Dodaj do ulubionych

Budynki C/D budowa

07.11.05, 20:56
Witam,
jest na forum podobny wątek, niestety ostatnio się mocno rozbudował i to w
stronę mało pożyteczną. Niektórzy lubią dużo mówić ale są też tacy którzy
chcieliby się czegoś dowiedzieć. Proponowałbym w tym miejscu wpisywać
konkretne informacje z budowy np. krótkie relacje z wizyt - co tam się
konkretnie dzieje.
Dzięki i pozdrawiam przyszłych współlokatorów.
Obserwuj wątek
    • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 07.11.05, 21:05
      Ja mogę powiedzieć tylko tyle, że z tego co widzę z okien budynku B to w bloku
      D niema jeszcze okien (przynajmniej od strony bloku B). Za to ocieplają na łab
      na szyję. Są też już instalacje elektryczne. Na tynki wewnętrzne trzeba jeszcze
      poczekać. Jak coś nowego zobaczę to się wypowiem!!!

Pozdrawiam!!!
      • lokatorzy1 Re: Budynki C/D budowa 07.11.05, 21:58
        Witamy,

na początku chcemy serdecznie przywitać nowego sąsiada.
        Powolutku się odnajdujemy....

Budynki C i D są już ocieplane...
        Na budynku D rozpoczęto już kładzenie tynków zewnętrznych, natomiast w budynku
        C trwają prace tynkarskie wewnętrzne.

Instalacja elektryczna jest, ale na hydraulikę jeszcze trzeba poczekać (aż
        skończą tynkować mieszkania).

Miejmy nadzieję, że mrozy przyjdą jak najpóźniej.

Pozdrawiamy,
        lokatorzy1

• tjawa Re: Budynki C/D budowa 10.11.05, 21:21
          Dziękuję za informacje, ja też sobie myślę podobnie na temat zimy, oby lekką
          bardzo była.
          Pozdrawiam, tjawa
          • mir.tas Re: Budynki C/D budowa 17.11.05, 01:28
            Witam! My jesteśmy też przyszłymi sasiadami bloku D.
            Spaceruje ze swojim dzieckiem kilka razy w tygodniu żeby zobaczyć jak "leci"
            budowa. Lecz prawie zawsze jestem rozczarowana tą budową (w porównaniu z
            Osiedlem Bajkowym), bowiem zawsze musze spotkać pracownika - pijanego,który
            naprawia się na budowe do naszego przyszlego bloku, po zakupach(nie co kolwiek
            jest tam, a piwko z 4wtuki) w He-Manie.Powiedzcie mi prosze, jak taki człowiek
            wybuduje nam blok. Nie dziwi się, że Dolcan jest zmuszany o przesuniecie
            terminu i że ma kłopoty z blokiem A i B. Jeszcze czasami mam zaszczyt
            obserwowac, jak 3 lub 4osób pracuje za całą ekipe, a inny usiadł sobie i
            obserwuje z góry jak tam leci, zamiast tego żeby odklejać sćiany stropianem, a
            ten stropian obok niego leży i czeka.A gdzie reszta ekipy, to niewiem?????
            Ciekawo mi jest, czy ja mam tylko takie widzenia???
            Ostatni raz to byłam we wtorek. Już cała ekipa była (było jich dużo, chyba
            okolo 20osób).Wszyscy pracowali około bloku C. Widziałam, jak sprzątają okolo
            tych bloków D i C.Widziałam, jak buldożer stojał około 10 minut i gadał ze
            swojimi kolagami po pracy, ktore też niczego nie robiły.A po tym czasie ruszył
            i zaczał jechać do przodu.
            Cieżko powiedzić, co jest zrobiąne! Powiem tak, wszytkiego po
            troszeczku.Bowiem, blok D- jedna strona juz cała jest okleijąna stropianem i
            coś na to jest nałożone(take szare:-))(Przepraszam, że nieznam tych budowlanych
            terminów), druga strona tylko okleijąna stropianem, trzecia na pół okleijąna
            stropianem, a czwarta jest poprostu goła.I tak dokładnie jest z blokiem C.
            Jeszcze mnie szokuje, jak oni powstawiały okna.Np. Blok D (z jednej strony) we
            wszystkich miejscach są, a po środku dwa mieszkania niemają.
            A co do umowy, to nam obiecywano w umowie, że dostaniemy do 30listopada
            2005roku.A 1,5 miesiąca temu dostałam list i podpisałam aneks, teraz obiecano
            do końca marca.A jak rozmawiałem z przyjemną kobietą przy podpisaniu aneksu to
            ona "obiecała" że w styczniu będą już wydawane.A ja glupia umieżyłam!!!
            Chyba zbyt przejmuje się tą budową?!- tak mówi mój mąż
            Mam nadzieje teraz tylko na jednego Pana Boga.Żeby szybciej ten czas poszedł
            do przodu. Mam nadzieje, że będzie wszystko OK.
            Na wszystko jest vola Pana Boga!!! Może on sprawdza nas, ile mamy
            cierpliwości???

Pozdrawiam,
            M.
            • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 17.11.05, 04:42
              Może Tobie się nie śpieszy, ale napewno wiele osób, które kupiły mieszkanie
              chciałoby odebrać je w terminie jaknajwcześniejszym. Niektórzy wynajmują lokale
              na mieście i płacą za to niemałe pieniądze. Pamiętam tylko jedną taką sytuację,
              kiedy DOLCAN na łeb na szyję wykańczał jeden z lokali w bloku B bo lokatorzy
              zostali bez dachu nad głową przez przesunięcie terminu oddania. Co do podpitych
              pracowników to wiadomo jak to jest. DOLCAN to firma, która większość prac
              wykonuje poprzez firmy (podwykonawców) nie martwiąc się przy tym czy pracownik
              jest trzeźwy czy nie. Od tego są kierownicy budowy i inni tego typu. Wiadomo,
              że wszyscy zaczynają się martwić dopiero jak dojdzie do nieszczęście na
              budowie. Do tego czasu nikt nic nie widzi, nikt nic nie słyszy. Co do obietnic
              Pani z biura DOLCAN'u to radzę zapoznać się w wcześniejszymi wątkami. Dojdzie
              do tego, że odbierzecie mieszkanie "do wykończenia", ale w tym czasie nie
              będzie jeszcze zrobionych elewacji, korytarzy, klatek schodowych nie
              wspominając już o windzie i innych takich. Taki odbiór oczywiście nie obędzie
              się bez podpisania przez Was protokoły zdawczo-odbiorczego. Nie wierzcie w to,
              że będzie to odbiór wstępny! Odbiór jest odbiór i koniec. Co do stanu budowy to
              ciekawe kiedy w bloku D będą wszystkie okna?? Ogólnie niczym się to nie różni
              od tego w jakim stanie były bloki A i B w chwili, gdy powinny być oddawane, a
              nie były.

Pozdrawiam!!!
              • mir.tas Re: Budynki C/D budowa 17.11.05, 15:58
                Witam Panstwa!!!
                Niewiem, jak Pani mogla pomyszlic ze mi sie nie spieszy, kiedy pisalam ze za
                kazdym razem jak chodze z dzieckiem na spacer ide do blokow. Nie chodzila bym
                dotad bez powodu. Nam tez bardzo zalezy na otrzymaniu mieszkania jak
                najszybciej, bowiem tez wynajmujemy mieszkanie.Lecz to co przeczytalam na
                forumie, to nie bede bardzo sie spieszyc, zeby wykonczenia robic za nich.
                Dzisiaj tez mialam okazje byc okolo blokow. To juz mam lepsze wiadomosci.Juz
                blok C maluja na kolor zovty.I jeszcze widzialam, ze juz w mieszakanku w bloku
                C sciany tynkowali(na szaro).I jeszcze cos bylo w duzej ilosci dostarczono, w
                takich duzych paczkach.Niestety niewiem co, bowiem pisalo tam po niemiecku.Moze
                to juz tynk wewnetrzny?!Mam nadzieje, ze tak.
                Jeszcze przeczytalam na forumie, ze w umowie jakis gratisy maja.A ja nie.
                Pozdrawiam,
                M
                • lokatorzy2 Re: Budynki C/D budowa 18.11.05, 08:37
                  Tynkowali w środku w C to już z 3 tyg. temu ale na górze i raczej jakoś z
                  tynkami w środku z tego co widać z ulicy staneli... :-(
                  Mówi Pani że już tynkują i malują z zewnątrz, no miło że coś się wreszcie
                  ruszyło. Bo przejezdzam obok innych budowanych bloków których budowę rozpoczęto
                  jakieś rok później i są na tym samym etapie robót mniej wiecej co blok C,D
                  jeszcze z miesiąc i "Nas wyprzedzą"...

pozdr.
                  • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 18.11.05, 10:27
                    To jest swego rodzaju potwierdzenie tego, co kiedyś mówiłem w innym wątku. Z
                    rozmowy z robotnikami w czasie budowy bloków A i B wynikało, że DOLCAN nie
                    płaci im kasy, więc Kierownk budowy przywozi mniej ludzi. Co z tego, że
                    wytynkują z zewnątrz i wymalują budynki jak na bloku D niema jeszcze wszystkich
                    okien. Poza tym zimno się robi coraz bardziej!!!

Pozdrawiam!!!
                    • lokatorzy1 Re: Budynki C/D budowa 20.11.05, 08:49
                      Witamy,

wczoraj (sobota) byliśmy na budowie. Zauważyliśmy również, że na budowie byli przyszli nasi sąsiedzi...

Budynki rzeczywiście zaczęły być tynkowane i malowane z zewnątrz. Budynek C od strony ulicy Ks. Skorupki ma żółty kolor (na wysokości parteru ? pomarańczowy).

Prace z obłożeniem styropianem i tynkami zewnętrznymi naszym zdaniem zostaną zakończone w przeciągu najbliższych trzech tygodni (bo dużo już tego nie zostało).

W tej chwili najważniejsze dla kontynuacji prac i terminowego przekazania lokali (w marcu 2006!!!, bo styczeń 2006 jest po prostu nierealny!!!) jest położenie tynków wewnętrznych.

Temperatura zewnętrzna już teraz wymaga zastosowania specjalistycznych dmuchaw, które będą ogrzewały budynek na danej kondygnacji, po to aby w ogóle można było kłaść tynki i zapewnić ich schnięcie. W przeciwnym wypadku albo robotnicy w ogóle nie będą mogli kontynuować prac tynkarskich lub nasze piękne tynki zamarzną i będą później pękać i odpadać.

Zastosowanie dmuchaw ogrzewających zapewni ciągłość prac i dobrą jakość tynków w naszych mieszkaniach!!! Są to tynki gipsowe, których technologia wykonania wymaga dużej ilości wody. Ta woda musi odparować i po to to grzanie!!! Inaczej się skropli, zamarznie itd...

W tym miejscu mamy pytania do Pana Prezesa Wawrzyńca Zawalicha, który czytuje nasze forum i wypowiada się na nim, udzielając cennych i uspokajających informacji (z czego się cieszymy):

Czy wykonawca firma Dolcan II Sp. z o.o. przewiduje kontynuację prac wewnętrznych (kładzenie tynków, instalacji hydraulicznej, wylewek) w sezonie zimowym?

Jeśli tak to czy przewidują Państwo dogrzewanie budynku i w jaki sposób?

Jaki termin oddania budynku (wykończonego w całości łącznie z klatkami schodowymi, windami, garażami) Państwo przewidują?

Z góry dziękujemy za udzielenie rzeczowych odpowiedzi.

Pozdrawiamy,
                      Lokatorzy1

• arek-zabki Re: Budynki C/D budowa 20.11.05, 13:49
                        Nie liczył bym na te dmuchawy, ale trzymam kciuki.
                        • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 20.11.05, 21:40
                          Powiem Ci, że też się śmiałem z tych dmuchaw!!! Poza tym o jakich dmuchawach
                          mówimy skoro w bloku D niema jaszcze okien (Wszystkich). Szybciej mogą liczyć
                          na to, że pogoda się poprawi niż na tego typu działania ze strony DOLCAN'u czy
                          podwykonawcy. Nie chcę ich załamywać, ale sam chyba wiesz jakie są realia (i
                          oni też to powinni już wiedzieć).

Pozdrawiam!!!
                          • lokatorzy1 Re: Budynki C/D budowa 20.11.05, 22:19
                            Pozwól przyszły sąsiedzie, że poczekamy na odpowiedź ze strony Dolcanu...

Poza tym, pytając o to staramy się przybliżyć innym przyszłym sąsiadom ogólnie stosowane standardy w budownictwie pozwalające prowadzić prace wewnętrzne w budynkach w sezonie zimowym....

Przecież Generalni Wykonawcy (np. prowadzący budowy biurowców w centrum Warszawy), mający na plecach ogromne "kary umowne" za opóźnienia w oddaniu kolejnych etapów budowy, robią co mogą aby zrobić wszystko na czas.

Bez dogrzewania budynku wykonanie prac tynkarskich będzie po prostu niemożliwe!!!

To z kolei mogłoby skutkować kolejnym przesunięciem terminu oddania budynku do użytkowania!!! W tym wypadku Dolcan po raz kolejny musiałby aneksować umowy i naraziłby się na straty finansowe...

Wierzymy, że Dolcan nie będzie chciał do tego dopuścić... (i stracić wolę dialogu ze swoimi Klientami...).

Pozdrawiamy,
                            lokatorzy1
                            • lokatorzy2 Re: Budynki C/D budowa 21.11.05, 13:59
                              co do pomalowanych tynków w bloku C to chyba jakiś żart? bo pomalowana sciana
                              nie wygląda najlepiej ma plamy przebija szczególnie parter...mam nadzieje że
                              bedą ją malować ponownie...
                              • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 21.11.05, 16:27
                                Prawdopodobnie to co jest teraz pomalowane to jest tylko podkład pod tynk
                                strukturalny. Jak zaciągną to tynkiem to nie będzie tak źle wyglądało. Poza tym
                                to brakuje troszke w tych pracach organizacji. Jedna ściana jest oklejona
                                styropianem a następna już nie.

Pozdrawiam!!!
                                • lokatorzy2 Re: Budynki C/D budowa 21.11.05, 16:46
                                  oby to był podkład ;p bo wygląda niezaciekawie ale jak bedą znowu to tynkować
                                  to niepowinni z tej ściany zdejmować rusztowań no chyba, że robia na raty...
                                  • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 21.11.05, 18:46
                                    Musiałbym się przyglądnąć z bliska bo z bloku B niewiele mogę zobaczyć. Wiem
                                    tylko, że przed zaciągnięciem tynku strukturalnego robi się podkład w kolorze
                                    tynku, żeby nie było prześwitów tej szarej zaprawy!!!

Pozdrawiam!!!
                                    • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 25.11.05, 16:26
                                      Jest tak jak pisałem wcześniej. Rzeczywiście na ten "pomarańczowy" kolor jest
                                      tylko zagruntowane. Wyżej kolory są zaciągnięte tynkiem strukturalnym. dotyczy
                                      to tylko tej ściany szczytowej w bloku C od strony ul. Poniatowskiego. Inne
                                      ściany są albo jeszcze surowe, albo zaciągnięte stynkiem (szarym). Temperatura
                                      spada więc jak widać to ruch na bubowie jest coraz mniejszy.

Pozdrawiam!!!
                                      • jerzy.76 "Ruch" na budowie nigdy nie zachwycał :-) 26.11.05, 15:26
                                        więc wcale się nie zdziwie jeżeli ruch na jakieś 2-3 miesiące wogóle zaniknie :-
                                        ) (latem takie przypadki zanikania aktywności na parę tygodni zdażały się)
                                        Oby wiosna przyniosła przebudzenie :-)
                                        a tak na serio, to wole odebrać w czerwcu-lipcu na 100% gotowe, nieżeli miałbym
                                        póżniej ciągle zgłaszać jakieś reklamację i stresować się niepotrzebnie.

Nic nie pozostaje, tylko cięrpliwie czekać.
                                        Być może przy podpisywaniu kolejnych aneksów uda się wynegocjować materiały
                                        wykończeniowe, jak to Dolcan już na innych swoich budowach.

Ale być może zima nie będzie w tym roku aż tak "ostra"
                                        Pozdrawiam wszystkich
                                        • m.dzinkans Re: "Ruch" na budowie nigdy nie zachwycał :-) 26.11.05, 15:30
                                          O jakich materiałach wykończeniowych mówisz?? My z bloków A i B nic o żadnych
                                          gratisach niewiemy!!! Gdzie takie coś DOLCAN praktykował???

Pozdrawiam!!!
                                          • jerzy.76 Re: "Ruch" na budowie nigdy nie zachwycał :-) 26.11.05, 15:38
                                            Jakieś 2 tygodnie temu w dodatku do "Metro" - Metro Nieruchomości trafiło mi
                                            się takie coś, spośród ofert deweloperów byly i też oferty Dolcana, już nie
                                            pamiętam wszystkich szczegułów, ale było to: "materiały wykończeniowe - GRATIS!"
                                            Jakbym gazetę znalazł - to napisze dokłądniej.
                                            Pozdrawiam
                                          • jerzy.76 Znalazłem: Metropol Dobrze mieszkaj, 16.11.0. 26.11.05, 15:52
                                            "Wielka swiąteczna promocja!

Warszawa Ursus, ul. Bohaterów Warszawy 26.

Klienci, którzy kupią mieszkanie na Osiedlu Bohaterów Warszawy 26, otrzymają
                                            GRATIS*!!! materiały wykończeniowe (panele podłogowe, glazura, terakota,wanna,
                                            bateria wannowa, miska WC,umywalka,bateria umywalkowa) oraz wyposażenie do
                                            kuchni (szafki kuchenne z płyty z blatem) z projektem architektonicznym
                                            (możliwość doboru kolorystyki frontów drzwiowych i blatów wg katalogu).

TRANSPORT I MONTAŻ GRATIS

Ekspozycja mebli kuchennych dostępna w Centrum Meblowym STOLMAR Warszawa, ul.
                                            Wrocłąwska 8

*-ilość mieszkań w promocji ogranioczona -)

Ale jedna "Precedens" :-)
                                            • m.dzinkans Re: Znalazłem: Metropol Dobrze mieszkaj, 16.11.0. 26.11.05, 16:18
                                              Na stronie internetowej DOLCAN'u widziałem też coś takiego. Powiem Ci tylko
                                              tyle, że jak My kupowaliśmy mieszkania (lokatorzy bloków A i B) obiecywano Nam
                                              (przynajmniej ja to słyszałem), że będzie losowanie jednego lokatora z bloku A
                                              i jednego z bloku B. Wylosowany mieszkaniec miał otrzymać gratis wykończenie
                                              mieszkania. O rozstrzygnięciu takiego konkursu nie słyszałem.

Pozdrawiam!!!
                            • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 21.11.05, 16:21
                              Z całego serca życzę Wam, aby to ogrezwanie doszło do skutku. Poza tym nie
                              porównujcie DOLCAN'u do wielkich Developerów, których kary umowne dotyczą. Jak
                              się wczytacie w umowę to możecie trafić na paragraf, który mówi o tym, że jak
                              warunki atmosferyczne uniemożliwiają wykonywanie prac, to DOLCAN na to nic nie
                              poradzi. To, że bez dogrzewania budynku wykonanie prac tynkarskich będzie
                              niemożliwe to sprawa dosyć jasna, ale praktyka często jest nieco inna. Niech
                              może Pan Prezes się wypowie w tej sprawie to wszyscy będziemy mięli jasność we
                              wszystkich kwestiach.

Pozdrawiam!!!
                              • arek-zabki Re: Budynki C/D budowa 26.11.05, 11:44
                                lokatorzy2 przyszła ciężka zima. Obawiam się że mieszkanka dostaniecie w czerwcu
                                albo lipcu. Niestety...
                                I nie będzie rekompensaty finansowej ze strony dolkanu.
                                • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 26.11.05, 15:07
                                  Też mi się tak wydaje. Nie sądzę, żeby jakoś wszystko poszło naprzód skoro
                                  przymrozki w nocy są. Gdyby budynki udało się wykończyć na zewnątrz to by było
                                  już ok. Prace wewnętrzne można by było prowadzić nawet w większe mrozy (choć i
                                  tu bym nie przesadzał).

Pozdrawiam!!!
                                  • tjawa Re: Budynki C/D budowa 26.11.05, 18:33
                                    Witam,
                                    miałem okazję być ostatnio na budowie. Budynek C jest na tyle zaawansowany iż
                                    istnieje jeszcze pewne prawdopodobieństwo oddania go na koniec marca, co do
                                    budynku D, to wydaje mi się to już niemożliwe. Jest to tylko moja subiektywna
                                    opinia, bo może zima będzie łaskawa na przykład albo deweloper zainstaluje
                                    dogrzewanie.
                                    Martwi mnie natomiast to, że mieszkania będą przekazywane a w budynku może np.
                                    nie działać winda, kotłownia lub nie będzie liczników prądu.
                                    Latem przyszłego roku zapewne rozpocznie się budowa następnych dwóch bloków więc
                                    w perspektywie kilku lat miasto będzie miało może jakieś centrum. Co prawda nie
                                    będzie tak jak to sobie wymarzył hr Roniker ale cóż...
                                    • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 26.11.05, 20:08
                                      Jako mieszkaniec bloku B powiem Ci tylko tyle, że my mięliśmy windę ok 6
                                      miesięcy od chwili zamieszkania. Odebraliśmy mieszkanie w październiku, a
                                      ogrzewanie było dopiero pod koniec grudnia. To samo z gazem. Miejmy nadzieję,
                                      że Wy będziecie mięli lepiej niż my.

Pozdrawiam!!!
    • tjawa Re: Budynki C/D budowa 12.01.06, 21:21
      Witam,
      mrozek jest a był nawet sporawy ostatnio, a na budynku C widzę że przybywa
      styropianu cały czas ...
      • lokatorzy1 Re: Budynki C/D budowa 12.01.06, 22:30
        Zgadza się... jeszcze chwila i pozostanie już tylko jedna strona do obłożenia (tak jak w budynku D) ;-))

Z kolei w środku to tak sobie...
        kładzenie tynków w takich temperaturach jest raczej ryzykowne (bez ogrzewania), a później będzie trzeba poprawiać.... ;-((

• m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 13.01.06, 16:24
          Z tego co widziałem wczoraj to albo robotnicy przywieźli, albo już zabierali
          maszynę do narzucania tynków. Wygląda na to, że niska temperatura nie
          zniechęca. Mam tylko nadzieję, że to wszystko po roztopach będzie się
          trzymało!!!

Pozdrawiam!!!
    • patka25 Re: Budynki C/D budowa 27.01.06, 08:32
      Witam wszyskich.
      Bardzo proszę o informację- jak wygląda budowa bloku D. Czy teraz w związku z
      mrozami cokolwiek się dzieję. Ciekawa jestem czy termin czerwcowy jest
      realny.Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
      Pozdrawiam wszystkich.
      • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 27.01.06, 08:55
        Z tego co widać na placu budowy to ostro tynkują wnętrza. Niewiem tylko czym to
        się skończy po zimie bo tynkowanie w tak niskich temperaturach nie jest czymś
        dobrym.

Pozdrawiam!!!
        • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 16.02.06, 14:17
          Od początku tygodnia na bloku C działają ludzie robiący wylewki betonowe. To
          już bliżej niż dalej do zakończenia!!!

Pozdrawiam!!!
          • lokatorzy2 Re: Budynki C/D budowa 21.02.06, 14:38
            właśnie zauwarzyłem i kończą chyba tynkować i rury od wody instalować....
            a co po wylewkach będą robić? kaloryfery instalować czy coś jeszcze innego?

ps. zastanawia mnie to jak któraś z tych plastikowych rurek od centralnego
            bedzie nieszczelna i jak zaleją te rury wylewką i bedzie przeciekać to ktoś
            bedzie miał mokry sufit a ktos podłoge...a taka naprawa to raczej kosztowna bo
            trzeba panele ściągać i kuć :-O
            • arek-zabki Re: Budynki C/D budowa 21.02.06, 17:51
              Pamiętam jak w styczniu 2005, robotnicy latali po mieszkaniach bloku 17 i
              szukali takiej właśnie nieszczelności. Bo zalewało sufit w sklepie na parterze.
              Wtedy mówili o rozwalaniu podłogi w mieszkaniu by zlikwidować wyciek. Na
              szczęście to nie było u mnie, ale na początku trochę sie bałem bo już miałem
              terakote na podłodze.
              Miejmy nadzieję że tu najpierw sprawdzą szczelność, a dopiero zaleją posadzki.
              Może jednak uczyli się na błędach...
              • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 22.02.06, 13:30
                Z tego co wiem to takiej szczelności nie sprawdzają. Z rozmowy z hydraulikami
                wiem, że to system niezawodny i jak sobie sam nie przewiercisz rurki to
                przeciekało nie będzie. W kwestii tego, co będą robili po wykonaniu wylewek to
                pozostaje już założenie drzwi i grzejników, jakieś prace malarskie i można
                odbierać klucze (oczywiście jeśli niema innych usterek). Poza tym narazie to
                musi wszystko wyschnąć bo inaczej nie położy się podłogi (nawet z paneli) gdyż
                złapie zaraz wilgoci i się "wypaczy". Można w każdym razie płytki układać!!!
                Niema co się jednak śpieszyć ...!!!

Pozdrawiam!!!
                • lokatorzy2 Re: Budynki C/D budowa 23.02.06, 11:44
                  może i nie zawodny system ale wystarczy że któryś z pracowników nadepnie na tą
                  delikatną plastikowa rurkę od CO i już bedzie zawodny bo rurka pęknie :-o
                  No to bliżej jak dalej :)
                  moze nawet w kwietniu/maju juz oddadzą klucze do mieszkan w bud. C.

pozdr.
                  • arek-zabki Re: Budynki C/D budowa 24.02.06, 10:57
                    A co lokatorzy na taką wypowiedź, ściągniętą z innego forum:
                    Tak naprawdę nie została zakonczona jeszcze budowa Bloków Orla I. Po ponad roku
                    od oddania budynku brak ogrodzenia, ławek, placu zabaw, domofonu. Podczas
                    roztropów przeciekają dachy w hali garażowej, pękają ściaby w mieszkaniach,
                    kominy wentylacyjne nie funkcjonują, drzwi i zamki się zacinają. Czujniki
                    światła, automaty schodowe, zamarżnięta winda, gazomierz, klapy dymne, brama
                    garażowa - ciągle coś sie psuje. Można tak wymieniać bez końca, Pani Świderska
                    stosuje najgorszej jakości materiały wykończeniowe, zaś o istnieniu słów
                    rekojmia i gwarancja zapomniała. Nawet nie umiała zawrzeć dobrej umowy na
                    dostawy prądu. Wspólnota zamiast 1500 zł płaci 2500, bo wspólnota kupuje
                    (przepraszam do niedawna kupowała) prąd "przemysłowy" a nie "mieszkaniowy".
                    Niestety jestem przekonany, że mieszkańców Orla II czeka ta sama droga przez
                    mękę.
                    • ttjj1 Re: Budynki C/D budowa 24.02.06, 22:53
                      Wypowiedź ta dotyczy bloków na ul.Legionów i można z niej wywnioskować że różne
                      firmy mają podobne problemy z budową i eksploatacją...
                      Pzdr
                      • arek-zabki Re: Budynki C/D budowa 25.02.06, 13:13
                        Wypowiedź ta odnosi się do osiedla Orla I, wybudowanego przez DOLKAN.
                        • ttjj1 Re: Budynki C/D budowa 25.02.06, 20:03
                          Wiem, że jesteś cięty na Dolcan ale się mylisz niestety.
                          Budynki osiedla OrlaI zostały przekazane w 2001/2 roku a nie rok temu, są tam
                          ogrodzenia, place zabaw, domofony, w budynkach tych nie ma wind więc nie mogą
                          się psuć, o klapach dymnych też nie słyszałem. Jedyne co się zgadza to woda w
                          garażach i to tylko pod pasażem oraz wentylacja. Post który zacytowałeś dotyczy
                          budynków w pobliżu ul. Orlej ale wybudowanych przez inną firmę. Chcesz być
                          rzetelny to podaj źródło i przeczytaj dokładnie co ludzie piszą a nie przekręcaj.
                          Z Dolcanem nie mam nic wspólnego ale pomieszkuję na OrlejI i wiem o czym piszę.
                          pzdr
    • tjawa Re: Budynki C/D budowa 25.02.06, 20:48
      Witam,
      w budynku D trwa tynkowanie, ale jakoś tak od środka budynku. Są piony
      kanalizacyjne oraz otwory w kanałach wentylacyjnych. Zostały usunięte wszystkie
      metalowe futryny od drzwi wewnętrznych - czy ktoś ma jakieś info na ten temat?
      W budynku C widziałem wylewki i wyglądało to na solidnie zrobione (obłożenie
      rurek,izolacje,itp.).
      Pozdrawiam, tjawa
      • lokatorzy1 Re: Budynki C/D budowa 26.02.06, 08:29
        Witamy,

metalowe futryny zostały usunięte z całego budynku C (i tak jak piszesz z budynku D).
        Wiele osób chciało z nich rezygnować i dlatego deweloper stwierdził, że je wszystkie usunie.

W ostatniej racie za mieszkanie (tej płatnej po podpisaniu odbioru końcowego) zostaną one odliczone. Najprawdopodobniej będzie to 150 PLN za sztukę (myślę, że to mało jak za drzwi - koszt najtańszych nowych drzwi z futryną to około 200 PLN bez montażu!).

Czy ktoś dostał oficjalną informację o przesunięciu terminu oddania mieszkań do końca czerwca 2006?

POzdrawiamy,
        Lokatorzy1
        • lokatorzy2 Re: Budynki C/D budowa 07.03.06, 14:43
          znowu przesunięcie do czerwca :( skąd takie info...?
          rany...
          liczyłem na kwiecień lub maj kiedy odbiore klucze i zaczne dłubać sobie w
          mieszkanku.
          • lokatorzy1 Re: Budynki C/D budowa 07.03.06, 20:18
            Nie jest tak źle...

W tej chwili w bloku C robią wylewki i u Was już chyba zrobili.

Po wylewkach pozostaje montaż grzejników, parapetów, skrzynki elektrycznej (w
            tym: licznika energii elektrycznej, bezpieczników), drzwi zewnętrznych.

To w sumie nie wiele... i jeżeli zależy Wam na terminie to Dolcan będzie
            skłonny przekazać mieszkanie "do wykończenia"!

W tym momencie należy wziąść pod uwagę wypowiedzi obecnych mieszkańców osiedla.
            Termin "do wykńczenia" może oznaczać, że właśnie odebrałeś mieszkanie!!!
            (należy wpłacić ostatnia transzę i zacząć płacić czynsz!!!).

Problem w tym, że może nie być jeszcze windy (przewidziany termin montażu to
            czerwiec 2006) klatki schodowe mogą nie być wykończone, jak i wiele innych
            rzeczy poza mieszkaniem.
            O to należy spytać się obecnych mieszkańców, jak to wyglądało w ich przypadku.

Pozdrawiamy,
            lokatorzy1
            • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 07.03.06, 21:05
              Powiem tak:
              Skrzynkę elektrzyczną to pewnie zamontują jak zrobią wylewkę na parterze. O ile
              tego jeszcze nie zrobili to parter wylewa się dopiero na końcu. Jeżeli nie
              będzie skrzynki rozdzielczej to i nie będzie prądu w mieszkaniech. No chyba, że
              mówimy o prądzie z przedłużacza i to dzięki uprzejmości robotników. Woda to
              może będzie bez problemu, ale oczywiście jeśli mówimy o zimnej. Ciepła to
              dopiero jak będzie kotłownia działała, a co za tym idzie będą grzejniki i inny
              osprzęt. Licznik energii elektrycznej to nie tak szybko będzie, no chyba, że
              DOLCAN coś zrobi i będzie od razu. U Nas to ze 4 miesiące (jak nie dłużej) było
              bez licznika i jechaliśmy na prądzie budowlanym. Obciążenie jednak było takie
              duże, że co najmniej raz w tygodniu wymieniane były bezpieczniki, gdyż z
              przegrzania poprostu się topiły. Co do drzwi zewnętrznych to montowali je u Nas
              na bierząco po wylaniu wylewek na korytarzach i w mieszkaniach. Wewnętrzne to
              inna historia.

Pozdrawiam!!!
              • lokatorzy2 Re: Budynki C/D budowa 13.03.06, 10:18
                Czekalismy tyle to i poczekam miesiąc dłużej ale nie wprowadzę się napewno do
                bloku bez ciepłej wody, klatki nieotynkowanej i nie odbiore mieszkania jeśli
                bedzie wokół bloku taki bałągan jak teraz gdy trwa budowa, także jeśli nawet
                zaproponują klucze teraz to nie skorzystam...
                a wylewka jest u lokatorow1 i u nas też, jakoś od środka zaczeli :) boje sie o
                tynki które nie wyschły a zamarzły :-( i tak pewnie do wiosny będą
                zamarznięte...
                • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 14.03.06, 21:33
                  Poczekacie czy poczekasz??? Lepiej nie wypowiadaj się w imieniu innych. Różne
                  są życiowe koleje i może być tak, jak było z pewną rodziną z bloku B, która
                  przez przełożenie terminu odbioru mieszkania, została na bruku. Poprostu
                  poinformowali osobę, u której wynajmowali mieszkanie, że będą odbierać chałupkę
                  na koniec drugiego kwartału, a ten znalazł sobie innych najemców na ich
                  miejsce. Co byś zrobił w takiej sytuacji??? Albo idziesz mieszkać pod most,
                  albo bierzesz mieszkanie takim, jakie jest w tej chwili. Inną sprawą jest to,
                  że nie można w nieskończoność terminu oddania mieszkań przekładać. Każdy chce w
                  końcu wprowadzić się do własnego M i zakończyć tym samym tułanie się po
                  ludziach. Wielu jest wśród Nas młodych ludzi, którzy przez to mieszkanie
                  wstępują jakoby na nową drogę życia. Tylko ile na tą chwilę można czekać. Nie
                  poganiam oczywiście niekogo, ale skoro podejmuje się jakieś zobowiązanie i
                  termin przekazania mieszkania to powinno się w tym okresie przewidzieć różne
                  zjawiska, np. Zimę.

Pozdrawiam!!!
                  • lokatorzy2 Re: Budynki C/D budowa 15.03.06, 07:59
                    chyba się nie zrozumieliśmy, pisząc my miałem na mysli nie mieszkańców
                    przyszłych bloku C/D tylko mnie i moją dziewczyne.
                    Zima nie jest problemem bo to nie zadna nieprzewidziana niespodzianka w końcu,
                    poprostu to wymówka, a problem tkwi moze w tym że ta ekipa budująca coś
                    nieliczna jest...
                    • arek-zabki Re: Budynki C/D budowa 15.03.06, 14:56
                      Zima dopadła Dolkan nie oczekiwanie...Prezes wyszedł przed dom w grudniu, a tu
                      śnieg i mróz. Zaskoczenie... A miał iść właśnie się opalać...
    • tjawa Re: Budynki C/D budowa 20.03.06, 22:34
      Witam, na budowie prace przyspieszają chyba.
      W budynku C są już założone drzwi do klatek schodowych (w środku nie byłem), zaś
      w budynku D: trwają prace tynkarkie na 4 i 5 piętrze, od parteru do 3 piętra są
      rozprowadzone rurki do mieszkań, na 2 piętrze są wykonywane wylewki a na 3 już
      są - albo odwrotnie ;-)
      Kierownik przeprowadził się w pobliże bramy przy Poniatowskiego ale na "terenie"
      wokół bloków jeszcze się nic nie dzieje tzn. jest śmietnik w zasadzie.
      Niedługo będzie koniec marca, więc jeżeli pogoda dopisze to koniec budowy coraz
      bliżej. A potem będzie wielkie suszenie ( na razie tynki mokre...) i jeszcze
      większe wykańczanie.
      PS. Jakby ktoś wiedział gdzie można kupić dobre drzwi np. - to niech napisze.
      pozdrawiam
      • lokatorzy1 Re: Budynki C/D budowa 21.03.06, 08:07
        Prace rzeczywiście przyśpieszają po śnie zimowym...

Rzeczywiście kierownik budowy przeniósł się w pobliże bramy przy ul.
        Poniatowskiego, ale przy okazji zmieniła się osoba. Pan Jerzy Dubiel został
        zastąpiony przez Pana Dariusz Nowakowskiego. Zmiana nastąpiła z końcem zeszłego
        roku.

W budynku C są już wstawione drzwi do klatek schodowych, a w niektórych
        mieszkaniach drzwi zewnętrzne. Wylewki są już w całym budynku C (w mieszkaniach
        i na korytarzach). Wszystko pozamykane na klucz. Wejść można tylko w obecności
        kierownika.

Lada chwila (znaczy za dwa miesiące! ;) można się spodziewać odbiorów
        poszczególnych mieszkań.

Pozdrawiamy,
        Lokatorzy1
        • lokatorzy2 Re: Budynki C/D budowa 21.03.06, 13:48
          hmmm... duze rotacje w tym dolcanie :p, miejmy nadzieje ze tylko na lepsze.
          A jakim człowiekiem jest aktualny kierownik i nie chodzi mi tu o wygląd
          zewnętrzny :) ?
          i w jakich godz. wiecie może można go zastać bo chciałbym oblukać swój mały
          kwadrat :)

pozdrawiamy!!
          • tjawa Re: Budynki C/D budowa 27.03.06, 21:10
            Witam ponownie,
            miałem okazję poznać P. kierownika nowego i wydaje się on być osobą zaangażowaną
            w swoją pracę, pod tym względem zrobił na mnie dużo lepsze wrażenie od poprzedniego.
            Zastać go można zapewne w godzinach pracy budowy, ja byłem około południa.
            Myślę jednak, że nawet gdyby go nie było to i tak mógłbyś sobie oblukać ten
            kwadrat ;-)
            W budynku C podobno "ciagną" gaz, zaś w D ciągle trwają prace tynkarskie,
            instalacyjne (rurki) oraz "wylewkowe". Przypuszczam, że w mieszkaniach będą one
            zakończone za dwa tygodnie, może szybciej. Później kolej na piony (rury, prąd),
            gaz, drzwi do mieszkań, malowanie i kaloryfery.
            No a takie cymesy jak kotłownia i winda to na deser ...
    • lokatorzy2 Re: Budynki C/D budowa 03.04.06, 13:26
      wieści z budowy bud C.
      wg. nowego kierownka termin oddawania lokali to koniec mają a uporządkowania
      terenu koniec czerwca, w niektórych lokalach są już dzwi wejściowe-wydają się
      dość solidne :)

Niestety dolcan zwraca za dzwi wew. których nie będzie ale nie zwraca kosztów
      za montaż!? w dodatku myślę ze cena dzwi odbiega od wartości którą odejmie
      dolcan od ostatniej raty za mieszkanie...
      • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 03.04.06, 21:00
        Nie martwcie się. Jak mu odbieraliśmy mieszkania to też nam jakś dziwnie
        liczyli za drzwi, z których zrezygnowaliśmy. To chyba normalka, że coś kręcą.

Pozdrawiam!!!
      • lokatorzy1 Re: Budynki C/D budowa 06.04.06, 20:57
        Rzeczywicie budowa nabrala tempa... W budynku C na klatkach schodowych pojawily
        sie porecze (sam widzialem jak panowie spawali). Przed Swietami ma byc juz
        zamontowana winda w jednej z klatek budynku C (szybko tak jakos!!!).

Jest niezle!!! budowa nabrala tempa, a nowy kierownik jest osoba solidna (takie
        sa opinnie osob, ktore go znaja juz kilka lat!).

Sorki, ze bylo bez polskich znakow.

Pozdrawiamy,
        lokatorzy1
    • lokatorzy2 Re: Budynki C/D budowa 10.04.06, 18:21
      no tak budowa rusza juz montują nawet parapety a w przyszłym tyg. może bedą już
      robić tynki zew. w bud.C
      niestety tynki wew. robione w zimie teraz łuszczą sie i odpadają :( bedą
      musieli to poprawić...tylko czy zrobią to na tyle solidnie by za pół roku nie
      odpadła farba razem z cześcią tynku,
      a co do prac to u lokatorów1 zauważyłem raczej znikomy postep prac :( niema
      nawet jeszcze drzwi zewn.
      • m.dzinkans Re: Budynki C/D budowa 12.04.06, 03:46
        Takiego stanu rzeczy wszyscy się chyba spodziewaliśmy (odpadające tynki).
        Przecież wiadome było, że DOLCAN nie zainwestuje w dmuchawy do ogrzewania
        pomieszczeń w zimie. Wiadomo też nie od dziś, jak się zachowują tynki, jeżeli
        są kładzione w niskich temperaturach. Poprawki to raczej na niewiele się
        zdadzą, bo będzie to wychodziło przez długi czas. Nawet jak teraz wygląda
        wszystko ok to za dwa/trzy lata wady mogą się ujawnić.
        Jeszcze jedna sprawa. Przy odbiorach zwróćcie szczególną uwagę na to, w jakim
        stanie są okna. Dobrze wszystko obejrzyjcie, czy niema rys i uszkodzeń np. od
        spawania. Poza tym, czy jest dany jakiś silikon pomiędzy ramę okien a parapet i
        czy nie ma dziór pomiędzy ramą a elewacją (od zewnątrz). Porysowane i
        uszkodzone okna kwolifikują się do wymiany, a niewykończone odróbki przy oknach
        będą powodowały zimą przedmuchy, przez co mimo zamkniętych okien będzie zimno.

Pozdrawiam!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka