania pozwolenia na budowe nie placic. Otoz tak wlasnie dziala ich konto powiernicze. NIE DA SIE wplacic pieniedzy dopoki nie otrzymaja tego pozwolenia. Dopiero po tym fakcie bank otwiera konto i przesyla dane do przelewu.
        Co do specyfikacji to nie jest ona tak bardzo ogolnikowa. Ty zapewne mowisz o danych ktore byly na stronie do konca pazdziernika i tam rzeczywiscie nie bylo wielu szczegolow, byly one natomiast dawane przy podpisaniu umowy jako zalacznik umowy. My dostalismy 5-stronnicowy dokaldny opis standardu. W tej chwili na stronie tez juz jest bardziej szczegolowy spis. W razie czego mozna dzwonic do wiceprezesa i pytac. Ja tak zrobilem w sprawie okien (napisane ze przepuszczalnosc 1,6)i tego samego dnia prezes oddzwonil, ze po porozumieniu z architektem osiedla, standard wszystkich okien zostal zmieniony na 1,1.

Co do umowy to konsultowalismy ja z dwoma prawnikami: notariuszem i adwokatem i nie ma podobno zadnych powodow do obaw, o wszystko co wydawalo sie dwyuznaczne sie dopytalismy. Wazna sprawa, ze osoba, z ktora se to wszystko zalatwia - v-ce prezes jest bardzo kompetentny i mily, troche z innej bajki jesli bierze sie pod uwage innych developerow.

Nadal pozostaje problem pozwolenia na budowe ktorego nadal nie ma, ale na razie nadal nie trzeba rowniez placic. Rzeczywiscie mieli zaczac w listopadzie, a jeszcze nie zaczeli. A co do autostrady, to nie jest jeszcze jasne ktoredy ani kiedy ona poleci, chociaz plany wskazuja ze rzeczywiscie dosyc niedaleko: 600-1000m. Ze wzgledu na halas jest to wystarczajaco daleko, ze wzgledu na komunikacje moim zdaniem rewelacja.
        Co do odleglosci od Wawy, a zwlaszcza dojazdow to rzeczywiscie: podroz autobusem do centrum bez korkow zajmuje ok. 40 min. Trzeba dodac ze z domu bedzie bardzo blisko do przystanku ZTM (na wprost Szachowej, po przeciwnej stronie Patriotow) i tylko troszeczke dalej na peron SKM. Podroz SKM do dworca powisle trwa 34 minuty. W wagonach jest kulturka, bo to jest cos na ksztalt metra naziemnego. Dojazd autem do centrum jest ok przez poszerzony wal miedzeszynski. Jesli bedzie ta autostrada to dojazd na ursynow sie znacznie polepszy.

Reasumujac, ja raczej polecam, chociaz jesli ktos jeszcze sie nie zdecydowal, to niech poczeka na pozwolenie na budowe. Aha, i co do ceny to nie wydaje sie ona az tak atrkacyjna jak ktos napisal. Mysle ze to jest dobry standard mieszkan, ale cena 320 tys. za mieszkanie 75 m2, nawet z malym ogrodkiem, nie jest super inwestycja jesli chodzi o szybki zysk.

Pozdrawiam,
        JG
        • Gość: gajos Re: osiedle szachowa - podsumowanie IP: *.devs.futuro.pl 24.12.05, 11:53
          witam sasiada :) zapraszam na grilla w maju 2007 :)
          • Gość: JG Re: osiedle szachowa - podsumowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 00:46
            Wpadamy, wpadamy! Mozna wiedziec jaki kod mieszkanka?
            • Gość: JG, netlogic Re: osiedle szachowa - podsumowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 01:01
              Aha, i jeszcze sprostowanie. Jesli wykonanie bedzie zgodne z obecnymi planami to autostrada A2 w najblizszym miejscu bedzie miala do naszych domow ok. 575m, czyli ponad pol kilometra.

Pzdr,
              JG, netlogic
              • Gość: stefan Beznadziejna lokalizacja .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 11:51

Po sprawdzeniu okazuje sie że autostarada
                bedzie ok. 500 m a protesty usrynowiaków
                zostały już definitywnie zignorowane.
                Jak ktos ze wsi i autostardy nie widzial
                to mu sie wydaje ze to nie przeszkadza.
                Tymczasem, autostarada to tranzyt - to tiry
                to hałas i przede wszystkim skazenie
                terenów przyległych.
                Mieszkania w sąsiedztwie autostrad (w pasie 1 km)
                wszedzie szybko traca na wartosci.
                • Gość: gajos Re: Beznadziejna lokalizacja .... IP: *.acn.waw.pl 28.12.05, 20:45
                  500m od dzialki? jak sie patrzy na mape to chyba dalej - ale nie bede sie
                  upieral - a z tym ursynowem to juz pewnik? ostatnio rozmawialem z ludzmi z
                  pekao development, ktorzy maja dzialki na wilanowie i potwierdzaja fakt
                  weryfikacji planow obwodnicy pd i uwzglednienie protestow ursynowa. chyba
                  trzeba poczekac - czas pokaze jak to bedzie.
                  • Gość: JG Re: Beznadziejna lokalizacja .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 12:45
                    Tak, z mapy wydaje sie ze dalej, ale jednak bedzie to ok. 500m. Pomimo slow stefana ja jestem spokojny, mieszkam w tej chwili w prostej linii 200m od torow kolejowych i halas w ogole nie jest uciazliwy, a jest to glowna droga wylotowa na poludnie Polski.
                    Co do skazenia terenow to trudno mi to opiniowac. Moja narzeczona jest po ochronie srodowiska i robi oceny oddzialywania na srodowisko i zgadza sie ze taki problem moze istniec, tylko ze na skazenie srodowiska skladaja sie:
                    1) halas
                    2) skazenie powietrza
                    3) skazenie wod
                    Na halas raczej nie bedziemy narzekac bo caly pas drogi bedzie ograniczony ekranami, poza tym 500m, czy nawet troche mniej to duzo, zwazywszy ze jest to teren zadrzewiony i od strony trasy zabudowany.
                    Skazenie powietrza - przyjmuje sie ze zagrozony jest pas 100m od autostrad, dalsze tereny w niklym stopniu.
                    Skazenie wod raczej nas nie dotyczy (kanalizacja, brak zbiornikow wodnych).
                    Bedziemy jeszcze dalej szukac. Jesli sie dowiemy jeszcze czegos to napiszemy.
                    Pzdr
                • Gość: RePat Re: Beznadziejna lokalizacja .... IP: *.chello.pl 26.03.06, 18:32
                  Chyba poza Warszawą nie byłes w życiu, o zagranicy nie mówiąc! Mieszkania koło
                  autostrady zawsze idą w górę, pod warunkiem, że są te minimum 300-400 metrów
                  od...
                  IDEALNA odległość od przyszłej autostrady!!!
                  A co do skażenia, pomieszkaj w Warszawie! Powodzenia z TIRami i samochodami
                  wlokącymi się 40 na godzinę!
                  Pozdrawiam,
                  ...Chyba przyszły sąsiad
    • paso Re: osiedle szachowa 09.01.06, 11:25
      Witajcie,
      Właśnie wydrukowałem projekt aktu notarialnego z nowej strony www i wygląda na
      przeredagowany w stosunku do tego, który przeglądałem w grudniu - jak rozumiem
      podpisywana jest ta nowa wersja.
      Porównywał ktoś z was już te dwa projekty?

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów.
      • Gość: JG netlogic Re: osiedle szachowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 15:41
        To ilu juz nas jest? Chyba czworka:
        gajos, sylwia, paso no i ja.

Pozdrawiam wszystkich,
        JG
        • paso Re: osiedle szachowa 12.01.06, 12:54
          Witajcie,
          mam nadzieję , że za tym płotem w blachy falistej będą za rok nasze domy.
          Czy ci, co podpisali umowę mogliby powiedzieć mi, którą wersję podpisaliście i
          czy negocjowaliście zapisy.
          Czujecie się spokojniejsi będąc już "z umową"? Macie przekonanie , ze dobrze
          wybraliście?
          W porównaniu z deweloperami, z jakimi wcześniej miałem styczność pan wiceprezes
          wydał się osobą kompetentną , a FD przeprowadzi tą inwestycję.

Mam nadzieję , że się nie mylę. Oby...
          Pozdrawiam
          • Gość: netlogic Re: osiedle szachowa IP: 193.0.117.* 12.01.06, 18:34
            Wiele to zapewne nie zmieni, ale my sie czujemy pewnie i nie mamy przesadnych
            lekow zwiazanych z ta firma. Przeswietlalismy ja zarowno my, jak i znana firma
            prawnicza dla nas oraz bank, od ktorego mamy kredyt i nie bylo zadnych powodow
            do niepokoju. Umowy nie negocjowalismy. Podpisalismy ta ktora jest w tej chwili
            na stronie. My tez mamy nadzieje ze za rok bedziemy juz wykanczac mieszkanie,
            ale pewnosci nie bede mial az do grudnia.

Pan Kaczorek robi wrazenie chyba na wszystkich, z ktorymi rozmawia. Wyglada
            rzeczywiscie na czlowieka kompetentnego.

Pozdrawiam,
            JG
            • uuuk Re: osiedle szachowa 13.01.06, 12:25
              Hmmm.. Mr. Kaczorek..
              netlogic napisał(a):
              > Pan Kaczorek robi wrazenie chyba na wszystkich, z ktorymi rozmawia. Wyglada
              > rzeczywiscie na czlowieka kompetentnego.
              Pan vice-prezes po prostu dba o milutką atmosferę i używa prostych technik
              sprzedażowych. Bardzo lubi opowiadać o tym jaka fajna jest firma (choć nic
              jeszcze nie zrobiła) i jaki sam jest fajny (choć nie wspomina dlaczego
              poprzednia firma zrezygnowała ze współpracy po budowie jednego z biurowców..-
              ale to tylko ploteczki). I byłoby milutko gdyby nie to, że nie opanował
              niestety jednej ważnej umiejętności - radzenia sobie z zastrzeżeniami klienta.
              Jeśli klient ma jakieś uwagi lub wątpliwości to zamiast je wyjaśnić lub
              wspólnie się nad nimi zastanowić, stara się je zbagatelizować. Jeśli
              przekonywanie że np. drobiazgi techniczne nie mają znaczenia (mają skoro klient
              je zauważa)nie zamyka tematu to zaczyna się denerwować i wchodzi w rolę
              prezesa. Wtedy zastrzeżenia klienta przyjmuje jako osobisty atak i podważając
              wiedzę rozmówcy stara się na sił narzucić swoje spojrzenie.
              Według mnie firma powinna się szarpnąć na zatrudnienie profesjonalnego
              sprzedażowca (jeśli poważnie myślą o kolejnych projektach, w tym o domach
              starości, to prędzej czy później będą musieli), który w takich momentach schowa
              dumę do kieszeni i będzie się starał rozwiązać problem klienta a nie wygrać
              potyczkę i zostawić gościa z niesmakiem po rozmowie.
              netlogic-prześwietlanie firmy, która jeszcze nie zrealizowała żadnych działań
              nie powinno przesadnie uspokajać. Co do nienegocjowania umowy - jak sobie
              pościelesz tak się wyśpisz - co może oznaczać trochę nieprzespanych nocy z
              nerwów. Czego nie życzę!
              p.s. skoro nic nie zmieniłeś w umowie to na jakiej podstawie planuje
              wykańczanie mieszkania w grudniu skoro umowa daje czas do czerwca 2007?
              Ponadto nie ma tam nic o karach za przekroczenie terminów więc może to być 2008
              lub dalej...
              • Gość: JG - netlogic Re: osiedle szachowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 17:39
                Moze i taka sytuacje rzeczywiscie miales. Ja mialem zastrzezenia do wspolczynnika przepuszczalnosci okien i rozmawialem w tej sprawie z panem Kaczorkiem. Potraktowal mnie bardzo powaznie i powiedzial, ze na pewno to sprawdzi i skonsultuje z architektami.
                Zadzwonil za godzine i powiedzial ze ustalono ze wspolczynniki beda mialy wartosc 1,1 we wszystkich oknach. Oczywiscie tak nie musi byc - czas pokaze, ale sposob w jaki mnie potraktowal mnie zadowalal. Konsultowalem z nim jeszcze 3 inne rzeczy, miedzy innymi piece i tez odpowiedz i sposob zalatwienia sprawy mnie urzadzil.

Pozdrawiam,
                JG
              • Gość: bolek Re: osiedle szachowa IP: *.eranet.pl 16.01.06, 20:01
                Witam wszystkich uczestników,
                Również zainteresowała mnie ta oferta i mam zamiar umówić sie na rozmowę z
                Panem vice-prezesem. Nurtuje mnie jednak fakt braku jakichklwiek pomieszczeń
                technicznych oraz tylko jedno miejsce parkingowe, a na zewnątrz raczej nie
                przewidziano miejsc parkingowych. Napiszcie prszę czy wchodzi w grę
                negocjowanie ceny bądź treści umowy.
                Napisaliście, że w pierwszej kolejności będą oddane 6 budnynków - czy ktoś wie
                kiedy następne??

Czy ktoś sparwdzał wiarygodność i rzetelnośc tej firmy? To chyba pierwsza
                inwestycja w nieruchomości do sprzedaży indywidualnej. O tej niby drugiej
                inwestycji informacje są tak zdawkowe (ani miejsca ani co zrobili, ani dla
                kogo) ...

Potencjalny sasiad
                • magrat3 Re: osiedle szachowa 17.01.06, 10:15
                  Witam i mówię co wiem :-)
                  1) Negocjacja tresci umowy pewnie wchodzi w grę (przynajmniej póki co prezes
                  jest takiego zdania), co do ceny stanowczo odmówił.

2) pierwszych 6 budynków ma zostać oddanych jeszcze w tym roku (listopad -
                  grudzień), reszta chyba do czerwca 2007.

3) rzetelność i wiarygodność firmy jest niemożliwa do sprawdzenia, jako ze jest
                  to ich pierwsze przedsięwzięcie - mówiąc krótko, sprawdzimy to na sobie :-)

Decyzja nie jest wiec łatwa, lecz projekt inwestycji wydaje sie byc
                  atrakcyjny...Życze podjęcia dobrej decyzji...Potencjalna sąsiadka :-)
                • Gość: JG Re: osiedle szachowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 19:29
                  Witam,

Co do pytan, to ja tez pisze co wiem:
                  1. pomieszczenia gospodarcze - rzeczywiscie nie sa przewidziane, natomiast p.
                  Kaczorek stwierdzil ze jest mozliwosc zabudowania pomieszczen na klatce
                  schodowej. Gorne mieszkanie mialoby duzo przestrzeni na pietrze wyzej,
                  mieszkania na parterze moga sobie zrobic takie pomieszczenie pod schodami. Jest
                  to rowniez kwestia do dogadania z sasiadami z klatki (zwlaszcza dla wlascicieli
                  mieszkan na parterze), ale jesli sie dobrze trafi to nie bedzie chyba z tym
                  problemow.

2. Co do miejsc parkingowych trzeba by spojrzec na rzut ulicy, jak z jej
                  szerokoscia itp., bo jedno miejsce to moze byc rzeczywiscie za malo.

3. Nastepne budynki maja byc oddane do konca marca (w umowie zakladaja dopuszczalny poslizg 3-miesieczny).

4. Cena nie podlega negocjacji, tresc umowy pewnie tak, chociaz my nie
                  zmienialismy nic.

5. Na pytanie o rzetelnosc i wiarygodnosc firmy to duzo juz o tym bylo pisane w
                  tym watku, wiec prosze zajrzec do paru postow wyzej.

Pzdr,
                  JG
                  • magrat3 Re: osiedle szachowa 18.01.06, 15:18
                    Z tymi pomieszczeniami gospodarczymi na klatkach schodowych to byłby dobry
                    pomysł.Ciekawe, czy do zrealizowania (przepisy p.poż na przykład?).Przydałoby
                    sie, bo w mieszkaniach faktycznie brakuje czegoś na różne mało używane,
                    aczkolwiek potrzebne sprzęty.
          • Gość: syl Re: osiedle szachowa IP: 217.153.206.* 20.01.06, 10:08
            Witam, Paso,
            A można wiedzieć, który budynek będziesz zamieszkiwał?My przymierzamy sie do 5-
            ki.
            • Gość: paso Re: osiedle szachowa IP: *.bcf.pl / *.bcf.pl 23.01.06, 11:23
              5-tka , czyli E ?
              • Gość: sylwia Re: osiedle szachowa IP: 217.153.206.* 23.01.06, 11:57
                W takim razie, ze wstępnych ustalen, wynika, ze bedziemy mieszkać w najbliższym
                sąsiedztwie!Przez ścianę...bądź sufit :-)))
                • Gość: paso Re: osiedle szachowa IP: *.bcf.pl / *.bcf.pl 23.01.06, 12:46
                  jak z ogródkiem , to przez ścianę :-)
                  Pozdrawiam sąsiadkę!
                  • Gość: sylwia Re: osiedle szachowa IP: 217.153.206.* 23.01.06, 14:03
                    z ogródkiem :-)Przez ścianę :-)Jeszcze nie mamy umowy, czekamy na wszelkie
                    niezbędne pozwolenia.A Ty?
                    • Gość: paso Re: osiedle szachowa IP: *.bcf.pl / *.bcf.pl 23.01.06, 16:32
                      No to super. Jestem w takiej samej sytuacji. Napisz do mnie , to może wymienimy
                      się spostrzeżeniami: paso(at)bcf.pl
                      • Gość: sylwia Re: osiedle szachowa IP: 217.153.206.* 24.01.06, 11:52
                        To jak będziesz wiedział cokolwiek o postępach w zdobywaniu pozwoleń przez FD
                        to dawaj znać!No i w ogóle wszelkie ciekawostki związane z budową mile
                        widziane.pozdrawiam.
                        • Gość: omc sąsiad Re: osiedle szachowa IP: *.chello.pl 07.07.06, 23:55
                          Witam Wszystkich,
                          Gratuluję wyboru. Zazdroszczę okolicy i ciszy. Byłem milimetry od podpisania
                          umowy z FD w sprawie kupna 122m2. Mało tego, byłem umówiony na złożenie wniosku
                          kredytowego. Niestety, względy finansowe i rodzinne sprawiły, że swojego M
                          szukam dalej.

Prowadziłem rozeznanie w sprawie tej inwestycji. Pozwólcie, że podzielę sie
                          swoimi uwagami.
                          1) FD to spółka bez doświadczenia. Wiceprezes Kaczorek twierdzi, że ma
                          doświadczenie w branży deweloperskiej. Na pytanie w jakiej firmie i o jakich
                          inwestycjach - nie wspominał. Odpowiedź była taka, że jego doświadczenie na
                          rynku to ok 15 lat. Gdyby miał się czym chwalić, to wymieniłby jakieś nazwy.
                          Może to nie mieć żadnego znaczenia, ale może też mówić bardzo wiele. W
                          internecie nie ma nic negatywnego ma na temat członków zarządu i właściciela.
                          2) Wiceprezes Kaczorek pozostawia bardzo dobre wrażenie. Barwnie opisywał
                          inwestycję i koncentrował się tylko na pozytywnych stronach (to normalne). Jak
                          ktoś wczesniej wspomniał, pytania o konkrety bagatelizował i podważał zasadność
                          posiadania tej wiedzy (np. ilo płytowe są grzejniki, albo jaki jest współczynnik
                          przenikania ścian albo jakiej firmy jest osprzęt elektryczny - czy np. nie jakiś
                          badziew). Moje pytania wynikały z tego, iż załącznik do umowy przedwstępnej był
                          zbyt opisowy i nie zawierał danych technicznych (np. grubość styropianu na
                          zewnątrz). Szczególnie niepokoiło mnie to, jakie będą opłaty za gaz w sezonie
                          grzewczym, co ma podstawowe znaczenie w kontekście przenikalności cieplnej
                          ścian. Przecież ceny gazu zmieniają się w tym samym kierunku co ceny ropy
                          naftowej... Na przestrzeni kilkunastu - kilkudziesięciu lat ta sprawa wydaje się
                          istotna czym będziemy ogrzewać (a może w dłuższej perspektywie prąd - zważywszy
                          na uwolnienie rynku energii od kontraktów długoterminowych???). Rozważałem w tym
                          przypadku ogrzewanie podłogowe.
                          Wydaje mi się, że biuro projektowe przygotowując projekt bierze pod uwagę takie
                          czynniki ilość kWh na metr kwadratowy na rok... Odpowiedź prezesa Kaczorka
                          sprawiła, że poczułem się jak głupek, który całe życie mieszkał w lepiance i nie
                          ma pojęcia o ogrzewaniu mieszkania. Wg niego było to nieistotne. Dla mnie było,
                          ale jak skomentował moje pytanie; inni (potencjalni) nabywcy też o to pytali.
                          3) Umowa przedwstępna z FD nie jest najgorsza. Konsultowałem się w tym zakresie
                          w Polskim Stowarzyszeniu Budowniczych Domów (ul. Foksal) z prawnikiem
                          specjalizującym się w umowach z developerami.
                          Zastrzeżenia budziły zapisy o karach umownych w wys. 10%. Na dobrą sprawę, na
                          ich podstawie deweloper, gdyby znalazł nabywcę na całe osiedle (lub większość
                          mieszkań), mógłby wszystkim wypowiedzieć umowy, a nowy nabywca pokryłby
                          zapłacenie 10% kary na rzecz dotychczasowych nabywców. Praktycznie to mało
                          prawdopodobne ale teoretycznie - jak najbardziej. Prawnik zasugerował, aby
                          najlepiej usunąć zapis o tych 10% karach płaconych zarówno przez kupującego jak
                          i sprzedającego. Przecież, na dobrą sprawę, ani kupującemu ani sprzedającemu nie
                          zależy na tym aby wypowiadać umowę.
                          Kolejna sprawa to wyrównanie stawki VAT wg nowych przepisów - niedopuszczalny
                          zapis. Jednak zważywszy na termin oddania i termin podpisania umowy
                          przyrzeczenia - spełnienie się warunkow określonych w umowie jest mało
                          prawodpodobne.
                          Next: płatności dokonywane do dnia. Wg mnie, płatności powinny być dokonywane
                          zgodnie etapami budowy budynku wg harmonogramu i po poinformowaniu listownie
                          przez developera o ukończeniu danego etapu. Dodatkowo powinien to sprawdzać
                          przedstawiciel banku-powiernika. Wydaje mi się, że bez takiego zapisu
                          bank-powiernik nie jest zobligowany do wstrzymywania wpłat na rachunek
                          dewelopera. Ale mogę się mylić (zresztą prawnik też zwrócił na to uwagę)...
                          Wątek prawny pisałem w oderwaniu od tekstu umowy - pisałem z głowy - czyli z
                          niczego ;-))), dlatego mogą być pewne nieścisłości.
                          4) Doradca finansowy poinformował mnie, że wnioski kredytowe innych nabywców
                          mieszkań w osiedlu były rozpatrywane bez problemu. To mnie pocieszało, bo
                          oznaczało, że FD w papierach ma wszystko OK (a założyłem, że banki takich
                          kredytobiorców sprawdzają solidnie).
                          5) Uważałem, że 5 pokoi i dwie czterometrowe łazienki to lekka pomyłka.
                          Wymyśliłem sobie, że pokój na poddaszu (ten z trzema oknami) możnaby przerobic
                          na pokój kąpielowy, a łazienkę w projekcie na małą graciarnię. Wiceprezes
                          Kaczorek wstępnie określił koszt dokonania takich przeróbek na ok 5000 zł plus
                          materiały (o ile będzie ich więcej niż to wynika ze standardowego projektu). Też
                          mam wrażenie, że ceny studia projektowego są zaporowe. Zabrzmiało to trochę
                          śmiesznie skoro kompletna dokumentacja z projetem domu kosztuje czasami 3k zł
                          (ale i bywa, że mniej). Zgadzam się, że cena poprawek powinna oscylować w
                          granicach 1k zł. Uważam, że to deweloper powinien mediować w tej sprawie, a nie
                          odsyłać do projektantów.
                          Też mam wrażenie, jak coponiektórzy, że klatki i schody w bezpośrednim
                          zetknięciu wydają się trochę wąskie. Wnoszenie mebli może się okazać dużym
                          problemem.
                          6) opłaty: zastanawiałem się ile może kosztować ogrzewanie mieszkania 122m2 na
                          szachowej gazem - w różnych wersjach (na różnych forach) było to 1k/m-c grzewczy
                          ale było też (znajomi) ok 150 zł/m-c grzewczy. Zastanawiałem się jaki koszt
                          wywozu szamba (10m3) i jak często to następuje. Z informacji uzyskanych od
                          znajomych było to jakieś 200 zł co 1,5 m-ca (nie drążyłem tego tematu dokładnie).
                          7) 0,5 km od planowanej obwodnicy to tzw. "świat i ludzie". Proszę jednak
                          zwrócić uwagę na jeden aspekt. Zgodnie z projektem obwodnica zostanie
                          poprowadzona prostopadle do torów kolejowych na wysokości ul. Deptak (patrząc na
                          mapie niwiele niżej kościoła znajdującego się po lewej stronie od torów). Droga
                          zostanie poprowadzona wiaduktem nad torami, co będzie powodować szersze
                          roznoszenie się szumu. Wydaje mi się, że w nocy mimo odległości od osiedla i
                          ekranów dźwiękoszczelnych, przejeżdżające pojazdy (zwłaszcza TIRy) mogą okazać
                          się problemem. Ze względów komunikacyjnych to super układ - blisko do obwodnicy
                          to szybki skok na drugą stronę Wisły. Poza tym ul. Przewodowa, to szybki
                          transfer w stronę Wału Miedzeszyńskiego a tam to juz ekspresowo.
                          8) Komunikacja miejska-podmiejska: niestety nie zanosi się na to, aby podróż do
                          centrum była krótsza niż 40 min (do stacji Powiśle-Śródmieście). SKM przestało
                          kursować, a podróż autobusem to ryzyko stania w korku. Co prawda kolej dalej
                          będzie kursować, ale ew. skrócenie czasu podróży wiązałoby się z wymianą lub
                          remontem trakcji (na to jednak nie ma przecież pieniędzy). Ale i tak podróż
                          trwałaby zaledwie 10 min krócej. Cóż więc pozostaje? Własne cztery koła.
                          Wyjeżdżać trochę wcześniej do pracy aby uniknąć korków... :-))))))
                          9) Istotny problem to odśnieżanie ul. Garncarskiej. Ostatnie zimy pokazały, że
                          śnieg o pokrywie 30-50 cm nie jest wcale rzadkością. Pytanie to, czy i kto się
                          tym będzie zajmował. Czy służby miejskie zajmują się w ogóle odśnieżaniem dróg
                          gruntowych??? Może się okazać, że wspólnota nie obędzie się bez administratora,
                          który o to zadba. Mam obawy, że "samopomoc" przy tak relatywnie długiej ulicy
                          moze się okazać niewystarczająca lub ponad siły...

Ale i tak mi się w dalszym ciągu podoba Osiedle Szachowa (ale rym!).
                          Pozdrawiam
                          • uuuk Re: osiedle szachowa 10.07.06, 16:28
                            Cześć omc sąsiad!
                            Wielce roztropne słowa napisałeś i słuszne. Widać, że zgłębiłeś temat i muszę
                            się ze wszystkim zgodzić. Ryzyko jest spore - szczególnie przez zapisy
                            dotyczące płatności niepowiązane z postępem prac oraz zapis o podatku VAT.
                            Każdy radca prawny po pobieżnym przejrzeniu umowy z takimi zapisami
                            zakwalifikuje firmę do grona ryzykownych i zaleci gruntownie przemyśleć czy
                            klient chce podjąć takie ryzyko. A to tylko dwa większe problemy..
                            Co do doświadczenia developera - czy to prawda, że pan AK był zaangażowany w
                            budowę biurowca ITI, w trakcie której to znacznie przekroczono zabudżetowane
                            koszty, w wyniku czego pan AK nie działa teraz w sferze nieruchomości
                            komercyjnych a rozwija budownictwo mieszkaniowe? No nie wiem czy dawać wiarę
                            tej wiadomości - może ktoś potwierdzi? :)
                            • Gość: netlogic Re: osiedle szachowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 20:07
                              Witam ponownie uuuk,

Juz raz mowiles o tych plotkach dotyczacych pana Kaczorka i jego rzekomego udzialu w jakichs przedsiewzieciach. Nikt wtedy nie podjal tego tematu. Nie bardzo sama ta wzmianka jest na temat w dyskusji, bo nas to tak bardzo chyba nie interesuje tutaj gdzie on wczesniej pracowal, bo nie ma to wielkiego wplywu na to czy nam domy zbuduje na czas czy nie. A juz tym bardziej nie ma to znaczenia gdy kilka postow wczesniej piszemy, ze postepy budowy ida bardzo dynamicznie i byc moze bedzie tak ze dostaniemy klucze wczesniej.
                              Bank Slaski bedzie dodatkowym czynnikiem mocno mobilizujacym jak zapewnila nas pani z ING. Ponadto na razie nie mamy powodow do obaw z racji podatku VAT, bo sadzac po postepie prac ten problem nie bedzie nas dotyczyl. Ponadto nasz kredytodawca - Deutsche Bank byl na budowie tydzien temu i stwierdzil, ze nie ma zagrozenia co do terminu i przeslal kolejna rate do banku ING.

Co do radcow prawnych, to tez juz pisalem ze koslutowalismy to z dwoma radcami i sytuacja o ktorej piszesz: (" Każdy radca prawny po pobieżnym przejrzeniu umowy z takimi zapisami zakwalifikuje firmę do grona ryzykownych i zaleci gruntownie przemyśleć czy klient chce podjąć takie ryzyko.") nie miala miejsca, a wrecz przeciwnie, stwierdzili, ze umowa jest napisana korzystnie dla obu stron i na tle innych umow na rynku, nie zawiera wielu czestych niedopuszczalnych luk.

Pozdrawiam
                          • Gość: netlogic Re: osiedle szachowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 20:23
                            Witam

Bardzo dziekuje za niezwykle merytoryczna, doglebna i obiektywna analize tej inwestycji. Podales bardzo duzo konkretnych informacji, dobrych i zlych. Dzieki temu bede mial te problemy na uwadze.

Co do kilku spraw to chcialbym tez dorzucic swoje dwa slowa. Chodzi o punkty 7 i 8. W punkcie 7 piszesz o odleglosci od trasy. Wedlug mapy Warszawy ulica Deptak lezy w najblizszym punkcie w odleglosci 560m od domow na Szachowej (konkretnie mojego domu - B). Wedlug Google Earth bedzie to 590m. To jest dosyc duza odleglosc. Mam nadzieje ze czarny scenariusz z wiaduktem nie bedzie mial miejsca, a ekrany i drzewa ochronia nas przed halasem i bedziemy mieli same plusy, o ktorych tez wspominasz.

Co do punktu 8 to podroz z Miedzeszyna do Dworca Powisle przed zamknieciem trasy wynosila 34 min.

Jeszcze raz bardzo dziekuje za wszystkie podane informacje.

Pozdrawiam

• Gość: netlogic Re: osiedle szachowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 20:31
                            Aha i jeszcze jedno zdanei ktore udalo mi sie odnalezc w "Koncepcji programowej budowy drogi ekspresowej w korytarzu rezerwowanym pod autostradę A2 na odcinku Południowej Obwodnicy Warszawy od węzła „Puławska” do węzła „Lubelska”".

Jest tam napisane w ten sposob o wezle PATRIOTOW:

"4.Węzeł „Patriotów” – dwupoziomowy; trasa POW w wykopie pod ulicami Patriotów i linią kolejową. Wymiana ruchu odbywa się w poziomie terenu.
                            Wariantowo trasa POW przechodzi na estakadzie nad ulicami Patriotów i linią kolejową".

I DALEJ:
                            "Przejście pomiędzy Miedzeszynem i Falenicą w rejonie ulicy Patriotów przewidziane jest w wykopie, pod torami kolejowymi. Takie rozwiązanie pozwala na:
                            - zmniejszenie zasięgu oddziaływania uciążliwego na otoczenie (mniejsze zasięgi hałasu i zanieczyszczeń powietrza),
                            - stworzenie korzystniejszych warunków do technicznej ochrony przed hałasem (możliwość uzyskania większej skuteczności ekranów przeciwhałasowych),
                            - mniejszy powierzchniowo zakres prac budowlanych (tunel może być krótszy niż estakada - skrajnia),
                            - znacznie mniejsza ingerencja w krajobraz (ochrona m.in. wpisanego do rejestru Konserwatora Zabytków osiedla przy ul. Arniki).
                            Warunki geologiczne i hydrogeologicze w tym rejonie powodują, że realizacja przejścia trasy w poziomie „-1” będzie bezpieczna dla warunków wegetacyjnych na okolicznych terenach leśnych."

Pozdrawiam
                          • paso Re: SKM przestała kursować? 10.07.06, 23:32
                            omc napisał:
                            > 8) Komunikacja miejska-podmiejska: niestety nie zanosi się na to, aby podróż
                            do
                            > centrum była krótsza niż 40 min (do stacji Powiśle-Śródmieście). SKM przestało
                            > kursować, a podróż autobusem to ryzyko stania w korku. Co prawda kolej dalej
                            > będzie kursować, ale ew. skrócenie czasu podróży wiązałoby się z wymianą lub
                            > remontem trakcji (na to jednak nie ma przecież pieniędzy). Ale i tak podróż
                            > trwałaby zaledwie 10 min krócej. Cóż więc pozostaje? Własne cztery koła.

Pomyślałem sobie , że masz jakieś informacje o przyszłości SKM-ki.

oto komunikat SKM o przerwie w kursowaniu i wydaje mi się , że bez znaczenia
                            jest dla nas teraz przerwa w kursowaniu SKM związana z remontem trakcji w te
                            wakacje. Niech wyremonują - nam będzie potrzebna dopiero w przyszłym roku.
                            Co do dojazdu do centrum , to w rozkładzie PKP i SKM dojazd ze stacji W-wa
                            Miedzeszyn do W-wa Śródmieście trwa 38 minut. Moim zdaniem to całkiem
                            przyzwoity wynik. Komunikacyjnie (jak na Wawer) osiedle położone jest bardzo
                            dobrze. Porównaj to np. z szeregowcami w stronę Wału po lewej na Przewodowej
                            albo dużo bliżej Developer House , czy na Sęczkowej. Tam to poza własnym
                            samochodem jest problem. Po torach do centrum jest najszybciej a nasza
                            lokalizacja to umośliwia. wszystkie ulice do Wału (czy to Przewodowa ,czy
                            Kadetów , czy Ostrobramska rano stoją)
                            Jeżdzę rano z Centrum Zdrwia Dziecka i moje wyniki samochodem do centrum (około
                            8-9 rano) zaczynają się od 45 minut do 85 Płowiecką-Ostrobramską_Tr.
                            Łazienkowską. Tamtędy nie radzę jechać.

Oto komunikat [www.skm.warszawa.pl/]

"Szanowni Podróżni,
                            Informujemy, że z dniem 1 lipca 2006 r. zostaje zawieszone kursowanie pociągów
                            SKM na trasie Warszawa Zachodnia - Warszawa Falenica.

W związku z pracami torowymi prowadzonymi w tunelu średnicowym, pociągi SKM od
                            dnia 1 lipca 2006 r. będą kursowały na nowej trasie (linia S2) Warszawa
                            Rembertów - Pruszków, przez stację Warszawa Centralna, z pominięciem stacji
                            Warszawa Stadion, Powiśle, Śródmieście i Ochota.

Za utrudnienia - przepraszamy."

• Gość: P Re: SKM przestała kursować? IP: *.acn.waw.pl 11.07.06, 10:00
                              Niestety SKM docelowo kursowac bedzie do Rembertowa. Na naszej trasie jezdziła
                              praktycznie pusta. I to spowodowalo zmianę trasy. Trwaja jednak negocjacje z
                              PKP, aby na trasie do Falenicy, można było jezdzic na bilecie miejskim
                              • paso Re: SKM przestała kursować 11.07.06, 15:42
                                Rzeczywiście. ZTM zmieniło trasę SKM-ki i to chyba na stałe a przynajniej na
                                kilka lat. Teraz będzie Pruszków - Rembertów.
        • Gość: gajos Re: osiedle szachowa IP: *.acn.waw.pl 15.01.06, 16:17
          witam kolejnego sasiada:)
          pierwsza narada sasiedzka (zakrapiana:) u mnie - serdecznie zapraszam -
          pozostawiam adres na wszelki wypadek mgajew@aster.pl
        • Gość: paso Re: osiedle szachowa-ktoś jeszcze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 22:52
          No właśnie. Znajdą się kolejni sąsiedzi?
    • Gość: gajos szachowa - architekt wnetrz IP: *.acn.waw.pl 15.01.06, 16:50
      czy ktos ma doswiadczenia z wspolpraca z architektem wnetrz, kiedy warto
      zaczac? ile zazwyczaj sobie zycza?
      • zajac77 Re: szachowa - architekt wnetrz 29.01.06, 18:59
        Witam potencjalnych sąsiadów

w tym tygodniu planujemy wybrać sie do biura sprzedaży aby obejrzeć mieszkanka.
        Czy moglibyście od razu powiedzieć, doradzić, na co zwrócić uwagę.
        Bardzo chcielibysmy takie mieszkanie 122m2 na 2 pietrach :-)
        zobaczymy jak z bankiem itd. ale moze moglibyscie powiedziec jak wyglądaja
        wasze spostrzeżenia oraz co doradzacie przed pojechaniem na 1 spotkanie.

zajac77

[potencjalny zainteresowany zamieszkaniem]
        a moze tak zorganizowac jakies spotkanie osób ktore podpisaly juz umowy oraz
        tych którzy są zainteresowani. Co Wy na to?
        jakieś miejsce wybierzemy i się spotkamy. Co Wy na to?
        • Gość: gajos architekt wnetrz IP: *.acn.waw.pl 02.04.06, 16:44
          jakby ktos szukal - goraco polecam konkretna i zna sie na robocie
          matelier.com
    • Gość: ap pytanie o okna na parterze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 18:25
      witam,
      zaczelam wprowadzac male przerobki na planie mieszkania i zoreintowalam sie, ze skrzydla okienne w salonie nie sa suwane tylko uchylne, a w dodatku otwiera sie tylko jedno skrzydlo!!!!
      :( moze nie potrafie tego odpowednio zinterpretowac wiec jesli ktos ma wiarygodne info na ten temat, to bardzo prosze o odpowiedz!
      pozdr
      • Gość: gajos Re: pytanie o okna na parterze IP: *.acn.waw.pl 12.03.06, 20:17
        dokladnie tak jest nie sa suwane tylko jak tradycyjne otwierane drzwi.
    • Gość: gajos zdjecia z bud do sciagniecia IP: *.acn.waw.pl 12.03.06, 20:18
      zrobilem fotki 3 pierwszych domow - do sciagniecia
      www.info.edugama.com/szachowa.zip
      • Gość: ap Re: zdjecia z bud do sciagniecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 18:28
        Ale fajne fotki! Dzieki!
      • Gość: Pit Re: zdjecia z bud do sciagniecia IP: *.acn.waw.pl 16.03.06, 10:06
        Pozdrawiam wszystkich sąsiadów. Na razie cos nas tu mało. Dzięki za fotki, na
        których zobaczyłem pierwsze ściany mojego mieszknka :)
        • paso Re: Coś nas tu mało 16.03.06, 10:27
          No właśnie. Większość mieszkań zarezerwowana a nas tu kilkoro. Może coś się
          ruszy. Jak nie to trudno - wypijemy bez nich :-)
      • Gość: sylwia Re: zdjecia z bud do sciagniecia IP: 217.153.206.* 17.03.06, 13:03
        dajnie.Prosimy o kolejne fotki, jesli będziesz odwiedzał Szachową!
    • Gość: netlogic Re: osiedle szachowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 21:55
      Witam wszystkich,

My wlasnie przecieramy szlaki i rozmawiamy z biurem projektowym APA i z p.Kaczorkiem (chwilowo na nartach na urlopie) na temat zmian w projekcie mieszkania na parterze. Chwilowo jestesmy zawieszeni w prozni, bo jako ze jestesmy pierwsi, to biuro projektowe i developer musza ustalic warunki finansowe tych zmian.
      Bedziemy informowac.

Pzdr,
      Jan Gietka
      • Gość: gajos Re: osiedle szachowa IP: *.acn.waw.pl 18.03.06, 12:05
        wlasnie przeslalem tez zmiany do projektu (dokladnie w pon, 13.03.06) - mam
        nadzieje ze nie beda chcieli kasy za zmniany :)
        potwierdzm fakt nieobecnosci jakies laski ktora odpowiada za zmiany.
        • Gość: paso Re: osiedle szachowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 20:53
          moglibyście przybliżyć charakter zmian. Czy chodzi o rzeczy typu "przesuwanie
          ścian" , czy raczej o rozkład punktów elektrycznych.
    • Gość: netlogic Re: osiedle szachowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 23:02
      My przesuwamy sciany w korytarzu, usuwamy filar oddzielajacy kuchnie od pokoju, murek obok kominka. Zmienilismy tez rozklad piecow i wlacznikow elektrycznosci. Ponadto zmienimy wyjscie na ogrodek, z jednego otwieranego skrzydla drzwi (ja nie wiem jak oni to wymyslili - ladny ogrodek i waskie gardlo w postaci jednego niewielkiego skrzydla drzwi) na suwane na obu scianach tego kata, albo 4 otwierane skrzydla.

Pozdrawiam,
      JG&AP
      • Gość: sylwia Re: osiedle szachowa IP: 217.153.206.* 20.03.06, 10:10
        Dajcie koniecznie znac, jak tylko dowiecie sie czegoś o możliwościach i
        warunkach dokonywania zmian.Tez mamy kilka pomysłów na ulepszenie projektu :-)
        • Gość: PiT Re: osiedle szachowa IP: *.acn.waw.pl 20.03.06, 18:36
          My również myślimy o usunieciu ścianki pomiędzy kuchnią a przedpokojem i tej
          koło kominka. Jakie macie jeszcze pomysły na zmiany, czy ulepszenia. (mam na
          myśli mieszkanie 75 m2)
          Pzdr
          • Gość: syl Re: osiedle szachowa IP: 217.153.206.* 21.03.06, 12:08
            Ja myslałam o przeniesieniu kibelka do łazienki i dzieki temu zyskaniu
            pomieszczenia na różne odkurzacze i deski do prasowania.Ale przyznam sie, ze
            jeszcze aż tak szczegółowo w temat nie wnikałam :-)Bo najchętniej wtedy w tym
            pomieszczeniu ulokowałabym jeszcze piec, ale chyba przepisy na to nie zezwola
            (za mały metraż).
      • Gość: Paso Re: osiedle szachowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 20:40
        Gdzie planujecie przenieść piec? Na inną ścianę , czy poza łazienkę?
    • Gość: 2 Re: osiedle szachowa IP: *.kablowka.waw.pl 23.03.06, 23:17
      Co oni teraz buduja?
      • Gość: bogdanwarszawa Re: osiedle szachowa IP: *.chello.pl 26.03.06, 18:24
        9 budyneczków, każdy to 2 blizniacze budynki po 2 mieszkania... ale zostały już
        tylko 122 metrowe, 5-pokojowe, 2-poziomowe. Właśnie myślę o takim bo mam 2
        dzieci... super ukłąd bo na górze beda maily kupe miejsca.
        Ciekawe to to ze robia to z kontem powierniczym... moja kasa czeka na wyplate
        deweloperowi az przekaza mi gotowe mieszkanie! To lubie! Nie chce byc czescia
        jakiejs nastepnej historii w gazecie :)

Bylem ostatnio, pierwsze 3 juz ostro w gore...
    • Gość: sylwia Ruszył II-gi etap!!! IP: 217.153.206.* 27.03.06, 14:11
      Ruszył II-gi etap budowy :-)
      • Gość: Paso Re: Ruszył II-gi etap!!! IP: *.bcf.pl / *.bcf.pl 27.03.06, 15:03
        Cześć Sylwia, witajcie sąsiedzi.
        To bardzo miła wiadomość.
        Zaczęli kopać fundamenty, czy wycinają drzewa?
        Czy w 1-szym budują już pietro i jak wasze zmiany w procjekcie?
        Pozdrwowienia
        Jest tam gdzieś w okolicy jakaś knajpka , żeby spotkać się latem i wrócić
        testowo SKM-ką.
        • Gość: sylwia Re: Ruszył II-gi etap!!! IP: 217.153.206.* 27.03.06, 16:31
          Witam :-)Donosze uprzejmie, że w sobote były wykopy pod fundamenty - moze to
          niewiele, ale jednak :-)Drzewa - te które mają zostac - sa ładnie
          zabezpieczone, te które były w miejscu salonu zostały pousuwane :-).Na razie to
          tyle.Wszystkie 3 idą w równym tempie.
          Co do knajpek, to jeszcze na tyle Wawra nie poznałam - póki co znalazłam apteke
          i biedronkę, ale to akurat trudne nie było.Pozdrawiam.
        • Gość: netlogic - JG Re: Ruszył II-gi etap!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 18:52
          Niesety wiele na razie nie wiadomo. Pan Andrzej Markowski z firmy projektujacej kazal nam poczekac do najblizszego poniedzialku. Bedzie wtedy juz mial ustalony z p.Kaczorkiem system dokonywania zmian w projekcie - jak i za ile.

Zasadniczo powiedzial, ze te zmiany ktore chcemy zrobic i ktore mu przeslalem mailem, czyli: usuniecie murku obok kominka, usuniecie filara miedzy kuchnia a salonem, zwezenie o 15cm korytarza, powiekszenie malej lazieneczki (przesuniecie sciany w strone duzej lazienki), zrobienie przesuwanych przestronnych szerokich drzwi na ogrodek i drobne zmiany grzejnikow i kontaktow sa absolutnie do zrobienia i nie bedzie z tym problemow. Na razie jest luz z czasem podobno. Gdybym mieszkal w pierwszym domu to musialbym to zrobic troche szybciej, a tak to niekoniecznie. W przyszlym tygodniu mamy usiasc i narysowac nasz projekt.

Co do lazieneczki malej, to my tez planujemy tam zrobic pomieszczenie gospodarcze. Niestety pieca nie da sie tam wstawic ze wzgledow bezpieczenstwa.

Pozdrawiam,
          JG&AP
          • drakon760 Re: Ruszył II-gi etap!!! 29.03.06, 12:33
            Witamy Sąsiadów Serdecznie

Zamieszkamy na parterze w budynku F. Oczywiście jeśli dadzą nam kredyt :-) Jak
            narazie dotarczamy dziesiątki papierów. Mieszkamy blisko (5 min samochodem) to
            i często będziemy sprawdzać postępy Boba Budowniczego. Gromadzicie już drewno
            do kominka?

pozdrawiamy M&W
            • Gość: Bella Re: Ruszył II-gi etap!!! IP: 83.238.11.* 29.03.06, 16:12
              Witam niedoszłych sąsiadów !

Dopiero dzisiaj przez przypadek dostałam się na forum i chciałam sprawdzić
              jakie są opinie o Panu Deweloperze. Miała już podpisane zobowiązanie na budynek
              D1. I bardzo żałuje, że niestety nie zamieszkam z Wami, bo ekipa wydaje się być
              sympatyczna. Niestety doczytałam się w akcie notarialnym o VAT tzn. o tym, że w
              momencie podniesienie VAT przez nasze Szanowne Władze my jako nabywcy jesteśmy
              nim obciążeni dlatego też pomimo najszczerszych chęci, bo miejsce jest bardzo
              urokliwe zrezygnowałam z zakupu. Cena wyniosłaby z Nowym Rokiem około 5 000 PLN
              za metr. Niestety niechciano się w żaden sposób ze mną porozumieć nad czym do
              dnia dzisiejszego ubolewam. I chyba zacznę coraz bardziej bo ciągle szukam cos
              nowego, ale nic tak urokliwego się nie trafia.
              Pozdrawiam wszystkich i oby Wam się dobrze mieszkało.
              • Gość: mat Re: Ruszył II-gi etap!!! IP: *.acn.waw.pl 29.03.06, 17:15
                Vat nie podskoczy do konca 2007, własnie teraz są ostatnie chwile by kupić
                mieszkanie przed podwyzką Vat. Stawka wzrosnie dopiero w 2008. I wtedy mieszknia
                znow podskoczą. Wiec niepotrzebie rezygnowałas i lepiej sie spiesz z kolejnym
                mieszkaniem...
            • Gość: Paso Re: Ruszył II-gi etap!!! IP: *.bcf.pl / *.bcf.pl 30.03.06, 15:46
              Witaj sąsiedzie.
              Skoro mieszkacie tak blisko , to mógłbyś powiedzieć parę słów o okolicy (gdzie
              na spacery , rower, do knajpki itp.)A może masz więści kiedy będzie
              kanalizacja. Z kredytem ,to fajna rzecz - złożyłem wniosek i do wniosku trzeba
              załaczyć umowę z developerem. Nie wiesz , czy ci przyznają a już podpisałeś
              zobowiązanie i od razu ryzykujesz 10% wynikające z umowy. W jakim banku
              staracie się i czy wybraliście CHF czy PLN? Jeśli można spytać.
              Pozdrowienia
              • Gość: igz Re: Ruszył II-gi etap!!! IP: *.aster.pl 30.03.06, 23:49
                hej,Paso
                masz na myśli chyba 30 %, bo z aktualnej umowy wynika że za odstąpienie od niej
                trzeba uiścić jakieś 95 tys. osobiście uważam, ze ten zapis jest nie do przyjecia!
                pzdr
              • drakon760 Re: Ruszył II-gi etap!!! 31.03.06, 09:21
                Witam

O okolicy napiszę puźniej. Kredyt bierzemy w Millennium w CHF. Papierów masa
                ale chyba dadzą. Dla banku jestem problemem bo prowadzę diałalność. Łazić i
                jeździć jest gdzie - niebawem prześlę wam adres strony ze zdjęciem sat.
                Warszawy i naszej okolicy.

M@W
              • drakon760 Re: Ruszył II-gi etap!!! 31.03.06, 09:23
                Kanalizacja (jeśli wogóle będzie) za minimum 2/3 lata. W okolicy Wału
                Miedzeszyńskiego miała być oczyszczalnia, ale raczej nic z tego nie będzie.

M@W
    • Gość: netlogic Czy ktos jest z budynku B? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 17:44
      Szukam kogos kto bedzie ze mna mieszkal w domku. Jest ktos?

Pzdr,
      JG
      • Gość: PiT Re: Czy ktos jest z budynku B? IP: *.acn.waw.pl 29.03.06, 18:39
        My jesteśmy z domku C więc może będziemy sąsiadami przez ogródek :)
        Pozdrawiamy Sąsiadów
      • Gość: slodkamargeritta Re: Czy ktos jest z budynku B? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 18:40
        ja. kupilam mieszkanko B3. Jest przeurocze, sliczna dzialeczka ze sloneczkiem z
        dobrej strony. ciesze sie ze bedziemy sasidami. Zapraszam na grilla!
      • Gość: slodkamargeritta Re: Czy ktos jest z budynku B? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 19:11
        Pomylka jednak nie B3. Moze jakies inne.... Ach te banki i kredyty...
        • drakon760 Re: Czy ktos jest z budynku B? 29.03.06, 21:25
          A czy spotkamy tu sąsiadów z budynków E lub F? Pozostałych też serdecznie
          pozdrawiamy

M&W
          • Gość: Paso Re: Czy ktos jest z budynku B? IP: *.bcf.pl / *.bcf.pl 30.03.06, 13:31
            Z budynku E - jak najbardziej. Witajcie. Cieszę się , że wreszcie zaczy być nas
            więcej.
            • Gość: karka Re: Czy ktos jest z budynku C? IP: *.aster.pl 30.06.06, 18:32
              Czesć przyszli sąsiedzi! Wreszcie możemy porozmawiać o konkretach! Domki prawie
              gotowe, więc nie wiem, dlaczego termin oddania oficjalnie okreslono na grudzień
              (info ze strony developera)? Mamy nadzieję, że spotkamy się tam dużo wczesniej!
              Sąsiedzi z C3.
              • Gość: PiB Re: Czy ktos jest z budynku C? IP: *.acn.waw.pl 30.06.06, 20:49
                Witamy i pozdrawiamy sąsidów zza ściany. Jesteśmy z C1. Miło, że się wreszcie
                ktoś z domku C znalazł na forum.
                Podaje tez naszego maila: piotrek75@o2.pl
                • Gość: A&K Re: Czy ktos jest z budynku D? IP: 81.15.160.* 20.09.06, 16:16
                  Witam

Własnie dołaczamy do szacownego grona "Szachowiczów"

Bylismy na budowie 09.09. ABC - już praktycznie zamknięte, DEF, mają mieć
                  kładziony dach... ogólnie wesoło.
                  Nie mamy ogródka, więc na grilla nie zaprosimy, ale z kratą piwka z chęcią
                  wpadniemy do Was na zapowiedziane już kiełbaski :D drodzy sąsiedzi.

pozdrowionka
                  A&K
                  • Gość: MG Cisza na forum IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.06, 22:38
                    Co taka cisza na forum. Mam nadzieje, ze choc na budowie jest glosniej, w koncu
                    zbliza sie termin oddawania naszych mieszkanek...
                    Pozdrawiam wszystkich Szachowiczow
                    • Gość: syl Re: Cisza na forum IP: *.visp.energis.pl 02.10.06, 16:10
                      Melduję iż: Przed budynkami A,B,C i chyba D zostały już wkopane szamba a przed
                      pierwszymi trzema powoli pojawia się docelowe ogrodzenie.Również przy budynku
                      F.Budynek D doczekał sie dachówki, ale tylko na połowie dachu :-).W budynku A
                      są już wylane podłogi, uszczelnione okna i dokończone tynki wewnątrz.Może ktoś
                      ma nowsze wieści?
                      • Gość: A&K Re: Cisza na forum IP: 81.15.160.* 03.10.06, 10:22
                        Mam nadzieję że na mojej połówce juz dachóweczka jest i u sąsiada zaraz też
                        położą..

dzięki wielkie za wieści

pozdrowionka
                        A&K from D4
                        • paso Re: Cisza na forum 03.10.06, 10:34
                          Witajcie,
                          Ostatnio byłem tydzień temu i robotników jakoś więcej niż miesiąc wcześniej.
                          Podobno po kłopotach z dekarzami teraz mają pracować dwie ekipy na dachach. Tak
                          słyszałem. Zmienił się jakiś czas temu kierownik budowy. Inspektor nadzoru jest
                          ten sam i widać ślady jego działalności. Te zaznaczenia "na czerwono" do
                          poprawki na ścianach np. w C to jego dzieło. I dobrze , że taki szczegółowy.
                          Pierwsze trzy powinni zdążyć na koniec listopada, ale drugi etap to jakoś "nie
                          wydaje mnie się". Byleby położyli dachy przed jesiennymi deszczami.
                          Pozdrawiam sąsiadów

• Gość: A&K Re: Cisza na forum IP: 81.15.160.* 03.10.06, 11:38
                            Z tymi dekarzami to podobno ogólnie niezła wtopa była... dwie ekipy wymówiły,
                            bo ludzie pouciekali do UK..

Odnośnie drugiego etapu - koniec stycznia (pod warunkiem, że nie będzie tony
                            sniegu), chociaż kto by pomyslał, że w październiku bez kurteczki sie pomykac
                            będzie. Pogodę mają teraz rewela - więc niech fruwają w tych swoich waciaczkach.
                            Ale wkopane szambo - to brzmi dumnie :D

Opowiedz coś o tych zmianach i zaznaczeniach.. nic nie wiem

pozdrowionka
                            A&K

• paso Re: Cisza na forum 03.10.06, 12:25
                              >
                              > Opowiedz coś o tych zmianach i zaznaczeniach.. nic nie wiem

Otóż na otynkowanych ścianach czerwoną kredą inspektor zaznacza miejsca do
                              poprawki. Są to nierówności w położeniu gładzi, i najbardziej rzucające się w
                              oczy plamy przypominające zacieki. Są obrysowane na czerwono i teraz fachowcy
                              skuwają te kawałki i pewnie będą poprawiać. Tydzień temu widziałem coś takiego
                              w C na dole. i to tyle.
                              Pozdrawiam.
                              • Gość: A&K Re: Cisza na forum IP: 81.15.160.* 03.10.06, 12:35
                                acha.. to dobrze... bo już widziałem oczyma wyobraźni obmalowane pół bloku, że
                                pionów nie trzymają, okna nie w tym miejscu i szamba ;)

raz byłem na budowie chyba w sierpniu... rozmawiałem z majstrem... aż dziw że
                                te ściany są w miare proste.. ledwo biedaczysko na nogach sie trzymał

pozdro i dzieki za info
                                A&K

ps
                                (podtrzymujemy wproszenie sie na grilla no i na parapetówe bedziem pewnie koło
                                kwietnia zapraszać)
                                • Gość: Drakon 760 Re: Cisza na forum IP: *.moliera.smgkrc.pl 03.10.06, 15:42
                                  Witam Sąsiadów

Fajnie jest teraz na budowie. Koło naszego domku F już nawet mur postawili.
                                  Więcej nie widzieliśmy bo była sobota i zamknięte było... :-(

pozdrawiam

Witek

ps pozdrawiamy sąsiadów z F. napiszcie witreg@wp.pl
                                  • Gość: syl Re: Cisza na forum IP: *.visp.energis.pl 03.10.06, 23:13
                                    Witku,
                                    W sobotę, jak nie ma robotników na budowie tym bardziej można zajrzeć do środka!
                                    Przynajmniej nic Ci na głowę przypadkiem nie spadnie :-)Wystarczy podejść do
                                    bocznej furtki i zawołać pana pilnującego.Otworzy, a jeszcze poopowiada co i
                                    jak :-)Swobodnie można pobiegać po całej budowie - polecam :-)))
                                    • myszobraj Re: Cisza na forum 06.10.06, 11:56
                                      Witam Sąsiadów,
                                      Byłem ostatnio na budowie i zaniepokoiłem się sposobem położenia izolacji
                                      (pomiędzy więźbą dachową a samym dachem). Izolacja to jest specjalna folia
                                      która powinna być kładziona bez nacięć i przerwań - inaczej wilgoć z pod dachu
                                      przenika do srodka i może powodować wykwity na stropie. W naszych domach folia
                                      ta wygląda jak koc uszyty z wielu kawałków. Ma poprzecierane miejsca które w
                                      tym momęcie przestają spełniać swoją funkcję a przeciekają. Niestety jak byłem
                                      na budowie to nie było nikogo mądrego który mógłby mi na to odpowiedzieć. Moze
                                      ktoś coś na ten temat już wie nim zrobię zamieszanie wokół tej sprawy. - info
                                      szczególnie dotyczy Sąsiadów zajmujących "duże" lokale.
                                      Pozdrawiam
                                      Michał
                                      • paso Re: Cisza na forum 06.10.06, 12:09
                                        Mam telefony do inspektora nadzoru i kierownika budowy. Jak chcesz porozmawiać
                                        o tym, co zauważyłeś , to mogę ci wysłać.
                                        • Gość: A&K Re: Cisza na forum IP: 81.15.160.* 06.10.06, 15:24
                                          Witaj
                                          Dzięki za takie uwagi. My wybieramy się jutro dokładnie pooglądać co i jak -
                                          zwrócę szczególnie uwagę na te folie (choć znam sie na budownictwie tak samo
                                          jak na budowie kwasów dezoksyrybo-nukleinowych...)
                                          Jak dogadasz się z inspektorem - to napisz prosze co ustaliliście.. Jak będą to
                                          jakieś powazniejsze sprawy to mozemy sie spotkać w większej grupie (przy okazji
                                          może piwo sie znajdzie) i omówić wspólny front rozmów

pozdrawiam
                                          A&K

• Gość: A&K Re: Cisza na forum IP: 81.15.160.* 11.10.06, 17:15
                                            Witam
                                            BYliśmy w sobote na budowie ...
                                            i powiem tak - rok studencki sie zaczął. Połowa szachowej zastawiona
                                            samochodami studentów z technikum łączności.. Bedziemy mieli problem w łikendy
                                            zjazdowe:/
                                            Macie jakieś info odnośnie folii ??

pozdro
                                            A&K
                                            • Gość: sylwia Re: Cisza na forum IP: *.visp.energis.pl 12.10.06, 14:09
                                              Pewnie trzeba będzie zainwestować w kwietniczki na chodniku przed domem zeby
                                              nie mieć na nim parkingu!
                                              • Gość: paso Re: Cisza na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 18:37
                                                a właśnie, czy nasz developer robi chodnik przed ogrodzeniem, bo na
                                                wizualizacji jest , ale jest tam tez asfaltowa ulica, której oczywiście FD nam
                                                nie zrobi. Czy inwestycja kończy się na płocie?
                                                Przejezdzałem dzis garcarską obok osiedla i jest ona nieźle rozjezdzona cięzkim
                                                sprzetem. Ciekawe jak ta nasza wjazdowa ulica bedzie wygladale jak spadnie
                                                deszcz , czy śnieg. Obawiam się, że może być ciekawie. Przed budową tez było
                                                tam błoto.
                                                Pozdrawiam.
                                                Dach jest już na D , zaczęczęli kłaść na E.
                                                • Gość: Myszobraj Re: Cisza na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 08:38
                                                  Witam,
                                                  Rozmawiałem Kiedyś z Prezesem na temat inwestycji poza naszym terenem... FD
                                                  jedynie zakończy inwestycję na płocie i utwardzi i wyrówna "jezdnię". Teraz to
                                                  od nas będzie zależało czy wpłyniemy na Urząd Wawra na wylanie asfaltu na
                                                  ulicy... Ale żeby mieć wpływ na to powinniśmy być tam zameldowani, a powiem
                                                  szczerze nie chce mi sie płacić tych wszystkich opłat za prawa jazdy, dowody i
                                                  jeszcze to wszystko zgłaszać do tych wszystkich instytucji...
                                                  Co do dachu i folii... Pan inspektor przyjrzy się tematowi i spróbuje coś
                                                  zaradzić... Takie dostałem zapewnienia... Ale trzeba to sprawdzić (każdy u
                                                  siebie i dobrze by było porobić fotki)...
                                                  Pozdrawiam
                                                  • Gość: AD Re: Cisza na forum IP: *.acn.waw.pl 13.10.06, 09:59
                                                    Orientujecie się czy ogrodzenia będą też wenątrz osiedla pomiędzy ogródkami czy
                                                    tylko płot zewnętrzny?
                                                  • paso Re: Cisza na forum 13.10.06, 15:11
                                                    między ogródkami miały być niskie, (tak gdzieś 1-metrowe) płotki. Ale nie wiem
                                                    czy tak zostało i z czego ewentualnie miałyby być. Jesteśmy grupką miłych ludzi
                                                    i mam nadzieję , ,że nie powstaną jakieś barykady - odległośc między domami
                                                    jest na tyle nieduża , że masywne wysokie płoty byłyby okropne.
                                                  • Gość: AG Re: Cisza na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 10:40
                                                    Ja posiadam psa, ktorego sasiedzi niekoniecznie chcieliby widziec na swojej posesji... Takze kazdy chyba bedzie musial dostosowac rozwiazanie ogrodzenia do swoich potrzeb...
                                                  • Gość: AD Re: Cisza na forum IP: *.acn.waw.pl 14.10.06, 14:02
                                                    Oczywiscie, dobrze by bylo choc zachowac jeden styl ogrodzen, dlatego myslalem,
                                                    że jakies ogrodzenia beda zrobione od razu.
                                                  • Gość: AG Re: Cisza na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 19:44
                                                    Jasne, dobrze by bylo uzgodnic jakas mysl przewodnia.
                                                  • Gość: sylwia Re: Cisza na forum IP: *.visp.energis.pl 16.10.06, 10:33
                                                    Może faktycznie najpierw upewnić sie u dewelopera co jest w planach - może coś
                                                    jest i problem będzie z głowy.
                    • witreg Re: Cisza na forum 21.11.06, 11:46
                      Gość portalu: MG napisał(a):

> Co taka cisza na forum. Mam nadzieje, ze choc na budowie jest glosniej, w
                      koncu
                      > zbliza sie termin oddawania naszych mieszkanek...
                      > Pozdrawiam wszystkich Szachowiczow

No teraz do dopiero jest cisza na forum. Szachowicze nie zapadajcie w sen
                      zimowy tak wczesnie...
                      • Gość: sylwia Re: Cisza na forum IP: *.visp.energis.pl 21.11.06, 13:06
                        A własnie, a może ktoś był ostatnio i wie co się tam dzieje?
                        • paso Re: Cisza na forum 21.11.06, 13:49
                          Przejeżdzałem parę dni temu to widziałem , że robili dach na F. W środku nie
                          byłem.
                          Cisza na forum panuje rzeczywiście straszna.
                          • Gość: J&AG Re: Cisza na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 17:12
                            Bylismy wczoraj. Poniewaz byla to niedziela to robot nie widzielismy, jadynie
                            ich mierne efekty.

Moze wynika to z tego, ze oceniamy postepy w naszym domku (B), a nie patrzymy za
                            bardzo na inne.

Robotnicy ewidentnie konczyc musza D-F, bo z pierwszymi trzema dzieje sie
                            niewiele. C jest juz otynkowany, ale o tym to ktos juz chyba wczesniej pisal.
                            Przed domkami A i B od strony ogrodkow sa ulozone plyty ograniczajace gres,
                            czyli wkrotce powstanie tarasik. Postawili wiezby w pomieszczeniach na smieci
                            przed domami.Wyrownuja poziom ogrodkow. I tyle.

Wewnatrz zmian nie ma zadnych. To co skul inspektor nadal jest nieruszone.
                            Postawili natomiast wiezby w pomieszczeniach na smieci przed domami.Wyrownuja
                            poziom ogrodkow.

Pozdrawiamy,
                            JiAG

P.S. Serdecznie witamy naszych sasiadow z ogrodka obok - amm. Tyle na Was
                            czekalismy tutaj!!!
                            • Gość: Paweł i Beata Re: Cisza na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 10:45
                              Witam Wszystkich Szachowiczów.

jak wiecie, nie ma co ukrywać że oodanie mieszkań będzie opóźnione. Planowane
                              zakończenie to przełom marca/kwietnia.
                              Rozmawiałem telefonicznie z FD i mają problem z przyłączem gazowym (formy
                              administaracyjne, przeniesienie urzędu Wawer w inne miejsce itp.) a to wpływa
                              negatywnie na wykonanie tynków wewnętrznych. Brak ogrzewania to brak tynków. FD
                              poinformował mnie, że zewnętrzne tynki akrylowe tzw wykonanie struktóry
                              zostanie przeniesiona na wiosnę. Obecnie pogoda sprzyja wykonaniom wszystkich
                              prac budowlanych, ale jak wiadomo jutro czy za tydzień temp. może spaść poniżej
                              zera i przy takich temp. nie można kłaść stuktury.

ps.
                              jesteśmy z bud 2F i cholera mnie bierze jak widzę pełny obraz nieba(brak dachu).

Pzdr wszystkich
                              Paweł i Beata
                              pool.pc@op.pl
                              • Gość: Drakon760 Re: Cisza na forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 16:59
                                Paweł wyluzuj... Pomyśl o Koperniku i Fromborku...

Witek F3

• Gość: A&K Re: Cisza na forum IP: 81.15.160.* 27.11.06, 14:58
                                  Witek
                                  ... a wiesz ile Kraków budowano??

.. nie od razu, co nie znaczy że chciałbym w Krakowie mieszkać

Nie wiem jak Was, ale mnie powoli irytuje sytuacja z FD.
                                  Plany budowy były takie, że do grudnia zakończą budowę. Termin przesunał się
                                  znacznie.
                                  Pogoda do prac jest wyśmienita jak na tę porę roku (prawdopodobnie w
                                  harmonogramie budowy ustalone były temperatury poniżej 0*C i roboty tylko
                                  wykończeniowe), tak więc FD gdyby nie sprzyjająca aura mieszkania oddałby
                                  dopiero w czerwcu, bo coś cały czas im przeszkadza..

pozdrawiam
                                  A&K
                                  • Gość: Drakon760 Re: Cisza na forum IP: 217.116.110.* 28.11.06, 10:43
                                    Byłem przed chwilą na budowie...

...dzieje się niewiele. Dobra informacja dla F - owiczów - czyli dla mnie
                                    międzyinnymi - ćwierć domu już ma dach. W domku D coś działo się we wnętrzu.
                                    Generalnie kilku robotników kręciło się po placu... Zewnętrznie najbardziej
                                    zaawansowany wydaje się być domek C ale i tam jest jeszcze trochę do zrobienia

pozdrawiam Szachistów, Garncarzy i Pasażerów
                                    • Gość: sylwia Re: Cisza na forum IP: *.visp.energis.pl 28.11.06, 11:30
                                      A zwrócileś uwagę, że w C jest już elewacja?Ta, co miała być kładziona dopiero
                                      na wiosnę, przy wyższej temperaturze? :-)))
                                      • paso Re: Cisza na forum 29.11.06, 11:52
                                        Widziałem coś brązowego na C wokół okien , ale to chyba dopiero początek
                                        elewacji. Temperatura jest taka , że chyba można tynkować.
                                        U nas w E położyli w zeszłym tygodniu tynki wewnętrzne (jeszcze są mokre) .
                                        Tylko powstał problem bo nie mam teraz cześci punktów elektrycznych. Nawet
                                        tych , które były w projekcie. Dodatkowo kilka punktów dołożyłem i także części
                                        z nich nie ma. Po prostu jest ściana , z której nic nie wystaje - a powinno.
                                        Tak mam np. w kuchni. Dziwna to rzecz. Są już slady inspektora , który na
                                        tynkach na czerwono zaznacza niedoróbki. Zauważył krzywy kąt ścian przy oknie a
                                        nie zauważył braku puszki i przewodu.
                                        Rzeczywiscie jest to irytujące , że pogoda sprzyja robotom a im idzie to tak
                                        powoli.
                                        Pozdrawiam wszyskich i życzę cierpliwości. Już bliżej niż dalej.
                                        A powinno być już gotowe.
                                        • Gość: Syd Re: Cisza na forum IP: *.acn.waw.pl 29.11.06, 12:03
                                          Idzie tak wolno, bo zamiast zatrudnić dodatkowych ludzi taniej jest developerowi
                                          przeciągać w czasie i robić opóźnienie, które i tak jest w umowie dopuszczone...
                                        • Gość: Sylwia Re: Cisza na forum IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.06, 09:24
                                          Cześć Paso, a nie widziałes może co u nas sie dzieje?Też brakuje nam kontaktów?
                                          Chyba muszę się tam ponownie wybrać i tym razem zajrzeć do środka.
                                          Słys