Dodaj do ulubionych

KUCHNIA ARABSKA

07.12.08, 14:07
Spotkanie na temat kuchni arabskiej
2008-12-09 @ 16:15 - 2008-12-09



Koło Naukowe Arabistów UW zaprasza na spotkanie poświęcone kuchni
arabskiej, w trakcie którego będzie można posłuchać opowieści na
temat historii różnych potraw, dowiedzieć się, jak je przyrządzić
oraz spróbować specjałów arabskiej kuchni.



Spotkanie odbędzie się we wtorek 9 grudnia o godzinie 16:15.



Stary BUW, sala 308

Kampus Główny UW

ul. Krakowskie Przedmieście 26/28



Obserwuj wątek
    • aisza5 Restauracja_Albasha w Krakowie! 27.02.09, 14:03
      www.fullinfo.pl/katalog/mapa-Restauracja_Albasha.html
    • absztyfikant Falafel - kto wymyslil? :-) 27.02.09, 14:13
      Bo ja wiem:)
    • aisza5 "Faraon" na Bemowie 16.05.09, 15:24
      www.gastronauci.pl/9053-faraon-shisha-bar-warszawa
      - kto był, niech wrzuci swoją opinię!

      Pozdrawiam sympatycznych włascicieli oraz znajomych bywalców!
    • aisza5 Hummus & Fayruz...cudowne połaczenie kuchni i muzy 17.05.09, 12:43
      www.youtube.com/watch?v=7mKmdZZUJZA
      www.youtube.com/watch?v=FbRyWKqSlaw
      • aisza5 Hummus w wykonaniu forumowego kolegi Daniela! 09.07.09, 18:55
        share.ovi.com/media/daniel-wroclaw.Jedzenie/daniel-wroclaw.10156?sort=0

        - polecam- palce lizac! Pychotki!
    • aisza5 Słownik kebabowy i kebaby W-wy 23.05.09, 19:02
      miasta.gazeta.pl/warszawa/0,47542,6573713.html
      Słownik kebabowy

      Uwaga: praktycznie w każdej z warszawskich kebabowni spotkacie się z
      inną pisownią poniższych nazw. My podajemy najpopularniejsze wersje.
      Kebab (lub Shish kebab)

      Kotlet z mielonej baraniny, wołowiny lub drobiu z przyprawami. W
      Polsce przyjęło się tak nazywać cała kanapkę (mięso w chlebie pita
      lub chlebie tureckim z surówką i sosami)

      Donner kebab

      Wersja, w której zamiast mięsa mielonego podaje się mięso w
      kawałkach ścinane z grilla. Przeważnie jest to mięso z indyka,
      kurczaka lub cielęcina. To właśnie donner kebab jest serwowany
      standardowo w warszawskich kebabowniach

      Gyros

      Greckie określenie kebabu

      Szałorma

      Arabskie określenie kebabu

      Falafel

      Danie wegetariańskie, podawane jak kebab (w picie z surówkami i
      sosami) panierowane "kotleciki" z mielonego grochu lub soi

      Shish kufta

      Kulki mielonego mięsa z przyprawami

      Kubba

      Mielone mięso (może być z bakaliami) w cieście z ryżu

      Sambusa

      Mięso w cieście francuskim

      Mahshi

      Mięso w specjalnej kaszy

      Mutabel

      Pasta z bakłażana podawana z sosem sezamowym


      Dolma

      Liść winogronowy nadziewany mięsem i ryżem

      Bambo

      Podsmażana kasza burgul z mięsem i warzywami

      Shishtałuk

      Szaszłyk z kurczaka

      Tepsi

      Bakłażan zapiekany z warzywami

      Muhasi

      Bakłażan z nadzieniem mięsno-ryżowym

      Humus

      Pasta z grochu podawana z sosem sezamowym

      Burgul

      Turecka kasza

      Ajran

      Turecki jogurt z miętą i przyprawami

      Tsatsiki

      Świeży ogórek i mięta w jogurcie

      Baklawa

      Standardowy pokebabowy deser. Jest to ciasto przyrządzone na bazie
      ciasta francuskiego z orzechami i miodu.
    • aisza5 Sklep orientalny na Jelonkach 30.06.09, 18:04
      www.panazja.pl/
      - takie cudeńko (niearabskie, ale też orientalne) znalazłam
      spacerując po Jelonkach

      Są pyszne herbatki, przyprawy i mnóstwo ciekawych ozdób!
    • aisza5 Liban wygrał bitwę w kulinarnej wojnie z Izraelem 25.10.09, 11:37
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7182631,Liban_wygral_bitwe_w_kulinarnej_wojnie_z_Izraelem.html

      250 libańskich kucharzy wraz z pomocnikami przygotowało w sobotę w
      centrum Bejrutu ponad dwie tony hummusu, ustanawiając tym samym
      rekord Guinnessa w tej kategorii i przypominając światu, skąd
      pochodzi ta popularna na Bliskim Wschodzie potrawa.

      Liban chciał przypomnieć światu, skąd pochodzi ta popularna na
      Bliskim...

      Organizatorzy akcji nie kryli, że miała ona przede wszystkim wymiar
      patriotyczny. Hummus jest bowiem rozpowszechniony także w Izraelu,
      któremu Liban zarzuca "przywłaszczenie" sobie tego dipu ze startej
      ciecierzycy, pasty sezamowej, oliwy z oliwek, soku cytrynowego oraz
      czosnku, i promowanie go na świecie jako potrawy żydowskiej.

      - Dzięki temu rekordowi Liban stara się wygrać wojnę z Izraelem i
      powiedzieć całemu światu, że hummus jest produktem libańskim,
      stanowiącym element naszej tradycji" - powiedział Fady Jreissati ze
      stowarzyszenia zajmującego się popularyzacją libańskich produktów za
      granicą.

      "Hummus jest libański"

      Organizatorzy imprezy "Hummus jest libański" zapewniali, że
      największą dotąd porcję tej potrawy przygotowali kucharze izraelscy.
      Nie potrafili jednak powiedzieć, ile pobity właśnie rekord wynosił,
      ani kiedy został ustanowiony.

      Kulinarny spór Libanu z Izraelem, które formalnie od 60 lat
      pozostają w stanie wojny, rozpoczął się w ubiegłym roku.
      Stowarzyszenie Libańskich Przemysłowców zapowiedziało wówczas, że
      będzie się starało zastrzec nazwę "hummus" wyłącznie dla produktów
      regionalnych.

      W niedzielę libańscy mistrzowie kuchni zamierzają ustanowić kolejny
      rekord Guinnessa, przyrządzając największą na świecie misę
      tabbouleh - sałatki z pomidorów, bulguru (ugotowane i wysuszone
      ziarna pszenicy) oraz natki pietruszki.
    • aisza5 "Amrit Kebab Restaurant - wkrótce otwarcie" GW 19.11.09, 12:32
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,7268991,Na_Wilsona_kebab_zamiast_obiecanej_klubokawiarni.html

      Wrzucam artykuł z GW....lecz osobiście trzymam kciuki, kibicuję i
      obiecuję, że wpadnę, bo już bliżej mi będzie z Jelonek!

      "Na Wilsona kebab zamiast obiecanej klubokawiarni
      Jarosław Osowski

      Ambitna klubokawiarnia w miejscu banku wyrzuconego z pl. Wilsona -
      taka była obietnica władz Żoliborza. Ale w większej części lokalu
      urządza się kebabownia. - Z Syrii lecą już mosiężno-złote wazy -
      zapowiada właścicielka

      Żoliborz "Amrit Kebab Restaurant - wkrótce otwarcie" - widać z
      daleka napis na witrynie koło przystanku w stronę centrum. Szyby są
      tu teraz czarne, a za nimi - wielki remont. W oknach są już łuki,
      które udają arkady, tyle że bez kolumn. Klienci mają wejść na
      początku grudnia. - Dzisiaj oddzielamy się ścianą od sąsiadów -
      informują robotnicy.

      Sąsiedzi to klubokawiarnia, która pierwotnie miała zająć cały 174-
      metrowy lokal po banku i sklepie z butami.


      Rok temu powstanie tu miejsca z ambitnym programem obiecywały władze
      dzielnicy. Chodziło o to, by ożywić najważniejszy żoliborski plac, w
      którym niemal wszystkie lokale zajęły banki.

      Wczoraj w oknach przyszłej klubokawiarni wisiał szary papier z
      odręcznym napisem: "Wkrótce otwarcie... może nie tak szybko jak u
      sąsiada, ale pracujemy nad tym". Katarzyna Pruchnicka zapowiada tu
      pyszne śniadania przy gazecie dla żoliborzan i kanapki dla tych,
      którzy spieszą się do metra. Po południu będą makarony, zupy i
      sałatki, a wieczorem - wernisaże, kameralne koncerty i spotkania z
      podróżnikami. - Nie ma obaw, wszystko sprawdzone i się zmieści -
      zapewnia.

      A co w części z kebabem?

      - Czekają nas wspaniałe zapachy - dworuje Maria Kahl, która od 30
      lat mieszka w bloku, gdzie wprowadza się kebabownia.

      - Wolałbym, żeby nie był to fast food, i nie chodzi mi o smród. Na
      pl. Wilsona pasowałoby coś bardziej prestiżowego - mówi Paweł
      Pogoda, który wynajmuje mieszkanie bezpośrednio nad lokalem.

      - Wiem, że kebab może kojarzyć się z budką i smrodem, ale u nas
      będzie działać profesjonalna wentylacja i klimatyzacja - zapewnia
      Justyna Sypka z Amrit Kebab Restaurant. Poleca wizytę w działającym
      już lokalu tej sieci na Bródnie albo w Zakopanem. Zapowiada dania
      obiadowe, tureckie i arabskie, a także specjalny wystrój. - Z Syrii
      lecą już stuletnie drzwi z drzewa, dwie mosiężno-złote wazy i
      ręcznie robione kinkiety.

      Lokal zdobyła w dość niecodzienny sposób. - Zobaczyliśmy, że stoi
      pusty, wrzuciliśmy pod drzwi wizytówkę, że jesteśmy zainteresowani.
      Chcieliśmy wziąć wszystko - mówi. - Ale dziewczyny z klubokawiarni
      wywalczyły mniejszą połowę.

      Co zatem zostało z obietnicy władz Żoliborza urządzenia w tym
      miejscu ambitnej klubokawiarni? Kto wygrał konkurs zorganizowany
      przez dzielnicę na "gastronomię z programem kulturalnym"? To spółka
      DR-MJ Company. Jej prezeska Justyna Rau twierdzi, że potem
      kebabownia i klubokawiarnia weszły z nią w spółkę. Jej zdaniem to
      konieczne, bo musi zarobić na czynsz, który sama zaproponowała w
      konkursie: 127 zł za m kw. miesięcznie, w sumie 27 tys.

      Pytanie o nieoczekiwane przetasowania w lokalu przy pl. Wilsona
      wywołuje w ratuszu Żoliborza konsternację. - Nie tak to miało
      wyglądać - mówi jeden z urzędników. Przewodniczący rady dzielnicy
      Piotr Wertenstein-Żuławski (PO) mówi, że dzielnica zdecydowała się
      tu na nowatorskie działanie - lokal komunalny w atrakcyjnym miejscu
      wynajęto pod konkretną działalność, nie patrząc na pieniądze.

      Jednak czynsz za Nowy Wspaniały Świat na rogu Świętokrzyskiej, gdzie
      redakcja "Krytyki Politycznej" zapowiada ambitną działalność
      kulturalną, wynosi tylko niecałe 15 zł za m kw.

      - Poczekajmy na otwarcie, wtedy każdy będzie mógł ocenić - mówi
      przewodniczący żoliborskiej rady. - Na Saskiej Kępie działa
      kebabownia, do której jeździ pół Warszawy. Byłoby optymistycznie,
      gdyby coś takiego udało się też na Żoliborzu.
    • jamil2007 SKLEP Z ŻYWNOŚCIĄ ORINTALNĄ I MIĘSEM HALAL 01.03.10, 22:07
      Pragnę podzielic się z Wami adresem fajnego sklepu z żywnością z turcji, Syrii oraz innych krajów. Sama długo poszukiwałam takiego miejsca, zwłaszcza, że dostępne jest tam świeże mięso halal.
      Sklep prowadzi małżeństwo z Iraku - są przesympatyczni i bardzo miło się robi u nich zakupy. Mięsko jest świeżutkie, porcjowane i co ważne w niewygórowanej cenie.
      Wcześniej byli na Niepodległości 213 ale teraz przeniesli się do Centrum.

      Sklep ALWADY
      ul. Wspólna 52/54
      Warszawa
      tel. 22/825-35-25
    • aisza5 KUSKUS 14.07.10, 09:45

      www.my21.pl/component/content/article/61/873-kuskus-z-warzywami.html?category=61
      Symbol bogactwa i dobrobytu, w krajach muzułmańskich potrawa
      uświetniająca wszystkie ważne uroczystości, takie jak chrzciny,
      wesela i pogrzeby; w Polsce ciągle niedoceniana – kasza kuskus.

      Kuskus, podobnie jak jego przyrodni brat ryż, posiada bardzo długą
      historię. Jako pierwsi jadali go prawdopodobnie mieszkańcy
      afrykańskich gór Atlas już 3 tysiące lat p.n.e. Dzięki nim kuskus
      poznali również faraonowie w Egipcie, którzy zachwycili się
      delikatnym aromatem i lekko orzechowym smakiem nowej potrawy. Nie
      udało im się jednak dochować kulinarnej tajemnicy i w niedługim
      czasie kuskus zagościł również na stołach Marokańczyków,
      Algierczyków, Libijczyków i Tunezyjczyków, dla których stał się
      potrawą narodową. Musiało minąć wiele setek lat, by inne kontynenty
      także poznały smak wyśmienitej kaszy. Dopiero bowiem w XVII wieku
      przypłynęła ona do Brazylii na statku z niewolnikami; w Europie
      natomiast rozkoszowano się nią od wieku XIX dzięki żołnierzom
      francuskim, którzy przywieźli ją z Algierii.Sama nazwa kuskus
      pochodzi od arabskiego słowa kaskasa, (tłuc, rozbijać) i oddaje
      dobrze tradycyjny sposób wyrobu tej kaszy, polegający na łuskaniu, a
      następne rozdrabnianiu ziaren pszenicy, by potem obtaczać je w mące
      pszennej. Współcześnie kuskus otrzymuje się przez granulację mąki
      pszennej z pszenicy durum z wodą oraz dodatkami i przesiewanie
      grysiku przez sita o odpowiedniej średnicy. Kuskus łączy zatem
      zalety kaszy i makaronu – zawiera składniki odżywcze
      charakterystyczne dla kasz a równocześnie ma fakturę makaronu.
      Niewielu z nas wie, że pszenica durum, z której wytwarzany jest
      kuskus wzmacnia serce, nerki i wątrobę, reguluje również rytm serca.
      Nie zawiera także cholesterolu i posiada niezbędne nienasycone kwasy
      tłuszczowe. Ze względu na swe odżywcze i nawilżające właściwości
      jest szczególnie zalecana dzieciom, kobietom w ciąży i osobom
      starszym. Poza tym jest niezwykle szybka w przygotowaniu. Wystarczy
      wsypać odpowiednią ilość kaszy do miski, zalać wrzącą wodą, poczekać
      5 – 6 minut i gotowe! Można również gotować ją w osolonej wodzie lub
      w mleku przez 1 – 2 minuty. Pamiętajmy, że kuskus po ugotowaniu
      trzykrotnie zwiększa swoją objętość.
      Jest wiele sposobów podawania tej niezwykłej kaszy. Zarówno na
      ciepło jak i na zimno kuskus idealnie komponuje się zarówno z
      mięsem, warzywami, jak i słodkimi owocami, idealnie nadaje się też
      do sałatek. Jeśli mamy jednak ekstremalnie mało czasu, a
      chcielibyśmy zjeść coś pożywnego, na rynku dostępne są mieszanki
      kasz i ryżów z różnego rodzaju dodatkami. Firma Konpack na przykład
      posiada Kaszę kuskus z warzywami. Kilka minut gotowania wystarczy,
      by otrzymać pełnowartościowy wegetariański posiłek. Możemy
      oczywiście dodać do niego mięso, sosy, rośliny strączkowe, wtedy
      będzie stanowił idealną bazę dla kulinarnych eksperymentów.
      Ta wyjątkowo uniwersalna kaszka, posiadająca dodatkowo dużo białka,
      z powodzeniem może zastępować tradycyjne ziemniaki, makarony, czy
      kluski, a specyficzny smak uczyni z każdego obiadowego dania
      wyrafinowany posiłek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka