Dodaj do ulubionych

Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera?

25.01.09, 15:08
Niedługo odbieram mieszkanie od dewelopera. Nie znam sie kompletnie.
Doradzano mi znalezc kogos,za kasę, ale w zwiazku z kryzysem, muszę
zrobic to przy pomocy kogos z rodziny, kto trochę się zna, ale nie
jest fachowcem.
Na co zwracac uwage niby wiem, ale martwię się,że cos przeoczę. Czy
możecie mi udzielic jakies konkretnych rad, na co najbardziej
zwracac uwage i drugie pytanie jak długo to trwa.
sasiadka zpietra
Obserwuj wątek
    • ro1nik Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 25.01.09, 15:43
      Pierwsza dobra rada to poziomica, raczej 120-150cm mniejsza nie ma sensu.
      Ewentualnie zestaw poziomica około 60-80cm plus dłuższa łata. Im dłuższe
      narzędzie pomiarowe tym lepiej. Przyda się jeszcze kątomierz i miarka.
      Najważniejsza sprawa to sprawdzenie posadzek, na nich będzie leżała podłoga, jak
      wylewki będą krzywe to będzie trzeba wylewkę samopoziomującą stosować a to
      dodatkowy koszt.
      Druga sprawa sprawdzenie ścian w łazienkach/toaletach bo tam będzie glazura a
      krzywe i nie trzymające pionów ściany to dodatkowe koszty.
      Sprawa trzeciorzędna to reszta ścian bo zawsze da się jakoś zamaskować :-)
      Następnie ważny jest pomiar otworów drzwiowych. Jak zrobią za małe to trzeba
      będzie rozkuwać.
      Sprawdzenie czy okna w tym i szyby nie są porysowane, podrapane. Czy
      otwierają/rozwierają się bez problemu.
      Przy okazji można sprawdzić, czy parapety są prawidłowo osadzone. Jak masz
      marmurowe/konglomeratowe i postukasz to nie powinno być głuchego dźwięku.
      Sprawdzenie czy gres/kamień na balkonie/logi jest prawidłowo ułożony i
      zafugowany. Czy nie ma popękanych płytek etc. czy barierka jest stabilnie
      zamocowana ...

Punktów elektrycznych sama nie sprawdzisz czyli wyjdzie w praniu. To samo
      dotyczy wentylacji, przyłączy etc. ale jak glazurnik przyjdzie to coś powie :-)

W sumie przyda się też pomiar powierzchni mieszkania. Generalnie dużo tego jest
      i na wszystko są normy. Jeśli się nie przygotujesz a będzie specjalista od
      developera to wszystko Tobie wciśnie jako "tak ma być" :-)
      • ro1nik Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 25.01.09, 18:51
        Znalazłem też ciekawą stronę, która będzie pomocna:

mekk.waw.pl/mk/mieszkanie/mieszkanie_odbior
    • odbiorybudowlane.pl Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 24.03.09, 12:40
      Rzetelnie pomagamy w odbiorze mieszkań i domów. Odbiór mieszkania
      tylko 200 zł. Zapraszam www.odbiorybudowlane.pl
    • Gość: 665 Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? IP: *.aster.pl 24.03.09, 16:19
      Kryzys kryzysem, ale jednak odbierasz nowe mieszkanie z pewnymi wadami, jeśli
      nie masz (czy też znajomi) doświadczenia w odbiorach, to najzwyczajniej nie
      pomierzysz tak jak być powinno. Też się tak zastanawiam... odbiór mieszkania,
      indeksacja, ostatnia transza... o wykańczaniu nie wspominając... i nie ma 200zł
      na odbiór?
    • Gość: . Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? IP: *.acn.waw.pl 24.03.09, 18:09
      Sam niedawno odbierałem mieszkanie. Nie warto oszczędzać tych 200 zł na
      fachowca, bo potem zapłacisz za to wielokrotnie drożej. Mnie pokazał rzeczy na
      które sam nigdy bym nie wpadł. Mimo tego że mieszkanie nie miało wielu wad, nie
      żałuję.
      • Gość: gaRbaty Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? IP: 212.160.172.* 01.04.09, 10:22
        Jeśli kiedykolwiek np. malowałeś ściany i ustawiałeś meble to wiesz
        co to jest krzywa ściana. Problemem są przeważnie rogi i nierówne
        ściany w dzwiach. Może być, że u góry masz 13cm a na dole 12 a w
        środku 11,5. Posadzki są wylewane z zaprawy samopoziomujacej więc
        nie musisz za wiele sprawdzać, (poza rogami i małymi wnękami). Gdy
        znajdziesz krzywizny nikt tego nie poprawi możesz żadać obniżenia
        ceny, fachowcy sobie poradzą ale to bedzie kosztowało wiecej. Zwróć
        uwagę na ściany przede wszystkim w łazience i kuchni. Przy
        projektowaniu szafek pamiętaj, ze położysz płytki na ścianę i
        ubędzie 1 cm. co do okien to problemem są największe, gdyż szkło
        jest ciężkie a futryny się wyginają. Zazwyczaj trzeba je
        wyregulować. czasami tak opadną, że nie mozna juz regulować. Na
        balkonie powinien być spadek min 1cm/1m inaczej woda bedzie wpływać
        do mieszkania.
        • Gość: ga Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? IP: 212.160.172.* 01.04.09, 10:35
          Jeszcze jedno. Usuwanie wad trwa, jest na to czas w umowie, a
          ubezpieczenie kredytu TY płacisz i czekasz, więc negocjuj upust
          cenowy.
          Ja nie zuważyłem na oknach balkonowych rys, często spawają barierki
          i wtedy uszkadzają szyby, robia rysy, dołki, uderzają w ramy...
          trzeba się dobrze przyjrzec pod słońce.
    • lemurka3 Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 01.04.09, 11:05
      Weź kogoś z ITB do odbioru. Nikt Ci tego bardziej fachowo nie zrobi.
    • www.inspektorbudowy.com Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 11.11.09, 22:05
      OFERUJĘ :

-fachowa pomoc w odbiorze mieszkania
      -wykonanie świadectwa energetycznego budynku

WWW.INSPEKTORBUDOWY.COM

Tel. 503 073 395
    • Gość: ŁUKASz Pomoc przy odbiorach mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 10:04
      Fachowa pomoc przy odbiorze mieszkania od dewelopera, wsparcie przy
      odbiorach inwestycji budowlanych.
      Odbiór mieszkania zakończony protokołem odbiorowym (instalacje,
      podłogi, ściany, okna, parapety, drzwi, obmiar....)

Rejon Warszawy i okolic.
      Zapraszam na www.odbiormieszkania.waw.pl
      tel. 660 204 381
    • Gość: gość Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? IP: *.icpnet.pl 19.07.10, 21:26
      sporo można dowiedzieć się tutaj:
      www.rankingdeweloperow.pl/odbior-mieszkania/
      • ramona6 Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 10.09.10, 22:20
        Ja właśnie też niedługo odbieram mieszkanie od dewelopera. Zastanawiam się, czy lepiej samodzielnie odebrać czy skorzystać z pomocy eksperta. Nie jestem pewna na co się zdecydować, bo słyszałam różne opinie o "rzeczoznawcach". Z jednej strony dobrze jest wezwać rzeczoznawcę, bo dokona pomiarów, z drugiej strony - może niektórymi rzeczami dobrze by było zająć się samodzielnie. Co myślicie na ten temat?
        • lukefair Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 10.09.10, 23:23
          Mając trochę takich doświadczeń w rodzinie łatwo stwierdzić, że jeśli rzeczoznawca to tylko sprawdzony i zaufany :) Jeżeli nie masz żadnego pojęcia w sprawach remontowo mieszkaniowych to jak najbardziej Ci się przyda, jeżeli wiesz jak sprawdzić wszystko o czym wspomnieli moi poprzednicy to raczej nie warto, chyba, że chcesz mieć pewność.
          Podobno przezorny zawsze ubezpieczony. :)
        • Gość: gość Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? IP: *.acn.waw.pl 10.09.10, 23:27
          Ja odbierałem z pomocą płatnego fachowca - w sumie może i samodzielnie bym mógł to zrobić ale jeśli chodzi o rozmowę z facetem od dewelopera to pewnie by mi i tak wcisnął , że 'tak ma być' . Fachowiec któremu zapłaciłem kulturalnie wytłumaczył panu od dewelopera , że tak nie ma być , podał przepisy na które się powoływał itp,itd . Ja przepisów nie znam i pewnie bym został z usterkami które musiał bym naprawiać na własny koszt , na pewno wyższy niż 200 zł. poza tym wynajmując dobrego, sprawdzonego fachowca (może ktoś z rodziny , znajomych ma takiego sprawdzonego ) ma się jakąś dozę pewności , że zrobił to jak należy i niczego nie przeoczył (nie ma tego ,aż tak dużo ) - a samemu to pozostaje wierzyć , że pewnie jest OK i pewnie by mi została niepewność :(
          • Gość: totenn Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? IP: *.acn.waw.pl 19.09.10, 22:02
            Z waszych opisów wynika, ze bez specjalisty się nie obejdzie....no ale chyba nie wszyscy deweloperzy są źli?!
            • Gość: gość Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? IP: *.acn.waw.pl 19.09.10, 22:24
              'Źli' to nie zawsze trafione określenie , choć i tacy często się zdarzają - prace w lokalu wykonują ludzie - lepsi , gorsi , po prostu różni - czasem deweloper dba o wykonanie - czasem niedopatrzy , lub celowo zaniedbuje - wtedy woli klienta przegadać , że jest OK i mieć go z głowy - gdyż nie ciąży już na nim część obowiązków , a czasem jest to związane z przelaniem transzy zapłaty.
              • Gość: Flims Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? IP: *.acn.waw.pl 31.10.10, 23:51
                No teraz to już jest na takiej zasadzie, że jak sam nie dopilnujesz wszystkiego przy odbiorze to nie wyjdziesz na tym dobrze. Wszystkim się śpiesz i nikt nie dba o "cudze". Więc są tylko problemy z odbiorem mieszkań szczególnie w Warszawie, bo tu jest coraz więcej chętnych a z inwestycjami było coraz gorzej.
                • megi_r_uda Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 01.11.10, 20:57
                  Dlaczego uważasz, że z inwestycjami w Warszawie jest coraz gorzej? Mi się wydaję, że całkiem sporo się w ostatnim roku buduje i że coraz częściej deweloperzy starają się trzymać jakiś poziom.
                  • Gość: gothe Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? IP: *.acn.waw.pl 03.11.10, 20:47
                    Przesadzasz, teraz znów zaczął się boom na mieszkania w Warszawie, powstaje różnych nowych osiedli i budynków co raz więcej. No i powstają też budynki użyteczności publicznej jak teatry np.
                    • Gość: Zysk Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? IP: *.acn.waw.pl 04.11.10, 23:25
                      Tak ogólnie rzecz biorąc inwestycja w nieruchomości to zawsze coś dobrego, dużo lepsze niż lokaty, nawet jeśli nie kupisz mieszkania żeby w nim mieszkać samemu to można je potem wynająć. Albo swoje stare mieszkanie wynająć i mieć na spłatę nowego ;)
    • lubczasopisma Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 11.09.10, 08:31
      Jeśli jest to wspolnota mieszkaniowa to oprócz mieszkania warto też zwrócić uwagę na części wspólne nieruchomości. Korytarze, elewacje, trawniki itp.

Pozdrawiam
      Michał
      • ramona6 Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 18.09.10, 23:52
        Dziękuję za wszystkie porady. Cały czas przemyślam jeszcze temat. A tak z ciekawości, gość, od jakiego dewelopera odbierałeś mieszkanie?
    • kocica_ewela Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 19.09.10, 13:04
      To wyglada tak, kupujacy akceptuje wszystko jak leci bo mieszkan moze w kazdej chwili zabraknac. Oczywiscie pieniazki musze sie znalezc wczesniej u dewa czyli tak z pol banieczki za apartament 30m2 :P:) a pozniej piszemy na forum ze cos nam cieknie, odpada itp :D

W skrocie jest taki schemat narazie dla kupujacych w warwsiawce :D
      jelsi sie myle niech mnie ktos poprawi hehe
      • ramona6 Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 19.09.10, 22:39
        Nie do końca się z tym zgadzam. Są przecież jakieś przepisy, punkty w umowie, których deweloper musi przestrzegać. To chyba nie jest tak do końca, że kupujący mieszkanie jest bezbronny wobec dewelopera.
        • ketlinlive Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 05.10.10, 19:38
          Ramona, a Ty od jakiego dewelopera odbierasz mieszkanie?
          • Gość: jopek Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.14, 21:42
            Przede wszystkim wezcie inżyniera budownictwa, który zna się na rzeczy. Nie dość że zobaczy niedociągnięcia to jeszcze ugra cenę lub darmową komórkę lokatorską. U mnie na zielonym żoliborzu dzięki inżynierowi z d&m building services ugrałam komórkę:))) ja wykupilam u nich remont wiec poszedł ze mną na odbiór za drobą opłatą 200zł dla niego to tez wazne bo jak cos jest zwalone np krzywy sufit, złe kontowniki to pozniej ekipa na tym traci. lepiej wydac 200zł na odbiór niż dowiedziec sie co jest zwalone dopiero jak ekipa budowlana przyjdzie...
            • jaxa5 Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 25.03.15, 17:17
              Gość portalu: jopek napisał(a):

> Przede wszystkim wezcie inżyniera budownictwa, który zna się na rzeczy.

O rany to do takiego odbioru potrzebny jest aż inzynier?
              Czytałam, że wystarczy dobry budowlaniec, inspektor budowlany albo firma znająca się na tym - jak np deconova, z Waki, robia odbiory za 500 pln, ale żeby inżynier?
              Ciekawe gdzie takiego szukac po googlach.

Ale tak czy siak nie wyobrażam sobie inaczej, jak sie o to nie zadba, to porem remonty poprawki i inne takie sprawy mogą iść w tysiące.
    • atomska Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 30.04.15, 11:58
      Kurcze, my około pół roku temu odebieraliśmy swoje mieszkanie w inwestycji arasa na poprawnej, ale nie korzystaliśmy z niczyjej pomocy. Tzn wzięliśmy ze sobą tylko ojca mojego męża bo trochę się zna na takich sprawach, ale nie zakładaliśmy że będą jakieś wpadki związane z mieszkaniem no i w sumie to ich nie było;) więc to nie zawsze jest tak, że trzeba kogoś ze sobą zabierać. No ale my mieliśmy dobry kontakt z developerem , więc to jakby eliminowało u nas możliwość jakiś błędów itp
      • gamadesign Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 07.05.15, 19:28
        Odbiór lokalu od developera to bardzo istotna czynność. Często pozwoli na oszczędzenie własnego budżetu, nerwów oraz problemów reklamacyjnych.

Kupują Państwo lokal w konkretnym standardzie oraz określonej jakości za co płacicie umowną cenę. Ważne jest aby ten standard odpowiednio sprawdzić. Taką czynność najlepiej powierzyć osobom/firmą, które mają odpowiednie doświadczenie.

Główne problemy to jakość tynków, równość posadzek, wyprowadzenie narożników czy jakość stolarki okiennej. A naprawy powyższego mogą sporo kosztować.

Jedno co możemy zasugerować to, że naszym Klientom oferujemy odbiór lokalu od developera GRATIS :)

Pozdrawia
        Zespół Gama Design
        www.wykonczeniapodklucz.pl/
    • marian858 Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 30.11.15, 10:45
      Bardzo dobre źródło przygotowania to np. budpartnerzy, można się sporo dowiedzieć. Jak samodzielnie odbiera się mieszkanie, przede wszystkim trzeba być uważnym i robić to w dzień, bo to wiele ułatwia. I najważniejsze, nie można się spieszyć.
    • mtrela Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 19.04.17, 11:26
      Profesjonalne Odbiory Mieszkań i Domów od Dewelopera

Zaskocz swojego Dewelopera i przyjdź przygotowany na odbiór własnego mieszkania.
    • boz-dar Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 01.03.18, 13:48
      Żeby nie mieć problemów trzeba brać od pewnego dewelopera. Np jak chcesz tanie mieszkanie w Legionowie to polecam Wiśniewskich.
    • tomkill411 Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 23.05.18, 15:23
      POMOGĘ W ZNALEZIENIU NAJLEPSZEGO KREDYTU HIPOTECZNEGO.
      DZIAŁAM NA RYNKU JUŻ 10 LAT, ZAJMUJĘ SIĘ TAKŻE REFINANSOWANIEM KREDYTÓW
      KREDYTY BEZ PROWIZJI
      MARŻA JUŻ OD 1,69 %
      doradca411@gmail.com
      Proponuję najlepsze oferty spośród 20 banków na rynku
    • gosiakomi Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 13.08.18, 09:49
      Przy tych wszystkich wydatkach, koszt 200-300 zł i dobry odbiór mieszkania to pikuś. Ja poprosiłam koleżankę (inżynier budowy, pracujący przy budowie mieszkań) i okazała się bardzo pomocna. Przy odbiorze mieszkania od NEW HOME CONSTRUCTION POLAND Sp. z o.o. sprawdzała takie miejsca, o których ja bym nie pomyślała jednak okazało się, że wszystko jest ok i odbierałam mieszkanie bez poprawek.
    • ekspert522 Re: Jak wygląda odbiór mieszkania od dewelopera? 21.09.22, 10:22
      Witam, warto zainwestować w eksperta, który sprawdzi mieszkanie czy nie ma wad. Taka usługa to inwestycja w spokój, ale i zaoszczędzenie, jakby okazało się że jest sporo kosztownych usterek. Dzięki protokołowi odbioru, to deweloper bierze na siebie usunięcie wad.
      Profesjonalne odbiory mieszkań i domów od dewelopera przeprowadza Experteo. Działa na terenie całej PL.
      experteo.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka