Dodaj do ulubionych

kto bral antybiotyk Amoxicillin w 1 trymestrze?

29.12.06, 13:35
Kochane pomozcie!Szukam potwierdzenia od mam, ktore w pierwszym trymestrze
ciazy braly antybiotyk o nazwie Amoxicillin i dzidzia potem urodzila sie
zdrowa. jestem w 9 tygodniu ciazy i dzis musialam zazyc pierwsza tabletke
(mam brac 3 x dziennie przez 5 dni w zwiazku z silnym przeziebieniem).mam
duszacy kaszel, bol w klatce piersiowej, dzisiaj doszlo rzerzenie. Domowe
sposoby, czosnek, mleko z miodem i maslem, syrop z cebuli itd. nie pomogly.
Dwoch lekarzy ginekolgow kazalo mi brac natychmiast ten lek.Prosze pomozcie,
czy ktoras z was tez go brala i dzidzi nie zaszkodzilo?
Obserwuj wątek
    • monaa28 Re: kto bral antybiotyk Amoxicillin w 1 trymestrz 29.12.06, 21:37
      zobacz to:
      Amoksycylina należy do antybiotyków hamujących biosyntezę ściany komórkowej
      bakterii. Wykazuje ona aktywność wobec bakterii Gram (-) i Gram (+). Jest to
      również jeden z najaktywniejszych środków przeciwko Helicobacter pylori.
      Wchłania się za pomocą transporterów peptydowych w ścianie jelita cienkiego.
      Wchłanianie i rozmieszczenie jest lepsze w porównaniu do Ampiciliny.
      Amoksycylina wydalana jest głównie przez nerki. Nie stwierdzono niekorzystnego
      jej wpływu na przebieg ciąży. Rzadko występujące działania niepożądane czynią z
      Amoksycyliny cenny antybiotyk stosowany w codziennej praktyce lekarskiej i w
      związku z tym umożliwiają stosowanie go na szeroką skalę.
      skoro 2 ginekologów kazało ci to brać to chyba wiedzą co robią?
      • ewcia8818 Re: kto bral antybiotyk Amoxicillin w 1 trymestrz 30.12.06, 23:10
        Mi lekarz tez to przepisal w 6 tyg. ciazy- na zapalenie zatok. Na szczescie wyleczylam sie innymi
        metodami, ale sadze, ze ten antybiotyk jest bezpieczny.
        Ja musze brac mase innych lekarstw- lepiej sie leczyc i w ten sposob chronic malenstwo, bo np. wysoka
        goraczka moze byc b. niebezpieczna.
        • ciesia Re: kto bral antybiotyk Amoxicillin w 1 trymestrz 31.01.07, 20:35
          Czesc. Ja bralam amoksycyline na poczatku ciazy, jeszcze co preawda nie
          urodzilam ale jak na razie wszystko jest ok. Tez wypytywalam o ten lek
          dziewczyny z forum i nalezy on do lekow z grupy A czyli nie wplywajacych na
          rozwoj plodu.Wiec glowa do gory. Pozdrawiam
          • londynianka1 Re: kto bral antybiotyk Amoxicillin w 1 trymestrz 27.02.07, 13:30
            Dzieki za dodanie otuchy. Mam juz za soba 17 tygodni ciazy i jedno badanie USG.
            Wyglada na to, ze ciaza przebiega prawidlowo, dzidzia sie dobrze rozwija, ma
            wszystkie raczki i nozki, serduszko bije, wiec chyba nie zaszkodzilo...
            Za miesiac mam miec drugie USG, w 21 tygodniu, na sprawdzenie anomalii. Mam
            nadzieje ze wszystko dobrze pojdzie, ze ta infekcja + branie antybiotykow nie
            zaszkodzily.Ze dzidzius urodzi sie zdrowy.
    • anna335 Re: kto bral antybiotyk Amoxicillin w 1 trymestrz 27.03.07, 21:12
      hej, mam podobne dylematy z tym ze ja bralam nie tylko amoxycyline ale jeszcze
      tabun innych swinstw, bo nie wiedzialam, ze jestem w ciazy i moj lekarz rodzinny
      zdiagnozowal u mnie zapalenia woreczka zolciowego, chorobe wrzodowa zoladka i
      helicobacter pylori i na to mnie leczyl, a ja dopiero po dwoch miesiacach
      bezskutecznej terapii poszlam po rozum do glowy i lekarza zmienilam i pierwsze
      pytanie bylo czy robilam test ciazowy a ja nie spodziewalam sie w ogole ze moge
      byc w ciazy. Tym niemniej poszlam do gina i okazalo sie ze to 16 tydz. Dzisiaj
      jestem po badaniu prenatalnym i powiedziano mi, ze wszystko ok jedynie nie mozna
      stwierdzic czy dziecko widzi i slyszy i to mnie martwi:(
    • londynianka1 Re: kto bral antybiotyk Amoxicillin w 1 trymestrz 28.03.07, 09:35
      Czesc, to ja Londynianka. Wlasnie wczoraj, w 21 tygodniu ciazy, mialam swoje
      drugie badanie USG, tzw "anomaly scan" (USG wykrywajace anomalie). Nie
      stwierdzono zadnych anomalii, dziecko ma odpowiedni wzrost, wszystkie organy na
      miejscu, ma dlugie nogi, wyglada zdrowo. Odkrylam ze to bedzie chlopczyk!Mysle
      ze nie ma dzidzia zadnych problemow ze sluchem, poniewaz zaczyna kopac kiedy
      tylko slyszy mojego ukochanego glos przemawiajacy do brzuszka czule...:)
      Dlatego nie martw sie, na pewno wszystko bedzie dobrze!
      • katiebart5 Re: kto bral antybiotyk Amoxicillin w 1 trymestrz 12.12.19, 00:14
        Czesc Dziewczyny. Dzieki za ten wpis. No wlasnie mam podobny problem. Amoxicillin na 5/dni z powodu Urinary Tract Infection. Nie bylam przekonana co do bezpieczenstwa tego antybiotyku. Przyznam, ze mam po nim lekko rozowawe uplawy, czego nie mialam w pierwszej ciazy wcale. Dating scan mam dopiero w poniedxialek wiec dowiem sie czy wszystko ok. Polozna powiedziala mi ze do 12/tyg dziecko nie jest jeszcze z matka polaczone bo lozysko jeszcze sie dobrze nie rozwinell i pepowina. Podobno dziecko nie korzysta z tego co je mama i licze na to, ze antybiotyk ani sama infekcja do niego ie przedostana sie. Podobno dziecko wciaz je zoltko jaj, aby sie wyzywic i aby rozwijac sie. Mam nadziej, ze nie bedzie przedwczesnego porodu z powodu antybiotyku ani tez czestych infekcji u dziecka. Czy mamy, ktore braly Amoxicillin podczas ciazy zauwazyly, ze dziecko duzo choruje i jest bardziej podatne na infekcje? Zycze wszystkim Wam powodzenia, urodzenia zdrowych maluszkow i lekkiego porodu :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka