Dodaj do ulubionych

Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu

07.03.05, 07:52
Witam i pozdrawiam z Bliskiego Wschodu, Cypru. To nie kraj arabski ale czuje
sie posmak innej kultury.
Obserwuj wątek
    • beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 07.03.05, 08:40
      opowiedz coś więcej, cro robisz, co zwiedzasz i kiedy ruszasz w arabskie kraje
      • raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 07.03.05, 10:57
        Jestem na praktykach studenckich, hmmm w szkole ;/, dopiero zaczelam wiec nie
        mam jeszcze nic konkretnego do roboty, ale mam nadzieje ze wkrotce to sie
        zmieni.
        Na razie zwiedzam Cypr, Pafos, Limassol.
        Wyjazd do Jordanii, Syrii planuje na swieta wilkanocne, ale moze rodzina mnie
        odwiedzi, wiec na razie jeszcze sie z tym wstrzymuje. Generalnie chce jak
        najwczesniej, bo w upalach ciezko jest zwiedzac.
        Zastanawiam sie czy bezpiecznie jest w Syrii. Cos tam slysze w telewizji, ale
        nie wiem jak jest w rzeczywistosci.
        Jak macie jakies wiesci z pierwszej reki to bardzo prosze. Mam i tak zamiar
        jechac, ale moze lepiej sie przygotowac.
    • raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 08.03.05, 11:51
      Dzisiaj rano uslyszalam w radiu remix piosenki So Ya So. Na bank jestem na
      Bliskim Wschodzie. :)
      • gajasirocco Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 08.03.05, 12:28
        Zazdrościmy Ci tego pobytu! A nas w Polsce zasypuje śnieg!
      • ewadw Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 11.05.05, 12:36
        no fajna piosenka.. siagalam ja z mazika.com w szkole, ale w domu sie nie da, nie wiem dlaczego i juz jej nie mam.. =(
    • raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 11.05.05, 08:47
      Na weekendzik wybieram sie do Syrii. :) Zyczcie mi udanej pogody.
      • beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 12.05.05, 21:44

baw się dobrze i podziel się z nami wrażeniami
        • raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 16.05.05, 08:52
          Dzisiaj wrocilam z Syrii. BYlo cudownie, wspaniale, super! Jestem
          zachwycona!!!! Szkoda ze to byl tylko weekendzik.
          • beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 16.05.05, 11:04
            to gdzie byłaś i co robiłaś??
            • raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 18.05.05, 14:34
              Damaszek i Palmira. Bylam tez przejazdem w Homs i Latace. Szkoda ze mialam za
              malo czasu na zakupy w Damaszku. :(
              • beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 18.05.05, 15:49
                to nie trzeba było wracać na ten Cypr
                • raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 19.05.05, 08:21
                  A jak mi sie z Cypru nie chce wyjezdzac!!!! A powrot do POlski zbliza sie i
                  zbliza nieuchronnie.
                  • gajasirocco Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 19.05.05, 09:30
                    Wpadnij po powrocie na pogaduszki o Bliskim Wschodzie.
                    • raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 19.05.05, 15:23
                      Z mila checia :)
                  • beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 19.05.05, 15:41
                    raja1 napisała:

> A jak mi sie z Cypru nie chce wyjezdzac!!!! A powrot do POlski zbliza sie i
                    > zbliza nieuchronnie.

dziewczyno - jak ci się nie chce - to nie wracaj... skończyłaś tutaj studia,
                    spróbuj życia w innych częściach świata... jak nie teraz to kiedy
                    • raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 19.05.05, 16:29
                      ykhm musze wrocic na obrone, teoretycznie studiow jeszcze nie skonczylam
                      • beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 19.05.05, 17:24
                        to ja myślałam, że ty już po obronie
                        • raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 30.05.05, 13:12
                          no i po Bliskim Wschodzie, nie ma to jak zimna Polska bez palm, drzewek
                          bananowych, cytrynowych... :( Gdzie pustynie? chlip chlip
                          • stanrick Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 30.05.05, 13:24
                            Coz palmy tylko w palmiarniach:-)W palmiarni Walbrzyskiej calkiem duze,pustynie
                            zas mamy prawdziwa Bledowska,ale z tego co wiem zarasta:-)
                            • raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 30.05.05, 14:08
                              jeszcze Warszawa hahhaha

stanrick napisał:

> Coz palmy tylko w palmiarniach:-)W palmiarni Walbrzyskiej calkiem
                              duze,pustynie
                              >
                              > zas mamy prawdziwa Bledowska,ale z tego co wiem zarasta:-)
                            • beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 30.05.05, 22:44
                              no i jeszcze sztuczna palma na rondzie na Al. Jerozolimskich
                              tylko obecnie bez liści
                              • beduinka Warszawska palma wypuści liście 06.06.05, 11:31
                                PAP, MD /2005-06-06 00:23:00

Warszawska palma wypuści liście

Palma na warszawskim Rondzie de Gaulle'a zazieleni się. W piątek w jej pniu
                                nawiercono około siedemdziesięciu otworów na liście - poinformowało Miejskie
                                Przedsiębiorstwo Robót Ogrodniczych, które opiekuje się dziełem Joanny
                                Rajkowskiej.

Na pomysł postawienia palmy na warszawskim rondzie warszawska artystka Joanna
                                Rajkowska wpadła podczas podróży do Izraela, kiedy zobaczyła pocztówkę z
                                napisem "Pozdrowienia z Hebronu", przedstawiającą palmę daktylową. Warszawską
                                palmę wykonał amerykański producent za prawie 12 tys. dolarów. Prace nad jej
                                wyprodukowaniem i postawieniem trwały półtora roku.

Drzewo jest imitacją palmy daktylowej (Phoenix dactylifera), spotykanej
                                najczęściej w Azji Mniejszej, północnej Afryce, a obecnie także w południowych
                                stanach USA. Palmę postawiono na rondzie w grudniu 2002 r.

W listopadzie zeszłego roku Rajkowska wraz z przyjaciółmi zdemontowała liście
                                palmy ze względu na bezpieczeństwo kierowców. Liście odrywały się, spadały na
                                samochody, co mogło doprowadzić do wypadków. Przez kilka miesięcy zamiast palmy
                                na rondzie sterczał nagi pień.

W maju z Chin sprowadzono nowe liście. Kosztowały one około 20 tys. zł. Okazało
                                się jednak, że są zbyt delikatne, nie wytrzymałyby pierwszej burzy. Rajkowska
                                zabezpieczyła je taśmą i zaimpregnowała specjalną farbą. W piątek w pniu palmy
                                nawiercono około 70 otworów i już w poniedziałek można się spodziewać, że
                                warszawska palma "wypuści liście". Powinny one wytrzymać dwa lata.

• beduinka 65 gałęzi na warszawskiej palmie 10.06.05, 16:30
                                  PAP, MD /2005-06-08 00:50:00

65 gałęzi na warszawskiej palmie

65 gałęzi zamontowała na warszawskiej palmie stojącej na Rondzie de Gaulle'a
                                  stołeczna artystka i pomysłodawczyni instalacji, Joanna Rajkowska.

Przez najbliższe dwa lata palmą będzie opiekować się Miejskie Przedsiębiorstwo
                                  Robót Ogrodniczych (MPRO).

"To nowe gałęzie - sprowadziliśmy je z Chin za 20 tys. zł. Musieliśmy je
                                  jeszcze wzmocnić i pomalować, żeby wytrzymały na wietrze i ładnie wyglądały" -
                                  powiedziała Rajkowska.

"Zostało nam jeszcze kilkanaście w zapasie" - dodała.

Warszawska palma stanęła na rondzie w grudniu 2002 roku. W listopadzie
                                  ubiegłego roku Rajkowska zdemontowała liście, gdyż na skutek silnych wiatrów
                                  odrywały się i spadały na jezdnię, co mogło doprowadzić do wypadków. Przez
                                  kilka miesięcy zamiast palmy na rondzie sterczał nagi pień.

Drzewo jest imitacją palmy daktylowej (Phoenix dactylifera), spotykanej
                                  najczęściej w Azji Mniejszej, północnej Afryce, a obecnie także w południowych
                                  stanach USA. Na pomysł postawienia palmy na warszawskim rondzie artystka wpadła
                                  podczas podróży do Izraela, kiedy zobaczyła pocztówkę z napisem "Pozdrowienia z
                                  Hebronu", przedstawiającą palmę daktylową.

Warszawską palmę wykonał amerykański producent za prawie 12 tys. dolarów. Prace
                                  nad jej wyprodukowaniem i postawieniem trwały półtora roku.
                          • beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 30.05.05, 22:43
                            już do Polski wróciłaś??

termin obrony już wyznaczony??

a co po obronie??
                            • raja1 Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 31.05.05, 09:52
                              beduinka napisała:

> już do Polski wróciłaś??
                              >
                              kilka dni temu

> termin obrony już wyznaczony??
                              > 15 czerwca :(

> a co po obronie??

jak na razie rozgladam sie za praca, gdzie znajde tam bede, nie ukrywam ze
                              ciagnie mnie na Cypr z powrotem, tam jest fajna baza wypadowa, syria, liban,
                              jordania, egipt, izrael, nawet na weekendzik mozna wyskoczyc
                              • beduinka Re: Pozdrowienia z Bliskiego Wschodu 31.05.05, 11:20
                                raja1 napisała:

> beduinka napisała:
                                >
                                > > już do Polski wróciłaś??
                                > >
                                > kilka dni temu
                                >
                                > > termin obrony już wyznaczony??
                                > > 15 czerwca :(
                                >

powodzenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

> > a co po obronie??
                                >
                                > jak na razie rozgladam sie za praca, gdzie znajde tam bede, nie ukrywam ze
                                > ciagnie mnie na Cypr z powrotem, tam jest fajna baza wypadowa, syria, liban,
                                > jordania, egipt, izrael, nawet na weekendzik mozna wyskoczyc

no to wracaj tam, gdzie cię ciągnie, tam, gdzie się czujesz szczęśliwa

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka