raja1 07.03.05, 07:52 Witam i pozdrawiam z Bliskiego Wschodu, Cypru. To nie kraj arabski ale czuje sie posmak innej kultury. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 07.03.05, 08:40 opowiedz coś więcej, cro robisz, co zwiedzasz i kiedy ruszasz w arabskie kraje Odpowiedz Link
raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 07.03.05, 10:57 Jestem na praktykach studenckich, hmmm w szkole ;/, dopiero zaczelam wiec nie mam jeszcze nic konkretnego do roboty, ale mam nadzieje ze wkrotce to sie zmieni. Na razie zwiedzam Cypr, Pafos, Limassol. Wyjazd do Jordanii, Syrii planuje na swieta wilkanocne, ale moze rodzina mnie odwiedzi, wiec na razie jeszcze sie z tym wstrzymuje. Generalnie chce jak najwczesniej, bo w upalach ciezko jest zwiedzac. Zastanawiam sie czy bezpiecznie jest w Syrii. Cos tam slysze w telewizji, ale nie wiem jak jest w rzeczywistosci. Jak macie jakies wiesci z pierwszej reki to bardzo prosze. Mam i tak zamiar jechac, ale moze lepiej sie przygotowac. Odpowiedz Link
raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 08.03.05, 11:51 Dzisiaj rano uslyszalam w radiu remix piosenki So Ya So. Na bank jestem na Bliskim Wschodzie. :) Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 08.03.05, 12:28 Zazdrościmy Ci tego pobytu! A nas w Polsce zasypuje śnieg! Odpowiedz Link
ewadw Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 11.05.05, 12:36 no fajna piosenka.. siagalam ja z mazika.com w szkole, ale w domu sie nie da, nie wiem dlaczego i juz jej nie mam.. =( Odpowiedz Link
raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 11.05.05, 08:47 Na weekendzik wybieram sie do Syrii. :) Zyczcie mi udanej pogody. Odpowiedz Link
beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 12.05.05, 21:44 baw się dobrze i podziel się z nami wrażeniami Odpowiedz Link
raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 16.05.05, 08:52 Dzisiaj wrocilam z Syrii. BYlo cudownie, wspaniale, super! Jestem zachwycona!!!! Szkoda ze to byl tylko weekendzik. Odpowiedz Link
beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 16.05.05, 11:04 to gdzie byłaś i co robiłaś?? Odpowiedz Link
raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 18.05.05, 14:34 Damaszek i Palmira. Bylam tez przejazdem w Homs i Latace. Szkoda ze mialam za malo czasu na zakupy w Damaszku. :( Odpowiedz Link
beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 18.05.05, 15:49 to nie trzeba było wracać na ten Cypr Odpowiedz Link
raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 19.05.05, 08:21 A jak mi sie z Cypru nie chce wyjezdzac!!!! A powrot do POlski zbliza sie i zbliza nieuchronnie. Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 19.05.05, 09:30 Wpadnij po powrocie na pogaduszki o Bliskim Wschodzie. Odpowiedz Link
beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 19.05.05, 15:41 raja1 napisała: > A jak mi sie z Cypru nie chce wyjezdzac!!!! A powrot do POlski zbliza sie i > zbliza nieuchronnie. dziewczyno - jak ci się nie chce - to nie wracaj... skończyłaś tutaj studia, spróbuj życia w innych częściach świata... jak nie teraz to kiedy Odpowiedz Link
raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 19.05.05, 16:29 ykhm musze wrocic na obrone, teoretycznie studiow jeszcze nie skonczylam Odpowiedz Link
beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 19.05.05, 17:24 to ja myślałam, że ty już po obronie Odpowiedz Link
raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 30.05.05, 13:12 no i po Bliskim Wschodzie, nie ma to jak zimna Polska bez palm, drzewek bananowych, cytrynowych... :( Gdzie pustynie? chlip chlip Odpowiedz Link
stanrick Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 30.05.05, 13:24 Coz palmy tylko w palmiarniach:-)W palmiarni Walbrzyskiej calkiem duze,pustynie zas mamy prawdziwa Bledowska,ale z tego co wiem zarasta:-) Odpowiedz Link
raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 30.05.05, 14:08 jeszcze Warszawa hahhaha stanrick napisał: > Coz palmy tylko w palmiarniach:-)W palmiarni Walbrzyskiej calkiem duze,pustynie > > zas mamy prawdziwa Bledowska,ale z tego co wiem zarasta:-) Odpowiedz Link
beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 30.05.05, 22:44 no i jeszcze sztuczna palma na rondzie na Al. Jerozolimskich tylko obecnie bez liści Odpowiedz Link
beduinka Warszawska palma wypuści liście 06.06.05, 11:31 PAP, MD /2005-06-06 00:23:00 Warszawska palma wypuści liście Palma na warszawskim Rondzie de Gaulle'a zazieleni się. W piątek w jej pniu nawiercono około siedemdziesięciu otworów na liście - poinformowało Miejskie Przedsiębiorstwo Robót Ogrodniczych, które opiekuje się dziełem Joanny Rajkowskiej. Na pomysł postawienia palmy na warszawskim rondzie warszawska artystka Joanna Rajkowska wpadła podczas podróży do Izraela, kiedy zobaczyła pocztówkę z napisem "Pozdrowienia z Hebronu", przedstawiającą palmę daktylową. Warszawską palmę wykonał amerykański producent za prawie 12 tys. dolarów. Prace nad jej wyprodukowaniem i postawieniem trwały półtora roku. Drzewo jest imitacją palmy daktylowej (Phoenix dactylifera), spotykanej najczęściej w Azji Mniejszej, północnej Afryce, a obecnie także w południowych stanach USA. Palmę postawiono na rondzie w grudniu 2002 r. W listopadzie zeszłego roku Rajkowska wraz z przyjaciółmi zdemontowała liście palmy ze względu na bezpieczeństwo kierowców. Liście odrywały się, spadały na samochody, co mogło doprowadzić do wypadków. Przez kilka miesięcy zamiast palmy na rondzie sterczał nagi pień. W maju z Chin sprowadzono nowe liście. Kosztowały one około 20 tys. zł. Okazało się jednak, że są zbyt delikatne, nie wytrzymałyby pierwszej burzy. Rajkowska zabezpieczyła je taśmą i zaimpregnowała specjalną farbą. W piątek w pniu palmy nawiercono około 70 otworów i już w poniedziałek można się spodziewać, że warszawska palma "wypuści liście". Powinny one wytrzymać dwa lata. Odpowiedz Link
beduinka 65 gałęzi na warszawskiej palmie 10.06.05, 16:30 PAP, MD /2005-06-08 00:50:00 65 gałęzi na warszawskiej palmie 65 gałęzi zamontowała na warszawskiej palmie stojącej na Rondzie de Gaulle'a stołeczna artystka i pomysłodawczyni instalacji, Joanna Rajkowska. Przez najbliższe dwa lata palmą będzie opiekować się Miejskie Przedsiębiorstwo Robót Ogrodniczych (MPRO). "To nowe gałęzie - sprowadziliśmy je z Chin za 20 tys. zł. Musieliśmy je jeszcze wzmocnić i pomalować, żeby wytrzymały na wietrze i ładnie wyglądały" - powiedziała Rajkowska. "Zostało nam jeszcze kilkanaście w zapasie" - dodała. Warszawska palma stanęła na rondzie w grudniu 2002 roku. W listopadzie ubiegłego roku Rajkowska zdemontowała liście, gdyż na skutek silnych wiatrów odrywały się i spadały na jezdnię, co mogło doprowadzić do wypadków. Przez kilka miesięcy zamiast palmy na rondzie sterczał nagi pień. Drzewo jest imitacją palmy daktylowej (Phoenix dactylifera), spotykanej najczęściej w Azji Mniejszej, północnej Afryce, a obecnie także w południowych stanach USA. Na pomysł postawienia palmy na warszawskim rondzie artystka wpadła podczas podróży do Izraela, kiedy zobaczyła pocztówkę z napisem "Pozdrowienia z Hebronu", przedstawiającą palmę daktylową. Warszawską palmę wykonał amerykański producent za prawie 12 tys. dolarów. Prace nad jej wyprodukowaniem i postawieniem trwały półtora roku. Odpowiedz Link
beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 30.05.05, 22:43 już do Polski wróciłaś?? termin obrony już wyznaczony?? a co po obronie?? Odpowiedz Link
raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 31.05.05, 09:52 beduinka napisała: > już do Polski wróciłaś?? > kilka dni temu > termin obrony już wyznaczony?? > 15 czerwca :( > a co po obronie?? jak na razie rozgladam sie za praca, gdzie znajde tam bede, nie ukrywam ze ciagnie mnie na Cypr z powrotem, tam jest fajna baza wypadowa, syria, liban, jordania, egipt, izrael, nawet na weekendzik mozna wyskoczyc Odpowiedz Link
beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 31.05.05, 11:20 raja1 napisała: > beduinka napisała: > > > już do Polski wróciłaś?? > > > kilka dni temu > > > termin obrony już wyznaczony?? > > 15 czerwca :( > powodzenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > > a co po obronie?? > > jak na razie rozgladam sie za praca, gdzie znajde tam bede, nie ukrywam ze > ciagnie mnie na Cypr z powrotem, tam jest fajna baza wypadowa, syria, liban, > jordania, egipt, izrael, nawet na weekendzik mozna wyskoczyc no to wracaj tam, gdzie cię ciągnie, tam, gdzie się czujesz szczęśliwa Odpowiedz Link