Dodaj do ulubionych

sbm merkury - osiedle Kawy

IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.08.09, 22:44
witam!
przygotowujemy się do kupna mieszkania na ul. franciszka kawy -
inwestycja SBM Merkury.
czy znajdzie się wśród was ktoś, kto kupił tam już mieszkanie lub
miał do czynienia z tą spółdzielnią i może się podzielić opinią na
powyższe tematy? na co powinniśmy uważać, jakie triki stosuje
spółdznielnia, itp...
będę/będziemy wdzięczni za helpa i opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: j0ter Re: sbm merkury - osiedle Kawy IP: *.chello.pl 01.08.09, 23:27
      Witaj,

My wraz z zona mielismy w listopadzie zakupic tam mieszkanie (podpisalismy juz
      umowa przedsprzeadazy, wplacilismy 10%) ale ostatecznie przez zamieszanie na
      rynku finansowych (zdrozaly kredyty - a zesmy sobie powiedzieli, ze albo kupimy
      drozej mieszkanie z tanszym kredytem albo nie kupimy narazie) zrezygnowalismy z
      zakupu.

Jezeli chodzi o sama umowe to nie miala ona zadnych niedozwolonych klauzul.
      Panstwo w spoldzielni tez raczej mili, przy odstapieniu od umowy nie robili
      zadnych fochow itp.

Jezeli chodzi o negocjacje cen to wtedy wogole nie chcieli o tym mowic, nie wiem
      jak teraz...

Ogolnie nam z zona bloczek sie podobal, mieszkanie ktore mielismy kupic tez bylo
      dla nas fajne. Jednak cena jest moim zdaniem troche za wysoka (chociaz
      atrakcyjna jak na aktualne warunki)
    • gajwer79 Re: sbm merkury - osiedle Kawy 03.08.09, 11:41
      Tak, zakupiłem mieszkanie na Kawy kilka miesięcy temu. Moje wrażenia
      są pozytywne - umowa przedwstępna sporządzona jest w jasny sposób,
      żadnych odwołań do drobnych druczków i niedozwolonych klauzul -
      wszystkie reguły podane na tacy. Ceny nie podlegały negocjacji ale
      nie wiem jak jest teraz, mimo wszystko dość dobre jak na obecne
      warunki. W końcu Bemowo to nie osiedle na końcu świata jak np.
      białołęki czy inne tarchominy gdzie psy d..ami szczekają tylko
      osiedle z dobrą komunikacją miejską. Wszelkie zauważone drobne
      usterki jak do tej pory usuwane są na bieżąco, a nie ma ich
      specjalnie dużo (jestem jeszcze przed odbiorem). Kontakt ze
      spółdzielnią jest bardzo dobry, są nastawieni na pomoc. Budowa nie
      ma opóźnień i wygląda na to, że termin zakończenia wrzesień 2009
      jest bardzo realny. Jako klient mogę tylko polecić.
      • quacharell Re: sbm merkury - osiedle Kawy 05.08.09, 23:03
        i ja zakupilam mieszkanie w tej inwestycji.. i jak narazie - jak
        napisal przedmowca - jestem zadowolona:) - zreszta, jak juz pisalam
        kiedys w innym watku, Tynkbud - czyli generalny wykonawca - robil mi
        poprzednie mieszkanie - wiec troszke znam kierownika - a to
        czlowiek, ktory wie co robi i robi to dobrze.
        jak na razie nie mam zastrzezen - rowniez wszystkie usterki wykonuja
        od razu.
        Jezeli chodzi o spoldzielnie - to owszem, mili sa, ale fakt = z
        cenami nie ma co dyskutowac - nie dopuszcza..
        pozdrawiam
        ~q
        • Gość: niezalogowana Re: sbm merkury - osiedle Kawy IP: 83.238.108.* 06.08.09, 08:49
          a jak tam z hałasem? bo jak sprawdzałam na mapie to jest dosc blisko
          Powstańców Śląskich, a ja szukam bardzo cichego mieszkania. Bede
          wdzieczna za odp.
          • quacharell Re: sbm merkury - osiedle Kawy 06.08.09, 11:49
            jezeli chodzi o halas, to wydaje mi sie ze bedzie ok (jeszcze tam
            nie mieszkam wiec sie do konca nie wypowiem), ale budynek stoi za
            budynkiem ktory jest przy ulicy - wiec powinien wygluszac halasy ;)
            pozdr
            ~q
            • gajwer79 Re: sbm merkury - osiedle Kawy 10.08.09, 16:20
              Potwierdzam słowa sąsiadki. Budynek jest osłonięty od Powstańców
              Śląskich budynkiem Atena, pozostałe strony wychodzą już na drogi
              osiedlowe. Moim zdaniem jest cicho a bywam tam o różnych porach.
              • Gość: Ola Re: sbm merkury - osiedle Kawy IP: 83.238.108.* 11.08.09, 16:55
                a czy tam przewidziany jest gdzieś plac zabaw dla dzieci??
                • gajwer79 Re: sbm merkury - osiedle Kawy 12.08.09, 00:14
                  Jeden ma być przy budynku, co do pozostałych to nie ma z tym problemu - budynek
                  jest położony na osiedlu, gdzie takich miejsc jest więcej. Poza tym zawsze można
                  ruszyć cztery litery i w 15-20 minut przejść na Forty Bema, gdzie jest
                  największy w W-wie plac zabaw dla dzieci młodszych i starszych.
                  • quacharell Re: sbm merkury - osiedle Kawy 12.08.09, 07:46
                    przy budynku to ma byc taki doslownie mini plac zabaw tj. jeden
                    konik i jedna chyba hustawka. to wszystko. niestety.
                    ale rzeczywiscie obok jest duzo placy zabaw, bo budynek postawiony
                    jest w osiedlu.
                    pozdr
                    ~q
                    • Gość: Sylka Re: sbm merkury - osiedle Kawy IP: 78.133.247.* 28.08.09, 13:10
                      Plac zabaw jest przy budynkach obok - ale ze względu na fakt że jest
                      to ich tern, więc się ogrodzili. Ale zawsze można przejść
                      kilkanaście minut dalej do placu.
                      Kiedy macie planowany odbiór.?
                      • quacharell Re: sbm merkury - osiedle Kawy 28.08.09, 22:08
                        z tymi ogrodzonymi budynkami, to nie powiem - ale jestem
                        nieocieszona... jak kupowalismy mieszkanie - to sie cieszylam ze tam
                        tyle otwartej zielonej przestrzeni.. a teraz.. hmm.. no coz. wszyscy
                        sie grodza..
                        a co do odbioru - no nie wiem.. jakos we wrzesniu..??? tylko nie
                        wiem dokladnie kiedy..
                        • Gość: sylka Re: sbm merkury - osiedle Kawy IP: 78.133.247.* 31.08.09, 09:43
                          dzwoniłam w ubiegłym tygodniu do sbm merkury i odbiór mamy mieć 8
                          września tj wtorek- podobno maja przysłać do każego informacje. Tak
                          więc czekam. BYłam wczorja i oglądałam budynek i akurat trafiłam na
                          kierownika budowy który był - więc weszłam. Klatka wygląda ładnie i
                          windy juz funkcjonują.
                          • Gość: dorka Re: sbm merkury - osiedle Kawy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.09.09, 23:05
                            Witam,
                            również zakupiłam mieszkanie na Kawy i mam odbiór datowany na termin
                            późniejszy od Ciebie. Może podzielisz się uwagami po Twoim odbiorze:
                            na co zwracać uwagę, czy zgłosiłaś jakieś usterki/ Będę wdzięczna za
                            wskazówki. Pozdrawiam
                        • gajwer79 Re: sbm merkury - osiedle Kawy 31.08.09, 15:35
                          "tyle otwartej zielonej przestrzeni"??? No proszę Cię... :-)))
                          Przecież nasz budynek jest wkomponowany (w zasadzie wciśnięty) w
                          osiedle. Rozumiem, że tą zieloną przestrzenią miałoby być podwórko
                          wspólnoty mieszkaniowej obok? Albo moze ten zarośniety teren za
                          pawilonami handlowymi, gdzie i tak ma powstać budynek dewelopera
                          Strus? Tam jest ladnie ale przestrzeni na pewno tam nie ma,
                          najbliższa mi znana to chyba lotnisko :-))) Potwierdzam, odbiory we
                          wrześniu, lada chwila ma przyjść jakaś korespondencja w tej sprawie.
                          • quacharell Re: sbm merkury - osiedle Kawy 31.08.09, 20:46
                            hehe.. no fakt, dla niektorych to rzeczywiscie moze byc smieszne z
                            ta iloscia otwartej przestrzni - ale dla mnie to bylo naprawde
                            wystarczajaco (jak chociazby spacer z dzieckiem na pol godzinki) w
                            porownaniu do tego co mam teraz - a mieszkam na gorczewskiej - przy
                            samej ulicy - wiec mozesz sobie wyobrazic, ze dla mnie to naprawde
                            bylo duzoo ;)
                            a co do odbiorow - jak ja dzwonilam aby sie dowiedziec o termin tez
                            jakies ze 2 tyg. temu - to nic konkretnego mi nie powiedzili... ech.
                            musze zadzwonic jeszcze raz.
                            pozdrawiam
        • Gość: dorka Re: sbm merkury - osiedle Kawy IP: *.mpwik.com.pl 01.10.09, 14:46
          czy odebrałaś juz mieszkanie? My już 2 razy byliśmy z mężem na
          odbiorze i chyba biorą nas na zmęczenie materiału bo usterek nie
          usuwają. O co chodzi z tymi balustradami na balkonie - wpieraja nam,
          że będą malowane w ciagu 36-mcy. Nasza umowa nic nie mówi, że będą
          malowane PO ODBIORZE, wiec nie ustępuję bo wygladają obrzydliwie.
          Będę wdzieczna za odpowiedź. Pozdrawiam,
          • quacharell Re: sbm merkury - osiedle Kawy 01.10.09, 15:11
            hej, my odebralismy juz mieszkanie, generalnie u nas wszystko bylo
            naprawiane (poprawiane) podczas budowy - bylismy tam standardowo co
            jakies 2 tyg... wiec na odbiorze juz wszystko mielismy ok.
            a co do balustrad - ja niestety nie bardzo wiem o co chodzi? one
            maja byc pomalowane? - mi to generalnie rybka, bo zalezalo mi na tym
            aby jak najszybciej odebrac mieszkanie - mam nadzieje ze za 2 tyg.
            sie wprowadze :)
            a jezeli chodzi o poprawy usterek - przeciez w protokole odbioru
            mozesz wszystko wpisac - odebrac mieszkanie - i maja wtedy to chyba
            w ciagu miesiaca zrobic..(?)
            pozdr
            ~q
          • Gość: Sylka Re: sbm merkury - osiedle Kawy IP: 78.133.247.* 20.10.09, 14:47
            Witam. My jeszcze mieszkania nie odebraliśmy. W najbliższym czasie
            mamy kolejny termin - zobaczymy co z tego wyniknie.Dam znać. A wy w
            końcu odbraliście mieszkanie czy nie (bo juz trochę czasu upłynęło
            od twojego posta).
            • Gość: dorka Re: sbm merkury - osiedle Kawy IP: *.mpwik.com.pl 20.10.09, 14:59
              jestesmy już po drugim odbiorze, który nie doprowadził do finału. Od
              tego czasu minęło 3 tyg. i dopiero po moim telefonie w dniu
              dzisiejszym ustalono kolejną datę odbioru. Największe zastrzeżenia
              mieliśmy do okien - porysowane, wady fabryczne i ewidentne
              uszkodzenia przez ekipy budowlane. Długa była na ten temat dyskusja
              ale nie dalismy za wygraną, protokołu odbioru nie podpisaliśmy a
              jedynie ponowny protokół techniczny. Co do balustrad - mają być
              pomalowane, tak wynika ze specyfikacji okreslającej standard
              wykończenia budynku oraz poszczególnych lokali, który zresztą
              stanowi załacznik do umowy kupna - sprzedaży. Obecnie balustrady
              wyglądaja po prostu obrzydliwie. Podobno Spółdzielnia zatrzymała
              jakieś pieniądze na ich pomalowanie (w ciagu 36 m-cy), nie wiem
              dlaczego jest to w ten sposób załatwiane a nie od razu wykonane
              przed odbiorem, tak jak stanowi umowa. Właśnie czekam na oficjalne
              wyjaśnienia z ich strony w tym przedmiocie. Pozdrawiam,
      • stevew Re: sbm merkury - osiedle Kawy 13.09.09, 23:36
        Zastanawiam się właśnie nad zakupem. Możesz napisać ile Cie za metr policzyli?
    • Gość: kalosz Re: sbm merkury - osiedle Kawy IP: 91.208.93.* 10.09.09, 11:31
      Uważajcie na stanowiska postojowe. Garaż jest zalewany wodą
      podskórną - od miesiąca przez 24 godziny są włączone silne
      przemysłowe dmuchawy przez 24 godziny na dobę. Spółdzielnia
      ściemnia, że wszystko w porządku. Może tam ma być pływalnia a garaż.
      • Gość: P Re: sbm merkury - osiedle Kawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.09, 10:52
        dmuchawy to raczej służą do osuszania ścian po procesach mokrych.
        Ciężko dmuchawą odpompować wodę, do tego służą pompy, jak sama nazwa
        wskazuje
        • Gość: anty sbm Re: sbm merkury - osiedle Kawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.09, 13:38
          kupić mieszkanie w nowoczesnej społdzielni... ciekawe jaka
          dostaniecie dopłate do m2 . stawiam na dodatkowe 2500zł/m2 bez
          wyjasnienia.
          • Gość: gmak Re: sbm merkury - osiedle Kawy IP: *.aster.pl 13.09.09, 00:06
            czy chcesz się naprawdę założyć?
            • stevew Re: sbm merkury - osiedle Kawy 13.09.09, 23:38
              Zastanawiam się właśnie nad zakupem. Możecie napisać ile Was za metr policzyli?
              • gajwer79 Re: sbm merkury - osiedle Kawy 23.09.09, 13:19
                stevew: dokładnie tyle ile wynika z informacji na stronie
                internetowej. Wejdź na sbm-merkury.pl, podane są ceny i metraże.
                Łatwo wyliczyć. Negocjacje cenowe nie wchodziły w grę - nie wiem jak
                jest teraz.
          • gajwer79 Re: sbm merkury - osiedle Kawy 23.09.09, 13:17
            anty sbm: też się chętnie o to założę.
            • Gość: chamapgne Re: sbm merkury - osiedle Kawy IP: *.pse.pl 08.10.09, 14:45
              Ja byłam na odbiorze około 20.09 i do tej pory nie osebrałam
              mieszkania. Niestety kierownik budowy jest tak opryskliwy i robi
              łaskę że w ogóle zajrzy i sprawdzi usterki. Szcze rze mówiąc nie
              polecam. Ściany mam okropnie krzywy i sa zacieki i wybrzuszenia na
              nich.

Weżcie jakąś lampkę i porzadnie obejrzyjcie mieszkanie zanim je
              kupicie.

A Łazienki to kompromitacja w tym budynku.
              Pozdrawiam
              • Gość: Sylka Poziom mieszkania i tarasu IP: 78.133.247.* 19.10.09, 08:54
                Witam wszystkich. Kupiłam mieszkanie - we wrześniu mieliśmy odbiró
                ale nie odberaliśmy mieszkania bo było sporo usterek: nie było
                poziomu ścian, kąta prostego, brakuje gniazdka, rama okienna była
                mocno zarysowana, w łazience różnica między wystającymi cegeiłkami
                dochodziła do 1,5 cm itp.....
                Ale do sedna: czy u was w mieszkaniach tez macie taki problem
                że poziom mieszkania jest 27 cm niżej niż poziom tarasu. Więc
                aby wejśc na taras trzeba dać niezłego "KROKA" I wszystko
                byłoby ok gdybyśmy o tym wiedzieli wcześniej - a będac na budowie w
                trakcie prac, przekazano nam że ... będzie jeszcze wylewka i teog
                nie będzie...!!! Dzwoniłam do głównego inspektoratu nadzoru
                budowlanego i stweirdzili że taras winein byc poniżej, ale że
                sprawdzić w projekcie- którego spółdzilena broni - a do wglądu mamy
                pełne prawo.
                Jeśli macie podobny problem to pls o info.
                • gajwer79 Re: Poziom mieszkania i tarasu 19.10.09, 10:06
                  Witam Panią Sąsiadkę! U nas termin odbioru przeciągnął się o mniej
                  więcej miesiąc (głównie spowodowany koniecznością wymiany
                  zarysowanych tu i ówdzie szyb okiennych). Reszta usterek, o których
                  Pani pisze była niwelowana jeszcze przed odbiorem (np. te cegły w
                  łazience). Z tego co się orientuję to również poziom mieszkania mamy
                  poniżej poziomu tarasu (tak, próg jest dość wysoki - trzeba dać
                  sporego "kroka" :), tyle, że nawet nie mieliśmy pojęcia, że to jest
                  niezgodne z prawem budowlanym. Nam akurat ten wysoki próg póki co
                  nie przeszkadza, nie uznaliśmy tego jako problem stanowiący
                  przeszkodę do odbioru.
                  • Gość: Sylka Re: Poziom mieszkania i tarasu IP: 78.133.247.* 20.10.09, 14:41
                    Witam Sąsiada.
                    Jeśli chodzi o próg - o ile jest w projekcie budowlanycm to wydaje
                    się być zgodny z prawem. Obwawiam się tylko, aby woda nie zbierała
                    się i nie zalewała mieszkania - odpływ jest tylko troszkę za mały
                    jak dla mnie. W najbliższym czasie mamy kolejny termin odbioru - i
                    liczę że innych już usterek nie będzie. Klatka wygląda ładnie, windy
                    działają :), tak więc dam znać czy juz jesteśmy po odbiorze ...
                    • Gość: champagne Re: Poziom mieszkania i tarasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 21:32
                      Witam sąsiadów :))
                      Dzieki za dodatkowe info bo akurat takich rzeczy nie sprawdzałam u
                      siebie.

jestem zdziwiona takim partactwem w tym budybku bo spółdzielnia
                      podobno cieszy się dobra opinią.
                      PPozdr
                • Gość: dorka Re: Poziom mieszkania i tarasu IP: *.mpwik.com.pl 21.10.09, 11:43
                  Coś mi się wydaje, ze zakupiła Pani mieszkanie nr 15, też się na
                  początku nad nim zastanawialiśmy ze względu na dziecko. Pozdrawiam i
                  wytrwałości w boju życzę!
                  • Gość: Sylka Re: Poziom mieszkania i tarasu IP: *.warszawa.mm.pl 13.11.09, 23:00
                    Witam sąsiadów!!!!Odpowiadając orka na twoj post - to nie byla to
                    15. Ale obiecalam że napiszę jak zakończy się nasza sprawa z
                    mieskaniem i jest tak: nie odebraliśmy mieszkania ktore wybraliśmy i
                    wynegocjowaliśmy ze spóldzielnią inny lokal który nam bardziej
                    odpowiadal a przede wszystkim nie mial tego naszego progu. Wiem,że
                    niektorym ten próg zupelnie nie preszkadza, ale ja bylam do tego
                    bardzo uprzedzona przez fakt niedoinformowania przez spoldzielnię
                    oraz liczne obiecanki robotników z budowy ze takiego progu na pewno
                    nie będzie1 Ale zapewniam was że jeśli ktoś kupi nasz lokal ktory
                    odbieraliśmy i nie odebraliśmy to zapewniam że ma wszystko dokladnie
                    sprawdzone i poprawione - plaszczyzny, kąty, blacharka, okna
                    itp:)!!!
                    Mieliśmy już odbior naszego nowego mieszkanka - i bylo wszystko
                    prawie ok za wyjątkiem kątów - więc to jeszcze do poprawki. Więc
                    wsystko na dobrej drodze!!! Życzę Wam również udanych odbiorów.
                    • Gość: faraon_29 Re: Kablówka na kawy 46 IP: *.home.aster.pl 28.11.09, 23:59
                      Witam sąsiadów!
                      Ja również odebrałem mieszkanko - za 3cim podejciem, no ale ważne, że już po. za
                      3-4 tyg.skończę remont będę mógł wreszcie się cieszyć mieszkaniem.
                      Mam pytanko: czy wiecie może, czy w naszym bloku jest operator sieci kablowej
                      (TV i internet)o nazwie "Vectra"? Widzę, że mają b.ciekawą ofertę i miło by
                      było, jakbyśmy mieli szansę skorzystanie z ich usług.
                      Pozdrawiam
                      • gajwer79 Re: Kablówka na kawy 46 30.11.09, 11:55
                        Mnie z kolei interesuje Aster - mam TV+internet u nich obecnie i
                        chciałbym kontynuować umowę również na Kawy. Niestety jeszcze się
                        tym budynkiem nie zainteresowali. Co ciekawe, UPC ekspresowo
                        okablowało budynek i założyło już chyba miesiąc temu swoje skrzynki
                        (są na poziomie garażowym, w "śluzach" między windami a parkingiem).
                        Mam nadzieję, ze nie oznacza to jedynego słusznego operatora :) Mile
                        widziana byłaby także Vectra, lubię mieć wybór. Myślę, że należy sie
                        dowiadywać u samego operatora czy mają planach okablowanie naszego
                        budynku. Pozdrawiam serdecznie Sąsiada!
                        • Gość: faraon_26 Re: Kablówka na kawy 46 IP: *.home.aster.pl 05.12.09, 15:05
                          racja, upc dziala szybko, ale oferty nie maja zbyt konkurencyjnej, moim zdaniem. Mi natomiast zalezy na kanalach niemieckich :) a niesty talerza nie moge zalozyc,bo mieszkanie mam nie z tej strony swiata co trzeba :) a sasiad juz sie wprowadza?

rowniez pozdrawiam serdecznie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka