Dodaj do ulubionych

czy są w kredyty o stałej stopie oprocentowania?

19.09.06, 20:37
Niestety, moi drodzy, ja nie jestem takim optymistą i nie jestem przekonany,
że: a/ stopy procentowe nie bedą rosły, b/ ceny mieszkań będą natomiast
rosły, c/ jak również moje zarobki też bedą rosły. Dlatego też podejmując
decyzje o kredycie hipotecznym na 30 lat (czyli praktycznie dozywotnim)
chciałbym byc pewien chociaż jednego, że oprocentowanie nie wrosnie. Na
zachodzie kredyty o stałym oprocentowaniu sa dosyc popularne. Czy ktos
słyszał o jakims banku w Polsce, który oferuje taki kredyt?
Obserwuj wątek
    • jaqbek2 Re: czy są w kredyty o stałej stopie oprocentowan 19.09.06, 20:45
      Jeśli oprocentowanie jest stałe, a LIBOR/WIBOR/EURIBOR (niepotrzebne skreślić)
      zmienia się(rośnie) to co jest zmienne ? Czy tez oprocentowanie na starcie jest
      tak wysokie, że liczone w normalny sposób nigdy by do tego poziomu nie doszło ?
      • hektor01 Re: czy są w kredyty o stałej stopie oprocentowan 19.09.06, 21:00
        co mnie obchodzi LIBOR/WIBOR/EURIBOR? ja po prostu chcę, żeby % od kwoty którą
        pozyczam był stały i niezmienny bez wzgledu na wszystko. Dlaczego to co dla
        mnie jest normalne i jest normalne w innych krajach nie jest normalne dla
        banków?
        • jaqbek2 Re: czy są w kredyty o stałej stopie oprocentowan 19.09.06, 22:29
          Bo LIBOR/WIBOR/EURIBOR się zmienia. Kredyt w CHF, na stały procent, byłby na
          jakieś 6%. Poto, by bank nie ryzykował, że sam LIBOR przekroczy tą kwotę
      • est-ymator Re: czy są w kredyty o stałej stopie oprocentowan 19.09.06, 22:35
        > Jeśli oprocentowanie jest stałe, a LIBOR/WIBOR/EURIBOR (niepotrzebne skreślić)
        > zmienia się(rośnie) to co jest zmienne ?
        A czemu coś ma być zmienne? Po prostu wtedy to nie ty ponosisz ryzyko stopy
        procentowej tylko bank. Oczywiście oprocentowanie takich kredytów musiałoby być
        odpowiednio wyższe-tylko, że kto by je wtedy brał-jak przeglądam czasami forum
        kredytów to smieszy mnie to jak ludzie się dziwią, czemu banki im podnoszą
        rarty, przecież pan w expaderze powiedział że raty będą "stałe".
    • poszi Re: czy są w kredyty o stałej stopie oprocentowan 19.09.06, 21:15
      Po paru kilkach googlowania znalazłem coś takiego:

www.pkobp.pl/index.php/id=kredyty_m/grupa=6/id_product=000000000000200/podgrupa=0/zakladka_id=4/zone=-1/section=ogol
      gdzie twierdza, że oferują oprocentowanie stałe (ale nie podają warunków).

Obawiam się jednak, że chyba banki nie oferują jeszcze oprocentowania stałego na
      całe 30 lat, tylko na kilka pierwszych. Np tu można zobaczyć oprocentowanie
      stałe do 5 lat:

www.deutsche-bank-pbc.pl/index2.php?s=k_budowlany&p=warunki
      Już nawet to 5 lat oznacza sporo wyższa stopę dla PLN, EUR i CHF (ale nie USD,
      gdzie stopy stałe są niższe), co nawiasem mówiąc sugeruje, czego sie można na
      przyszłość spodziewać.

Stałe oprocentowanie ma jednak sporo zalet. Jeśli stopy wzrosną, jest się do
      przodu. Jeśli znacząco spadną, można ten kredyt refinansować i "straty" nie są
      takie wielkie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka