justa9910 19.05.06, 09:26 Zarezerwowałam tam mieszkanie. Czy ktoś z forum-owiczów też podpisał umowę rezerwacyjną? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vanin Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 19.05.06, 18:17 Owszem, i mam dwa życzenia: 1. Niech wreszcie będzie to pozwolenie 2. Mam nadzieję, że stawki nie powstaną. Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 19.05.06, 21:30 Witaj sąsiedzie. Wybrałam mieszkanie w budynku A - bez widoku na stawy. Rzeczywiście teren w środku osiedla można by lepiej wykorzystać - ale mając do wyboru wybetonowanie i stawki to wolę stawki. Mają powstać na samym końcu czyli za jakieś 4 lata najwsześniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E-wa Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 195.245.213.* 30.05.06, 14:35 Pozwolenie juz jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 212.160.172.* 31.05.06, 20:04 a skąd wiesz, ja nie mogę się do Maripolu dziś dodzwonić? jeśli tak to uf. ja zarezerwowałam mieszkanie w budynku B i marzę by wreszcie zaczęli budować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 02:11 skąd wiadomo o pozwol;eniu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.orange.pl 05.07.06, 21:15 Dziś w biurze powiedziano mi, że czekają na uprawomocnienie się decyzji i zaraz potem uruchamiają maszyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 12:48 Jak jest skonstruowana umowa rezerwacyjna? Czy jest w niej data oddania mieszkania? Czy kwota 5000 podlega zwrotowi w przyadku gdy nie dostaną pozwolenia na budowę? Odpowiedz Link Zgłoś
vanin Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 21.05.06, 14:55 18 miesięcy od uzyskania prawomocnego pozwolenia na budowę. Opłatę (z odsetkami)zwracają, jeśli do określonego dnia nie zdobędą pozwolenia. Ja generalnie wynegocjowałem sobie dłuższy okres na obowiązywanie umowy i parę zapisów zmieniłem. Trzeba przyznać, że bardzo dobrze się negocjowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 193.109.212.* 22.05.06, 09:55 ale oni już od zeszłego roku załatwiają to pozwolenie. To jest trochę podejrzane, poza tym przy poprzednich inwestycjach ta firma miała niezbyt dobre recenzje - były problemy. Mi się podoba miejsce i projekty ale nie wiem czy są solidni... Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 22.05.06, 22:00 A co było nie tak? Bo jak czytam o ich inwestycji na Floriańskiej to wydaje się to sporym sukcesem. A to że tak długo załatwiają pozwolenie to fakt, ale rzeczywiście mówią że na koniec maja dostaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 193.109.212.* 23.05.06, 09:49 Na Białołęce budowali jakieś osiedle i był spory poślizg czasowy i problemy z kanalizacją... Tu na forum jest o tym bardzo duży post, poszukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 23.05.06, 10:10 tak wiem o tym. Ale z drugiej strony, to chyba nie ma developerów absolutnie bez skazy. Poza tym na Białołęce wszystko się pomyślnie zakończyło. Jadę dziś na Wspólną zobaczyć ich budowę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BuBu Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.06, 07:42 Nie wiem czy powodzeniem mozna nazwać inwestycję z ponad roczną obsuwą, z planowanych 11 budynków stoją zaledwie 2. Ze zrobioną na prędce infrastrukturą "osiedla". Kanalizacja tymczsowa. Ekipę zmieniali częściej niż rękawiczki. Nieudolność w załatwianiu wszelkiego rodzaju pozwoleń. Samowolna zmiana warunków budowy - przez to problemy z odbiorem budynków przez Nadzór Budowlany. Może obecnie pracują inne osoby. Ale ... omijam ich szerokim łukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roberto Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.bph.pl 23.05.06, 14:24 tam przy autostradzie S-8 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 193.109.212.* 23.05.06, 15:03 justa9910 - a jak podpisywałaś umowę to dużo było wolnych jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 23.05.06, 16:55 Podpisywałam 11 kwietnia. Z mieszkań w moim pionie ( mieszkanie 71,3 m)w budynku A było jedno wolne na I pietrze - ale i tak chciałam własnie na I piętrze. Na kolejnych piętrach jest o 100 zlotych drożej na metr. Ale cena i tak jest OK. Nie wiem jakz rezerwacją na dzień dzisiejszy. Czy myślisz o rezerwcji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 193.109.212.* 24.05.06, 08:52 Tak myślę, tylko chciałem poczekać aż dostaną pozwolenie (bo już się w grudniu dowiadywałem...). Ale widzę, że jak dostaną pozwolenie, to może już nie być wolnych :/ W piątek idę do PRK7, zobacze co oni mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmtv Re: Złoty Staw - może się opóźnić IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 24.05.06, 11:08 Budowa może się solidnie opóźnić, bo plany budowy znacząco odbiegają od obowiązujących warunków a miejscami naruszają przepisy. Sąsiednie osiedla będą protestować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Złoty Staw - może się opóźnić IP: 193.109.212.* 24.05.06, 13:00 co wiesz na ten temat? Może dlatego nie mają pozwolenia, napisz coś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 24.05.06, 11:43 A skąd wiadomo o tych problemach i ewentualnych protestach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 24.05.06, 13:07 Witam sąsiadów mam na 1 pietrze w budynku A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 24.05.06, 13:10 Tzn Najbardziej witam sąsiadkę - z mieskzania na 1 piatrze, 71 metrow z kawałkiem. będziemy "graniczyli" czyli mamy mieszkanie ze sobą się stykające. A co do protestów - hmmm przyznam sie że zawsze są protesty, jest to nie uniknione w zasadzie. Co do pozwolenie podobno mają już chyba nie prawomocne - ale musze sprawdzić - dziś tzadzwonię do Maripolu. Standart mieszkań - znajomi kupili na Floriańskiej... i baaardzo dobrze to wygląda. Stawik - ja tam chce mieć stawik przed oknami... pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 193.109.212.* 24.05.06, 13:12 to informujcie jak będzie pozwolenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 24.05.06, 13:16 hmmm w zasadzie nic nei ryzykujesz jak zarezerwujesz teraz... ew. zamrozisz gotówkę na ten okres - czytaj około 2 miesięcy... ?? Ceny po otrzymaniu pozwolenia idę w górę od razu o około 10 - 15 %. Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 24.05.06, 14:56 Witam sąsiada i bardzo się cieszę.Teraz pozostaje tylko cierpliwe oczekiwanie, bo zapowiada się naprawdę ciekawa inwestycja - i z ciekawymi mieszkańcami, jak sądzę. Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 24.05.06, 15:00 Witam sąsiadkę - też jestem ciekawy jak to będzie. ale jestem dobrej myśli. ciekawy jestem tylko jak rozwiąża problem budowy następnych bloków podczas gdy bęą w pierwszych 2 juz mieszkali ludzie. ale pewnie trochę będzie nie ładnie ale damy radę! Pozdrawiam KAMIL! Odpowiedz Link Zgłoś
vanin Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 24.05.06, 17:35 Gość portalu: KAMIL! napisał(a): > ciekawy jestem tylko jak rozwiąża problem budowy następnych bloków podczas gdy > bęą w pierwszych 2 juz mieszkali ludzie. Z tego co się dopytywałem, w chwili oddania 1. etapu, planują że blok z etapu 2. będzie już stał, tzn. będzie w takim stanie, że dźwigi zostaną przesunięte do budowy etapu 3., a sam teren ma być odgrodzony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 24.05.06, 13:13 Informacja sprzed chwili: podobno w budynku A sprzedano już (rezerwacje płatne) ponad 80% mieszkań... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 08:31 Na początku tygodnia próbawałem zarezerwować mieszkanie. Wybór pozostał nie wielki. Zdecydowałem się w końcu na lokal, ale do podpisania umowy nie doszło. Założyliśmy sobie z żoną, że musimy miec mieszkanie w 2007 roku. A tu wygląda na to, że wybudują najwcześniej na wiosnę 2008. Wiadomo, że od stycznia 2008 wchodzi nowa ustawa podnosząca VAT w budownictwie do 22%. W budownictwie socjalnym Vat zostanie na poziomie 7%. Wstępna definicja budownictwa socjalnego jest już przygotowana, ale pewnie będa jakieś zmiany. Mieszkania mają bardzo duże tarasy i może to wpłynąć na podniesienie VATu a co za tym idzie doplat do mieszkań. Ale nawet jak tak się stanie to inwestycja na tym osiedlu jes bardzo dobra. Do końca 2016 roku pod Górczewską ma iść druga linia metra a pierwsza stacja powstanie w pobliżu Złotego Stawu co znacznie podniesie atrakcyjność mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 193.109.212.* 25.05.06, 09:48 z tą ustawą to jeszcze nic nie wiadomo, gilowska się nie wypowiedziała... btw, wiecie czemu w umowie zamiast Maripolu jest firma Centralopol? Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 25.05.06, 09:57 Termin oddania-zgadzam się, że najwcześniej wiosną 2008. Ale podniesienia VAT bym się nie obawiała. Wyższy VAT będzie dotyczył baaaardzo duzych mieszkań i dużych domów. Tu rzeczywiscie są duże balkony i tarasy, ale nie sądze,że to wyłączy nasze mieszkanai z kategorii budownictwa społecznego. Poza tym te duże balkony znacznie podnoszą koszt mieszkania. Chciałam kupić mieszkanie o metrażu 72,48. Zrezygnowałam z tego powodu, że miało ono 2 balkony - w sumie 25 metrów po 2 tysiące za metr -czyli 50 tysięcy za same balkony. Ostatecznie wybrałam mieszkanie tylko o metr mniejsze (71,31) i tańsze o 30 tysięcy ( a balkon też duży bo 12 metrów). Nie do końca jestem pewna czy dobrze zrobiłam, bo to pierwsze mieszkanie ma ciekawszy rozkład i okno w łazience - no ale 30 tysięcy więcej za ten sam prawie metraż??? Za te pienądze można się urządzić.... Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 25.05.06, 10:06 A wiesz że jak brałem swoje - to właśnei zastanawiałem się na także Twoim - chodziło mi głównie właśnei o te okno w łazience... pewnei jak wybudują będę Tobie zadrościł :-) URZĄDZANIE SIE - hmmm około 30 tysięcy raczej powinno wystarczyć ale bez mebli... ja wezmę kredyt odpowiednio większy właśnie na urzadzanie się... USTAWA - no nie ukrywam że znam projekt i... prawdopodobnie znajdzie sie zapis o lokalach powyżej 100 metrów (lub więcej) lub powyżej określonej kwoty zakupu. Jeśłi miałbym dawać procentowo że mamy szanse wpaść w próg to daję nei wiećej niż 1 %. czyli mało prawdopodobne. Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 25.05.06, 10:17 Nie będziesz miał czego zazdrościć, bo nie wzięłam tego z oknem w łazience - właśnie przez ten nieszczęsny drogi balkon. Choć sam rozkład mieszkania był super. Wzięłam 71,3 m i jak sam zauważyłeś będziemy graniczyć ścianą. Pocieszam się tym,że tamta łazienka z oknem będzie na szczytowej ścianie -może być znacznie zimniej, co w łazience nie jest miłe.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 25.05.06, 10:21 Polecam ogrzewanie podłogowe w łazience... bardzo fajne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzsiek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 213.17.162.* 07.06.06, 08:37 Czy ktoś się orjętuje co się dzieje z pozwoleniem na budowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 09:54 pozwolenie jest,jesli do piatku sasiedzi z okolicznych bloków nie złoza protestów,to się uprawomocni i jak zapewniał pan z Maripolu, odrazu wchodzą z ciezkim sprzetem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 08.06.06, 10:15 tak tak ale... nie do tego piatku ale podobno do przyszłego... z informacji z poniedziału protesów jeszcze nie było :) POZDRAWIAM! K! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sy Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.chello.pl 10.06.06, 15:51 Procedura uprawomocnienia jest następująca. W chwili przyznania pozwolenia na budowę urzad wysyła do okolicznych mieszkańców zawiadomienia o planowanej inwestycji. Są one awizowane. Od chwili otrzymania zawiadomienia i potwierdzenia odbioru, kazdy z mieszkańców ma dwa tygodnie na zgłoszenie zastrzezeń. Jesli mieszkaniec nie odbierze awizowanej przesyłki, jest ona po tygodniu awizowana w kolejnym tygodniu. Maksymalnie wiec zawiadomienie wszystkich mieszkańców może potrwać 2-3 tygodni. Kolejne dwa tygodnie mają na złoszenie zastrzeżeń. Jezeli więc urzednicy już zaczęli wysyłac zawiadomienia, to prze najbliższe 5 tygodni czekamy na zastrzeżenia. jesli nie będzie to zaczynają budowę. Jesli będą to urzednicy je będa rozpatrywać (nie wiem jak długo, zapewne mają jakieś maksymalne terminy). Dopiero jesli wszystkie zastrzezenia nie zostaną uwzględnione, to pozwolenie na budowę się uprawomocni i bedzie można zacząć budowę. Sam wiolałbym, żeby ta procedura była krótsza, bo własnie nzarezerwowałem mieszkanie, ale jest jak jest. Trzymamy kciuki i tyle. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.orange.pl 05.07.06, 21:26 To dlaczego dziś mi powiedziano, że potrwa to jeszcze około 1-1.5 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 21:34 Nam wszystkim tak mówili, Generalnie chodzi o to ze czekamy na decyzje wojewody w sprawie protestów, po odrzuceniu musza minac jeszcze dwa tyg na uprawomocnienie i wtedy miejmy nadzieje maszyny rusza.poczytaj wczesniejsze posty mniej wiecej z połowy czerwca i te ostatnie o protestach. Pozdrawiam wszystkich, do jutra, my koło 17.30. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.orange.pl 05.07.06, 23:08 Ano poczytalem i... wlos sie jezy na glowie. Na razie wstepnie zarezerwowalem mieszkanie i mysle nad podpisaniem umowy rezerwacyjnej. Po przeczytaniu każdego kolejnego postu na forum mam coraz wiecej watpliwosci. Generalnie na czasie oddania mieszkań do zamieszkania mi nie zalezy tak bardzo, byleby w ogole oddali. Wiem, ze szykują się do budowy - zamówili już tablice informacyjne :) A jak jest z ewentualnym wyegzekwowaniem wplaconych 5000zł w przypadku wydluzajacego sie czasu rozpoczęcia budowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.06, 11:27 Michał chyba jeszcze nie widziałes umowy rezerwacyjnej:) umowa jest terminowa i jesli do tego czasu (w Twoim przypadku pewnie koniec sierpnia) sie nie wyrobią i nie bedziesz chciał podpisac aneksu przedłuzającego termin, to zwracają zaliczkę + odsetki za kazdy tydzień zwłoki (tak duze ze nie warto zawracac sobie głowy:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 57.66.195.* 06.07.06, 11:45 Chodzilo mi o to, czy są problemy z odzyskaniem zaliczki. Jeśli nie, to oprocz straconego czasu i nerwow nic nie ryzykuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 06.07.06, 12:28 Ja będę około 17.00 +/-. KAMIL! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 193.109.212.* 25.05.06, 10:18 powiedzcie jak to jest z tym Centrapolem w umowie? Odpowiedz Link Zgłoś
vanin Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 25.05.06, 11:29 Przecież to chyba nawet na ich stronie jest wyjaśnione. Dla każdej inwestycji zakładają spółkę celową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.chello.pl 26.05.06, 22:07 czy ktos sie orientuje czy podpisali akt zamiany działek? Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 27.05.06, 10:40 Podpisali umowę przedwstępną( chodzi o zamianę z Bemowo Inwest). Tak jest podane w umowie rezerwacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 28.05.06, 16:05 Podobno juz zawarli ostateczną umowę - od tego chyba było uzaleznione otrzymanie pozwolenia na budowę. Pozdrawiam K! Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 28.05.06, 21:57 Dobrze by było. To już jakiś krok naprzód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 213.17.162.* 30.05.06, 13:25 Witam No cóż nie pozostał duży wybór więc jutro rezerwuję ostatecznie to mieszkanie 72 m2 mam nadzieję że nie przywalą mi VAT'u za te balkony :) I mam nadzieję że coś się ruszyło w sprawie pozwolenia... Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 30.05.06, 15:59 Też myślałam o tym 72 m, ale te balkony znaczącooooooo podwyższają cenę mieszkania. Nawet w firmie to przyznają, dlatego te mieszkania nie schodzą.A ten balkon od północy!!!! (14tysięcy)to już kompletne nieporozumienie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E-wa Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 195.245.213.* 30.05.06, 16:28 Moze powinni zmienic projekt i zlikwidowac ten balkon?chociaz pewnie zmiana projektu i jego ponowne zaakceptowanie zajęłaby ogromnie duzo czasu i nie jest to realne...ale zawsze mozna sie zapytac! Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 30.05.06, 15:24 A to rzeczywiście nowina!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.sasiedzi.pl 30.05.06, 21:42 Tak, ale bez balkonu się skończyły... a nawet z tym balkonem cena jest całkiem niezła jak za blok 4 pietrowy... bardziej martwię się, że duzy balkon bedzie akurat tuż przed oknami bloku z innego osiedla... trochę dużo chcą upchnąć tych bloków na niewielkiej powierzchni Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 31.05.06, 11:30 Według tego co podają na stronie jest wolne mieszkanie 71,3 - "nade mną" czyli na 2 piętrze. Metraż prawie ten sam a różnica w cenie znacząca. I jeśli spojrzysz to z tego balkonu będzie znacznie większa odległość do budynków z sąsiedniego osiedla. Budują gęsto, niestety, ale całe szczęście tam będzie widać z okien nowe, estetyczne budynki, a nie stare, zniszczone PRL-owskie bloki. A to też jest istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 31.05.06, 12:06 Kto dzwonił do Maripolu i pytał się o pozwolenie? kiedy wysyłają oficjalne informacje o otrzymaniu pozwolenia? i kiedy wchodzą na budowe? K! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.sasiedzi.pl 31.05.06, 12:18 Z tego co się pytałem dzisiaj to zostało jeszcze jedno mieszkanie to nademną czyli 2 pietro ale już jest na nie chętny... a tak pozatym to budynek A jest już sprzedany poza parterem... ... a i w piątek było już podpisane pozwolenie więc jeszcze ostateczne rozprawa z KW i można bedzie podpisywać umowy przedwstępne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 195.245.213.* 31.05.06, 13:12 czy istnieje zagorozenie ze osoby z inych blokow beda zagladac w okna (tego mieszkania z duzym balkonem)? Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 31.05.06, 13:43 Ono ma dwa olbrzymie okna - (od podłogi do sufitu) na przyległych ścianach w salonie - skąd wychodzi sie właśnie na ten duży balkon. Jest więc olbrzymia powierzchnia przeszklona - zupełnie niepotrzebnie w tak zwartej zabudowie. Prawdopodobieństwo sąsiadów zagladajacych w okna - niestety duże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.sasiedzi.pl 31.05.06, 17:07 Posadzi się drzewa to zasłonią sąsiadów (po 10 latach:)... co do okien to szczera prawda ciasno tam, a właściwie to blok ma 4 pietra czyli nie jest wyższy od sąsiednich bloków więc super widoków nie bedzie co najwyżej później może jakaś zieleń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 212.160.172.* 31.05.06, 20:19 miło przeczytac taką dyskusję tym bardziej, że pozwolenie na budowę juz jest. Miłe info po urlopie. Najwazniejsze żeby zaczęli budować,co do VAT -jak ktos się stresuje to na te mieszkania nie wzrośnie, Gilowska formalne uregulowanie tej kwestii pozostawia na koniec roku, pewnie że super byłoby już. Ja kupiłam za to chatkę w budynku B, 2 piętro. Na razie chcę zobaczyć umowę przedwstępną bo rezerwacyjna w miare równo traktowała strony, a ta....poczekam zobaczę. pozdrawiam przyszłych sąsiadów:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.sasiedzi.pl 31.05.06, 21:02 ...a właśnie, jak komus uda się coś ciekawego wynegocjować w umowie przedwstępnej to niech napisze, bo umowa rezerwacyjna zmieniała się dość płynnie i tak naprawdę dzięki "komuś" mam kilka fajnych zmian na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 01.06.06, 09:36 Myślę, że warto precyzyjnie określić wysokość mieszkania - żeby później nie okazało się, że zbudują za niskie. No właśnie - a jaką wysokość Wam podali (na razie oczywiście ustnie?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 01.06.06, 12:23 SUPER WIADOMOŚĆ - rzeczywiście dostali pozwolenie ale budynek A będzie tylko trzy piętrowy! czyli mniejszy bardziej... ok ale windy i tak będą na 100%. Pozdrawiam sąsiadów! K! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.153.39.* 01.06.06, 12:25 Z otwieraniem szampana jeszcze się wstrzymajmy, żeby cokolwiek znaczyło musi się najpierw uprawomocnić. Jeśłi w ciągu dwóch tygodni od wydania pozwolenia (czyli od bodajże zeszłego piątku) wpłyną jakies protesty (od sasiadów, ekologów itp.) to zabawa trwa dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 01.06.06, 12:30 Wiem wiem poniosło mnie, ale i tak się cieszę i jest lepiej! K! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.eds.net 01.06.06, 12:39 Jaka jest cena mieszkania w tej inwestycji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 01.06.06, 13:06 od około 4100 za metr ale chyba teraz podwyzszają cene o 10 - 15 % po otrzymaniu pozwolenia na budowe. Cena z Vat. K! Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 01.06.06, 13:53 ponawiam zapytanie o wysokość mieszkania - czy podali Wam 2,70 m? Mnie tak podali i uważam, że to naprawdę optymalna wysokość mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 195.245.213.* 01.06.06, 15:01 cena za m kw jest przyzwoita, natomiast balkony kosztuja szokujaco duzo! Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 01.06.06, 15:34 Zgadzam się z opinią Roberta. Nie dość, że ceny na m balkonu szokujace, to jeszcze te balkony olbrzymie. Zupełnie niepotrzebnie, bo czy ktoś z nas jest entuzjastą przesiadywania na balkonie? Zwłaszcza otoczony ze wszystkich stron gęstą zabudową? Ale poza tymi balkonami to inwestycja jest chyba warta swoich pieniędzy - obym się nie myliła.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 01.06.06, 16:08 Macie rację ale... balkony sa fajne a takie około 12 - 14 metrów sa już jak tarasy... teraz mam taki około 3 metrów i bardzo mały i nie ładny. wieć sie cieszę... a cena rzeczywiscie nie adekwatna do rzeczy jaka jest balkon. przyznam sie Justyno że nei wiem jaka będzie wysokość mieszkań ale 2,70 to chyba minimum - lepiej około 2,85. zresztą zobaczymy! A co do ceny... myśłę że wpłacając rezerwację zaryzykowaliśmy i chyba sie opłacało... tzn że ceny jak za standart, miejsce i to co będzie pózniej w okolicy są co najmniej atrakcyjne! Pozdrawiam K! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 195.245.213.* 01.06.06, 16:39 Oczywiscie ze balkony sa fajne-szczegolnie duze.Zaluje jednak, ze maja one wymiary duzego pokoju i tak podbija ceny mieszkan.Podoba mi sie lokalizacja i sam projekt osiedla, ale cena lokalu po dodaniu ceny balkonu-drastycznie wzrasta.W momencie gdy chcesz kupic mieszkanie 3 pokojowe, to w obecnej chwili musisz zaplacic (srednio) za 20 m kw balkonu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 212.160.172.* 01.06.06, 19:20 Mi podali wysokośc 2,70 m i szczególnie zwracałam w umowie rezerwacyjnej uwage na odrębną własność częsci budowanej w pierwszym etapie. To ważne bo przy tak dużej inwestycji gdy nie ma podziału partycypacja w części wszystkich terenów zielonych itp wpływa na wartość opłat za gruntyi tym samym wycenę do aktu notarialnego. Minusem jest to, ze jak ktos napisał wcześniej na infrastrukture o ktorej tyle się pisze na stronach poczekamy. Warto więc zobaczyć co oferują w tym pierwszym etapie tzn, co na pewno będzie zrobione. Co do balkonów to zgadzam się w pełni ale cóż takie uroki inwestycji:-( Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 01.06.06, 21:15 Czyli pewnie będzie 2,70. Kamilu - o 2,85 myślę, że nie mamy co marzyć. Ale 2,70 to już naprawdę sporo. Dopiero teraz zaczęli takie budować i to też nie wszyscy(przeważa 2,60). Znam mieszkania - duże, ok. 90 m z końca lat 90-tych na Ursynowie i mają 2,48 !I są koszmarnie drogie i ludzie je kupują! Wysokość 2,70 i panoramieczne, drewniane (lub imitujace drewno)okna to niewątpliwe atuty naszej inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 213.17.162.* 02.06.06, 08:48 Balkony są rzeczywiście ogromne... ale cóż i tak cena pomimo balkonu wyszła mi całkiem niezła jak na ofertę w okolicy. Na osiedlu obok widziałem oferty ok. 5500 za m2 tyle że już wybudowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E-wa Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.chello.pl 02.06.06, 09:25 Zasadniczo, jesli kupujesz 70 m kw na VI pietrze plus balkon 24 m kw, to tez wychodzi prawie 5500 za metr...a wybodowane nie bedzie jeszcze przez jakies 18 miesiecy! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.153.39.* 02.06.06, 12:59 Wedle planów budowlanych które widziałem wysokość (przynajmniej na 1 piętrze) to 269 cm a okna drewniane. Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 02.06.06, 14:07 Czyli wszystko OK z wysokością(również mam na 1 pietrze). Choć znam bloki w których mieszkania na poszczególnych piętrach różnią się wysokością. Wedle wizualizacji okna drewniane mahoniowe,a raczej wybarwione na mahoń - bo to bardzo drogi gatunek drewna. Chociaż może się mylę...Wiecie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 212.160.172.* 02.06.06, 15:09 Mnie najbardziej insteresuje zakres pozwolenia na budowę, czy zezwolenie spowoduje zmiany w planach , ktore nam przedstawiano.Ktoś na forum napisał, że sa zmiany co do wysokości/ilości pięter -a to zasadnicza zmiana. czy ktoś ma informacje szczegółowsze, bo nie mogę się dodzwonić do Maripolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 213.17.162.* 02.06.06, 15:58 Z tego co mi się zdaje to wyrównali budynek A na całej wysokości do 3 pięter... tak wspominał, ktoś wcześniej i tak obecnie wygląda projekt tego bloku na stronie internetowej maripolu... ... jak się domyślam to tak jak mówiłem wcześniej budynak A leży bardzo blisko innych bloków dlatego pewnie musieli go zmniejszyć. Mam nadzieję że nikt tego nie oprotestuje, bo zalezy mi teraz na czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.chello.pl 02.06.06, 17:45 Blok A lezy dramatycznie blisko innych blokow, jedynie mieszkania z widokiem na "staw" maja szanse byc atrakcyjne. natomaiast inne mieszkania narazone sa na bezporedni kontak wzrokowy osob z naprzeciwka!sesciopietrowy blok zabiera cale slonce, zreszta z drugiej strony tez sa bloki tylko ze nizsze!zanim cos tam kupicie -pojedzcie i dokladnie obejrzyjcie, jak pojechalem to mi odechcialo mieszkan w tym bloku-jest lato,a plac bylo caly zacieniony.sasiadujace bloki za to bylo bardzo ladnie oswietlone. Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 02.06.06, 21:34 1/Spokojnie, spokojnie. Wszystko zależy z której strony jest mieszkanie. Z zachodniego skrzydła budynku jest widok na te 6-pietrowe bloki. Czyli te mieszkania 72,48 są dość kiepsko położone. Wschodnie skrzydło już nie sąsiaduje z wysokimi blokami. Wedle moich obliczeń najmniejsza odległośc między budynkami będzie wynosiła 10 metrów. No cóż - Złoty Staw to nie będzie kameralna Saska Kępa. 2/Mogli zmienić projekt budowlany - ale projektu samego mieszkania już nie (przeczytajcie PARAGRAF 3 UMOWY). I to się zgadza z tym co zaktualizowali na stronie internetowej - zmiana wysokości budynku, mieszkania bez zmian. Dla nas ta zmiana jest raczej na plus, dla Maripolu - pewnie nie, bo oznacza mniejszy zysk ze sprzedaży. Sumując to wszystko, to myślę, że nie ma mieszkań idealnych - zawsze jest coś za coś ( wiem, bo przed kupieniem pierwszego mieszkania obejrzałam 35 mieszkań). Teraz mam piękne widoki - sama zieleń - naprawdę nie przesadzam - widzę z okien tylko drzewa ( Mokotów -Wierzbno) za to metraż nie ten. Należy przede wszystkim właściwie ustalić priorytety. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 03.06.06, 15:57 Zgadzam siuę z Justyną - dokładnie trzeba mieć priorytety. Faktycznei ja podałem na forum informację że blok A będzie tylko 3 piętrowy - i tak faktycznie będzie. jednak zostana zachowane windy. to czyni ten blok - nazwę to "nieco bardziej intymnym i chyba jenak lepszym". najgorsze mieszkania to jednak te zachodnie - stąd miedzy innymi ich problemy ze sprzedażą. dzwoniąc do Maripolu dowiedziałem się także że prawdopodobnie pod koniec czerwca wchodzi na budowę sprżet wiec... ciesze sie juz zupełnie! Pozdrawiam K! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 213.17.162.* 05.06.06, 09:25 Maja część bloku (zachodnia) od początku była 3 piętrowa... i niestety miała swoje wady czyli wielkość balkonu i niestety bliskość sąsiednich bloków. Mam tylko nadzieję że w rzeczywistości nie bedą one, aż tak blisko. Ale musze się zgodzić z przedmówcami cena/wielkość/układ mieszkania/miejsce chyba przeważa nad tymi wadami. Pewnie jak zaczną budować to szybko się sprzedadzą pozostałe mieszkanka. Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 05.06.06, 10:13 Grzegorz - masz piękne mieszkanie!( domyślam się,że to 72,48 m. Z pięknym rozkładem, dużą kuchnią, apartamentowym układem okien w salonie. Wielkość balkonu sama w sobie nie jest wadą - wadą jest oczywiście jego koszt!!! Bliskość sąsiednich bloków jest nieunikniona - gdziekolwik byś kupował w Warszawie tak będzie. Poza tym - gdyby obok nas była pusta przestrzeń - to kto wie jaka by budowla stanęła w przeszłości( np. supermarket). A tak wszystko wiadomo - bo tereny wokół zagospodarowane. Teraz najważniejsze aby budowa ruszyła. Pozdrawiam przeszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 05.06.06, 11:38 Wszystkich którzy uważają że bloki będą za blisko siebie w celu pocieszenia i uznania że nei jest jeszcze tak żle polecam zobaczyć inwestycję Budimexu na chełmskiej... hmmm tam jest dopiero blisko blok przy bloku... Pozdrawiania dla WSZYSTKICH sasiadów (przyszłych i obecnych) K! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 212.160.172.* 05.06.06, 12:23 oj, rozgorzała dyskusja:-)zgadzam się z kwestią priorytetów, ja nie zakładam że w Warszawie mam miec widok na pola i jeziora... Ja wolę wiedziec co jest w okolicy, że nikt nie postawijakiegos paskudnego budynku przed oknami..czy sklepu itp.. Mi najbardziej zalezy na tym aby zaczęli budowę i żeby szło wszystko zgodnie z planem itp oraz na przyszłośc aby mieć fajnych sąsiadów:-)) , zżytą współnotę bo od niej dużo zależy-na to liczę. PS. ja mam mieszkanie od pld-wschodniej strony w budynku B- wyższym ale zależało mi na położeniu:-) Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 07.06.06, 09:22 Coraz większe zainteresowanie na forum naszą inwestycją. Czy wszystko idzie w dobrym kierunku (chodzi o formalności załatwiane przez Maripol)- czy macie jakieś newsy na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 07.06.06, 18:12 hmmm Ja nic nie wiem ale jutro zadzwonię - może coś wiecej powiem... Pozdrawiam Sąsiadów (przyszłych) K! Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 08.06.06, 08:54 Czekamy na jakeś wieści - oby dobre.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 08.06.06, 10:15 już są! K! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 10:21 a jakie??:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 10:19 podejrzewam ze większosc z Was nie kupuje mieszkania za gotówke. Mozecie sie podzielic gdzie bierzecie kredyt? My z męzem nadal nie mozemy sie zdecydowac na metraz, generalnie zalezy nam na 3 pokojowym, ale cena tych wspaniałych balkonów..no cóz. Tak czy inaczej pewnie wylądujemy w bloku B na 3 pietrze. Ktos pisał o oddzieleniu placu budowy od bloków stojących, dla nas to wazne,bo mamy rocznego synka, ale moze ktos wie na kiedy planowane jest ostateczne zakończenie całej inwestycji?? Pozdrawiam. km Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 08.06.06, 10:31 podobno w 2009 kończą ostatnie bloki od strony Górczewskiej... bloki po drugiej stronie - czytaj 2 etap podobno rozpoczynają budowę w przyszłym roku - z wiec jak nasze będą się "kończyć" to tamte będę miały już szkielet. Pozdarwiam K! Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 08.06.06, 11:44 Bardzo dobre wiadomości! Tylko zastanawiam się dlaczego do przeszłego piatku, skoro Ktoś z Was pisał, że czas na uprawomocnienie to 2 tygodnie od daty wydania pozwolenia ( to by wypadało właśnie jutro)? Protestować nie powinni - bo i w jakiej sprawie... Jeśli już to sąsiednie osiedla powinny być zadowolone, bo nasz projekt architektonicznie jest bardzo schludny, chyba, ze jakieś inne sprawy typu odległości, drogi dojazdowe itp. wchodzą w grę. Sprawa kredytu - ja myślę o mBanku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 12:25 Kamil dzieki za informacje, 2009 to nie tak źle, bałam sie ze to bedzie wieczny plac budowy, z drugiej strony plany i realizacja nie zawsze ida w parze:) a może ktos mysli o kredycie w BPH? Z ofertą mBanku sie nie zapoznawałam, mają coś ciekawego? Serdecznosci. km Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 08.06.06, 12:30 Proszę Bardzo. Pomyliłem się chodziło mi o ten piatek - zatem chyba w przyszłym tygodniu będą podawali nam informacje oficjalnie - sorry Justyna. Ja myśłałem o kredycie w mbanku - mam tam konto wiec prawdopodobnie będzie najlepiej. Niestety nasz Developer nie wspólpracuje ż żadnym bankiem i nie ma preferencyjnych kredytów - a może sie mylę? a co do realizacji budowy to miałem na myśłi koniec 2009 roku - więc zapewne budowa rozciągnie się na 2010 - max pierwsza połowa! Jestem tylko ciekaw kiedy powstanie zagospodarowanie rerenu - czytaj jeziorko? cziciałbym jak najwcześneij ale nasz opiekun inwestycji w Maripolu mówi że będzie to pod koniec naszej inwestycji - szkoda! Pozdrawiam K! Odpowiedz Link Zgłoś
vanin Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 08.06.06, 12:43 Maripol nie współpracuje z Multibankiem? Bo w biurze sprzedaży stał stand Multibanku... Odpowiedz Link Zgłoś
vanin Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 08.06.06, 12:45 Podstawowe pytanie brzmi, czy jakikolwiek bank da kredyt jeśli sprawa własności działki nie jest uregulowana (wpis do hipoteki). Maripol miał dokonać zamiany i podziału działek, tylko czy to zrobili? Ktoś coś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 08.06.06, 13:17 chyba już ze dwa miesiące temu słyszłąem że podpisali już umowę z tym Bemowo Invest - chyba inaczej nie dostaliby zresztą zgody na budowę - bez uregulowanych statusów prawnych gruntów... - to tak na moja logikę! K! Odpowiedz Link Zgłoś
vanin Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 08.06.06, 13:24 Gość portalu: KAMIL! napisał(a): > chyba już ze dwa miesiące temu słyszłąem że podpisali już umowę z tym Bemowo > Invest - chyba inaczej nie dostaliby zresztą zgody na budowę - bez > uregulowanych statusów prawnych gruntów... - to tak na moja logikę! > K! Jeśli dobrze pamiętam zapis z umowy rezerwacji i projektu umowy przedwstępnej, to tam była mowa o wrześniu 2005 r... Banku raczej umowa przedwstępna nie zaspokoi, tylko wpis do ks. wieczystej. A pozwolenie na budowę można dostać nie będąc właścicielem nieruchomości. Wystarczy np. prawo do nieruchomości (umowa dzierżawy) i zgoda właściciela na inwestycję. Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 08.06.06, 15:16 Gdyby status prawny gruntów uniemożliwiał zaciągnięcie kredytu to prawdopodobnie cała ta inwestycja nie miałaby sensu ( bo kto kupi mieszkanie za gotówkę?).Jeżeli jest tyle haczyków to może warto wynając prawnika przy podpisywaniu umowy przedwstępnej - a najlepiej spisać umowę u notariusza? Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 08.06.06, 16:31 zaczynam sie zatem martwić... K! Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 08.06.06, 17:25 Kamil- spokojnie, spokojnie. Te haczyki to tylko moja hipoteza - one się po prostu zdarzają w tego typu przedsięwzięciach, ale to nie znaczy, że tak ma być w naszej inwestycji. Oczywiście należy być bardzo ostrożnym, czytać to co się podpisuje,konsultować się - no w końcu po to wszyscy tutaj dyskutujemy, a dzięki temu szanse jakieś wpadki są mniejsze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 212.160.172.* 08.06.06, 19:18 Status prawny gruntów jest uregulowany, z tego co słyszałam.Jedne czego brakowało do szczęścia do zgody na rozpoczęcie budowy i oby. Co do terminu zakończenia to ja chcę żeby zaczęli;-) Podzielam opinie innych, że po to dyskutujemy by omówić wszystkie budzące nasze wątpliwości kruczki np. w umowie ktorą niebawem dostaniemy. Na pewno zabiorę głos bo mam trochę praktyki w tych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.sasiedzi.pl 08.06.06, 20:01 Po pierwsze pozwolenie to będzie, ale dopiero po dwóch tygodniach od dostarczenia poszczegolnym sąsiadom, więc pewnie jeszcze trochę poczekamy... Po drugie z tego co się dowiedziałem, to budowę kredytuje BPH... więc ja tam prowadzę rozmowy w sprawie kredytu, przecież i tak bank siedzi na hipotece, więc z tym nie powinno byc dużego problemu. I mam jedną generalną zaletę, że w razie czego jak Developer na koniec by słabo ciągnął to łatwiej jest zwolnić w tym samym banku hipotekę. Co do banków to chyba najlepsze oferty ma Millenium i BPH. mBank ma fajną ofertę , tylko jedną podstawową wadę, oprocentowanie ustala Prezes banku, ma to pewne wady. Odpowiedz Link Zgłoś
hirek11 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 09.06.06, 09:36 Witajcie sąsiedzi! Kłania się jeszcze jeden nowy lokator. Widzę, że wszyscy mają mniej więcej te same wątpliwosci. No i mili sąsiedzi, co się dziś okazało, Maripol nie ma definitywnie rozstrzygniętej sprawy własności gruntu z Bemowo Inv. Dowiedziałem się, że są umówieni z nimi na ostateczne rozmowy w przyszłym tygodniu, ale coś mi się zdaje, że to takie sraty taty, gadanie. No a druga sprawa, że zanim pozwolenie się uprawomocni muszą być poinformowane 63 osoby cywilne zamieszkujące w pobliskich bloczkach. Jak znam naszą polską rzeczywistość, to zawsze znajdzie się ktoś sfrustrowany, komu nie będą sie podobały nowe bloki czy cuś. Pozwolenie uprawomocni się dopiero po 2 tygodniach od czasu kiedy ostatnia osoba cywilna dostanie zawiadomienie i nie zgłosi protestu. Przyznam szczerze, że niestety nie jestem osobą biegłą jeśli chodzi o zawiłości prawne w umowach, także proszę dzielmy się swoimi spostrzeżeniami na bieżąco, coby nas nikt nie zrobił w konia. A lokalizacja faktycznie cud-miód. Jeśli nasze mieszkania wyrosną, to już w chwili odbioru będą warte 1,5x tyle co za nie zapłaciliśmy. Przez pół swojego życia, mieszkałem na pobliskim osiedlu Bemowo-Lotnisko i muszę wszystkim powiedzieć, że wybraliśmy sobie super miejsce do mieszkania. W pobliżu WAT (czyt.basen, boiska, korty), Kampinos, za kilka lat metro, poszerzoną Gróczewska do Centrum 15 autem. No i dookoła brak chołoty, same nowe bloczki, nowa infrastruktura i sympatyczni sąsiedzi!!! Mniej sympatyczniej jest na starych Jelonkach, ale ona sa po drugiej stronie Górczewskiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 09.06.06, 10:25 Czy z tego co napisałeś wynika, że do 30 czerwca (ostateczny termin w umowie rezerwacyjnej, w kórym mielibyśmy podpisać umowy przedwstępne)raczej nie podpiszemy tych umów? PS. W piątek to zawsze jakieś złe wiadomości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 213.17.162.* 09.06.06, 12:00 Chora polska rzeczywistość... gryyy. Jak nie będzie pozwolenia na budowę do końca czerwca to mogę mieć problemy później z bankiem, bo bedą musieli wprowadzić nowe zasady kredytowania, a wtedy bedzie lekki klops ze zdolnością... Odpowiedz Link Zgłoś
vanin Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 09.06.06, 11:56 Kwestia własności gruntu bardziej mnie dobija niż ewentualne opóźnienie w uprawomocnieniu się pozwolenia. Prawomocne pozwolenie tydzień później to jeszcze nic złego. Gorzej gdy podpiszę umowę przedwstępną a bank odmówi mi udzielenia kredytu ze względu na to, że Maripol niby jest właścicielem gruntu, ale będzie go jeszcze zamieniał i dzielił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 09.06.06, 12:16 Czy ktoś wie może jak wygląda usytuowanie spornych działek? może one de facto nei zachodzą pod nasze bloki? No i czy ma to jakieś znaczenie. Pozdrawim K! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 213.17.162.* 09.06.06, 14:31 Z tego co oglądałem plany KW, to są własnie "paski" ziemi leżące akurat w miejscu naszej budowy (tzn etapu I). Niestety... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 09.06.06, 14:55 No to fajnie! Ale czy podchodza przez blok? to chyba tez jest ważne! K! Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 09.06.06, 15:02 Ale ten nieuregulowany status gruntów umożliwia rozpoczęcie budowy a uniemożliwia wzięcie kredytu - czy ja dobrze rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 213.17.162.* 09.06.06, 15:14 Niestety jednym z podstawowych dokumentów do banku jest potwierdzenie własności grunty, a najlepiej wpis w KW. Tu nie ma jeszcze już tego pierwszego... No chyba że ktoś zabazpiecza kredyt hipoteką na innej nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 09.06.06, 15:16 Tak to prawda! wiec trzeba mieć mocną, niczym nieskrępowaną nadzieję, że jednak uda im sie podpisać ta umowę z Bemowo... K! Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 09.06.06, 15:39 Aha. Czyli mogę wziąść kredyt pod zastaw obecnego mieszkania. A ile się czeka w Warszawie na wpis mieszkania do księgi wieczystej ( bo niestey moje mieszkanie nie jest hipoteczne). No i czy takie rozwiązanie nie jest ryzykowne? Odpowiedz Link Zgłoś
hirek11 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 09.06.06, 15:51 Oj Justa, pewnie, że jest ryzykowne, Bo jak Bank Ci na hipoteke wlezie, to sie moze okazać, że będziesz musiała spłacać, ale swoje stare mieszkanie :). W poniedziałek podpisuję tę umowę rezerwacyjną i kurcze mam coraz to więcej wątpliwości. Bo faktycznie, nie wiem czy bank nam udzieli kredytu przy takim stanie własności gruntu. A może ktoś tak by jeszcze kontrolnie do Maripolu oprócz mnie zadzwonił i zapytał o stan prawny działki na której ma powstać osiedle? Hmmm...?? Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 09.06.06, 16:14 Wielkie dzięki Hirek. Ale jeśli bank nie da nam kredytu - to co mamy zrywać umowę rezerwacyjną i tracić wpłacone 5 tysięcy? PS. Wszystko się pomyślnie zakończy zobaczycie - to jest w końcu w interesie Maripolu - a oni jako firma z Izraela lubią pieniądze, a bez załatwionych formalności od nas ich nie dostaną... Odpowiedz Link Zgłoś
hirek11 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 09.06.06, 16:29 A proszę, jak byliśmy z żoną w ich biurze to widzieliśmy jednego takiego z dłuuugą brodą, powaga! No cóż, ja też lubię pieniądze i tego się właśnie boję, że zapłacę w poniedziałek 5 tys, nie dostanę kredytu, no o moje 5 tys przepadnie. Z drugiej strony pocieszam się, że zawsze lepiej 5 tys niż 500 000 tys, jak to jeszcze kilka lat temu bywało. Potem ludziom zostawały tylko łzy i program Jaworowicz w TV. Nie wiem, jak Wy, ale ja jestem młody i taki kredycik to decyzja na pół życia (jeśli nie na całe). Wolałbym spłacać bankowi raty za mieszkanie a nie kawałek placu z nieustalonym właścicielem. Boję się również, że moze dojść do takiej sytuacji, że zapłacimy, wybudują do połowy i jeśli będziemy chcieli mieszkać to każą dopłacać, bo muszą jeszcze grunt odkupić albo coś. Znam się na budowie człowieka i chorobach, a na budowlach mieszkalnych nic a nic :) (niestety). Jeszcze druga rzecz, jestem przekonany, że ktoś z Maripolu musi czytać to forum, także bez rasizmów proszę bo nam zamkną osiedle :). Może nawet, ktoś podstawiony z firmy wypisuje coś na forum, God only knows ;) Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 217.67.220.* 09.06.06, 17:15 Dla mnie nie ma znaczenia komu płace za zrobienei czegoś - czytaj wybudowanie mieszkania. Tak samo myślę że oni też nie zastanawiają sie czy wpłaca i kupuje od nich ja Polak biały, czy czarnowłosy murzyn z Afryki. mam nadzieję że tak jak jest teraz czyli nasza współpraca ukłda sie dobrze tak będzie póżniej czyli z Maripolem będzie ok. To mili ludzie przecież - tak jak i my! Wiec myślę że będzie dobrze. co do kredytu... hmmm chyba wszyscy biora je co najmniej na 20 lat. a wprzypadku dużego mieszkania powyżej 60 - 70 metrów to już poważna decyzja... a już jak kupuje singiel to baaardzo poważna... SASIEDZI - jestem dobrej myśli - będzie dobrze! i na marginesie - będzie 2:1 dla Polski - z Ekwadorem! Pozdrawiam K! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 07:51 no cóz Kamil, optymizm kibica trochę Cię zawiódł, ale cóz zrobic jak ktos naszym kochanym chłopcom wlał ołow za spodnie..mój mąz nie chce się obudzic, pewnie mysli ze to był zły sen. Ja mam tylko nadzieje,ze nasz optymizm w sprawie inwestycji nas nie zawiedzie.. Aha, Justys, kredyt na hipoteke swojego starego mieszknia mozesz wziąc jesli wartosc stanowi przynajmniej równowartośc nowej inwestycji,ale to rzeczywiscie ryzykowne.. A'propos współpracy z bankami,to tylko tyle,ze Maripol ma kredyt w BPH i gdybysmy tam zaciągali kredyt,to omijają nas papierki od strony Maripolu, bo to juz bank posiada, wiec martwimy sie tylko o swoje dokumenty. No i w sprawach ścisłosci, hirek11 i km, to MY czyli tzw małzenstwo:)) nasz synek jeszcze pisac nie potrafi, wiec na razie nie bedziecie mieli przyjemnosci:) Jest sobota, cudna pogoda, zaraz popedałujemy do Powsina na sniadanie i moze przez chwile zapomnimy o problemach z pozwoleniami, KW itp czego sobie i wszystkim zycze.. tak do konca jednak sie nie oderwiemy, bo po południu jedziemy sprawdzic zacienienie placu.. jeszcze mi sie o kredytach przypomniało-wazna jest data złozenia wniosku, a nie data rozpatrzenia, to tak na wypadek gdybysmy musieli z tym czekac do konca czerwca. No to sciskamy. km Odpowiedz Link Zgłoś
vanin Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 09.06.06, 18:38 hirek11 napisał: > Maripol nie ma definitywnie rozstrzygniętej sprawy własności gruntu z Bemowo > Inv. Dowiedziałem się, że są umówieni z nimi na ostateczne rozmowy w przyszłym > tygodniu, ale coś mi się zdaje, że to takie sraty taty, gadanie. W mojej umowie rezerwacji jest zapis, że Maripol zawarła 6 września 2005 r. z Bemowo Invest umowę przedwstępną zamiany (w formie aktu notarialnego) zobowiązującą obie strony do zamiany praw do nieruchomości. Dziwi mnie, że do tej pory nie nastąpił podział geodezyjny i wpisanie własności do ksiąg wieczystych. W końcu to już 9 miesięcy. Jeśli ktoś chce zobaczyć jak wygląda podział działek, to można wejść na ortofotomapę (coś jak Google Maps tylko dla tego miasta) Warszawy (po zainstalowaniu wtyczek do przeglądarek) i właczyć sobie podział na działki: mapa.warszawa.um.gov.pl/ Niestety bez uregulowania praw własności do działek 111/18 i 111/28 i części po działce 111/30, nie ma co myśleć o podpisywaniu umowy przedwstępnej :/ Zwłaszcza, że muszę się posiłkować kredytem a tego nie dostanę. I tak przyjedzie jakiś Angol z kasą w walizce i wykupi moje mieszkanko :/ Odpowiedz Link Zgłoś
hirek11 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 10.06.06, 08:15 Kurcze klęska :(, ja też w pracy obstawiałem, że będzie 2:1dla Naszych. Ale na mecz zaprosiliśmy do Nas naszych znajomych, którzy oboje są młodymi prawnikami. Oczywiście zalaliśmy ich pytaniami odnośnie formalności, kupna mieszkań itd. itp. Co się okazało, w najzarniejszych scenariuszach może nas spotkać coś gorszego niż Polskę w starciu z Ekwadorem. Otóż developer, który ma kłopoty z ziemią, zwłaszcza kiedy jest małym developerem jak Maripol, a działka jest w dobrej okolicy (czyt. dużo warta),w pewnym momencie nie wytrzymuje i pęka. Sprzedaje ziemię jakiemuś dużemu developerowi, który potem będzie mieszkania sprzedawał po >6000 zł za metr. Po takiej transakcji Maripol stać na spłatę należności po za zerwanie umówy przedwstępnej itd. Jeszcze na tym trochę zarobi, a nie ma związanych rąk i może wreszcie zacząć coś działać w innej części Warszawy. Jedno do czego mnie wczoraj znajomi przekonali, że jeśli jest to taki mały developer, który ma kłopoty z ziemią etc, to umówa raczej obowiązkowo w postaci aktu notarialnego. Lepiej sie wykosztować i mieć spokój niż nerwowo obgryzać paznokcie. Miłego weekendu sąsiady, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hirek11 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 10.06.06, 08:18 hirek11 napisał: > to taki mały developer, który ma kłopoty z ziemią etc, to umówa raczej > obowiązkowo w postaci aktu notarialnego. Lepiej sie wykosztować i mieć spokój > niż nerwowo obgryzać paznokcie. > Chodzi oczywiście o umowę przedwstępną, bo przecież umowa i tak zawsze jest w postaci aktu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.sasiedzi.pl 10.06.06, 08:41 Ja proponuję dla osoby podpisującej w poniedziałek umowę przedwstępna, wprowadzenie paragrafu o możliwości zrezygnowania z umowy nie tylko w momencie, kiedy jest nieprawomocne pozwolenie na budowę, ale także gdy nie ma ostatecznie uregulowanej sprawy gruntu... ... a co do reszty to jak będzie pozwolenie i będziemy podpisywać umowę przedwstępną to poprostu trzeba zawrzeć w tej umowie też podobny zapis, chociaż chyba bezpieczniej by było podpisać umowę dopiero po uregulowaniu sprawy gruntu. Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 10.06.06, 10:44 Myślę,że sprawy zaszły za daleko, żeby teraz Maripol pękł i sprzedał ziemię - tym bardziej, że nowy inwestor też by miał związane ręce biorąc pod uwagę nieuregulowany status prawny części gruntów. Poza tym ponieśli już niemałe koszty - projekt architektoniczny tej wielkości inwestycji to nie lada wydatek, usługi geodezyjne i pewnie jeszcze parę innych. A propos rasizmów: zanim podpisałam umowę z Maripolem brałam pod uwagę dwóch innych deweloperów, budujacych w pobliżu. Ciężko się było zdecydować, więc zadawałam im pytanie : "w czym jesteście lepsi od Maripolu"? A odpowiedź w obu przypadkach była taka: "Proszę Pani, przede wszystkim jesteśmy polską firmą"......... Aha jeszcze jedno: Maripol z tego forum powinien być zadowolony, w gruncie rzeczy to robimy im dobre PR, choćby samym tytułem naszego wątku - "Dobra inwestycja na Bemowie"! Gramy fair i oczekujmy od nich tego samego! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL! Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.chello.pl 10.06.06, 10:57 hmmm to fakt, że póki co wątek jest co najmiej dobry dla Maripolu i PR kształtujemy raczej w pozytywnym znaczeniu tego słowa... aha i z Niemcami stawiam na remis... Pozdrawiam K! Odpowiedz Link Zgłoś
hirek11 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 10.06.06, 16:05 oh, ja z Niemcami stawiam na 3:1 dna Naszych zachodnich sąsiadów :) Dziś byliśmy ok. 13.30 na terenie przyszłego osiedla obejrzeć jak wygląda nasłonecznienie i chyba nie jest źle. Oby się tylko zaczęło budować, bo ja to chętnie od jutra bym tam już zamieszkał. Niech cchociaż sprzete wejdzie na budowę, żebyśmy widzieli że coś sie dziej , please . pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.sasiedzi.pl 10.06.06, 20:43 Sprzęt nie wejdzie dopuki nie będzi euregulowanej własności gruntu, tego nie będzie zanim nie bedzie pozwolenia na budowę, pozwolenia nie będzie zanim wszyscy sąsiedzi się nie zgodzą... wszystko trwa długo, mam nadzieje że po 1 lipca bank mi da kredyt, bo zmieniają się warunki przyznawania kredytów i limity moga zmaleć o 20% a to sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.chello.pl 11.06.06, 20:54 posty nie napawają optymizmem, zapowiada się fajna inwestycja, ale jakoś to wszystko po grudzie idzie. byłem w banku na towarowej, gdzie miała być specjalna oferta dla klientów tej inwestycji. okazało się że niczego o takiej specjalnej ofercie nie wiedzą. a 30 czerwca się zbliża ... Odpowiedz Link Zgłoś
justa9910 Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 12.06.06, 09:47 Nie wiem o jaki bank chodzi, ale myślę, że mogą nie wiedzieć, bo jeszcze nikt z klientów Maripolu - inwestycji Złoty Staw - nie występował o kredyt. Żeby się starać o kredyt musi być pozwolenie na budowę. Ja będę korzystać z doradcy Open Finance ( na Puławskiej) - prawdopodobnie za ich pośrednictwem można mieć korzystniejsze warunki kredytu, bo oni działają jak hurtownik. W Maripolu stoi rzeczywiscie tablica Multibanku, poza tym dano mi namiary na osobę z BPH. Czy zmiany, jakie wejdą po 1 lipca będą oznaczały konieczność większego wkładu własnego czy większych dochodów?( chodzi mi o kredyt we frankach oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:51 Ja sie zastanawiam czy w ogóle bedzie mozna wziąc we frankach. Moja mama mówiła ze znalazła na forum jakąs babkę co brała kredyt w BPH i bardzo polecała,a do tego podała maila gdyby ktos chciał namiary na super pośrednika,bo to tez jest istotne. Jeszcze tego nie znalazłam,ale moze warto. W kazdym razie my juz rozmawialismy z jedną konsultantką z BPH i wydaje sie do rzeczy, ale w srode jestesmy umowieni z doradcami z Open finance,to mozenam cos podpowiedza ciekawego. Dzis potwierdzamy rezerwacje na mieszkanie (6p,bl.B) i szykujemy sie do umowy rezerwacyjnej..teraz to juz tylko bedziemy czekać na koparki na placu budowy:) Pozdrawiamy. kmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: 213.17.162.* 12.06.06, 12:57 Co do kredytów w CHF to od 1 lipca (przynajmniej teoretycznie) ma być przez banki liczona mniejsza zdolnosć kredytowa. Założenia KNB mówią o tym, że aby ubiegać się o kredyt w CHF musisz mieć zdolność kredytową do takiej samej kwoty w PLN plus dodatkowo 20 %. Czyli jak ktoś ma zdolność w dniu dzisiejszym kredytu w CHF w równowartości 300.000 PLN, to przy dużym uproszczeniu (nie biorąc pod uwagę różnic w oprocentowaniu) to po 1 lipca będzie miał o 20% mniejszą zdolność kredytową. Co do banków i doradców to z doświadczeń znajomych, to w banku można wynegocjować lepsze oprocentowanie, prowizje itd... niż u doradcy. A właśnie jak, ktoś chce wziąść kredyt w BPH to mogę odstąpić jeden "certyfikat" dający zniżkę przy udzieleniu prowizji od udzielenia kredytu o 0,5%... info na mail mordad@sasiedzi.pl Odpowiedz Link Zgłoś
vanin Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 12.06.06, 15:01 Gość portalu: Grzesiek napisał(a): > w PLN plus dodatkowo 20 %. Czyli jak ktoś ma zdolność w dniu dzisiejszym > kredytu w CHF w równowartości 300.000 PLN, to przy dużym uproszczeniu (nie > biorąc pod uwagę różnic w oprocentowaniu) to po 1 lipca będzie miał o 20% > mniejszą zdolność kredytową. Zakładając, że banki nie zmienią wewnętrzych reguł obliczania zdolności kredytowej, a idę o zakład że te które dają przede wszystkim kredyty w CHF tak zrobią ;) > Co do banków i doradców to z doświadczeń znajomych, to w banku można > wynegocjować lepsze oprocentowanie, prowizje itd... niż u doradcy. Dokładnie. Ja byłem w Open Finance ale tylko po to żeby mi orientacyjnie powiedzieli w jakim przedziale mogę się starać o kredyt, natomiast do banku uderzę już osobiście. Mojemu znajomemu w Expanderze powiedzieli, że prowizja za kredyt w Multibanku wyniesie 1,5 % i nie widzieli możliwości negocjacji, tymczasem bezpośrednio w banku chcieli 0,8%, a to już kilka tysięcy przy odpowiednio dużym kredycie... Doradcy typu Open Finance czy Expander tylko teoretycznie są darmowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 14:11 Jeszcze jedna sprawa . Macie w umowie rezerwacyjnej jakis punkt,ze cena mieszkania nie ulegnie zmianie do czasu podpisania umowy przedwstepnej? My jutro podpisujemy i zastanawiam sie o czym powinnismy pamietac. Czekam na dobre rady:) km Odpowiedz Link Zgłoś
vanin Re: Złoty Staw - dobra oferta na Bemowie 12.06.06, 14:57 Gość portalu: km napisał(a): > Jeszcze jedna sprawa . Macie w umowie rezerwacyjnej jakis punkt,ze cena > mieszkania nie ulegnie zmianie do czasu podpisania umowy przedwstepnej? Ja mam zapis mówiący, że umowa przedwstępna będzie w szczególności przewidywać, że cena mieszkania wraz z garażem i komórką lokatorską będzie wynosić tyle, a tyle. Ponadto jeśli ostateczna powierzchnia mieszkania będzie się różnić o więcej niż 3% to będzie dokonana ponowna kalkulacja, ale wg cen z dnia podpisania umowy rezerwacyjnej. Jesli chodzi o kwestię własności działek, to dzisiaj w Maripolu powiedziano mi, że akt notarialny miał być już podpisany, ale Bemowo Invest nie dostarczyło dokumentu potwierdzającego, że nie zalega z podatkami, w związku z czym notariusz nie mógł dokończyć. Podobno na dniach sprawa ma być domknięta i z tego co sprzedawca twierdził, taki akt notarialny wraz z pozwoleniem na budowę i odpisem z KRS bankom wystarcza do podpisania umowy kredytowej. Potem trzeba tylko uaktualnić dokumenty o wpis do ks. wieczystych. Podobno BPH ma przygotować jakąś ofertę dla klientów zainteresowanych mieszkaniami w tej inwestycji, ale o to trzeb pytać bezpośrednio w banku. Pytanie tylko czy warto się pakować w umowę z BPH jeśli wkrótce połączy się z chyba najgorszym i najdroższym bankiem na rynku, czyli Pekao S.A... Odpowiedz Link Zgłoś