Dodaj do ulubionych

Kiedy 10/90 przestanie przeszkadzać w spadku cen

IP: *.chello.pl 29.06.09, 00:26
Wydaje się, że rzeczywiście deweloperzy nie zdecydują się na znaczące obniżki
cen dopóki nie "zrealizują się" umowy zawarte wcześniej wg formuły 90/10.
Gdyby to zrobili byłoby to z ich strony ewidentnym błędem. Stąd ten program
płatności wydaje się być przeszkodą w spadku cen.
Zastanawialiście się kiedy przestanie nią być? Kiedy na tyle dużo inwestycji
rozpoczętych osiągnie ten etap, że już nie będzie to przeszkadzało deweloperom?
Obserwuj wątek
    • Gość: asdf Re: Kiedy 10/90 przestanie przeszkadzać w spadku IP: *.aster.pl 29.06.09, 05:07
      Jak to kiedy? Wtedy kiedy oddadzą mieszkania z górki. A potem to już 3tysia za metr.
      • Gość: klitka Re: Kiedy 10/90 przestanie przeszkadzać w spadku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 09:59
        A świstak siedzi i zawija w te sreberka .... ;)
      • satorianus Re: Kiedy 10/90 przestanie przeszkadzać w spadku 29.06.09, 10:31
        Takich cen w Warszawie nie będzie już nigdy. Z tym twierdzeniem zgodzą się chyba
        nawet najbardziej zagorzali spadkowicze.
        • satorianus Re: Kiedy 10/90 przestanie przeszkadzać w spadku 29.06.09, 10:32
          No chyba, że po kolejnej denominacji :)
      • Gość: Gregg Re: Kiedy 10/90 przestanie przeszkadzać w spadku IP: *.mafund.de 29.06.09, 16:07
        Bądźmy poważni. 3 tys. to utopia. Ale kolejne 10-20 % jest możliwe. Pytając
        kiedy, miałem na myśli w jakim miesiącu szacujecie, że, jeśli w ogóle, to
        mogłoby się to stać? Innymi słowy kiedy w sporej masie przyjdzie do płacenia
        pozostałycyh 90%?
    • satorianus Re: Kiedy 10/90 przestanie przeszkadzać w spadku 29.06.09, 10:29
      Niestety Ci developerzy, którzy mają mieszania już zapłacone zachowują się
      dokładnie tak samo jak Ci z 10/90. Ciekawe czemu. Czy w momencie zerwania umowy
      ktoś, kto wpłacił już 90% mieszkania ma w pełni uzasadnione prawo żądania zwrotu
      pieniędzy(minus kara umowna)?
      • Gość: asdf Re: Kiedy 10/90 przestanie przeszkadzać w spadku IP: *.aster.pl 29.06.09, 10:36
        Ja Cipo wiem, że mają takie prawo
      • ekaunt Re: Kiedy 10/90 przestanie przeszkadzać w spadku 01.07.09, 08:11
        Według UOKiK można zawsze zrezygnować z umowy z deweloperem, nieważne ile się
        wpłaciło. Zostawia się mu jakieś 3-5% kwoty i cześć.
        System 10/90 jest tak naprawdę fatalny dla deweloperów - klient nie jest
        związany kasą (gdy wpłacisz 90% zazwyczaj jest to z kredytu w jakiejś części i
        odkręcanie wszystkich formalności może być męczące; poza tym 90% wskazuje na
        poważne zainteresowanie i zaangażowanie, 10% nie za bardzo), łatwo odzyska
        jeszcze 5-7%, a teraz idąc do banku widzi raczej figę niż kredyt.
        Dlatego dużo mieszkań wraca do deweloperów kiedy przychodzi do załatwienia
        kredytu. I to powoduje spadki - czyli tak naprawdę 10/90 trochę się przyczynia
        do tego :)
        • Gość: Gregg Re: Kiedy 10/90 przestanie przeszkadzać w spadku IP: *.chello.pl 01.07.09, 21:25
          Wydaje mi się, że jednak przyczynia się. Jeśliby deweloper oficjalnie obniżył
          cenę poniżej 90% tego co zasadnicza część kupujących zapłaciła to z miejsca ma
          na głowie wszystkich, którzy już kupili.
          • Gość: & Re: Kiedy 10/90 przestanie przeszkadzać w spadku IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.07.09, 22:24
            Dlatego taki developer czeka do momentu podpisania aktów notarialnych, z tymi co
            już kupili i wpłacili 100%. Następnie obniża ceny nie sprzedanych lokali, bo już
            nikogo nie ma na głowie....
    • Gość: alandy Re: Kiedy 10/90 przestanie przeszkadzać w spadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 17:04
      warszawa.gumtree.pl/c-Nieruchomo-ci-dom-mieszkanie-dzia-k-sprzedam-agencje-Lazurowa-68m2-3-pok-W0QQAdIdZ138845139

pierwsze prawdziwe "żniwa" systemu 10/90

yyynwestor nie dośc że nie zarobi, to jeszcze może stracić niezłą
      sumkę tytułem kar i odsetek
      • 0nna Re: Kiedy 10/90 przestanie przeszkadzać w spadku 01.07.09, 07:13
        Przejściowy pokój...
        • madrekate Re: Kiedy 10/90 przestanie przeszkadzać w spadku 01.07.09, 22:53
          A mnie raczej zastanowiło to dodatkowe 60.000 zł do Ceny podanej u góry( patrz w
          opisie)
          "Denominacja"...??
          ha ha ha

To zzawsze nazywało się "odtępne";)

Pozdr.
          • Gość: alandy Re: Kiedy 10/90 przestanie przeszkadzać w spadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 09:38
            wydaje się że czasy odstępnego minęły i przechodzą w czasy - zapłać
            za mnie karę dla dewelopera to pozwolę Ci wejść na moje(jelenia)
            miejsce

raczej skłaniam się ku temu że tu nie ma ściemy - kiedy przyszedł
            czas zapłaty 90% to kupujący nie kupił(pytanie czy dlatego czy nie
            chciał, bardziej prawdopodobne że nie dostał kredytu), w efekcie
            czego deweloper naliczył najpierw odestki za przekroczenie terminu,
            a po którymś tam wezwaniu naliczył również kare umowną - i od tej
            kary peniw - i teraz sprzedający próbuje pozbyć się tego zgniłego
            jaja - tj cesji i to takiej charakterystycznej - bo dotyczącej nie
            tylko zapłaty ceny ale i kar

wydaje się że inwestor ciągle ma nadzieję że nie dopłaci do interesu
            (rzeczona kara umowna, odsetki) ale może srodze się zawieść
        • Gość: armando Re: Kiedy 10/90 przestanie przeszkadzać w spadku IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 03.07.09, 00:58
          > Przejściowy pokój...

ty jestes przejsciowa, a raczej po przejsciach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka