Dodaj do ulubionych

Duże Okna - wada czy zaleta? - Architekci JEMS

IP: *.worldbank.org 19.09.06, 12:58
Coraz więcej na rynku pojawia się mieszkań z dużymi oknami od sufitu do
podłogi (najczęsciej salony np Willa Awangarda, EKO PARK, Marina). W
niektórych inwestycjach są to nawet okna na całą powierzchnię ścian
zewnętrznych i to we wszystkich pokojach np. Oranżeria II. W specyfikacji
technicznej do mieszkan brakuje informacji na temat audytu energetycznego i
potencjalnych kosztów eksploatacji takcih mieszkań.

Proszę mieszkańców takich lokali o spostrzeżenia o sposobie użytkowania. Ja
mogę sie tylko domyślać, że zalety to doświetlenie, wrażenie przestrzeni.
Potencjalne minusy to mało ustawne pokoje (te mniejsze np 13 m), upał latem
(więc i tak trzeba będzie zasłaniać okna żaluzjami) a zimno zimą (wysokie
rachunki za ogrzewanie), wypaczanie się okien itp.
Obserwuj wątek
    • wegorkie2 Re: Duże Okna - wada czy zaleta? - Architekci JEM 19.09.06, 13:49
      Takie okna są fajne ale moim zdaniem głównie w salonie i tylko przy dużych
      metrażach. W polskich "apartamentach" robi się oczywiście wiele rzeczy bez
      sensu, np. projektuje się okna od podłogi a potem wstawia przy nich stojące
      grzejniki :-) Takie kwiatki zobaczymy zarówno w "apartamentowcach" Ekoparku jak
      i Mariny. Co jest moim zdaniem dowodem na to że na prawdziwe apartamenty to w
      Polsce jeszcze troszkę trzeba poczekać :-)
      • Gość: AAA Re: Duże Okna - wada czy zaleta? - Architekci JEM IP: *.461-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 19.09.06, 13:59
        Ekopark i Marina to sa bardzo fajne blokowiska, a nie apartamenty. Cos co
        bardziej juz przypomina apartamenty to sa budynki wymienione na tej oto stronie:
        www.mansion.com.pl/index.php?id_kat=138
        ,chociaz i wsrod nich sporo udziwnien i nienajlepszych rozwiazan sie znajdzie.
      • Gość: domeni Re: Duże Okna - wada czy zaleta? - Architekci JEM IP: *.emea.veritas.com 19.09.06, 19:39
        wegorkie2 napisał:

> Takie okna są fajne ale moim zdaniem głównie w salonie i tylko przy dużych
        > metrażach. W polskich "apartamentach" robi się oczywiście wiele rzeczy bez
        > sensu, np. projektuje się okna od podłogi a potem wstawia przy nich stojące
        > grzejniki :-) Takie kwiatki zobaczymy zarówno w "apartamentowcach" Ekoparku

W Eko Parku (Bolero) grzejniki przy oknach na cala sciane sa wbudowane w
        podloge.

• Gość: ann Re: Duże Okna - wada czy zaleta? - Architekci JEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 20:05
          Tez bardzo podobaja mi sie takie okna, ale znajomi architekci wybijaja to z
          glowy, ze niby nie ten klimat. Tez więc chętnie wysłucham opinii.
          • Gość: pixit Re: Duże Okna - wada czy zaleta? - Architekci JEM IP: *.chello.pl 19.09.06, 20:58
            widocznie odpowiedni klimat jest w skandynawii gdzie okna robia ogromne
            • Gość: k Re: Duże Okna - wada czy zaleta? - Architekci JEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:07
              www.sam-81.pl/budowy/ko18072006/t_budynki_a1ia2-1.html
    • Gość: daga Re: Duże Okna - wada czy zaleta? - Architekci JEM IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.09.06, 10:10
      Witam,

Ja mieszkam od kilku lat w starym, przedwojennym budynku. Moje mieszkanie jest
      narożne, ma 3 metry wysokości i ogromne okna sięgające od sufitu do wysokości
      2,80. Nie mam wyższych rachunków za ogrzewanie od znajomych mieszkajacych w
      blokach z małymi oknami. A okna, jeżeli sa dobrej jakości nie maja sie prawa
      wypaczyć.Ja przynajmniej nie mam takich doświadczeń. Powiedzieć jedynie mogę,
      że mieszka się znakomicie.

pozdr,
    • cegiel Re: Duże Okna - wada czy zaleta? - Architekci JEM 20.09.06, 12:32
      Mieszkam w mieszkaniu z takimi oknami zaprojektowanym przez JEMS. Na razie okna
      nie stracily wlasciwosci izolacyjnych i zima nie bylo zadnych problemow.
      Ogrzewalem umiarkowanie (ustawienie "3" na termostatach) i zuzylem energii
      cieplnej mniej niz przewidziano (nadplata w rozliczeniu kosztow).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka