GoĹÄ: stefan IP: 212.244.106.* 04.12.01, 11:31 czy ktos wie o ile maja wzrosnac oplaty notarialne? jaki jest status tego projektu? dzieki za info! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: stefan Re: nowe planowane oplaty notarialne - zakup mieszk. IP: 212.244.106.* 04.12.01, 18:15 naparwde nikt nic nie wie na ten temat? dzieki! Gość portalu: stefan napisał(a): > czy ktos wie o ile maja wzrosnac oplaty notarialne? > jaki jest status tego projektu? > > dzieki za info! > > Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: melenka Re: nowe planowane oplaty notarialne - zakup mieszk. IP: *.chomiczowka.net.pl 04.12.01, 19:10 Opłaty przed chwilą wzrosły - czyżby szykowała się kolejna podwyżka?! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stefan Re: nowe planowane oplaty notarialne - zakup mieszk. IP: 212.244.106.* 04.12.01, 19:13 o ile wiem tak ale dokladnie o ile tego nie wiem nasza ukochana Polska! Gość portalu: melenka napisał(a): > Opłaty przed chwilą wzrosły - czyżby szykowała się kolejna podwyżka?! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: p Re: nowe planowane oplaty notarialne - zakup mieszk. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.01, 22:40 wiadomość dla Stefana opłaty notarialne wzrosły jakiś miesiąc temu, jeśli chcesz wiedzieć ile zapłacisz to przedstawiam Ci wzór do wyliczenia stawki : do 60.000 - jest to 1.100 zł powyżej 0.5 % czyli od ceny odejmij 60.000 to co zostanie pomnóż przez 0.5 % i dodaj 1.100 zł to jest liczone od wartości do tego dodaj 150 zł - koszt sporządzenia wniosku do Sądu to co powyżej to opłata notarialna - dotego musisz doliczyć VAT od opłaty 22 % przy akcie płacisz jeszcz podatek od czynności cywilno prawnych - 2 %, może to być tylko od gruntu jeśli kupujesz na rynku pierwotnym lub od całości jeżeli na rynku wtórnym dochodzą jeszcze koszty wypisów z aktu notarialnego 6 zł = 22 % Vat za stronę, płacisz za 4 wypisy aktów - jeden dla ciebie, dla Sądu, Urzędu Gminy i Geodezji przy akcie opłacasz także koszt założenia księgi wieczystej - notariusz jest tu tylko posrdnikiem - pobiera i przekazuje kasę do Sądu liczysz to tak : od nadwyżki powyżej 100.000 zł - 5 % do tego dodajesz 6.600 i otrzymaną kwotę dzielisz : przez 5 jeśli mieszkanie kupujesz od dewelopera przez 10 jeśli od spółdzielni przez 20 jeśli od gminy to co Ci opisałem jest podstawą, nie obejmuje takich żeczy jak wpisanie hipoteki z tytułu wpisania kredytu. przy kredycie dam Ci dobrą radę zaświadczenie z banku musi zawierać zwrot, że "kredyt został udzielony na cele budownictwa mieszkaniowego" - nie pamiętam dokładnie ale ten zwrot daje chyba zwolnienie z opłaty sądowej od wpisania hipoteki - reguluje to rozporządzenie o kosztach sądowych - wymagany jest określony zwrot użyty w rozporządzeniu musi być w zaśwaidczeniu banku. A co do podwyżek opłat notarialnych to ostatnia nastąpiła po 10 latach więc chyba w najbliższym czasie nie będzie żadnej nowej pozdrawiam p Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stefan Re: nowe planowane oplaty notarialne - zakup mieszk. IP: 212.244.106.* 07.12.01, 09:58 Gość portalu: p napisał(a): > wiadomość dla Stefana > opłaty notarialne wzrosły jakiś miesiąc temu, jeśli chcesz wiedzieć ile > zapłacisz to przedstawiam Ci wzór do wyliczenia stawki : > do 60.000 - jest to 1.100 zł > powyżej 0.5 % > czyli od ceny odejmij 60.000 to co zostanie pomnóż przez 0.5 % i dodaj 1.100 zł > to jest liczone od wartości > do tego dodaj 150 zł - koszt sporządzenia wniosku do Sądu > to co powyżej to opłata notarialna - dotego musisz doliczyć VAT od opłaty 22 % > przy akcie płacisz jeszcz podatek od czynności cywilno prawnych - 2 %, może to > być tylko od gruntu jeśli kupujesz na rynku pierwotnym lub od całości jeżeli na > > rynku wtórnym > dochodzą jeszcze koszty wypisów z aktu notarialnego 6 zł = 22 % Vat za stronę, > płacisz za 4 wypisy aktów - jeden dla ciebie, dla Sądu, Urzędu Gminy i Geodezji > > przy akcie opłacasz także koszt założenia księgi wieczystej - notariusz jest tu > > tylko posrdnikiem - pobiera i przekazuje kasę do Sądu liczysz to tak : > od nadwyżki powyżej 100.000 zł - 5 % do tego dodajesz 6.600 i otrzymaną kwotę > dzielisz : > przez 5 jeśli mieszkanie kupujesz od dewelopera > przez 10 jeśli od spółdzielni > przez 20 jeśli od gminy > to co Ci opisałem jest podstawą, nie obejmuje takich żeczy jak wpisanie > hipoteki z tytułu wpisania kredytu. > przy kredycie dam Ci dobrą radę zaświadczenie z banku musi zawierać zwrot, > że "kredyt został udzielony na cele budownictwa mieszkaniowego" - nie pamiętam > dokładnie ale ten zwrot daje chyba zwolnienie z opłaty sądowej od wpisania > hipoteki - reguluje to rozporządzenie o kosztach sądowych - wymagany jest > określony zwrot użyty w rozporządzeniu musi być w zaśwaidczeniu banku. > A co do podwyżek opłat notarialnych to ostatnia nastąpiła po 10 latach więc > chyba w najbliższym czasie nie będzie żadnej nowej > pozdrawiam p dzieki za info. a ja slyszalem juz w 2 miesjcach, ze: 1. oplaty maja wzrosnac 2. PiS sie temu przeciwstawiam (a moze to chodzilo juz o wzrots, ktory mial miejsce) dzieki w kazdym razie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stefan do P! IP: 212.244.106.* 10.12.01, 09:59 Gość portalu: p napisał(a): > wiadomość dla Stefana > opłaty notarialne wzrosły jakiś miesiąc temu, jeśli chcesz wiedzieć ile > zapłacisz to przedstawiam Ci wzór do wyliczenia stawki : > do 60.000 - jest to 1.100 zł > powyżej 0.5 % > czyli od ceny odejmij 60.000 to co zostanie pomnóż przez 0.5 % i dodaj 1.100 zł > to jest liczone od wartości > do tego dodaj 150 zł - koszt sporządzenia wniosku do Sądu > to co powyżej to opłata notarialna - dotego musisz doliczyć VAT od opłaty 22 % > przy akcie płacisz jeszcz podatek od czynności cywilno prawnych - 2 %, może to > być tylko od gruntu jeśli kupujesz na rynku pierwotnym lub od całości jeżeli na > > rynku wtórnym > dochodzą jeszcze koszty wypisów z aktu notarialnego 6 zł = 22 % Vat za stronę, > płacisz za 4 wypisy aktów - jeden dla ciebie, dla Sądu, Urzędu Gminy i Geodezji > > przy akcie opłacasz także koszt założenia księgi wieczystej - notariusz jest tu > > tylko posrdnikiem - pobiera i przekazuje kasę do Sądu liczysz to tak : > od nadwyżki powyżej 100.000 zł - 5 % do tego dodajesz 6.600 i otrzymaną kwotę > dzielisz : > przez 5 jeśli mieszkanie kupujesz od dewelopera > przez 10 jeśli od spółdzielni > przez 20 jeśli od gminy > to co Ci opisałem jest podstawą, nie obejmuje takich żeczy jak wpisanie > hipoteki z tytułu wpisania kredytu. > przy kredycie dam Ci dobrą radę zaświadczenie z banku musi zawierać zwrot, > że "kredyt został udzielony na cele budownictwa mieszkaniowego" - nie pamiętam > dokładnie ale ten zwrot daje chyba zwolnienie z opłaty sądowej od wpisania > hipoteki - reguluje to rozporządzenie o kosztach sądowych - wymagany jest > określony zwrot użyty w rozporządzeniu musi być w zaśwaidczeniu banku. > A co do podwyżek opłat notarialnych to ostatnia nastąpiła po 10 latach więc > chyba w najbliższym czasie nie będzie żadnej nowej > pozdrawiam p wlasnie wrocilem do tematu i mam pytanie: rozumiem, ze oplata sadowa za zalozenie ksiegi iwczystej i oplata za ustanowienie hipoteki na tej ksiedze to 2 rozne oplaty? czy to prawda? a wiesz moze jaki jest przyblizony koszt (model kalkulacji) oplaty sadowej za ustanowienie hipoteki? - tak abym wiedzial czy sensowne jest szykanie zrodel prawa itd itd. bo jak znam zycie developer zapraszajac nas na podpisanie aktu nie mysli o tym aby ludzie ktorzy kupili mieszkania zaplcili mniej. PS. Kilka lat temy mialem kredyt 30 kawalkow na mieszkanie i wtedy placilem okolo 1000 za ustanowienie hipoteki wiec niezaleznie od kredytu pewnie warto zalatwic takie zaswiadczenie!!! Jeszcze raz dzieki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: P Re: do P! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.01, 18:46 Stefan masz racje załozenie księgi wieczystej i wpisane hipoteki w związku z kredytem to dwie różne sprawy. Założenie księgi - przy zakupie od dewelopera, lub wpisanie siebie w księgę - przy zakupie mieszknia na rynku wtórnym kosztuje tak jak Ci napisałem. Jeżeli masz kredyt bakowy - lub inny i masz ustanowić "hipotekę" na jego zabezpieczenie oznacza to że masz wpisać w dział IV księgi wieczystej prawo baku do określonej kwoty z jakiego tytułu. Przy ustanawianiu hipoteki masz następujące opłaty : skarbową 0,10 % wartości hipoteki jeżeli jest zwykła jeżeli kaucyjna 19 zł notarialną niepamiętm stawki ale jest procentowa od kwoty sądową ustala sie ją od kwoty i standartowo opłatę liczy sie tak jak przy założeniu księgi wieczystej - a teraz jak tego uniknąć opłatę notarialną - możesz sam złożyć wniosek - wystarczy zaśwaidczenie z banku oraz trochę czasu w Sądzie - musisz ustalić w sekretariacie numer swojego wniosku (każdy akt notarialny wpływający do Sądu dostaje numer) musić po około 14 dniach od podisania aktu pójść do Sądu z aktem zakupu mieszkania i tam w sekretariacie po Notariuszu dacie sporządzenia aktu i jego numerze możliwe jest ustalenie numeru Sądowego. W tym wypadku piszesz wniosek i do niego załączasz zaśwaidczenie z banku i składasz je na biurze podawczym. Jest to rozwiązanie o ile bank nie chce abyś ustanowił hipotekę w akcie zakupu mieszkania - musisz sprawdzić czasem wproadzają sankcje za nie zrobienie tego. Opłata skarbowa jeżeli robisz to aktem pobiera notariusz - jeżeli składasz sam w sądzie; sąd tego jakoś nie sprawdzał ale pamiętaj o odpowiedzialności skarbowej 5 lat odsetki karne za zwłokę może być kara. opłata sądowa jest standardowa - ale w rozporządzeniu o kosztach sądowych są zwolnienie i rozporządzenie posługuje sie konkretnymi zwrotami, które użyte w zaświadczeniu banku mogą zwolnić z opłaty, spwodować że będzie to 1/10 - warto to sprawdzić. Wiem że klient który miał właściwe zaświadczenie i został wezwany przez Sąd do opłaty odwołał sie od tego do Sądu Okręgowego (wyższego stopnia) i wygrał pamiętaj że za wykreślenie hipoteki też płacisz 1/20 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stefan Re: do P! - oplaty sadowe - ust. hipoteki CD IP: 212.244.106.* 11.12.01, 13:55 dzieki za rozwiniecie nie mam w umowie kredytowej obowiazku, ze musze hipoteke puscic przez akt pojde wiec sam do sadu i to zalatwie mam jednak maly problem aby zrozumiec ile wynosi oplata sadowa bez z zaswiadczenia i z zaswiadczeniem mowisz 0,10% wartosci kredytu - tj. 150PLN jesli z zadwiadczeniem to nic czyli zaoszczedzam "tylko" PLN 150 rozmawialem z babka z kancelarii, tam gdzie bede podpisywal akt i iona powiedziala, ze faktycznie jest takie zwolnienie, ale sady i tak biora ta oplate (powiedziala czy tresc sie zgadza jote w jote) kwot tez nie byla w stnaie podac Bardzo prosze o pomoc!!!!!!!!!!! Dziekuje za podpowiedz! Gość portalu: P napisał(a): > Stefan masz racje załozenie księgi wieczystej i wpisane hipoteki w związku z > kredytem to dwie różne sprawy. > Założenie księgi - przy zakupie od dewelopera, lub wpisanie siebie w księgę - > przy zakupie mieszknia na rynku wtórnym kosztuje tak jak Ci napisałem. > Jeżeli masz kredyt bakowy - lub inny i masz ustanowić "hipotekę" na jego > zabezpieczenie oznacza to że masz wpisać w dział IV księgi wieczystej prawo > baku do określonej kwoty z jakiego tytułu. > Przy ustanawianiu hipoteki masz następujące opłaty : > skarbową 0,10 % wartości hipoteki jeżeli jest zwykła jeżeli kaucyjna 19 zł > notarialną niepamiętm stawki ale jest procentowa od kwoty > sądową ustala sie ją od kwoty i standartowo opłatę liczy sie tak jak przy > założeniu księgi wieczystej - a teraz jak tego uniknąć > opłatę notarialną - możesz sam złożyć wniosek - wystarczy zaśwaidczenie z banku > > oraz trochę czasu w Sądzie - musisz ustalić w sekretariacie numer swojego > wniosku (każdy akt notarialny wpływający do Sądu dostaje numer) musić po około > 14 dniach od podisania aktu pójść do Sądu z aktem zakupu mieszkania i tam w > sekretariacie po Notariuszu dacie sporządzenia aktu i jego numerze możliwe jest > > ustalenie numeru Sądowego. W tym wypadku piszesz wniosek i do niego załączasz > zaśwaidczenie z banku i składasz je na biurze podawczym. Jest to rozwiązanie o > ile bank nie chce abyś ustanowił hipotekę w akcie zakupu mieszkania - musisz > sprawdzić czasem wproadzają sankcje za nie zrobienie tego. > Opłata skarbowa jeżeli robisz to aktem pobiera notariusz - jeżeli składasz sam > w sądzie; sąd tego jakoś nie sprawdzał ale pamiętaj o odpowiedzialności > skarbowej 5 lat odsetki karne za zwłokę może być kara. > opłata sądowa jest standardowa - ale w rozporządzeniu o kosztach sądowych są > zwolnienie i rozporządzenie posługuje sie konkretnymi zwrotami, które użyte w > zaświadczeniu banku mogą zwolnić z opłaty, spwodować że będzie to 1/10 - warto > to sprawdzić. Wiem że klient który miał właściwe zaświadczenie i został wezwany > > przez Sąd do opłaty odwołał sie od tego do Sądu Okręgowego (wyższego stopnia) i > > wygrał > pamiętaj że za wykreślenie hipoteki też płacisz 1/20 > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: p Re: do P! - oplaty sadowe - ust. hipoteki CD IP: *.waw.cdp.pl 11.12.01, 17:42 Stefan to co pisałem 0,10 % to jest opłata skarbowa pobierna przez notariusza na rzecz urzędu Skarbowego - notariusz musi to pobrać bo odpowiada swoim majątkiem za to, jak ty złożysz wniosek do sądu - to sąd nie pyta sie o to ale musisz pamiętać że kiedyś może zapytać sie o to urząd Skarbowy - to jest co do 0.10 % to opłata skarbowa. notariusz bierze mniej niź Ci napisałem przedchwilą rozmawiałem ze znajonym z kancelarii notarialnej : stawka za hipoteke jest 1/2 taksy liczonej kta jak przy mieszkaniu od wysokości hipoteki może być też taniej tj. 1/4 taksy liczonej j.w. gdy hipoteka zwiazana jes z kredytem udzielonym na cele mieszkaniowe Co do Sądu i opłaty sadowej od hipoteki to rzeczywiście Sąd leciał z automatu i nie patrzył co było w zaśwaidczeniu, ludzie płacili bo im zależało na czasie - jak chą kase tzn. że zakładają księgę. Ale wiem że ktoś sie na to zażalił i Sąd Okręgowy przyznał mu racje - mówił mi to znajomy notariusz. Tak więc możesz poddać sie urzednikowi lub postawić na swoim zależy co masz w zaśwaidczeniu i czy chcesz coś zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Stefan Re: do P! - oplaty sadowe - ust. hipoteki CD IP: 212.244.106.* 12.12.01, 11:43 mam problem zinterpretowac ponizszy wycinek: "notariusz bierze mniej niź Ci napisałem przedchwilą rozmawiałem ze znajonym z > kancelarii notarialnej : > stawka za hipoteke jest 1/2 taksy liczonej kta jak przy mieszkaniu od wysokości > > hipoteki > może być też taniej tj. 1/4 taksy liczonej j.w. gdy hipoteka zwiazana jes z > kredytem udzielonym na cele mieszkaniowe czy mozesz poslugujac sie przykladem - koszt zakupu 150 tysiecy, kredyt 50 tysiecy podac ile wynosi bez posrednictwa oplata sadowa - ust. hipoteki na ksiedze wieczystej w zwiazku z kredyt. mieszkaniowym. to 0,10 to oplata skarbowa, rozumiem a oplata sadowa -ile wynosi ta oplata jesli ide sam do sadu z kwitem z banku i bez kwitu Przepraszam za tak proste pytania i za bezposrednie nieplatne konsultacje!!!! Dzieki za odpowiedz! Stefan Gość portalu: p napisał(a): > Stefan > to co pisałem 0,10 % to jest opłata skarbowa pobierna przez notariusza na rzecz > > urzędu Skarbowego - notariusz musi to pobrać bo odpowiada swoim majątkiem za > to, jak ty złożysz wniosek do sądu - to sąd nie pyta sie o to ale musisz > pamiętać że kiedyś może zapytać sie o to urząd Skarbowy - to jest co do 0.10 % > to opłata skarbowa. > notariusz bierze mniej niź Ci napisałem przedchwilą rozmawiałem ze znajonym z > kancelarii notarialnej : > stawka za hipoteke jest 1/2 taksy liczonej kta jak przy mieszkaniu od wysokości > > hipoteki > może być też taniej tj. 1/4 taksy liczonej j.w. gdy hipoteka zwiazana jes z > kredytem udzielonym na cele mieszkaniowe > Co do Sądu i opłaty sadowej od hipoteki to rzeczywiście Sąd leciał z automatu i > > nie patrzył co było w zaśwaidczeniu, ludzie płacili bo im zależało na czasie - > jak chą kase tzn. że zakładają księgę. Ale wiem że ktoś sie na to zażalił i Sąd > > Okręgowy przyznał mu racje - mówił mi to znajomy notariusz. Tak więc możesz > poddać sie urzednikowi lub postawić na swoim zależy co masz w zaśwaidczeniu i > czy chcesz coś zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kolja Re: nowe planowane oplaty notarialne - zakup mieszk. 11.12.01, 14:25 Dot. nowego mieszkania od developera : Oplatę notarialną płaci się za spisanie umowy sprzedaży mieszkania w formie aktu notarialnego ? Natomiast aby założyć Księgę Wieczystą na mieszkanie należy także zwrócić się do notariusza - zgodnie z podanymi tu informacjami kosztuje to ((6600 + 5% nadwyżki ponad 100tyś /5), ale ta kwota jest wpłacana za pośrednictwem notariusza do Wydziału Ksiąg Wieczystych właściwego Sądu, czyli tu się nie płaci Vat`u ? I jeszcze jedno, jaka jest opłata dla notariusza za pośrednictwo przy założeniu Ksiąg Wieczystych ? Jeśli coś namieszałem to bardzo proszę o sprostowanie. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: p Re: nowe planowane oplaty notarialne - zakup mieszk. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.01, 22:10 Od opłaty sądowej nie płacisz Vatu bo go tutaj nie ma. Notariusz za sporządzenie wniosku do Sądu pobiera wynagrodzenie 150 zł + Vat - w przypadku jakiegokolwiek problemu z sądem on możesz sie do niego zwrócić on załatwia wszystkie sprawy, oczywiście mogą być jakieś błędy w dokumentach i może Cię poprosić abyś np. z urzędu wzieła jakieś sprostowanie itp. ale to on przygotuje pisma i wszyskie tego typu rzeczy. Mam radę jak dostaniecie zawiadomienie o założeniu księgi wieczystej sprawdźcie dokładnie dane w zawiadomieniu Sądowi często się zdarza przestawić imiona rodziców, "czeskie" błędy w powierzchniać literówki w nazwiskach związane z odmianą, przy kobietach wpsanie tylko jednego członu nazwiska gdy są dwa, to należy sprawdzić najlepiej ze dwa razy i w przypadku błedu pójść do notariusza on przygotuje pismo , pamiętaj że masz 14 dni od daty zawiadomienia o założeniu księgi później jest to bardziej skomplikowane i czasochłonne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stewald Re: nowe planowane oplaty notarialne - zakup mieszk. IP: *.*.*.* 12.12.01, 06:57 Jedno sprostowanie. VAT od opłaty notarialnej, gdy to jest twoje pierwsze mieszkanie płacisz tylko 7%. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: p Re: nowe planowane oplaty notarialne - zakup mieszk. IP: *.waw.cdp.pl 12.12.01, 10:01 Vat 7 % był do końca ubiegłego roku za pierwsze mieszkanie - było to rozporządzenie Ministra Finansów które obowiązywał o do 31.12.2000 r. i nie zostało przedłużone tak więc obowiązuje stawka podstawowa 22 %. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stewald Re: nowe planowane oplaty notarialne - zakup mieszk. IP: *.*.*.* 12.12.01, 12:47 Nie zgadzam się z Tobą, już w kilku artykułach i opiniach zauważyłem, że 7% VAT- u u notariusza obowiązuje nadal. Podaję przykład z Gazety Wyborczej: (www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=39892&dzial=02040790) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: p Re: nowe planowane oplaty notarialne - zakup mieszk. IP: *.waw.cdp.pl 12.12.01, 16:53 Artykuł który podajesz dotyczy mieszkania spóldzielczego, pozatym jest nie aktualny nie ma już górnej granicy taksy notarialnej 5.000. zł - tak więc gazeta jest nieżła lecz nie zawsze jej informacje są aktualne i dotycza wszystkiego. Pozatym poczytaj ustawę o VAT która mówi że stawka podstawowa wynosi 22 % a 7 % przysługuje tylko na wybraną grupę towarów i usług art. 18 ust. 1 ustawy i załącznik 3 do ustawy - jak znajdziesz usługi notarialne to mi napisz w której pozycji pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kolja Re: nowe planowane oplaty notarialne - zakup mieszk. 13.12.01, 15:37 Potwierdzam, zapytany przeze mnie notariusz powiedzial mi ze teraz jest jedna stawka Vat : 22%, bez wzgledu na to czy to jest pierwsze mieszkanie czy kolejne. Pozdrw. Odpowiedz Link Zgłoś
kolja Re: nowe planowane oplaty notarialne - zakup mieszk. 12.12.01, 11:40 Wielkie dzieki za informacje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasia Re: nowe planowane oplaty notarialne - zakup mieszk. IP: *.dialup.medianet.pl 18.12.01, 14:56 Gość portalu: p napisał(a): > przy kredycie dam Ci dobrą radę zaświadczenie z banku musi zawierać zwrot, > że "kredyt został udzielony na cele budownictwa mieszkaniowego" - nie pamiętam > dokładnie ale ten zwrot daje chyba zwolnienie z opłaty sądowej od wpisania > hipoteki - reguluje to rozporządzenie o kosztach sądowych Gdzie można znaleźć to rozporządzenie? K - wymagany jest określony zwrot użyty w rozporządzeniu musi być w zaśwaidczeniu banku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: p Re: nowe planowane oplaty notarialne - zakup mieszk. IP: *.waw.cdp.pl 28.12.01, 13:53 Przepraszam że tak póżno, ale miałem w pracy gorący okres podaje dane rozporządzenia : Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 30 czerwca 1998 r. w sprawie okreslenia ulgowych stawek opłat sądowych oraz zwolnień od tych opłat w sprawach o zabezpieczenie nalezności z tytułu udzielanych przez banki kredytów, pozyczek pieniężnych, gwarancji bankowych i poręczeń. opublikowane w Dzienniku Ustaw z roku 98 nr DzU 87 pozycja 554 §2 - zwalnia od opłaty sądowej .kredytu na budownictwo mieszkaniowe żaden zakup mieszkania czy też inne rozporządzenie mówi o budownictwie mieszkaniowym. Pilnujcie banków, żeby wam to wpisywały i nie płaćcie kosztów p Odpowiedz Link Zgłoś